Turan Dursun Sitesi Forumları

Turan Dursun Sitesi Forumları (https://turandursun.com/forumlar/index__1.php)
-   Kitapkurdu (https://turandursun.com/forumlar/forumdisplay.php?f=85)
-   -   İslam tarihi konusunda kitap önerisi? (https://turandursun.com/forumlar/showthread.php?t=23243)

Ebu Leheb 20-02-2011 11:08

İslam tarihi konusunda kitap önerisi?

Sürekli ayet, sure ve hadis okuyoruz ve kendimizi bu konuda geliştiriyoruz. Ancak İslam tarihi konusunda detaylı ve gerçekten tarafsız ve objektif bir kitaba ihtiyacım var. Muhammed döneminde yaşananlar, kabile çatışmaları, Muhammed'in ölümünden sonra yaşanan çekişmeler, suikastler, Fedek arazisi olayı, Kerbela vs vs. Tüm bu tarihsel olayları, İslami duyarlılık olmadan tüm çıplaklığıyla anlatan bir kitap var mı? Muhtemelen yabancı bir yazarın yazdığı kitap daha objektif olacaktır. Kitap önerilerinizi bekliyorum.

AerA 20-02-2011 14:15

Değerli Ebu Leheb ;

İslam tarihi konusunda tarafsız-objektif bir kitap için, bir grup kitle "karalama kampanyası" demekde. Dinler söz konusu olduğunda, gönül veren kişilerin onu objektif değerlendirmesi ve tarihini kaleme almış olması mümkün değil. Karşıt görüş kitaplarını, İslamın kendi kaynakları ile okuyup, objektif değerlendirmenizi kendiniz yapmak durumundasınız.

Esen Kalınız

ulpian 20-02-2011 15:08

Bildiğim kadarıyla, Muhammed'in dönemi hakkında (birincil kaynak olarak) müslüman kaynakları haricinde başka bir kaynak neredeyse yok zaten.

Eski/klasik islami kaynaklarda Muhammed'in yapıp-ettikleri, muhtemelen o günkü değer yargılarına ters düşmediği ve zaten peygamberin herhangi bir eylemini eleştirmek imkan dahilinde bile görülmediği için, tüm çıplaklığıyla anlatılıyor zaten. İslam tarihini işleyen eserlerdeki iki yüzlülük ve sahtecilik epey yeni bir olgu: Modern çağın değer yargılarına uymadığı için, 'kafa karıştırıcı', 'sorgulatıcı' türden rivayetler modern siyer ve islam tarihi kitaplarına alınmıyor artık (oysa kaynaklar yüzyıllardır aynı kaynaklar, ama artık, o kaynakların içinden günümüzün hoşuna gidecek şeyler cımbızlanarak yazılıyor ''efendimizin hayatı'').

Konunun diğer ilginç bir yönü:
Muhammed'in dönemi hakkında güvenilir 'dış' kaynakların olmayışı ve diğer birçok sebepten ötürü, Batılı İslam araştırmacıları arasında, İslam'ın erken tarihinin, Muhammed'in kendisinin ve öğretisinin topyekun sanal bir kurgu olduğu tezi de savunulmakta (örneğin).

Astur 20-02-2011 16:33

Alıntı:

ulpian´isimli üyeden Alıntı (Mesaj 365709)
Bildiğim kadarıyla, Muhammed'in dönemi hakkında (birincil kaynak olarak) müslüman kaynakları haricinde başka bir kaynak neredeyse yok zaten.

Aslında şöyle bir derleme var:

http://en.wikipedia.org/wiki/Seeing_..._Others_Saw_It

Alıntı:

Konunun diğer ilginç bir yönü:
Muhammed'in dönemi hakkında güvenilir 'dış' kaynakların olmayışı ve diğer birçok sebepten ötürü, Batılı İslam araştırmacıları arasında, İslam'ın erken tarihinin, Muhammed'in kendisinin ve öğretisinin topyekun sanal bir kurgu olduğu tezi de savunulmakta (örneğin).

Bu bahsettiğin tezi savunanlar (hatta bu tezi ilk ortaya atanlar yukarıda linkini verdiğim kitabın yazarının yanlış hatırlamıyorsam ya hocaları ya da tez danışmanları) ile Hoyland çizgisindekiler arasında akademik tartışmalar var. Yukarıda linkini verdiğim kitap bu iddialara cevaben yazılmış gibi; tabii 'Muhammed efsanesi' tezini savunanların bu kaynaklara getirdikleri çeşitli eleştiriler var.

Konu hakkında detaylı okuma yapmadığımdan herhangi bir görüş ortaya koymak istemiyorum, o açıdan iki tarafı da okumayı tavsiye etmek dışında yapacak çok bir şey yok gibi.

Yine de, en azından muhakeme düzleminde, 'Muhammed efsanesi' tezini biraz komplo teorilerine benzetiyorum, o açıdan Hoyland'ın tezleri ilk bakışta daha akılcı gibi gözüküyor bana.

ulpian 20-02-2011 18:00

Oldukça faydalı bir link oldu benim için, böyle bir çalışmadan haberim yoktu.

Frodo'nun ''İslam tarihi sanal mı?'' başlığındaki sorgulama ve tartışmalara da katkı sağlayabilecek bir çalışma. Eseri internette bulamadım. Ama konuya yoğun ilgi duyanlar, her iki tarafın da bu gibi tezlerini okuması gerekecek sanırım.

Bütün Zaman Ayarları WEZ +3 olarak düzenlenmiştir. Şu Anki Saat: 04:28 .