Tekil Mesaj gösterimi
Alt 28-10-2012, 16:58
Şüpheci Dinsiz - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Şüpheci Dinsiz Şüpheci Dinsiz isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Kıdemli Üye
Dinlerden Özgürlük Grubu Üyesi

Sevgili Neva,
Neva´isimli üyeden Alıntı Mesajı göster
Ozgur irade ile ilgili birden fazla basligimiz mevcut sevgili Deist_tr.

Peki, bizim bir sarap kadehi olabilme ihtimalimiz var midir?
Veya tesadufen bir sarap kadehi olabilir miyiz?
İhtimal varsa bile maddenin tabi olduğu yasalarla kısıtlıdır. Buradan hareketle, bir durumun, olayın duğuracağı sonucun ihtimallerini hesaplarken ihtimal dahilide olan az sayıda sonuç yanında ihtimal dahilinde olmayan çok sayıda sonuçtan da bahsetmeliyiz. İhtimal dahilinde olan sonuçları belirleyen kriterler maddenin tabi olduğu yasalar ve ortam değişkenleridir.

Sorunuzun hedefini tam anlamamış olmakla birlikte, vücudumuzda bir şarap kadehi oluşturacak kadar silisyum var ise, teorik olarak bizim ölümümüz pahasına bizden bir şarap kadehi yapılması mümkündür. Bu bağlamda ihtimal dahilindedir.

Ancak bunun tesadüfen oluşması konusunu irdelersek, madde kanunlarının böyle bir doğal sonuç elde edecek yönde yasalara sahip olduğunu düşünmüyorum.

Şarap kadehi insanın kendi ihtiyaçlarını karşılamak üzere doğada olan elementlere, maddeye verdiği bir şekildir, evrensel bakışla hiç anlamı olmayan, hiç özel olmayan bir dizilimdir. Haliyle, insan yapısı araba, uçak, bilgisayar vs. gibi dizilimlerin madde yasaları açısından bir anlamı, değeri yoktur ki evrende kendiliğinden oluşmuş benzer oluşumları, dizilimleri görmemekteyiz. Bu tür nesneler insanın kendi ihtiyacı için şekillendirdiği araçlardır, nesnelerdir.

Maddenin doğal yapısını "ilkel, aptal", insan ürünü aygıtları "harika, teknolojik" olarak nitelemek insan merkezli göreceli bir algıdır.

Sevgiler

* Bir ben vardır bende, benden içeri. (Yunus Emre)
* Gören bizi sanır deli, usludan yeğdir delimiz. (Muhy-i)
* Kadınlar insan, biz insanoğlu. (Neşet Ertaş)
* Bu otobüs de benim Maserati'm, halkımla birlikte kullanıyoruz. (Tuncel Kurtiz)
* Rahat yaşamak uğruna gerçeği mezara mı götüreyim; halka gerçeği anlatmak uğruna ölümü mü göze alayım? (Turan Dursun)
* Beneath this mask there is more than flesh, beneath this mask there is an idea Mr Creedy, and ideas are bullet-proof. (V for vendetta)
* O iyi insanlar, o güzel atlara binip çekip gittiler. Demirin tuncuna, insanın piçine kaldık. (Yaşar Kemal)
* Sen yanmazsan, ben yanmazsam, biz yanmazsak, nasıl çıkar karanlıklar aydınlığa. (Nazım Hikmet Ran)
* Çin'den İspanya'ya, Ümit Burnu'ndan Alaska'ya kadar her milli bahride her kilometrede dostum ve düşmanım var. Dostlar ki; bir kere bile selamlaşmadık, aynı ekmek, aynı hürriyet, aynı hasret için ölebiliriz.. (Nazım Hikmet Ran)
* Bir insan size alın teriyle zengin olduğunu söylerse, ona şunu sorun; kimin alın teriyle?.. (Don Marquis)