Turan Dursun Sitesi Forumları
Geri git   Turan Dursun Sitesi Forumları > İbrahimi Dinler > İslam

Başlık Düzenleme Araçları Stil
Alt 04-04-2008, 13:19
K.C. - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
K.C. K.C. isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Kıdemli Üye
Dinlerden Özgürlük Grubu Üyesi

Standart Kim konuşuyor?

Alttaki ayet'e benzer başka ayetler olduğunu da biliyoruz. İstedim ki hepsini bir araya toplayalım.

Nisâ(*) Sûresinin 65 . Ayetinde *
Hayır! Rabbine andolsun ki onlar, aralarında çıkan çekişmeli işlerde seni hakem yapıp, sonra da verdiğin hükme içlerinde hiçbir sıkıntı duymaksızın, tam bir teslimiyetle boyun eğmedikçe iman etmiş olmazlar. *

Üstteki ayette kim konuşuyor?
Allah konuşuyorsa niçin Muhammed'e "Rabbine andolsun ki" diyor. Muhammed'in başka bir Rabbi mi var ki onun üzerine yemin ediyor.

Allah Muhammed'e kendini kastederek konuşuyorsa kendisi üzerine yemin etmesinin anlamı nedir?

Muhammed konuşuyorsa kimin Rabbi üzerine (Rab 3. kişi olarak geçiyor) yemin ediyor.

Cebrail konuşuyorsa kendiliğinden mi konuşuyor yoksa Allah'ının sözlerini mi iletiyor. Eğer kendiliğinden konuşmayıp sadece söz iletiyorsa "Rabbine andolsun ki" yemini yine mantık hatası olarak orada kalıyor.

YILDIZLAR ATEŞ BÖCEĞİ SANILMAKTAN KORKMAZLAR

http://kadinislamadalet.blogcu.com/
Alt 04-04-2008, 21:01
gozeneli - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
gozeneli gozeneli isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Üye

Standart Re: Kim konuşuyor?

Bunla ilgili olarak benimde anlamdıgım şey Kuran hep biz diye başlıyor.(başlık açmıştım ''bizim dinimiz, bizim peygamberimiz'' diye).
Bu başlıgı okuyanlar bu adam kafayı biz sözcügü ile bozmuş diyecekler .

Ben çok merak ediyorum eger Kuran Tanrının sözü ise niye hep biz diye tümlecine başlıyor?

Kuranın başka yerlerinde Tanrıyı kast ederek o herşeyi bilir der.

Ben şimdi yazarken Gözeneli herşeyi bilir ve görür diye kendi adıma yazsam herhalde bu adam şizofrenik mi diye düşünmezmisiniz?
Alt 04-04-2008, 21:22
evrensel-insan - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
evrensel-insan evrensel-insan isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Kıdemli Üye

evrensel-insan - MSN üzeri Mesaj gönder

Saygideger K.C.

Hayır! Rabbine andolsun ki onlar, aralarında çıkan çekişmeli işlerde seni hakem yapıp, sonra da verdiğin hükme içlerinde hiçbir sıkıntı duymaksızın, tam bir teslimiyetle boyun eğmedikçe iman etmiş olmazlar

Ben bir mantik yuruttum bilmem begenecek misin?

Burdan acikca anlasiliyorki"onlar"musluman olmayanlar veya musluman adaylari.Rab-kendisine andolmasi atfedilen yani allah.

Hakem yapilacak olan,muhammed,yapacak olanda musluman olmayanlar veya adaylar.

Yaziyi yazan-dile getiren cebrail ve yaziyi muhammede yaziyor.

Burada rabbimize dememesinin sebebi yazinin muhammede yazildigi icin,yani senin rabbine,cebrailin rabbi olup olmadigi konu disi.

Yalniz o "Hayir"neyin nesi,neye hayir?

Saygilarimla;
evrensel-insan

Evrensel-Insan - Yapılandırmacı Epistemoloji/Bilişsel Bilim/Qua Felsefesi/Serbest Düşünce/Devrimci Sorgulama/Zihinsel Devrim - Evrensel-Insan Zihniyeti
Alt 04-04-2008, 22:46
pante - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
pante pante isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Kıdemli Üye

Edebiyatta buna "İntak Sanatı" diyorlardı sanırım. İnsan dışındaki varlıkları konuşturma sanatı.
Bir kitabı, bir başkasının ağzından yazmaya da "İntak" denir mi bilemiyorum?

Muhammed, Kur'an'ı diğer kitaplar gibi değil, Allah'ın hitabıyla yazmaya çalışmıştır.
Tüm kitabı bu şekilde hatasız tamamlamak zordur. Üstelik o dönem şartlarında.
Kontrolü, düzeltmesi kısıtlı olanaklar içinde tekrarların, kopuklukların olması, konu bütünlüğünün sağlanamaması ve hitaplarda zaman zaman hataların, gafların ortaya çıkması kaçınılmaz olmuştur.

"Kul" yani "De ki" ön ekinin olması gereken kimi yerlerde kullanılmadığı, gerek olmayan yerde ise kullanıldığı görülür.
Bu hatalardan dolayı kimi ayetlerde kendi bedduası ya da yemini, Allah söylüyormuş gibi anlaşılır. *
Kimi yerde konuşturduğu Allah, kendisinden bahsederken "Ben" der, kimi yerde "O" der.
Bazı yerlerde ise "Biz". Bazan da kendisini adıyla anar, "Allah" diye.

Bir örnek olarak Ali İmran suresindeki peşpeşe ayetlere *bir göz atalım:

Ali İmran/ 47. (Meryem), "Ey Rabbim! Bana bir beşer dokunmamışken benim nasıl çocuğum olur?" dedi. Allah, "Öyle ama, Allah dilediğini yaratır. O bir şeyin olmasını dilediğinde ona sadece "ol" der, o da hemen oluverir" dedi.

Ali İmran/ 54. Onlar tuzak kurdular. Allah da tuzak kurdu. Allah tuzak kuranların en hayırlısıdır.

Ali İmran/ 55. *Hani Allah şöyle buyurmuştu: "Ey İsa! Şüphesiz, senin hayatına ben son vereceğim. Seni kendime yükselteceğim. Seni inkar edenlerden kurtararak temizleyeceğim ve sana uyanları kıyamete kadar küfre sapanların üstünde tutacağım. Sonra dönüşünüz yalnızca banadır. Ayrılığa düştüğünüz şeyler hakkında aranızda ben hükmedeceğim." *

Ali İmran/ 58. (Ey Muhammed!) Bunu *biz sana âyetlerden ve hikmet dolu Kur'an'dan okuyoruz.
Alt 04-04-2008, 23:07
gozeneli - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
gozeneli gozeneli isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Üye

Öncedende yazdıgım gibi inanmayanlar dini inananlardan daha iyibiliyor.

Bende Galatasaraylı olarak diyorum ki salı günü Fenerliyim.

İsterim ki Fenerin Sonu Beşiktaş Liverpool maçı gibi olmaz.

Önerilen Siteler

Başlık Düzenleme Araçları
Stil