Tekil Mesaj gösterimi
Alt 27-01-2008, 19:46
dilaver - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
dilaver dilaver isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Kıdemli Üye
Dinlerden Özgürlük Grubu Üyesi

Onur Üyeliği Başarı Ödülü Başarı Ödülü 

Standart Re: Türban , islam ve bir santim

mabet fahişeligi bildigimiz anlamda bir paralı seks ilişkisi degil, buu bu şekilde almak yanlış. Mabet fahişeligi dıştan evlenme kuralının bir bozulma şekli. Eski toplumda aynı klan içinden evlenmek yasaktı, tabuydu. Buna izin verilmezdi. Bunun nedenlerine deginmenin bu başlıkta teri yok. Ancak dıştan evlenme kuralı eski toplumda mabet fahişeligi ile aşıldı. Bir ritüel oldu. Mabet fahişeleri kendilerini dıştan evlenme kuralına uydurdular ve yabancılarla yattılar, tüm toplumun kefaretini ödediler. Onlar sayesinde diger kadınlar içten evlenebildiler yani aynı klanın erkekleri ile evlenebildiler.

* * Onlar bizim anladıgımız manada fahişelerle bir degildiler. Kaldı ki fahişelere örtünmek yasaktı. Ama evli kadınlar ile mabet fahişeleri örtünüyorlardı. Yani iffetli kadınlar ile mabet fahişeleri aynı kategoride, normal fahişeler de ayrı kategoride degerlendirdiler. Örtünme ise statü simgesi idi. İnsanların kim oldukları giyimlerinden belli olurdu. Bu uygulama örnegin Memluklar zamanında Mısırda gayri müslimler zil takılmak suretiyle uygulandı. Etegi zilli deyimi buradan kalmıştır.

* * Dıştan evlenme kuralı ile ortaklaşa evlilik kuralının son evrelerinin belirtileri bazı toplumlarda şu şekilde görülüyordu. Evlenen kadın gerdege girmeden evvel damat haricitüm erkeklerle yatmak zorunlulugundaydı. Bunun daha son biçimi erkeklere ilk gece hakkı olarak feodalizmde görüldü. Tüm bu uygulamaları hepsi başlangıçtaki grup evliliginden bu yana bir ilerlemeyi temsil ediyordu.

* * *saygılarımla

Çin'den İspanya'ya, Ümit Burnu'ndan Alaska'ya kadar
her mili bahride her kilometrede dostum ve düşmanım var
Dostlar, ki bir kere bile selamlaşmadık
aynı ekmek, aynı hürriyet, aynı hasret için ölebiliriz...

Nazım Hikmet

www.dilaverkom.blogcu.com