Tekil Mesaj gösterimi
Alt 17-07-2013, 20:16
evrensel-insan - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
evrensel-insan evrensel-insan isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Kıdemli Üye

evrensel-insan - MSN üzeri Mesaj gönder

BRUTAL´isimli üyeden Alıntı Mesajı göster
Sen bir yanılsama mısın diye sordun..
Bana dair tüm verilerin, zihinlerde ortaya çıkardığı algıya benlik diyoruz.
Kimliğim, karakterim, boyum kilom vs psikolojik ve fiziksel tüm niteliklerin toplamına ''ben'' demiyor muyuz?

Bu niteliklerin insan zihninin dışında bir gerçekliği var mı?
Benim aynada gördüğüm şey, gerçekliğin ta kendisi mi?
Gerceklik epistemolojik (bilgisel) olarak insanoglu yapilandirilmisligidir.

Burada konu gerceklik degil; fenomen olarak insanoglu algisina gozlem verenin "sen" olarak isaretlenmesidir.

Sen dogdugunda, insanoglu algisina gozlem vermissin ki, ailen sana bir isim kendi soyadini, kendi ulke vatandasligini ve kendi sosyo-etik degerlerini vermis. Iste benlik bu verilerdir. Yani fenomenasl seni sen yapan soyut degerler.

Sana ait bir suru ve iki ana cesit bilgi vardir. Yukarida saydiklarin algiya goruntu veren fenomenal temelli fiziksel bilgilerdir. Psikolojik ya da sosyo-etik bilgiler ise sosyal bilgilerdir.

Ayrica fenomenal goruntune eklenmis matematiksel/mantiksal bilgiler de vardir.

Senin aynada gordugun sey sana gozlem veren fenomen. Eger bunu algiya ve kavramsal bilgiye tasirsan, o zaman da ozellik/genellik olur.

Epistemolojik olarak yapilandirilmis gerceklik, bilginin temelini veren bir algidir.

Yani gercegin ne oldugunun inancla dogrulanmasi bilgidir. Senin ben dedigin, sana baskalari ya da senin kendi tarafindan kendine giydirdigin kavramsal (fiziksel sosyal ve matematiksel/mantiksal temelde sifat olarak ideolojik inancsal dogrusal etik estetik v.s.) bilgi elbisesidir.

Evrensel-Insan - Yapılandırmacı Epistemoloji/Bilişsel Bilim/Qua Felsefesi/Serbest Düşünce/Devrimci Sorgulama/Zihinsel Devrim - Evrensel-Insan Zihniyeti