Orijinalini görmek için tıklayınız : Araba arkası yazısı
exxonster
06-08-2009, 14:43
http://omploader.org/vMjN3dA/elhamdulillah.jpg
http://omploader.org/vMjN3dA/elhamdulillah.jpg
????.....???
evrensel-insan
06-08-2009, 17:50
Saygideger arkadaslar;
Bende burada ironi karisimi bir anlam var. Yani; walla, billa Ateistim. Inanin ki, ateistim, v.s. yani konu Ateizmin soyliyen sahis acisindan SINDIRILMIS OLMASI ve GARANTI VERMESI. Ben ateizmi kendime, sindirdim, benimsedim, Ya da argo olarak "Allahina kadar, ateistim. Cok sukur, Ateistim.
Aslinda; dini terim, kavram ve deyilerle yogunlasmis bir toplumun; dinin disina cikmasi bile; hemen o dini disiligin, terimlerini, kavramlarini, deyimlerini getirme ve yerlestirmesini gerektirmez. Bir dusunun, bir ateistin; olen bir kisi icin, arkadasina diyecegi cumle "Allah rahmet eylesin" degilmidir? Butip; senelerdir yerlesmis deyim, terim ve kullanimlarin; kisinin ateist olmasiyla ve degisimiyle bir paralellik tasiyacagi beklenemez. Ileti ve iletisimin amaci; mesaji verebilmektir.
Saygilarimla;
evrensel-insan
evrensel-insan
06-08-2009, 18:30
Saygideger arkadaslar;
Siralayalim:
Allah kavustursun.
Allah anali, babali buyutsun.
Allah kazasiz belasiz; gidip-gelmek nasip eylesin.
Allah rahatlik versin.
Allah bir yastikta kocatsin.
Allah taksiratini affetsin.
Allah uzun omurler versin.
Allah sifa versin.
Aallah korusun.
Allah kahresin.
Allah akil, fikir versin.
Allah zeval vermesin.
Allah seni bagislasin.
Allahin hikmeti iste.
Allah rizasiyla.
Allahina kadar.
Allahin belasi.
Allah belani versin.
Simdilik aklima gelenler bunlar. Bunlar da sadece Allah ile basliyanlar. Daha Allah ile baslamayan ve dini icerik tasiyan, o kadar cok soylev, deyim v.s. var ki!
Buradaki en ilginc nokta; hem bunlari soyleyenin, hem de uzerine soylenenin kisisinin, kisiliginin, kararinin, dusuncesinin, davranisinin v.s. kisaca KISININ KENDISININ YOK OLMASI. HERSEYIN ALLAH TARAFINDAN YAPILDIGI.
Zaten toplumumuzda; birey olmanin ve birey bilincinin yerlesimi de; bu soylemlerin, tamamen kisileri iceren ve kisilerin uzerine olup olmamasiyla paraleldir.
Size bir oneri. Deneyin bakalim, bu yukarida siralanan veya sizlerinde bu siralamanin disinda siralayacaginiz soylevleri; Allahtan alip, kisiye mal ederek soylemeyi. Bakalim ne gibi soylemler ortaya cikacak?, ayni anlami verecekmi?, bu soylemler tutunabilir ve halk arasinda kullanima donusebilirmi?
Ilk deneme benden
Allah kavustursun-Ailesinden ayrilan bir ferdin, tekrar ailesine sag salim geri donebilmesi icin edilmis bir dilek. Nasil kisaltabiliriz? "Umarim, en kisa zamanda; oglunuz (kiziniz, babaniz, esiniz v.s.) askerden (yurt disindan, gurbetten, is gezisinden v.s.), evine (ailesine, yuvasina, araniza v.s.) geri doner.
Hadi digerlerini de; siz deneyin.
Saygilarimla;
evrensel-insan
exxonster
06-08-2009, 20:43
Resmin kaynağı http://icmihrak.blogspot.com/. İlk gördüğümde hoşuma gitmişti, hani müslüman alemin ateistine bu yakışır gibisinden. Sonraları Michael Onfray'in "Atheist Manifesto: The Case Against Christianity" kitabını okurken bu fenomene değindiğini farkettim: Dünya müslüman ateistlerle, hristiyan ateistlerle dolu. Her ne kadar bir dine inanmasalar da, toplum içinde kabul görmeye devam etmek, hayatlarını daha rahat devam ettirmek için hareketlerini dinin emrine dayandırmasalar da, dinin önerdiği gibi yaşıyorlar, toplumun dayattığı normları "evrensel doğrular" olarak benimseyip böylece toplumla "ters"leşmiyorlar. Michael Onfray'in sonunda önerdiği alternatif, ateistlerin kendi değer yargılarıyla, basit ama temel kavramlarla başlayarak, başka bir ahlak silsilesi oluşturması. Bu normlar mesela hayattan zevk almaya ve diğerlerinin de hayattan zevk almasına engel olmamaya çalışmakla başlayabilir, diye öneriyor.
Bence de, (her ne kadar eğlenceli bulduysam da) arabanın camına "elhamdülillah ateistim" yerine "ateistim, mutluyum" diye etiket yapıştırmak daha iyi olurdu. Öbür türlü "ateistim ama namaz kemiklerime iyi geliyor, aksatmıyorum" demek gibi bir şey - alttan alta bir işi sağlama almacılık var.
Ama kelimelerin anlam kaybederek kullanılmaya devam etmesine karşı değilim. Portekizliler yüzyıllardır, asıl anlamını bilmeden "umarım" yerine "oşalla" diyor - inşallahın yuvarlanmışı, endülüslerden kalma.
Gelelim "allah kavuştursun"a: "Hoşçakavuş" :D
Allah şifa versin: "Aman iyi ol"
Allah kahretsin: "Şit, meen"
Şaka şaka, tdk'dan beter oldum, değil mi?
evet gündelik hayatta okadar çok kullandığımız dini olgular varki bir an önce bundan kurtulmak lazım ben baya bi aştım aslında hatta bunları hiç kullanmadığımı farkedenler bile oldu..
emin olun böylesi daha güzel :)