Orijinalini görmek için tıklayınız : dünya genelinde evrim, din ve IQ araştırması
National Geographic'den dünya evrim tablosu. Son iki sırada kimin olduğu hiçbirimizi şaşırtmaz sanırım...
http://news.nationalgeographic.com/news/bigphotos/21329204.html
Araştırmanın kesinliği ve kaynağın belirsizliği tartışılır fakat burada da din-IQ tablosu oluşturulmuş.
http://hypnosis.home.netcom.com/iq_vs_religiosity.htm
Sn. nefes,
Yabancı dil konusundaki cahilliğimiz ile şunu anladık.
Birinci grafiğinizde ülkelerin, evrim teorisine karşı verdikleri cevaplar. (Doğru, kararsız, yanlış)
İkincinde ise ülke vatandaşlarının mantıksal zeka katsayıları ile yine o ülke insanlarının dine verdikleri önem karşılaştırılmış.
Sonuçta söylemek istiyorsunuz ki; IQ ile dine verilen önem arasındaki negatif korelasyon vardır.
Öncelikle, doğru mu anlamışız?
İlginç bir istatistik olmuş tabiki kaç kişi baz alınarak yapıldığını bilmiyorum ama tam olarak tüm bir toplumu kapsamasada ortalama değerleri aşağı yukarı vermektedir,bu tür grafikleri
Öncelikle dine fazla önem vermediklerini söyleyen ülkeler genellikle komünizm altyapısı olan yada uzak doğu felsefelerini toplumlarında yaşatan ülkeler olmuş.Mesela japonya,vietnam,güney kore(uzak doğu)-rusya,özbekistan,bulgaristan,ukrayna,çek cumhuriyeti,polonya(bunalrda geçmişlerinde kominist yönetimlere sahip olan milletler)dolayısıyla bu cevaplar yerindedir.
Fakat italya gibi katolikliğin merkezi,fransa,almanya ve ingiltere gibi hristiyanlığın koruyuculuğunu yapan ülkelerde bu oranı düşük görmek beni şaşırttı doğrusu.
Diğer ülkeler zaten dini olarak istatislikleri doğrular niteliklerde ülkelerdir.
Türkiyede verilen cevaplarda tahminimden aşağıda çıkmışlar,bunuda belirmeliyim.
IQ seviyelerine gelince,bunun içinde eğitim şartlarınıda baz alırsak eğer ve bunun yanında toplumu salaklaştıran unsurlarıda ele alırsak(medya,çarpık eğitim sistemi,niteliksiz programlar,okuma kültürünün azlığı)gibi nedenleride sayarsak bu tabloda aşağı yukarı tahmin edilen gibi olmuş.
idiot 0-24
embesil 25-49
moron 50-69
düşük zekalı 70-79
tutuk zekalı 80-89
normal bir zeka 90-100
üstün zekalı 110-119
çok üstün zekalı 120-139
dahi 140+ .
Bunlarda iq'seviyelerinin karşılığı olan katagoriler.Türkiye bu duruma göre normal akıl sahibi ortalamasında bir ülke.Fakat araştırma batılı ülkeler ele alınarak yapılmış.Onların eğitim kalitesi bizden yukarda ve insanlar daha normal bir sosyla ortama sahipler.Bu geliştirilirse bizim ülmekizinde daha yukarlarda olacağını tahmin ediyorum.
Bir şey daha eklemek istiyorum batı ülkeleri arasında gösterildiği için dünyada değil onlar arasında sonuncu olmuştur Türkiye,dünyaya göre sonuncu olduğunu zannetmiyorum.Fakat aynı zamanda bu istatistiksel bilginin hatalı olduğunu ve Türkiyede daha fazla insanın evrim teorisini kabul ettiğini düşünüyorum.
Saygılarımla...
Bir şey sormak istiyorum burda.Din derken semavi olan dinlerdenmi yoksa genel olarak din kavramından mı bahsedilmiş.Herhangi bir fikriniz varmı bu konuda.Çünkü bildiğiniz üzere uzak doğu başta olma üzere bir çok bol nüfuslu ülke kendi öğreti ve dinlerini yaşıyorlar.Her ne kadar bunlara din değil öğreti yada felsefe desekte,bu inanışlarında,rahipleri,ibadethaneleri,ibadet çeşitleri gibi unsurları var.Bu bakımdan tablo değişebilir.
Yine sormak istediğim bir konuda dine bakış olarak genel sosyla toplumlar arası ilişkiler baz alınarakmı cevaplanmış,yoksa hayatın her alanında dinin etkisini baz alarakmı cevaplar alınmış sorulara.Eğer bunlarıda belirtirseniz,istatistikler biraz daha farklı bir bakış açısına indigenir.Mesela İtalyada dinin önemli olup olmadığına verilen cevap bence tutarsız olmuş.
Saygılarımla...
Sn. nefes,
Birinci grafiğinizde ülkelerin, evrim teorisine karşı verdikleri cevaplar. (Doğru, kararsız, yanlış)
Zıttını iddia ettiğimi hatırlamıyorum, hatta hiçbirşey iddia etmediğimi düşünüyorum. Nereden çeviri yaptığım kanısına vardınız anlayamadım.
İkincinde ise ülke vatandaşlarının mantıksal zeka katsayıları ile yine o ülke insanlarının dine verdikleri önem karşılaştırılmış.
Tekrar soruyorum çeviri yaptığımı yada birşey iddia ettiğimi nereden çıkardınız?
Sonuçta söylemek istiyorsunuz ki; IQ ile dine verilen önem arasındaki negatif korelasyon vardır.
Aslında birşey söylemek istemiyorum. Bilim Forumu başlığı altında bilimsel olarak yapılan istatistiki bir çalışmayı paylaşmak istedim. Küçük bir detay olarak da fikrimi belirttim: İslamın ve Hristiyanlığın 2 büyük sembolü ülkeler son sırada, bu da normal.
Öncelikle, doğru mu anlamışız?
Başlığımı ve karakterini diyorsanız yanlış anlamışsınız, yanlış anlamakla kalmayıp başlığı açana odaklanarak ona ithamlarda bulunma gafletine düşmüşsünüz.
Linkleri diyorsanız herkesin doğru anlayacağı gibi siz de doğru anlamışsınız. Zaten açıklama gerektiren linkler değil. Şayet birinci linki "dünyada evrim geçiren ülkeler tablosu" diye algıladığımı düşünerek hata yaptığımı iddia ettiyseniz o apayrı bir gaflet olur. Zaten 2. linkteki tablonun "ismi" IQ-din. Farklı birşey söylemedim sanırım..
evrensel-insan
29-07-2009, 14:34
Saygideger mhmd;
Grafigin dikeyi, IQ degeri, yatayi ise;dine cok onem veren ulkelerin % si.
Grafik, cesitli ulkelerin nufuslarindan yapilan aritmetiksel anlamli IQ olcumuyle; ayni ulkelerin, her bir ulkesinin, nufusunun dinin cok onemli olduguna inanan belirli bir kisminin birbirine olan iliskisini gosteriyor.
Saygilarimla;
evrensel-insan
Yav bi nefeslenin Sn. nefes :laugh:
Kim sizi suçluyor?
Sadece cehaletimizin açığını kapatmak için şahsen, kendimizin, bizatihi anladıklarının doğru olup olmadığının teyidini istemiştik. Hepsi bu.. (Şimdilik)
Pek tabii ki linklerdeki bilgilerimizin.
Yav bi nefeslenin Sn. nefes :laugh:
Kim sizi suçluyor?
Sadece cehaletimizin açığını kapatmak için şahsen, kendimizin, bizatihi anladıklarının doğru olup olmadığının teyidini istemiştik. Hepsi bu.. (Şimdilik)
Pek tabii ki linklerdeki bilgilerimizin.
cahilliğimiz
Bu kısmı cahilliğiniz olarak okudum. Kusura bakmayın.:madgrin:
Sy Nogada
Sanırım burada sözkonusu olan din değil dini inanç. Yani çeşitlilik gösteren hertürlü dini inanç. Çünkü aşağıdaki açıklamaya dikkat edersek:
The green diamonds represent individual countries; the yellow line is a linear regression (y = mx + b), calculated by the least squares method. The United States data point is circled in red. TK Solver was used to create the graph from the data listed in the table below:
Elde edilen datalara göre ortaya çıkarılan ortalama doğrusundan en fazla sapma gösteren ülkelerden birisi Amerika. Yani bu demek oluyor ki Amerikada IQ ortalaması yüksek aynı zamanda "religiosity" (dindarlık) oranı da yüksek. Buradan Amerikada sadece Hristiyan dindarlığının değil Scientology yada benzeri tarikatların da varlığının dikkate alındığı anlaşılabilir.
Bu kısmı cahilliğiniz olarak okudum. Kusura bakmayın.:madgrin:
Sy Nogada
Sanırım burada sözkonusu olan din değil dini inanç. Yani çeşitlilik gösteren hertürlü dini inanç. Çünkü aşağıdaki açıklamaya dikkat edersek:
Elde edilen datalara göre ortaya çıkarılan ortalama doğrusundan en fazla sapma gösteren ülkelerden birisi Amerika. Yani bu demek oluyor ki Amerikada IQ ortalaması yüksek aynı zamanda "religiosity" (dindarlık) oranı da yüksek. Buradan Amerikada sadece Hristiyan dindarlığının değil Scientology yada benzeri tarikatların da varlığının dikkate alındığı anlaşılabilir.
İşte ben de bu yüzden sordum.Fakat buna bakarak italyanın sonucu biraz yanlış gibi geldi bana.Yada japonyanın.Çünkü japonya şintoizm,budizm gibi ilkeleri(din geleneğinden gelerek)bir çok alanda günlük olarak kullanmakal beraber halkın bunalra derin bir saygısı ve bu saygıyla oluşmuş bir örf-adet prensibi var.Bazı yerlerde çelişki gördüm bende bunu söylemeye çalışıyorum.Yoksa doğruluğunu yada yanlışlığını yada sizin maksatınızı kötülemek için değil yanlış anlamayın :D
Sevgi ve Saygılarımla...
İşte ben de bu yüzden sordum.Fakat buna bakarak italyanın sonucu biraz yanlış gibi geldi bana.Yada japonyanın.Çünkü japonya şintoizm,budizm gibi ilkeleri(din geleneğinden gelerek)bir çok alanda günlük olarak kullanmakal beraber halkın bunalra derin bir saygısı ve bu saygıyla oluşmuş bir örf-adet prensibi var.Bazı yerlerde çelişki gördüm bende bunu söylemeye çalışıyorum.Yoksa doğruluğunu yada yanlışlığını yada sizin maksatınızı kötülemek için değil yanlış anlamayın :D
Sevgi ve Saygılarımla...
Aslında kaynağının bile net olmadığı ve yapılan araştırmanın kapsamı hakkında net bilgiler verilmediği bir konu. Bu yüzden çelişki bulmanızı kötü algılamıyorum. Sadece dikkatimi çeken ilginç bir konuydu ve sunmak istedim, tek maksadım buydu. Sonuçlara da pek takılmamak gerek.
Yakın bir akrabam iş gereği 2 sene kadar kaldı Japonyada. Bana anlattığı, özellikle gençlerde giyim kuşam davranış zevk vs konularında tamamıyle amerikan özentiliğinin olduğu. O bildiğimiz "çok saygılı ve prensipli insanlar" imajının yavaş yavaş ortadan kalktığını belirtiyordu. İtalya içerisine Vatikanı da katmışlar mıdır bilinmez ama Vatikan'ın özerk bir ülke olduğunu biliyoruz ve 1000kadar nüfusu var.
Aslında kaynağının bile net olmadığı ve yapılan araştırmanın kapsamı hakkında net bilgiler verilmediği bir konu. Bu yüzden çelişki bulmanızı kötü algılamıyorum. Sadece dikkatimi çeken ilginç bir konuydu ve sunmak istedim, tek maksadım buydu. Sonuçlara da pek takılmamak gerek.
Yakın bir akrabam iş gereği 2 sene kadar kaldı Japonyada. Bana anlattığı, özellikle gençlerde giyim kuşam davranış zevk vs konularında tamamıyle amerikan özentiliğinin olduğu. O bildiğimiz "çok saygılı ve prensipli insanlar" imajının yavaş yavaş ortadan kalktığını belirtiyordu. İtalya içerisine Vatikanı da katmışlar mıdır bilinmez ama Vatikan'ın özerk bir ülke olduğunu biliyoruz ve 1000kadar nüfusu var.
Evet bu son dediklerinizden benimde haberi var.Aslında benim biraz üzüldüğüm bir nokta bu.Neden diyecek olursanız Japonya gibi kendini kanıtlamış,gururu ve onuruyla tanınan,gelişmişlikte sınır tanımayan ve her bakımdan yüksek değerlere ulaşmış bir toplum nasıl oluyorda bir başka topluma özeniyor hayret ediyorum buna.Bende bunu dumuştum fakat genelde sizinde belirttiğiniz gibi genç kesimde geçici bir heves olabilir.
Diğer konuya gelirsek evet vatikan 1000 nüfuslu kendi içinde özerk bir oluşum.Zaten ben İtalyan halkı olarak dedim bu konuyu.Zaten Vatikanda bulunan sivil vatandaş yok.Hemen hemen hepsi Ruhban sınıfı ve sembolik papa askerleri,isviçre'den gönüllü olarak papayı koruma amaçlı oluşturulmuş bir sembolik birlik.Benim akrabalarım ve arkadaşlarım var italyaya gitmiş yada ulunmuş olan.Onlarda diğer avrupa ülkelerine göre tutucu oldukalrından bahsediyorlar dı.Ancak tabikide tutucu olmak la bağnaz olmak arasındaki uçurumu çokdan aşmış medeni insanlar.İşte bende Türkiyenin hem dinini korumasını hemde en çağdaş ve gelişmiş ülkelerden olmasını istiyorum.
Umarım olur.
Saygılarımla...
Evet bu son dediklerinizden benimde haberi var.Aslında benim biraz üzüldüğüm bir nokta bu.Neden diyecek olursanız Japonya gibi kendini kanıtlamış,gururu ve onuruyla tanınan,gelişmişlikte sınır tanımayan ve her bakımdan yüksek değerlere ulaşmış bir toplum nasıl oluyorda bir başka topluma özeniyor hayret ediyorum buna.Bende bunu dumuştum fakat genelde sizinde belirttiğiniz gibi genç kesimde geçici bir heves olabilir.
Diğer konuya gelirsek evet vatikan 1000 nüfuslu kendi içinde özerk bir oluşum.Zaten ben İtalyan halkı olarak dedim bu konuyu.Zaten Vatikanda bulunan sivil vatandaş yok.Hemen hemen hepsi Ruhban sınıfı ve sembolik papa askerleri,isviçre'den gönüllü olarak papayı koruma amaçlı oluşturulmuş bir sembolik birlik.Benim akrabalarım ve arkadaşlarım var italyaya gitmiş yada ulunmuş olan.Onlarda diğer avrupa ülkelerine göre tutucu oldukalrından bahsediyorlar dı.Ancak tabikide tutucu olmak la bağnaz olmak arasındaki uçurumu çokdan aşmış medeni insanlar.İşte bende Türkiyenin hem dinini korumasını hemde en çağdaş ve gelişmiş ülkelerden olmasını istiyorum.
Umarım olur.
Saygılarımla...
Bunun için islamiyete el değirmeniz gerektiğinin farkında mısın bilmiyorum. Ne kadar da yazıldığı günden bu yana bozulmadan kalan kurandır derseniz deyin, aslında islamiyetin dünyadaki kötü imajını yaratan "parantez içi" bozulmalar ve "hadisler"dir. Hem gelişmiş hem (büyük oranda) dindar kalabilmeyi başarmış ülkeler dinlerine sürekli müdahalede bulundukları için bu noktadalar. (hernagi dine mensup) bir insan kuranın "4 kadın alın" ayetini okuyunca "kontrol edebiliyorsan al, edemeyeceğine kanaat getirirsen bir al" gibi şeylere takılmaz. "4 kadın mı?saçma" der geçer. O yüzden dinamik olmayan bir din zaman içerisinde yozlaşmaya meğilli, çağını yakalamaktan uzak olacaktır.
Bugün islamiyetin yaşandığı en çağdaş ülke Türkiye. Fakat bir kıyas yaparsanız islamiyetin (kuranın) emirlerine en az uyan ülke de Türkiye. Çağdaşlığı daha yaklayamamış birçok ülke islam ülkeleri fakat kuranın kuralları gayet iyi işliyor o ülkelerde. Bu ülkede örtünmeye karşı çıkılabiliyorsa hatta anayasada bununla ilgili yasaklar varsa, 4 kadın almak yasal olarak mümkün değilse bu kuranın farz kıldıklarına engel koymak demektir ama diğer taraftan çağdaşlık demektir...
Ratiönalism
30-07-2009, 13:57
Birşey soracam bu test hangi yaş grubuna göre yapılmış:)
Çocuklar dahil mi 12-13-14 vs.falan