![]() |
Dini ritüeller..
Google'da ritüel yazınca öne çıkan bir kaç tarifle başlayalım.
# fransızca kökenli bir kelime tören anlamına gelmektedir. aslında her türden törene verilebilecek bir isimken sanki bizdeki algılama biraz daha özelleşmiş kutsal birliktelikler, toplantılar yönelimlidir. * # genellikle bir din veya bir topluluğun geleneklerine göre yapılan, sembolik anlamları olan hareket(ler) # gelenek (eski: anane), bir toplumda, bir toplulukta çok eskilerden kalmış olmaları dolayısıyla saygın tutulup kuşaktan kuşağa iletilen, yaptırım gücü olan kültürel kalıntılar, alışkanlıklar, bilgi, töre ve davranışlar. Bildiğimiz dini ritüeller neler acaba.. Nasıl yapılıyor ve ne ifade ediyor yapanınca? İslami, yahudiliğe ait veya hrıstiyanlıkta mevcut olan..veya veya *çok azımızın bildiği veya gözlediği diğer inanışlardaki ritüeller.. |
Re: Dini RİTÜELler..
Ben rael inancının dini ritüellerine hayranım...tv de göstermişti :)
|
Müslümanlıkda namaz başlıbaşına bir ritüel.
Her safhası özenle seçilmiş hareketlerle dolu. Alevilerde namaz kılıyor fakat tam secde yerine temiz bir taş koyuyor.Nedeni ne bilen varmı, merak ediyorum. sn.sirius-b raelyenlerel ilgili birkaç sene evvel birkaç haber vardı TV da ama, ritüellerini anımsıyamadım..<<hatırlıyorsanız anlatırmısınız? |
fazla erotik ayıp olur :)
|
Re: Dini ritüeller..
Alevilerde namaz kılıyor fakat tam secde yerine temiz bir taş koyuyor.Nedeni ne bilen varmı, merak ediyorum.
* *Harun kahya Sevgili harun kahya, şiadaki ''alına konan taş'' *toprakla bütünleşmenin bir sembölüdür.Alın , toprakla temas etmelidir. |
Maya'lardan bir ritüel,
Gün doğmadan ritüel'i sergileyecekleri tapınağın platformuna geliyorlar. Güneşin ilk ışıkları platforma vurduğunda secde edip o ışıklara alınlarını sürüyorlar. Rüku'ları da var. İslam'a da girmiş bir ritüel bu. Mayalar Güneş'e taptıklarını bilerek onun hayat veren gücünü bilerek bunu yaparken, İslamiyette manası değişiyor. Hatta bazı vakitlerde manasızlaşıyor. Niçin secde ettiklerini bilmeden yapıyorlar. İslam'da namaz vakitlerinin güneşe göre ayarlandığını, yani yıldız tapımından kalıntılarla dolu olduğunu herhalde bilmeyen yoktur. Bir de kerahat vakitleri var ki, bunlar da yine güneşin gök yüzündeki pozisyonuna göre secde etmenin haram sayıldığı vakitlerdir. Tam tepedeyken, doğarken ve batarken secde edilmez. Niye edilmediğini, bu ritüelin gercek mantıklı manasını bilen varsa lütfen yazsın. Güneş-Şeytan ilişkisiyle ilgili birşeydi sanırım ama tam hatırlayamıyorum. |
Fasil : ORUÇ BÖLÜMÜ
Konu : Aşura Orucu Ravi : İbnu Abbas Hadis : Resulullah (sav) Medine`ye gelince, yahudileri Aşura günü oruç tutar gördü. Onlara: "Bu da ne, (niçin oruç tutuyorsunuz)?" diye sordu. "Bu, salih (hayırlı) bir gündür. Allah, o günde Beni İsrail`i düşmanlarından kurtardı. (Şükür olarak) Hz. Musa o gün oruç tuttu." dedilir. Resulullah (sav): "Ben Musa`ya sizden daha layığım" buyurup o gün oruç tuttu ve müslümanlara da tutmalarını emretti. HadisNo : 3151 |
sn.KC
"Bir de kerahat vakitleri var ki, bunlar da yine güneşin gök yüzündeki pozisyonuna göre secde etmenin haram sayıldığı vakitlerdir. Tam tepedeyken, doğarken ve batarken secde edilmez. Niye edilmediğini, bu ritüelin gercek mantıklı manasını bilen varsa lütfen yazsın." Cevabı zaten siz ne güzel vermişsiniz. Secde insan mantığıyla, kendine hayat veren(görünür tanrı olan) güneşe saygısını gösteriyor. İslami namaz da bundan etkilenmiş doğal insan yapısına uygun olarak. Sadece tanrıyı güneşten, Allaha cevirmiş.Ama eski izleri yok edip, güneşe tapınır gibi olmasın diye, vakt-i kerahetteki ibadet zamanını kaydırmış. Bence çok da akıllı yapmış... * :D Şimdilerde ibadet güneşe değil, Allaha yaplıyor zira.. |
ben birde bu yahudilerin ağlama duvarındaki hallerine gülerim..
Niye öyle kafalarını taşa vurur gibi biteviye sallayıp dururlar.. "Lam nerden girdik bu kara dinli musa nın dinine .." diye pişmanlıklarından yapıyorlarsa, bıraksınlar abi... * Bu nasıl nafile ibadet... :D |
Mayalarda bir ritüel...Güneş tanrısına sunulacak kurban insan sunak taşına yatırılıyor bir kişi iki kolundan diğer kişi iki bacağından çekerek adamı veya kadını iyice geriyorlar...rahip obsidyenden bıçağı tek hamle ile kurbanın sol kaburgalarının altına daldırıyor ve orada büyük bir kesik açıyor ardından açılan kesiğe elini sokarak hala atmakta olan kalbi kopararak alıyor ve havaya güneşe doğru kaldırıyor ondan sonrada içerideki rahipe fırlatıp atıyor rahipte kalbi kömür yanan bir mandgala atarak yanıp kül olmasını sağlıyor, bu arada kurban piramidin en üstündeki basamaktan yuvarlanarak ateşe atılıyor...bu kurban töreni sabah gün doğumundan gün batımına kadar devam ediyor bazı kayıtlara göre bir törende binlerce kişi kurban edilebiliyor. kurbanların çoğu köleler ama bazen aşka gelmiş bir meczup inanırda kendini sunağa atabiliyor. :)
|
| Bütün Zaman Ayarları WEZ +3 olarak düzenlenmiştir. Şu Anki Saat: 17:07 . |