![]() |
Ülkemizi Değerlendirelim?
Sizce ülkemiz nasıl?
Yani ekonomik açıdan, sağlık açısından, politik açıdan, sanat açısından, kültürel açıdan, spor açısından, askeri açıdan... neredeyiz? Genel bir değerlendirme almak istiyorum Türkiyeyle ilgili. Hatta 10 üzerinden bir puan da verebilirsiniz. Burada doğmaktan, burada yaşamakta olmaktan memnun musunuz? Mutlu musunuz? Geride miyiz? İleride miyiz? Neredeyiz tam olarak? Kendimizi nasıl bir ülkede yaşıyor biliyoruz? Bu tanımlamayı yapalım beraber. Başka bir ülkede doğmuş olmak ister miydiniz? Bu ülkenin bir ferdi olmak nasıl bir duygu sizce? Yani açıkçası siz türkiyeyi nasıl tanımlıyorsunuz? Bu ülkenin sizdeki yansıması nedir? Genel bir değerlendirme olsun. Milliyetçi kimlikle değil de mantıklı bir değerlendirme istiyorum daha çok. Türkiyeyi 'dışarıdan bir gözle' değerlendirelim yani. Ben bir ateist olarak değerlendirecek olursam; Benim için 'makul' bir ülke. Yaşanabilecek bir ülke Türkiye. Elbette güncel sorunları biliyorum ama, dünyada çok çok daha zor şartlar sunan ülkelerin varlığını bildiğim için, ben kendimi herşeye rağmen şanslı grupta hissediyorum. Ekonomimiz fena değil, elbette daha iyi olabilir, siyaset olarak; netice itibariyle demokrasiyle ilerliyoruz. Halkın seçtiği bir iktidar, elbette daha iyi olabilirdi, sağlık açısından eskiye nazaran çok daha iyi- daha iyi de olabilir, spor açısından çok iyi değiliz-normal standartlarda-gelişiyor, sanat ve kültürel olarak, henüz kendini bulamamış bir ülke görüyorum, savunma sanayi; gelişiyor, kendi helikpterini tankını diğer birçok sistemi yapmakta olan bir ülke. Burada, yaşamsal bazda değerlendirecek olursam 1.si ekonomi-geçer not veriyorum, diğeri sağlık- dünyanın geri kalanını değerlendirirsek tc kimlikle gidip aynı gün muayene olabiliyoruz- buna da geçer not verdim-eksikler tabiki var, diğeri de siyaset- buna da geçer not veriyorum. İdeolojik olarak diğer pek çok ülkede olduğu gibi özellikle bizler için daha zor bir durum fakat, zaten dünyada ki birçok ülke aynı durumda. En azından eskiye nazaran ateist olduğumuz bilinse dahi öldürülmüyoruz. Bu yönde gelişme var. Buna da geçer not veriyorum. Kaldı ki türkiye müslüman bir ülke ve diğer müslüman ülkeleri de görüyoruz, bunu da baz almalıyız değerlendirirken. Şunu gözden kaçırmamalıyız, gerçekten gelişmiş standartlarda olan çok fazla ülke yok. Şurada saymaya kalksak 15i bile bulamayız. Geriye kalan ülkeler içinde türkiye, bana göre yukarıda da belirttiğim gibi 'yaşanabilecek bir ülke' konumunda. Kaldı ki izmirde ve karşıyakada oturduğumu da söylemeliyim. Yani anadolu benim yaşam kalitesi anlayışıma göre izmirden daha geride. Bu yönden de kendimi şanslı hissediyorum. Şunu da belirteyim, değerlendirmemi; etiyopya, mozambik, iran, ırak, suriye, vietnam, kore, ürdün, hatta rusya... gibi ülkeleri de dikkate alarak yaptım! Söz sizde... |
Hepsinin ayrı değerlendirilmesi gerek. Hepsinin notu farklı. Zaten bunların hepsini hesaba katarak oylarımızı veriyoruz(!)
Rusya da üniversite hocam 10 bin ruble maaş alıyordu. Şehirde tek odalı evler 7 bin rubleden başlıyor. Rüşvet almadan orada memur için yaşam çok zor köylü için en azından karnını doyurmak daha kolay. Orada Üniversite okumak için okunur tıpkı burada olmaya başladıgı gibi. Türkiye bir çok ülkeye göre daha iyi ekonomik koşullara sahip. Ancak işsiz gene işsiz aç gene aç. İşsiz adam için kişi başına düşen milli gelirin ya da büyüyen ekonomi kavramının diğer ülkelerdeki durumun bir önemi yok. İşsizlik son iki yılda artış içerisinde. Karamsarım. Daha kötü bir hal alacak. Son olarak Bu ülke de ekonominin çok iyi oldugunu söyleyen insanların işsiz olmaları ise beni korkutuyor ) |
Alıntı:
|
Türkiyeyi seviyorum ama şimdiki aklım olsa, Amerikadan geri dönmezdim. Şimdi tekrar gidip dikiş tutturmam zaman alır, kaldı ki, kız arkadaşım yurtdışına sıcak bakmıyor.
Genel olarak yaşam standardımızın iyi olduğunu düşünmüyorum. Ekonomimiz çok daha iyi olabilirdi ama TSK ve Diyanetin aşırı bütçesi ve harcamaları yaşam standardını etkiledi diye düşünüyorum. TSK yı bir nebze anlarım, Ortadoğu kaynayan kazan ama asker sayısının eskisi kadar önemi yok. Artık oturdukları yerden bir düğmeye basarak, başka bir ülkeyi kısmen yok edecek teknolojiye sahip olan ülkeler var. Yüzbinlerce kişiyi işinden mesleğinden alıkoymaya askere almaya ve askeriyede bu yüzbinlerce kişiye gereksiz harcamalar yapmaya gerek yoktu bence. Bunun haricinde Diyanet İşlerine harcanan para ile Bilim ve Teknolojide çok iyi işler yapılabilir, tüketim toplumundan üretim toplumuna geçilebilirdi. Üniversite sayısı 30 civarında kalabilir, çoğu üniversite kapanabilir ve sadece iş yapan,değer üreten üniversiteler olabilirdi. Bilimsel buluşlar, yüksek ödüllerle teşvik edilebilirdi. Yani olduğumuzdan çok daha iyi olmamız mümkün. Ama işin içine siyaset girince, sırtımızda fazladan yük ile dolaşıp buna şükrediyoruz. Sporda başarısızlığımız da aslında her alandaki eğitim politikasında eksiklik ile alakalı. Benim birçok arkadaşım Kick Boksta, Karatede çok iyi düzeyde başarılar aldılar ama bu işte para olmayınca üniversite okudular, şimdi memur olarak çalışıyorlar. Halbuki Dünya çapında isimler olabilirlerdi. Her ne ise, genç nüfusla övünen ama onu harcayan bir toplumuz. |
Alıntı:
Türkiyeden bahsediyorum japonya falan değil. (: |
Alıntı:
|
......
|
Alıntı:
|
Alıntı:
Alıntı:
Klasik hiç araştırmadan etmeden "ben biliyorum" bakış açısı. En azından şu T-129 Agusta'yı araştırsa. Nasıl üretilmiş, ne aşamalardan geçmiş, sonuç nasıl olmuş. "Helikopter üretiyoruz" gibi şovenist bir cümle kurmaz. https://en.wikipedia.org/wiki/TAI/AgustaWestland_T129 Alıntı:
Gelişmiş bir ülkede 3,4 sene kalmış birisi İstanbul Atatürk Havalimanına indiğinde bilir Türkiye'nin ne olduğunu. |
Alıntı:
değilim olum akpli falan. hatta demin de traş oldum ln size inat. Ya arkadaş herşeyin kolayı çıktı ya. Butonu çeviriyorsun ev ısınıyor, basıyorsun heryer aydınlık, yukarı kaldır su aksın, netten tıkla yemek gelsin. vay anasını ya ne ilerlemiş tknoloji harbiden. resmen oturduğumuz yerden hiç kalkmadan yaşayabiliriz amk. koltuğun altına da bir tane leğen, dışkılama da oraya. al işte kolay hayat. yürümek artık spor oldu lan! para verip yürümek için salonlara gidiyorlar. ne acaip amk. merdiven çıkmamak için metrolarda, yürüyen merdivenin önünde kuyruk oluşuyor bildiğin. çık olm 3 tane basamak, nedir yani? neyse, öyle işte. sittir et akpyi falan hem olum yukarıda yazdım, kaç tane gelişmiş ülke var dünyada? amerikada bile işsizlik var epey. salla yani iyi bu ülke iyi. mozambikli napsın, tanzanyalı falan? Hem bizim buralarda deli gibi kızlar var, kısacık kısacık şortlar, götüsüleri gözüküyor. hangi müslüman çoğunluklu ülkelerde var bu yaşam. diğerlerine nazaran paris bu ülke. öyle düşünün. |
| Bütün Zaman Ayarları WEZ +3 olarak düzenlenmiştir. Şu Anki Saat: 00:27 . |