Re: ataturk in anitkabir
ATATÜRK VE DİN
''Benim bir dinim yok ve bazen bütün dinlerin denizin dibini boylamasını istiyorum. Hükümetini ayakta tutmak için dini kullanmaya gerek duyanlar zayıf yöneticilerdir, adeta halkı bir kapana kıstırırlar. Benim halkım demokrasi ilkelerini gerçeğin emirlerini ve bilimin öğretilerini öğrenecektir. Batıl inançlardan vazgeçilmelidir. İsteyen istediği gibi ibadet edebilir. Herkes kendi vicdanının sesini dinler. Ama bu davranış ne sağduyulu mantıkla çelişmeli ne de başkalarının özgürlüğüne karşı çıkmasına yol açmalıdır.. '' Atatürk-1926
Andrew Mango, Atatürk Syf.447
''Aziz Millet Vekilleri,
Dünyaca malum olmuştur ki, bizim devlet idaresindeki ana programımız, Cumhuriyet Halk Partisi programıdır. Bunun kapsadığı prensipler, idarede ve siyasette bizi aydınlatıcı ana hatlardır. Fakat, bu prensipleri, gökten indiği sanılan kitapların doğmalarıyla asla bir tutmamalıdır. Biz, ilhamlarımızı, gökten ve gaipten değil, doğrudan doğruya hayattan almış bulunuyoruz.
Söylev ve Demeçler / Cilt 1 / Syf. 389
Sevgili Tedirgin_berlin,
İşte sana Atatürk'ün din anlayışı. Doğrusu da bu değil mi? Çağdaş uygar ülkelerdeki din anlayışı da bu değil mi? İşte bu sitede benim de savunduğum budur. Her zaman derim ki din bir inanç olayıdır. Allah ile kul arasında kalmalıdır. Doğrusu da bu değil mi? Bu ülkede olan da bu değil m?
Kim ne derse desin bu önemli değil. Önemli olan mantıklı düşünebilmek. Ben bu ülkede büyük çoğunluğun böyle düşündüğü kanısındayım.
Halkımızı kapana kıstırmaya çalışan zayıf yöneticiler geçmişte de vardı. Günümüzde de varlar. Anacak zayıf bir yönetici dini kullanmaya çalışır. İşte bu çektiğimiz sıkıntılar bu yeteneksiz yöneticilerden kaynaklanmaktadır. Bunların iktidara gelmesi de bu ülke açısından iyi olmuştur. Halkımız bunların da gerçek yüzlerini umarım anlamıştır.
Dinin kişisel çıkarlara ve siyasete alet edildiği zaman nelerin yaşandığını hep gözlemliyoruz. İşte Atatürk bu gerçeği yaşadığı yıllarda görmüştür. Onun için devrimlerini yaptı. Amaç insanların bu saf temiz duygularının sömürülmesini engellemekti. Ama ne yazık ki ölümünden sonra basiretsiz liderlerimiz sayesinde ülke adım adım bu güne gelmiştir. Ama ben karamsar değilim. Ülkemizin bu zor günleri de atlatacağını düşünüyorum. Çünkü bu ülkenin harcında Atatürk vardır. Çağdaş uygar bir ülke olma amacı vardır. Büyük çoğunluğun da böyle düşündüğünü iyi biliyorum.
Sonuç olarak bu ülkede isteyen istediği şekilde inancını ve ibadetini yerine getirmektedir. Sanki bu inanç ve ibadet engelleniyormuş gibi bir hava yaratılmaktadır. Ama gerçeğini belirtmek gerekirse bu kesimin kendisi gibi düşünmeyen insanları baskı altına alma çabalarını görüyoruz. Bu ülkede hiç kimse inancından dolayı öldürülmemiştir. Ama onlar gibi düşünmeyen insanların öldürüldüğünü biliyoruz. Bunların asıl amacının ne olduğunu hepimiz biliyoruz. Onun için de aman dikkat diyorum. Yaşananlara duyarsız kalmayalım...Sevgilerimle...
|