Sırf açılım üçkağıdından ötürü bile "hayır" demeleri gerekir ama iradeleri önünde birkaç tane boyunduruk var.
1) Aşiret
2) BDP
3) Koruculuk sistemi
4) Bölge burjuvazisi
Boyunduruksuz olanlarsa
1) Bunlardan bağımsız sosyal demoratlar, soyalistler ve kemalistler
Feodal yapılar üst yapılarla iyi ilişkiler içinde olacaklarından "evet" yönünde yönünde etki ederler.
Koruculuk sistemini etkilyen birden çok unsur var. Örneğin bucakların rengi ne? Bugünkü DYP'nin devamı gibi gözüken demokrat partiyi desteklerlerse "hayır" diyeceklerdir.
BDP resmen dansöz gibi kıvırmakta BOP anayasasının kürtleri ilgilendirmediğini söylemektedir. Ülkenin sermayeye peşkeş çekilmesi, emeğin sömürülmesi, yönetimin giderek faşistleşmesi onları nasıl ilgilendirmez anlamadım. Bugüne kadar demokratik cumhuriyetin üstünde taleplerinin olmadığını söyleyenlerin yırtık dondan çıkar gibi özerklikten bahsetmelerinin hikmeti nedir? Ben bir pazarlık kokusu alıyorum. Ki BDP başkanı talpelerinin yerine getirildiği takdirde "Evet" diyeceklerini birçok kez ima etti; apoda son ana kadar karar değiştirebileceklerini söyledi, devletin kendisiyle görüştüklerini paylaştıktan sonra.
Bölge burjuvazisi "evet" diyeceğini basın açıklamasıyla duyurdu zaten.
Geriye kalanlar kesin kes "hayır" diyecekler. Çünkü boyundurukları, eyvallahları yok!
|