![]() |
DE Kİ, O ALLAH BİRDİR..? (İhlas 112/1)
"De ki, o Allah birdir. İhlas 112/1"
Sizce İhlas suresinin bu ilk cümlesinde; Kim diyor, Kime diyor, Nasıl diyor, Ne hakla diyor? Ne maksatla diyor? Maksat sohbet olsun, muhabbet olsun. |
cebrail bu ayet de de tüm diger ayetlerde oldugu gibi
"de ki" diyor...... |
Evet ama, bunda mutabık olsaydık rahmetli Turan Dursun öldürülür müydü?
Bir japon, bir Rus, bir Hindu bir yana, bu sorunun cevabında bu forumda bile hemfikir olmadığımızı düşünüyorum. Cebrail deyip geçemeyiz, dört büyük melekten biri deyip geçemeyiz. İnsanlara anlaşılır şeyler söylemek gerek, haksız mıyım? |
Hz.Cebrail hakkında hiçbir şey bilmediği halde Hz.Muhammet'e ve anlattığı Allah'a inanan biri,
Ya aklı ermez her söylenene inanan masum bir saftır, ya da Kuran'ın dediği gibi (Bakara 2/78) (Hicr 15/18), kulaktan dolma bilgilerle atıp tutan bir sahtekar. Yoksa Hz.Muhammetin her "de" diyenin her dediğini yapan akılsız bir saf, ya da eskilerin Gabriel masalından din yaratan bir sahtekar olduğunu mu düşünüyorlar dersiniz? ------------------------------------- " İçlerinde bazı kör cahiller var ki, kitabı bilmezler. Bütün bildikleri kulaktan dolma şeylerdir. Onlar sadece zan ve tahminde bulunuyorlar. Bakara 2/78" " Tabii kulaktan dolma bilgilerle atıp tutanlar müstesna, zaten onların peşine de aydınlığın ışığını düşürmüşüzdür. Hicr 15/18" |
Değerli arkadaşlar,
Öncelikle bayram edenlerin bayramını kutluyor, etmeyenlerin de bayram gibi bir yaşam içinde olmalarını diliyorum. Said-i Nursi, Fethullah Gülen ve Adnan Oktar. Bu üç ismin, Cebrail hakkındaki bilgilerini veya düşüncelerini arıyorum. Bilen arkadaşlar lütfen bu başlıkta paylaşsın. |
Bence bu ayette bir sorun yok.
Ama bazı çakal mealciler olmamasına rağmen "De ki"yi parantez içerisinde yazıyorlar. Bu parantez içerisindekileri sorgulamak lazım. Yoksa Kuran'ın Cebrail aracılığı ile de geldiği bilinen bir şey. Saygılar |
Değerli imhotep,
Forumu taramaya çalıştım ama takdir edersiniz her yazılanı takip etmek ve bilmek imkanımız yok. Bilgilerinizden veya alıntılardan, biraz daha açar veya yol gösterirseniz sevinirim. |
Ayette "kul" yani "de ki" kelimesi geçiyor.
|
Haklısınız yusuf33,
Bu ayetin başındaki (kul-qul) kelimesinin (de ki) anlamını taşıdığı da, bu emri verenin Cebrail olduğu da, İslam alimlerince ittifakla kabul edilmiş gibi görünüyor. Zaten Cebrail'i de bu nedenle arıyorum, hangi hakla emrettiğini sormak için.. Ve muhakkak ki Said-i Nursi, Fethullah Gülen ve Adnan Oktar gibi zamanın allameleri bizden daha iyi bilirler..! Tekrar ediyorum arkadaşlar, Said-i Nursi, Fethullah Gülen ve Adnan Oktar. Bu üç ismin, Cebrail hakkındaki bilgilerini veya düşüncelerini arıyorum. |
Sevgili müritkefer,
Açayım... Ayetlerin bir kısmında Arapça karşılığı olmamasına rağmen "De ki" ifadeleri parantez içinde yazılır ki Muhammed'in gafları ifşa olmasın. Mesela Hud Suresi 2. Ayet böyledir; Alıntı:
Benzeri bir durum Zariyat Suresi'nin 50. ve 51. Ayetlerinde de vardır; Alıntı:
Bunlar sorgulanır, tartışılır amenna. Ama ayet içerisinde "De ki" ifadesi bulunuyorsa bunda bir tezatlık bulunması söz konusu olamaz. Zira Cebrail, Allah adına ayetlerin büyük çoğunluğunu peygamberlere iletir. Zaten görevi de başka bir şey değildir. Hangi hakla diye sormuşsunuz. Açıkçası bana ilginç bir soru olarak geldi. Cebrail'in işi bu. Saygılar |
| Bütün Zaman Ayarları WEZ +3 olarak düzenlenmiştir. Şu Anki Saat: 12:33 . |