Turan Dursun Sitesi Forumları

Turan Dursun Sitesi Forumları (https://turandursun.com/forumlar/index__1.php)
-   İslam (https://turandursun.com/forumlar/forumdisplay.php?f=9)
-   -   Allah herşeyi bilmiyor mu ? (https://turandursun.com/forumlar/showthread.php?t=3376)

tewderi 04-01-2007 16:15

Allah herşeyi bilmiyor mu ?

Merhabalar,

İmamı gazallinin ölüm ve ahiret kitabını okudum kitaptaki 5 fasılda Kıyamet günü insanlar yeniden diriltililecek ve herkes Allahın huzuruna çıkıp hesaba çekileceğini uzun uzadıya yazılmış

Melekler tarafından kişinin ruhu Allahın huzuruna getirilecek ve Allah bu kim diye soracak meleklerde bu Falancakişininfalancaoğludurdiyecekler

Allah gelen kişinin kim olduğunu bilmiyormu.?
Eğer biliyorsa meleklere neden sual ediyor ?
Allahın kim olduğunu bilmediği kişiyi melekler nasıl biliyor ve cevap veriyor (melekler akılsız değilmi ?)

beelzbb 04-01-2007 17:53

Re: Allah herşeyi bilmiyor mu ?

Alıntı:

tewderi";p=&quot´isimli üyeden Alıntı (Mesaj 61140)
Merhabalar,

İmamı gazallinin ölüm ve ahiret kitabını okudum kitaptaki 5 fasılda Kıyamet günü insanlar yeniden diriltililecek ve herkes Allahın huzuruna çıkıp hesaba çekileceğini uzun uzadıya yazılmış

Melekler tarafından kişinin ruhu Allahın huzuruna getirilecek ve Allah bu kim diye soracak meleklerde bu Falancakişininfalancaoğludurdiyecekler

Allah gelen kişinin kim olduğunu bilmiyormu.?
Eğer biliyorsa meleklere neden sual ediyor ?
Allahın kim olduğunu bilmediği kişiyi melekler nasıl biliyor ve cevap veriyor (melekler akılsız değilmi ?)

Melekler irade sahibi değil sadece.Akılsız olan bizleriz.Tabi söz meclisten dışarı.Ben kendi açımdan dedim.

Orda bir benzetme kullanilmiştir.Kuvvetle muhtemel.O da yaratanın cilvesi olsa gerek.Bak gene maddi düşündüm.Maddeci olacam sonunda yahu 8O

Tabiki kimin ne olduğunu biliyor şüphesiz.Bize,yaptıklarımızı bildiriyor.Sen birini yargılarken onun kim olduğunu bildiğin halde kimsin sen diye sorarsın.Bu bir usluptur.Uygulamadır.Allah hakimlerin en hayırlısıdır.

SAYGILAR

tewderi 04-01-2007 18:20

Sevgili belzepp ,

* Burada günümüzdeki mahkemeler gibi düşünmüşsünüz Nedir hakim gelen kişinin kim olduğunu bildiği halde *formalite icabı kim olduğunu kendisinden sual eder.. Tabi hakim gelen kişinin herzaman kim olduğunuda bilmez .

*Fakat burada bahsi edilen Allah *herşeyi bilen herşeye kadir olan herşeyi dileyen ve yaratan Meleklerin vereceği cevabı acaba kendisi bilmiyor mu biliyorsa neden soruyor beli *bir yönetmenlikmi var *(vardır elbete bir hikmeti değil mi?)

merakli 04-01-2007 21:46

Allah herşeyi biliyor mu?
sorunun cevabı:
evet Allah herşeyi biliyor.

Peki Allah neden bu şekilde hareket ediyor?
sorunun cevabı:
Allah bilmediği için sormuyor, bu bir temsili anlatım ve uslub denilebilir belki. ama yine de sorunun tam cevabını biz bilmiyoruz, çünkü biz herşeyi bilmiyoruz.

Cemal 04-01-2007 23:50

ALLAH herşeyi bilmez.ayrıcadana bilmediğinide bilmez.Yaptıınıda istesede yapar- istemesede yapar.Yaparken düşünmes-düşünürken yapmas.matde yapar* oda bakar.Sonamakasılır-herşeye ben yaptımdeyi-adamını yollar hava yapar...
onunçin kusuruna bakmayın..:wink:

nOT.bu yazımı kıymetli arkadaşım KUrsotçunun yazılarını okuyup yazdım.kOnunun uzmanı kendisidir.Aklınız karıştısa..bak *uzman :arrow: ciNMİ veyam kURsotçu ab,m

cml.

merakli 05-01-2007 00:14

insan herşeyi bilmez, ayrıcanak bilmediğinide bilmez. nasılları (sebepleri) açıklayınca kendince, mutlu oluverir, kendini tanrı zanneder ama neden diye sorunca apışıp galır, tesadüfen diyiverir.
bardağın içine deryayı doldurdum zanneder, sonra kasım kasım kasılır bu bardağın içindeki bir gramcık suyu derya zannederek.
isterseniz kusura bakabilirsiniz.

pante 05-01-2007 01:29

Yine teist açıdan bakalım;

Eğer "Allah herşeyi bilir, herşeyi görür, herşeyi duyar, herşeye kaadirdir, ol deyince olur" sözlerinden algıladığınız buysa, o zaman "Allah'ın meleklere ihtiyacı mı vardı?" diye sorulabilir.

Doğrusu, "görmek istediğini, duymak istediğini, bilmek istediğini bilir" olmalıdır.

İnsan da arkasına baktığında arkasında ne olduğunu görebilir. Dürbünle, teleskopla uzakları izleyebilir. Ya da kameralarla, chiplerle takip edebilir. İsterse tabi.
Ama insanlarda görev paylaşımı yapar ve sistem oluştururlar.
Tanrının da bir sistemi vardır ve bu sistem içinde görevler melekler tarafından paylaşılmıştır.
Melekler de çeşit çeşittir. Akıllıları da vardır, basit robotsu işler yapanı da.

Gazali'nin kitabında yazanlara gelince, benzetme, temsili anlatım vs. değil. Tamamen uydurma ve basite indirgeme.

beelzbb 05-01-2007 03:52

Alıntı:

tewderi";p=&quot´isimli üyeden Alıntı (Mesaj 61158)
Sevgili belzepp ,

* Burada günümüzdeki mahkemeler gibi düşünmüşsünüz Nedir hakim gelen kişinin kim olduğunu bildiği halde *formalite icabı kim olduğunu kendisinden sual eder.. Tabi hakim gelen kişinin herzaman kim olduğunuda bilmez .

*Fakat burada bahsi edilen Allah *herşeyi bilen herşeye kadir olan herşeyi dileyen ve yaratan Meleklerin vereceği cevabı acaba kendisi bilmiyor mu biliyorsa neden soruyor beli *bir yönetmenlikmi var *(vardır elbete bir hikmeti değil mi?)

belzepp in anlamını açıklayana 10 ytl ödül veriyom.Kusura bakmayın fazla param yok.Olsa tükkanlar sizin.Acaba kürtçe ne anlama geliyor.Ben bilmiyom da ..Bilen bir arkadaş varsa aydınlatırsa dünyalar benim olcak.

Dostum cevabıma aynı cevabı yazmışsın güzel olmuş.Beğendim yani :wink:

merakli 05-01-2007 23:18

ateist açıdan bakalım;

herşey bilinemez! o zaman herşeyi bilen bir tanrı'nın varolma ihtimali de yoktur.

aldostu 06-01-2007 00:25

Yaratan kudret ile dinlerin tarif ettiği tanrıyı
birbirinden ayrı tutmakda fayda var.

Din kurucularının anlattıkları ile
hissettikleri arasında da
fark olma ihtimalinin yüksek olduğunu düşünüyorum.

Aldostu.

Bütün Zaman Ayarları WEZ +3 olarak düzenlenmiştir. Şu Anki Saat: 09:55 .