![]() |
Başlıktan "Teorisinin" çıkartılması
Takip edenlerimizin bildiği üzere, evrim teori olmaktan çıkmış bilimsel bir gerçek olarak kabul edilmiştir. Fosil kayıtlarını destekleyen genetik benzerliklerin evrimsel soy ağaçlarını tamamen desteklemesi bu konuda bir kuşku bırakmamıştır.
Evrim teorisi kelimesi inançla perdelenmiş zihinlerde, hala, bir umut belki doğru değildir, belki hala insanı allah yaratmış olabilir kuşkusunu bırakmaktadır. Bu kuşkunun ortadan kalkması, yaratılış saçmalıklarına inanlarının ayaklarını yere bastırmak üzere ortadan kaldırılmalıdır. "Evrim teorisi" yerine, "türlerin evrimi" ,sadece "evrim" ya da gibbon-orangutan-goril ve şempanzeden sonra modern insanı kasteden "5.Maymun" başlığını öneriyorum. |
Alıntı:
Ne zaman ve kim tarafından.Sapiensin evrim olduğunu dünya üzerinde kimse kanıtlayamaz.Kanıtlanamayan bilimselse tabiki.:) |
Alıntı:
Böyle iddialı bir öneriden yanlış anlaşılmamalıdır, biliyoruz ki evrim hem bir gerçek hem de teoridir. Deneylenemez olması gerçekliğini değiştirmez. Mesela yer çekimini ele alınız. Yer çekimi kanunu bir geçektir ve kütleler birbirlerini etkilerler ama bunu nasıl yaptıklarını açıklayacan bir sürü teori vardır(newton'un teorisi, kuantum mekaniği teorisi, vs..) bu bağlamda evrim de hem gerçek hem de teoridir. Özellikle bizlerin kavram olarak "gerçek"i kullanmamız ve destekleyen tonlarca kanıtlada arkasında durmamız gerektiğini söylemek istiyorum. |
Başlıktan "teori" kelimesi çıkartılırsa bu sadece evrimi kabul edenlere ve varlığına inananlara yönelik bir başlık olur. Forumda evrime inanmayan ya da emin olmayanlar oldukça fazla olduğundan dolayı da bu davranış objektif olmaz.
Ha ama forumdaki tüm üyeler evrime inanıyor olsa idi böyle birşey düşünülebilir ve desteğimide alırdı. |
Sayın Merodach,
Evrime inanmamak diye bir seçeneğimiz bilimsel olarak yoktur. Bu yerçekimine inanmamakla aynı şeydir. Ama daha önce değindiğim gibi süreci deneyleyemiyoruz. Yani yapay seleksiyonla, yeni köpek, at, inek, buğday türleri yapabiliyoruz tabi ki, fakat insanın üzerindeki, doğanın seçme erkini neredeyse elinden aldık. İnsanın doğal seleksiyona tabi tarafı kalmadı. Biraz daha koyu, ya da biraz daha açık tenli birisi yırtıcılardan kaçarken daha belirgin değil, çünkü insanı yapısal özelliklerine göre tehdit eden bir şey yok. Evrim bir silahlanma yarışıdır, leopar daha keskin pençeli olur, ceylan daha hızlı koşar, leopar daha hızlı koşar ve daha keskin pençeli olur, ceylan daha hızlı koşar vs... Temel anlamda aids'e dayanıklı insanların afrikanın fakir yerlerinde hala doğal sekesiyona tabi olduğu söylenebilir. Buna rağmen insanın Darwin'in tarif ettiği anlamda evrimi durmuş olabilir. Bunların hiç biri, fosil kanıtları ve genetik benzerliği yadsımaz evrim yer çekimi kadar gerçek bir olgudur. Yine de bu tartışmanın neresinde durulması gerektiğine çoğunluk karar verir, ben sadece fikrimi söylüyorum. |
Alıntı:
Sevgili Akhenaton geçen gün neanderthalleri araştırırken senin ilgini çekebilecek bir site bulmuştum. Sitede Homosapiensleri birer neanderthal-uzaylı melezi olduğundan bahsediyordu. Sende homosapiensteki nerden geldiği çıklanamayan genler hakkında sorualr soruyordun. Belkide böyle oluşmuştur o genler .Adresi bulursam yollarım :) |
Alıntı:
Demek istediğinizi anladım. Zaten ben de sizin gibi evrimin varolduğuna inanıyorum. Herhangi bir şüphem de yoktur. Evrim tabiki vardır. Bir akarsuyun su yatağının oluşumu gibidir. Su düştüğü yerde akış halinde olduğu sürece o yerde dibe doğru aşındırma yapar ve yavaş yavaş daima akacağı bir su yatağı oluşturur. Bunu kendi kendisine bilerek yapmamıştır ya da başka bir varlık tarafından özellikle o su yatağı oluşturulmamıştır. O akarsu yatağı; tamamen zorunlu olarak akarsuyun akışından ve böylece aşındırma yapmasından dolayı, doğal bir şekilde oluşmuştur. İşte evrimde böyledir. Nasıl zorunlu olarak bir akarsuyun su yatağı kendiliğinden oluşup, akan su doğaya uygunluk sergiliyorsa, canlılar (insanlarda dahil olmak üzere) bu şekilde doğaya uyum sağlarlar. Doğadadaki ya da sistemdeki bir değişme, zorunlu olarak diğer varlıklarından değişmesine sebebiyet verir. Mesela sizin verdiğiniz örnekten yola çıkalım: Panter daha hızlı koşmaya başlar ise üstlük kazanır, bunun sonucunda ceylan bir türlü avcısından kaçamaz ve avlanmış olur. Böylece denge bozulur. Ama ceylan yavaş yavaş duruma ayak uydurur, oda hızlı koşmaya başlar, çünkü buna zorunlu olarak ihtiyacı vardır. Sonuç olarak ceylan daha hızlı koşmaya başlar ve sonuç olarakda vücut yapısı, kas yapısı, atletik yapısı şekillenmeye başlar. İşte ceylan evrim geçirdi bile.Bu yüzden evrim zorunludur. Her an olmaktadır ve olucaktır. Ama şöyle ufak bir soru var? O da: Neden panter durduk yere hızlı koşmaya başladı? sorusudur. Hadi diyelimki bir sebeb bulduk o sebebin doğmasına yol açan olay ne? Hadi diyelimki olayı tespit ettik. O olayı başlatan ne? Neyse... Nenim size söylemek istediğim şey sadece şuydu. Malasef bu anlattıklarımı ve diğer anlatılanları bir türlü anlıyamayan ya da anlamak istemeyen insanlar evrime inanmıyorlar. E biz şimdi tutar da sanki bu sitedeki herkes evrime inanıyormuş gibi davranıp "teori" sözcüğünü çıkartırsak, inanmayanları takmıyoruz, tınlamıyoruz demiş gibi oluruz. Her ne kadar biz evrime inanan kesim, evrim kelimesinin önüne teori kelimesinin gelmesini oldukça gereksiz ve saçma bulsakda tüm kitleyi ele alarak davranış sergilemeli ve diğer insanlarıda kaale alarak saygıda kusur etmemeliyiz. Yoksa ben evrime ya da evrim teorisine bir laf atmadım. Saygılar sevgiler. |
Alıntı:
Benim demek istediğim de bu :) İnanmayanları takmayacağız, tınlamayacağız. Dawkins hoca Hayrun Yahya ile görüşüyor mu? Görüşmüyor, neden? Çünkü takıyormuş gibi tınlamışım gibi olacak diyor. Kendi başıma geldi, bir arkadaşım ben matematiğe inanmıyorum dedi :) Şimdi neyini tınlıyım ben bunun, matematik sana bu bina 10m diyor, çık üstünden atla, ölmezsen haklı olma ihtimalin var dedim :) Bunlar deli saçması. Evrimi inkar edebilen birisi, cahildir, ön yargılıdır. Gelelim pantere, panter durduk yere hızlı koşmaya başlamadı, panter(konuştuğumuz canlı panterin çokdan nalları dikmiş atası) avına doğru hareket etti. Yani göz yerine sadece ışığın varolup olmadığını anlayabilen basit bir organın göze evrilmesi gibi. Her aşaması hayatta kalmayı biraz daha kolaylaştıran mutasyonlar bunlar. |
Alıntı:
Tınlamama teorinizde (:P) ilginç doğrusu. Bana tokat atana isa gibi suratımı çevireceğime, o bana tokatı vurmadan ben ona uçan tekmeyi çakarım diyorsunuz yani .) Hımm. Olabilir aslında neden olmasın .) |
Merodach:
Alıntı:
Teori olmaktan çıkmış bir gerçeği, bu gerçeğe inanmayanlar (?) var diye teori olarak anmak bence de anlamsız. |
| Bütün Zaman Ayarları WEZ +3 olarak düzenlenmiştir. Şu Anki Saat: 06:14 . |