Turan Dursun Sitesi Forumları

Turan Dursun Sitesi Forumları (https://turandursun.com/forumlar/index__1.php)
-   Aktüel Haberler (https://turandursun.com/forumlar/forumdisplay.php?f=129)
-   -   Ortaöğretimde türban serbest (https://turandursun.com/forumlar/showthread.php?t=42279)

Ahlaksız 01-01-2020 21:09

Ortaöğretimde türban serbest
 
Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu, ortaokul ve liselerde türban serbestisi getiren yönetmeliğin iptali istemini reddeden dairenin kararını onadı. Bu kararla, ortaöğretimde türbanın serbestisi kesinleşti.
Cumhuriyet'ten Alican Uludağ'ın haberine göre, Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı okullardaki öğrencilerin kılık ve kıyafetlerine dair yönetmelik 2014 yılında değiştirilerek lise ve ortaokul öğrencilerine türban serbestisinin önü açılmıştı. Emekli Yargıç Ömer Faruk Eminağaoğlu, düzenlemenin iptal istemiyle dava açmıştı. Danıştay Başsavcılığı’nın yönetmeliğin iptal edilmesi yönündeki görüşüne karşın Danıştay 8. Dairesi, talebi reddetmişti. Kararın gerekçesinde, ortaokul ve liselerde açıkça başörtüsünü yasaklayan herhangi bir anayasal ya da yasal hüküm bulunmadığı belirtilirken, dava konusu yönetmelikle ise bir sınırlama değil, din ve vicdan hürriyeti kapsamında devlete düşen pozitif yükümlülük gereği serbestlik getirildiği savunulmuştu. Eminağaoğlu da karara itiraz etti. İtirazı görüşen Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu, oyçokluğuyla dairenin kararını onadı. Kararda, “Temyizen incelenen karar usul ve hukuka uygun olup, temyiz dilekçesinde ileri sürülen iddialar kararın bozulmasını gerektirecek nitelikte görülmemiştir” denildi.
4 ÜYE MUHALEFET ETTİ
Danıştay üyeleri Gürsel Mekik, Ziya Özcan, Turgay Tuncay Varlı ve Mühsin Yıldız karara muhalefet ederek, karşı oy yazdı. Daha önce AİHM’nin türban yasağına ilişkin karara atıf yapılan karşı oy yazısında, “Bunun doğal sonucu olarak, özel alandan kamusala, kamusaldan resmi alana doğru gidildikçe bireysel özgürlüklerin ve bu bağlamda dinsel simge ve giysilerin kullanımının, ülkenin özgül koşulları da dikkate alınarak diğerlerinin davranışlarından daha kolayca etkilenecek yaşta bulunan öğrencilik çağındaki çocukların hak ve özgürlüklerinin korunması ve kamu düzeninin sağlanmasına yönelik meşru bir amaca hizmet etmek üzere sınırlandırılmasında hukuksal bir sakınca bulunmamaktadır” denildi.
Yazıda, bu haliyle düzenlemenin, anayasının Cumhuriyetin niteliklerini düzenleyen 2. maddesine, kanun önünde eşitliği düzenleyen 10. maddesine, eğitim ve öğretim hakkı ve ödevini düzeneyen 42. maddesine aykırı olduğu vurgulandı.
https://www.birgun.net/haber/danista...serbest-282269
:wave:

bilgivehis 01-01-2020 21:35

Birileri etekten rahatsız oluyor, eteğin yasaklanmasını hak görüyor.
Türbandan rahatsız olanın hakkı nerede?
Eee, kem, küm.

kartopu 02-01-2020 10:25

Eee orta yerde buluşma yok artık Uçlarda bir araya gelinecek. Bir tarafta mini etek diğer tarafta turban.Kadınlar üzerinde siyaset işte bu.
Bir tarafta erotik giyim Diğer tarafta dinsel giyim.
Şimdiye kadar kutsal vatanda birleştirme mümkündü şimdi kimi hangi kutsalda birleştireceksin. Kutsal bitti menfaatler çıkarlar başladı. Bu tür bölünmeler ortada bir yerde birleşmeye karşı duvar örer. Ve bu bölünme başka bir bölünmeyi tetikler bir bakarsın kutsallar gitmiş ülke de tam ortasından bölünmüştür.

Belkide iyi bir şeyin önün açar her kes kendi bölüğünde mutlu olur
Ne çektik yıllarca bu kutsal vatandan ne hainliğimiz kaldı ne teröristliğimiz Artık sadece insan olmayı öğreneceğiz.


Bütün Zaman Ayarları WEZ +3 olarak düzenlenmiştir. Şu Anki Saat: 23:44 .