Turan Dursun Sitesi Forumları
Geri git   Turan Dursun Sitesi Forumları > Bilim > Biyoloji

Cevapla
 
Başlık Düzenleme Araçları Stil
  #1  
Alt 12-05-2016, 16:58
Dialectics - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Dialectics Dialectics isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Üye
Dinlerden Özgürlük Grubu Üyesi
 
Üyelik tarihi: 15 Jul 2014
Mesajlar: 1.765
Standart Mikrobiyal - Bakteriyel Zeka

Mikorganizmalar tarafından gösterilen zekâdır. Kavram tek hücreliler veya birbirine benzer ya da farklı hücreler tarafından sergilenen kompleks ve yardımlaşmacı(birbiri için) davranışları kapsamaktadır ki bu davranışlar da hücreler arasında gerçekleşen kimyasal sinyal alışverişi neticesinde hücrelerin fizyolojik ve davranışsal değişimler göstermesine ve hatta koloni yapılarını değiştirmesine sebep olmaktadır.

Protoza ve algler gibi karmaşık hücrelerin değişen ortamlara ayak uydurma konusunda üstün yetenekler sergiledikleri gözlenmiştir. Amip tarafından sergilenen kabuk oluşturma yeteneği, karmaşık ayrıştırma ve manipulatif kabiliyetler gerektirir ki önceleri bunun sadece çok hücreli canlılarda olduğu iddia edilmekteydi.

Yalıtık vaziyette oldukça ilkel davranışlar gösteren bakteriler dahi, bir populasyon olarak daha karmaşık davranışlar sergileyebilmektedir.

Bir bakteri kolonisinin aslında basit bir nöral ağı andırdığına dair teoriler vardır. Bakteriler kimyasal sinyalleri alıp, bunları yorumlayıp, kolonideki diğer bakterilere yine kimyasal sinyal olarak çıktı verebilmektedir.

Aşağıdakiler mikrobiyal zekaya örnek olarak sayılabilir:
- Biofilmler: koloni üyelerinin aynı ortak karar doğrultusunda hareket etmesiyle mümkündür

- Besin kıtlığında bakteri kolonisi kendisini, besin miktarını maksimize edebilecek şekilde yeniden yapılandırabilmektedir.

-Antibiyotik tehdidi altında bakteriler yeniden organize olabilmektedir.

-Farklı türlerden oluşan kolonilerde bakteriler gen değiş tokuşu yapabilmektedir (örneğin antibiyotik direnci olan genlerini)

-Pek çok mikroorganizma, bağışıklık sistemi tarafından algılanmayı önleyici metot geliştirebilmektedir. Bunu yüzeylerindeki antijenleri değiştirerek, önceden defans sisteminin saldırdığı antijenler yerine yenilerini kullanarak ve böylece tanınmayarak yapmaktadır.



Network teorisi kapsamında bakteri iletişimi ve koordinasyonu üzerine Tel Aviv Üniversitesinden Eshel Ben Jacob adlı araştırma grubu çalışmalar yapmış ve bakteri kolonilerine dair fraktal bir model geliştirerek koloni ömründeki dilbilimsel ve sosyal örgüleri tanımlamıştır.

https://en.wikipedia.org/wiki/Eshel_...or_of_bacteria




Biyolog Brian Ford'a göre vücudumuzda gerçekleşenlerin çoğu hücre kolonileri tarafından yapılmaktadır. Beynin neler olup bittiğinden haberi olmadığı gibi, bu olaylar üzerinde bir etkisi de yoktur.

Beyin herşeyi kontrol etmez, her hücre kendi çapında bir dahidir. Profesör Ford'a göre beynimizdeki nöronlar veriyi sadece iletmek yerine bizzat işlemektedir de



En ilkel ve en basit canlı türünde dahi zeka olduğu teorisi aslında oldukça mantıklı bir teoriye benziyor. Bu teorinin evrimsel gelişime dair iyi bir açıklama getirebileceği gibi, madde-zihin problemine de yeni bir boyut katabileceğini düşünüyorum.

Siz ne dersiniz?

Bizler dünyanın şarkı söyleyip dans eden çöpleriyiz.
Alıntı ile Cevapla
  #2  
Alt 17-05-2016, 23:10
Neva - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Neva Neva isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Kıdemli Üye
Dinlerden Özgürlük Grubu Üyesi
 
Üyelik tarihi: 03 Aug 2010
Mesajlar: 14.706

Başarı Ödülü 

Standart

Sevgili Dialectics;
Yazinin ciddi kisminda harekete iliskin anlati var. Oysa hareket genel bir durum. Buradan evrime iliskin nasil zeka cikaracak bilemedim!?
Alıntı ile Cevapla
  #3  
Alt 17-05-2016, 23:13
Yıldıztozu - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Yıldıztozu Yıldıztozu isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Üye
Dinlerden Özgürlük Grubu Üyesi
 
Üyelik tarihi: 22 Sep 2014
Mesajlar: 4.237
Standart

Peki bilinç olmadan zeka var olabilir mi?

Bilinçsiz organizmaların gösterdiği davranışlar, iradeye dayanmadan, doğanın zorunlu bir şekilde yönlendirmesiyle oluşuyor.

Mikroplardaki bu davranışları ''zeka göstergesi'' olarak kabul ettiğimiz zaman, örneğin Dünya gezegenine de ''güneş etrafında dönme becerisine'' sahip olduğu için zekidir denilebilir.

Mikropta da bilinç olmadan doğanın yönlendirmesi var, gezegende de bilinç olmadan doğanın yönlendirmesi var. Belki insanda bile aynı şey geçerlidir.
Alıntı ile Cevapla
  #4  
Alt 18-05-2016, 14:16
Dialectics - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Dialectics Dialectics isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Üye
Dinlerden Özgürlük Grubu Üyesi
 
Üyelik tarihi: 15 Jul 2014
Mesajlar: 1.765
Standart

Neva´isimli üyeden Alıntı Mesajı göster
Sevgili Dialectics;
Yazinin ciddi kisminda harekete iliskin anlati var. Oysa hareket genel bir durum. Buradan evrime iliskin nasil zeka cikaracak bilemedim!?
Sayın Neva,

Malumunuz evrimin mekanizmalarından bahsederken doğal seçilim, cinsel seçilim, genetik sürülme vb. gibi pasif bir takım mekanizmalara başvuruyoruz.

Ancak tek hücreli canlıların bir arada sergiledikleri koordinasyon, ortak amaca yönelme, grup için kendini feda etme, aynı koloninin başarısız bir yöntemden vazgeçip farklı bir yönteme başvurması gibi "zeki görünümlü" davranışlarının da evrimin bir mekanizması olup olmadıkları tartışılabilir.

Bakın şu video benim çok hoşuma gider:

http://www.dailymotion.com/video/xjn...%7D&dm_chunk=1

Vücudumuz grip mikrobu ile savaşmak için türlü türlü yöntemler dener, bir yöntem işe yaramadığında başka bir yönteme geçer, bazı akyuvarlar intihar saldırısında bulunur (ki bu aslında evrimin "her şartta hayatta kalma" prensibi ile çelişir gibi görünür). Bizlerin ise, yani bilincimizin olan bitenden zerre haberi yoktur, lökositler işe yaramıyor hadi trombositleri salayım üzerine gibi bir karar bize ait değildir.

Tabi belirtmem lazım ki konu hakkında detaylı bilgiye sahip değilim. Yani örneğin vücuddaki mikrop seviyesi belli bir aralık içerisinde ise lökositler, o eşik değerin üstüne çıkmışsa trombositler saldırır gibi bir mekanizmada söz konusu olabilir.

Ancak mikrobiyal zeka konusunun da direk reddedilmeden önce tartışılması gerektiği kanaatindeyim. Çünkü bu konu aslına bakarsanız şu anda forumda tartışılmakta olan idealist ateizm konusuyla, herşeyin matematik-mantık-mind olması konusuyla vb. ilintili ve tutarlı görünüyor.

Not: Aşağıdaki makalesinde Brian J Ford, hücrelerin bildiğimiz evrim mekanizmları ile kazanımlarını açıklayamayacağımızı iddia ettiği davranışlardan bahsediyor.

http://www.brianjford.com/a-08-12-in...telligence.pdf

Bizler dünyanın şarkı söyleyip dans eden çöpleriyiz.
Alıntı ile Cevapla
Cevapla

Önerilen Siteler

Başlık Düzenleme Araçları
Stil

Yetkileriniz
Yeni Mesaj yazma yetkiniz Aktif değil dir.
Mesajlara cevap verme yetkiniz aktif değil dir.
Eklenti ekleme yetkiniz aktif değil dir.
Kendi Mesajınızı değiştirme yetkiniz Aktif değildir dir.

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-KodlarıKapalı

Gitmek istediğiniz forumu seçiniz


Bütün Zaman Ayarları WEZ +3 olarak düzenlenmiştir. Şu Anki Saat: 20:42 .