Ülkemiz biliyorsunuz çok acayip ekonomik buhranda. Ama durum ben bildim bileli böyle. Taa 80 lerde başladı deniyor. Ne zaman başladıysa başladı, niye hala devam ediyor.
Niye ? Çünkü bu durum bilerek devam ettiriliyor.
Şu olaya bakın Türkiye dünyada en çok faiz uygulayan devlet.
%42,5
1nciyiz :
;
https://tradingeconomics.com/country-list/interest-rate
En yakın rakibi Argentine bile %29 da..
Bir ülkenin ekonomisinin düzelmesi bir çok faktöre bağlıdır, ama faiz bunlarda önemli "teknik detay" dır. Bunun yanında başka faktörlerde elbette var, ama bu teknik şart düzelmesi keisn gerekli. %42 faizle bu ülkede ekonomik refah yakalanması imkansız.
Faizin kötü olduğunu hem İslam söylemiş, hemde Modern Ekonomi ye görede faiz ekonomi açısından kötü.
Şimdi basitten ele alayım:
Diyelim azbuz bi miktare paranız var, en az diyelim 1 milyon tlniz var, ki böylede insanda vardır baya, Bu zatlar, düşünüyor, ne yapalımda az buz paramız değerlensin, bi bakıyorlar oooo güzel faiz getirisi, işte şu kadar veriyor, emin olun şu ülke müslümansada aslında süslümanlar

Çünkü bu faiz getirisi çağrısına %90 onay veriyor, %90 derken parası olanlar arasından. Böylece noluyor adam yoktan para kazanıyor, o faiz gelirleri nasıl ödeniyor, bizim vergilerimizle, böylece fakir daha fakir ve zengin daha zengin oluyor.
Hiç bir zengin ülkede faiz yüksek değildir, Japonya, Amerika, Almanya. , İngiltere.. böyle ülkelerin hangisinde faiz yüksekde refahı yakalamışlar ? Hiçbiri.
Bir cümle duymuştum: bir çeşit hadismiş, doğrumu bilmiyorum :
"Faiz o kadar kötü bir şeyki, kişinin annesi ile birlikte olması gibidir."
diyor.
Mesela Japonya yı ele alalım, japonyada tam 17 yıldır eksi faiz uygulanıyor. Bunun sonuçlarını düşünelim :
Şimdi Kuranda diyorki : "faiz yiyen Allah ve Peygamberine sabş açmıştır".
Yani Allah faiz kötüdür, açıklaması şöyle böyle dememiş, direk demişki, bunu yapan düşmanım.
Şimdi Japonyada bir kişi bile parasını faiz getirisi için parasını bankaya koymaz. Bankaya koytabilir saklamak için o ayrı. Ama faiz getirisi amcı ile koymaz. 1 kişi bile. Oran ney %0.
Türkiyede ise %90, hem kişiler hem şirketler.
O zaman size işte sonucum :
"Allah ın dünyada en çok nefret ettiği ülke Türkiye dir."
Sadece faiz açısından bu sonuç çıkıyor, başka pisliklerimizde var o ayrı.
Bu hükümet, bu devlet, ne öncekiler ne şimdikileri, faizi düşürüelim demiyorlar, düşürmüyorlar,
İnanın Amerika da faiz %10 olsa o hükümeti parçalarlar.
Merkez Bankası %42 faiz veriyor, diğer bankalar sizin paranızla yatırım mı yapıyor sanıyorsunuz, hayır,, onlar gidip MB ye para yatırıp faiz yiyorlar, ama sizin paranızı yatırıyorlar, mesela bizden alıyor 100 lira MB ye koyuyor 142 alıyor, sana da 140 ödüyor, Böylece para kazanıyorlar,
Peki bu parayı MB nerden ödüyor, çoğu vergilerimizden.
Yani çalışıyoz ama boşa çalışıyoz. gibi.
Bakın Japonya nın ekonomisi dünyada ilk 3 de, bu sadece ürtetimle ilgili değil, iyi bir yönetimde var.
Ahlak, anlayış, adalet, bunlarda var elbet.
Japonya da faiz %10 olsa buna onca üretim bile dayanmaz.
İşte faiz böyle menem bişi, kötü. İslam'a uymadın hadi, ee bari bilimi öğren o da yok bu Türk yönetiminde.
Ama şu da bizim halkımız birazda hakediyor, nasıl mı ?
Fırsatçıyız, ahlak sıfır, saygı yok, kadına şiddet, hayvana şiddet, çevreye çöp atmalar, Kat çıkma hastalıkları, doğaya saygı yok.
%42 faiz,, dünyada 1nciyiz aferin bize.