![]() |
Üye olmadan soru soranlar
Üye olmayan bir okur, forum üyelerine aşağıdaki soruyu sormuş:
Alıntı:
|
Alıntı:
Kuranı sorgular nitelikte okuyunca karşımıza insanda olan her türlü pislik, zalim, egoist, bencil bir yaratıcı çıkıyor. Ayrıca kurana bakınca bu yaratıcıyı yaratanın da yine insanın kendisi olduğu karşımıza çıkıyor. Yani kaynağın kendisi bir kanıt olmakla birlikte önemli olan kaynağın kensinden ziyade onu ön yargısız reel anlamda okumaktan geçer. Ayrıca ben bir soru sorayım. "Sizden olmayanı gördüğünüz yerde öldürün" diyen bir yaratıcıya övgüler mi düzelim? |
Alıntı:
Ben bir geniş örnek vereyim Alıntı:
Alıntı:
Anladığınız şekilde bir yaratıcı yok. İnsanın tanrı dediği kozmolojik/göksel diğer varlıklardır. Bunlardan bazıları bin yıllar önce ortadoğu, güney amerika gibi yerlere gelmiş, dünyaya inmiş olabilirler ve muhtemelen bugün kutsal kitap ve din adı alan efsaneleriniz böyle doğmuş olabilir. Gerçek tarihin yozlaşması. Yani onlar gerçek varlıklar ,kibirleri felan da ,egoları felan da herşeyleri felan da var. |
Arkadaş ''yaratıcı demişte, ''yaratıcı'' denilen şey, Mısır veya Mezopotamya'da ilkel/köle insanların başlarında bulunan kişinin ta kendisidir.
Yaratıcı, yani tanrı, kraldır, insandır. Bu yüzden yaratıcı veya tanrı denilen şey, insanlara empoze edilirken, sanki insanmış gibi empoze edilir. Başka türlü empoze edilmesi mümkün değildir işte.! Bunun farkına varan deistler veya agnostikler, kainatın içinde veya dışında, var olan veya var olabilecek bir tanrı/yaratıcı fikrini kabullenmişlerdir ama bu kişilerin bu yönde düşünebilmelerinin nedeni de, binlerce yıldır insanlara farklı şekilde aktarılan farklı tanrı anlayışlarıdır. Arif Tekin'in ''Kuran'da Allah'' kitabı güzeldir, öneririm. https://www.dr.com.tr/Kitap/Kuranda-...=0000000290740 Konuyla ilgili bu kitapta okunabilir ama ben okumadım bunu. https://www.kitapyurdu.com/kitap/all...ri/259267.html |
Tanımlar kişilere göre değişmez. Yani kişiye göre tanım yapılmaz, andığınız sıfatları taşıyorsa -ki taşıyor- o halde zaten tanımlamışsınız demektir. Bu sıfatlar insana has da değildir, şu ya da bu, ne olursa olsun, tanıma uyan her davranış o sıfatlara dairdir.
Kısaca önce davranış, tanımlar da böylece soyutlanır. Biz sıfat yüklemiş olmuyoruz, aksine olana dair ifade de bulunmuş oluyoruz. Kendini beğenmiş, aşırı üstün görmüş, diğerlerini hakir mi görmüş, kibirli davranış. Kendsine hayranlık mı beslemiş, kendisini üstün görmüş ve empati yoksunluğu vb. mi sergilemiş? Narsist. Kendisini her şeyden daha öncelikli, kendisini beğenmiş, benzersiz ilan etmiş, kindar davranışlar, her şeye değer vb. mi görmüş, egoist. Şu ya da bu söyleminin yerine getirilmemesi karşısında, eziyet edeceğini, zora başvuracağını, işkence edeceğini, kısaca zorla, şiddete yönelerek karşılık vereceni mi söylemiş? Gaddar, despot, psikopat, gaspçı, egoist, menfaatçi... |
| Bütün Zaman Ayarları WEZ +3 olarak düzenlenmiştir. Şu Anki Saat: 20:17 . |