Turan Dursun Sitesi Forumları

Turan Dursun Sitesi Forumları (https://turandursun.com/forumlar/index__1.php)
-   İslam (https://turandursun.com/forumlar/forumdisplay.php?f=9)
-   -   Uyuklayınca abdest bozulur mu? (https://turandursun.com/forumlar/showthread.php?t=989)

sargon 20-10-2005 22:39

Uyuklayınca abdest bozulur mu?

Bu soruyu benden soran arkadaşlar teorik bir takım yorumlar falan bekleyebilirler. Ancak bunu son derece samimi olarak çok sevdiğim teyzem için soruyorum. Teyzem hastalıklarından dolayı fazla hareket edemiyor. Günde 5 vakit namaz kılıyor. Ama bazen gündüzleri uzandığı yerde dayanamayıp 5-10 dakika dalıyor. Böyle sık sık uyuklayınca abdestim kaçtı diye tekrar tekrar abdest almak zorunda kalıyor.

Ben bu konudaki kuralın nerden geldiğini, farklı yorumların olup olmadığını, uyuklayınca abdestin bozulup bozuladığını öğrenmek istiyorum. Teyzeme göre eğer sırtını yere koymadan, otururken uyuklarsa abdesti kaçmıyor, ama sırtını bir yere dayayarak uyursa, koltukta bile olsa abdesti kaçıyor.

Nedir bu olayın aslı? Bilen var mı?

Cemal 22-09-2007 20:37

Re: Uyuklayınca abdest bozulur mu?

"Bu soruyu benden soran arkadaşlar teorik bir takım yorumlar falan bekleyebilirler. Ancak bunu son derece samimi olarak çok sevdiğim teyzem için soruyorum. Teyzem hastalıklarından dolayı fazla hareket edemiyor. Günde 5 vakit namaz kılıyor. Ama bazen gündüzleri uzandığı yerde dayanamayıp 5-10 dakika dalıyor. Böyle sık sık uyuklayınca abdestim kaçtı diye tekrar tekrar abdest almak zorunda kalıyor.

Ben bu konudaki kuralın nerden geldiğini, farklı yorumların olup olmadığını, uyuklayınca abdestin bozulup bozuladığını öğrenmek istiyorum. Teyzeme göre eğer sırtını yere koymadan, otururken uyuklarsa abdesti kaçmıyor, ama sırtını bir yere dayayarak uyursa, koltukta bile olsa abdesti kaçıyor.

Nedir bu olayın aslı? Bilen var mı?"

şiNdi sALgOn abim.bişeye bilmeyebilirsin.tamam.olabilir.hErkeş pırof deilki*herşeye bilsin.*bilmeyebilinir.normel.sEnin şindi bu sorumuna bi cevap araman gayet normel.oNa kızmadım.Ama soruşekline kızdım :evil: abim.
Bilen varmı*? diye bu sorunuma cevap bulamassın.dOru soru şu şekilde olcekti:::

ceMaL bu konuda ne diyosun*? :?
demi abim -doru soru bu.*Şindik sen busoruya bana sormuşolalı aşaoka 2-iki-sene filece geçti.
eKim 2005 sahat 10-38.. şoanda eYlul 2000 yidi sahat 008-15 yani dedim gimi iki sene doLmaya veyama sarMaya *şurabura 1aydan az zaman kaldı.
bEn 2 senedir senin sorduun bu önemli soruya bicevap bulmak içüm gecegünnüz araştırtma yaptım abim.öNemlİ bikonu.hemene zıt diye cevap verilirse cevap yani afedersin fosuruk olur.bana yakışmas.. :D yAnnız bak konunun cevabına acık ucundan dedindim.uyanıkol anna.HaNı şarkı var."ACICIK UcUndan vERSEne.." deyi.tArkanınmıydın neydi..
şİnikbak cevaba acıcık ucundan verdim.UyaN ..tamammı sALgOn abim..bak orda etteresan bi kelime kullandım..büttüm incelik borda kopuyo..yAnı zurnanın zIRT ettiiyerbu noktada.. 8O

şiNdik abim teyzem aLLah kabul etsin beş*5 vakıt namas kılıyo.(amim) ve diyonkune tezem
hasta..*-*Uuyo uyanıyo zırt kaçtı bu aPTes *- diyo..haddee gidiyo bida alıyo.
ama sIrtını dayamayıncas kaçmıyo.. sırtına dayadım duvara-oldu aptes avara..yanı avara oldu kaçytı..
Bak esasında tezem sene ipucu veriyo..ama sen annıyamıyon.hanı müsnüman deilsinya.işte ordeki duruma çakmıyon.abim.
Bak şindi.
adam dayanmadan dik oturuncas..nası olur.Dik durur demi.Yanı yere poposu saalam basar. :roll:
salam basınca ne olur*?
önce ne olmas onu sölüyim..Mabad salam olur.. 8O yanı sıkı durursun ..yanı zırtlatmassın.. :lol:
eEE zırtlatmayıncasda haptes kaçmas abim..AnnaDınmı?*?
biYere kaykıldınmı .vucütümüzde şakul kaçar.şakul kacıncas.. sıkılık kaçar..sıkılık kaçıncas..zırt-pırt başlar..
zıt-pıt sıralamaa başlayıncada ..Aptes durmaz..len borda çok KoKu oldu der..kAçar..

KonunuN bilinsel açıklaması bu.abim.şİndik annadın sannedersem hAPtes nassı ..tüyüo..
abim kokudan..kokudan.. :lol:
SaLgOn abim bu bilinselaçıklamalarıma ve zametlerime unutma haa.hAnı sana semesem yeminnen bu inceliklere açıklamam.
mÜim konular bunnar.BaK *zaman zaman hoCa ayaklarına yatan *ÖsKür amcan bilene bilmes bu konulara..
bAk bende biliyodum ayaklarına yatarsa..*LeN MADEME BİLİYODUN NEYE AÇÇIKLAMADIN 2 SENEDİR BU KONUYA ? DEYİ SOR abim.bAk ozaman yelkenner suya encek.Doru ceMal ancama yapabilirdi bu aççıklamamlar*deyi itiraf yapcektir.Bu açıklamamın patetine alcem.kİmse çalmasın.Zekarya hocamında sakın haberi olmasın.hemene çıkarteveye..başlar sankine kendi bulmuş gimi kaçan haptese. :cry: SaTE bu sene pek çıkatmıyolar onu teVEye.. ganimet bulmuş gimisarılır bu açıklamaya..
sAlgOn abim ramazanın kutlu olsun.HaYırlı ramazAnnar.
HapTEsine sıkı tut kaçmasın.tammamı.

pante 22-09-2007 21:42

:lol: *:lol:
Cemal sen çok yaşa emi! *:)
Nereden buldun 2 sene önceki yanıtsız yazıyı yahu!
Sargon'un teyzesi yaşıyordur umarım ömrü uzun olur.

Bu soruyu hocaya, müftüye, diyanete sorarsan eğer, mezhepleri doğrultusunda yanıt alırsın.
Bozulur derler. Yaşlı insanlara da eziyet olur.

Bir kere evde kılınan namazla, camide kılınanı birbirinden ayırmak gerekir.
Birinde toplum içindesin, sıkışık saflarda dar mekanı paylaşıyorsun.
Diğerinde evde tek başınasın.

İstersen evde abdestsiz kıl. Çünkü somut olarak kirliliğinin, kokunun vs. etkileyeceği kimse yok.
Ama kitabın şartını yerine getirmek için abdestli olmak gerekir.
Evdeyken kısa, kesik kesik uykular kesinlikle abdesti bozmaz.
Ama camiye gidecek olan insanın abdest alması gerekir.
Peki abdest alırken yellenme neticesi üzerine sinen koku ne olacak?
O kokuyu abdest gidermez. Giderilmesi için abdesti genişletmek, necasetten taharet almak ve giysiyi değiştirmek, güzel ama hafif koku sürmek gerekir.
Bunlar Kur'an'da yazmaz. Hadisler ve mezhep te yalan-yanlış yazar.

Ayrıca evdeki namazda erkeğin de kadının da setrül avret sınırları dahilinde namaz kılması olanağı vardır. Erkek üstünde birşey olmadan, altında ise göbeğinden dizine kadar bir şortla namaz kılabilir. kadın ise başı açık ama ziynetleri görünmeyecek şekilde kapalı namaz kılabilir. Yani gerdanından aşağı diz altına kadar kapalı.

hiramusta 22-09-2007 22:14

Sevgili Sargon,teyzeniz hanımefendinin teyemmüm alması yeterlidir.

dilaver 22-09-2007 22:17

sevgili hiram

* *teyemmüm su akan bir ortamda da ( ev ortamı ) yapılabiliyor mu. Koltuk kanepe üzerinde de yapılabiliyor mu.

*saygılarımla

pante 22-09-2007 22:23

Alıntı:

Sevgili Sargon,teyzeniz hanımefendinin teyemmüm alması yeterlidir.
Hiramusta sen yapma bari! :)
Kadıncağız evde suyu varken, dışarı çıkıp temiz toprak, kum vs. mi arayacak?
Sonra ne gerek var buna?
Cümlenin sonuna smile koysan, espri yapıyorsun anlardım, unuttun herhalde. :)

3.yol 22-09-2007 22:27

Peki tam namaza baslamissin , tam secde etmissin yellendin. O zaman ne olacak ? Namaza devammi ya da arada anti-yellenme duasi varmi ? Yoksa namazi birakip terk etmek mi lazim. Sanirim en azindan bazilarinin basina gelmistir bu durum. Cemal bu konuda ne diyorsun ?

dilaver 22-09-2007 22:30

valllahi üçüncü yolcemalibilmem ama böyle bir eylemi gerçekleştirenin arkasındakinden dayakyiyecegi kesin. Ama arkasındakiAllahaşkına mıvurur peygamber aşkına mıyoksa faniaşkına mıbubelirleyicidir siye düşünüyorum.

* * saygılarımla

hiramusta 22-09-2007 22:31

Sargon teyzesinin sürekli hasta olduğunu söyledi.Teyemmümüm şartlarından birisi de hasta olmaktır.Teyemmüm içinde toprak ürünü bir materyalin mesela bir taş veya mermer parçasının olması yeterlidir.

pante 22-09-2007 23:00

Su bulamamak karşısındaki zorunluluktur teyemmüm.
Ama yerinden kalkamıyacak durumda bir hasta için ıslak bir bezle silinmesi de yeterli olur.
Gerçi yerinden kalkamıyacak insanın namaz farzı da kalkıyor. Daha doğrusu oturduğu yerde de kılabilir.
Ama Sargon'un yazısından anladığım;
Sık sık yerinden kalkamıyacak derecede hasta olan teyzesinin sık sık abdest alma imkanı da yok.
Neticede önemli olan yeniden abdest almadığı takdirde namazının geçerli olmayacağı değil, onun yapılacak izahla ikna olup psikolojik olarak rahatlamasıdır.
O nedenle ıslak bez, ya da Hiramusta'nın dediği gibi ceviz büyüklüğünde temiz bir çakıl taşı ile teyemmüm ikna edici olabilir.

Bütün Zaman Ayarları WEZ +3 olarak düzenlenmiştir. Şu Anki Saat: 22:17 .