rutkay kardeş verdiğin duygusal tepkiyi anlıyorum ama insanlar değişebiliyorlar, nasıl kızları toprağa gömen araplar gömmeme seviyesine yükselerek aydınlanmışlarsa bizim müslümanlar da ateism seviyesine yükselebilirler. gerekli bilgi ve düşünme becerilerine sahip olduklarında bu mümkün olabilir. 6. yüzyıldaki aydınlanma ancak o şekilde olabilirmiş araplar için, yanlış olan bizim bugünkü insanımızın eski bir arabın aydınlanma stilini uygulamaya çalışması. muhammed bugün yaşasaydı, yazdığı kitabın o gün ihtiyaç olduğu için yazıldığını, ve o gün insanlara birşey kabul ettirmenin ancak peygamber olduğunu söylemekle mümkün olduğunu söylerdi. muhammed zeki adam. ve akıl çoğunlukla doğru yolu bulmaya yarıyor. ne olursa olsun içinde bulunduğu topluma faydası dokunmuş bir adam, ondan sonra gelen sözde ictihatçı dallamalar dini mahvetmiş. din dindir, allah'ın allah olduğu gibi(bu arada malmsteen'in god is god diye bir parçası var çok güzeldir onu hatırladım). ateism de dindir deism de müslümanlık da. içinde gelecek ve ihtimal duygusu barındıran herşey dindir. sayısallaştırılamayan herşey de dindir.
zaten tanrının varlığı kanıtlanamayacağı gibi yokluğu da ispatlanamaz. inansan da dindir, inanmasan da dindir. tanım aralığı belli olmayan x'leri bulmaya çalıştığın sürece verdiğin tüm cevaplar dindir. bence tanrıya inanmakla inanmamak birbirine yakın şeyler, birinde inandım diyorsun, birinde inanmadım, ikisinde de bir kabul ediş var zaten. bence dinin esiri olmaktan kurtulmak her zaman dediğim gibi başka şeylere bağlı. azcık bilim denilen şeye öss formatı dışından bakıp, bir kaç öğretim görevlisine ana avrat düz gidince herşeyi anlayıveriyorsun. bu müslümanların en büyük hatası bilimin içeriğini bilmek bir yana tanımını bilmekten aciz olmaları. ama sen bu adamları dışlayarak(bizim forumdan) onları bu 6. yüzyıl ilkelliğindne kurtaramazsın.
|