PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : İsa ilk yaratılan,doğan Kişidir !

digeri_1
24-06-2009, 18:10
Özd. bölümünden

8: 22 RAB yaratma işine başladığında İlk beni yarattı, .

Burada Hikmet in konuştuğu görülüyor ancak bu anladığımız anlamda hikmet değildir. Çünkü böyle düşünürsek tanrının Hikmetsiz yada aptal olduğunu sonradan aklını yarattığını anlarız. Burada isa hikmet olarak kişileştiriliyor. Bir benzetme var.

Bakın diyorki

"Yaratma işinin başlangıcında beni var etti" .Bu size hangi ayeti hatırlttı ;
Yun.
1: 1 Başlangıçta Söz vardı. Söz Tanrı'yla birlikteydi ve Söz Tanrı'ydı. 1: 2 Başlangıçta O, Tanrı'yla birlikteydi.

sonraki cümlede ise "ilk eseri ben'dim "diyor. (30. ayet.)

Buyrun Kolese 1:15 i hepberaber okuyalım ..
1: 15 Görünmez Tanrı'nın görünümü, bütün yaratılışın ilk doğanı O'dur.
Bütün yaratılışın ilki diyerek ilk eser olduğunu gstermiş oldu

Yine 30. ayette "usta olarak onun yanında çalıştım "diyor. Hikmet yani isanın tanrıyla "birlikte" yaratma işinde çalıştığı incili bilen herkesçe bilnir.

Yuhn.1: 3 Her şey O'nun aracılığıyla var oldu, var olan hiçbir şey O'nsuz olmadı .
Kolese1: 16 Nitekim yerde ve gökte, görünen ve görünmeyen her şey -tahtlar, egemenlikler, yönetimler, hükümranlıklar- O'nda yaratıldı. Her şey O'nun
aracılığıyla ve O'nun için yaratıldı.

Özdeyişlerde "hergün ona zevk veriyordum "diyor sonraki cümle .

mattada ise 3:17. ayette tanrının ondan hoşnut olduğu yazılıdır.

Burdan anlaşıldığı gibi Özdeyişlerde isanın yaratıldığı ( incil referans gösterilerek ) aktarılır.

Paolo
24-06-2009, 22:47
Evt MESİH İSA başlangıçta var olduğu yaratılışın başlangıcı odur.Rab her zaman vardı zaten.Yalnız belirli bir zamanda insan olup aramıza geldi o kadar.

elcihanaferin
24-06-2009, 22:57
Evt MESİH İSA başlangıçta var olduğu yaratılışın başlangıcı odur.Rab her zaman vardı zaten.Yalnız belirli bir zamanda insan olup aramıza geldi o kadar.

Rabdan önce ne vardı?

Paolo
24-06-2009, 23:03
Rab'den önce birşey yoktu.RAB bütün herşeyi yarattı sonra.

elcihanaferin
24-06-2009, 23:07

Anlamadım, Rab nereden geldi o zaman ???

Paolo
24-06-2009, 23:17
RAB bir yerden gelmedi.RAB ezelden beri vardı zaten.

elcihanaferin
24-06-2009, 23:20

Ezelden önce Rab yoktu yani?

Paolo
24-06-2009, 23:24
Uf!Ezeli anlamını öğren.Rab' ne önceden oldu neden sonradan ok?Hep vardı O!

elcihanaferin
24-06-2009, 23:27
Her şeyin bir başlangıcı vardır. Bir şey başlamadan devam edemez. Rabbi başlatan nedir?

Paolo
24-06-2009, 23:29
Doğru herşeyin başlangıcı vardır.Ama RABBİN yok ok?RAB hep vardı ve öylede olucaktır.

elcihanaferin
24-06-2009, 23:32
Doğru herşeyin başlangıcı vardır.Ama RABBİN yok ok?RAB hep vardı ve öylede olucaktır.

Rabbin nasıl başlangıcı olmaz? Nereden biliyorsun? O zaman milyarlarca sene tek başına ne yapıyordu?

Paolo
24-06-2009, 23:36
Evt Tanrımızın ezelden beri vardı.Sen neye dayanarak idda ediyorsun bu anlamsız tezini?RAB insanı yarattı.Sevgisini paylaşmak için oda.Kelamıda okursan anlarsın.

elcihanaferin
24-06-2009, 23:46
Evt Tanrımızın ezelden beri vardı.Sen neye dayanarak idda ediyorsun bu anlamsız tezini?RAB insanı yarattı.Sevgisini paylaşmak için oda.Kelamıda okursan anlarsın.

1 - Demek rab 15 milyar sene beklemiş sonunda insanı yaratmış. Neden bu kadar beklemiş ki?

2 - Kime veya neye karşı sevgisi varmış da, paylaşmak istemiş?

Paolo
24-06-2009, 23:55
15 milay sene olduğunu nerden biliyorsun?RABBİN sevgisi sonsuz ve paylaşmak istiyor.O cimri değil.Cömerttir.

elcihanaferin
24-06-2009, 23:57
15 milay sene olduğunu nerden biliyorsun?RABBİN sevgisi sonsuz ve paylaşmak istiyor.O cimri değil.Cömerttir.

Peki kaç sene? 6000 sene mi?

Paolo
24-06-2009, 23:59
Bilemeyeceğim orasını.Uzmanına sormak lazım.

elcihanaferin
25-06-2009, 00:17

1 - Peki diyelim ki uzun bir süre sonra insanı yaratmış. Bu sürede yalnız başına ne yapmış?

2 - Bir de cevaplamamışsınız: Kime veya neye karşı sevgisi varmış da, paylaşmak istemiş?

Paolo
25-06-2009, 00:22
RAB sevgisini insanla paylaşmak istedi.Şöyle bir örnek vereyim.Örneğin yemeğimin bir kısmını sizinle paylaşmak istiyorum.Aynı şekilde RAB paylaşmak istedi insanla.

elcihanaferin
25-06-2009, 00:28
RAB sevgisini insanla paylaşmak istedi.Şöyle bir örnek vereyim.Örneğin yemeğimin bir kısmını sizinle paylaşmak istiyorum.Aynı şekilde RAB paylaşmak istedi insanla.

Buraya bir nokta koyalım ve tartışmayı saptırmayalım!

Siz, Rabbın sevgisini paylaşmak için insanları yaratttığını söylediniz. Ben de kime veya neye karşı sevgisi diye sordum. Yukardaki cevap değil!

Paolo
25-06-2009, 00:30
İnsanı yaratacağın için onla paylaşmak istedi.Ok?

elcihanaferin
25-06-2009, 00:36

Yaratmadan önce insanı sevmiş yani?

Paolo
25-06-2009, 00:37
Evt.Doğru söylediniz.

elcihanaferin
25-06-2009, 00:47
Pes doğrusu.

Neden mi pes?

Çünkü sevdiği, hem de yaratmadan önce sevdiği insana en olmadık acıları yaşatmış, ne işkencelerden geçirmiş. Eski Ahit' göz atın görürsünüz. Sevmiş, doğru yoldan saptırmış. Sevmiş, hepsini kılıçtan geşirtmiş. Sevmiş tuz kayasına çevirmiş, afetler vermiş, yakmış,. Sevmiş yıkmış. Ne sevgiymiş bu. Böyle aşk hiç bir yerde olmaz.

Peki o zaman kendisine yanlış yapıldığında neden affetmiyor da bana vahşice davrananları af ediyor?

Paolo
25-06-2009, 00:52
Onlar RABBE ihanet etti.Karşı çıktı.O kafirler yollarından dönmediği ve imanlılarına zulmettiği için affetmedi. capito?

elcihanaferin
25-06-2009, 00:56
Onlar RABBE ihanet etti.Karşı çıktı.O kafirler yollarından dönmediği ve imanlılarına zulmettiği için affetmedi. capito?

Bu işin capitosu falan yok. Mesih Rab yaratmadan insanı sevdi. Sonra yarattı. Sonra onları yanlış yollara sevketti (onların yanlış yola gideceğini her şeyi önceden bilen Rab görmemiş olamaz). Yani bile bile onları yanlışlığa sevk etti. Sonra da işkence etti, yaktı.

Tamam anlaşılmıştır. Capito.

Paolo
25-06-2009, 00:59
Onlar kendi kendilerini yanlış yola getirdi capito?RAB herkesi özgürrrrr yarattı.Ok?

elcihanaferin
25-06-2009, 01:03
Onlar kendi kendilerini yanlış yola getirdi capito?RAB herkesi özgürrrrr yarattı.Ok?

Anladım. Her şeye kadir olduğunu, her şeyin önceden nasıl olacağını bildiğini zannettiğimiz Rab Mesih, insanları özgür kıldı ve onların ne yapacağını önceden göremedi. Capito?

Paolo
25-06-2009, 01:06
Saçmalamakta üstünüze yok.İyi bir öğretmen her şeyi bilir.RAB MESİH herşeyi bilir.İnsanların kendilerini seçmesini istedi.Capito?

birhristiyan
30-06-2009, 01:49
http://www.hristiyanforum.com/forum/isa-uclu-birlik-f58/isanin-oncesizlikte-zamanin-baslangicindan-yaratilistan-once-var-olmasina-t2988

birhristiyan
30-06-2009, 01:59
BAŞLANGIÇ VE SON BEN'İM diyen kişi İsa'dır.

http://www.kutsalkitap.com/kkitap/?b=66&c=21

"İNCİL - VAHİY - BÖLÜM 21

Yeni Yeruşalim

1 Bundan sonra yeni bir gökle yeni bir yeryüzü gördüm. Çünkü önceki gökle yeryüzü ortadan kalkmıştı. Deniz de yoktu artık.

2 Kutsal kentin, yeni Yeruşalim`in gökten, Tanrı`nın yanından indiğini gördüm. Güveyi için hazırlanmış süslü bir gelin gibiydi.

3 Tahttan yükselen gür bir sesin şöyle dediğini işittim: “İşte, Tanrı`nın konutu insanların arasındadır. Tanrı onların arasında yaşayacak. Onlar O`nun halkı olacaklar, Tanrı`nın kendisi de onların arasında bulunacak.

4 Onların gözlerinden bütün yaşları silecek. Artık ölüm olmayacak. Artık ne yas, ne ağlayış, ne de ıstırap olacak. Çünkü önceki düzen ortadan kalktı.”

5 Tahtta oturan, “İşte her şeyi yeniliyorum” dedi. Sonra, “Yaz!” diye ekledi, “Çünkü bu sözler güvenilir ve gerçektir.”

6 Bana, “Tamam!” dedi, “Alfa* ve Omega*, başlangıç ve son Ben`im. Susayana yaşam suyunun pınarından karşılıksız su vereceğim.

7 Galip gelen bunları miras alacak. Ben onun Tanrısı olacağım, o da bana oğul olacak.

8 Ama korkak, imansız, iğrenç, adam öldüren, fuhuş yapan, büyücü, putperest ve bütün yalancılara gelince, onların yeri, kükürtle yanan ateş gölüdür. İkinci ölüm budur.”

9 Son yedi belayla dolu yedi tası taşıyan yedi melekten biri gelip benimle konuştu. “Gel!” dedi, “Kuzu`ya eş olacak gelini sana göstereyim.”

10-11 Sonra melek beni Ruh`un yönetiminde büyük, yüksek bir dağa götürdü. Oradan bana gökten, Tanrı`nın yanından inen ve O`nun görkemiyle ışıldayan kutsal kenti, Yeruşalim`i gösterdi. Kentin ışıltısı çok değerli bir taşın, billur gibi parıldayan yeşim taşının ışıltısına benziyordu.

12 Büyük ve yüksek surları ve on iki kapısı vardı. Kapıları on iki melek bekliyordu. Kapıların üzerine İsrailoğulları`nın on iki oymağının adları yazılmıştı.

13 Doğuda üç kapı, kuzeyde üç kapı, güneyde üç kapı, batıda üç kapı vardı.

14 Kenti çevreleyen surların on iki temel taşı bulunuyordu. Bunların üzerinde Kuzu`nun on iki elçisinin adları yazılıydı.

15 Benimle konuşan meleğin elinde kenti ve kent kapılarıyla surları ölçmek için altın bir ölçü kamışı vardı.

16 Kent kare biçimindeydi, uzunluğu enine eşitti. Melek kenti kamışla ölçtü, her bir yanı 12 000 ok atımı geldi. Uzunluğu, eni ve yüksekliği birbirine eşitti.

17 Melek surları da ölçtü. Kullandığı insan ölçüsüne göre 144 arşındı.

18 Surlar yeşimden yapılmıştı. Kent ise, cam duruluğunda saf altındandı.

19-20 Kent surlarının temelleri her tür değerli taşla bezenmişti. Birinci temel taşı yeşim, ikincisi laciverttaşı, üçüncüsü akik, dördüncüsü zümrüt, beşincisi damarlı akik, altıncısı kırmızı akik, yedincisi sarı yakut, sekizincisi beril, dokuzuncusu topaz, onuncusu sarıca zümrüt, onbirincisi gökyakut, onikincisi ametistti.

21 On iki kapı on iki inciydi; kapıların her biri birer inciden yapılmıştı. Kentin anayolu cam saydamlığında saf altındandı.

22 Kentte tapınak görmedim. Çünkü Her Şeye Gücü Yeten Rab Tanrı ve Kuzu, kentin tapınağıdır.

23 Aydınlanmak için kentin güneş ya da aya gereksinimi yoktur. Çünkü Tanrı`nın görkemi onu aydınlatıyor. Kuzu da onun çırasıdır.

24 Uluslar kentin ışığında yürüyecekler. Dünya kralları servetlerini oraya getirecekler.

25 Kentin kapıları gündüz hiç kapanmayacak, orada gece olmayacak.

26 Ulusların görkemi ve zenginliği oraya taşınacak.

27 Oraya murdar* hiçbir şey, iğrenç ve aldatıcı işler yapan hiç kimse asla girmeyecek; yalnız adları Kuzu`nun yaşam kitabında yazılı olanlar girecek."

http://www.kutsalkitap.com/kkitap/?b=66&c=22

"İNCİL - VAHİY - BÖLÜM 22

1 Melek bana Tanrı`nın ve Kuzu`nun tahtından çıkan billur gibi berrak yaşam suyu ırmağını gösterdi.

2 Kentin anayolunun ortasında akan ırmağın iki yanında on iki çeşit meyve üreten ve her ay meyvesini veren yaşam ağacı bulunuyordu. Ağacın yaprakları uluslara şifa vermek içindir.

3 Artık hiçbir lanet kalmayacak. Tanrı`nın ve Kuzu`nun tahtı kentin içinde olacak, kulları O`na tapınacak.

4 O`nun yüzünü görecek, alınlarında O`nun adını taşıyacaklar.

5 Artık gece olmayacak. Çıra ışığına da güneş ışığına da gereksinmeleri olmayacak. Çünkü Rab Tanrı onlara ışık verecek ve sonsuzlara dek egemenlik sürecekler.
İsa Geliyor

6 Melek bana, “Bu sözler güvenilir ve gerçektir” dedi. “Peygamberlerin ruhlarının Tanrısı olan Rab, yakın zamanda olması gereken olayları kullarına göstermek için meleğini gönderdi.”

7 İşte tez geliyorum! Bu kitaptaki peygamberlik sözlerine uyana ne mutlu!

8 Bunları işiten ve gören ben Yuhanna`yım. İşitip gördüğümde bunları bana gösteren meleğe tapmak için ayaklarına kapandım.

9 Ama o bana, “Sakın yapma!” dedi, “Ben senin, peygamber kardeşlerin ve bu kitabın sözlerine uyanlar gibi bir Tanrı kuluyum. Tanrı`ya tap!”

10 Sonra bana, “Bu kitabın peygamberlik sözlerini mühürleme” dedi, “Çünkü beklenen zaman yakındır.

11 Kötülük yapan, yine kötülük yapsın. Kirli olan, kirli işlerini sürdürsün. Doğru olan, yine doğruyu yapsın. Kutsal olan kutsal kalsın.”

12 İşte tez geliyorum! Vereceğim ödüller yanımdadır. Herkese yaptığının karşılığını vereceğim.

13 Alfa* ve Omega*, birinci ve sonuncu, başlangıç ve son Ben`im.

14 Kaftanlarını yıkayan, böylelikle yaşam ağacından yemeye hak kazanarak kapılardan geçip kente girenlere ne mutlu!

15 Köpekler, büyücüler, fuhuş yapanlar, adam öldürenler, putperestler, yalanı sevip hile yapanların hepsi dışarıda kalacaklar.

16 Ben İsa, kiliselerle* ilgili bu tanıklığı sizlere iletsin diye meleğimi gönderdim. Davut`un kökü ve soyu Ben`im, parlak sabah yıldızı Ben`im.

17 Ruh ve Gelin, “Gel!” diyorlar. İşiten, “Gel!” desin. Susayan gelsin. Dileyen, yaşam suyundan karşılıksız alsın.

18 Bu kitaptaki peygamberlik sözlerini duyan herkesi uyarıyorum! Her kim bu sözlere bir şey katarsa, Tanrı da bu kitapta yazılı belaları ona katacaktır.

19 Her kim bu peygamberlik kitabının sözlerinden bir şey çıkarırsa, Tanrı da bu kitapta yazılı yaşam ağacından ve kutsal kentten ona düşen payı çıkaracaktır.

20 Bunlara tanıklık eden, “Evet, tez geliyorum!” diyor. Amin! Gel, ya Rab İsa!

21 Rab İsa`nın lütfu kutsallarla birlikte olsun! Amin."

ESKİ ANTLAŞMA
"YHVH, İsrail`in Kralı ve Kurtarıcısı, Her Şeye Egemen YHVH diyor ki, “İlk (başlangıç) ve son benim, Benden başka Tanrı yoktur.
Yeşaya 44:6"

BAŞLANGIÇ VE SON BEN'İM diyen kişi YHVH'dir.

digeri_1
30-06-2009, 20:21
Sn birhrıstıyan

Bu anti- demokratik hrıstıyan bozuntusu siteden alıntı yapacağınıza siz kendi yorumunuzu yapsaydınız biz de cevap verirdik. Ordaki konuda yazılanlara göre burda o kişilere cvp mı vericez!

Başlangıç ve son konusunda ise İşeyada verdiğiniz ayette YHVH konuşmakta . Vahiy bölümünde isa konuşmakta ancak YHVH de konuşmuştur . Ki dediğiniz gibi olsaydı da bir sorun olmazdı. Alfa ve omega ayrıdır , başlangıç ve son ayrı. Sözcüklerin türkçesine göre konuşmayın bir ikincisi isa incilde belirtildiği gibi "ilk dopğan"dır. Yani İLKtir . bazı çevirilerde "tanrı yaratılışının kaynağı " yada "tanrının yarattıklarının ilki-ilk doğanı" olarak ta geçer.

Sondur çünkü isa tanrı tarafından diriltilen Son kişidir.

Paolo
30-06-2009, 20:39
Tam tersi Alfa ve Omega birdir aynıdır.MESİH İSA YAHVE TANRIDIR.Bunuda en güzel şekilde ispatlamıştır.Onun adı HERŞEYE gücü yeten TANRI,EBEDİ BABA ve ESENLİK ÖNDERİ olucaktır.Amin.

digeri_1
30-06-2009, 20:47
Şu an gerçekten zamanım yok ama yarın bu konuda ibrani kelime kökleriyle ARASINDAKİ FARKI göstermek istiyorum .

en içten sevgiler

VraeL
01-07-2009, 02:39

Rabdan önce ne vardı?

Anlamadım, Rab nereden geldi o zaman ???

Ezelden önce Rab yoktu yani?

Uf!Ezeli anlamını öğren.Rab' ne önceden oldu neden sonradan ok?Hep vardı O!

Her şeyin bir başlangıcı vardır. Bir şey başlamadan devam edemez. Rabbi başlatan nedir?

Rabbin nasıl başlangıcı olmaz? Nereden biliyorsun? O zaman milyarlarca sene tek başına ne yapıyordu?

1 - Demek rab 15 milyar sene beklemiş sonunda insanı yaratmış. Neden bu kadar beklemiş ki?

2 - Kime veya neye karşı sevgisi varmış da, paylaşmak istemiş?

Peki kaç sene? 6000 sene mi?

1 - Peki diyelim ki uzun bir süre sonra insanı yaratmış. Bu sürede yalnız başına ne yapmış?

2 - Bir de cevaplamamışsınız: Kime veya neye karşı sevgisi varmış da, paylaşmak istemiş?

Buraya bir nokta koyalım ve tartışmayı saptırmayalım!

Siz, Rabbın sevgisini paylaşmak için insanları yaratttığını söylediniz. Ben de kime veya neye karşı sevgisi diye sordum. Yukardaki cevap değil!

Yaratmadan önce insanı sevmiş yani?

Evt.Doğru söylediniz.

Pes doğrusu.

Neden mi pes?

Çünkü sevdiği, hem de yaratmadan önce sevdiği insana en olmadık acıları yaşatmış, ne işkencelerden geçirmiş. Eski Ahit' göz atın görürsünüz. Sevmiş, doğru yoldan saptırmış. Sevmiş, hepsini kılıçtan geşirtmiş. Sevmiş tuz kayasına çevirmiş, afetler vermiş, yakmış,. Sevmiş yıkmış. Ne sevgiymiş bu. Böyle aşk hiç bir yerde olmaz.

Peki o zaman kendisine yanlış yapıldığında neden affetmiyor da bana vahşice davrananları af ediyor?

Bu işin capitosu falan yok. Mesih Rab yaratmadan insanı sevdi. Sonra yarattı. Sonra onları yanlış yollara sevketti (onların yanlış yola gideceğini her şeyi önceden bilen Rab görmemiş olamaz). Yani bile bile onları yanlışlığa sevk etti. Sonra da işkence etti, yaktı.

Tamam anlaşılmıştır. Capito.

Anladım. Her şeye kadir olduğunu, her şeyin önceden nasıl olacağını bildiğini zannettiğimiz Rab Mesih, insanları özgür kıldı ve onların ne yapacağını önceden göremedi. Capito?

Tartışmayı tek yoruma alarak bütünleyeyim dedim.

Şu "tanrının sevgisini insanlar ile paylaşmak istemesi" konusuna bir el atmak istiyorum.

Paolo demiş ki:
"Rab sevgisini birileriyle paylaşabilmek için insanoğlunu yarattı. Fakat yaktığı, yıktığı, savaşlarda kendi dininden olan insanlara "bana inanmayanları öldürün" emri verdiği insanların katlinin sebebi ise doğru yoldan sapmaları, tanrıya ihanet etmeleri idir." demiş.

Peki o hale şunu sormak istiyorum. Semavi dinlere göre tanrı sonsuz güçtedir, geleceği görebilmekte ve olacak olana herşeyi bilmektedir. Burdan şu sonuç çıkıyor:

Tanrı, yarattığı insanların bir kısmının yoldan sapacağını, ihanet edeceklerini biliyordu.

O halde madem biliyordu neden engel olmadı? Neden kendisine ihanet eden insanları, kendi dinine inanacak şekilde ve kendisine ihanet etmiyecek şekilde yaratmadı? Neden yoldan sapanların yoldan sapacaklarını bildiği halde, yoldan sapmalarına izin verdi?

Elcihanaferin buna benzer sorular sormuş ve Paolo arkadaşımız şöyle bir cevap vermiş:

-Onlar kendi kendilerini yanlış yola getirdi. RAB herkesi özgür yarattı-

Açıkça söylemeliyim ki bu doyurucu ve mantıklı bir cevap değil.
Tanrı, kendisine ihanet eden insanları, kendi dinine inanacak şekilde ve kendisine ihanet etmiyecek şekilde yaratsaydı özgürlüklerini kısıtlamış olmazdı. Tam tersi onları daha da akıllı, ileri ve çağdaş yaratmış olurdu. Bunlardan da su sonuç çıkıyor:

Günümüzde ve geçmişte tanrıya ihanet eden, tanrının belirlerdiği dinleri kabul etmeyen ve kendisine sadık kalmayan insanların olması tanrının suçudur, çünkü o: herşeyi bilen ve geleceği gören bir varlıktır ve insanoğlunu yaratırken bunun böyle olacağını biliyordur. Ama yinede tüm bunların olacağını bilmesine rağmen insanoğlunu yaratmıştır.

Bu nasıl bir tanrıdır?!

Bakımlı, azimli, yufka yürekli, dürüst, gaddar olmayan, ileride varolacağını bildiği halde kötülüklere göz yummayan tanrı aranıyor.
Tel: 0569 331 69 31
Fax: 371 69 31

Saygılarımla...

Paolo
01-07-2009, 02:53
Eğer ben araba verirsem ve sen arabaya zarar verirsen yada alkollu halde kullanıp kaza yaparsan ben değil sen suçlu olursun.Dolasıyla insan suçludur.Özgürlüğünü ve aklını kötüye kullanmıştır.RAB herşeyi bilir.Dürüst,Sevgi dolu,Gaddar olmayan ve merhametlidir.KELAM'ı okusaydınız anlardınız!Mantıksa gelmesi çok doğal.Doğal benliğinizde anlmaya çalışıyorsunuz.Kutsal Ruh yok.Tanrısal bilgelik olmadığı için anlamsız geliyor.Elçihanında birşey bildiğide yok.Güya İseviler yılana taparmış)))))))Hahahaaaa.

elcihanaferin
01-07-2009, 18:50
Sn. Merodach,

Tartışmayı bu şekilde alt alta getirerek epey uğraşmışsınız, sağolun. Burada dinsel fanatikliğin düşünceyi nasıl mahvettiğini göstermiş oldunuz. İbretlik bir birleştirme olmuş. Buna karşılık aldığınız cevap aynı tarzdadır. Başka bir şey de beklenmezdi zaten. Sizin mantıksal açılımınıza iki satırda (daha fazlası olmaz zaten) misyonerlik görevini yerine getirmekle karşılık bulunduğu sanısı hep süregelmektedir. Bırakın bundan 2000 sene öncesini, 1000 sene öncesinde bile putlara tapma - aslında halen de - devam ediyordu. Bir dinin başlamasının mevcut dinin üzerine basamaklandığı gerçeği tabii oldukça zeyreklik istiyor.

Sizin de gayet güzel gösterdiğiniz gibi Hıristiyan tanrısı Mesih Rab herşeye kadir değil. Bazı şeyleri önceden göremediği gibi, nedenleri de anlayamıyor. Yani sebep - sonuç ilişkisini kuramıyor. İnsanlara, kendine inanılması için her suçunun afolacağı vaadi ile rüşvet veriyor. Bu arada onu doğal benliğinizle anlamaya kalkarsanız hapı yutarsınız. Doğal olmayan benlliğinizle yani tanrısal bilgeliğinizle yaklaşmalısınız. Sizde böyle bir bilgelik yok mu? Eyvah, keşke tanrı sizi hiç yaratmasaymış. Neyse, kısacası bu tanrı ibretlik bir varlık, size göre değil. Bahsettiğiniz gibi bir tanrı bulursanız bana da haber verin, ona tapmaya dünden razıyım.

Paolo
01-07-2009, 19:50
Elçihan önce şu yılan meselesini hallette sonra konuş.İSEVİLİĞİN Tanrısı RAB MESİH İSA herşeye kadirdir.Sen baştan kapıyı kapatmışsın.Kapıyı açmıyorsun ki RAB girsin.

digeri_1
01-07-2009, 20:08
Tanrının nerden geldiğini , neden böyle davrandığını kendisine sorarsınız artık . Sınırlı aklımızla sınırsız bir varlığı %100 kavramaya çalışıyoruz . Bu imkansız zaten.

sevgiler

Paolo
01-07-2009, 20:12
Doğru diyorsunuz sayın natan.Ancak Kutsal Ruh'la Tanrıyı anlayabiliriz.

digeri_1
01-07-2009, 20:20
Evet ,ruhul kuddüs'ün yönlendirmesiyle biz algılıyabiliriz bir varlığın olduğunu. O olmasaydı biz de olmazdık açıkçası varlık olmazdı. Herşey amaçsız olurdu halbuki organizmalardaki karmaşıklığı görünce burda şaşırmamak elde değil. Bunu anblamak için biyokimyacı olmaya gerek yok araştıran herkes muazzam bir yapıyla karşılaşır. Bir yaprak örneğin ,fotosentez denilen ve aynı anda 70 farklı reaksiyon gerçekleştiren bir yapıya sahip. Aklı mantığı yok bu organizmanın ancak büyük bir hikmet var. Burda amaçsızlık görmüyorum ben. Bizler bence tanrı denilen varlığı algılayabiliriz.

sevgiler

VraeL
01-07-2009, 20:26
Eğer ben araba verirsem ve sen arabaya zarar verirsen yada alkollu halde kullanıp kaza yaparsan ben değil sen suçlu olursun.Dolasıyla insan suçludur.Özgürlüğünü ve aklını kötüye kullanmıştır.RAB herşeyi bilir.Dürüst,Sevgi dolu,Gaddar olmayan ve merhametlidir.KELAM'ı okusaydınız anlardınız!Mantıksa gelmesi çok doğal.Doğal benliğinizde anlmaya çalışıyorsunuz.Kutsal Ruh yok.Tanrısal bilgelik olmadığı için anlamsız geliyor.Elçihanında birşey bildiğide yok.Güya İseviler yılana taparmış)))))))Hahahaaaa.

Bu verdiğiniz cevap önceki yorumlarınızda yazdıklarınızdan farksız oldu. Daha önceki söylediklerinizi sadece örnek vererek anlatmışsınız. Sorularımı cevaplamamışsınız ?!

Demişsiniz ki: "Özgürlüğünü ve aklını kötüye kullanmak"

Bende size diyorumki: Neden tanrı beni özgür irademle doğru yolu bulabileceğim şekilde yaratmadı ??????
Neden ben özgür irademi kullanarak doğru yolu bulamıyorum da başkaları bulabiliyor? Hani herkes eşit yaratılmıştı? Nerde kaldı ilahi adalet, ilahi eşitlik?

Ayrıca tüm bunların üstüne tanrı beni yaratırken özgür irademle yanlış yola gireceğimi biliyor ve beni hatalı yaratıyor göz yuma yuma.
Üstüne birde yarattıktan sonra da yanlış yola sapacağım zaman engel olmuyor böylece günah işlemiş olduğum için cehenneme gidip yanıyorum acılar içinde !!!!
Bu nasıl bir tanrı böyle?!

Sorularımı cevaplayınız lütfen. Buyrun dinliyorum...

Paolo
01-07-2009, 20:30
RAB insanı doğru şekilde yarattı.İnsan bunu bozdu.İnsanın kendi eliyle seçmesini sitedi.Tövbe etme fırsatı tanıyor ama insanlar reddediyor.KELAM'ı okuyunuz lütfen.

digeri_1
01-07-2009, 20:50
Bende size diyorumki: Neden tanrı beni özgür irademle doğru yolu bulabileceğim şekilde yaratmadı ??????

Afedersiniz ben ben hiç bir kiliseye , dine yada mezhebe bağlı değilim ancak Tanrıya inanan biri olarak fikrimi belirtmek istiyorum . Eğer dediğiniz gibi yaratılmış olsaydık ( yaratılmak bu evrim de olabilir başka bir şekildede , ben var olmak derim genellikle ) özgür irademize hükmetmiş olurdu. O kendisini ,bizim kendi irademizle bulmamızı ve kabul etmemizi istiyor.

Eğer dediğiniz gibi olsaydı o zaman bir yönlendirme olurdu .

Ayrıca tüm bunların üstüne tanrı beni yaratırken özgür irademle yanlış yola gireceğimi biliyor ve beni hatalı yaratıyor göz yuma yuma.
Üstüne birde yarattıktan sonra da yanlış yola sapacağım zaman engel olmuyor böylece günah işlemiş olduğum için cehenneme gidip yanıyorum acılar içinde !!!!
Bu nasıl bir tanrı böyle?!

Nasıl bir tanrı olduğunu net bir şekilde ben de açıklıyamam sn Merodach .Ancak herşei biliyor diyoruz. Bence de herşeyi biliyor fakat bu özelliğini kullanmak istemiyor Varlık. Biz hep kendi penceremizden bakıyor Varlığı insan gibi düşünüyoruz . Halbuki tanrının neden böyle yaptığını tam anlıyamıyoruz . Anlıyamadığımız zaman da "bu ne saçmalık , mantığım kabul etmiyor böyle Tanrı olmaz" diyoruz.

Ama mantık nedir ? kimin mantığına göre ? Çünkü herkesin mantığı farklıdır.

Sonuç olarak Tanrı her şeyi görebilme veya hükmetme yetisini kulanmak istemiyor olabilir. Biz insanların sınırlı bilgisi var. Anlıyamayabiliriz ama anlıyamadık diye reddetmek de rasyonel değil.

Dinler ,mezhepler farklı tanıtır tanrıyı . Halbuki durum böyle değil. Tarihsel düzlemde bakacak olursak Zeus, Yahve, Vişnu, Attis ,Brahma ,Allah vs. varlık olarak sunulmuş bize . O toplumların oluşturduğu varlıklar da olabilir , kabul ,ama bu gerçekten bir varlığın olmadığı anlamına gelmezki ..

sevgiler

VraeL
01-07-2009, 21:27
RAB insanı doğru şekilde yarattı.İnsan bunu bozdu.İnsanın kendi eliyle seçmesini sitedi.Tövbe etme fırsatı tanıyor ama insanlar reddediyor.KELAM'ı okuyunuz lütfen.

(.
Hayla sorularıma bir cevap verilmemiş.

Neden tanrı bizi onun yarattıklarını bozacağımız şekilde yarattı o halde? Madem bozduk, bizim bozamayacağımız şekilde neden düzeltmiyor?
Sırf tanrı tövbe etmemizi bekliyor diye insanlar savaşıp ölmeye, küçük çocuklar babasız kalmaya, tanrıya inanmayanlar cehennemde yanmaya devam mı etmeli? Bu nasıl bir acımasızlık ve gaddarlıktır böyle?

Eğer dediğiniz gibi yaratılmış olsaydık özgür irademize hükmetmiş olurdu. O kendisini ,bizim kendi irademizle bulmamızı ve kabul etmemizi istiyor.
Eğer dediğiniz gibi olsaydı o zaman bir yönlendirme olurdu .

Hayır bu ne yönlendirme olurdu ne de özgür irademize hükmediş olurdu.
Tanrı bizi doğru yola gireceğimiz şekilde yaratsaydı sizin dediğinizin tam tersine daha çağdaş, zeki ve ileri düzeyde bir insan yaratmış olurdu.
Tanrı insanoğlunu yaratıyor. Ama karşılaştıkları bilgi, gittikleri dünya, okudukları kutsal kitaplar aynı olmasına rağmen kimileri özgür iradeleri ile yanlış yolu seçerken kimileri doğru yolu seçiyor. Bu demek oluyorki yanlış yolu seçenlerde bir eksiklik var. Oldukça açık ve net olduğunu düşünüyorum bu anlattıklarımın.

Bence de herşeyi biliyor fakat bu özelliğini kullanmak istemiyor. Halbuki tanrının neden böyle yaptığını tam anlıyamıyoruz . Anlıyamadığımız zaman da "bu ne saçmalık , mantığım kabul etmiyor böyle Tanrı olmaz" diyoruz.
Sonuç olarak Tanrı her şeyi görebilme veya hükmetme yetisini kulanmak istemiyor olabilir. Biz insanların sınırlı bilgisi var. Anlıyamayabiliriz ama anlıyamadık diye reddetmek de rasyonel değil.

Tanrı herşeyi biliyor ama bu özelliğini ve herşeyi görebilme yetisini kullanmak istemiyor diye, insanoğlu yanlış yola sapıp cehennemde yanmaya hakmı ediyor yani?
Neden kullanmak istemiyor peki? Bunun arkasındaki sebeb nedir? Rica ediyorum karşıma "biz insanız nerden bilelim, tanrıyı anlayamayızki" şeklinde insanoğlunu küçülten bir cevaplada çıkmayınız.

Demişsiniz ki: Ayrıca tanrının neden böyle davrandığının anlayamıyoruz bu yüzdende redediyoruz ama bu rasyonel değil.

bkz: Rasyonel : Akılcı, mantığa uygun
bkz: Rasyonalizm: Akılcılık

Ben size tanrının böyle davrandığını neden anlayamadığımızı açıklayayım:

Tanrının bu davranışları biz insanoğluna saçma, mantıksız ve anlaşılmaz geliyor çünkü: Bu konuştuğumuz tanrı tasviri geçmişte, insanoğlu tarafından tasarlandı. İnsanoğlu tarafından tasarlandığı içinde kusurlu.
Bu tanrı tasvirinin, insanlık karanlık çağdan kurtulup herşeye eleştirel ve sorgulayıcı bir tavır ile bakmaya başlayınca, kusurları ve saçmalıkları ortaya çıktı. Bunu sonucunda dinine bağlı insanlar yada tanrıya inanan insanlar şoke oldu ve dinlerini savunmaya başladı. Eleştiricelerin ve sorgulayıcıların her sorusuna cevaplar verilmeye çalışıldı. Ama bu cevaplara yeni yeni mantıksal sorular sorduldu. En sonunda bir türlü cevaplayamaz oldular ve şunu söylemeye başladılar:
"Evet çelişkili, evet yanlış. Ama bu bir tanrı. Biz onu anlayamayız. Biz insanız o bizden üstün, biz ondan küçüğüz, güçsüzüz." dediler ve kendilerini küçültmüş oldular.
Asıl hayatımızdaki değerlerin ve inançların yanlışlarını gördüğümüz halde sırf onlara sıkı sıkıya bağlıyız diye yanlışlarını kabul etmemek ve onlardan kurtulmamak rasyonel değildir!

Saygılarımla...

skyyoung
01-07-2009, 21:35

ne demek bu şimdi ? insan olup aramıza geldi? bu nasıl sapıkça bi düşünce

Paolo
01-07-2009, 22:43
İnsan günah işleyince kendisine zarar verdi.Doğaya değil yoksa!RAB zorba değildir.Kimseyi zorlamaz.Kapıyı açmıyorsun ki RAB girsin!Açmazsan nasıl girsin!O dediklerinizi hepsi insanların suçu.Tanrının değil!RAB öldürdün mü demiş?yada savaşın mı demiş?İnsanlar kendi benliklerine uyduğu için hataya düşüyorlar.RAB kimseyi cehenneme sürüklemez istemez.İnsan kendisi belirler nereye gideceğini.Ya koyunlardan olur yada keçilerden.Tanrı insan doğru,zeki ve mükemmel şekilde yaratmıştır.Skykyoung Kutsal Kitabı okumadığın belli.Mesih İsa hep vardı.Ama insan olarak dünyaya gelmedi.2000 sene önce insan olup aramızda yaşadı.Son birşey.İnsan kendi düşüncesiyle RABBİ anlayamaz.Benlikle ne kadar uğraşırsanızda ve kapıyıda kapatırsanız hiçbir şey anlayamazsınız.

VraeL
01-07-2009, 23:03
İnsan günah işleyince kendisine zarar verdi.Doğaya değil yoksa!RAB zorba değildir.Kimseyi zorlamaz.Kapıyı açmıyorsun ki RAB girsin!Açmazsan nasıl girsin!O dediklerinizi hepsi insanların suçu.Tanrının değil!RAB öldürdün mü demiş?yada savaşın mı demiş?İnsanlar kendi benliklerine uyduğu için hataya düşüyorlar.RAB kimseyi cehenneme sürüklemez istemez.İnsan kendisi belirler nereye gideceğini.Ya koyunlardan olur yada keçilerden.Tanrı insan doğru,zeki ve mükemmel şekilde yaratmıştır.Skykyoung Kutsal Kitabı okumadığın belli.Mesih İsa hep vardı.Ama insan olarak dünyaya gelmedi.2000 sene önce insan olup aramızda yaşadı.Son birşey.İnsan kendi düşüncesiyle RABBİ anlayamaz.Benlikle ne kadar uğraşırsanızda ve kapıyıda kapatırsanız hiçbir şey anlayamazsınız.
Dön dolaş aynı yer dön dolaş aynı yer.
Anlaşılan sorularıma cevap alamıcam.

İnsan kendi düşüncesiyle RABBİ anlayamaz
Yukardaki yorumumda yazdığım son paragraftaki insanlara tekabul ediyorsunuz. Geçmiş olsun.
(.

Paolo
01-07-2009, 23:58
Sizde anlamamakta ısrar ediyorsunuz.Sizede geçmiş olsun.Hala inat ediyorsunuz.Yazıklar olsun.Tek diyeceğim bu.

digeri_1
04-07-2009, 15:16
Sn merodach

Tanrının bu yetisini neden kullanıp kullanmadığını bilmiyorum . Anlattıklarınıza elbette ki yabancı değilim , Felsefe derslerim başarılı geçmiştir, Hocalarımızla çok iyi paylaşımlarımız düşünce alış-verişi olmuştur.

Kitabı mukkaddes üzerine ben otorite değilim ancak anladıklarımı paylaşıyorum. DSüşünceleriniz bana uzak yada yabancı sayılmaz. Ancak şunu belirteyim ki bahsettiğiniz "cehennem korkutmacası" tamamen insan ürünüdür , Tanrı kimseyi yakmaz. Ki cennet te cehennem de insanların kendi gözündedir.

Bu konuda bir başlık açıyorum bu gün . ( cehennem den korkmalı mıyız ? )

Paolo
04-07-2009, 15:30
Natan arkadaşıma katılıyorum.İnsan cennetide cehennemide kendi davranışlarıyla kendisi belirler.Evet Kutsal Kitabın dışındaki ismi geçen cehennemlerin hepsi boştur.Sadece KELAM'daki doğrudur.

elcihanaferin
05-07-2009, 02:05
Sn merodach

... Anlattıklarınıza elbette ki yabancı değilim , Felsefe derslerim başarılı geçmiştir, Hocalarımızla çok iyi paylaşımlarımız düşünce alış-verişi olmuştur.

Kitabı mukkaddes üzerine ben otorite değilim ancak anladıklarımı paylaşıyorum. DSüşünceleriniz bana uzak yada yabancı sayılmaz. Ancak şunu belirteyim ki bahsettiğiniz "cehennem korkutmacası" tamamen insan ürünüdür , Tanrı kimseyi yakmaz. Ki cennet te cehennem de insanların kendi gözündedir.

Sn. Natan ne kadar okuduğunuzdan ve felsefeden falan bahsediyorsunuz ama daha dinlerin - bilhassa teist dinleri kastediyorum - argumentum ad baculum uyguladığını ya bilmiyor, ya da unutmuşa benziyorsunuz.

Yani yapılan iş çok basit, ama cahil halkta etkili bir kandırmacadır. "Neden şu veya bu şekilde -yani dinin emrettiği şekilde - davranmalıyım?" sorusuna gelen cevap basitçe "Çünkü tanrı böyle istiyor" veya "tanrının cennetine girmek için" gibi abes cevaplardır. Aslında bunlar nazik bir şekilde "Eğer böyle yapmazsan cezalandırılırsın" demektir.

Argumentum ad baculum tarzı tartışma aslında tehdit kullanma veya zora başvurma anlamındadır. Aslında bir tehdit, şu veya bu şekilde hareket etmek için mantıklı bir gerekçe olamaz. Ama teist inançlardaki kindar cezalandırıcı bir tanrının mevcut olma ihtimali cehennem alevlerinde yanmamak için itaat etmeyi ihtiyatlı kılıyor.

digeri_1
05-07-2009, 20:09
"Cehennem alevlerinde yanan" şey nedir ?
Bunu kim söylemiş tir ? Yada ne söylenmek istenmiştir?
İnsan ruhlarını yakan bir tanrıdan mı bahsediyoruz ? Böyle bir olay yok !.
Böyle bir tanrı da yok. Kitabı mukaddeste -özellikle incil- anlatılan pasajlar
sembolik anlatımlardır . İnsan bedeni yanabilir ama ruhu nasıl yansın . Ruh
yanıcı bir özelliği yoktur . Ki ölünce bir yerlere de gitmeyeceğiz.

İnternette sıkça rastlanan "siber zorbalık" benzeri bir şeyi Tanrı bizi korkuturken mi kulllanıyor ? Bazı metinlere göre öyle ( ilkel ve ibrani olmak üzere)..
Bunun gerçekliğinin ölçütü nedir ? Elbette özgür irade hususunda benim cevap veremediğim şeyler var ancak bunu tanrıya soralım ,zamanı gelince :)

en içten sevgilerimle

Portakaloglu
05-07-2009, 22:15
Bakın size şu kadarını söyliyim.Niye günah işlemememliyiz?Yalnızca cehenneme gitmemek için mi?diyosunuz uzunun kısası...

Ben size şunu söyliyim İslam'dan farkımız işte burda başlıyor...
Çünkü Rab İsa Mesih bizim için kendini feda etti.Rab bizimle aynı seviyeye indi ve sırf bizim kurtulmamız için.Bize doğru yolu göstermek için.
O kendini feda etti.VE çarmıha gerilerek işkenceler yapıldı.İşte bu vefa borcu yüzündende Tanrı'nın buyruğuna uymalı ve ona layık olmalı.Zaten Tanrı'da ona layık olmayı iyiliğe bağlamış ve bizi kendi yararımıza işler yapmamızı ve tabi bunun sonunda onu unutmamızı ve vefa borcunu yerine getirmemizi istiyor...

Esenlikler...

Paolo
05-07-2009, 23:41
Aklı sıra taş atmış Rab İsa Mesihe))))Görde bak TANRI nasılmış İSEVİLİKTE!

Tanrı sevgidir. Sevgide yaşayan, Tanrı'da yaşar, Tanrı da onda yaşar.1.Yuhanna

Rab çok şefkatli ve merhametlidir.Yakup 5

Umarım cevabını almışsındır.

digeri_1
10-07-2009, 14:09
tanrı sevgi dolu olabilir ama tanrı şudur budur diye nasıl bu kadar rahat tanımlamalar yapıyorsunuz. Biliyorum bunu incilden ayetle alıntı yaptınız ama bu kadar rahat davranmayın .O tam olarak tanımlanamaz . Tmam fikir belirtebiliriz ama A dan Zye şudur budur ,yok efendim böyledir gibi kesin tanımlar da doğru değil. Eğer tam olarak tanımlansaydı tanrı , o zaman sınırlı olurdu ve sınırlı olan da Tanrı olamazdı. Bir tanrı var. Bilge insanları kullanan ama frofil resmini çıkarmak gerçekten komik olur :)
lütfen bağışlayın

hur-kus
26-11-2009, 08:29
Özd. bölümünden

8: 22 RAB yaratma işine başladığında İlk beni yarattı, .

Burada Hikmet in konuştuğu görülüyor ancak bu anladığımız anlamda hikmet değildir. Çünkü böyle düşünürsek tanrının Hikmetsiz yada aptal olduğunu sonradan aklını yarattığını anlarız. Burada isa hikmet olarak kişileştiriliyor. Bir benzetme var.

Bakın diyorki

"Yaratma işinin başlangıcında beni var etti" .Bu size hangi ayeti hatırlttı ;
Yun.
1: 1 Başlangıçta Söz vardı. Söz Tanrı'yla birlikteydi ve Söz Tanrı'ydı. 1: 2 Başlangıçta O, Tanrı'yla birlikteydi.

sonraki cümlede ise "ilk eseri ben'dim "diyor. (30. ayet.)

Buyrun Kolese 1:15 i hepberaber okuyalım ..
1: 15 Görünmez Tanrı'nın görünümü, bütün yaratılışın ilk doğanı O'dur.
Bütün yaratılışın ilki diyerek ilk eser olduğunu gstermiş oldu

Yine 30. ayette "usta olarak onun yanında çalıştım "diyor. Hikmet yani isanın tanrıyla "birlikte" yaratma işinde çalıştığı incili bilen herkesçe bilnir.

Yuhn.1: 3 Her şey O'nun aracılığıyla var oldu, var olan hiçbir şey O'nsuz olmadı .
Kolese1: 16 Nitekim yerde ve gökte, görünen ve görünmeyen her şey -tahtlar, egemenlikler, yönetimler, hükümranlıklar- O'nda yaratıldı. Her şey O'nun
aracılığıyla ve O'nun için yaratıldı.

Özdeyişlerde "hergün ona zevk veriyordum "diyor sonraki cümle .

mattada ise 3:17. ayette tanrının ondan hoşnut olduğu yazılıdır.

Burdan anlaşıldığı gibi Özdeyişlerde isanın yaratıldığı ( incil referans gösterilerek ) aktarılır.

Teşekkürler sayın Natan, tespitleriniz için....

digeri_1
26-11-2009, 10:14
rica ederim