![]() |
Hıristiyan Ateistler
Ailemde ve çevremde ateist bireyler var. Son zamanlarda çevremden, "tehlike anında" hıristiyan olmaya hazırlandıkları yönünde şakayla karışık şeyler duymaya başladım. "Hem de katolik" diye ekliyorlar ki iş sağlama alınsın, Batı'nın koruması garantilensin. Koruma yanında, Hıristiyanlığın daha rahat uygulanabilir bir din olduğu da gerekçeler arasında.
Aklıma, finalinde imamın rahibe "Dininin kıymetini bil" dediği fıkra geliyor! İslam çıkışlı bu ateistlerin, görüntüde bile olsa müslüman gibi davranmayacaklarını duyduğumda acı acı gülüyorum. İslam'ın gelmiş geçmiş en ilkel, en sevimsiz din olduğu görüşüm daha da kuvvetleniyor. Forum ahalisinde benzer hazırlıklar var mı, merak ettim. :) |
Alıntı:
Bu fikir benim aklıma daha önce gelmişti. :heh: Çok iyi bir hristiyan taklidi yaparım mesihe şükürler olsun ki :D Tanrı sizi korusun :fencing: |
Dinlerin insan ürünü oldugunu bilmesem, coktan hiristiyan olmustum. Nitekim yasadigim ülkede hiristiyan bireyler cogunlukta.
|
İslam ile karşılaştırdığımda hristiyanlık bana daha sempatik gelmiştir. Camilerde ağlayan adamlar varken kiliselerde gitar eşliğinde ilahi okuyanlar vardır zira...
|
Sayin Özgürcan,
o yazdiklariniz mezhebine bagli galiba. Bana da Hiristiyanlik, en azindan simdiki konumu (bir kac yüzyil önce ögle degildi), daha sempatik gelir. Ama unutmamak lazimdir ki Islam'inda, erkekleri göz önüne alirsak, Hiristiyan'likla kiyaslarsak avantajlari vardir. Mesela cinsel özgürlükler bakimindan. |
Gelmiş geçmiş en ilkel, en sevimsiz ve çirkin dinin Musevilik olduğunu düşünüyorum. Hemen ardından İslam gelir ama birincilik tahtı Museviliğin bence.
|
Alıntı:
|
Alıntı:
Protestanlık seçenleri ABD, İngiltere, İskandinav ülkeleri, Hollanda v.s. korur. Katolikleri Fransa, İtalya, İspanya, Polonya falan. Ortodoksları ise Rusya. Seç beğen al. :) Bence de en ilkeli musevilik ama. İkinci sırada islam gelir. (İslam gene birşeyde birinci olamadı yani). |
Aslında "sidik yarıştırmak" istemiyorum. Museviliğin ne kadar ilkel bir din olduğunun da farkındayım. Ancak İslam'ı bu açıdan Museviliğin üzerinde düşünüyorum.
Kutsal kitapları bazında her iki din karşılaştırıldığında İslam, Musevilikten hayli etkilenmiş, genel literatürünü olduğu gibi içselleştirmiş, onun masallarına sahip çıkmış bir din. Fakat ritüelleri de işin içine katarsak (elbette Museviliğin de zor, ağır ve sevimsiz ritüelleri var), İslam çok daha ayrıntıcı, çok daha zorlayıcı kuralları olan bir din bence. Tuvalete girerken bile hangi ayağın kullanılacağını, yer sofrasında yemek yerken, Muhammed'in oturduğu stilde oturulması gerektiğini bile belirleyen, bunların ve daha tonlarca şeyin önemsendiği bir din. Musevilikte bildiğim kadarıyla "Rabbin adını gerekli gereksiz anmayacaksın" gibi bir kural var. Ama müslümansanız, hemen her cümlenizde "İnşallah, maşşallah, amin" gibi, sürekli herşeyin ondan olduğunu, ondan bir izin beklendiğini onaylatacak, bunu gösterecek bir kelime kullanmak zorundasınız. Artık bugün konuşma dilinde "iyi" kelimesi bile kötü; "iyi akşamlar" dediğinizde "hayırlı akşamlar" şeklinde düzeltiliyor. Ayrıntısı, uygulanışı, peygamberine inen özel muz orta şeklinde ayetleri ve daha bir çok şeyi dikkate alırsanız, boynuzun kulağı geçtiğini, İslam'ın Museviliği solladığını görürsünüz. En azından benim görüşüm bu yönde. |
Bende sözde semavi dinleri göz önüne alırsak Hıristiyanlığı tercih ederim :)
|
| Bütün Zaman Ayarları WEZ +3 olarak düzenlenmiştir. Şu Anki Saat: 16:50 . |