![]() |
NASA görelilik teorisini doğruladı
Einstein'ın görelilik teorisinin evrenle ilgili en önemli iki aksiyomu deneyle doğrulandı.
Dünya'nın çekim gücünün uzay ve zamandaki etkilerini büyük bir hasasiyetle ölçebilen Nasa bilimadamları ve Amerikalı fizikçiler, Einstein'ın görelilik teorisini teyit ettiler. California Stanford Üniversitesi'nden fizikçi Francis Everitt, deneyle ilgili olarak, ''Gezegenimizin balın içinde, güneşin çevresinde ekseni etrafında döndüğünü hayal edin, etrafındaki bal deforme olacaktır. Uzay ve zamanda da aynı şey oluyor'' dedi. Everitt, Einstein'in 1905'te yayınladığı ünlü teorinin iki kilit aksiyomunu ölçmek için Nisan 2004'te fırlatılan bir uydudaki ultra-hassas dört jiroskobu kullanarak yapılan ''Gravity Probe B'' adı verilen deneyi yönetti. Bu aksiyomlardan ilki jeodetik denilen etki ya da çekimsel güç uygulayan bir cismin çevresindeki uzay ve zamanın bükülmesi, deformasyona uğraması, ikincisi de böyle bir cismin kendi etrafında dönerken etkilediği uzay ve zamanın miktarı. Uydu da Dünya çevresinde kutup yörüngesindeyken tek bir yıldız, IM Pegasi yönünde işaretlendi. Eğer yerin çekimi uzay ve zamanı etkilemesiydi, uydudaki dört jiroskop da aynı yönü işaret ediyor olacaktı. Ancak yerçekimi tarafından çekilen bu jiroskoplar, Einstein'ın görelilik teorisini teyit ederek, ölçülebilir değişiklik bulunduğunu saptadılar. Francis Everitt, deneyin Einstein'ın teorisinin evrenle ilgili en önemli iki aksiyomunu doğruladığını belirtti. Araştırmanın sonuçları, Amerikan bilim dergisi Physical Review Letters dergisinde yayınlandı. http://http://www.ntvmsnbc.com/id/25210116/ |
kaynağı nedir acaba?
Nereden buldunuz bu bilgiyi? |
Başlık mesajında zaten haberin linki var Özgürcan?
|
sonra eklenmiş astur..
Şahıs ben söyledikten sonra eklemiş :) |
Anladım. Ama haberden bir cümle alıp Google'a yazarak da ulaşılabilir kaynağa, aklında bulunsun. :)
|
yine de tam olarak öğrenmek istedim, çünkü NASA'nın sitesine öyle bir açıklama bulamadım..
|
|
Görmemişim, özür dilerim...
|
evet bu teoriyi anlam için şöyle bir yorum yapacağım:
(tamamen kendim teoride bulunuyorum, yanlışlıkları düzeltiniz) sistemlerin zamanla işlediğini düşünün. ancak size sürekli bir clock frekansı da lazım. clock (zaman) frekansını üreten şey ise yerçekimidir. yerçekimi uzayda bulunulan konuma göre değişirse clock frekansınızda değişir. ya universal bir frekans üretilmeli ki zaman akışı dengelensin mesela. bunun sonucu ne olabilir diye düşünürsek ise örneğin başka bir gezegende daha hızlı bir sürede (süre universal bir süreye göre) yaşlanma olabilir, yada daha geç. bir bilgisayar üzerine düşünürseniz eğer; her bilgisayarın işlemcisi bir clock frekansı üretir ve işler buna göre yürür. clock frekansı universal olmaz ise normal çalışması gereken bir uygulama (işlemcinin gücü yetmesi ile ilgili değil bu) yanlış bir hızda yavaş veya hızlı olarak çalışabilir. bu oyun programlarında rastlanan bir durumdur. mesela bir hareketten diğerine geçiş için gerçeklik uygunluğu için belli bir sleep time gereklidir. ki bu ms cinsinden verilebilir. örneğin 1000 ms nin 1 snye denk gelmesi gerekir, ancak clock frekansı düzgün ayarlanmamış (olması gerektiği gibi) bir işlemci 1000 ms yi 1 snye denk getiremeyebilir. Bu da oyundaki animasyonun hızlı veya yavaş olup real verilmek istenen etkiye ters bir durum oluşturabilir. günümüzde pentium mimarisinde clock frekansları özellikle 1 sn nin 1000 ms olması için ayarlanarak üretilmektedir. daha ayrıntılı bir bilgi için: http://en.wikipedia.org/wiki/Clock_rate |
| Bütün Zaman Ayarları WEZ +3 olarak düzenlenmiştir. Şu Anki Saat: 17:15 . |