![]() |
Mantık ve Ateizm
1- Mantık, şeyler arasındaki tutarlılığı ölçmeye yarar.
2- Doğada mantığa aykırı bir hareket olamaz. Her şey mantıksal tutarlılığa uyar. (Örneğin; A her zaman A'dır, hem A hem B olamaz). 3- Mantık zihinsel bir etkinliktir. 4- O halde doğanın işleyişini kendindeki mantığa uyduran bir zihin vardır. 5- Bu zihin ancak Tanrı olabilir. Üstteki akıl yürütmeye itiraz edilirse şöyle denebilir; 1- Eğer doğa mantığa uymak zorunda değil ve aksine mantığı doğa kuruyorsa, doğayı da kurduğu iddia edilen bir varlık (Tanrı) için doğa tarafından kurulan bir mantık üzerinden yargıda bulunulamaz. 2- Mantığı doğa kuruyorsa, mantık yoluyla ancak doğal şeyleri sorgulayabilir, doğa üstü veya öncesi olduğu söylenen şeyler hakkında konuşamayız. Yani ateizm yine temelsiz kalır, en 'fazla' agnostik olunabilir. Ateistlerin üstteki akıl yürütmelere yanıtları var mıdır, varsa nedir? Not: Bu üstteki akıl yürütmelerim için kendi yanıtım var ama belki başka ve yeni yanıtlar da duyabilirim diye sizlere de sorayım dedim. |
Alıntı:
2-Man tik insanoglunun bir urunudur. Aristo mantigi tek duze ve yuzeysel mantiktir. Mesela karsi A ile A karsiti farklidir. Karsi A acinsinden olabilir. 3- Mantik matematiksel bir etkinliktir. 4 Doganin isleyisini bir mantiga uyduran insanogludur. 5- Zihin sadece insanoglundadir. 1- Ne doga insanoglu mantigina uymak zorundadir, ne de mantigi doga kurar. Doga tarafindan bir mantik kuran yoktur. Dogayi da kimse kurmamistir. 2-Mantigi insanoglu kurar. Mantik yolo ile insanoglu herseyi sorgulayabilir, yalniz bu sorgulamanin hepsi bilimsel olmaz. Tanri hakkinda konu varlik degil, bilgidir ve sosyal bilgidir. Tanriyi akli ile ortaya atanda ortaya attigi her turlu tanriya anlam ve icerik temelinde bilgi ekleyende insanogludur. |
Alıntı:
''Doğayı kimse kurmamıştır'' yazmışsın sevgili Evrensel-insan. Bunu nereden biliyorsun? Mantık kullanarak değil herhalde. :D |
Alıntı:
Gozlem kullanarak. Tek bir kurucu tasarlayici v.s. vardir, o da insanogludur. Henuz aksi bir gozlem yok. Senin demen su soyleme donmus" sen beni tanimiyorsan, ben seni hic tanimiyorum." :) Ikisini de bilgi kriteri olarak alabilirsin. Ben serbest dusunurum. Ateist olmak, teist olmamaktir. Ama bilimsel olmak degildir. Yani ateizmin mantigi bilimsel degil; varliksaldir. Aci olan ise "doganin kanunu vardir" diyen de ateist olamaz. Yani nesneye oznellik ekleyen. Ayrica dusunsel varlik olarak tanri kavrami da vardir. Iste o yuzden tanri insanoglunun aklinin bir urunudur. |
Alıntı:
Doğa insanoğlundan bağımsızdır demişsin. Ama insanoğlu kendi mantığını doğaya bakarak kurar. Yani mantık doğaya bağımlıdır. O halde sadece doğal şeyler için işler. Doğayı da kurduğu veya doğadan evvel var olduğu iddia edilen bir varlık için mantık kullanılabilir mi 'mantıken'? Doğa mantığa uymak zorunda değildir yazmışsın. Nasıl yani? Doğada yuvarlak bir kare türeyebilir mi örneğin? Alıntı:
Alıntı:
|
Alıntı:
Alıntı:
Alıntı:
Alıntı:
Alıntı:
Alıntı:
Alıntı:
Tanriyi mantik yolu ile sorgulama MANTIKSAL OLABILIRLIK OLASILIGININ BULUNUP BULUNMAMSIDIR. Bu da bilimsel hipotez ya da teorde gecer. Olabilirlik olasiligi da gozlem temelindedir. Gozlem de fenomenden alinir. Ateizmin mantigi bilimsel degildir, cunku bilimsel olmayan bir tanri kavrami konusunda kesin bir gorus belirtir. Bu sadece aklin bir kendine dogrulamasidir. Tanri bilgisel olarak degerlendirilir, yani kavram ve sosyal bilgi. Bilimsel ve bilissel temelde tanri ile ilgili varliksal ontolojik bir gorus belirtmek mantiksal degildir. Sadece aklin bir degerlendirmesini kendine dogrulamasidir. |
Bildigin gibi tanriyi fenomen ile ozdeslestiren akilcilik var. Mesela evren, mesela madde.
Simdi ben sana bir sey gostersem ve "bu tanridir" desem sen bunu yanlislayabilir misin? Yanlislayamazsin, sadece kendi akilciligin ile olmadigini izaha calisisin. Iste YANLISLANAMIYAN HIC BIR SEY BILIMSEL DEGILDIR. Yalnislanabilme de tum insanoglunun karsi cikamayacagi bir gozlemsellik ile mumkundur. Tanri varligi yanlislanabilen bir icerikte olmadigindan, bu kavram ile ilgiliher turlu one surum sosyal builgi sadece akilci ideolojik ve inancsaldir. |
| Bütün Zaman Ayarları WEZ +3 olarak düzenlenmiştir. Şu Anki Saat: 06:41 . |