![]() |
Aydınlanma nedir?
Dostlar,
Aydınlanma sizce nedir? Peşin teşekkürlerimle, |
Farkindaliktir.
Ayrica beyin islevselliginin, kapasite acisindan farkina varilmasidir. Beyni bir organ olarak sevmek, guvenmektir ve dahi adam etmektir. Beyni adam edersek, adam ettigimizi sandigimiz taraflarin da farkina variriz. Bunlarin ustune bir de, mecazen baskasinin ayakkabisi ile yuruyebilme ogrenilirse, tadindan yenmez. |
Aydınlanma, her seferinde bir üst basamağa adım attığını düşünmek gibi.. Ama her seferinde bir üst basamağa adım atmak demek değildir.
Her alanda ve her kesme göre değişiyor. Örneğin, birisi için aydınlanmak, Müslüman/hristiyan/Musevi/Budist olmakken; bir başkası için de ateist olmak aydınlanmaktır. Kişilere göre değerlendirildiğinde tamamen subjektif olduğunu düşünüyorum. Bir akım veya çağ ele alındığında durum değişebilir. |
Bilmiyorum, o halde aydın değilim. (Aydınlık bu demektir.)
|
Işığa doğru. Aydınlanma bu olmalı. Ama asıl sorulması gereken soru.
Kime ve neye göre aydınlanmak? Kant aydınlanma için özgürlükten başka bir şey gerekmez; ve bunun için gerekli olan özgürlük de özgürlüklerin en zararsız olanıdır: Aklı her yönüyle ve her bakımdan çekinmeden kitlenin önünde apaçık olarak kullanmak özgürlüğüdür demiştir. Ne güzel demiştir. Bu adamı seviyorum :) Ama anneme göre aydınlanmak adamın yüzüne nur inmesidir. Nasıl olduğu konusunda henüz bir fikrim yok. |
Zeka ve Aydınlanma
Başkalarını bilmek zekadır, kendini bilmekse aydınlanma...
|
Güzel bir ifade:)
Bence bireysel ve toplumsal bilincin, evrendeki tek varoluşsal biriminin farkındalığı ve insantürünün kanıksanmış, alışılmış tabularından özgürleşmesidir aydınlanma. Epey kısaltacak olursak; bireyin kendisini ve toplumu-- evreni anlaması ve özgünleşip, özgürleşmesi diyebiiriz. Zekanın bu iki etkinlikte olumlu kullanımı birincildir. İkincil etkinlik ise yine özgürleşmiş düşünüş şekillerini benimseyip fikir rotasında sabitlemesidir. İki seçenekten ben birincil olanı tavsiye ederim. Saygılarımla R |
Alıntı:
Aydınlanma pek çok değişik şekilde anlatıma sahiptir. Sizinki de çok güzel bir anlatım. Benim vurgulamak istediğim olguysa ZEKANIN herkesde olmasına karşılık, AYDINLANMANIN sıklıkla rastlanılan olgulardan olmadığıdır. Kaç kişi kim olduğunu bilmektedir? Sayın PASLIÇİVİ bu konuda oldukça düşündürücü ve de öğretici yazılar yazmış. Burada en önemli olan husus, bence kişilerin değer verdikleri konulara göre tariflerin de değişiklik göstermesi olacaktır ki bu da son derecede doğaldır. Sevecenlikle kalın, |
| Bütün Zaman Ayarları WEZ +3 olarak düzenlenmiştir. Şu Anki Saat: 19:32 . |