grey86´isimli üyeden Alıntı
sayfanın ilk görünümü bir ders kitabına benzemiş. yani ilk algım böyleydi.
|
Blogtaki yazıları kast ediyorsanız onlar tabi ki sadece bir örnek, gerçek anlamda ilk sayımızda yer alacak yazılar değil yani. Sayfa boş kalmasın diye kısa elden o içerikler atıldı. Sizlerin yazacağınız yeni yazılarla şu anki geçici içerikler yer değiştirecek.
benim düşüncem farklı ve insanların ilgisini çekebilecek konuları evrimle bağdaştırarak yazmak. tabi bu süreçte bilimsellikten uzaklaşmamak çok önemli.
mesela öpüşmek neden bize bu kadar tatlı gelir. evrimsel süreçte bunu nasıl kazandık ?
mesela araba farlarının ince yatay olmasının bize daha klas gözükmesinin evrimle ilişkisi ?
genelde insanların gözünde evrime inananlar hep ateist. bu algıyı lehimize çevirebiliriz. bolca janjanlı hani insanların sosyal ağlarda bolca paylaşmasını sağlayabilecek kısa paragraflar şeklinde bülgüler, komiklikler, eliştiriler vs vs. olmalı.
|
Evrim konularını olabildiği kadar basit anlatmak ve bazı yerlerde basite indirgemek daha çok ilgi kazanmak ve okunmak istemek adına yararlı olacaktır. Bizim de amacımız genel olarak bu olmalı ve sıradan insanlara ulaşmak hedeflenmeli..
Diğer yandan evrim konularını çok iyi anlayan okurlarımız da bu basitlikten sıkılmamalı, "ben zaten bunları biliyordum" dememeli.
Bu anlamda dergide "İleri seviye okurlar" için ayrı bir bölüm olabilmeli ve daha derin sorulara cevap arayan kişiler de tatmin edilebilmeli.
Belki bu konuda Bilim ve Gelecek dergisi kalitesinde yazan dergi yazarlarımız da çıkar ve onlara da bir yazma şansı verebiliriz.
banyo yaparken aklıma birşey daha geldi. evrimsel bir yazı dizisi de oluşturalım. tek bir hücreden başlayarak insan şu anki evrime kadar olan bir yaz dizisi. mesela '' merhaba, ben dünyada ki ilk hücreyim. günler çok basit ve sıradan. benim gibi birçok hücre oluştu. hepsi de benim dna mı çaldı. hainler. ama sonra birşey oldu. bir hücrede farklı bir dna oluşmuş. benden farklı bir dnası olan bir hücre. çok şaşırmıştık ve çok hoşumuza gitmişti.'' sonrasında çok hücreli canlıya geçiş, gözün oluşumu vs. vs anlatılabilen ve canlılığın dilinde evrimin yazı dizisi. tabi komik bir dille 
|
Eğer aramızda masalcı teyze gibi evrimi tatlı tatlı anlatabilecek yetenekli arkadaşlar varsa hiç çekinmesinler ve böyle yazılar yazmayı denesinler. Bu tür yazılar daha önce evrim konularını ağır veya sıkıcı bulan insanların daha yoğun ilgisini çekebilir.
Tabi her insanın kendine özgü anlatım ve yazım tarzı olduğu için herkes böyle yazacak diye dikte etmek doğru olmaz. Herkes kendine özgü anlatış tarzıyla kendi içindeki yazı yazma ve anlatma potansiyelini ve de yaratıcılığını keşfedip açığa vurabilmeli.
Masalcı teyze tadında evrim konularını anlatmak isteyen arkadaşlar varsa bu konuda Garajımdaki Ejder'in Türkçe'ye çevirdiği ve youtube kanalında bulabileceğiniz BBC'nin "Çocuklar için Evrim" videolarını örnek alabilirler mesela.