![]() |
Bilinç Bir İllüzyon Mu, Değilse Nasıl Bir Şey?
Bu başlıkta bilinç konusunu tartışmak istiyorum.
Bilinç nedir, bir illüzyon mu; nasıl işler, kökeni nedir, bilinci bilimsel olarak ne kadar biliyoruz? Bu konuda arkadaşların görüşlerini bekliyorum. Sonra ben de bir görüş ortaya koyacağım. |
Once bir katilim olsun, sonra ben de gelen yanitlara gore katilirim.
Konu cok yonlu ve cok algilidir. Bilinci isleyen bilim dali, bilissel bilimdir. |
Umarım bu sorulara yanıt verecek birileri çıkar.
|
Bilinç, bir kaç katmanlı bir yorum yeteneğidir.
|
Alıntı:
|
Bir şeyin bilinçli olup olmadığının ölçüsü ne?
Mesela çok iyi satranç oynayan bir bilgisayar satranç konusunda bilinçli mi? Bir robot bilinçli olabiir mi? |
Şimdi kafama takılan şöyle bir soru var:
Diyorlar ki bilinç biriciktir. Şimdi bir düşünce deneyi yapalım: Şimdi X diye birisini alalım. Bu X'in bilincini oluşturan özellikler A,B,C,D.....gibi unsurlar ve bunlar arasında karmaşık ilişkiler olsun. Teknoloji o kadar gelişmiş olsun ki bu unsurların hepsini bilecek ve bunları yapacak durumda. Bu durumda aynı X bilinci oluşturulabilir mi? Oluşturulmazsa neden, sorun nerede? |
Şurada bazı tanımlar var:
Yardımcı olabilir: http://tr.wikipedia.org/wiki/Bilinç Bence bilincin en önemli özelliği dış dünyanın, kendi varlığımızın ve bilincimizin farkında olmaktır... Tabii daha epey özellik var. |
Alıntı:
|
Alıntı:
Eğer bunlar X'in bilincini bilmek ve anlamak için yeterli değilse, yeterli olması için diğer unsurları da bilecek durumda olduğumuzu varsay. (Çünkü teknolojinin çok gelişmiş olduğunu düşünüyoruz.) |
| Bütün Zaman Ayarları WEZ +3 olarak düzenlenmiştir. Şu Anki Saat: 20:20 . |