Allah "Yapan" mi?, Yoksa " Yaptiran" mi dir?
Saygideger arkadaslar;
Biraz once sahit oldugum cok ender ve belkide "imkansiz" olabilecegi, dusunulen bir doga olayiyla karsilastim. Disarida yagmur yagiyordu. Belirli bir sure sonra yagmur dindi. Hava sicak oldugu icin; bir turk kahvesini sigara esliginde icmek icin, balkona yoneldim. Balkonun eni takriben, 170 cm.
Disari baktigimda; balkonun ustu tamamen acik olmasina ragmen; balkonun odadan uzak kisminin tamamen islandigini, odadan acilan kisminin ise hilafsiz kupkuru kaldigina sahit oldum. Hemen hemen kuru ve islak kisim, balkonu yaridan itibaren boluyordu.
Kizimi cagirip; el telefonuyla resmini cekmesini istedim. Bu olayi, film olarak olumsuzlestirdikten sonra da; ailem ile konu acildi. Bir yere yagmur yagarken, baska bir yere yagmur yagmamasi ile ilgili; ayni sehirde bile zor mumkun olan bu olayin ayni balkonda gerceklesmesi; balkonun uzerinden gecen bulutun; bir kisminin yagmur yagdirip; bir kisminin yagdirmadigini veya iki yanyana buluttan; birinin yagmur yagdirip, digerinin yagmur yagdirmadigini konusuyorduk.
Benim aklima bir fikir geldi ve buyuk ogluma " bak bu bile Allah'in olmadiginin bir ispatidir" dedim. Oglum ise " baba niye, oyle diyorsun, sonucta inanirlar, o buluta yagdirdi, bu buluta yagdirmadi derler" dedi.
Ben de bunun ustune "peki dedim, inanirlara gore; Allah yagmuru yagdiranmidir, yoksa buluta yagmur yagmasi icin 'yagmur yagdir' emrini verenmi dir?" dedim.
Simdi soruyorum; Allaha inananlara, Allah eylemi bizzat uygulayan midir?, yoksa emir verip; eylemi uygulatan midir? Ikisi birden mi?, teki ise, hangisi? ve Neden?
Saygilarimla;
evrensel-insan
Evrensel-Insan - Yapılandırmacı Epistemoloji/Bilişsel Bilim/Qua Felsefesi/Serbest Düşünce/Devrimci Sorgulama/Zihinsel Devrim - Evrensel-Insan Zihniyeti
|