![]() |
Bir robot Tanrı'ya inanabilir mi?
Yapay zeka eğer bir gün gerçek olursa ve etrafımızda "Ben robot" filmindeki gibi robotlar görmeye alıştığımız günler gelirse robotların tanrı'ya inanıp inanmayacaklarını merak ediyorum.
Tanrı düşüncesi insanın içinde ve bana göre Tanrı insanın dıştan kendi içini görmesidir.İnsanlar kendilerini Tanrı'nın yarattığına inanıyorlar ama insansı bir robot kendisini yapanı üreteni bilecektir haliyle herhalde kendisini yapanı yaratan üstün bir güçe inanmak garip olacaktır. Bu konuda ne düşünüyorsunuz?Robotların Tanrı'ya inanıp dinler kuracakları günler olacak mıdır? |
Eğer programlanırsa inanır, yoksa eğer denklemler vs sonuca gitmeye kalkarsa gerçekten bir tanrıyı bulamadıkları sürece inanmıyıcaktırlar çünkü robotlarda inanç durumunun olabiliceğini sanmıyorum. Sadece ölçülebilir ve doprulanabilen şeyleri kabul edicektirler*.... Bu tip teorilerden yola çıkan bir kaç tane filim vardı yanılmıyorsam. :heh:
*: Bazı filimlerde de robotlar dünyaya zarar veren canlıyı bulup insanlığı yok etmeye çalışır ya hani bu mantık o tür bir mantıkta olabilir :heh: |
Bir an Tanrı'yı düşünün.Aslında onun varlığını değil de onla ilgili küçükken beyninize aşılanmış ya da toplumdan topluma aktarılan Tanrı kalıplarını düşünmüş oluyorsunuz.
Ama bir robotun içgüdülere sahip olamacağını varsayarsak Tanrı'yı nasıl bulacaklardır?Bir robot Tanrı'yı düşünürken içgüdülere sahip olmadığı için bence Tanrı'yı hiçbir zaman bizim gibi düşünümez ya da düşünemez. Kendilerine ait felsefeleri olup olmayacakları da merak ettiklerim arasında. Aklıma farklı düşünceler de geliyor fakat konumuz bir robotun Tanrı'ya inanabilip inanamayacağı. |
Alıntı:
He varsa o başka demi(hemen agnostikte bir adım atalım) :heh: |
Bence inanır :)
İnanmazsa hurdalığaı gider, inanırsa her sene ram lerini yenilerler, işlemciyi yükseltir bide empeüç ten ezan okuturlar :D ve derler ki, robot cennetinde kıralı var be kankuuu :) bööle her robota bitmeyen pil, ultra hassas ve hızlı servo-step motorlar, makina yağının en kralı :) hatt öyle ki stend baydayken bile felan hiper şeyler yani :) yok yok.. inanmaz, bilim adamı kafasındadır. İnanması için veritabanında ya bozukluk yada virüs bulaşması lazımdır. |
Dinlerde korku payı olduğunu unutmamak gerek.Bu korku gerek Tanrı tarafından cezalandırılma korkusu gerek ölüm korkusu gerekse cehennem korkusu.
Ölüm korkusunda ve ahiret düşüncesinde insanın yaşama içgüdüsü yatıyor ve ahiret kavramını ayakta tutan olgu bu.Bir robot yaşama istencine sahip olabilir mi?Bu mümkün müdür?Kendisine silah doğrultan insansı bir robot karşıdaki kişiye kendisini öldürmemesi için yalvarabilir mi? Niye yaşamak isteriz konusunu irdelemek gerek,çünkü evrim sürecinde yaşama istencini kazandık(yanılıyorsam uyarın) ama bir robot evrim geçirmemiştir,hazır olarak yapılmıştır. Ben niye ölmek istediğim konusunda mantıklı görüşler sunamam,zaten ölmek istememek düşünce ile ilgili değildir,kimse ölmek istemez. Bir robot için ölüm,hayat gibi kavramlar ne ifade eder?Bunun üzerinde durulması gerek. |
Bir yerde, "insan biyokimyasal bir robottur" sözü kulaklarımda çınladı.
Her durum için bir miktar hormon (girdi), ve hormonların (girdilerin) sonucuna göre tepki. |
Alıntı:
Ölmenin altında ki kaybetmek korkusu yatıyor ki burada kaybolan "ben" dir derim naçizane. |
Abi yedek parçası var backup ı var, insanlar temiz iş yapar :D
|
Alıntı:
|
| Bütün Zaman Ayarları WEZ +3 olarak düzenlenmiştir. Şu Anki Saat: 04:31 . |