Nietszche yi anlamak için 10 fırın ekmek yemek gereklidir. Karadenizli ise anlayamaz temelden çarpık ve Nietszche nin döveceği bir mantık için onu ispat seçmesi de son derece ironiktir. Filozofumuz eleştiri yaparken topluma mal olmuş genel-geçer kavramların yorumlarını eleştirmiştir. Nietzsche eğer birini yanlış olarak adlandırmış ise bunun nedeni üstün insan a köprü oluşturacak ahlak kırıcılığı içindir bunun eleştirdiği kişi ile doğrudan ilgisi yoktur. Nitekim Sokrates i de eleştirir yerer yerden yere vurur ama, onu yine üstün insanlar arasında sayar. Çünkü küçük insanların ortadan kalkması gerekmektedir. Karadenizli gibi öte dünyalardan haberler getiren ölüm vaizleri bunların başındadır ve derhal intihar etmelerini,çünkü beyinsiz oldukları gibi asla üstün insana köprü olamayacaklarını dahası,üstün insanları ruhsuz varlıkları ve korkaklıklarıyla,ulu ruhlara ağlayan aşağılık şehvet düşkünlükleriyle engellediklerini söyler.
Buradan hareketle komik yazarımızın konusuna bir bakalım,nasıl bir Harun Yahya lık yapmış.
''İnsan türünün bir ilerleme olduğu dünya üzerindeki en akılsızca iddiadır.Onlar şimdilik bir seviye oluştururlar.Daha yüksek canlıların daha aşağı canlılardan gelmiş olmaları,şimdiye kadar ispatlanmış birşey değildir.Ben alçaktaki canlıların çoğunlukla kurnazlık ve hile ile ağırlık kazandıklarını görüyorum'' (Güç istenci)
Özellikle son cümleye dikkat etmenizi istiyorum.Kendi fikirlerine dayanak olması için evrime balıklama atlayan marks birde nietzche ye baksaymış hiç olmassa biraz objektif olurdu.
|
Nietzsche burada evrim teorisini eleştirmez bay sivri akıllı. Değindiği şey hıristiyan felsefesidir. Eğer bir geri zekalı iseniz bunu anlamayabilirsiniz. Ancak düşünme özürlüler için bu alıntıdaki püf noktasının ve yapılan allegori nin son cümlede olduğunu belirtelim. Nietsche de çok iyi bilmektedir ki,hile ve kurnazlık insan zihninin kavramları ve sıfatlarıdır. Güç istenci konusunda da salt insana gönderme yapmıştır. "Nerede insan varsa orada güç istenci gördüm" der. Aşağı varlıklar olarak da karadenizli gibi kişileri görür. Bu ölüm vaizi ve tanrıbilimci son insan adını verdiği en aşağı inssan grubunun hile ve kurnazlıkla güçlülerin iradesini merhamet vasıtasıyla kırdığını belirtir. Tanrı nın ölümü konusundaki ölüm nedenini merhamet e bağlama nedeni de budur. Tanrı düşüncesini zavallı küçük insana onun bu uyduruk varlığının ölümünü de yine hıristiyan ahklakından gelme merhamet anlayışına bağlayarak bu sahte yaratıcının nasıl kendi kendini yok ettiğini anlatır. Yani bahsedilen zayıfların nasıl kazandığıdır. Ağırlık kazanan aşağılık canlı, zayıf insanlardır. Söylediği budur ve Darwinin biyolojik evrim ilkesi sadece allegorik olarak insan toplumuna uygulanmıştır. Anlamak için dindar olmamak gereklidir. Dindar kişi Nietzsche anlamaz, bu mümkün değildir.
''Ben darwin ekolünün her yerde yanıldığı yönünde bir önyargıya eğimliyim''(güç istenci)
evet arkadaşlar bence nietsche darwini her türlü döver.siz ne düşünüyorsunuz bu konuda
|
Bu konuda senin bir karadeniz fıkra karakteri gibi düşündüğünü görüyorum. Çünkü yine bu alıntıda allegori yapmıştır ve söylemeye çalıştığı yine üstün insana köprü olamayacak iradesi zayıf insanların ahlakının yaygınlığından bahsetmektedir. Darwin in türlerin kökeni eserini eleştirmez. Eleştirisi biyolojik değildir. Nietzsche varolan toplumsal ahlak açısından,onu tüm kurumlarıyla reddettiği ve insan iradesinin, yani aslolan güç istencinin ahlakın yok edilerek serbest kalmasından yana olduğu için zayıfların ahlakının baskınlığını eleştirir. Söylemeye çalıştığı budur. Üstelik bu söylediği aslında Darwinin ilkesine de uygundur. Nietzsche der ki bu uyduruk tanrılar,levhalar insanlığın zayıf yönnünün hile ile adaleti ile güçlünün varlığını tehdit ediyor. Bunu doğaya yani üstün insana aykırı bulur.
Bunun dışında Nietzsche nin genel felsefesi aslında şiddetli bir eleştirel felsefedir. Her türlü kavramı kullanarak fantastik allegorilerinde kullanır. Genel teması da daima ahlakın ve dinin bunun da ötesindeki tüm değer yargılarının eleştirisidir. Nietzsche den hareketle evrimi reddedip tanrının varlığı noktasında sanki tanrı bir alternatif düşünceymiş bir gerçeklikmiş gibi objektiflik için buradan tema üretmeye çalışmak ancak Laz kafasıyla düşünülebilecek bir mantıksızlıktır.
Dahası Darwin den bugüne evrim teorisinde çok şey değşmiştir. Bunun ötesinde Nietzsche Darwin i çürütebilecek biri değildir zaten çünkü kendisi yunan felsefesi uzmanıdır ve toplumu eleştirir Darwin ise bilim insanıdır onu eleştirmek de yine bilim adamlarının işidir.