![]() |
BAHAİLİK ... Sevgi ve hoşgörü bahçesi..
Sevgili Psikokemoterapi Dostum ,
Senin ve tüm sevgili ve kıymetli site arkadaşlarımın hasret ve muhabbetle gözlerinizden öperim. Bahai'liğini açıklamışsın,beyan etmişsin. Ne güzel.. İslami taasup içerisinde,ne yeni bir inanış olarak Bahailik ve ne de İslamin Türk/Şaman gelenekli yorumu/yolu Alevilik kendini rahat ifade edebilme imkanı bulamamış inanışlardır. Daha 10 sene evveline kadar , büyük bir hayasızlıkla, "Alevilerde mum söndü var kardeşim , mumu söndürdün mü,ooo tamam!" diyecek kadar hayasızca itham edilmiş ve zaten Yavuz Sultan Selim zamanından beri politik korkularla ezilmiş Alevi toplumun kendini ifşa etmesi çok zordu.. Aslına bakarsan Türkiyemizde bizim yapımıza eniyi uyum sağlıyacak İslami yorum Alevilik'dir. Ama yüzyılların verdiği baskı ve sünnilerce uydurulan alçakca hayali yorumlar sonucu bu güzel insanlarımız, hep geride kalmış ve toplumun itilen, hor görülen bir kesimi olmuştur. Bakınız halen daha yurdumuzda Alevi köyleri birkaç dağ tepe aşıldıktan sonra, zorluklarla ulaşılacak yerlerdedir genellikle.. Şükredelim ki,şu son senelerde bu insanımıza Alevi olduğunu beyan edecek kadar bir hürriyet sağlayabildik. Ben yıllarca Aleviye , bu vatanın gerçek sahibi olduğunu, iddia etmek gerekirse-öz be öz Türk'ün ve bu vatanın sahiplerinin kendilerinin olduğunu,dolayısıyle , devlete karşı,Türklüğe karşı asla bir karşı duruş sergilememeleri gerektiğini, yapacakları tek şeyin, hiyeraşi içerisindeki yerlerini almak olduğunu anlatmışımdır. Bu arada yeri gelmişken onların : "Sende Alevisin,bizdensin değil mi ağabey?" sorularına verdiğim cevabı açıklıyayım. Hem de, bir çok dostuma ters gelecek,esprili bir uslup ile : "Hayır ben Alevi değilim. Elhamdülillah dindar da değilim. Ben sadece ALLAHDAR'ım.Hamdolsun. Ona dümdüz,şeksiz-şüphesiz gidecek kadar büyük bir Yaradan sevgim var." Sevgili CeMaL ..naciz şahsıma ve inançlarıma yaptığın övgülerine teşekkür ederim. Zannettiğin gibi Aldostu ağabeyin Alevi değil. Ama İslam dünyasında yapılan milyonlarca yanlış ve haksızlıklardan en büyüğünün yapıldığı aziz-muhterem-sevgili Hz.ALİ'ye Allah inancındaki sadelik ve doğruluk nedeni ile ayrı bir saygım ve sevgim vardır. Hem bu sevgi ve saygımdan, hem de bir yol olur da Alevi kardeşlerim kendi inanç sistemlerini burada cesaretle savunurlar diye avatarımı o mümtaz insanın resmi ile süslemiştim. Ama olmadı,hiç bir alevi dostumuz inanışını burada savunamadı. Onun için kıymetli Psikokemeterapi Dostum, senin Bahailiğini beyan etmen beni sevindirdi. Ve iznin olmadan , seni teşvik etmek için , senin adına bu başlığı açtım.. Bu başlık senin ve senin gibi diğer Bahai arkadaşlarımızın. Bize inançlarınızı,törelerinizi,diğer dinlere ait bakışlarınızı, sevgilerinizi,hüzünlerinizi, sevinçlerinizi ,Peygamberinizi.. yani kendinizi anlatın sevgili dostum. Senin adına başladığım için,engin kültürün,insanlığın ve hoşgörünle beni affedeceğini umuyorum. Hoşgeldiniz Bahai kardeşlerim. Sevgilerimle… İyiliklerde görüşmek üzere.. Gönül kırdıysak affola.. Bütün dostlarıma selam ederim... (Dost olmayanlarıma da...) ***********….*************….***********….********* ****….********* Her şey Tanrı 'dan sudur etmiştir (oluşmuştur). Ruhun tek amacı, oluştuğu Tanrı 'ya dönmektir. Bunun da yolu tek evrensel yasa olan evrim/tekamül den geçmektir. |
Re: BAHAİLİK ... Sevgi ve hoşgörü bahçesi..
Sevgili Aldostu,
Hep kafama takılan bir soru var ; Tanrı neden adam gibi bir peygamber göndermez ? Ve de neden içinde yaşadığımız bu modern denilen çağ insanına bir peygaber göndermez de hep bu peygamberler geçmişten kopup gelir önümüze. Eskiden isterdim ama şimdi kendim için istiyemiyorum, lakin görünen o ki Tanrı eğer adam gibi bir peygamberler göndemiş olsaydı bile yine de onların kurduğu dinler savaşa hizmet edecekti. İnsanlara "birbirinizi sevin" diyen bir peygamberin sözünü kim dinlerdi ki ? İsa demiş mesela o yüzden kendisine sempati ile bakarım lakin şu hristiyanlığın tarihteki ve bugünkü halini görünce keşke diyorum o da olmasaydı. Sevgiyle kal. |
tek bir şey söylicem hoşgeldin aldostu abi
|
ALEVİ TOPLUMUNDA YETİŞEN *ATEİSTİM!!!!!
* * merhabalar ALDOSTU *ben * ateist olan *ancak *evrenin ve herşeyin *bir ilk nedeninin olduğuna inanan bir *insanım *ancak sizler gibi evrenin ve herşeyin *tanrıdan olduğunu söylemiyorum her ne ise o ilk neden *onu tanrı olarak nitelemiyorum.... * * *neyse *konu bu değil *ben ateistim ancak *alevi *toplumunun içinde *doğup ve büyüyen insanım *cemlere *giden biriyim örneğin (babam,annem ve ben ateistis ancak alevi geleneğininin insanlarıyız.) *dediğim gibi *alevi kültürü ile yetişen insanlarız *biz * ateist olsakta çünkü *alevi kültürü *modern ve *son derece insan merkezli bir kültürdür ki aleviliğin *tanrı kavramını ve *dini boyutu dışında *aleviyimde zaten kültür bakımından. *kısa bir örnek vermek istiyorum "islamda *kadın erkek eşitliği çok kere tartışılan bir konu *bilindiği gibi, ancak *alevilik diğer İislami mezheplerden farklı olarak kat kat daha demokratik bir *yapıya sahip *çünkü sünniler kabul etmesede cemevlerinde (ibadet haneleridir alevilerin) ibadetlerini bile kadınlı erkekli beraber *ifşa ederler bu en önemli farkı olsa gerek ve buna benzer bir çok konuda çağdaş bir inanıştır *kurana *tamamıyla bağlıda değildir. * Alevilik Nedir? Allah, Muhammed, Ali kutsallığını kalbinde taşıyan , Hz.Ali’nin adaletinden ayrılmayan temelinde insan sevgisi bulunan her dine , mezhebe ser inanca saygı duyan ve hoşgörü ile bakan, dil, din, ırk, renk , farkı gözetmeyen eline diline sahip olma ilkelerini şart koşan, gelmek isteyen, inançlı insanları çatısı altına alarak manevi susuzluklarını gideren, insanları yaşadıkları toplumda kendi istekleriyle kendi kendilerini yargılamalarını sağlayan, laik,demokrat, eiştlikçi, katılımcı, paylaşımcı düşünceyi savunan, zalime ve zulme karşı gelen, mazlumun yanında olan, şeriatın bağnaz kuralllarına bağlı olmayan, ve onu reddeden, İslam dinini kendine göre ve sunni inancın dışında yorumlayan, aslı doğruluk, kemali dostluk, cevheri, merhamet, görüşü eşitlik, *hazinesi bilgi, meyvası sevgi hamuru ile yoğrulmuş, insanı Kamil *ve erdemli insan yaratmayı ön gören, korkuyu aşıp sevgi ile tanrıya yönelen, Enel-Hak ile insanın özünde tanrıyı gören, yaradan ile yaradılan ikiliğinen Varlk Birliğine varan, edep ve ahlaklığı *yaşamın temeline oturtan, insanı yücelten, hamurunda hem ilahiliğin hemde irfaniliğin mayası bulunan; kişinin ahlaklı ve karakterli yaşam ilkelerini belirleyen, Hz. Muhammed ve Hz. Ali’den gelen neslin imametini teberra ve tebelle ilkesi ile sahiplenen, dini biçim ve şekil olarak değil, gerçek anlamıyla algılayan, dini bağımsız bir irade gücü ve batını özelliği ile evrimleştiren akıl ve iman bütünlüğünde birleştiren ve tüm bunları Kırklar Cemi ile yürüten bir inanç sistemidir. Alevilik *Aleviler *için üst kavramı, Bektaşilik ve Kızılbaşlık ise alt kavramları oluşturur. * * * * * * * * * * * * * * aldostu alevilerden ses çıkmıyor deyince bende her an içinde olduğum bu inanışın içinde olan biri olarak *bir şeyler yazayım dedim ... * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *sevgiler |
aldostu başka ne tür başlıklar açtın.türkiye sana muhtaç arkadaşım.sen olmasan biz ne yapardık!...ne,neden,niçin,nasıl sorularınıza ben böyle cevap buldum diyor ve seçiminizin sonucuna da razıysanız laf yok...bir fikir sorulsa,5 milyar insan 5 milyar düşünce olur..Din konusunuda Hz.Muhammed(s.av)'den öğreneceksin.Ondan öğrenmeyip,kendine göre br fikir oluştuysa önce bir araştır,kendi düşüncem doğru mu diye!?...
|
Sevgili Aldostu arada bir geliyor ama pir geliyor. Daha sık gelmesini, hiç olmazsa günde bir yada gün aşırı bir yazısını okumak isteriz ama o mümkün olanı ve doğrusunu yapıyordur zaten..
Bahailik hakkında toplumumuz hiçbirşey bilmiyor desek abartmış olmayız herhalde. Duyanlar, rastgelenler ise onu bir din değil de İslam içinde bir mezhep olarak bilir. Hatta inceleyen ve yakından bilen İslamcılar din olduğunu kabul etmez, hak olmayan mezhepler arasında görürler. Kimin nasıl gördüğü değil, Bahailerin kendilerini nasıl tanımladığı, sunduğu önemli tabi. Sevgi ve hoşgörü dini midir? Daha ilerici, daha bilimden yana, daha insancı, daha demokrasiye ve barışa önem veren bir din midir? Söylemleri, beyanları bu yönde. Alevilik te öyle sevgi, dostluk, barış vb. iyi ve güzel olan ne varsa hepsini görebiliriz söylemlerinde. Hatta bu söylemlerin asırlar boyu sürüp geldiğinden yaşamlarına da yerleştiğini, bir yaşam tarzı haline geldiğini de yadsıyamayız. Azınlıkta olanların tipik özelliği de olsa, egemen olanın zulmünün, haksızlığının, sevgisizliğinin yokedilebilmesi için bir yoldur, yöntemdir azınlıkların çoğalması belki de. Kaybetmek istemediğimiz, huzur içinde sürekli olmasını dilediğimiz değerlerimizde birlik-bütünlük arar, ayrılıkları, bölünmeleri tasvip etmez, hoş karşılamayız. Ama egemen olandan insanlar memnun değilse, kurtulmak istiyorlarsa, birliği değil farklılıkların, ayrılıkların artmasını isterler. İnsanlar şeriat düzeninden korkuyor ve nefret ediyorsa, bunun nedeni şeriatin insanlara acıdan başka birşey verememesindendir. Hata insanlarda değil, asırlar boyunca hükmeden şeriattedir. "Gerçek şeriat dünyada hiçbir yerde uygulanmıyor ki" gerekçesi büyük bir yalandır. Asırlar boyunca hükmedici konumda olan şeriat gerçeklerini uygulayamıyacak da ne zaman uygulayacak. Asırların imajı budur. Şeriat vereceğini vermiş, alacağını almıştır. Kendisini kanıtlayacak zamanı ve imkanı çok fazlasıyla bulmuş ve ne sevgi ne barış ne insanlık tohumları ekebilmiştir. Rüzgar ekmiş fırtına biçmiştir. Farklılıkları bu yönden hoş karşılayabiliriz. Ama ne olurlarsa olsunlar, ne vaad ederlerse etsinler, şeriatin hiç bir türü bizim için umut olmamalı. Geleceği sağlam temeller üzerine kurmalı, bilimi, demokrasiyi, insan haklarını ve bu amaç uğrunda mücadele vermiş önderleri rehber edinmeli, dini inançları insanla Tanrısı arasında özgür bırakmalı, inançları kurumlaştırmamalıyız. Bunları söylerken Aleviliği, Bahailiği şeriat amacı içinde olanların arasına kattığım düşünülmesin. Dini açıdan bir yol, bir tercih içinde olsaydım, buna zorunlu kalsaydım ya Tasavvufu, ya Alevi-Bektaşiliği, ya da Bahailiği seçerdim. Ama doğrusunun sevgili Aldostu'nun yaptığı gibi bunları dost olarak, kardeş olarak görmek olduğunu düşünüyorum. Aynı şey İslam içindeki, ya da diğer dinlerdeki tüm sevgi ve barış yanlıları içinde geçerlidir. |
Pante abim ,
yüreene salık. Ne güzel ,- açık ve gönülden yazmışın. Bak tekrar oluyo ama ben güzellikleri ekrar etmeyi seviyom.. Tekrarlar akılda kalmayı saalıyo. "Farklılıkları bu yönden hoş karşılayabiliriz. Ama ne olurlarsa olsunlar, ne vaad ederlerse etsinler, şeriatin hiç bir türü bizim için umut olmamalı. Geleceği sağlam temeller üzerine kurmalı, bilimi, demokrasiyi, insan haklarını ve bu amaç uğrunda mücadele vermiş önderleri rehber edinmeli, dini inançları insanla Tanrısı arasında özgür bırakmalı, inançları kurumlaştırmamalıyız. Bunları söylerken Aleviliği, Bahailiği şeriat amacı içinde olanların arasına kattığım düşünülmesin. Dini açıdan bir yol, bir tercih içinde olsaydım, buna zorunlu kalsaydım ya Tasavvufu, ya Alevi-Bektaşiliği, ya da Bahailiği seçerdim. Ama doğrusunun sevgili Aldostu'nun yaptığı gibi bunları dost olarak, kardeş olarak görmek olduğunu düşünüyorum. Aynı şey İslam içindeki, ya da diğer dinlerdeki tüm sevgi ve barış yanlıları içinde geçerlidir. " Abi bi senin yazdıına bak.. Bi aldostu abimin - psiko abimin yazdıına bak.. Bi de burda akıllı-düşünceli müslüman diye ayrı şekilde sevdiim Ensalyo abimin yazdıına bak.. Aranızda , Ense abimle aranızda uçurumlar var abi be.. Bak Salgon abiye yazdıımı oku.. İÇinizde din baskısı olmadan doğruyu ve Allah aşkını yazan sizler varsınız ya, valla içim açılıyo sizleri okurken. Salgon abim varya , o da Allahdar abim..valla da billada o da sizden.. Ama adam yobazlardan gına getirdiinden - inadına açıklamıyo, ben dinsizim*allahsızım - diyo .. Yalan..yoksam o güzellikte - o akılda bilgide olan insandada sizler gibi -sodomo abim gibi yatatan sevgisi- inancı var. Ama o bu işi kendine bile inat yapmış-sölemiyo. Ben onuda çok seviyom.. İyiki varsınız , aklı güzel , gönlü güzel - yaratanı güzel abilerim. Sizler benim için bu dalgalı denizde, birer deniz fenerisiniz.. sizinle ben aklı- dini - düşünmeyi ve *güzel Yaratanımı daha güzel güzel öreniyom.. Allah size - bu saydıım hepinize öncelikle size güzel ömür versin - amin,amin- CeMaL... |
Daha önce Bahai Dinini "Gerçekler ve Adım Adım Aydınlanma" başlığında anlatmıştım:
http://www.turandursun.com/modules.p...2436&start=390 Bir de yazılmayan taraflarına değinelim ki başlığın hakkı verilmiş olsun. PRENSİPLERİ: **İnsanlık alemi tek bir ailedir. **Irk, din, dil, cinsiyet gibi tüm önyargılar kaldırılmalıdır. **İnsanlık birliği sağlanmalı, dünya tek ülke haline gelmelidir. **Tüm dinlerin temeli birdir. **Gelecekte de yeni dinler ve peygamberler gelecektir. **Din bilim ve akıl ile uyum içinde olmalıdır. **Kadın ve erkek eşittir. **Kadının kapanması, başını örtme şartı yoktur. **Genel barış için çalışılmalıdır. **Evrensel eğitim hedeflenmelidir. **Serbest düşünce ile gerçek araştırılmalıdır. **Aşırı zenginlik ve yoksulluk kaldırılmalıdır. TAPINAKLARI: Chicago,Wilmette'deki Bahai MabediBahai Tapınakları, her dinden kimsenin sessiz olmak koşuluyla bildikleri şekilde ibadet edebilecekleri mekanlardır. Şimdiye dek her kıtada bir tane olacak şekilde 7 adet tapınak inşa edilmiştir. Bu tapınakların ortak özeliği, bir kubbeleri ve 9 girişleri olmasıdır. (dünyada 9 dinin varolduğuna dair Bahai inancını yansıtır) İlki Aşkabat’ta 1908’de inşa edilmişti. 1938’e kadar hizmet veren bu tapınak Sovyet rejimi tarafından ibadete kapatıldı; 1962’de bir depremle yıkıldı. Bu ilk tapınak; hastane, okul, hostel gibi başka bir çok birimi içeren bir kompleks idi. 1953 yılında ABD’nin Illinios eyaletinde Chicago’nun kuzeyinde bir Bahai mabedi tamamlandı. Daha sonra inşa edilen tapınaklar sırasıyla şu ülkelerdedir: Uganda(Kampala), Avustralya (Sidney yakınında), Almanya (Frankfurt’un dışında), Panama (Panama City yakınında), Batı Samoa (Apia), Hindistan (Yeni Delhi) En yeni Bahai Tapınağı olan Hindistan, Yeni Delhi’deki tapınak, 1986’da tamamlandı. Pek çok mimari ödül aldı. |
Güzel Dostlarım ;
Kendinden daha akıllı bir insan tasavvur etmek ne kadar zor.. Bir başkasının senden daha güçlü, Bir diğerinin senden daha güzel olduğunun farkına varmak ne kadar acı.. Bir başkasının doğrulara daha yakın olma ihtimali ne kadar sıkıcı.. Bir zannın arkasına sığınıp da, En doğruyu, En büyük aklı, En büyük karizmayı kendinde görmek ne kadar rahatlatıcı değil mi.. Bu rahatlama,bazen iki kadeh rakı ile olur, Bazen bir sigaranın savrulan dumanında, Bazen bir uyuşturucunun damlasında gelir.. Bazen de kibir’in tartışılmaz büyüklüğünde.. Nasıl gelirse gelsin.. Zevk verir namussuz,insana.. Küçük dağları yaratmanın, Her şeyi en doğru bilmenin gururu,lezzeti de bir başkadır doğrusu.. Bildiğimizin gerçek , İnandığımızın doğru olduğu zannı ne kadar rahatlatır bizi.. Ama doğrusu o ki , Doğruların başka,bambaşka olabileceği gerçeği.. Ne kadar çirkin,ne kadar zorlayıcı gelir bize.. Ne diyeyim..zor dostum zor.. Hepimiz ayrı bir inancın ardındayız. Hepimiz ayrı bir iddianın peşindeyiz. Kimimiz Kuranla, Kimimiz İsa’yla, Kimimiz Musa’yla destekleriz lafımızı.. Bazen bir hadis olur sevdamız, Bazen bir esinlenme.. Bazen tasavvuftur, Bazen bilimdir güvencemiz. Kendimizi güçlü gösterme sevdasındaki umudumuz. Ben gerçeği ve kendimi arıyorum.. Gerçeği arıyorum, Bilen var mı ? Kendimi arıyorum, gören var mı?* *(Erzurumlu İbrahim Hakkı) Sevgilerimle… İyiliklerde görüşmek üzere.. Gönül kırdıysak affola.. Bütün dostlarıma selam ederim... (Dost olmayanlarıma da...) ***********….*************….***********….********* ****….********* Her şey Tanrı 'dan sudur etmiştir (oluşmuştur). Ruhun tek amacı, oluştuğu Tanrı 'ya dönmektir. Bunun da yolu tek evrensel yasa olan evrim/tekamül den geçmektir. |
Sevgili psiko,
bu yazı bir veda yazısı değil değil mi? Sanki bir veda havası sezdim. Sakın burayı bırakayım deme. Senin gibi olgun, ne dediğini, ne yaptığını bilen, görünümleri değil onların altındaki özleri yakalayıp ona göre değerlendiren insanların gitmesi bizleri kötü şekilde yalnız bırakır. Seni seviyoruz. Eğer Bahailik senin gibiyse, keşke Türkiye'nin tamamı Bahai olsa. (bir ateistten daha fazla övgü de olmaz herhalde *:D ) Saygı ve sevgiyle |
| Bütün Zaman Ayarları WEZ +3 olarak düzenlenmiştir. Şu Anki Saat: 01:21 . |