Fazla uzun olmaması için yazımı kısaca açıklamaya çalıştım fırsat buldukçada genişletebiliriz..Öncelikle dine yönelmede gerekçe elbette bir yaratıcının varlığını anlamak..Ondan sonra hangi din diye bir soru sorulabilir birde diğer bir seçenekte var onada tümdengelim diyebilirsin.Rotam ve pusulam doğru ise ve bunun doğruluğunu görmüş ve tanık olmuşsam rotamın ve pusulamın doğruluğundan şüphe etmem..
Kur'an'da delildir.Gaybi verdiği haberlerin doğruluğu bana gelecekle ilgili verdiği haberlerinde gerçekleşeceğini kuvvetle tasdik ettiriyor..Bir insan sözü olsa zamanının bilgilerini aktarır..Şimdi mesela aristoyu alsak onun 5 gezegen (?) düşüncesi çoktan çürüdü gitti..Bir zamanlar insanın gelişimi konusunda var olan iki hipotezde çürüdü gitti..Biri insanların ana rahminde küçük minyatür şekillerinin olduğu diğerini şimdi hatırlamıyorum oda buna benzer birşey.O zamanki ilim bilgiye göre kurulmuş hipotezler,bunlar..bak bunlarda çürüdü gitti..iki misal verdim..Kur'an'da gezegen sayısı 12 dir.bak bu geleceğe dair bir haberdir..aklında bulunsun..şimdi bildiğim kadarıyla 9 gezegen var..ayrıca sen dağları görürsün camit hareketsiz durağan zannedersin oysa onlar bulutların geçip gitmes gibi gider.Bu herşeyi sağlam yapan Alah'ın sanatıdır diyerek o zman gayb olan bir bilgi veriliyor..geceyi gündüze sarar gündüzü geceye sarar güneş ve ay hepsi belli bir yörüngede giderler diyerek gündüz ile gecenin meydana geldiği dünyanında bir yörüngede hareket ettiği haberi verilir..Bunlar o zamanda bilinmeyen şeyler..ve dünyanın sabitliği kuramı var..bir insan yazsa yazsa nacak kendi zamanındaki bildiği şeylere göre yazar.Oysa Kur'an Şu kainatın gizliliklerini bilen Allah(c.c)'ın kitabıdır ki bu sırları doğru olarak bize bildiriyor..
|