Turan Dursun Sitesi Forumları

Turan Dursun Sitesi Forumları (https://turandursun.com/forumlar/index__1.php)
-   Politika (https://turandursun.com/forumlar/forumdisplay.php?f=21)
-   -   Çin - ekonomi, siyaset, yaşam... (https://turandursun.com/forumlar/showthread.php?t=43502)

Şüpheci Dinsiz 19-04-2025 13:21

Çin - ekonomi, siyaset, yaşam...

Kızıl Ejderha'nın Yolu 1: Mao'dan Deng'e Devrimden Pragmatizme Çin Ekonomisi

Şüpheci Dinsiz 19-04-2025 15:01

Üstteki videonun altındaki yorumlardan birinde aşağıdaki videonun linki verilmiş. Videoda Çinli bir genç, tiktok'tan Amerikalılara bir mesaj veriyor. Türkçe'ye çevirmeye çalışayım...

[REACTION] "You let oligarchs feed you lies while they made you fat, poor, and addicted."
[Tepki]"Sizi şişman, fakir ve bağımlı yaparlarken oligarkların size yalan söylemesine izin verdiniz."

Sunucu kısaca diyor ki; Çinli genç bir influencer Amerikan halkına ticaret savaşları hakkında önemli bir mesaj göndermiş, bunu sizinle[konukla] tartışmak istedim.

Çinli gencin 1.5 dakikalık konuşması şöyle:
"Seni gözün kapalı soydular ve sen onlara teşekkür ettin. Bu bir trajedi, bu bir dolandırıcılık. Şimdi bunları bu yüzden söylüyorum.

Amerikalılar, sizin gümrük tarifesine ihtiyacınız yok, sizin devrime ihtiyacınız var. Sizin hükümetiniz ve oligarklarınız onlarca yıl sizin işlerinizi Çin'e göndermeyecekler. Barış için değil, diplomasi için değil; ülkenizde ucuz işgücünü sömürmek için.

Önceki süreçte orta sınıfı boşalttılar, işçi sınıfınızı ezdiler, geleceğinizi kar için satarken size gururlu olmanızı söylediler.

Ve evet, Çin para kazandı. Ama biz bunu yollar inşa etmek için kullandık. Milyonlarca yoksulu refaha kavuşturduk. Sağlık hizmetlerine kaynak sağladık, yaşam standartlarını yükselttik. İnsanlarımıza yatırım yaptık. Benim ailem de bunlardan biriydi.

Peki sizin oligarklar ne yaptı? Yatlar, özel jetler, golf sahası olan malikaneler aldılar. Borsa manipülasyonu yaptılar, vergi kaçırdılar ve sonu gelmeyen savaşlara milyarlarca[1] dolar akıttılar. Size düşen durgun ücretler, felç edici sağlık hizmeti maliyeti, ucuz dopamin, borç. Ve muhtemelen Çin malı olan bir bayrağı sallarken cebinizi boşalttılar.

Çin ve Amerika, 40 yıldır ticaret yaparak, üreterek karşılıklı fayda sağladılar. Ama yalnızca birimiz bu varlığı/birikimi inşa için kullandı. Bunun suçlusu Çin değil. Bu sizin hatanız. Bunun olmasına siz izin verdiniz. Sizi şişman, fakir ve bağımlı yaparlarken oligarkların size yalan söylemesine izin verdiniz. Şimdi kendi yaptıkları karmaşa/pislik için Çin'i suçluyorlar. Ben öyle düşünmüyorum. Sizin başka bir gümrük vergisine ihtiyacınız olduğunu düşünmüyorum.

Sizin uyanmanız gerek. Ülkenizi [bunlardan] geri almanız gerek. Bence bir devrime ihtiyacınız var."

Sunucu "kabul ediyorum ki ideolojik mesajlar dolu idi, yalnızca bir noktayı düzeltmek istiyorum; işe yaramaz savaşlara [1] milyarlarca değil trilyonlarca dolar harcandı."
Konuk prof. John J. Mearsheimer'e diyor ki; "bu genç adam sizin sınıfınızdaki bir öğrenci olsaydı ve ayağa kalkıp bu 1.5 dakikalık konuşmayı yapsaydı ne cevap verirdiniz?"

John J. Mearsheimer; "Onunla aynı fikirde olduğumu söylerdim" diyor.
Konuşmanın kalanında özetle şunları söylüyor: Trump [herifi] 3 seçim kampanyasında da aynı şeyleri söylediği için seçildi. Amerikan halkı da çoğunlukla benzer şekilde düşünüyor. Seninle fikir ayrılığı içinde olduğumuz bir konu var. Ben hep Çin'in barış içinde büyüyemeyeceğini savundum, bana katılmayan kişiler olduğunu görünce, hatta hükümetin şahin kanadını temsil eden kişilerde bile, hep şaşırdım. 2000'li yılların başında Brizezinsky ile bu konuda tartıştığımızı hatırlıyorum. Gerçek şu ki, hükümetin içinde üst düzeyli birçok bürokrat Çin'de danışmanlık yaparak yüksek ücretler kazanıyorlardı ve Çin ile diplomatik ilişkilerin geliştirilmesi için çaba sarfediyorlardı. İlerde Çin'in güçlü bir ülkeye dönüşmesi halinde ciddi sorunlar çıkacağını konuşmaya yanaşmıyorlardı. Ben bunun sebebinin ülkenin varlıklarının güvenliğini sağlamakla yükümlü elitlerin kendi çıkarlarını ülke çıkarlarının önünde görmesi olduğunu düşünüyorum. Bana göre halk elitlerin bu yaptığını gördü ve Trump'ı girdiği üç seçimden ikisinde seçti. [Profesörün Amerikan malı versiyonu]"

Yıldıztozu 19-04-2025 21:29

Nato dağıldıktan sonra Çin ve Avrupa yakın ilişkiler kurup birlik olabilir mi acaba diye düşünüyorum.
Trump her ikisine tavır almışken böyle bir senaryo uzun vadede mümkün olabilir sanki. İkisi birlikte Abd'nin hakkından gelir.
Şu an bile avrupa halkı Tesla arabaları boykot ediyor, çin arabalarını alıyor.
Avrupa dünyanın en ileri toplumu, Çin de tarihiyle ve ekonomik gücüyle en önde. Sadece çinde hukuk ve demokrasi eksik.

spartacus 19-04-2025 22:34

Çin halkı aşırı derecede feodal, geri bir halktı, tarifi zor. Tabi ki bunda İngiliz vb. batı, Japonya sömürgeciliğinin payı çok büyük.
50 Yılda ulaşılan aşama ise her gencin üniversite mezunu olduğu bir noktaya varıldı.
O kalın kafayla da tabi ki demokrasi, hukuk anlayışı da sorunlu oldu, ama salt bir kaç kalem üzerinden seçicilik de dışarıdan baktıldığında, sorunları olduğundan daha büyük gösteriyor olabilir. Bazı kalemlerde çok iyidirler bazı kalemlerde ise çok kötü, ama seçicilik sadece kötü olan üzerinden yapılıyor.

İlk 30 yılda bile, her konuda 100 yıllık Türkiye, 200 yıllık bazı ülekelerden daha ileriye sıçradıkları söylenebilir, üstelik aşırı nüfus, ekonomik olarak bir çok yapıtırımlar, izole girişimlerine, çöl bölgelerinin yoğunluğuna rağmen vs.

Hatta ben, her ne kadar sosyalist demokrasiyle uzaktan, yakından zerre alakaları olmasa da, yerden, yere vursam da, ABD'den(dünyanın iliğini sömürmesine rağmen) daha iyi ve ileride olduklarını ve insanların çok daha sağlıklı olduğunu düşünüyorum. Öyle ya da böyle tarihe sağlam bir tecrübe, deneyim sunuyorlar.

bilgivehis 19-04-2025 23:13

Çin dünyanın en geri ülkesiyken, kapitalizm ile sosyalizmi harmanlayarak iyi bir seviyeye geldi.
İyi yanıyla, kötü yanıyla yüzlerce ülkeden daha iyi.

Şüpheci Dinsiz 19-04-2025 23:45

Yener Orkunoğlu Hoca'nın Çin ile ilgili tüm oynatma listesi.

https://www.youtube.com/playlist?lis...bEP09UD7lcZMPs

21 Yüzyıl Çin'in Yüzyılı

Çin'in yükselişinin sırrı ne?

Çin'in tarihinden bilmediklerimiz!

Çiftçilerin filozofu olarak Konfüçyüs. Çin'de neden din değil de felsefe gelişti?

ÇİN'in başarısının sırrı nedir. Yener ORKUNOĞLU

Şüpheci Dinsiz 23-04-2025 03:48

Çin, Ticaret Savaşına Nasıl Hazırlandı ? Çinli Uzman Nelson Wong Anlatıyor | Harici

Şüpheci Dinsiz 23-04-2025 18:42

Kızıl Ejderhanın Yolu 2: Çin Karakterli Sosyalizm Gerçekten Sosyalist mi?

bilgivehis 24-04-2025 02:49

Nelson Wong videosu bir hayli fikir veriyor.

Bu videodan ne anladığımın özetini anlatmaya çalışayım.

1- ABD'nin Çin ekonomisindeki yeri sadece yüzde sıfır nokta beşmiş, yani yüzde birin yarısından daha azmış.
2- ABD'nin Çin-Rusya dostluğunu bozma ihtimali yüzde sıfırmış. Çünkü Çin-Rusya arasında imzalanan yüzden fazla antlaşmayla sınır sorunu ortadan kalkmış. Zira ABD genelde sınır sorunlarını kaşıyarak ülkeleri kontrol etmeye çalışıyor. Örneğin Ukrayna ile Rusya'yı, Tayvan ile Çin'i zayıflatmak gibi.
3- Çin ABD'nin muhtemel ticaret savaşına 10 yıl önceden hazırlanmış. Emperyalistlerin bilinen ticaret saldırısına hazır oldukları gibi bilinmeyen saldırılarına da hazırlarmış.
4- Trump'un Ukrayna yardımını kesme ve barış sağlama vaatlerini yerine getirmeye çalışması ve AB ülkelerinden ağabeyliği zayıflatması Çin'de olumlu karşılanmış. Malum NATO aynı zamanda AB'nin askeri üssüdür.
5- Çin ile ticari ilişkiler içinde olan büyük ABD şirketleri ABD'nin bu ticaret savaşı başlatmasına karşıymış. Çünkü Çin ürünlerinin hem imalatından hem ucuzluğundan hem hızlılıgından memnunlarmış, bunu ABD'de yapmak imkansız olduğundan bu şirketlere de darbe olurmuş.
6- Ticaret savaşının ne zaman biteceğini belirleyen üç çözümü varmış. Ya iki taraf anlaşacak, ya diğer ülkeler bu savaşa katılmayacak ya da emperyalizm yok olacakmış.

Özetle bu videoya göre emperyalizm şunu yapmaya çalışıyor.
Bir yandan elindeki bütün kozları kullanmak, diğer yandan pazar kaybı, doların hakimiyetinin sona ermesi ihtimaline karşı yumuşama politikası uyguluyor. Yani emperyalizmin kıçı sıkıştığı anlamına geliyor.

Şüpheci Dinsiz 26-04-2025 19:25

Çin, Trump'ı dize getiriyor

Bütün Zaman Ayarları WEZ +3 olarak düzenlenmiştir. Şu Anki Saat: 12:04 .