|
Aliminyum Diyor ki
licnako naptın hocam serin gel biraz.
Putların esetikliğinden resim sanatının modernliğin tek ölçüsü olduğuna kadar 3 satırda herşeyi özetleme gayretindesin belki ama bu kadar basit değil.
Peygamberin öldürülmesi emrini verdiği şair tek bir kişidir bu adam da şiir söylediği için değil retorik/hitabet sanatını İslam aleyhine fitne çıkarmak suretiyle icra ettiği için öldürülmüştür. Yani bize göre meşru bir suikasttir. Saldırılan şey şiir veya şair kişiliği değil şiiri fitne unsuru yapan Kab B. Eşref'in kendisi.Peygamberin önüne gelen şairi öldürttüğü gibi bir tablo çıkıyor senin yazdıklarından. Yok öyle birşey. İslam öncesi şairleri bile takdirle yad ettiği olmuştur Peygamberin.
Mimarinin yasaklanmasını nerden çıkardın anlayamadım. Hele de resmin yasaklanması mevzusu. Aspartam mevzuyu oldukça sade ve net anlatmış. İlave etmek istediğim şu; Mademki Abbasilere kadarki dönemi mimar ve resmin yasaklandığı için kötülüyorsun. O halde Emeviler veya Osmanlı dönemindeki mimari ve diğer sanat harikalarını da takdirle karşılaman lazım. Ya değilse kendi içinde çelişkiye düşeceksin.
|
Ben putların resim sanatını tek ölçütüdür, diye bir şey yazdığımı sanmıyorum. Hatta uğraştım yine de öyle bir anlam çıkaramadım yazımdan... smile97
islam öncesi arap yarımadasında sanat, mimari daha gelişkindi. Evet putlar tek ölöüt kabul edilemez; ama yine de gözden kaçırılmaması gereken bir şeydir...
İslamdan sonra muhammet; putlaşmanın önünü kesmek için resim ve mimariyi yasaklaöıştır. Buna islam tarihinde rahatlıkla rastlarsın...
Daha sonraları mimarini büyük ölçüde gelişimiyse; islam devletleri (osm, B-Selçuklu, end- Emevi vb.) işgal ettikleri ülkerin mimarisi üzerinden geliştiğini analayabiliriz. Örn: İran, Batı Roma, Avr...