Konu: Zebur
Tekil Mesaj gösterimi
Alt 19-07-2006, 21:06
sargon - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
sargon sargon isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Onur Üyesi
Dinlerden Özgürlük Grubu Üyesi

Onur Üyeliği Başarı Ödülü Başarı Ödülü 

Standart Re: Zebur

Sevgili Rhazes,

öncelikle hoşgeldin. Verdiğin bilgiler için de teşekkürler. Ben de bu Masoterik metin ile Septuaginta, Samiriye Tevratı ve latince Vulgata çevirisini duyuyordum ama aralarındaki farkları bilmiyordum. Sadece elimdeki kitapta farklı yerler olduğunda dipnotlarda bunlar belirtilmiş.

Konuyu açarken Terim sorunlarının üzerinde bu yüzden durdum. İslamiyetteki terimler özellikle müslümanların bu metinleri anlamalarını engelliyor. Zebur sözcüğünü ben İslamiyetteki anlamında kullanmadım. Doğru bir seçim olup olmadığından da çok emin değilim. Başta belirttiğim gibi Zebur ile İslamiyette kastedilen Mezmurlar kitabını kastetmiyorum. Yahudilerin Ketuvim'ini kastediyorum. Bunun nedeni de M.A. Moran adında birinin bazı yazılarından oluşan bir broşür. Broşürün adı "Hakikat ve Dalalet". Tevrat'ın Yahudiler tarafından *Tora (Tevrat), Neviyim(İlk ve Son Peygamberler) ve Ketuvim (Zebur) olarak üç bölüme ayrıldığını yazıyor.

Yukarda da yazdığım gibi Mezmurlar bölümünün Davut'a inen kitap olduğu bilgisi, ki Kuran böyle diyor, açıktır ki yanlış bir bilgi. Çünkü Mezmurların içinde Süleyman'a, Musa'ya, Asaf'a ait olan çok sayıda mezmur da var. Ancak çoğunluğu Davut'un mezmurları. Belki de Davut'un sesi güzel (Davudi sözü burdan geliyormuş) olduğu için mezmurlar ona maledilmiştir.

"Daha önce ben televizyona bakıyordum, şimdi televizyon bana bakıyor
Mısırlı bir gösterici
http://sargon.blogcu.com/