Turan Dursun Sitesi Forumları
Geri git   Turan Dursun Sitesi Forumları > Sanat > Müzik

Başlık Düzenleme Araçları Stil
Alt 12-08-2009, 02:47
che21 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
che21 che21 isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Üye

Standart Aram Tigran’ın vasiyeti bürokrasiye takıldı

‘Ey Dilbere’ ve ‘Feqiya Teyran’ başta olmak üzere onlarca Kürtçe esere imza atan Ermeni asıllı Kürt sanatçı Aram Tigran, tedavi gördügü Yunanistan’da hayatını kaybetti. Önceki gün beyin ölümü gerçekleşen 75 yaşındaki Tigran’ın, Diyarbakır’da toprağa verileceği belirtildi.
Türkiye’de yaşanan 1915 olaylarından sonra Diyarbakır’dan Suriye’nin Kamışlo kentine göç eden bir ailenin çocuğu olarak dünyaya gelen Aram Tigran, küçük yaşlarda müziğe ilgi duydu. Babasından kaval ve ud dersleri alan Aram Tigran, daha sonra Türkçe, Arapça, Ermenice ve Kürtçe müzik yaptı. 1966 yılında Ermenistan’ın başkenti Erivan’a giderek, Erivan Radyosu’nda 18 yıl çalıştı. Bu dönemde müzikal yaşamını daha da olgunlaştıran TÓgran, uzun süredir Atina’da yaşıyordu.
Hayatı boyunca 11 albüm çıkaran Tigran’ın kısa sürede tanınmasını sağlayan ise Türkçenin yanı sıra 230’u Kirmanci, 150’si Arapça, 10’u Süryanice, 8’i Yunanca, 7’si de Zazaca okuduğu şarkılar oldu. Aram Tigran Nevruz kutlamaları için geldiği Diyarbakır’da rahatsızlanmış, sanatçıya kaldırıldığı hastanede anjiyo yapılmıştı.

Yunanistan’ın başkenti Atina’da yaşamını yitiren Aram Tigran’ın cenazesinin Diyarbakır’a getirilmesi için teknik hazırlıklar tamamlandı, ancak gerekli izin bürokrasiye takıldı.

DTP Diyarbakır İl Başkanı Fırat Anlı, Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir ile Diyarbakır milletvekili Selahattin Demirtaş, bugün Diyarbakır’da konuyla ilgili basın toplantısı düzenledi. Tigran ailesine ve sevenlerine başsağlığı dileyerek konuşmasına başlayan Fırat Anlı, “Aram Tigran’ı doğduğu topraklarda son yolculuğuna uğurlama arayışını bu aşamaya kadar sürdürdük. Şu ana kadar resmi prosedür açısından başvurularımız henüz olumlu yanıtlanmadı” dedi. Anlı, yetkililere duyarlılık çağrısında bulunarak, “Diyarbakır olarak talebimizi yenilemek istiyoruz. Aram Tigran’ı son kez sevenleri ile buluşturup kendi topraklarına emanet etmeyi düşünüyoruz” dedi.

Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, Atina’daki doktorların Tigran’ın ilacını değiştirdiğini ve bunun sonucunda kanda meydana gelen aşırı sıvılaşmanın beyin kanamasına neden olduğunu iddia etti.

Baydemir, Tigran’ın Nazım Hikmet, Ahmed Arif, Ahmet Kaya, Yılmaz Güney gibi büyük bir değer olduğunu belirterek, “Diyarbakır halkının yapacağı tek şey şanına, emeğine yakışır son uğurlamayı gerçekleştirmektir. Bundan miskali zerre kadar ürkmemek gerekiyor. Bunu üstada çok görmemek gerekiyor” dedi.

“Üzüntü ve acıyla ifade ediyorum ki bir sanatçı sırf etnik kimliğinden ve söylediği türkülerin dilinden dolayı vasiyet ettiği yere defnedilemiyor” diyen DTP’li Selahattin Demirtaş, resmen iletilmese de asıl gerekçenin bu olduğunu ileri sürdü. İçişleri Bakanlığı ve Kültür Bakanlığı nezdindeki temasların henüz sonuç vermediğini kaydeden Demirtaş, şunları söyledi:

“Basın toplantısına başlamadan önce görüşmeler yaptık. Maalesef huzurunuza kesin bir sonuçla çıkamadık. Bir cenazenin 5 gün bekletilmesi doğru değildir. Son derece haksız bir tutumdur. Biz bir insanın vasiyetini yerine getirmek çabası içerisindeyiz. Hükümetin de böylesi bir insani tavrı yerine getirmede yardımcı olmasını beklerdik. Krize dönüştürüldü ve henüz aşabilmiş değiliz.”

* Ne şeriat ne darbe tam bağımsız Türkiye
Alt 12-08-2009, 12:18
ozgur_ - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
ozgur_ ozgur_ isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Kıdemli Üye
Dinlerden Özgürlük Grubu Üyesi

Standart Ape Aram

Onu yıllar önce bir tv kanalında şarkı söylerken gördüm. Kadife gibi yanık bir sesi vardı. Bu foterli, takım elbiseli, kravatlı, güzel sesli, beyefendi adamı merak etmiştim. Dahasonra Ape Aram'ın hayranlarından biri oldum. Görünümüyle duruşuyla tam bir aristokrattı.

che21´isimli üyeden Alıntı Mesajı göster
daha sonra Türkçe, Arapça, Ermenice ve Kürtçe müzik yaptı.
Düşünebiliyormusunuz, tehcire uğramış bir ermeni aileden gelmesine rağmen Türklerden ve Kürtlerden nefret etmemiş. Onların türkülerini onlarla söylemiş. İşte Ape Aram'ın farkı bu olsa gerekir. Farklılıkları yok etmeye çalışanlar Ape Aram'ı dinleybilselerdi belki barışın, kardeşliğin, sevginin, insanlığın anlamını öğrenebilirlerdi.

Saygıyla anıyorum.
Alt 12-08-2009, 22:36
Kıdemli Üye

http://www.kurtceklip.com/aram-tigra...ane-kurdi.html

Atina’da hayatını kaybeden sanatçı Aram Tigran’ın vasiyeti üzerine cenazesinin Diyarbakır’a gömülmesine izin verilmeyince ailesi ikinci alternatif olarak cenazeyi Belçika’nın başkenti Brüksel’e götürme kararı aldı.

...

Konu ozgur_ tarafından (13-08-2009 Saat 19:43 ) değiştirilmiştir.
Alt 12-08-2009, 22:59
zinlaleş - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
zinlaleş zinlaleş isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Üye

en son geçen yıl billur sesiyle şahane bir konserde dinlemiştim onu.bütün acılarına bütün çekmişliğine rağmen dilinden barışı,müzğinden kardeşlik namelerini eksiltmemiş muhteşem bir insandır.ve anadolunun bağrından kom****ur.hırant dink in dediği gibi 'Bizim bu topraklarda gözümüz var ama içine girmek için' onun da son isteği buydu ama olmadı

""kimliğini yaşatman için sana bir düşman gerekiyorsa senin kimliğin HASTALIKLIDIR""
Alt 13-08-2009, 01:27
al bundy al bundy isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Kıdemli Üye

che 21,

Ermeni kökenli kürt nasıl oluyor? ermeni asıllı fakat kürdistan cumhuriyeti vatandaşı felan mı bu arkadaş?
Alt 13-08-2009, 03:03
che21 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
che21 che21 isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Üye

al bundy´isimli üyeden Alıntı Mesajı göster
che 21,

Ermeni kökenli kürt nasıl oluyor? ermeni asıllı fakat kürdistan cumhuriyeti vatandaşı felan mı bu arkadaş?
Şimdi bu konuyu bile saptırma cabalarını oncelıkle kınıyorum bu bir
ikincisi aram tigran biraz ermeni biraz kürt biraz türk biraz da araptır o mezopotamyanın kültür yelpazesidir
halkların kültürlerine ahenk katan, renk katan, birbirlerine baglayan barışın kardeşligin çimentolarındandır
ama sen kakıp yok kökeni bumuydu yok kurdıstan dıyıp provakatorluk yapmaya kalkarsan elbette onemlı olan şeyler tartısılmaz
konumuz şu
bu adını bile belki ilk defa duyup millıyetcı duygularınla saldırdıgın ınsan yuzlerce eserin bestekarı ortadogu cografyasında 40 yıllık muzık seruvenıyle bıryerlere gelmıs degerlı bır ınsandır.
sevmıyor olabilirsin ama saygı duymayı tavsıye ederım.
saygıda duymuyorsan o halde saygı duymadıgın bir konunun altında yorumunda olmasın
ben bırseye saygı duymazsam onunla ilgilenmem yuz cevırırım
sende oyle yap
bu kucagına biriktirip koşa koşa gelerek attıgın onyargı taşlarınıda alp bu konuyu terkederdım.
gerçi çamur balcıkla sıvanmaz demişler
bu adamn degerını bilen mılyonlarca ınsan var sen bilmesende olur
sen kürt kürdistan kelimelerine karşı alerjik kaşıntınla başbaşa kalmaya devam et cunku
panzehiri yok

* Ne şeriat ne darbe tam bağımsız Türkiye

Konu che21 tarafından (13-08-2009 Saat 03:09 ) değiştirilmiştir.
Alt 13-08-2009, 10:37
al bundy al bundy isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Kıdemli Üye

che21´isimli üyeden Alıntı Mesajı göster
Şimdi bu konuyu bile saptırma cabalarını oncelıkle kınıyorum bu bir
ikincisi aram tigran biraz ermeni biraz kürt biraz türk biraz da araptır o mezopotamyanın kültür yelpazesidir
halkların kültürlerine ahenk katan, renk katan, birbirlerine baglayan barışın kardeşligin çimentolarındandır
ama sen kakıp yok kökeni bumuydu yok kurdıstan dıyıp provakatorluk yapmaya kalkarsan elbette onemlı olan şeyler tartısılmaz
konumuz şu
bu adını bile belki ilk defa duyup millıyetcı duygularınla saldırdıgın ınsan yuzlerce eserin bestekarı ortadogu cografyasında 40 yıllık muzık seruvenıyle bıryerlere gelmıs degerlı bır ınsandır.
sevmıyor olabilirsin ama saygı duymayı tavsıye ederım.
saygıda duymuyorsan o halde saygı duymadıgın bir konunun altında yorumunda olmasın
ben bırseye saygı duymazsam onunla ilgilenmem yuz cevırırım
sende oyle yap
bu kucagına biriktirip koşa koşa gelerek attıgın onyargı taşlarınıda alp bu konuyu terkederdım.
gerçi çamur balcıkla sıvanmaz demişler
bu adamn degerını bilen mılyonlarca ınsan var sen bilmesende olur
sen kürt kürdistan kelimelerine karşı alerjik kaşıntınla başbaşa kalmaya devam et cunku
panzehiri yok
Burada kendi yanlışını düzeltmek için bana saldırma hemen. x kökenli y dediğinde y'nin resmi bir devlet olması gerekir. Eğer adamın birden fazla kökeni varsa bunu belirt veya melez de. Bana milliyetçi duygularımla saldırdığını söylüyorsun, asıl senin bu ermeni kökenli kürt diyerek sanki bir kürt devleti varmış gibi sinsice açtığın başlığın neyi çağrıştırdığını bir daha düşün.
Alt 13-08-2009, 11:57
Kıdemli Üye

Burada kendi yanlışını düzeltmek için bana saldırma hemen. x kökenli y dediğinde y'nin resmi bir devlet olması gerekir. Eğer adamın birden fazla kökeni varsa bunu belirt veya melez de. Bana milliyetçi duygularımla saldırdığını söylüyorsun, asıl senin bu ermeni kökenli kürt diyerek sanki bir kürt devleti varmış gibi sinsice açtığın başlığın neyi çağrıştırdığını bir daha düşün.
Bu güzel insanın anısına açılmış bu sayfaya gölge düşmemesi için herhangi bir polemiğe girmeyceğim. Ama şunu bilin, kasteğiniz kavramlarla burdaki kavramlar çok farklı. Burda kullanılan kürt kavramı yok saymayı deği, sevgi, saygı, hoşgörden ileri gelmektedir. Bizim gibi yaşayan, bizden biri anlamını taşır. Onu tanıyan Kürtlerin için, o Ape Aramdır (Aram amca). Yani sizin kastediğiniz ve anladığınız şeyden farklı olduğu için polemik yapacak bir mevzu değil.

Konu ozgur_ tarafından (13-08-2009 Saat 12:49 ) değiştirilmiştir.
Alt 13-08-2009, 13:08
Titan - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Titan Titan isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Üye

Aram Tigran'ı ilk kez duyuyorum ve çeşitli dillerde yaptığı albümlerle zengin bir kültür anlayışına sahip diye düşünüyorum. Aram Tigran'ın vasiyeti neden yerine getirilmiyor? Bu standart bir prosedürün uzamasından mı, yoksa Tigran'ın herhangi bir nedenden suçlanmasıyla mı ilgili?

"Aç insanların karnını doyurduğum zaman bana kahraman diyorlar. Bunların neden aç olduğunu sorduğum zaman ise; bana komünist diyorlar"

Ernesto Che Guevera
Alt 13-08-2009, 15:16
saroz - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
saroz saroz isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Kıdemli Üye

Son cümlen muhteşem. Ama Aram Tigran'ın hatırına yanıt vermeyeceğim sana.
Seni ve senin gibi düşünenleri anlamakta güçlük çekiyorum...

Kendisinin Efendisi Olmayan Hiç Kimse Özgür Değildir.
Epiktetos

Önerilen Siteler