Orijinalini görmek için tıklayınız : Çağrı Belgeseli-Dublaj Öncesi Versiyonu
Arkadaşlar,
Jenerik çalışması hariç tutulursa ilk video belgesel çalışmamızın ön taslağı hazır. Bu çalışma gerekli düzeltmeler yapıldıktan sonra TD sitesi imzasıyla yayınlanma önerisiyle YK'ya gidecek.
Çağrı filmi, Muhammed dönemi İslam tarihini anlatan az sayıda hatta belki de dünyada yapılmış tek sinema filmi. Uzun yıllardan beri en azından her yıl ramazan ayında tv kanallarında gösterime sunulan, dolayısıyla Türkiyede on milyonlarca insanın izlediği bir film. Bu filmde dinsel, tarihi, felsefi mesajlar gönderildiği için bizi ilgilendiren bir yönü var. Filmin başlarında, filmde anlatılanların kahire El Ezher Üniversitesi ve Lübnan Yüksek İslam Kongresi tarafından onaylandığı belirtiliyor. Dolayısıyla yarı-belgesel sayılabilecek bir film ve bizi ilgilendiren de budur, sinema filmciliği yönü değil.
Aşağıda linkini verdiğim bu dublaj öncesi versiyonda unbelieving'e dublajda kolaylık olması açısından okunacakları metin dosyası olarak değil ekrana yazılı olarak verdim. Bu nedenle ekranda çok fazla ve geniş yer kaplayan yazılar göreceksiniz. Bunlar dublajdan sonra silinecek.
Diğer yandan eklemeye düşündüğüm iki şeyi final versiyonunda ekleyebileceğimi düşünerek şu anki versiyona koymadım. Bunlardan birisi belgeselimizin başına daha evelden hazırlanmış olan sitemizin jeneriğini eklemek. Diğeri ise belgeseldeki görüntülerden sonra devreye giren konuşma sırasında arka planda görünecek olan resim. Şu an için altyazılar göründüğünde arka planı hep siyah göreceksiniz. Bu kısmı ilgili klibin son kare görüntüsünü dondurarak doldurmayı düşünüyorum.
Görüşlerinizi ve varsa eleştirilerinizi belirtirken şu hususlardaki görüşlerinizi de belirtirseniz memnun olurum:
1) Belgeselde kullanılan üslup sizce nasıl?
a- Saldırgan
b- Yumuşak
c- Orta
Ve sizce olması gereken gibi mi değil mi?
2) Alıntı yapılan video bölümleri yani klipler ve bunlarla ilgili yapılan yorumlar anlaşılır mı? Anlatılmak istenen sizce anlatılabilmiş mi? Anlatılar eksik kalmış veya fazla uzatılmış izlenimi aldınız mı?
3) Sizce belgeselin dili:
a- Fazlaca didaktik (öğretici)
b- İzleyiciye öğretmekten ziyade onu düşündürtüp sorgulamaya yöneltici
c- Her ikisi dengede
Bunlar başta olmak üzere görüşlerinizi alayım.
Ardından thunderpointten gramer incelemesi rica edeceğim.
Sonrasından unbelieving dublaja başlayabilir.
Saygılarımla.
http://rapidshare.com/files/242076377/cagri_dublaj_oncesi.flv (yaklaşık 160 mb. ve yarım saate yakın bir indirme süreci isteyebilir).
Selamlar,
Filmi izledim.
Bence lafzı "yumuşak", yorumlar "anlaşılır", dil "didaktik".
Film içindeki görsel ağırlığına uygun olarak Kabe ile ilgili biraz daha bilgi gerekir diye düşünüyorum. Örneğin Kabe'nin ne zaman sıradan bir tapınak olmaktan çıktığı, müslümanlar için niye bir anda çok önemli olduğu gibi. Bir de son sahnedeki düşünce özgürlüğü kısmına "sizin dininiz size, bizimki bizedir"in olduğu ayet eklenirse daha güzel bir vurgu oluşabilir.
Yine önemine göre hicretten biraz daha bahsedilse iyi olur. Özellikle hicret sırasında Muhammed'in yanında kaç kişi olduğu, hicretten önce Medine yahudileri ile bir anlaşma yapılıp yapılmadığı, Medine'de nasıl olup da iki yıl içinde Bedir savaşına katılacak küçük bir ordu oluşturulabildiği sorgulanmalı.
Filmde şu anki yazılar dublaj olarak okunacak ise sorun yok ancak kalacaksa bir-iki typo var. Özellikle birkaç kez "hukukun" yerine "hukuğun" yazılmış.
Dublaj sırasında dil biraz daha az didaktik (vurgular ile sağlanabilir) ve rahat (relax) olursa daha etkili olur: biz birşey öğretmeye mi çalışıyoruz, yoksa apaçık olan birşeyi ortaya mı koyuyoruz?
A.
Cem ben bunu indiremedim.
Bizim dilde yok diyor, wiew English deyince de unknown file diyor.
Benim pc de bunu açmak için program yok.
saygılarımla
KMplayer ile pek çok video formatını oynatabilirsiniz.
Şuradan indirip rar dosyasını açıp kurabilirsin dilaver:
http://rapidshare.com/files/227618164/The_KMPlayer_1434.rar
tensiz.denek
08-06-2009, 17:23
Merhaba,
Videoyu izledim elinize sağlık, uğraşıldığı belli.
yumuşak, anlaşılır ve didaktik diye tanımlardım verdiğin seçenekler arasından.
Beni rahatsız eden tek nokta anlatılanlarda kaynak gösterilmemesi oldu. Bunlar tabu konular olduğu için insanlar ego koruma mekanizmlarını devreye sokarak reddeceklerdir bunları. Eğer belgeselde amaç bilinçlendirmekse bence kaynak vermeliyiz. Yoksa kendimiz için yapmış oluruz bunu.
Benim teklifim, anlatılanlara altyazı olarak referans numarası gibi birşey verilmesi ve filmin sonunda izleyiciyi internet sayfamıza yönlendirerek, video ile ilgili makaleyi okumaya yönlendirilmesidir. Anlatılanların hakikat olduğunu ancak kaynak göstererek kanıtlayabiliriz.
Bir başka teklifim; videoda filmden alınan çok kısa görüntüler hakkında uzun anlatımlar oluyor. Bu sırada ekran boşta kalıyor, birkere görüntünün tamamı izlendikten sonra görüntüyü dondurmak yerine mesela 10 kere yavaşlatırsak ve sürekli tekrarlatırsak nasıl olur?
Bir başka teklifim, görüntüyü tam ekran vermek yerine, içinde görüntü için, referans için ve çeşitli altyazılar için bir interface hazırlasak?
Bu video belgesel sadece filmin eleştirisi olarak mı kalacak? Belgesellerde izleyiciye soru sorularak düşünmeleri teşvik edilmez, bu yapıta belgesel'den çok eleştiri dememiz doğru değilmidir?
Son birşey daha, bütün bunlar kesinlikle ingilizceye çevirilmeli ve ingilizce altyazıyla da sunulmalıdır. Youtube de turandursun.com a ait bir video kanalımız yok diye biliyorum, varsa buraya ingilizcesini koyup nette dağıtırsak daha büyük bir kitleye ulaşabiliriz,
Elinize sağlık, Saygılar,
Son birşey daha, bütün bunlar kesinlikle ingilizceye çevirilmeli ve ingilizce altyazıyla da sunulmalıdır.
Dur hele tensiz. Son şeklini verip bir yayınlayalım da eğer ilgi görür ve başarılı bulunursa İngilizcesini gündeme alırız.
Sesli anlatım yapılırken alttaki siyah bantta kaynak belirtmeleri düşünülebilir.
Anlatılarda fonda siyah yüzey yerine ne konması gerektiği konusunda biraz daha düşünmem gerekecek sanırım. Kısa olanlarında görüntünün dondurulması, uzun olanlarda klibin tekrarı, bazı yerlerde ise dönemi anlatan çeşitli minyatürlere yer verilebilir.
tensiz.denek
08-06-2009, 19:19
Arkaplan için mesela:
http://img7.imageshack.us/img7/3396/arkaplanu.th.png
http://img7.imageshack.us/img7/3396/arkaplanu.png
Copyrightı yok bnm yaptığım bi çizim
kaynak altyazısı vs için mesela yarı şeffaf koyu gri kutu
Ve en sağ üstede yarı şeffaf turandursun.com yazısı trademark olarak
1- Hangi Allah sorusunun oldugu yere yedi askı şiirlerinden örnekler asılabilir.
2- Ömer, Ali, Hamza, Sümeyye Hz. olarak verilmiş. Muhammed ise bu şekilde anılmamış.
3- Zenginlik kısmı incelenirken Ebubekir haricinin yoksul oldugu söylenmiş ama Osman da buna dahil. Ayrıca fakir olan sahabelerin İslam sonrası zenginligi kısaca deginilebilir.
4- Hindi'in bir ara bir tokat sahnesi var, burada kadının durumu Hind ele alınarak belirtilebilir.
Görsel konularda bir şey diyemem, anlamam çünkü. Ama ilk izlenimlerden düşüncelerim bunlar.
saygılarımla
Ömer, Ali, Hamza, Sümeyye Hz. olarak verilmiş. Muhammed ise bu şekilde anılmamış.
Belki de hepsini hz. olarak anmak en iyisi. hz. yi sıfat olark değil de isim olarak kulanırız.
Hz. Osman'ın zengin olduğunu bilmiyordum bak. Bu tür başka hataların olup olmadığını iyice araştırmak gerekli. Bu nedenle aktif tüm dö üyelerinin incelemelerini rica ediyorum.
Hindi'in bir ara bir tokat sahnesi var, burada kadının durumu Hind ele alınarak belirtilebilir.
Yani sanırım demek istiyorsun ki İslam öncesinde kadınlar tokat bile atabilirlerdi erişkin erkeklere, İslamla birlikte iyice pasifize edildiler?
Sevgili tensiz,
Uğraşın için teşekkürler ama seyirciye renkli de olsa statik bir resim/grafik göstermenin pek de faydalı olacağını sanmıyorum. Bana en uygunu dönemi anlatan minyatürler görünüyor.
tensiz.denek
08-06-2009, 21:22
Uğraşın için teşekkürler ama seyirciye renkli de olsa statik bir resim/grafik göstermenin pek de faydalı olacağını sanmıyorum. Bana en uygunu dönemi anlatan minyatürler görünüyor.
Sorun değil. Ben bunu en alt layer da kullanabilirsin belki diye düşünmüştüm, video kliplerin arasında, belki put, harita, minyatür vs resimlerin en altında siyah bir arkaplana göre şık bir taban resmi olabilir diye düşünmüştüm. Kolay gelsin
Saygılar,
Ben bunu en alt layer da kullanabilirsin belki diye düşünmüştüm, video kliplerin arasında, belki put, harita, minyatür vs resimlerin en altında siyah bir arkaplana göre şık bir taban resmi olabilir diye düşünmüştüm
Anladım. O safhaya gelince nasıl duracağına bir bakacağım. İlgin ve görüşlerin için teşekkürler.
Bu arada yeniden seyredince önemli eksiklik farkettim. Sonuçlanma konuşması yok.
Kliplere ait yorumlar bittikten sonra filmin genel bir değerlendirmesi olmalıydı.
Dilaver, o bahsettiğin şiirlerden 1-2 sini okuyup sesini kaydetmeni isteyeceğim. Müşriklerin şiirlerinden. Videoya koyabiliriz. Araya bir de erkek sesi girmiş olur, iyi olur.
Frodo, videodaki üslubumu "alttan alan" bir tarzda görmüş. Şimdi tekrar seyredip notlar alıyor. Yazsın da bir değerlendirelim bakalım.
Tamam cem
Ama nasıl kaydedilecegini şimdilik bilmiyorum. Msn de karşılıklı yapabilir miyiz bunu. Bugün olmaz ama.
Yarın ya da öbürgün bir ögreneyim, sonra da deneme yaparım.
saygılarımla
Radyo forumunda ses kaydı ile ilgili resimli anlatım içeren bir başlık oluşturdum:
http://www.turandursun.com/forumlar/showthread.php?goto=newpost&t=10534
Frodo, videodaki üslubumu "alttan alan" bir tarzda görmüş. Şimdi tekrar seyredip notlar alıyor. Yazsın da bir değerlendirelim bakalım.
Öncelikle Çağrı filmini her rastladığımda zaplayan birisi olarak "filmin değil dönemin" eleştirisini beklemek gibi bir yanılgıya düştüğümü itiraf edeyim.
Bu anlamda "alttan alma" eleştirisi acele bir yorum olmuş.
Videoyu 2.kez izledim. Bazı notlar tuttum.
1- Kölelik le ilgili bölümde "allah indinde" eşitlik vurgusu yerine doğrudan kuranın
köleyle sahibini asla eşit tutmadığı ilgili ayetle altı çizilebilir. Çağrı filmi ve onaylayıcıları açıkça çarpıtma yapmaktadırlar.
2- Kabeye ibadete giden sahabelerin taşlanması bölümünde günümüzdeki Kabe ve çevresine konulan islam olmayanın girememesi işaret edilebilir.
3- Hicretle ilgili bölümde yapılan eleştiri çelişkili. Bir kaç sahne öncesinde Muhammed'in son koruyucusun öldüğünü öğreniyoruz. Muhammed'in Mekke'den kaçması mantıklıdır. Yine Ali'nin onun yatağında kalışının eleştirilmesi naif olmuş. Hareketin önderinin korunmaya çalışılması normal bir davranıştır.
4- Yine hicretle ilgili bölüm için bir arkadaş daha dikkati çekmişti. Sadece Ebubekr değil Osman'da zengindi, Muhammed de.
5- Hamza ile ilgili ilk sahnede A.Quinn gösteriliyor. (Yanlış hatırlamadı isem) Sonra Hamza öldürülüyor. Ama ileri de Mekke döneminde yine Quinn'i görüyoruz. Herhalde Quinn'in canlandırdığı kişi Ebu Bekr. Ama ilk bölümde sanki Hamza gibi algılanıyor.
Hz. Ali'nin hicret sırasında çocuk yaşta olduğunu düşünerek o yorumu yapmıştım ama şimdi araştırdığımda o sırada 22 yaşında olduğunu öğrendim. Şu durumda Muhammedin yatağında yatması ile ilgili yorumu çıkartmam gerekiyor.
Muhammedin kaçtıktan sonra peşine düşülmesinin rivayet olduğunu belirtmiştim. Muhammedi öldürmek istediklerini biliyorum. Ancak eşi ve Ebu Talip öldükten 3 yıl sonra hicret ediyor. Orada söylemek istediğim adam kaçtıktan sonra mı kellesine ödül konuyor, silahlı adamlar yollanıyor peşine? Zaten 3 yıldır Ebu Talipsiz, Haticesiz orada yaşıyordu.
1,2,4 nolu maddelerde belirtilenler doğrultusunda değişiklik yapacağım.
5 nolu maddede yanlış hatırlıyorsun.
dilaver, ses kaydı yapacaksan kölelikle ilgili ayetlerden konuyla ilgili seçimler yapıp birkaç tanesini de oku bari.