Turan Dursun Sitesi Forumları

Turan Dursun Sitesi Forumları (https://turandursun.com/forumlar/index__1.php)
-   İslam (https://turandursun.com/forumlar/forumdisplay.php?f=9)
-   -   Tore ve "Namus" Cinayetleri, Kimin ve Neyin Kulturu? (https://turandursun.com/forumlar/showthread.php?t=9469)

evrensel-insan 09-04-2009 21:02

Tore ve "Namus" Cinayetleri, Kimin ve Neyin Kulturu?

Saygideger arkadaslar;

Bilindigi gibi; Turkiye topraklarinda, yaygin olarak; tore-namus cinayetleri islenmektedir. Hatta bu tore-namus cinayetleri, Istanbul gibi illerde; "genc kizlarin intiharlari" olarak yansimaktadir. Insanoglu, hangi insani zihniyetle, boyle bir eylemi destekliyebilir? Bu kulturun tarihi kokeni milli ve dini bir gelenekmidir? TC, bu konuda neden gereken tedbirleri alamamaktadir? Turkiye'de yasayan toplumun onemli bir sorunu olan bu tip eylemler hakkindaki gorus ve yorumlarinizi, bu eylemler hakkindaki tarihi ve kokensel bilgilerinizi ve aciklanabilirse; bu isin mantigini ve bu inancin nasil bir dogruluga oturtulusunun nedenini ve sorgulanisini bekliyorum.

Saygilarimla;
evrensel-insan

evrensel-insan 09-04-2009 21:47

Saygideger kaancan;

Recm derken, rejimi yani diyeti kastetmiyorsun herhalde. Cunku zayiflama konusu recm degil; rejim veya diyettir.

Gerci ilginc; recm-rejim; diyet-diyet odemek. Burada ilginc bir iliskimi, celiskimi, benzerlik mi v.s. ne var acep?

Saygilarimla;
evrensel-insan

evrensel-insan 09-04-2009 22:15

Saygideger arkadaslar;

Ben mesajimi yazmadan once kaancan nickli arkadasimizin bir mesaji vardi. Kendisi tore-namus cinayetleriyle recm ve zayiflama arasinda "ilginc" bir bag kurmustu. Zannedersem ironi icerikli bir mesajdi. Birde kendisinin Istanbul'da yasadigini parantez icinde belirtmisti. Neyse "ruya gordum" herhalde. Istanbul icin ise; sunu belirtmek istiyorum. Istanbul'un bazi semtlerinde;giderek artan, genc kiz intharlarinin; bir cesit; tore-namus cinayetiyle bagi oldugu bildiriliyor. Yani ya aileler oldurdugu genc kizlarina intihar susu veriyorlar, ya da genc kizlari oldurmek yerine; onlari kendilerini oldurmeye mecbur ediyorlar. Bunun onu alinmazsa; buyuk sehirlere, kirsal kesimlerden gelen goc akiminin; ileride tum buyuk illeride kapsayacagindan korkuluyor. Cunku, goc edenler; bu gelenegi ve toreyi beraberinde getiriyorlar. Bu gelecekteki tehlike.

Kan davasi ile guya aile namusunu koruyan gelenek; tore-namus cinayetiyle aile birligini parcaliyor. Bu nasil bir inanctir? Bu inanci bu gelenekleri koruyanlara dogrulatan nedir? Ustelik bu cinayetlerde; aile fertleri, ailenin buyukleri tarafindan "namus temizleme" adi altinda; resmen zorunlu bir baskiyla cinayete zorlaniyor. Gerci, bu cinayeti inanc olarak, kendinde dogrulayan ve gonullu olarak isleyenler de yok degil.

Ayrica hapishane kulturunun; bu tip suclari kinayacagi yerde; destek vermesi ve kisiyi "kahraman" ilan etmesi de; sorunu farkli bir boyuta tasiyor.

Ayrica, toplumun; bu duruma dusmus aileleri toplum disina itmesi ve bir cesit aileyi boyle bir cinayete zorlamasi da bu isin baska bir yonu.

Evet, bu konudaki; gorus ve yorumlarinizi ve de paylasmak istediginiz tarihi ve izahi bilgilerinizi bekliyorum.

Saygilarimla;
evrensel-insan

prozac 09-04-2009 22:24

Rüya görmedin evrensel hocam , herhangi bir yalnışanlaşılma olmaması açısından belirteyim,yazı uygunsuz bulunup kaldırıldı..

Güzel bir konu dağılmadan ilerlemesini dilerim..

evrensel-insan 09-04-2009 22:38

Saygideger prozac02;

Aciklamalarin icin, tesekkurler. Gerci henuz "gaipten ses duyacak ve serap gorecek " v.s. bir durumda degilim ama...

Zaten, dusuncesini dusundurten birey icin, boyle bir sorun mevcut degil. Onu kendisini inanclarina dogrulari ile sabitlemis olanlar ve dogal dusuncenin cikmazini hissedenler dusunsun.;)

Saygilarimla;
evrensel-insan

kaancan 10-04-2009 14:41

sevgili prozac umarım nikinin hangi hastalıklarda kullanıldığını biliyorsundur diye temenni ettikten sonra islamdaki namus hükümlerini kinayeli bir şekilde anlatmaya çalıştım...
eğer sen taşlanarak öldürülme:RECM hükmünü konuyla ilişkisiz görüyorsan bu senin kusurundur ve ikinci dileğim asıl köyden kente göçü değilde daha derinlerdeki;islam inancındaki namus anlayışının;insan öldürme isteğinin bu konudaki hakettiği yerini almasıdır...
saygılarımla.

azınlık 10-04-2009 14:48

Alıntı:

kaancan´isimli üyeden Alıntı (Mesaj 165662)
islam inancındaki namus anlayışının;insan öldürme isteğinin bu konudaki hakettiği yerini almasıdır...

Selamlar,

Recm'in konu ile dolaylı bir ilişkisi vardır sanırım ama tahminim namus cinayetlerinin İslam'ın çok öncesine gittiğidir. Birçok mitolojik hikayede namus cinayeti vardır mesela.

A:

kaancan 10-04-2009 15:22

Yahu islamda bekar erkek ve kadının sex cezası 100 sopa ;evli erkek ve kadının cezası recm değilmi?
bu islamın namus anlayışı değilmi? hoş 100 sopadan sonra bir bayan hayatta kalırmı oda ayrı bir tartışma ya...
arkadaşım... falanca köylü osman ağanın referansı dini,peygamberi...osman ağa anane,örf,adet ve etik değerlerin çokmu farkında zannediyorsun? onun töresi muhammedin sünneti! bunu algılamakmı zor yoksa algılayamamakmı?

prozac 10-04-2009 15:49

Sevgili Kaancan ;

İletin kişilik haklarını ihlalden kaldırıldı,ö.m ile de bildirdim..Konuyu uzatmamızın manası yok ..

Saygılarımla..

kaancan 10-04-2009 15:55

sevgili prozac;
herkez senin gibi düşünmeyebilir,adam töre cinayetleri diye başlık açmış ve sen bu başlığın içinde recm konusunun olmamasını mı istiyorsun?
eğer konuyu imasız ve manasız bir şekilde net olarak açıklarsan gerçekten sevinirim...
saygılarımla.

Bütün Zaman Ayarları WEZ +3 olarak düzenlenmiştir. Şu Anki Saat: 17:28 .