Şu an iki gündür az uyuduğum için rezil bir haldeyim.
Ortalama bir insanın günlük 6-8 saat uyku ihtiyacı vardır.
Bu da ömrümüzün 1/3 ile 1/4 arası uykuda geçiyor demektir.
Bilim adamları insan ömrünü uzatmak ve hastalıklara çare bulmak yerine uykuya çare bulsalar ya?
insanlar yağmurdan kaçar
ama su dolu küvetlerde
otururlar. C.Bukowski
Böyle bir çalışma vardı bildiğim kadarıyla hatta ortaya bir ilaç atılmıştı.. Günde 2 saat uyuyup, çok dinç 22 saat geçirebiliniyordu, ya da gelecek planıydı tam hatırlayamadım..
''Bir şahinin nasıl eğitildiğini bilir misin? Gözleri dikilir; geçici olarak körleştirilmiş bir halde "tanrı"sının gereksiz emirlerine sabırla boyun eğer, ta ki kendi iradesi bastırılana ve itaat etmeyi öğrenene kadar..''
Bildiğim kadarıyla uykuda 1.5 saatlik döngülerle oluyor. Uyku sırasında her 1.5 saat sonunda bir döngü tamamlanıyor ve birsonrakine geçiliyor. Uyanarak bu döngü bozulduğunda ise döngü tamamlanmadığından insan yeterince dinlenemiyor.
Yani 2 saat uyumakla 1.5 saat uyumak birbirine denk veya 5.5 saat uyumakla 4.5 saat uyumak birbirine denk.
Böyle olduğunu bir nöropiskolog arkadaşımdan duymuştum. Ne kadar doğru, araştırmadım. Ama o gün bugündür az uyumam gerektiğinde 1.5'un katı kadar saat sonraya kurarım alarmı.
Saygılar,
... sadece çok büyük bir zeka saçma düşüncelerin içine mantık üfleyebilir. [Milan Kundera]
Böyle bir çalışma vardı bildiğim kadarıyla hatta ortaya bir ilaç atılmıştı.. Günde 2 saat uyuyup, çok dinç 22 saat geçirebiliniyordu, ya da gelecek planıydı tam hatırlayamadım..
Adı modafinil; aşağıda ise ilaç hakkında kısa bir bilgi var.
İnsanlar uyku sağlığına dikkat etmelidirler..Uyku vücudun kendi kendini tamir ve tedavi ettiği son derece önemli bir süreçtir..Beş saatten az uyku uyuyanların ne beyninden performans beklenmelidir ne de vücutsal fonksiyonlarından.Hele ilaç alarak kendini dopingleme ile uyumamak bünyeyi mahveder.Kalp krizi ve daha bir çok riski vardır..
En iyisi uyumak..