Turan Dursun Sitesi Forumları

Turan Dursun Sitesi Forumları (https://turandursun.com/forumlar/index__1.php)
-   İslam (https://turandursun.com/forumlar/forumdisplay.php?f=9)
-   -   Fil Vakası (https://turandursun.com/forumlar/showthread.php?t=8594)

yusuf yılmaz 25-12-2008 20:56

Fil Vakası

- FİL VAK'ASI (Ebrehe'nin Kâbe'ye Saldırması) (571 M.)

Habeşistan Kırallığı'nın Yemen Vâlisi Ebrehe, Hristiyanlığı Arabistan'da yaymak ve Arapları Kâbe ziyâretinden vazgeçirmek için, San'a'da muhteşem bir kilise yaptırmıştı. Fakat, Araplardan bu kiliseye ilgi gösteren olmadı. Üstelik, Kinâne Kabîlesi'nden bir Arap, bir gece gizlice kilise içine pisledi. Ebrehe bunu bahâne ederek büyük bir ordu ile Kâbe'yi yıkmak üzere Mekke üzerine yürüdü. Arapların bu orduya karşı koyabilecek güçleri yoktu. Mekkeliler şehri boşaltarak etraftaki dağlara çekildiler.
Ebrehe, Mekke yakınlarında karargâhını kurdu. Kureyş Kabîlesinin reisi olan Abdülmuttalib'e elçi göndererek, kan dökmek üzere değil, sâdece Kâbe'yi yıkmak için geldiğini bildirdi. Bu esnâda Ebrehe'nin öncü kuvvetleri Mekkelilerin sürülerini yağmalayıp ordugâha götürmüşlerdi. Bunlar arasında Abdülmuttalib'in de yüz devesi vardı. Abdülmuttalib, Ebrehe'ye giderek yağmalanan sürülerin geri verilmesini istedi. Ebrehe:
-"Ben, Kâbe'yi yıkmamam için ricâya geldiğini sanmıştım. Görüyorum ki sen, develerinin derdindesin, bunu sana yakıştıramadım..." deyince, Abdülmuttalib büyük bir vakarla:
-" Ben, develerin sâhibiyim, onları istiyorum. Kâbe'nin de sâhibi var. O'nu sâhibi koruyacaktır" diye cevap vermişti. Bu cevap karşısında Ebrehe, Abdülmuttalib'in develerini ve Mekkelilerin yağmalanan bütün mallarını geri verdi.
Kur'an-ı Kerîm'de de açıklandığı üzere, Ebrehe amacına ulaşamadı. Kâbe'yi yıkmak üzere hücûma geçileceği sırada, Ebrehe'nin her seferinde berâberinde bulundurduğu Mamut adlı büyük fil ile diğer filler her türlü çabaya rağmen, diz çöküp oldukları yerde kaldılar; Kâbe cihetine yürümediler. Bu esnâda gök yüzünde beliren sürü sürü kuşlar, ağızlarında ve pençelerinde taşıdıkları küçük taşları Kâbe'ye hücûma hazırlanan askerlerin üzerine bıraktılar. Ebrehe'nin büyük ordusu bir anda perişan oldu.(17) Büyük bir kısmı orada telef oldu. Kaçıp kurtulabilen askerlerin bir kısmı ile Ebrehe San'a'ya döndü ise de, yakalandığı hastalıktan kurtulamayarak çok geçmeden öldü.
Ordu'nun önünde yürüyen filler sebebiyle, tarihte bu hâdiseye "Fil Vak'ası", bu olayın meydana geldiği seneye de "Fil Yılı" denilmiştir.

(17) "Kâbe'yi yıkmağa gelen fil sâhiplerine, Rabbinin ne ettiğini görmedin mi? Onların kötü plânlarını (hile ve düzenlerini) boşa çıkarmadı mı? Onların üzerine sert taşlar atan sürü sürü kuşlar gönderdi. Sonunda onları yenilmiş ekin yaprağı gibi yapıverdi". (Fil Sûresi, 1-5)
Rasûlllah (s.a.s.) Efendimiz, Fil Vak'ası'ndan 52 gün kadar sonra dünyaya geldiği için bu olayı görmemişti. Fakat bu Sûre indiği esnâda bu olay o kadar iyi biliniyordu ki, hayatta olanlardan, olayı görmemiş olanlar da sanki görenler kadar olaydan haberdardı. Bu sebeple Hz. Muhammed (s.a.s.) olay sırasında henüz dünyaya gelmemiş olduğu halde "görmedin mi?" buyrulmaktadır. Burada görmek , "bilmek ve duymak" anlamında kullanılmıştır.

Ratiönalism 25-12-2008 20:59

Sanki o çölde filler çok rahat bir biçimde

Gelecek te saldırılacak

Masala bak:D

frodo 25-12-2008 21:08

Yusuf Kâbe putlarla dolu iken onu koruyan, kollayan ve dahi kuşlardan müteşekkil ordusuyla onları helak eden güç Karmati'ler, İslam'la şereflenmiş Kabeyi hem de hac zamanı işgal edip binlerce hacıyı doğrarken neredeydi sence ? Üstelik bu Karmati "eşkıyalar" Hacer-ül esved taşını söküp götürürken görmemiş miydi ?

vartor 25-12-2008 21:25

Sevgili frodo, allahin kerametinden suval sorulmaz!

mep 26-12-2008 10:35

Yusuf abim...

İçinde putlar varken Kabeyi korumaya pek bi hevesliymiş..
ama ne hikmetse kabeden putlar sökülüp atıldıktan sonra
aynı hassasiyeti pek göstermemiş..en az 10-15 kez yerle bir olmuş kabe..
Adama sorarlar...
" Madem kabenin koruyucususun fillerden bile koruduğunu
ballandıra ballandıra anlatıyosun,gücün bi tek filleremi yetti"

asinar 26-12-2008 21:05

Evet, evet! O kuşları ben de gördüm! Ağızlarındaki taşların üzerinde, taşı kime atacaklarsa, o Habeş askerinin adı bile yazılıydı! Rabbim, sen ne kadar yücesin! Senin yüceliğini benim bu küçük aklım nasıl anlayabilsin ki? Benim aklımı biraz daha büyük yarataydın ya, Rabbim?
Benim anlayamadığım şu; Mekke halkı bu olayın meydana geldiği sırada putlara tapıyorlardı, Müslüman filan değillerdi. Kabe de Allah'ın çok gıcık kaptığı o putlarla doluydu. Ne diye Mekkelileri korudu ki? Normalde Allah'ın Hristiyanları koruması gerekirdi çünkü en azından Hristiyanlar Allah'a inanıyorlardı. Ama bakıyoruz ki, Allah kendisine inanan Hristiyanları helak ediyor, buna karşılık, kendisine şirk koşan, putlara tapan Mekke'lileri muzaffer kılıyor.
Haaa, dur bi dakka yaaaa! Şimdi anladım! Allah son peygamberini Mekke'den çıkaracak ya, önceden planını yapmış demek ki! Şimdi anladııım. Benim düşündüğüm gibi olsaydı, ne Muhammed, ne İslam çıkardı ortaya. Ya Rabbim. Ben ne cahilim be!

kaancan 29-12-2008 05:59

iyide ebrehe becerememiş ama kabe tarih boyunca sık sık yıkılmış acaba kuşlar o yıkımlarda taşalarla beraber çimento taşıymadılarmı? yoksa grevdemiydiler?

yusuf yılmaz 29-12-2008 12:42

konuyu koyan bende kabahat arkadaşlar
kabulum özür dilerim
sizler haklısınız

prozac 29-12-2008 13:08

Alıntı:

yusuf yılmaz´isimli üyeden Alıntı (Mesaj 146747)
kabulum özür dilerim
sizler haklısınız

sn . yusuf yılmaz;
konu asman kabahat değil özür dilemenide gerektirmez yalnız alıntı olduğunu belırtmelısın..Ayrıca astığın konu hakkında yorum yapmalısın yapılan yorumlara verılecek cevaplarında olmalı..karsılıklı tartısalım belkıde sen haklısın biz yanılıor olabiliriz bunun anlasılabılmesi için yorum gerek ..

http://peygamberimiz-hz-muhammed.blo...il-vakasi.html

saygılarımla...

pante 29-12-2008 13:52

Alıntı:

kabulum özür dilerim
sizler haklısınız
Fil vakası, İslam öncesi Arapların milli efsanesidir.
Arapların gözünde dokunulmazlığı vardır bir anlamda.
Aynı Hacerül Esved taşı gibi.

Oysa İslam'la-Allah inancıyla çelişen bir durumdur.
Tersine Allah'ın Ebrehe'den yana olması ve putevini yerle bir etmesine yardımcı olması gerekirdi.
Kabe'yi korumuş olmakla izah edilemez. Çünkü Kabe birçok defa yıkılıp yeniden yapılmıştır.

Efsaneye karşı çıkılamazdı. Çünkü her Arabın dilindeydi. "Allah, fil ordusuna karşı Kabe'yi ve putlarımızı korudu" söylemine karşı "Hayır, putlarınızı değil, Kabe'yi korudu, Kabe sayesinde putlarınız da kurtuldu" söylemi daha uygundu.
"Öyle birşey olmadı" dense kafirlikle suçlanacaklardı çünkü.

Bütün Zaman Ayarları WEZ +3 olarak düzenlenmiştir. Şu Anki Saat: 21:09 .