Orijinalini görmek için tıklayınız : Muhammed'i Elestirebilenler; Neden Ataturk'e Elestirisel Yanasamiyorlar?
evrensel-insan
18-07-2009, 15:48
Saygideger arkadaslar;
Insanogluna, dogumu ile birlikte; kimlik ve kisilik degerlerini olusturacak olan iki ana veri verilir. Bunlardan biri dini veri, digeri ise milli veridir. Bu iki verinin de temel ve kokeni, ayni dogal dusunsel zihniyetten kaynaklanir.
Boyle oldugu halde; kisiler, gelisme ve kendi degerlerini kendileri olusturma yolunda, dini soyut ve somut degerleri asabilip te; bu degerlere elestirisel gozle bakabildikleri halde; yine bu kendi soyut ve somut degerlerini kendileri olustururken; milli degerlere elestirisel gozle bakamamaktadirlar ve boyle bir yanasim gosterememektedirler.
Ilk merak ettigim acaba; kisinin kendi degerlerini olustururken; neden once dini one aldigi, ya da acaba; milli degerlere elestirisel yanasipta; dini degerlere elestirisel yanasamayanlar var midir?
Insanoglunun kisi olarak; bu kendine ait degerleri kendi olusturmasindaki verdigi mucadele de; neden, bu iki ana kimlik verisi, bir paralellik gostermez?
Dini degerlere, elestirisel yanasim gosterebilenleri; milli degerlere elestirisel yanasim gostermekten ali koyan nedir?
Dini somut ve soyut deger tabularini "yikabilenler, nasil olurda milli somut ve soyut deger tabularini yikamaz?
Ornek olarak somut degerleri verelim. Muhammed'in tabusalligini yikabilenler, nasil olurda Ataturk'un tabusalligini yikamaz?
Muhammed'e elestirisel yanasabilenler, nasil olur da; Ataturk'e elestirisel yanasamaz?
Bu durumda olupta; bu veri celiskisini aciklamak isteyen arkadaslara sesleniyorum.
Eger bu veri celiskileri bilincli ise; bunu aciklayabilecek cevaplari vardir. Yok, eger bu celiski bilincli degilse; neden bu elestirisel celiskiyi surdurduklerini izah edebilirlermi?
Ya da dini elestirisel bilinc ile; milli elestirisel bilinc arasinda; bir bilinclenme farki varsa bu nereden gelir?
Son bir soru daha; Eger Osmanli Imparatorlugu aynen devam etse idi, dine elestirisel yanasan arkadaslarimiz, bu yanasimi gosterebilecek bilince erebilecekler miydi?
Yani, illa bir kisinin kendi kisisel degerlerini olusturma yolunda, mutlaka kendisine bir, Ataturk devrimleri gibi bir yol mu gosterilmesi gerekir? Illa bunun pratik olarak yasanmasi mi, gerekir?
Ozaman, milli konudaki elestirisel yanasim da; ancak boyle bir pratik yasam sonucumu gerceklesecek? Kisi kendi dusunsel yeti ve gucuyle; bu elestirisel yapiyi kendinde olusturamaz mi?
Evet, cevap, yorum ve goruslerinizi bekliyorum.
Saygilarimla;
evrensel-insan
Atatürkün eleştirilebilecek birşeyi olsa eleştirilirdi evrensel.
demekki yok ki eleştirmiyoruz.
en azından bana göre yok.adam zaten o dönemde yapılabilecek herşeyi yapmış,hala daha insanlar hazmedemiyor.
bu yüzden bazıları ille de eleştirelim,bi açık bulalım çabası içerisindeler.sen değil evrensel.
evrensel-insan
18-07-2009, 16:14
Saygideger unbe;
Iste ayni bu dusunce temelidir ki; dini yanasanlarin, Muhammed'e bakis acisidir. Bence bu somut degeri putlastirmaktan ve onu kayitsiz sartsiz kabulden kaynaklanir.
Seni Muhammed'i sorgulamaya iten neden neyse, bir dusun. Mutlaka, Ataturk tabusunu da; yikabilecegin bir neden bulacaksin.
Yoksa bana, hicte mantiksal olmayan, ama tamamen duygusal olan bir cevap mi vereceksin. "Ataturk, mukemmel bir dusunce yapisina sahipti" diye.
Mukemmelligin ne oldugunu kimse ortaya koyamazken; herhalde boyle bir yanasim da, bulunmayacaksin. O zaman nedir, sence; Ataturk'u "dokunulmaz, elestirilmez, sorgulanmaz v.s." kilan. Yani Ataturk=maxim, postulat, axiom, belgit v.s. yaptiran.
Ustelik, Ataturk'ten bu yana 80 kusur sene gecti, dunya da politikalar, ideolojiler, bilim ve teknik ilerledi. Hala Ataturrk'un bugun o tarihte dediklerinin gecerli olabilecegini mi soyluyorsun?
Eger boyle dusunuyorsan; sende ayni kuran'i savunanlar gibi; sanki Ataturk'un uyguladiklari evrensel bir icerikmis gibi olur. O zaman sen de; muslumanlarin, kuran'a verdikleri bu icerigin hatasina Ataturk konusunda dusmus olmuyormusun?
Saygilarimla;
evrensel-insan
ataturku koruma ve kollama kanunundan dolayi !)
aslinda bu kanun ilkokuldan baslayarak insanlarin kafasina dikte edildiginden , zaman ile bir putlasma olusuyor ,,, kuzey korede bunun ornegini bulabilirsiniz ..
evrensel-insan
18-07-2009, 16:26
Saygideger niveru;
Dini soyut ve somut degerleri, putlastima, teslimiyet, kayitsiz sartsiz uyum v.s. nin; milli somut ve soyut degerleri putlastima, teslimiyet, kayitsiz sartsiz uyum v.s. ile farkini bana ortaya koyabilirmisin? Var mi, boyle bir fark, sence?
Neden, dini olan fark edilebiliyor da, oteki, milli olan fark edilemiyor?
Saygilarimla;
evrensel-insan
ozgur_beyin
18-07-2009, 17:16
Dini somut ve soyut deger tabularini "yikabilenler, nasil olurda milli somut ve soyut deger tabularini yikamaz?
Ornek olarak somut degerleri verelim. Muhammed'in tabusalligini yikabilenler, nasil olurda Ataturk'un tabusalligini yikamaz?EVRENSEL
tenkit ettiğin nedir varsa bildiğin bir şey söyle hani şair demişya
''yeri geldiğinde kendimi hicvetmezsem namerdim'' darbı meselince bu site yanlış olan herşeyi kendince eleştirir.
ben sana bildiğim tabuları söyleyeyim öğren.şu an slenikte atatürkün doğduğu ev diye bilinen ev esasında büyüdüğü evdir.
insanlar kendi dahli olmayan olaylardan sorumlu değildir.
başlığı açtğına göre bu konuda bir şeyler bilmelisin?
eğer bilmiyorsan niye açtın anlamadım mala yağni içinmi anlamadım
peygamberle atatürkü niye aynı kefeye koydun bilemedim.
bu konuda (atatürk) rıza nur üç ciltlik ''hayatım ve hatıratım'' diye üç cilt kitabı var oku
pek sağlıklı bir kaynak değildir. karısı dahil herkese bok atar .
evrnsel önce merak etmeli ondan sonra öğrenip söylemeli.
senin meramını anlamadım (çoğunlukla anlamıyorumya)
kendince bir yol tuttutmuşsun ve gidiyorsun
yolun nereye çıktığı senin için önemli değil
senin en büyük arzun ilgi çekmek. ve önemli biri olmak ama bu iş zorlamayla olmuyor
zorlamayla ancak def-i hacet yapılır. buda eğr tansiyonun varsa beyin kanamasına neden olur
İnançları ve değerler sorgulamak ceraret isteyen bir olgudur. Bence bu cesreti gösteren iki grup vardır. İnançları ve tabuları gerçekten sorgulayanlar, yada sorgulamak zorunda olanlar.
Önce sorgulamak zorunda olan insana bakarsak ; Bu tip insanların çeveresi sorguladıkları tabuyla uzak yada sorguladıkları tabuyla sorunlu insandır.
İkinci tip insan ise Doğruyu bulmak için herşeyi sorgulayabilirler. Sorgulamayı bilen aydın insanlardır. Yeni düşünce akımları ve gelişmlere genelde bu tur insanların sorgulamalar sonucunda oluşmaktadır.
Tabi önceleri sorgulamak zorunda olup (1. gruba giren ) daha sonrada gerçekten 2. gruba gire çok insan olduğunuda unutmamak lazım.
Malesef eğtim sistemimiz ezbere daydığı ve sorgulamaya mesafeli olduğu için 2. tip insan çok fazla yetişmemektedir.
saygılarmla.
evrensel-insan
18-07-2009, 17:25
Saygideger ozgur_beyin;
Senin, gene bana satasma saatin gelmis anlasilan. Bak gordugun gibi; iki arkadas ne istendigini anlamis ve cevap yazmis. Eminim baskalari da senin gibi degilde; anlayarak yanasip; cevap yazacak.
Benim bu basligi neden actigim gayet acik. Ben bu konuda, bana gore dini degerleri asipta, milli degerleri asamamis arkadaslarin, bu asamamalarini aciklamalarini istiyorum. Sadece ogrenmek icin; Ben zaten bu konuda cevabimi verdim, ta bi gormek isteyene.
Hele sende bir yol, Ataturk hakkinda goruslerini yazda, once seni bu konudaki dusuncenden taniyalim.
Saygilarimla;
evrensel-insan
evrensel-insan
18-07-2009, 17:33
Saygideger ozgur;
Senin aciklamalarindan sunu soyleyebilirmiyiz. Ataturk'un kurdugu din reformist yapi; insanoglunun kisisel olarak, din tabulari acisindan "gozunu acmasina" vesile olmustur.
80 kusur yilda da; bu dini reform, yansimistir. Peki Ataturk bu dini reformu getirirken, neden milli tabulugu ortaya atmistir? Peki bu milli tabulugun da, sorgulanabilmesi icin; ne gerekecektir? Milli reform, nasil olusacaktir? Ya da; neden kisiler herzaman bir reformist hareketi gordukten ve yasadiktan sonra sorgulamaya yonelirler de; kendi kendilerine bu reformu kendi dusuncelerine tasiyamazlar?
Sence, bu sorularin cevabi nedir?
Saygilarimla;
evrensel-insan
Buna benzer bir konuyu dün de tartışmıştım.. Bie kesim Atatürk' ü putlaştırırken; hatta ona peygamber gözüyle bakarken; bir kesim de onu ayaklar altına alıyor.. Şüphesiz Atatürk Türkiye' nin başına gelen en iyi şeydi.. Yaptıklarını, yapmaya çalıştıklarını, uyguladıklarını, hayatını, yaşama şeklini, fedakarlıklarını.. yaşamının anlatılan kısmını hepimiz biliyoruz.. İlkokuldan beri anlatılıyor.. Burda bir konuda evrensel-insana katılıyorum.. Atatürk peygamberleştirilerek anlatılıyor.. Biz de burada bir çok forumda Muhammed' i eleştiriyoruz.. Öyleyse bizim koşulsuz şartsız bir şeye bağlı kalmaktan ne farkımız kaldı? Bu tek taraflı Atatürk anlatımı beni çok sıkıyor.. Eminim Atatürk de kendisinin putlaştırılarak anlatılmasını istemezdi.. Bir ara sigaralı fotoğrafını fotoşoplayıp; sigarayı kalem yapmışlardı; alkol kullandığı, sigara içtiği anlatılmıyordu.. Bu anlatılan peygamber olarak betimlenen biri değil ki o da bir insan tabii ki hataları, yanlışları olacak; olmuştur da.. Ancak şöyle bir durum da var ki; adamın yaptıkları ya da yapmaya çalıştıklarının çok fazla eleştirilecek yanı yok.. Başka bir 'Atatürk' daha yok..
Açıklamamı şöyle somutlaştırabilirim. 1. Guruptaki bir kişi möderen çağdaş ve islamla mesafeli bir aileden geliyor. Yada başka bir inançtadır. Siyasal islamın egem olması ve yükselmesi nedeniyle endişe duymakta ve eleştirip tabuları sorgulamaktadır. Ama eleştirisi sadece islamla ilgili olup diğer tabularla bir sorunu yoktur.
İkinci grupta kişi, sahsen aydın dediğim yapısı gereği herşeyi sorgulayabilen bir tip.
Tabi herkes bu kalıplara uymayabilir. Ama toplumde genelde tabuları sorgulayan bu iki grup.
Bana göre bu sitede iki tip insanadada çok sayıda var.
Umarım düşüncelerimi somut olarak anlatabilmişimdir.
Saygılarımla
evrensel-insan
18-07-2009, 17:51
Saygideger toliveistodie;
Benim deginmek istedigim konu; ayni dini tutuculuk gibi, milli tutuculugun olmasi. Sence, bu milli tutuculugu Turkiye'ye yerlestiren, bu milli tutuculugun taniticisi ve uygulayicisi Ataturk degil midir? Degilse; Osmanlida olmayan, milli tutuculuk, nerden gelmektedir?
Saygilarimla;
evrensel-insan
evrensel-insan
18-07-2009, 17:53
Saygideger ozgur;
Evet, dediklerinizi anladim. Peki siz, kendinizi hangi gruba dahil ediyorsunuz?, sakincasi yoksa; nedenleriyle birlikte aciklayabilirmisiniz?
Saygilarimla;
evrensel-insan
İslamcı kesim onun için "dinsiz" yakıştırmasında bulunuyor,bugünkü sözde marksist kesim
onun için "faşist" yakıştırmasında bulunuyor...
Bir türlü yaranamadı.
Sanırım bu olay sadece bu ülke için geçerli.Bu ülke halkının cehaletle savaşı hala sürüyor.
Ta uzaklardan bizi izlemiş olanlar için durum farklı.
http://www.gramerimiz.com/mustafa-kemal-ataturk-icin-soylenenler.htm
Şaşırtıcı değil mi?
Eleştiri özgürlüğü adındaki masum görünen şey,aslında gerisinde büyük karalamayı taşıyor.
Meyvelerini bugünün EDIT islamcılarında ,sözde marksist kesiminde gördük ve göreceğiz.
Sevgili evrensel-insan;
Tabii ki Atatük değil; Atatürk' ü peygamberleştiren zihniyettir.. Atatürk' ün milli tutucu olduğu görüşüne nereden ulaştınız? Atatürk; kendisine tapılmasını değil; kendisinin anlaşılmasını istemiştir.. En büyük derdi budur.. Yani Atatürk de eleştirilebilecek yönü bulunduğunda eleştirilebilir.. Eleştirdik diye de Atatürk düşmanı olduk değildir..
Saygideger ozgur;
Evet, dediklerinizi anladim. Peki siz, kendinizi hangi gruba dahil ediyorsunuz?, sakincasi yoksa; nedenleriyle birlikte aciklayabilirmisiniz?
Saygilarimla;
evrensel-insan
Başlangıçta 1. gruptaydım. Ama üzün süredir 2. Gruptayım :)
Türkiyede kürçe türkülerin bile tabu olduğu dönemlerde, lise yıllarımda çevrem muhafazakr ben oldukça inançlı biriydim. Ama neden türkülerin bile yasak olduğunu analayamazdım. Tabi bu benden hayatı sorulamam neden oldu. Kendimi başkaların yerine koymayı öğrendim. Sorgulamayı, araştırmayı başladım. Tabuların doğrularını değil evrensel doğruları benimsedim. Tabi bu sorulamalarda dinde nasibini aldı. :)
saygılarımla
evrensel-insan
18-07-2009, 18:11
Saygideger hayko;
Peki kimileride, Ataturku "dokunulmaz, sorgulanmaz v.s." kilmiyor mu?, putlastirmiyor mu?, milli tutuculuk nerden geliyor?
Saygilarimla;
evrensel-insan
evrensel-insan
18-07-2009, 18:13
Saygideger ozgur;
Samimi aciklamalarin icin tesekkurler. Yalniz, sen dini tabulardan once milli tabulari mi sorguladigini soyluyorsun?, yoksa ben mi yanlis anladim.
Saygilarimla;
evrensel-insan
evrensel-insan
18-07-2009, 18:16
Konu yanlilik ya da karsitlik degildir. Ataturke, ATATURKSEL bakmaktir. Milli tutuculugun sence kaynagi nerden gelmektedir?
Saygilarimla;
evrensel-insan
Saygideger ozgur;
Samimi aciklamalarin icin tesekkurler. Yalniz, sen dini tabulardan once milli tabulari mi sorguladigini soyluyorsun?, yoksa ben mi yanlis anladim.
Saygilarimla;
evrensel-insan
Doğru anlamışsiniz.
Saygideger hayko;
Peki kimileride, Ataturku "dokunulmaz, sorgulanmaz v.s." kilmiyor mu?, putlastirmiyor mu?, milli tutuculuk nerden geliyor?
Saygilarimla;
evrensel-insan
onun sebebi,azınlık olmaktan geliyor.Çünkü bunu yapanların karşısında Mustafa Kemal'e karşı
olan büyük bir topluluk var.Onu onların bu tutumuna karşı putlaştırıyor.
Herşey azınlık olmaktan,destek olamamaktan geliyor.
evrensel-insan
18-07-2009, 18:26
Saygideger hayko;
Sen simdi, Ataturkculerin, "azinlik" oldugunu mu soyluyorsun, 80 sene de cogalacaklarina, azaldilar mi?, yoksa ben mi yanlis anladim. Eger oyle ise; azalmak icin, ne gibi etkenler oldu?, ya da cokmuydular da, azaldilar?, ya da; Ataturk'un getirdikleri ust yapida kaldi da; alt yapiya dusunce olarak mi yansiyamadi?
Dediklerini ve kullandigin "azinlik" kelimesini, biraz daha acarsan, daha iyi anlasilir.
Saygilarimla;
evrensel-insan
evrensel-insan
18-07-2009, 19:14
Saygideger ozgur;
Doğru anlamışsiniz. -ozgur-
Tesekkurler. Yalniz; bu normal sorgulamaya gore; ters bir sorgulama. Peki, sizde, dinden once milli sorgulama nasil olustu? Neydi size milli degerleri sorgulatan ve TC'nin hangi donemiydi? Bu soru biraz kisisel oldugu icin, cevap vermek istemezseniz, vermeyebilirsiniz.
Saygilarimla;
evrensel-insan
boğaziçi
18-07-2009, 19:28
Atatürk'e Göre Atatürk
İki Mustafa Kemal vardır; Biri ben, et ve kemik geçici Mustafa Kemal... İkinci Mustafa Kemal, onu "ben" kelimesiyle ifade edemem. O, ben değil, bizdir. O, memleketin her köşesinde yeni fikir, yeni hayat ve büyük ülkü için uğraşan aydın ve savaşçı bir topluluktur. Ben onların rüyasını temsil ediyorum. Benim teşebbüslerim, onların özlemini çektikleri şeyleri tatmin içindir. O Mustafa Kemal sizsiniz. Geçici olmayan, yaşaması ve muvaffak olması gereken Mustafa Kemal odur.
Büyüklük odur ki, hiç kimseye iltifat etmeyeceksin, hiç kimseyi aldatmayacaksın, memleket için gerçek ülkü neyse onu görecek, o hedefe yürüyeceksin. Herkes senin aleyhinde bulunacaktır. Herkes seni yolundan çevirmeye çalışacaktır. Önüne sayılamayacak güçlükler yığacaklardır, kendini büyük değil küçük, zayıf, vasıtasız, hiç telâkki ederek, kimseden yardım gelmeyeceğine inanarak bu güçlükleri aşacaksın. Ondan sonra sana büyüksün derlerse, bunu diyenlere de güleceksin.( 1908 )
Bir adam ki büyük olmaktan bahseder, benim hoşuma gitmez. Bir adam ki memleketi kurtarmak için evvelâ büyük adam olmak lâzımdır; der ve bunun için bir de örnek seçer, onun gibi olmayınca memleketin kurtulamayacağı inancında bulunur, bu, adam değildir. ( 1908 )
Pekâlâ bilirsiniz ki benim bütün hayatımda bu ana kadar güttüğüm gaye hiçbir vakit kişisel olmamıştır. Her ne düşünmüş ve her neye girişmiş isem daima memleketin, milletin ve ordunun adına ve menfaatine olmuştur. Hiçbir zaman şahsımın üstünlüğünü ve sivrilmemi göz önüne almamışımdır. ( 1914 )
Hayatımda en büyük dayanak ve kuvvetim vatandaşlarımdan gördüğüm itimad ve destektir. Bütün vazifelerimde manevî, vicdanî olan en büyük endişem emanetinizin hürmet ve kutsallığına devamlı olarak dikkat etmektir. ( 1927 )
boğaziçi
18-07-2009, 19:37
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/d/d9/Ataturk-hatreform.jpg
Benim naçiz vücudum elbet birgün toprak olacaktır; lâkin Türkiye Cumhuriyeti ilelebet payidar kalacaktır.
Beni milletim nereye isterse oraya gömsün, fakat benim hatıralarımın yaşayacağı yer Çankaya olacaktır.
( Saltanatın hilâfetten ayrılması konusunda meclisteki hocaların kendisine padişahlık ve halifelik teklif etmeleri hakkındaki hususî sohbetinden: ) Bu hocalar başımda yeşil bir sarık, yüzümde uzun bir sakal, geniş bir cübbe içinde, elimde bir tesbih beni öbür dünya ile ilgili bir adam yapmak istediler. Şaşılacak bir şey varsa; bunların kalın kafaları beni hâlâ anlamamıştır.
evrensel-insan
18-07-2009, 19:41
Saygideger bogazici;
Bu iki astigin mesajin, konunun basligiyla nasil bir iliskisi oldugunu sorabilirmiyim?
Saygilarimla;
evrensel-insan
boğaziçi
18-07-2009, 19:54
http://tbn3.google.com/images?q=tbn:vb1Ld5MNN_pTPM:http://bookstore.exploreturkey.com/books/mustafa_kemal_ataturk_back_cover.jpg (http://images.google.com/imgres?imgurl=http://bookstore.exploreturkey.com/books/mustafa_kemal_ataturk_back_cover.jpg&imgrefurl=http://bookstore.exploreturkey.com/index.php%3Fbid%3D4%26booktitle%3DMustafa%2520Kema l%2520Ataturk&usg=__7-F46s5eabgW4ioahrhggxrTv60=&h=648&w=600&sz=99&hl=en&start=65&um=1&tbnid=vb1Ld5MNN_pTPM:&tbnh=137&tbnw=127&prev=/images%3Fq%3Dataturk%26ndsp%3D20%26hl%3Den%26rls%3 Dcom.microsoft:en-gb:IE-SearchBox%26rlz%3D1I7GFRE_en%26sa%3DN%26start%3D60 %26um%3D1)
Hayatımda en büyük dayanak ve kuvvetim vatandaşlarımdan gördüğüm itimad ve destektir. Bütün vazifelerimde manevî, vicdanî olan en büyük endişem emanetinizin hürmet ve kutsallığına devamlı olarak dikkat etmektir. ( 1927 )
-----------------
sevgili atam kendi agziyla kendini anlatiyor....baslikla gayet baglantili....
evrensel-insan
18-07-2009, 20:09
Saygideger bogazici;
Sahsin kendisi, kendine elestirisel yanasamazki! Varmi, Ataturk'un oyle; ozelestiri yaptigi soylemleri? Varsa, bari onlari as da; ne demis ve dedigini nasil oz elestirmis?, bir gorelim.
Saygilarimla;
evrensel-insan
Saygideger ozgur;
Doğru anlamışsiniz. -ozgur-
Tesekkurler. Yalniz; bu normal sorgulamaya gore; ters bir sorgulama. Peki, sizde, dinden once milli sorgulama nasil olustu? Neydi size milli degerleri sorgulatan ve TC'nin hangi donemiydi? Bu soru biraz kisisel oldugu icin, cevap vermek istemezseniz, vermeyebilirsiniz.
Saygilarimla;
evrensel-insan
Sayın evrensel-insan
Bildiğiniz gibi yakın zamana kadar ülkemizde kürtçe ezgiler bile yasaktı. Bu konu başka başlıklar altında çokça konuşulduğu için buna fazla değinmeyceğim.
Toplulardaki değişim talepleri topluların enzor dönemlerinde ve en fazla ezilen kesimlerden gelir. Avrupada Düşünür ve Aydınların en çok çıktığı zaman kilisenin baskısınız en fazala hissedildiği zamandır. Buna benzer birçok örnekte gösterilebilir. Topluların rahat kesimleri herzaman statukoyu koruma pozyonuda olurlar.
Tabii burda toplumların gerçek aydın ve önderlerini tenzi ederim.
Bu sitede gerçek anlamda sorgulayan, fikir üreten, çağdaş aydın birçok arkadaş var. Bu arkadaşlarla onları yazılarından kolayca ayırabilirsiniz.
Sorgulamanın normalı yada tersi olmamamılı. Sorgulama kendi kendine karşı dürüst olmaktır, kendinle hesaplaşmayı öğrenmek, vicdanıyla hesaplaşmayı öğrenmektir.
Diğerleri sorgulamıyor, sadece kendilerine ne öğretilmişse ne görmüşseler işine nasıl geliyorsa o şekilde davranıyor. Şuna eminim ki atatürkü tabu haline getiren arkadaşlardan çoğunun aileleri yada çevereleri dindar olsa bu sitede islamın faziletlerin anlatacaktılar bize.
Birşeyiz sorgulamak, yalnızca o şeyin kötü yanlarını ele almak değildir. Örneğin Atatürkü sorugulamak Atatürkun yaptığı herşeyin yanlış olduğu anlammı çıkartılmamsı gerekiyor. Atatürk yaptığı devrimlerle çağının önunde bir insandı. Ama bunu söylerken 1920 li yıllarda yaşamanın anlamı yok.
evrensel-insan
18-07-2009, 20:40
Saygideger ozgur;
Vermis oldugun, aciklayici cevap icin tesekkurler. Ben zaten; dinde oldugu gibi; Ataturk konusunda da; Ataturksel degil de, Ataturk disindan bakabilmeyi ve bu bakistaki notr algiyi savunuyorum.
Konu yanlilik veya karsitlik degil; resmi tum ciplakligiyla; ortaya koyabilmektir. En azindan, bugun TC'nin icinde bulundugu durumu, tarihsel surecte; gercekci degerlendirerek, algilayabilmek ve analizini yapabilmek, sorunlarin temelini ortaya koyabilmek ve cozum onerebilmek icin.
Saygilarimla;
evrensel-insan
Ratiönalism
18-07-2009, 20:52
Ben Atatürk'ü her zaman eleştiririm.Vatan kurtarmakla iş bitmiyor çünkü önemli olan sözleri bence:)
Mesela bu sözleri Atatürk'ün ırkçı ve komünist karşıtı olduğunu gösteriyor
Dünya yüzünde, türkten daha büyük,ondan daha eski, ondan daha temiz bir millet yoktur ve bütün insanlik tarihinde görülmemistir
Aztekler,İnkalar neydi o zaman Atatürk:)
hayattaki yegane üstünlügüm, türk dogmaktir
Sözün bittiği nokta:) Türk doğmak:D
türk aleminin en büyük düsmani komünizmdir. her görüldügü yerde ezilmelidir
İşte bu nedenlerden dolayı eleştirmemiz doğru bence:)
ilkokulu türkiyede okumadığımdan bende bir putlaşma olayı söz konusu değil
açıkçası Atatürk le ilgili düşüncelerim net olarak 17-18 yaşlarındayken şekillendi
dolayısıyla ben Atatürkü kendime göre mükemmel buluyorum ve eleştirelecek bir tarafını göremiyorum
çünkü zaten 100 yıl sonra olabilecekleri dahi görebilmiş
aynı zamanda tüm dünya onu yüzyılın dahisi olarak görürken nesini eleştireceksiniz merak ettim.
"çünkü zaten 100 yıl sonra olabilecekleri dahi görebilmiş"
İnanırlar da Muhammedin istanbulun fehini yüzyıllar önce görebildiğini söylüyordu, Atatürkü her zaman iyi bir asker, fakat yetersiz bir siyasetçi olarak algıladım keşke siyaseti ehillerine emanet edip paşa paşa devam etseymiş diye düşünürüm. Benim kimi nasıl algıladığım da o kişinin insan olma değerinden ne eksiltir ne de arttırır. Kimsenin de burda Atatürk'ü eleştirmek için bulunduğunu düşünmüyorum. Tartıştığımız Muğlalı paşa da var, Kazım Karebekir de İsmet İnönü de.
Ama bir kişiyi beğenmek onun hakkında bu cümleyi kuracak kadar fanatikleştirmemeli kimseyi diye düşünüyorum. Mesela Atatürk 100 yıl sonra bugün kullandığımız bilgisayarı bilebilmişmidir? ülkelerin siyasi ataklarından yola çıkarak görüş ileri sürmüş olabilir. Atatürk madem ileriyi bu kadar iyi analiz etme yeteneğine sahip biriydi acaba bugün ülkede yaşanan Kürt hareketliliğini düşünebilmiş midir? ya da kendinden sonra ülkenin böyle bir kaos ortamına gelebileceğini! sakın her şeyi emperyaller yaptı diye makarayı başa sarmadan düşünelim. Atatürk hayalindeki Ulus devletini, kurarken Türk kimliğini şahlandırma adımları atarken ileriyi düşünen biri olmuş olsaydı ülke bugün bu halde olmazdı. Benim için bu güne etki edecek kadar onun ileri görüşlü olduğu savı hükümsüzdür. Ama kendi zamanının modernidir, ilericisidir bunun için mücadele vermiş, mücadelesinde başarılı olmuş ve de ilerleme kaydetmiştir. bunları da tek işaret parmağı ile başarmamıştır zaten bu kadar büyük bir değişimi sağlamak ekip işidir. Hepsi bu kadar.. Burda TD sitesi bile tek kişi ile ilerleme kaydedemezken tüm tarihi bir kişiye mal etmek ne kadar sağlıklıdır acaba?
ileriyi görebilmiş derken ben bugün oluşan şartlardan bahsediyorum
başımıza ampul takımı tarzı birilerinin geleceğini öngörebilmiş,fakat ömrü eserlerini tamamlamaya yetmemiştir
en büyük eseri de bildiğiniz üzere T.C.'dir.
ileriyi görebilmiş derken ben bugün oluşan şartlardan bahsediyorum
Kendilerine atatürkçü diyen bazıları, Atatürk ilerici diyerek geçmişe (1920 lere) takılıp kalma olasılığı yok mu ?
Evet atatürk ileriyciydi 1920 şartlarında. Cumhuriyetin ilanı, Kadınlara seçme seçilme hakkı verilmesi vs. o dönemler için çoğu avrupa ülkelerinde olmayan büyük devrimlerdi. Hep avrupayı örnek alıyordu o dönemde avrupanın dünyaya bakışı nasılsa atatürkün aynıydı.
Ama bügüne gelince aradan 85 yıl geçmiş ve köprunu altında çok sular geçmiş. Dünyada ve Avrupada Demokrasi, Özgürlükler, insan hakları vs. yönunde çok şeyler değişti.
Atatürkün 1920 li yıllarardaki Türkiyesi birçok yönden avrupayı örnek almış hatta bazılrından ileriyken, 2009 avrupası ile 2009 atatürkçülerini karşılaştırmayı imkanı var mı ?
İlericiliği ve gericiliği belirleyen tarihler arasındaki fark değildir.
Bugünün Türkiye'si bence 1920'lerden daha geridir.
Veya 1934'lü yılların Türkiye'si 1990 İsviçre'sinin Appenzell kantonundan daha ileridir (Bu kantonda ilk defa o tarihte kadınlara oy hakkı verildi) hatta İsviçre'nin bir kantonu var ismini şu anda hatırlamıyorum halâ kadınlara oy hakkı yoktur.
Bugünün Türkiye'si geriye doğru gitmektedir ileriye değil.
Ve bu geriye gidiş Osmanlıya geriye gitmek şeklinde tezahür etmekte.
Ben her zaman derim ki:
Kemalizmin ölüsü bile bunlara bin basar.
Ne liberali ne Osmanlıcısı ne AB'cisi ne cemaatcisi ne Soroscusu ne Kürtçüsü ne sosyalisti ilericilikte Kemalizm ile yarışamazlar.
Ben Kemalizmin ölüsünü bile bunlara tercih ederim.
sodaya katılıyorum
bugünün türkiyesi 1920lerdekinden çok daha geridedir
sokaklara çıkın da bi bakın
bir sürü çarşaflı,cübbeli,sarıklı,sakallı saçmasapan tip dolaşıyor ortalıkta
üstelik ben gibi açık kadınlarada garip garip bakıyorlar
bazıları daha da ileri gidiyor
birtanesi hamile olan ve kot tulum giyen bir arkadaşıma yanından geçerken gerin gerin,cehennemde yanarken bu kadar rahat olamayacaksın dediydi.
atatürk döneminde böyle birşey olabilir miyidi?
bunlar bu kadar pervasız davranabilir miydi?
adam başımıza neler geleceğini öngörmüş işte
gaflet ve delalet içinde,hatta hıyanet içinde olabilirler,hatta bunlar iktidar sahipleri bile olabilir demiş ki tam olarak olan budur.
Ben Atatürk'ü her zaman eleştiririm.Vatan kurtarmakla iş bitmiyor çünkü önemli olan sözleri bence:)
Mesela bu sözleri Atatürk'ün ırkçı ve komünist karşıtı olduğunu gösteriyor
Dünya yüzünde, türkten daha büyük,ondan daha eski, ondan daha temiz bir millet yoktur ve bütün insanlik tarihinde görülmemistir
Aztekler,İnkalar neydi o zaman Atatürk:)
Komik. Aztekler ve İnkalar daha dünkü medeniyet.
Türk tarihi Sümerin bile gerisine gider ve Sümer tarihine kaynaklık eder.
hayattaki yegane üstünlügüm, türk dogmaktir
Sözün bittiği nokta:) Türk doğmak:D
O sözün tamamı budur:
"Beni olağanüstü bir kişi olarak yorumlamayınız. Doğuşumdaki tek olağanüstülük, Türk olarak dünyaya gelmemdir"
Kendisini ilahlaştıranlara söylemiştir. İlah olmak değil Türk olmak onun için yeterli bir meziyettir. Bence de öyledir. Türk olmakla ben de iftirah ederim ve bunu bir olağanüstülük olarak görürüm. Sizlerin milli bilinciniz Batı mahfillerinden gelen rüzgarların tesiryle yok olup gitti ise bunu anlamanız mümkün değil. Bu konular öyle bir "batılı" gibi "analiz" yapılarak anlaşılmaz.
Bu insanın milli şuuru ile ilgilidir. Bu şuur ya vardır ya da yoktur. Yok varı göremez.
türk aleminin en büyük düsmani komünizmdir. her görüldügü yerde ezilmelidir
İşte bu nedenlerden dolayı eleştirmemiz doğru bence
Atatürk'ün böyle bir sözü yoktur. Bu sözü onu zamanın ruhuna adapte etmeye çalışanlara soracaksınız.
Bir de sorması ayıp ama; "vatan kurtamakla iş bitmiyor" demekle neyi kastettiniz?
Vatan kurtarmakla işi bitirmemiş üstüne de Cumhuriyet'i kurmuştur.
Yani her yönüyle olağanüstü bir karakterdir.
"Hayatta en hakiki mürşit bilimdir" diyen bir insan put olamaz..
Eşyanın tabiatına aykırı.
İlericilikte tek kriteriniz Laiklik mi ? O zaman Hondras çok ilerici, 196 uyguru idam eden çinde ilerici ülkeler....
İlerici insanların kimler olduğuna dair genel geçer bir tek kriter vardır..
Tamamı "iktidarlarla" mücadele ederler.
Bir örnek vereyim.
İlhan Selçuk..
Adamcağız ben kendimi bildim bileli iktidarlarla resmen savaşır.
Bu insanlar da hep laik insanlar.
Kriterlerden biri "laiklik" tir denilebilir.
Ama inananlar öyle değil.
Ben kendimi bildim bileli "gelene ağam gidene paşam" diyen ne inananlar gördüm..
Evrensel-insan soruyu ters sormuş.
"Atatürk'ü eleştirenler neden Muhammed'i eleştiremiyor?"
diye sorarak
bu soruyu baş aşağı durmaktan kurtarıyorum.
Açıklamanız için teşekür ederim theatre,
sorumu tekrar sorunun muhatablarına soruyorum.
İlericilikte tek kriteriniz Laiklik mi ?
O zaman Hondras ve 196 uyguru idam eden çin ilerici mi ?
evrensel-insan
19-07-2009, 01:00
Saygideger soda;
Soru neden basasagi. Burasi D.O.G. Sitesi. O yuzden basasagi degil; Eger M.O.G. Sitesi olsa idi, o zaman basasagi olurdu.
Saygilarimla;
evrensel-insan
Çin ilerici değildir. İnsan hakları ihlalleri yapanlar ilerici değildir.
Yani laiklik ilericilik için gerekli ama yeterli koşul değildir.
Örneğin S.Arabistan laikliğe geçse bu onlar için devrimsel anlamda ilericilik olur ama bu durum Çin için geçerli değildir. Kaldı ki Çin'in laikliği ise tartışmalıdır çünkü laiklik dinsizlik değildir.
Bu site Muhammed'in eleştirilmesini başat bir iş olarak gören bir site.
Bu sitenin kuruluş amacında Muhammed eleştirisi var.
Bu durumda Atatürk'ü eleştirenler önce Muhammedi eleştirip rüşdünü ispat etmeli.
Hem tarihi de daha eski.
Neredeyse 1500 sene önce
Bu durumda daha 100 yılı bile bulmamış bir tarihten "gericilik" bulup çıkaranların 1500 yıl önceki bir tarihten hangi ilericiliği bulduklarını öğrenmek isteriz.
Teşekkür ederim Soda.
Bence darbecilerin cirit attığı hondrasta çok ilerici değil.
Dersimde, Ağrıda kıyılan binlerce kişi insan olmadığı için! onların kıyımını insan hakkı ihlaline sokmamak lazım canım! maksat Atatürk ilerici olsun!
Birilerinin vatan adına yaptığı savunma da, Çin çingeneden almış vatanını ki İnsan hakları ihlali yapmış. İnanmış gibi yapalım hadi buna da !
İran Şah döneminden daha geridedir şu anda, Şah devrildikten sonra gelen yönetim gericiden de gerici olmasına rağmen Şah İran da bulunmaz hint kumaşı ilan edilmiyor. Neden acaba? Bana kıyan Mehmet olmuş, Ahmet olmuş, Çin olmuş, Atatürk olmuş, Ahmedi Necad olmuş! teslimiyet, kulluk,inanç biraz da siyasi soslu çıkar üzerine iman budur işte..
Kurbanını bile kendine aşık eder.
Sayın evrensel-insan
Birkaç daha önceki mesajlarımda anlatmak istediğmle ilgili çok güzel bir örnek aklıma geldi şuanda. Bu saaatde nerden geldiyse :)
Örneğin rahaat kot pantolon giyememkten şikayet eden birisi için tek sorun laikliktir. Bu kişi için Demokrasi, İnsan hakları, Özgürlükle vs. vs hiçbir önemi yoktur ve bu değerler düşünüp sorgulanmaya değmez. Kot pantolan giyebiliyorsa gerisi teferruat....
saygılarımla....
evrensel-insan
19-07-2009, 01:44
Saygideger soda;
Onlar ile ilgili basliklar sitenin her tarafinda, zaten cirit atiyor. Benim amacim ise; tersini ortaya koymakti. Dedimya! Eger bu site Milli ozgurluk Grubu" sitesi olsaydi, o zaman dedigin olurdu.
Demek milli tabuyu asmak icin, en az 1500 sene mi, bekleyeceksin. Bir asir yetmiyormu? Biliyormusun, bir asirda; tum dunya nufusu yenilenmis oluyor.
Demekki nufusla birlikte eski cagdisi dusunceler de, yenilense; yani tutucular, gericiler, v.s. olmasa; en azindan dunya; nufusuyla birlikte, dusunce de, yenilenecek.
Ama; gercekci olmak gerekirse; 1920 lerde zaten milli tutuculuk ve teklestirme politikasi, zaten devrini tamamlamisti. Dunya da; bunun tarihi 1800 lerdir. Baslangicida; 1600 ler.
Saygilarimla;
evrensel-insan
hocam bu M.O.G. çok yerinde bir kısaltma olmuş. Müslüman inanırlar için, Muhammed'den Özgürlük Grubu veya Müslümanlıktan Özgürlük Grubu, Vatanperver şanlı şalvarlı milliler için de Milliyetten Özgürlük Gurubu ama en güzeli Milliyetçilikten Özgürlük Grubu olur:)
Bu başlık pek bir yerinde oldu hocam elinize sağlık nur topu gibi yeni kısaltmalarımız var artık. M.O.G :)
evrensel-insan
19-07-2009, 01:49
Saygideger pervane;
Ben, site de; M.O.G. grubu actim, bir goz atip; uye olabilirsin, istersen.
Saygilarimla;
evrensel-insan
evrensel-insan
19-07-2009, 01:55
Saygideger ozgur;
Bir arada; "devrimciler, solcular" ABD yapimi diye, kotpantolon giymiyorlardi. Iste, ulkem boyle "garip" bir ulke. Oz den once; sekilcilik on planda. Kimi bunu gosteris icin yapar, kimi de gostermeyis icin.
Saygilarimla;
evrensel-insan
Dersimde, Ağrıda kıyılan binlerce kişi insan olmadığı için! onların kıyımını insan hakkı ihlaline sokmamak lazım canım! maksat Atatürk ilerici olsun!
Dersim'de Ağrı'da kıyılan binlerce insan yoktur.
Bunlar propaganda. Bölücü propaganda. Asıl kıyılan bizim Mehmetçiklerimiz olmuştur.
Sen karakollarımı basacaksın, yollarda pusu kuracaksın, benim askerime saldırıp katledeceksin sonra sana dokunan oldu mu o "kıyım" olacak.
O isyancıların hepsi İngilizin yerli piyonları idi. Acı ama gerçek budur.
Biz ihaneti iyi biliyoruz. O yüzden Kemalistler "hain" lafını çok kullanır.
Sırtımza aldığıımz biçak darbeleirnin izi hala sırtımızdadır.
O yüzden bugün de Amerika'ya Avrupa'ya güvenip çok celallenmeyin. Onların gücüne güvenenler geçmişte yanıldılar ve bu yanılgıları bugünkülere ders olmalı.
Konu yanlilik ya da karsitlik degildir. Ataturke, ATATURKSEL bakmaktir. Milli tutuculugun sence kaynagi nerden gelmektedir?
Saygilarimla;
evrensel-insan
Sayın evrensel-insan;
Bir çok şey söylenmiş ama yine de kendi görüşümü söyleyeyim.. Aslında konu bir nevi yanlılık ya da kaşıtlık.. Örneğin Kemalizm.. Bana siyasi görüşümü sorduklarında Atatürk' ün görüşlerini savunuyorum derim; ama bu savunma bana doğru gelen düşüncelere yöneliktir; yani eleştirisel bir yanı vardır.. Ancak ben Kemalistim dendiğinde Atatürk ne demişse ne yapmışsa benim için o vardır anlamına geliyor.. Burda bir eleştirisellik yok; bir nevi din gibi.. Milli tutuculuğun kaynağı da biraz burdan geliyor bana göre.. Örneğin burada Atatürk' ten konuşuyorsak; Atatürk' ün savunduğu, ortaya attığı her düşünceye körü körüne bağlanmak.. Böylece farklı bir düşünceye, yeni şeylere açık olamamak.. Bu biraz da bilgilenmeden yapılan seçimlerden kaynaklanıyor sanırım..
Kendi Sözlerinizle kendiniz çelişiyorsunuz sayın soda!
İnsan hakları ihlali yaptığı için Çin'i ilerici kabul etmeyen sizdiniz. fakat kendinizi hemen melek ilan ettiniz nedense! şimdi neden yan çizip yok ihanet ettiler de, yok 5 kişilerdi de, yok benim mehmetçiğim şehit oldu masalına hemen başvurdunuz ki!
sizden kelle sayısı mı soruldu! ya da neden öldürüldüklerini. anlatacağınız masalı çok dinledik, biliyorduk. Bizi masallar ilgilendirmiyor zaten..
Çindeki Türkler de herhalde birşeyler yapıyorlardır değil mi? haklarının ihlaline yol açacak kadar! işinize gelince pek bir mazlum olunuyor değil mi? yeterki siz mazlum olduklarını ordan ilan edin biz de zaten inanmak için ellerimizi açmış dua ediyorduk!
Üstelik Şu anda da Türkiye'nin piyonluğunu yapıyor ordaki Türkler, daha geçen meydanlarda orası Sincan Bölgesi değil! Uygur Türk cumhuriyetidir diye televizyonlarda bas bas bağırıyordu, bir uygur ileri gelen sözcüsü!
Uygur bacısı ülkeye kabul ediliyor sürgündeyken, Öcalanı barındıranlar neden kınanıyordu ha o zaman, ikiyüzlü riyakar ülkem!
Avrupa PKK liderini konuşturduğunda mangalda kül bırakmıyordu Türk hükümetleri! Adam Türküyede ayrı Cumhuriyeti savununca ne yapıyor peki kınadığı avrupayı kimse hatırlatmayacak mı? bu oynaklık ile artık kimler inanır sizlere zannediyorsunuz ki?
Uygurlar Çin karakollarını mı basmışlar?
Bana Uygurlar tarafından öldürülen 1 tek Çin askerini gösterin.
Adamların en masum protestolarına bile silahla saldırdı Çin askeri. En masum halk tepkisi katliamla sonuçlandı.
Siz bununla neyi karşılaştırabilirsiniz? Türkler eşkiyalık yapmazlar, terörizm yapmazlar ama üzerlerine zulümle gelinir. Bununla neyi karşılaştırıyorsunuz? Yoksa kundaktaki bebekleri bile katleden Pkk'lılar ile Uygur Türklerini mi aynı kefeye koyacaksınız?
Benzer olan hangisi biliyor musunuz? Benzer olan Pkk ile Çin dir.
İkisi de katliamcıdır.
Benzer olan masum insanları katledenlerdir. Dünyanın heryerinde bunlar biribirne benzerler.
Rabia Kadir'e gelince: Beni zerrrece ilgilendirmez.
Ben Amerikan ajanları ile ilgilenmem.
Onu AKP hükümetine soracaksınız.
Ama Rabia Kadir ile Apo arasında benzerlik kuruyorsanız siz şaşırmış olmalısınız.
Birisi bebek katili diğeri ise sadece bir ajan. Birisi kanlı bir terör örgütü lideri diğeri ise sadece bir piyon.
Siz karşılaştırma yapacağınız unusrların "eşdeğer" olmasına bakınız. Yoksa bu mantığınız ile çok açık verirsiniz.
Kendilerinin inanmasi kendilerine yetiyor zaten sayin pervane :)
Bu oylesine bir zirh ile donatilmistir ki , sarsmanin imkani yoktur,
Bir muslumanin ateist olmasi her zaman bir ihtimaldir,
ama bunlarin kendi iclerinde kurduklari ic denge ise asla yikilmaz.
Onceleri katliamlari kabul etmezler ,
ortulemiyecek hale gelince ,
bu seferde
dengelerini saglamak ,
acil durumlarda kullanmak icin ,
her zaman bir bahaneleri ,yontemleri vardir,
Bu ya yabanci parmagidir , yada o halkin kendisi kasinmistir.
Ne olursa olsun o denge asla sarsilmaz , yikilmaz , sendelemez ,
kusku duymaz , supheye dusmez ,,
kendine yakistirdigi cagdas insan kimligi ile
sirtinda tasidigi bu dogmalari baska turlu kaynastiramaz,
evet duvarda bir catlak meydana gelirse ,
ya cagdas kimliginden yada dogmalarindan vazgecmek zorunda kalir ki
inanin bu bilinc altinda onlari en cok korkutan seydir.
evrensel-insan
19-07-2009, 02:45
Saygideger soda ve pervane;
Lutfen, konumuza sadik kalalim, eger mumkunse!
Saygilarimla;
evrensel-insan
evet evet biz zaten hep açık vermekten dolayı bu kadar insan öldürülen bir ülkeye sahip olduk!
Dersimde kaç tane karakol vardı da 1938 de orda yaşayan halk önce karakollara saldırdı ki katledildiler ha sayın soda! siz söyleyince doğrusu oluyor değil mi?
Neden acaba yılmaz Türkerimiz nerde peki, Vatan bölünmez naraları atanlar nerde? neden Çin vatan değil mi? Bekliyordum zaten sizden bu savunmayı. Benim savunmama uygun düşüyorsa TC oluyor. Değilse At AKP Hükümetinin üstüne çık aradan.. AKP zaten ingiliz partisi ya hiç biri TC vatandaşı değil. CHP de, MHP de nerde efendim ağaların vatan böldürmezlikleri. Uygur bacısı pek bir masum, bacı Türk olunca masum olması da pek tabi hatta zamanım olsa kendisi için ağlamayı düşünüyordum! sizin bu yazınızdan sonra, ama öyle evinde gergef işlerken mi şimdi sürgün edilmiş ABD ye bu bacımız, sonrada ajan olmuş demekki bak sen! neyse kargaları çağırayım da gülsünler bari!
Zaten işinize gelmeyen, sizi doğrulamayan herkes ya ingiliz ajanı, ya ABD piyonu, ya bölücü, ya da bebek katili oluyor. Neylersiniz sayın soda eldeki kan kolay temizlenmiyor birilerinin üstüne sürmek lazım ki biraz azalsın! Anlıyorum sizi!
Evrensel hocam çok özür dilerim. Ama ki ne insan hakları söz konusu olunca kendimi tutamıyorum.
Sayın niveru adana çekil aradan desem:) birimiz sağ kalalım bari yahu!
boğaziçi
19-07-2009, 14:47
Neden acaba yılmaz Türkerimiz nerde peki, Vatan bölünmez naraları atanlar nerde? neden Çin vatan değil mi? Bekliyordum zaten sizden bu savunmayı. Benim savunmama uygun düşüyorsa TC oluyor. Değilse At AKP Hükümetinin üstüne çık aradan.. AKP zaten ingiliz partisi ya hiç biri TC vatandaşı değil. CHP de, MHP de nerde efendim ağaların vatan böldürmezlikleri. Uygur bacısı pek bir masum, bacı Türk olunca masum olması da pek tabi hatta zamanım olsa kendisi için ağlamayı düşünüyordum! sizin bu yazınızdan sonra, ama öyle evinde gergef işlerken mi şimdi sürgün edilmiş ABD ye bu bacımız, sonrada ajan olmuş demekki bak sen! neyse kargaları çağırayım da gülsünler bari!
Zaten işinize gelmeyen, sizi doğrulamayan herkes ya ingiliz ajanı, ya ABD piyonu, ya bölücü, ya da bebek katili oluyor. Neylersiniz sayın soda eldeki kan kolay temizlenmiyor birilerinin üstüne sürmek lazım ki biraz azalsın! Anlıyorum sizi!
...................
http://www.add.org.tr/nutuk/resim/sevr11.jpg
sayin pervane, ataturk le biz bu haritadaki noktadan, iyi yada kotu bugunku duruma geldik...ortada bir kurtdistan goruyormusunuz bu haritada....gelelim cin e cin uygurlarin ulkesini tarihte goreceksiniz ele gecirmis kendi egemenligine almistir...yani bebek katili ile yaptiklariyla bir ilgisi yok...abd isine gelene destek olur, uygurun bacisinada isine geldigi noktada kucak acmistir...arada hicbir baglanti yoktur anliyacaginiz....
sevr serv dedikleri , olu dogmus bir anlasmadir , yunanistan haric taraf ulkelerin hic birinin meclisinde onaylanmis degildir..
I.dunya savasi sonunda turkiye icin ongorulen turk nufusunun yogun yasadigi yerlerde bir turk devletinin kurulmasi , bogazlarin silahsizlandirilmasi ve uluslaraarasi bir komisyon tarafindan yonetilmesidir ..
Ingilizler ermeni meselesini kurcalamasaydi ,anadoluda silahli bir baskaldiri olmasaydi , belki bir kac yil surecek bir isgal sonrasi yine ayni durumda olacakdik ,aynen o gunun almanyasinda oldugu gibi , bu bir ongorudur, tarihde olan olmustur
Kurtulus savasi sonrasi elde etdigimiz , turklerin yogun yasadigi yerler,silahsizlandirilmis ve gecis yonetimi uluslararasi komisyona bagli bogazlardir
Kurtulus savasinin kazandirdigi belki de tek sey ligh bir saltanat yerine sert,otoriter bir cumhuriyettir ..
Kurtler meselesine gelince , gerek mondros sonrasi , gerekse lozan gorusmeleri boyunca eger kurd halkinin ileri gelenleri , temsilcileri istemis olsaydi ,kurd halkinin yogun talebi bulunsaydi bugun bagimsiz bir kurdistandan bahsedecekdik ,
Kurtler lozan gorusmelerinde turklerle olan birlikteliklerinden vazgecmemis , cogunluk olarak turkiye ile kader birliginde israrli olmsulardir , bunda o gunlerde gerek ataturk gerekse diger yoneticilerin soyledikleri , ozerlik vaadleri etkili olmustur..
Eger kurdler yeni devletin kurulmasindan bir kac yil sonra , turklestirileceklerini bilmis , ongormus olsalardi belki bugun tarih bambaska bir sekilde olacakdi ,, ama dedigim gibi tarihde olan olmsutur..
Kurtler lozan gorusmelerinde turklerle olan birlikteliklerinden vazgecmemis , cogunluk olarak turkiye ile kader birliginde israrli olmsulardir
Bunun karşılığı olarak özalpta 33 kişinin yargısız ifaz edilmesi, Binlerce faili mechul mu olmalıydı ?
Tarih değişmez sayın niveru.
Becerim olsa bir soyağacı gibi birşey çizmeyi isterdim şu an.
Peygamberimizden, Atatürk'e geçilmiş, oradan Çin'e, oradan pkk'ya, sevr di, kürtlerdi, dersim'di falandı filandı der iken yine karışmış konu. Sayın evrensel-insan toplamaya çalışmış ama başarılı olamamış.
Eleştiri nedir? Bence bu sorunun cevabı ile başlamalısınız tartışmaya. Nedir ve nasıl olmalıdır?
Saygılar
mehmetsalih
19-07-2009, 20:52
Selam,
İslam Tarihinde Hazreti Muhammed'i eleştirenler az olmuştur. Çünkü hem korku hemde sindirme vardı. Zmanla bu korku ve sindirme yatşınca artı biraz daha serinlik olunca İnsanlar daha suratle eleştirmeye kalktılar.
Atatürk'te Türkiye devletinin kurucusudur. Onun kusurları görülemez çünkü onun hayatıyla ve sözleriyle yaşıyoruz ve bizlere gelenek gibi gelebiliyor örn: ''Ne Mutlu Türküm Diyene'' gibi.
Atatürk bir düşünür ve fikir adamından ''komutan''dır. Svaşçı ve siyaset ehliydi ama sonrasında Kemalizm denen grupla bu birtür ideoloji haline geldi. Belkide ''Atatürkü eleştiren neden X'i eleştiremiyorlar denilecektir'' İnsanlar bugünü konuşmayı sevmezler efsanleri ve geçmişi daha rahat sürebiliyorlar.
Sevgi...