PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Aram Tigran’ın vasiyeti bürokrasiye takıldı

che21
12-08-2009, 02:47
‘Ey Dilbere’ ve ‘Feqiya Teyran’ başta olmak üzere onlarca Kürtçe esere imza atan Ermeni asıllı Kürt sanatçı Aram Tigran, tedavi gördügü Yunanistan’da hayatını kaybetti. Önceki gün beyin ölümü gerçekleşen 75 yaşındaki Tigran’ın, Diyarbakır’da toprağa verileceği belirtildi.
Türkiye’de yaşanan 1915 olaylarından sonra Diyarbakır’dan Suriye’nin Kamışlo kentine göç eden bir ailenin çocuğu olarak dünyaya gelen Aram Tigran, küçük yaşlarda müziğe ilgi duydu. Babasından kaval ve ud dersleri alan Aram Tigran, daha sonra Türkçe, Arapça, Ermenice ve Kürtçe müzik yaptı. 1966 yılında Ermenistan’ın başkenti Erivan’a giderek, Erivan Radyosu’nda 18 yıl çalıştı. Bu dönemde müzikal yaşamını daha da olgunlaştıran TÓgran, uzun süredir Atina’da yaşıyordu.
Hayatı boyunca 11 albüm çıkaran Tigran’ın kısa sürede tanınmasını sağlayan ise Türkçenin yanı sıra 230’u Kirmanci, 150’si Arapça, 10’u Süryanice, 8’i Yunanca, 7’si de Zazaca okuduğu şarkılar oldu. Aram Tigran Nevruz kutlamaları için geldiği Diyarbakır’da rahatsızlanmış, sanatçıya kaldırıldığı hastanede anjiyo yapılmıştı.

Yunanistan’ın başkenti Atina’da yaşamını yitiren Aram Tigran’ın cenazesinin Diyarbakır’a getirilmesi için teknik hazırlıklar tamamlandı, ancak gerekli izin bürokrasiye takıldı.

DTP Diyarbakır İl Başkanı Fırat Anlı, Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir ile Diyarbakır milletvekili Selahattin Demirtaş, bugün Diyarbakır’da konuyla ilgili basın toplantısı düzenledi. Tigran ailesine ve sevenlerine başsağlığı dileyerek konuşmasına başlayan Fırat Anlı, “Aram Tigran’ı doğduğu topraklarda son yolculuğuna uğurlama arayışını bu aşamaya kadar sürdürdük. Şu ana kadar resmi prosedür açısından başvurularımız henüz olumlu yanıtlanmadı” dedi. Anlı, yetkililere duyarlılık çağrısında bulunarak, “Diyarbakır olarak talebimizi yenilemek istiyoruz. Aram Tigran’ı son kez sevenleri ile buluşturup kendi topraklarına emanet etmeyi düşünüyoruz” dedi.

Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, Atina’daki doktorların Tigran’ın ilacını değiştirdiğini ve bunun sonucunda kanda meydana gelen aşırı sıvılaşmanın beyin kanamasına neden olduğunu iddia etti.

Baydemir, Tigran’ın Nazım Hikmet, Ahmed Arif, Ahmet Kaya, Yılmaz Güney gibi büyük bir değer olduğunu belirterek, “Diyarbakır halkının yapacağı tek şey şanına, emeğine yakışır son uğurlamayı gerçekleştirmektir. Bundan miskali zerre kadar ürkmemek gerekiyor. Bunu üstada çok görmemek gerekiyor” dedi.

“Üzüntü ve acıyla ifade ediyorum ki bir sanatçı sırf etnik kimliğinden ve söylediği türkülerin dilinden dolayı vasiyet ettiği yere defnedilemiyor” diyen DTP’li Selahattin Demirtaş, resmen iletilmese de asıl gerekçenin bu olduğunu ileri sürdü. İçişleri Bakanlığı ve Kültür Bakanlığı nezdindeki temasların henüz sonuç vermediğini kaydeden Demirtaş, şunları söyledi:

“Basın toplantısına başlamadan önce görüşmeler yaptık. Maalesef huzurunuza kesin bir sonuçla çıkamadık. Bir cenazenin 5 gün bekletilmesi doğru değildir. Son derece haksız bir tutumdur. Biz bir insanın vasiyetini yerine getirmek çabası içerisindeyiz. Hükümetin de böylesi bir insani tavrı yerine getirmede yardımcı olmasını beklerdik. Krize dönüştürüldü ve henüz aşabilmiş değiliz.”

ozgur_
12-08-2009, 12:18
Onu yıllar önce bir tv kanalında şarkı söylerken gördüm. Kadife gibi yanık bir sesi vardı. Bu foterli, takım elbiseli, kravatlı, güzel sesli, beyefendi adamı merak etmiştim. Dahasonra Ape Aram'ın hayranlarından biri oldum. Görünümüyle duruşuyla tam bir aristokrattı.

daha sonra Türkçe, Arapça, Ermenice ve Kürtçe müzik yaptı.

Düşünebiliyormusunuz, tehcire uğramış bir ermeni aileden gelmesine rağmen Türklerden ve Kürtlerden nefret etmemiş. Onların türkülerini onlarla söylemiş. İşte Ape Aram'ın farkı bu olsa gerekir. Farklılıkları yok etmeye çalışanlar Ape Aram'ı dinleybilselerdi belki barışın, kardeşliğin, sevginin, insanlığın anlamını öğrenebilirlerdi.

Saygıyla anıyorum.

ozgur_
12-08-2009, 22:36
http://www.kurtceklip.com/aram-tigran-207-aram-tigran-zimane-kurdi.html

Atina’da hayatını kaybeden sanatçı Aram Tigran’ın vasiyeti üzerine cenazesinin Diyarbakır’a gömülmesine izin verilmeyince ailesi ikinci alternatif olarak cenazeyi Belçika’nın başkenti Brüksel’e götürme kararı aldı.

...

zinlaleş
12-08-2009, 22:59
en son geçen yıl billur sesiyle şahane bir konserde dinlemiştim onu.bütün acılarına bütün çekmişliğine rağmen dilinden barışı,müzğinden kardeşlik namelerini eksiltmemiş muhteşem bir insandır.ve anadolunun bağrından kom****ur.hırant dink in dediği gibi 'Bizim bu topraklarda gözümüz var ama içine girmek için' onun da son isteği buydu ama olmadı

al bundy
13-08-2009, 01:27
che 21,

Ermeni kökenli kürt nasıl oluyor? ermeni asıllı fakat kürdistan cumhuriyeti vatandaşı felan mı bu arkadaş?

che21
13-08-2009, 03:03
che 21,

Ermeni kökenli kürt nasıl oluyor? ermeni asıllı fakat kürdistan cumhuriyeti vatandaşı felan mı bu arkadaş?
Şimdi bu konuyu bile saptırma cabalarını oncelıkle kınıyorum bu bir
ikincisi aram tigran biraz ermeni biraz kürt biraz türk biraz da araptır o mezopotamyanın kültür yelpazesidir
halkların kültürlerine ahenk katan, renk katan, birbirlerine baglayan barışın kardeşligin çimentolarındandır
ama sen kakıp yok kökeni bumuydu yok kurdıstan dıyıp provakatorluk yapmaya kalkarsan elbette onemlı olan şeyler tartısılmaz
konumuz şu
bu adını bile belki ilk defa duyup millıyetcı duygularınla saldırdıgın ınsan yuzlerce eserin bestekarı ortadogu cografyasında 40 yıllık muzık seruvenıyle bıryerlere gelmıs degerlı bır ınsandır.
sevmıyor olabilirsin ama saygı duymayı tavsıye ederım.
saygıda duymuyorsan o halde saygı duymadıgın bir konunun altında yorumunda olmasın
ben bırseye saygı duymazsam onunla ilgilenmem yuz cevırırım
sende oyle yap
bu kucagına biriktirip koşa koşa gelerek attıgın onyargı taşlarınıda alp bu konuyu terkederdım.
gerçi çamur balcıkla sıvanmaz demişler
bu adamn degerını bilen mılyonlarca ınsan var sen bilmesende olur
sen kürt kürdistan kelimelerine karşı alerjik kaşıntınla başbaşa kalmaya devam et cunku
panzehiri yok

al bundy
13-08-2009, 10:37
Şimdi bu konuyu bile saptırma cabalarını oncelıkle kınıyorum bu bir
ikincisi aram tigran biraz ermeni biraz kürt biraz türk biraz da araptır o mezopotamyanın kültür yelpazesidir
halkların kültürlerine ahenk katan, renk katan, birbirlerine baglayan barışın kardeşligin çimentolarındandır
ama sen kakıp yok kökeni bumuydu yok kurdıstan dıyıp provakatorluk yapmaya kalkarsan elbette onemlı olan şeyler tartısılmaz
konumuz şu
bu adını bile belki ilk defa duyup millıyetcı duygularınla saldırdıgın ınsan yuzlerce eserin bestekarı ortadogu cografyasında 40 yıllık muzık seruvenıyle bıryerlere gelmıs degerlı bır ınsandır.
sevmıyor olabilirsin ama saygı duymayı tavsıye ederım.
saygıda duymuyorsan o halde saygı duymadıgın bir konunun altında yorumunda olmasın
ben bırseye saygı duymazsam onunla ilgilenmem yuz cevırırım
sende oyle yap
bu kucagına biriktirip koşa koşa gelerek attıgın onyargı taşlarınıda alp bu konuyu terkederdım.
gerçi çamur balcıkla sıvanmaz demişler
bu adamn degerını bilen mılyonlarca ınsan var sen bilmesende olur
sen kürt kürdistan kelimelerine karşı alerjik kaşıntınla başbaşa kalmaya devam et cunku
panzehiri yok

Burada kendi yanlışını düzeltmek için bana saldırma hemen. x kökenli y dediğinde y'nin resmi bir devlet olması gerekir. Eğer adamın birden fazla kökeni varsa bunu belirt veya melez de. Bana milliyetçi duygularımla saldırdığını söylüyorsun, asıl senin bu ermeni kökenli kürt diyerek sanki bir kürt devleti varmış gibi sinsice açtığın başlığın neyi çağrıştırdığını bir daha düşün.

ozgur_
13-08-2009, 11:57
Burada kendi yanlışını düzeltmek için bana saldırma hemen. x kökenli y dediğinde y'nin resmi bir devlet olması gerekir. Eğer adamın birden fazla kökeni varsa bunu belirt veya melez de. Bana milliyetçi duygularımla saldırdığını söylüyorsun, asıl senin bu ermeni kökenli kürt diyerek sanki bir kürt devleti varmış gibi sinsice açtığın başlığın neyi çağrıştırdığını bir daha düşün.

Bu güzel insanın anısına açılmış bu sayfaya gölge düşmemesi için herhangi bir polemiğe girmeyceğim. Ama şunu bilin, kasteğiniz kavramlarla burdaki kavramlar çok farklı. Burda kullanılan kürt kavramı yok saymayı deği, sevgi, saygı, hoşgörden ileri gelmektedir. Bizim gibi yaşayan, bizden biri anlamını taşır. Onu tanıyan Kürtlerin için, o Ape Aramdır (Aram amca). Yani sizin kastediğiniz ve anladığınız şeyden farklı olduğu için polemik yapacak bir mevzu değil.

Titan
13-08-2009, 13:08
Aram Tigran'ı ilk kez duyuyorum ve çeşitli dillerde yaptığı albümlerle zengin bir kültür anlayışına sahip diye düşünüyorum. Aram Tigran'ın vasiyeti neden yerine getirilmiyor? Bu standart bir prosedürün uzamasından mı, yoksa Tigran'ın herhangi bir nedenden suçlanmasıyla mı ilgili?

saroz
13-08-2009, 15:16

Son cümlen muhteşem. Ama Aram Tigran'ın hatırına yanıt vermeyeceğim sana.
Seni ve senin gibi düşünenleri anlamakta güçlük çekiyorum...

al bundy
13-08-2009, 15:38
Son cümlen muhteşem. Ama Aram Tigran'ın hatırına yanıt vermeyeceğim sana.
Seni ve senin gibi düşünenleri anlamakta güçlük çekiyorum...

Ermeni asıllı kürdün tanımını yapar mısın? Bir de örnek verirsen sevinirim.

ozgur_
13-08-2009, 16:19

Aşağıda linki veren site gibi birçok Türkçe sitede haber "ermeni asıllı kürt" diye geçiyor. Haber muhtemelen bu sitelerden birinden alınma. Yani sizin takıntı yaptığınız şeyi onlarda takıntı yapmışlar.

http://www.haber7.com/haber/20090808/Aram-Tigran-hayatini-kaybetti.php

Bu haber kürtlerin yayın yaptığı siteden o şekilde bir ifade kullanılmıyor. Kürt sanatçı diye ifadeler var. Yani ermeni vugusunu yapan senin düşünce yapındakilerdir.

evrensel-insan
13-08-2009, 16:56
Saygideger arkadaslar;

Bunda garip olan ve sasiracak bir sey yok ki! Bugun Avrupa'da ve dunyanin hemen hemen her cografyasinda; cifte kimlik, ya da vatandaslik gecerli. Turk asilli, british, Alman v.s. Hatta bugun Turkiye'ye sonradan gocen ve TC vatandassligi kazanan bir kisi bile, cift kimliklidir. Mesela japon asilli TC vatandasi.

Burada onemli olan; kisinin kendi kimligini nasil ortaya koymasidir. Eger kisinin asli Ermeni sonradan da Kurt kimligini aldiysa; Ermeni asilli Kurt olmasi dogaldir.

Ustelik bu kimlik konusu; resmiyeti de gerektirmez. Tamamen bir kisinin kendi kimligini, kendisinin ortaya koymasina baglidir.

Saygilarimla;
evrensel-insan

evrensel-insan
13-08-2009, 17:27
Saygideger arkadaslar;

Vatandaslik ile; koken Avrupa'da ayni olmayabiliyor. Mesela burda; naturalization, yani tabilestirme denen; resmi bir islem var. Bunun anlami, baska bir ulkenin vatandasinin, belirli sartlari yerine getirdigi zaman, tabilestirme yoluyla; British olabilmesi. Bu resmi isleme, cifte vatandaslik deniyor. Ayrica; her resmi kurum ve kurulusta; isteyen herkes; kokenini ortaya koyabiliyor, resmilestirmis olmasa bile.

Ben daha once vatandaslik ile, koken farkini yazilarimda islemistim.

Ustelik bir kisi; sonradan, yani tabilestirme yoluyla, british oldugu anda; onun herhangi bir kisiden british olmasi acisindan bir farki kalmiyor. Cunku British sadece vatandaslik resmiyetidir. BRITISH DIYE BIR KOKEN YOKTUR. Dolayisiyle, Britih vatandasi olan, bir ingiliz kokenine sahip kisi ile, bir Turk kokenine sahip kisi arasinda hic bir hak ve ozgurlukler ve vatandaslik haklari acisindan bir fark yoktur.

Belki de; TC kuruldugu anda; bu tabilestirmeye yonelebilir ve bugunku koken ve vatandaslik sorunu hic yasanmamis olurdu. Bunun icin, ayni Britanya gibi, kokeni olmayan bir ust kimlik bulabilir ve bu ust kimlige, Anadolunun her kokenini oturtabilirdi.

Boylece, citizienship, yani vatandaslik ile; nationality, milliyet arasindaki sorunu da cozmus olurdu. Ustelik, resmi olmayan bir temelde de, koken korunmus olurdu.

Saygilarimla;
evrensel-insan

evrensel-insan
13-08-2009, 17:42
Saygideger arkadaslar;

Bir kisinin vatansever, yurtsever olmasi icin; iki temel yanasim vardir. Birinci yanasim, o kisinin; vatandasi oldugu ulkenin tum farkli kokenlerinin, antiayrimciligi ve firsat esitligi temelinde, birligini, butunlugunu ve uniter yapisini savunmasi ve korumasi yeterlidir. Bu , o kisinin vatandasi oldugu ulkenin, hangi kokeninden olduguna bakmaz.

TC vatandasligi acisindan, yukaridaki yanasimi gosteren her, Turk, Kurt, Ermeni, Alevi, Hristiyan, v.s. vatanseverdir.

Birde bunun enternasyonel yani var. Yani; bir kisi, vatandasi olmadigi bir ulke icin de ayni yanasimi gosteriyorsa; kendi kokeni, o ulkenin kokenlerinden biri olmasa bile, o kisi o ulke icin, vatanseverdir.

Bunu dunya temelindeki tum cografi ulke olusumuna tasiyabilenlerde; evrensel olarak vatanseverdir.

Bu baglamda Aram Tigran, vatansever bir kisilik ve kimlige sahiptir. Tum onu taniyanlara ve yakin cevresine, bassagligi diliyorum.

Saygilarimla;
evrensel-insan

al bundy
13-08-2009, 19:51
evrensel-insan,

Senin bu tanımlarını sanki resmi bir kürt devleti varmış mantığıyla değerlendirdiğini gördüm. Dediklerinde haklısın fakat bunu sadece resmi devletlere uygulayabilirsin. Kürtlere uygulayabilmen için ortada bir kürt devletinin olması lazım.

evrensel-insan
13-08-2009, 20:16
Saygideger al bundy;

Yazilanlari dikkatli okumamissiniz. Bakin ne demisim.

Ustelik bu kimlik konusu; resmiyeti de gerektirmez. Tamamen bir kisinin kendi kimligini, kendisinin ortaya koymasina baglidir.-e.i.

Saygilarimla;
evrensel-insan

saroz
14-08-2009, 13:05

Alman asıllı amerikalı, türk asıllı alman, rum asıllı türk, kürt asıllı türk, arap asıllı ingiliz. vs.

Hiç duymadınmı bunları?

Kürt devletinin olmaması, kürtlerin olmadığı anlamına gelmez. Devlet dediğin şey, egemenlerin sopasından başka birşey olmayan halkların başbelasıdır.

Kutsayıp gözünde büyüttüğün devlet denen şey, bir zulüm aygıtından başka birşey değildir efendiii...

kim
15-08-2009, 15:04
Alman asıllı amerikalı, türk asıllı alman, rum asıllı türk, kürt asıllı türk, arap asıllı ingiliz. vs.

Hiç duymadınmı bunları?

Kürt devletinin olmaması, kürtlerin olmadığı anlamına gelmez. Devlet dediğin şey, egemenlerin sopasından başka birşey olmayan halkların başbelasıdır.

Kutsayıp gözünde büyüttüğün devlet denen şey, bir zulüm aygıtından başka birşey değildir efendiii...

Saloz bey
Kürt asıllı Türk dendinde aslı Kürt emme Türk vatandaşı anlamında.
Ermeni asıllı Kürt nassı oluyo sahi.
Varmı bir ermenin vatandaşı olabileceği Kürt devleti.
Bu kişi olsa olsa Kürt sepatisanı Ermeni olur.
Belkide erivan radyosundaki Kürt kışkırtçısı.
Tabi ben bilmiyorum böle bir girişimleri varmı.

ozgur_
15-08-2009, 16:56
Bu tur bir tartışma açmak, gizli ırkçılıktan başka birşey değildir. Sayın aram ve onu dinleyici kitlesi içinde ırkın hiçbir önemi yoktur. Yani üzerinde ırkçılık yapabileceğiniz enson kişidir. Yani yanlış kapıdasınız, burdan size ekmek çıkmaz...

ozgur_
17-08-2009, 20:18
Aram, unutulmaz şarkıları eşliğinde toprağa verildi.

Yunanistan'ın başkenti Atina'da hayatını kaybeden Kürt müziğinin duayeni Aram Tigran bugün Belçika'nın başkenti Brüksel'de toprağa verildi. Törende yapılan konuşmalarda, Aram Tigran'ın Ermeni ve Kürt halkının arasında kardeşlik köprüsü olduğu vurgulandı. Törende Kürt sanatçıların Aram Tigran'ın parçalarının seslendirmesiyse duygulu anlar yaşandı.

8 Ağustos günü Atina'da hayata gözlerinin yuman sanatçı Aram Tigran'ın vasiyeti üzerine canezesinin Diyarbakır (http://anonymouse.org/cgi-bin/anon-www.cgi/http://www.gundem-online.com/search/Diyarbakır)'a defnedilmesinin Türk makamları tarafından reddedilmesi üzerine Brüksele getirilen sanatçı Tigran'ın cenazesi bugün toprağa verildi.

Ermeni klisesinde ayin

Belçika'daki Kürt kurumları ve Ermeni klisesi tarafından organize edilen tören bugün saat:12:00'de kentin İxelles semtinde bulunan Ermeni klisesinde dini tören yapıldı. Ermeni geleneklerine göre yapılan dini ainin ardından sanatçının naaşı binlerce kişinin katılımıyla Jette semtinde bulunan mezarlığa götürüldü.

Halkların kardeşlik köprüsü

Yapilan konuşmalarda Aram Tigran'ın sanatına değinerek, sanatçının Ermeni ve Kürt halkı arasında kardeşlik köprüsü olduğu hatırlatıldı. Burada ilk söze alan Ermeni Papaz Mesrop Parsamyan, Aram Tigran Ermeni ve Kürtlerin dostu olduğunu belirterek, 'Aram Tigran'ın kalbinde çıkan ses herkesin gönlünde yer edindi. O Ermeni ve Kürtler arasında bir kardeşlik köprüsüydü. Aram Tigran Kürtlerin ve Ermenilerin geleceğini şarkılarıyla parlattı' diye konuştu.

Ardından, Ermenice ve Kürtçe bir konuşma yapan Aramın oğlu, Ermeni ve Kürt halkının başı sağ olsun diyerek, Kürt halkının ozanına sahip çıkmasından dolayı teşekkürlerini sundu.

TEV-ÇAND adına konuşan Hozan Şemdin de Aram Tigran'ın önemine değinere,'O öyle bir sestiki, müziği ve sesi bir çığlıktı. Kürt müziğine yön ve katlı yaptığı gibi bir ekoldu. Bugün milyonlar onun şakırlarını söylüyor' dedi. Sanatçı Şemdin daha sonra Aram Tigran için yazdığı bir şiir okudu. Okunan şiirin ardından cenaze törenine katılan Kürt sanatçılar, oluşturduğu koroyla Aram Tigran'ın ' Ey Dilbere', Te Ez Kalkırım' Çiya ye Gabere' ve Ermenice ' Sarı Gelin' parçasını seslendirdiler. Yüzlerce kişinin eşlik ettiği şarkıların okunduğu esnada göz yaşları döktü.

Yapılan resmi törenin ardından cenazenin defin işlemi yapıldı. Yapılan defin işlemi ardından sonra Ermenilere ait olan salonda Aram Tigran için yemek verildi.