Halk hareketleri her zaman belli tepkilerin üstüne gelisir. Yasam kosullarinin kötülügü, agir baskilar altinda tutulmak vb. Birileri de cikip bu tepkileri yönlendirir. Sol hareket Osmanli'dan Cumhuriyete gecisi hep bir kopus, gecmisteki baskici Osmanli devlet yapisindan kurtulus gibi görmüs ve örnegin Fransiz devrimi gibi burjuva devrimlerle karsistirarak düsünmüstür. Hatasi burdadir. Gecis, bir kopus degildir, devamliliktir. Tepki de bu yüzden aynen sürmektedir.
Benim gördüğüm kadarıyla Anadolu'da halk hep hareket halinde olmuştur da hiç halk hareketi olmamıştır. Çünkü Anadolu halkı hiçbir zaman ciddi bir eğitim/aydınlanma yaşayamamıştır, yaşattırılmamıştır.
|
Halk hareketleri gelisir, aydinlanmasini da beraberinde getirir. Yani önceden aydinlanmislik olmasi gerekmez. Onun öncülügünü yapanlar bir miktar bu aydinlanmaya yön verebilirler. Taban hareketlerinin hicbiri öyle bastan "aydinlanmis" olarak cikmaz. Ayni zamanda bu kavramlar bence cok görelidir. Aydinlanma nedir? Cevabi o kadar kolay degil bence.
Halk hareketi olarak nitelediğiniz şey muhafazakar-liberal-sağ görüşün ağzlarına bir parmak bal çalmak, o olmuyorsa toplum önderleri ile kirli kumpaslar kurmak suretitle kitleleri hareket ettirmesinden başka birşey değildir.
|
Türkiye'de 80 yildir bitmeyen, bitirilemeyen bir sürec var. Bu sürec böyle basit bir yaklasimi hakketmiyor. Kitleleri bu kadar kücümsemeyin. Cok iyi ders vermeyi bilirler.
İkincisine örnek ise Demokrat Parti'nin ilk girdiği seçim öncesi güneydoğu derebeyleri ile toprak reformuna karşı yaptığı pakttır.
|
BU konuda bir yanlis bilgilenme var. DP, toprak agalarinin ve burjuvazinin destekledigi bir parti olmasina karsin CHP'nin baslattigi toprak reformunu daha fazla uygulamistir. CHP'nin 1946 ile 1950 arasinda 33.000 aileye toprak dagitmasina karsin, toprak reformuna karsi cikan DP 1950 ile 1960 arasinda 312.000 aileye toprak dagitmisti. Bazi seyler böyle garip olabiliyor.
Sağ partiler liderliğinde Anadolu'da gerçekleşmiş tüm benzer halk hareketlilikleri özünde ve görüntüsünde dinci ve gericidir.
|
Ben gericilik ve ilericilik tanimlarini farkli yapiyorum. Bence egemen siniflar, basta bürokrasi gericidir. BU bürokrasiye karsi gelisen halk hareketi "özünde" ilericidir. Ancak liderligini "muhafazakar-liberal" partiler yaptigi icin gerici bir görüntü sergiliyorlar.