Orijinalini görmek için tıklayınız : Ateİstler neden bu kadar alayci?
şerafettin_81
31-08-2009, 05:05
Özellikle forma katılan müslüman arkadaşların ve formda bu şekilde davranmayı seven ateist üyelerin fikrini almak istiyorum.şimdi formda geçen bu alaylı tavırları alıntı yapıp derleme yapmaya gerek yok.azıcık formları gezen üyeler çok rahat görebilirler.ben kafamdaki cevaplardan bir kaç tane yazmak isterim
1)bu arkadaşlar bu şekilde intikam aldıklarını sanıyo.mutlaka bir inananla anlaşmazlıkları olmuştur.(benimde oldu sırf inanan biriyim diye antalyada ünv.hocam dersten bıraktı.okulu bıraktım.ama saygımı korudum insanlara.camide hoca falaka yaptı,hiçde bunu kindarlık öğesi yapmadım)
2)psikolojik sorunları var.bir şeye hakaret etmeyle,o şeyin değeri düşmez.yada yüceltmeyle artmaz.altın için ne kadar gereksiz,boş bişey densede altın altındır.gümüş olmaz.tezeğede ne kadar faydalı gübre olur densede tezek tezektir.petrol olmaz.değeri artmaz.
3)sevmiyoları müslümanları(olabilir.ama forma bakınca,çok hümanist,çok insancıl,çok ahlak fenomeni sanılmaktalar.bu çelişkidir.demokratik takımaktalar,ama faşitce saldırmaktalar.müslümanlar budizme inanmaz.yada müseviliğe.ama en azından ateistlerden saygılılar karşı inançlara
4)forumda birçok başlık var,müslümanlar vahşi,savaşçı,saygısız diye.ama hala anlamış değilim kızdıkları müslümanlardan daha saldırgan tutumları.bu da bir çelişki.
şimdi arkadaşlar diycek.eee ne işin var bu formda.sayenizde kafamda kalan bir çok sorunun cevabını buldum.yarın birgün çocuklarım olurda bu konularda sorular sorarsa cevaplarım var şükür.ayrıca bu formda müslümanlar istenmiyosa bilelim ve üyelik yapmayalım.
ayrıca şu şekilde ithamlardan lütfen vazgecelim.siz insanların inançları,gelenek görenekleriyle,tuttukları takımla bile alaycı davranırsanız tepki doğaldır.çok cesareti olan beşiktaş çarşıda hakaret etsin beşiktaşa,yada kadıköyde fenerbahçeye.linç ederler.illaki din yüzünden değildir tepkiler.yada cinayetler.bir insanın kutsal saydığı,değer verdiği ne olursa olsun hakaret ederseniz karşılığını alırsınız.çıkın bir köye gidin.aaa ne kadar ilkel yaşam,tuvalet bile dışarda derseniz o köyden tepki alırsınız.
sevmek zorunda,yada inanmak zorunda değilsiniz.ama hem kanunen hem hukuken-ahlaken saygı duymak zorundasınız.benim antalyada çok ateist,deist arkadaşım oldu.alaysız insan gibi anlaştım.onlarda dinime hakaret etmedi.ve inanıyomki burda sanalda erkeklik yapanlar,sokakta süt dökmüş kedi gibidirler.bir ateist inanmayabilir,ama hem hukuken hem ahlaken saygılı olmak zorundadır.
bu yazımda hakaretvari kelimeler varsa gercekten insan gibi insan üyeleri tenzih ederim.
sevmek zorunda,yada inanmak zorunda değilsiniz.ama hem kanunen hem hukuken-ahlaken saygı duymak zorundasınız.benim antalyada çok ateist,deist arkadaşım oldu.alaysız insan gibi anlaştım.onlarda dinime hakaret etmedi.ve inanıyomki burda sanalda erkeklik yapanlar,sokakta süt dökmüş kedi gibidirler.bir ateist inanmayabilir,ama hem hukuken hem ahlaken saygılı olmak zorundadır.
sevgili şerafettin_81,
meseleye biraz da şu açıdan bakabilir misiniz?
Birçok müslüman ''Kuran'ı Muhammed kendisi yazmıştır. Kuran'da birçok çelişki mevcuttur'' gibi söylemleri bile hakaret olarak almaktadır.
Ben şahsen bu insanlara empati kurabiliyor, onları anlayabiliyorum. Ve bu yüzden özel hayatımda müslüman arkadaş ve tanıdıklara ha bire, olur-olmaz zemin ve ortamlarda bu gibi şeyler söylemiyorum. Fakat eğer konu açılır, benim İslam'a bakışım sorulursa (ve ben de cevap vermeyi uygun görürsem) o zaman fikirlerimi serbestçe söyleme hakkım olduğunu düşünürüm. Bu söylediklerim karşımdakilerin dini duygularını rencide etse de, bunu, onların aşması gereken bir sorun olarak görürüm.
Bu forumun da (anasayfasında, tüzüğünde yazdığı üzere) zaten amacı bu gibi tartışmalara zemin olmak. Üye olan herkes önceden bunu okuyup onaylamak durumunda. Yani vermiş olduğunuz kıyasların (Antalya'daki dinsiz arkadaşlarınızın, köydeki tuvalet örneğinin) bu forumla hiçbir ilgisi yok. Buraya üye olan, İslam'a inanmayan insanların düşüncelerini açık-seçik okumaktan rahatsız olmama durumundadır.
Tabii bir de sınırın nerde olduğu meselesi vardır ki, her zaman kolay cevap verilemez bu soruya. Ama biraz insaflı bakarsanız, bu forumun dinsiz üyelerinin büyük çoğunluğunun ve özellikle de forumu temsil eden yönetici ve görevli arkadaşların doğrudan muhatablarının şahsına hakaret etmekten özenle kaçındıklarını görürsünüz.
(Acaba aynı şeyi İSLAMİ FORUMLAR'da yazma cürreti gösteren dinsizlerin durumu için de diyebilir miyiz? Ufak bir google araştırması ile din kardeşlerinizin kendi forumlarında dini eleştirenlere nasıl hakaretlerde bulunduklarını görebilirsiniz. Hatta Kuran'ın bizzat kendisinde inanmayanlar için kullanılan ifadeleri de okumuşsunuzdur.)
Ben sizin inancınızı SAÇMA bulabilirim ve bunu da söyleme hakkım var. Fakat sizin şahsınıza herhangi bir ithamda bulunmam örneğin. ''Aptalca birşeye inanıyorsun'' cümlesi ile ''Sen aptalsın'' arasında bir fark vardır, olmalıdır.
Dinlerin, dini kitapların mesela herhangi bir romandan daha fazla saygı talep etme hakkı olmamalı. Bir edebiyat eleştirmeni herhangi bir romanı eleştirebilir, yerlerden yerlere vurabilir, romanın bazı bölümleri ile alay edebilir. Ama mesela yazarın veya bu romanı beğenenlerin şahsına doğrudan hakaret edemez. Ederse suç işlemiş olur. Aynı şey din ve kutsal kitaplar için de geçerli olmalıdır. Çünkü inanmayan açısından roman ile kutsal kitap arasında bir fark yoktur.
saygılarımla
Sayın şerafettin 81 ;
Sizinle aynı inancı paylaşmıyor olsam da neticede ben de bir inanırım.
Bu sitede bulunan tüm katılımcıların değil,bazı arkadaşların inanırlarla alaylı bir üslupla konuşmalarının nedenlerinden biri de maalesef ki inananların kendileridir.
Nasıl yani diyecek olur iseniz,
http://www.turandursun.com/forumlar/showthread.php?t=2252&page=14
bu başlıkta bizatihi şahsınızın yazmış olduğu şu :
"sayın pervane.BİZ İNANA(N)LAR PEYGAMBERİMİZ(İN) ÖZEL HAYATIYLA İLGİLİ HADİSLERE KARŞIYIZ." şeraettin 81
cevap önemli bir argüman bu konuya ilişkin.
Nasıl olur da 1 milyar küsur inanan adına böyle bir şey ifade edilebilir ?
Üstelik de Hadis denilen kavram 1400 yıldır İslam ümmetinin tüm toplumsal yaşamına yön vermiş iken.
Sizinle aynı inancı paylaşmıyor olsam da neticede ben de bir inanırım.
Sevgili Psiko,
bildiğim kadarıyla forumumuzda bahailiği temsil eden bir tek siz varsınız. Bu konuda herhangi bir başlığınızı bulamadım (belki yanlış aramışımdır). Bahailik hakkında yeni bir başlık açıp bazı genel bilgileri bizimle paylaşmayı uygun görür müsünüz? Bizzat bu dine mensup olan bir arkadaşa bazı sorular sormak isterdim.
saygılarımla
Sayın ulpian ;
İnancım olan Bahailik ile ilgili herhangi bir sorunuz var ise,
istediğiniz şekilde bir başlık açıp sorunuzu-sorularınızı sorunuz,
vaktim oldukça cevaplamaya gayret ederim.
Sevgilerimle
Hoş ve esen kalınız.
Sayın ulpian ;
İnancım olan Bahailik ile ilgili herhangi bir sorunuz var ise,
istediğiniz şekilde bir başlık açıp sorunuzu-sorularınızı sorunuz,
vaktim oldukça cevaplamaya gayret ederim.
Sevgilerimle
Hoş ve esen kalınız.
Teşekkür ederim sayın Psiko,
başlığı açmış ve ilk sorularımı da yazmış bulunuyorum:
=> Bahailik hakkında Soru ve Cevaplar (http://www.turandursun.com/forumlar/showthread.php?p=223589#post223589)
saygılarımla
Deniz Fenerlerini, çalıntı Bosna paralarını ve alay konusu edilmesi pek mümkün olmayan Hizbullah mezarevleriyle benzerlerini bir kenara koyarak forumun başlığı olan soruya basit bir örnekle kısmen cevap vereyim.
Çokça yaşadığım bir diyalogdur.
Es-sual mineyye
-Günün önemli bir kısmı namaza ayrılmışken herşeyi bilen peygamberin Dünya'nın yuvarlak oluşundan bahsederek namaz saatleri konusunda müminleri uyarmaması tuhaf değil mi?
El-cevab mine'l-mümin:
-Resul'ün Dünya'nın yuvarlak olduğunu bildirmekten çok daha önemli vazifeleri vardı!
Es-sual:
-Ne gibi?
El-cevab:
-Taharet gibi!
Kütübüsitte'nin taharet faslını açıp baştan sona inceliyoruz... Peygamberin hangi doğrultuda kazayıhacet ettiğini, küçük abdest bozduğunu, bu abdestleri bozarken ve de ilgili fiiller sırasında poposunu cinlerden şeytanlardan korumak için hangi duaları okuduğunu okuyoruz... Popo temizliği sırasında Müslümanlara "La ilahe illallah!" diye haykırmalarına dair emirlerine rast geliyoruz... Sonra da siz çıkıp "Siz bizle niye alay ediyorsunuz, biz sizle alay ediyor muyuz?" diye soruyorsunuz.
Bizler Atatürk'ün, Marks'ın, Salazar'ın, Lenin'in, Mussolini'nin ve sair liderlerin, teorisyenlerin, filozofların ve benzer konumdakilerin nasıl kaka yaptıkları üzerine sizin gibi kafa yoruyor muyuz? Hayır... Böylesi abzürt bir konu hakkında bu insanların nasıl davrandıklarını biliyor muyuz? Hayır... Bilmek durumunda mıyız? Hayır... Başka bir deyişle bunu bilmemizin bize bir yararı dokunur mu? Hayır... Böyle bir konu üzerine kafa yorulması ve ona binaen hayatın düzenlenmesi trajik boyuttaki en kibar tabiri ile komik mi? Evet...
Peki siz böyle malzemenin binde birini bulsanız dalga geçer misiniz? Kesinlikle evet... Peki neden malzeme bulamıyorsunuz? Çünki yok...
Beyefendi ve diğer müminler,
Böyle malzeme bulursanız lütfen dalganızı geçin. Biz şikayet etmeyiz... Bizim derdimiz çiş yarışı değil, daha düzgün insan olmak ve ilintili konular, belki sizlerden sağlam bir şeyler de öğrenebiliriz...
Unbeliever
31-08-2009, 09:19
Alay konusu insan yazması bir kitap, arapçı bir peygamber (!) ve onun hayatı olunca ateistler ister istemez bu savunulan konular karşısında tepki veriyorlar. Ha siz buna alay deyin, dalga geçmek deyin. Bana göre saçmalıklar üzerine mizahi bir yaklaşımdır. Sizde ateizmin (varsa eğer) saçmalıklarını ortaya çıkarın ve alay edin. Sizden bunu yapmamanızı isteyen yok. Becerebiliyorsanız eğer....
mehmetsalih
31-08-2009, 09:25
Selam,
Hepsi için kulanmasanız evet abilerden geri kalmıyorlar. Bu bana göre arageçiş formu hy. sanırım buna iyi para verir :D
m.salih
kıvançla...
Ateistlerin zaman zaman alaycı bir dil kullanmalarının sebebi genelde inanan arkadaşlarının gözlerinin mühürlü oluşundandır.
Örneğin; "Allah'ın matematik hatası" konusunda ortaya su götürmeyecek bir matematik hatası konmuştur. Bu olaya "evet orada bir hata var, sebebi şu olabilir" diye yaklaşmak yerine olmadık kıvırmacalara girişilince, ve bu kıvırmaca onlarca ileti boyunca yapılınca alay kaçınılmaz olarak -kendiliğinden- gelmektedir.
A.
Bizim öyle duygularımız yoktur. Kişi kim olursa olsun, alay etmeyiz. İster müslüman, ister ateist. Bu ayrımı yapamayan herkesin yaptığı yanlıştır.
Saygılar
mehmetsalih
31-08-2009, 09:28
Alay konusu insan yazması bir kitap, arapçı bir peygamber (!)
Selam,
Yıllardır kitaplar üzerinde araştırma yapıyorum ve tatmin edici bir görüş arıyorum el-insaf Kuran gibi matematiksel, bilimsel, edebi ve esnek bir kitap varmıdır? Sanırım Allah'u teala kitabın girşinde bunu açıkça dile getiriyor bu mutakiler içindir ve dilmeyenlere öğüt versende vermesende birdir. BGu yaklaşımlarından dolayı kalplerine mühür vurulmuştur.
m.salih
kıvançla..
Kişi kim olursa olsun, alay etmeyiz.
Envy,
"Alay etmek" ile "alaycı bir dil kullanmak" arasındaki farkı anlayabildiğinden eminim.
A.
mehmetsalih
31-08-2009, 09:32
Örneğin; "Allah'ın matematik hatası" konusunda ortaya su götürmeyecek bir matematik hatası konmuştur. Bu olaya "evet orada bir hata var, sebebi şu olabilir" diye yaklaşmak yerine olmadık kıvırmacalara girişilince, ve bu kıvırmaca onlarca ileti boyunca yapılınca alay kaçınılmaz olarak -kendiliğinden- gelmektedir.
A.
Selam,
Buna cevap defalarca verildi... İstediğin gibi yaklaşıp önce yaydaya girişsen olacağı budur. Payı belirlemeden girşilen eleştiri senin kafanda şekilenen sorun olur tabi. ZOPAYI ELİNE ALAN BAHANESİNİDE BULUR. Irakın kütüphanesine ve geçmişine göz diken ADB bir bahanesini bulur ve lanse edeceği bir görünümde olur. Ama şunu unutma herşey senin elinde ve özgürsün atesit yaklaşım kuranı övmez övemez... Çünkü kurulduğu temel bunu gerektiriyor. Çöl insanı kitabı gibi okusan bulacağın kılıfta olur.
m.salih
kıvançla...
Yıllardır kitaplar üzerinde araştırma yapıyorum ve tatmin edici bir görüş arıyorum el-insaf Kuran gibi matematiksel, bilimsel, edebi ve esnek bir kitap varmıdır?
İşte tam da bahsettiğim tavır ...
Peki memetsalih; anlat bakalım yıllardır hangi kitapları araştırdın, bu kitapları hangi temelde araştırdın, araştırmalarında objektif kriterlerin nelerdi, hangi sonuçlara vardın, aradığın tatmin edici görüş hangi minvalde?
Kur'an'ın bilimselliğinden ve matematiğinden birkaç örnek verir misin?
Deveye mucize diyen kitap için bu lafları edersen alaycı yaklaşımı da hak edersin. Allah akıl fikir ihsan eylesin, ne diyeyim ...
A.
Unbeliever
31-08-2009, 09:38
Mehmetsalih,
kalplerine mühür vurulmuştur gibi bir laf etmişsin. Soruyorum sana o zaman. o mühürü vuran allah (varsa eğer) değil mi kardeşim? Benim kalbime gözüme o vurmamış mı kilidi mühürü? O zaman buradan ne sonuç çıkar biliyormusun? Benim özgür iradem sizin allahınızı yener. O kapatmış ama ben açmıyorum. Veya o açmaya çalışıor ama ben yanaşmıyorum. Özgür irademi kullanıyorum.
Mademki kalbime gözüme mühür vuracaktı neden beni yarattı o zaman? Direkt cehennemliğim ben. Öyle değil mi? O zaman benim ne günahım var? bu nasıl bir sadistliktir. Bir kul yaratıyorsun. Onun kalbini mühürlüyorsun. Sonra hoppaaa cehenneme. Eee sonuç yandı gülüm keten helva...
Envyme de kalkmış biz kimseyle alay etmeyiz diyor. Siz etmiyorsunuz belki kimseyle veya ateistlerle ama sizin dininiz sizinle çok güzel maytap geçiyor farkında değilsiniz....
Bir mümin yalanı:
Bizim öyle duygularımız yoktur. Kişi kim olursa olsun, alay etmeyiz. İster müslüman, ister ateist. Bu ayrımı yapamayan herkesin yaptığı yanlıştır.
Bu, diğerlerinde bir kusur bulsa ya da genelde daha doğrusu bulduğunu sansa basbas bağırarak diğerleriyle dalga geçmeye çalışanların ve diğerlerine iftiralar atanların inancından bilinçli bir müminin malzeme bulamadığı zamanlardaki argümanıdır.
Gayrimüslimin mümine alaycı sorusu:
"Efendi,
Sen tuvalete ayin düzenliyorsun... Deli misin?"
Müminin cevabı:
"Sen benle dalga geçiyon, emme ben senle dinim gereği dalga geçmiyom. Ha, bu arada Deniz Feneri ile Sivas Katliamı'nı Ergenekon -yani sizler- yaptınız. Katillerle hırsızların avukatlığını bizim yapmamız ilahi gerçeği değiştirmez..."
mehmetsalih
31-08-2009, 09:41
Selam,
Otomotik Dinsiz eleştirileri tekrar eden papağan misalı niye mühür, kapı gibi eleştirilerden vaz geçmiyorsunuz. Kulanılmaz bir evin kapısına tabi kilit vurulacak. Okulun kapısı açık kalacak değilya çocuklar eğitim yoksa göremezler. Bu eleştirileri bırakın lütfen...
Ayrıca kuranın matematiksel ve bilimsel yönlerini görmemişseniz bu sizin kuran okjumadığınızı gösterir. Okuyun... ikra :D
m.salih
kıvançla...
Ama şunu unutma herşey senin elinde ve özgürsün atesit yaklaşım kuranı övmez övemez...
Hatırlatma için teşekkürler.
Olay Kur'an'ı övmek değil sizlerin o saçmalıkları savunurken düştüğünüz acınası durumlarda en azından başınızı dik tutabilmeniz için konuya anlayışla bakmaktır. Biz bu anlayışı göstermeye hazırken giriştiğiniz kıvırmacalar ister istemez bir süre sonra işi çığrından çıkartıyor.
Yoksa bana ne; ister Allah'a inan, ister uçan kurabiye canavarına, yeter ki akıl ve mantıktan ayrılmadan tartışabilelim.
A.
[QUOTE]Envyme de kalkmış biz kimseyle alay etmeyiz diyor. Siz etmiyorsunuz belki kimseyle veya ateistlerle ama sizin dininiz sizinle çok güzel maytap geçiyor farkında değilsiniz.... [QUOTE]
Ne kadar doğru!!
mehmetsalih
31-08-2009, 09:44
Selam,
azınlık bir kesiri bilmeyecek kadar cahilseniz bari eleştiriyi bırakın... Ayrıca bu konu hakkında bir mesajımda silinmişti cuntaya duyurulur.
m.salih
kıvançla...
Mehmetsalih,
kalplerine mühür vurulmuştur gibi bir laf etmişsin. Soruyorum sana o zaman. o mühürü vuran allah (varsa eğer) değil mi kardeşim? Benim kalbime gözüme o vurmamış mı kilidi mühürü? O zaman buradan ne sonuç çıkar biliyormusun? Benim özgür iradem sizin allahınızı yener. O kapatmış ama ben açmıyorum. Veya o açmaya çalışıor ama ben yanaşmıyorum. Özgür irademi kullanıyorum.
Mademki kalbime gözüme mühür vuracaktı neden beni yarattı o zaman? Direkt cehennemliğim ben. Öyle değil mi? O zaman benim ne günahım var? bu nasıl bir sadistliktir. Bir kul yaratıyorsun. Onun kalbini mühürlüyorsun. Sonra hoppaaa cehenneme. Eee sonuç yandı gülüm keten helva...
Envyme de kalkmış biz kimseyle alay etmeyiz diyor. Siz etmiyorsunuz belki kimseyle veya ateistlerle ama sizin dininiz sizinle çok güzel maytap geçiyor farkında değilsiniz....
Açmadığınızı siz söylüyorsunuz. Özgür iradeniz ile açmadığınızı söylüyorsunuz. Bunun farkındasınız dimi? Allah'ın herkese verdiği özgür irade ile siz ben kalbimi açmak istemiyorum mu diyorsunuz?
Kendinizi cehennemlik olarak görmeyin. Bizim kendimizi kesin cennetlik olarak görmediğimiz gibi.
Saygılar
azınlık bir kesiri bilmeyecek kadar cahilseniz bari eleştiriyi bırakın...
He koçum, he ...
Tamam, bıraktık matematiği, elin Allah'ı ona mucize diye neler veriyo neler, ama Kur'an'ın Allah'ı vere vere deve veriyo. Hadi bunu anlat bana. Hadi ...
Bak memetsalih, bu tuzaklara düşme; niye alaycı dil kullandığımız sorulmuş, elimizden geldiğince özeleştiri yapıp samimiyetle cevap yazıyoruz. Niye illa ki tartışmak istiyorsun? Bizim buradan görülen budur. Size düşen bu yazılanları anlamaya çalışıp ona göre strateji geliştirmektir. Yani bu kadar da ipucu verilmez ki ...
A.
Unbeliever
31-08-2009, 09:53
Envyme,
Sizin inanşınıza göre her hareketimizi, yaşadığımızı ve yaşayacağımızı allah belirlemiyormu? Yani ben ana rahmine düştüğüm andan gebereceğim ana kadar herşeyi bilen o değil mi? Benim özgür irademi de o vermiyor mu? Bu arada tezatlık oluşması da garip. özgür irade diyoruz ama onu da bize veren allah. Onu da vermeyebilir yani.Benim özgür irademi allah verdi diyelim. O zaman kalbimi neden mühürlüyor?Nerde adalet?Baştan veriyor günahları sonra da oturup izliyor heralde bakalım bu mühürlü naapacak özgür iradesiyle mi diyor? Allah oyunu çok seviyor belli. Bu oyunun sonunda ceza alacak belli. O zaman ne gerek var bu kadar dalavereye.
mehmetsalih
31-08-2009, 09:58
Selam,
Allah bana göre şudur
Kuran bir hatırlatmadır ve hayatın amacını velirler ve tüm saoruları cevap TÜM
1 Haram olan bazı şeyleri belirler
diğer ne varsa helal..... Dua, Oruç başta olmak üzre birkaç ibadet var diğerleri nafile... Kısaca Kuran okumak. Alllah diğer tüm alanları özgür bırakkır ayrıca her konuda da ipucları var. 19 gibi kuranın dört bir yanını saran ve bir bedeviyi aşan matematiksel çerçeceler nerde görülmüş? Bu kadar ipucu verilmezki demenden haksızsın...
m.salih
kıvançla...
Bu adamların peygamberi tuvalette ayin düzenlerdi, bunlar da ayin düzenliyor, ardından da karşımızda sırıtıyorlar ve onlar gibi EDIT etmediğimiz için öldükten sonra işkenceden geçirileceğimize inanıyorlar. Ne biçim bir inanç bu?!
Yahu düşünsenize: Allah var olsa bile sizler helada la ilahe illlallah diye bağırdığınızda sizi cezalandırır mı ödüllendirir mi?
Kendi açımdan düşünüyorum , ben Tanrı olsaydım ve la ilahe illa tşellist diye tuvalet ayinleri düzenlenseydi, o ayincileri çok fena sopadan geçirirdim.
Envyme,
Sizin inanşınıza göre her hareketimizi, yaşadığımızı ve yaşayacağımızı allah belirlemiyormu? Yani ben ana rahmine düştüğüm andan gebereceğim ana kadar herşeyi bilen o değil mi? Benim özgür irademi de o vermiyor mu? Bu arada tezatlık oluşması da garip. özgür irade diyoruz ama onu da bize veren allah. Onu da vermeyebilir yani.Benim özgür irademi allah verdi diyelim. O zaman kalbimi neden mühürlüyor?Nerde adalet?Baştan veriyor günahları sonra da oturup izliyor heralde bakalım bu mühürlü naapacak özgür iradesiyle mi diyor? Allah oyunu çok seviyor belli. Bu oyunun sonunda ceza alacak belli. O zaman ne gerek var bu kadar dalavereye.
Bu konuda Ehli Sünnet Müslümanları ile tartışmak pek mümkün değil.
İslam tarihinde bazı mezhepler demiş ki, madem her şey ama her şey (hayır ve şerr) mutlak olarak Allah'tan o halde ceza ve mükafat olmamalı (Cebriye), başka bir mezhep de demiş ki, madem ceza ve mükafat var, o halde özgürüm (Mutezile).
Fakat Ehli Sünnet hem herşeyin, hayır ve şerrin Allah'tan olduğuna, hem de ceza ve mükafata (imanın 5. ve 6. şartları) inanmış. Bazıları bu tezatı ''külli irade'' - ''cüzi irade'' gibi kavramlarla çözebildiğini sanmış. Tezatın varlığını görecek samimiyette olan ehli sünnet alimleri de ''Bizin için mantıken imkansız olan, Allah için de imkansız değildir'' demiş.
Yani, Ehli Sünnet'le ''kader - irade - ahiret'' konularını tartışmak daha en baştan anlamsız. Çünkü tezat kabul edilmekte zaten.
saygılarımla
mehmetsalih
31-08-2009, 10:07
Selam,
Sizin hangi Ehilere takıldığınız beli zaten. Eğer İranda olsaydınız Şia diyecekstiniz, İngilterede olsaydınız kutsal ruh diyeceksiniz, kilise diyecektiniz ama hiçbir zaman gizlenben varmayacaktınız. Sorun kmısaca siz ve çevredir. Gelenek....
m.slaih
kıvançla...
Selam,
Sizin hangi Ehilere takıldığınız beli zaten. Eğer İranda olsaydınız Şia diyecekstiniz, İngilterede olsaydınız kutsal ruh diyeceksiniz, kilise diyecektiniz ama hiçbir zaman gizlenben varmayacaktınız. Sorun kmısaca siz ve çevredir. Gelenek....
Sevgili mehmetsalih,
eğer mensubu olduğunuz ''Salt Kuran İslamı'' anlayışı günün birinde ülkemizde çoğunluk elde ederse, o zaman sizin anlayışınızla ilgilenir, sizin anlayışınızı eleştiririz. Ama ülkemizdeki müslümanların ezici çoğunluğu ehli sünnetken, daha çok bu görüşle meşgul olmamızı anlayışla karşılayınız. Siz biraz marjinal kalıyorsunuz, ne yapalım.
saygılarımla
Ne kadar doğru!!Demin bir mümin yalanı diyordunuz. Ne oldu da doğru dediniz ki şimdi.
Ayrıcana hala fikir zikir meselesine takılıp kalmışsınız.
Envyme,
Bence biraz samimi düşünüp samimi cevap vermelisiniz. Tabi ki bize değil, kendinize.
Şu an Allah istediği için mi siz O'na inanmıyorsunuz yoksa size verdiği özgür iradenin seçimi ile mi O'na inanmıyorsunuz?
Ve sizinle benim aramdaki fark ne? Ben neden inanır iken siz inanmıyorsunuz? Düşünceniz doğru olsa, sizce Allah neden beni inanır sizi inanmayan seçsin ki?
Bence biraz samimi düşünüp samimi cevap vermelisiniz. Tabi ki bize değil, kendinize.
Şu an Allah istediği için mi siz O'na inanmıyorsunuz yoksa size verdiği özgür iradenin seçimi ile mi O'na inanmıyorsunuz?
Ve sizinle benim aramdaki fark ne? Ben neden inanır iken siz inanmıyorsunuz? Düşünceniz doğru olsa, sizce Allah neden beni inanır sizi inanmayan seçsin ki?
Ama Kuran bu konuda şöyle şeyler de diyor:
Ve işte biz onu böyle «âyâti beyyinat» olarak indirdik ve çünkü Allah istediğine hidayet eder Hac/14
Ve işte sana böyle emrimizden biz ruh vahyettirdik, sen kitab nedir? İman nedir? Bilmiyordun ve lâkin biz onu bir nur kıldık. Onunla kullarımızdan dilediğimize hidâyet vereceğiz ve emîn ol sen her halde doğru bir yola çağırıyorsun Şura/52
Gökte ve yerde gizli hiçbir şey yoktur ki apaçık bir kitapta (Lehvi mahfuzda) bulunmasın. Neml/75
Ne Arzda, ne de nefislerinizde bir musıbet başa gelmezki biz onu fi'le çıkarmazdan evvel bir kitabda yazılmış olmasın, şübhesiz bu Allaha göre kolaydır. Hadid/22
Ben size nasıhat etmek istemiş isem de Allah sizi helâk etmek murad ediyorsa benim nasıhatim size fâide de vermez, rabbınız o, ve siz nihayet ona irca' edileceksiniz Hud/34
saygılarımla
Sayın ulpian. Dilediğine hidayet vermiştir, bize dilememiş demek işin kolayına kaçmaktan başka birşey değildir.
Saygılar
Sayın ulpian. Dilediğine hidayet vermiştir, bize dilememiş demek işin kolayına kaçmaktan başka birşey değildir.
Saygılar
Ben demiyorum ki sayın EnyMe,
yukardaki ayetleri okuyunuz. Yetmezse bu konuda daha da açık olan şu ayetleri okuyunuz:
Onları yola getirmek senin boynuna borç değildir, ancak Allah dilediğini yola getirir. Bakara / 272
Doğrusu sen sevdiğine hidâyet veremezsin ve lâkin Allah, kimi dilerse hidayet verir ve hidayete irecekleri o, daha iyi bilir. Kasas/56
Hasılı Allah her kimi hidayetine irdirmek isterse, islâma sinesini açar, gönlüne genişlik verir, her kimi de dalalete bırakmak isterse onun da kalbini daraltır öyle sıkıştırır ki sanırsın öfkesinden göke çıkacak, iymana gelmezleri Allâh o murdarlık içinde hep böyle bırakır. Enam/125
Allah her kimi saptırırsa, artık onu yola getirecek kimse yoktur. Rad/33
Eğer biz onlara melekleri indirseydik, ölüler de kendileriyle konuşsaydı ve her şeyi toplayıp karşılarına getirseydik, Allah'ın diledikleri hariç, yine de inanacak değillerdi, fakat çokları bunu bilmezler. Enam/111
saygılarımla
Unbeliever
31-08-2009, 11:35
Bu ayetler üzerine bu konu üzerine fazla da tartışmaya gerek yok diye düşünüyorum. Çünkü çıkmaza girecek. Ve forum kirliliği yaratacak.
özetlersek;
İslam inancına ve ayetlerine göre allah dilediğini inandırır, dilediğini saptırır, buna kimse ne engel olabilir ne de vesile. O yüzden inananlar inandıkları şekilde, inanmayanlar da inanmadıkları şekilde yaşasınlar. öldükten sonra (eğer varsa) cehennemde görüşürüz. O zaman bizlere " Biz size demiştik" deme şansları olur. Eğer yoksa da zaten böyle bir platform olmayacağı için bir şey demeye gerek yok.
ugurce82
31-08-2009, 12:47
Hep aynı demagojiler. Samimi cevap bilmem ne?. Senin kitabında mühürlenen gözlere kulaklara koyulan ağırlıklara ne diyorsun peki. Dur tahmin edeyim. "Samimi düşünüp samimi cevap verin lütfen". Bu mu ? Bilmiyorsan bilmiyorum demeyi ne zaman öğreneceksin.
Black_TIGER
01-09-2009, 00:56
Hep aynı demagojiler. Samimi cevap bilmem ne?. Senin kitabında mühürlenen gözlere kulaklara koyulan ağırlıklara ne diyorsun peki. Dur tahmin edeyim. "Samimi düşünüp samimi cevap verin lütfen". Bu mu ? Bilmiyorsan bilmiyorum demeyi ne zaman öğreneceksin.
bu.durumda.senın.neden.ınanmadığını.sormak.lazım.u ğurce
3)sevmiyoları müslümanları(olabilir.ama forma bakınca,çok hümanist,çok insancıl,çok ahlak fenomeni sanılmaktalar.bu çelişkidir.demokratik takımaktalar,ama faşitce saldırmaktalar.müslümanlar budizme inanmaz.yada müseviliğe.ama en azından ateistlerden saygılılar karşı inançlara
Müslüman olsun,yahudi olsun,hıristiyan olsun teistler karşı fikirlere sygısız ve hoşgörüsüz.siz olabilirsiniz ama geneli değil.
ayrıca bu sitede mod.lar yöneticiler ateist olsun teist olsun herkesi hakettiği gibi değerlendirip,uyarırlar.
arkadaşlar da söylemişler gerçekten bu sitede teistler çok alıngan davranıyor.başka bir bu tarzda siteye iştirak ettiniz mi bilmiyorum ama örneğin ateistforum müslümanlarla çok ağır knuşur hatta yöneticileri bile.bu konuda td gayet seviyeli bir tartışma alanıdır..
bayraktaro1
01-09-2009, 13:30
3)psikolojik sorunları var.bir şeye hakaret etmeyle,o şeyin değeri düşmez.yada yüceltmeyle artmaz.altın için ne kadar gereksiz,boş bişey densede altın altındır.gümüş olmaz.tezeğede ne kadar faydalı gübre olur densede tezek tezektir.petrol olmaz.değeri artmaz. (şerafetti_81 alıntı)
Arkadaşım, bak bazı şeyleri böyle bodoslama yazmışsın. Ama, uzmanlık olarak dalının ne olduğunu bilmiyorum, ama madenci olmadığın kesin. Sana sadece bazı maden gruplarının belirli jeolojik yaşlara göre evrimleşerek, dönüşme süreçlerinin olduğunu söylesem...
Turba = Linyit Kömürü = Taş Kömürü = Antrasit = Elmas
Sana bir şey ifade ediyor mu ??? Tek bileşenleri; özlerinin karbon olmasıdır. Karbon aşırı ısı ve basınç altında ve zamanı da katarsak; saflaşmaya (konsantre olmaya (yoğunlaşmaya, bir yerde toplanmaya) ve kristalleşmeye başlıyor desem senin için birşey ifade eder mi ?
Tek hücreli canlıların; oksijensiz ortamda (bataklık gibi) yavaş yavaş oksidasyona uyrayarak (ısı, basınç ve zaman etkisi ile) kömürleşmeye (karbon toplanması) başladığını söylesem senin için birşey ifade eder mi ?
İşte inançlı arkadaşlara bu yüzden gülüyoruz. Lütfen size verilen bilgilere bodoslama atlamayın. Bilmiyorsanız da bilmiyorum deyin. Araştırmacı, şüpheci olmadığınız için üzülüyoruz.
Aslında bütün mesele (tam manası ile inanamadan) kabullendiğini zannetmekde..
[QUOTE=mehmetsalih;223625]
Yıllardır kitaplar üzerinde araştırma yapıyorum ve tatmin edici bir görüş arıyorum el-insaf Kuran gibi matematiksel, bilimsel, edebi ve esnek bir kitap varmıdır? Sanırım Allah'u teala kitabın girşinde bunu açıkça dile getiriyor bu mutakiler içindir ve dilmeyenlere öğüt versende vermesende birdir. BGu yaklaşımlarından dolayı kalplerine mühür vurulmuştur.
[\QUOTE]
şimdi gel de alay etme bu gibi sözlerden sonra....
Maksat alay etmek olduktan sonra her sözle alay edilebilir. Yukarıdaki yazı bunun ispatı. Olayı sormak yerine alay etme ihtiyacı...
milomanara
01-09-2009, 16:03
çok cesareti olan beşiktaş çarşıda hakaret etsin beşiktaşa,yada kadıköyde fenerbahçeye.linç ederler.
Muhteşem bir ifade!
Sayın şerafettin_81, bırakın hakareti, Kazan (http://sozluk.sourtimes.org/show.asp?id=147814)'da popüler golcüyü eleştirmek bile akıl karı olmaz. İşte fanatiklik, işte irrasyonellik.
İrrasyonel dalga geçilmeyi hak eder. Cadı yakanlarla, dalga geçersiniz. Dünya'nın düz olduğuna inanlarla dalga geçersiniz. Evrim karşıtlarıyla dalga geçersiniz. Fala, büyüye inanlarla dalga geçersiniz. Çünkü yaptıkları irrasyoneldir.
İnancınız bana göre komik. Sizin dininizin dalga geçilen başka olgulardan farkı, ayrıcalığı, bağışılığı yok. Ülkelerin politikaları, sosyal konular, yaşam koşulları, ünlüler, devlet başkanları hepsi mizahın konusu olabilirken, sizin dininizin olamayacağını ne cüretle ifade ediyorsunuz? Ayrıca inancınızla burada, dinlerden özgür bir forumda dalga geçiyorum. Çarşamba (http://sozluk.sourtimes.org/show.asp?t=fatih+çarşamba&nr=y&pt=fatih+carsamba) mahallesinde değil. Ben burada kendimi ifade ediyorum. Sizin inancınızdan, bana da dayattığınız, günlük hayatımda karşılaştığım, irrasyonellikten burada bahsediyorum. Sizin buraya da gelip "hakaretttt!" yakarışlarınız da ziyadesiyle maksadını aşıyor bence.
Elbette nezaketi elden bırakmam, şahıs olarak da kimseyi hedef almam. İnancınızla dalga geçerim ama sizinle değil.
Bu anlamda, rahatsız oluyorsanız, okumayın! Yazdıklarımdan rahatsız oluyorsanız, ekleyin yasaklı listenize, görmeyin ne yazdığımı.
Unbeliever
01-09-2009, 18:00
Sayın Milomanara,
Söylediklerinize %1000000 katılıyorum. Düşüncelerime tercüman oldunuz. Teşekkürler...
İrrasyonel dalga geçilmeyi hak eder. Cadı yakanlarla, dalga geçersiniz. Dünya'nın düz olduğuna inanlarla dalga geçersiniz. Evrim karşıtlarıyla dalga geçersiniz. Fala, büyüye inanlarla dalga geçersiniz. Çünkü yaptıkları irrasyoneldir..
doğru çok doğru sevgili milomanara..... irrasyonelde ciddiyet yoktur dolayısıyla dalga geçilmeyi hakkeder... hem de fazlasıyla..
Muhteşem bir ifade!
Sayın şerafettin_81, bırakın hakareti, Kazan (http://sozluk.sourtimes.org/show.asp?id=147814)'da popüler golcüyü eleştirmek bile akıl karı olmaz. İşte fanatiklik, işte irrasyonellik.
İrrasyonel dalga geçilmeyi hak eder. Cadı yakanlarla, dalga geçersiniz. Dünya'nın düz olduğuna inanlarla dalga geçersiniz. Evrim karşıtlarıyla dalga geçersiniz. Fala, büyüye inanlarla dalga geçersiniz. Çünkü yaptıkları irrasyoneldir.
İnancınız bana göre komik. Sizin dininizin dalga geçilen başka olgulardan farkı, ayrıcalığı, bağışılığı yok. Ülkelerin politikaları, sosyal konular, yaşam koşulları, ünlüler, devlet başkanları hepsi mizahın konusu olabilirken, sizin dininizin olamayacağını ne cüretle ifade ediyorsunuz? Ayrıca inancınızla burada, dinlerden özgür bir forumda dalga geçiyorum. Çarşamba (http://sozluk.sourtimes.org/show.asp?t=fatih+%C3%A7ar%C5%9Famba&nr=y&pt=fatih+carsamba) mahallesinde değil. Ben burada kendimi ifade ediyorum. Sizin inancınızdan, bana da dayattığınız, günlük hayatımda karşılaştığım, irrasyonellikten burada bahsediyorum. Sizin buraya da gelip "hakaretttt!" yakarışlarınız da ziyadesiyle maksadını aşıyor bence.
Elbette nezaketi elden bırakmam, şahıs olarak da kimseyi hedef almam. İnancınızla dalga geçerim ama sizinle değil.
Bu anlamda, rahatsız oluyorsanız, okumayın! Yazdıklarımdan rahatsız oluyorsanız, ekleyin yasaklı listenize, görmeyin ne yazdığımı.
Ağzına sağlık milomanara.....
mehmetsalih
01-09-2009, 18:38
Selam,
Nerede olursanız olun ölüm sizi yakalayacaktır. Titizlikle korunan muhteşem kulelerde olsanız bile. Onlara bir iyilik isabet ettiğinde, "Bu, Allah katındandır!" derler. Ama kendilerine bir kötülük dokunduğunda, "Bu senin yüzündendir." derler. De ki: "Hepsi, Allah katındandır." Şu topluluğa ne oluyor ki, neredeyse hiçbir sözü anlamıyorlar!
Nisa, 78
m.salih
kıvançla...
bu dincilerin inanmayanları ölümle korkutması kadar komik birşey yok.... belki 1400 yıl önce arabistanda işe yarıyordu .bugün yaramaz... snki dinci ölmeyecek gibi gururlanması başka bir alay konusu da rahatlıkla yapılabilir :)
dogruluk
01-09-2009, 18:51
doğru çok doğru sevgili milomanara..... irrasyonelde ciddiyet yoktur dolayısıyla dalga geçilmeyi hakkeder... hem de fazlasıyla..
:flame:kesinlikle haklısınız dogru söze ne denir. hak edene hak ettigi cevap verilir.alaycı olan biz degil onlar komikşeyler yada saçma şey yazıyorlar bizde elşetiriyoruz demek ki eleştirmek bundan sonra alaycı oldu
Sayın Milomanara,
Bakıyorum hala aynı mücadeleyi veriyorsunuz. Size samimi bir şekilde şunu söyleyebilirim ki, bu mücadelenizi hiçbir zaman kazanamıyacaksınız. Nedenlerini biliyorsunuz.
Saygılarımla
ugurce82
01-09-2009, 19:46
Muhteşem bir ifade!
İnancınız bana göre komik. Sizin dininizin dalga geçilen başka olgulardan farkı, ayrıcalığı, bağışılığı yok. Ülkelerin politikaları, sosyal konular, yaşam koşulları, ünlüler, devlet başkanları hepsi mizahın konusu olabilirken, sizin dininizin olamayacağını ne cüretle ifade ediyorsunuz? Ayrıca inancınızla burada, dinlerden özgür bir forumda dalga geçiyorum. Çarşamba (http://sozluk.sourtimes.org/show.asp?t=fatih+çarşamba&nr=y&pt=fatih+carsamba) mahallesinde değil. Ben burada kendimi ifade ediyorum. Sizin inancınızdan, bana da dayattığınız, günlük hayatımda karşılaştığım, irrasyonellikten burada bahsediyorum. Sizin buraya da gelip "hakaretttt!" yakarışlarınız da ziyadesiyle maksadını aşıyor bence.
Bir tebrikte benden milomanara. Siz inanıyorsunuz diye bizim onunla dalga geçmek hakkımız yok mudur? DAyanamıyorsanız gidersiniz islami sitelere orada takılırsınız. Ne diye buradasınız madem. Korkuyormusunuz insanlara doğruları açıklayıp dinden çıkaracağız diye. Niye korkuyorsunuz ki yanacaksak biz yanarız. :) Ya da bir çıkarınız mı var ki müslüman sayısının azalmasından mı korkuyorsunuz
yucemanitu
01-09-2009, 19:47
Blogumda Allah'a ve Muhammed'e hiçbir hakaret etmemişken sadece eleştiri yapıp Kuran gibi bir kitabın tanrı katından gelmiş olmasının mümkün olmayacağını yazıyorum diye her gün Müslümanların yazdığı sinkaflı küfürlü yorumları silmek durumundayım. Ama tutup da Müslümanlar neden küfürbaz diye başlık açmıyorum aceba ben de böyle bir başlık açsam mı?
dinciler kadar hakaretçi bulamazsınız zaten..kolaysa başka sitelerde burada rahatça söylediklerimizi biraz ortaya atın bakın ne küfürler ne hakaretler alıyorsunuz..
onlar hakaret ediyorlar bizse sadece alay ediyoruz... işte farkımız :) özür dilerim ama alaya da mümkün olduğunca devam edeceğim...hele yukarıda örneklerini verdiğim şekilde konuştuklarında zewkle......
Bence sayın uyar,
Atladığınız nokta, site değil. Sitenin yöneticileri. Eminim ki bir çok İslami sitede vardır, içerisinde bir çok inanmayan üyenin olduğu. Önemli olan, insana insan gibi davranmak.
Bence sayın uyar,
Atladığınız nokta, site değil. Sitenin yöneticileri. Eminim ki bir çok İslami sitede vardır, içerisinde bir çok inanmayan üyenin olduğu. Önemli olan, insana insan gibi davranmak.
sevgili envyme... illa islami olması gerekmiyor zaten.. herhangi bir türkçe sitede forumlarda böyle konular açılınca hemen küfürler başlar... gerçek bu maalesef..
ugurce82
01-09-2009, 21:47
sevgili envyme... illa islami olması gerekmiyor zaten.. herhangi bir türkçe sitede forumlarda böyle konular açılınca hemen küfürler başlar... gerçek bu maalesef..
Birde ortalık yerde bunları konuş bakalım neler oluyor. Envyme bence alice harikalar di,yarında yaşadığını zannediyor. Burası islamın en ılımlı en hoşgörülü olduğu ülke. Çıkın bir kahvede bakın şu ayetin şurasında saçmalık var diyin bakalım başınıza neler geliyor.
justicia
01-09-2009, 22:03
Ateistler ne yapsin. Onlar inanclarinin karavaslaridir.
Ateistlerin kutsal "Ezber" kitabinda "Yasak" suresinin 9. ayetinde kesin emir var:
1.ey 2.zindik! 3.alay et! 4.müminlerle ve münafiklarla 6.ve asagilayici ol! 7.onlara 8.ve onların barinacagı yer, siginacagi yer 9.kör imanlari 10.ve ne kötü 11.beyinlerinin körlügü
O Asil Ezber apacik ve ortada. Hem de hic degistirilemez! Onun bir kopyasida sakli kara tahtada asilidir.
tvlere bakın en liberal olduğunu söyleyenler en seküler olduğunu sananlar her iki tarafı da dile getirdiğini söyleyenler de dinle ilgili konularda tedirgin..
bu nedenle buralarda az bile alay ediyoruz.. belki de rahatça gerçekleri söylenebildiği yegane mekan burası :)
bir başka gerçekte buralardaki dini savunan arkadaşlar da normal vatandaş dinini veya klasik sunni islam çizgisini savunmuyorlar onların görüşlerinde olanlar değiller..onlar genelde daha radikal oluyorlar (radikal derken kökten dinci anlamında söylemiyorum hatta tam tersine).. ben o izlenime kapıldım.. yanlış anlaşılmasın ama benim gözlemim bu yönde... ama bizler daha normal(!)iz gerçekçiyiz gibi geliyor...Tabii bikaç arkadaş hariç (mesla tiyatrocu arkadaş gibi)...
Bence bunların tek sorunu eğitimsizlik sayın uyar,
Ülke olarak bir özgürlüğe doğru adım atıyoruz sanki ama gerçek mi yoksa kendimizi mi kandırıyoruz tam net değil bence.
Bu eğitimsizliğe karşı ortak davranmalıyız bence.
Olmaaaaaz sevgili milomanara olur mu hic?
Inanclari ile dalga gercersek canlari aciyor arkadaslarin.
Canlarini acitmayalim bu arkadaslarin.
Uckurunun bagi bir elinde olan muhammed, diger bagini da allaha tutturmus, birlikte kafa kafaya bir seyler karalamislar ve bu sayede milyarlarca insan bunlara tapar olmus.
Saygi duymak lazim efendim, saygi duymak lazim.
Fakat bu canlarinin acimasi, arkadaslarin adrenalinlerini yükselttigi icin bir türlü okumamazlik edemiyorlar.:D
Şairin dediği gibi Ol mahiler ki derya içredir deryayı bilmezler.Müslümanlar da ateistlere ve diğer inançlardakilere yaptıkları baskıların farkında bile değiller.Çoğunu kendilerine hak görüyorlar.Mesala
-Günde 5 vakit onlarca camiden yüksek sesle verilen biri sabahın köründe olmak üzere ezan sesi.
-Ateist ve diğer inançtaki insanlardan vergi kesilip bunlarla camileri ve diyaneti(ki çoğu bakanlıktan daha fazladır bütçesi) finans edilmesi.
-Ramazan boyunca kapanan lokantalar oruç tutmayanlara yapılan baskılar.
-Muhammedin resmedilmesine karşı aşırı bir sansür.(cnbce bile southparkın 1 bölümünü sırf bu yüzden yayınlıyamadı.)
-Zaman zaman yapılan katliamlar(sivas,maraş,kanlı pazar vb).
-İslama karşı olan insanların tvlere hiç çıkarılmaması yok sayılması ya da katledilmeleri(turan dursun vb)
-Toplum içinde ateistim diyenlere bir nevi vebalı ya da çocuk tecavüzcüsü gibi davranılması.
-Forumlarda vb islam karşıtı yazılara bile ağır hakaretler.sadece hz muhammed değil muhammed yazın bu bile yeter hakaret görmenize.
Peki ateistler ne yapmışlar kendilerine ait bir forumda islamı eleştirmişler.Somut konuşalım isterseniz eğer biri muhammedin annesi o.... derse hakarettir.Ama muhammed etrafına topladğı salaklara mucizelerini göstermiş demek eleştiridir.Demokrasi türbandan ibaret değildir her şeyden önce zihniyetdir.
dogruluk
02-09-2009, 00:45
Şairin dediği gibi Ol mahiler ki derya içredir deryayı bilmezler.Müslümanlar da ateistlere ve diğer inançlardakilere yaptıkları baskıların farkında bile değiller.Çoğunu kendilerine hak görüyorlar.Mesala
-Günde 5 vakit onlarca camiden yüksek sesle verilen biri sabahın köründe olmak üzere ezan sesi.
-Ateist ve diğer inançtaki insanlardan vergi kesilip bunlarla camileri ve diyaneti(ki çoğu bakanlıktan daha fazladır bütçesi) finans edilmesi.
-Muhammedin resmedilmesine karşı aşırı bir sansür.(cnbce bile southparkın 1 bölümünü sırf bu yüzden yayınlıyamadı.)
-İslama karşı olan insanların tvlere hiç çıkarılmaması yok sayılması ya da katledilmeleri(turan dursun vb)
-Toplum içinde ateistim diyenlere bir nevi vebalı ya da çocuk tecavüzcüsü gibi davranılması.
-Forumlarda vb islam karşıtı yazılara bile ağır hakaretler.sadece hz muhammed değil muhammed yazın bu bile yeter hakaret görmenize.
Peki ateistler ne yapmışlar kendilerine ait bir forumda islamı eleştirmişler.Somut konuşalım isterseniz eğer biri muhammedin annesi o.... derse hakarettir.Ama muhammed etrafına topladğı salaklara mucizelerini göstermiş demek eleştiridir.Demokrasi türbandan ibaret değildir her şeyden önce zihniyetdir.
sayın cenker çok dogru yorum. son olarak ta
-ateistleri satanist sanıyolar.:nod:
Ateİstler neden bu kadar alayci?
Siz alay görmemişsiniz.. Metafiziksel manadaki tutarsız,mantıksız ve masalımsı iddialarınızdan, on meydan laorusse ebadında komedya çıkartabilirdim..Eğer sevmek bana mahzun durmayı öğretmeseydi..:D..
Mahzunluğunuz buysa, bahsettiğiniz alaylı halinizi görmek isterdik sevgili placebo. Cigi veya pusi ile bir yakınlığınız varmı burada merak ettim sormak isterim. Cevap verme zorunluluğunuz yok tabi ki.
Sayın cenker,
"Şairin dediği gibi Ol mahiler ki derya içredir deryayı bilmezler.Müslümanlar da ateistlere ve diğer inançlardakilere yaptıkları baskıların farkında bile değiller.Çoğunu kendilerine hak görüyorlar.Mesala
Peki ateistler ne yapmışlar kendilerine ait bir forumda islamı eleştirmişler.Somut konuşalım isterseniz eğer biri muhammedin annesi o.... derse hakarettir.Ama muhammed etrafına topladğı salaklara mucizelerini göstermiş demek eleştiridir.Demokrasi türbandan ibaret değildir her şeyden önce zihniyetdir. "
Ezan sesini direk geçiyorum zira anlamsız bir tartışma bu.
Ateistlerden vergi kesilip diyanet'e gitmesi demişsiniz ki, bu da çok anlamsız olmuş. Yeni sizden kesilen vergilerden diyanet'e gideni zorunuza gidiyorda, diğer yerlere gitmesi zorunuza gitmiyor öyle mi? Devlet sizden diyanet için şu kadar, bunun için bu kadar diye vergi almıyor, sahip olduğunuza göre sabitlenmiş vergi alıyor. Bunu nereye vereceğini de devlet karar verir. Güzelmiş bu da ayrıca, ben ateist oldum, bu yüzden artık az vergi vermek istiyorum. Bunu mu düşünüyorsunuz gerçekten?
Ramazan boyunca kapanan lokantalar, şahısların tamamen kendi arzusudur. Bende Ramazan'da bir müslümanın kendisini bütünü ile ibadetine vermesini adamasından yanayım. Bakın, ilk İtalya'ya gittiğimde, her gün pizza yemeği düşünüyordum. Ama bazı akşamları yiyemedim. Neden? Çünkü restoranlar belli günlerde kapalıydı, hem de tüm gün. Restoran sahibi çalışmayıp günü kendisi için ayırıyor. Çok da normal, hakkı da. Oruç tutmayanlara yapılan bir baskı, 30 sene boyunca hiç bir yerde görmedim. Zaten öyle eskisi gibi tutan pek yok. Ama ne hikmetse iftarlardan geri kalmıyorlar.
Peygamberimizin resmedilmesine gelince, bunu siz dahil bir çok kişinin burada ve başka yerlerde dile getirmesinin tek bir nedeni var. Bunu herkes samimi bir şekilde biliyor. O da, sanat arkasına sığınılarak alay etmek.
Toplum içinde ateistim diyenlere vebalı gibi bakmak.
Buna karşıyım
"muhammed etrafına topladğı salaklara mucizelerini göstermiş demek eleştiridir."
İşte bu eleştiri değil, sizin bilinçaltınızda yatan müslümanlar hakkınızdaki küçük düşürücü ithamınız. Bu hakarettir. Kimseye bu şekilde salak diyemezsiniz.
Son olarak, konuda daldan dala atlamışsınız, hepsini anladıkta, demokrasi türbandan ibaret değildir sloganını anlayamadık.
Saygılarımla
Ateistlerden vergi kesilip diyanet'e gitmesi demişsiniz ki, bu da çok anlamsız olmuş. Yeni sizden kesilen vergilerden diyanet'e gideni zorunuza gidiyorda, diğer yerlere gitmesi zorunuza gitmiyor öyle mi? Devlet sizden diyanet için şu kadar, bunun için bu kadar diye vergi almıyor, sahip olduğunuza göre sabitlenmiş vergi alıyor. Bunu nereye vereceğini de devlet karar verir. Güzelmiş bu da ayrıca, ben ateist oldum, bu yüzden artık az vergi vermek istiyorum. Bunu mu düşünüyorsunuz gerçekten?
Envy,
Burada çok saçmalamışsın. Laik memlekette devetin diyanet işleri olmaz. Elli bin tane "cami yaptırma cemiyeti"niz var, yanına birkaç tane de "imam besleme cemiyeti" kurun bitsin bu iş.
Biz size benzeyen bebeler yetiştirilmesine bir de üstüne para verip destek olmak zorunda mıyız kardeşim? Müslüman arkadaşlar neye tapınacaksa kendi paralarıyla yaptırdıkları ibadethanelerde, kendi beslediği mollaların arkasında tapınsınlar.
Şimdi hristiyanlar senin paranla kilise yapıp içine de senin verginle beslenen papazlar koysalar uyuz olmaz mısın? Neyse ki yapmıyorlar, vallahi bütün kiliseleri yıkardınız adamların başına.
A.
Mesala
1-Günde 5 vakit onlarca camiden yüksek sesle verilen biri sabahın köründe olmak üzere ezan sesi.
2-Ateist ve diğer inançtaki insanlardan vergi kesilip bunlarla camileri ve diyaneti(ki çoğu bakanlıktan daha fazladır bütçesi) finans edilmesi.
3-Ramazan boyunca kapanan lokantalar oruç tutmayanlara yapılan baskılar.
4-Muhammedin resmedilmesine karşı aşırı bir sansür.(cnbce bile southparkın 1 bölümünü sırf bu yüzden yayınlıyamadı.)
5-Zaman zaman yapılan katliamlar(sivas,maraş,kanlı pazar vb).
6-İslama karşı olan insanların tvlere hiç çıkarılmaması yok sayılması ya da katledilmeleri(turan dursun vb)
7-Toplum içinde ateistim diyenlere bir nevi vebalı ya da çocuk tecavüzcüsü gibi davranılması.
8-Forumlarda vb islam karşıtı yazılara bile ağır hakaretler.sadece hz muhammed değil muhammed yazın bu bile yeter hakaret görmenize.
sevgili cenker
1-2-3 nolu yazdıklarınız bence önemli şeyler değil. olabilir (bu vergi konusu batıda olabilir.. bizim ellerde nereler gidiyor bu paralar diye hesap sormak şimdilik pek mümkün değil)
4-6 zaten temel cahil yaklaşımı eleştiri falan kaldıramaz bunlar
5 radikal islamın en tehlikeli yüzü bu zaten..
7 kişisel olarak ateistim diye açıklamak çok rahatsız edermi toplumu yerine bağlı tabii ama diğer islam ülkelerine göre çok kötü değil
8 benim de en çok şikayet ettiğim şey bu zaten...
bence müslüman geçinenler tartışmayı konuşmayı pek bilmiyorlar.. amaçları karşısındakini dinlemek falan hele hiç değil. bir görev ifa edip sevap kazanma (!) derdindeler.. zaten 2 konuşmadan sonra başlıyor hemen hakaretler....
kolay gelsin
Envy,
Burada çok saçmalamışsın. Laik memlekette devletin diyanet işleri olmaz. Elli bin tane "cami yaptırma cemiyeti"niz var, yanına birkaç tane de "imam besleme cemiyeti" kurun bitsin bu iş.
Biz size benzeyen bebeler yetiştirilmesine bir de üstüne para verip destek olmak zorunda mıyız kardeşim? Müslüman arkadaşlar neye tapınacaksa kendi paralarıyla yaptırdıkları ibadethanelerde, kendi beslediği mollaların arkasında tapınsınlar.
Şimdi hristiyanlar senin paranla kilise yapıp içine de senin verginle beslenen papazlar koysalar uyuz olmaz mısın? Neyse ki yapmıyorlar, vallahi bütün kiliseleri yıkardınız adamların başına.
A.
Sayın Azınlık
Eğer vergi veriyorsanız, bana verdiğiniz verginin nerelere gittiğini söyleyebilir misiniz?
Anlatamıyorum sanırım, saçmalamışsın demişsiniz ama asıl siz saçmalamışsınız. Devletin vergisini nereye vereceğine siz karışamazsınız. Bugün ülkemizde hiç mi kiliseler onarılmıyor? Açılımlar yapılıyor sayın Azınlık, bunlar ne ile yapılıyor peki?
İyi o zaman aynı mantığa karşın, şehit aileleri ve açılıma karşı olanlar devlete az vergi versin. Çıksın, ben kürt bebelerin yetiştirilmesine bir de üstüne para verip destek olmak zorunda değilim desinler. Varmı böyle birşey ya. İnanmadığınız dine karşı çıkmak uğruna nasıl böyle insanlıktan uzaklaşıyorsunuz yemin ediyorum bunu aklım almıyor.
"Biz size benzeyen bebeler yetiştirilmesine bir de üstüne para verip destek olmak zorunda mıyız kardeşim?"
Türkiye Cumhuriyeti'nde hukuk diye birşey vardır sayın Azınlık. Çok kendinize güveniyorsanız, gidersiniz mahkemeye dava açarsınız. Ben bu bu sebepten daha az vergi vermek istiyorum diye. İnanın, Türkiye Cumhuriyeti hakimi size gereken cevabı verecektir.
Saygılarımla
Sevgili EnvyMe ;
Buradaki bir çok arkadaşı bağlamayan,
ama sizi bağlayan bir şey var.
Nedir o ?
Tevbe 119 : Ey iman edenler ! Allahtan korkun ve doğrularla beraber olun.
Eee anladık ta ne demek istiyorsun der iseniz,
Laik bir devlet,
içinde barındırdığı dini veya inanmayan tüm unsurlara "Aynı" uzaklıkta veya yakınlıkta olması gerekmez mi ?
Sanırım cevabınız evet olmalıdır.
Sizce de,
tüm bu dini veya inanmayan unsurlardan alınan vergiler,
"Aynı" bir hal'de mi yansımakta tüm dini unsurlara ?
İnsaf ve merhamet duygularınızla cevabınızı bekliyorum.
Sevgilerimle...
Sayın Psiko, siz görüneni inkar edin, görmeyin diyorsunuz. Bende görünen göz kılavuz istemez diyorum. Bugün Türkiye gibi bir ülke varmı soruyorum size. Doğruları, yanlışları elbet olmuş olacaktır da ama Türkiye gibi bir ülke yok bu dünyada.
Gelelim sizin söylediğinize, evet aynı uzaklıkta olmalı ama bu devletin işidir. Bizim değil. Bunu anlatamıyorum size. Yolda gösterdim sayın Azınlık'a, gidin mahkemeye başvurun dedim.
Bahsettiğiniz "Aynı" lığa ülke yavaş yavaş yaklaşıyor. Bu tabi ki kolay bir süreç değil. Bizlere, halkımızı katlettiniz, soykırım yaptınız diye ülkeye kucak açıyoruz, sınırlarımızı açıyoruz. Ama biz ne yapıyoruz. Hep yerme, hep kötüleme.
Yukarıda söyledim, devlet aldığı vergi ile ister konut yapar, ister organize san. bölgesi yapar, ister diyanet e verir, ister cem evine verir, ister kiliseye, ister bilmem nereye...
Yukarıda söylediğimi tekrar soruyorum.
"Biz size benzeyen bebeler yetiştirilmesine bir de üstüne para verip destek olmak zorunda mıyız kardeşim?"
"kürt bebelerin yetiştirilmesine bir de üstüne para verip destek olmak zorunda değilim"
Aynı iki cümleyi söyleyebileniniz varmı? Demokrat, herkesime "Aynı" yaklaşan?
İkiside yanlış.
Saygılarımla
Gelelim sizin söylediğinize, evet aynı uzaklıkta olmalı
Saygılarımla
Sayın EnvyMe ;
Hani bazı filmler vardır.
Mahkemedeki sahneleri yansıtır.
O filmlerde bazen avukatlar derler ya
"Başka sorum yok" diye.
Ben de öyle diyorum.
Bundan gayrısı şahsım için laf-ı güzaf olur.
Saygılarımla....
cruyf111
02-09-2009, 11:46
alay deyince aklıma cem yılmaz geldi.O da iyi dalga geçio aslında ama ne yazikki TR'de işte sınır koyuyor mecburen ::)
Bazı Avrupa ülkelerinde insanın dini neyse ona göre vergi toplanıp dini kuruma veriliyor.eğer kişi ateistse o kişiden bu vergi alınmıyor o kadar basit.devletin ayrımcı olmaması lazım.aynı şekilde çankırıda,artvinde yaşayan türk,gürcü ,laz vb ırktan insanlarda fakirken sadece kürtlerin fakirliğini görüp onlara para akıtmak(aslında sus payı) ayrımcılıktır.
EnvyMe muhammedin resmedilmesinin amacını hakaret olarak görmek istemişsin.verdiğim örnekten yola çıkarsak south parkın o bölümünde isa musa hint tanrısı ve muhammed birleşip dünyayı kurtarıyolardı.kesinlikle en ufak bir hakaret yoktu(netten ibndirip izlemek zorunda kaldım)cnbce gibi bir kanal bile yayınlıyamadı oto sansür uyguladı acaba neden?
biraz empati kurun.avrupa ve abdde dinci hatta aşırı dinci gruplar var.mesala eski çağlardaki gibi yaşayıp at arabalarıyla dolaşıp elektrik kullanmayan amişler vb.onların bizdeki dincilerden tek farkı diğer insanlara karışıp müdahale etmemeleri.
biz sadece kendi hayatımızı özgürce yaşamak istiyoruz.yoksa bir ateistin müslümanların oruç tutmasıyla ya da hiristiyanların kilise gidip gitmemesiyle ne alıp veremediği olur?
Biraz empati kurun.
avrupa ve abdde dinci hatta aşırı dinci gruplar var.
mesala eski çağlardaki gibi yaşayıp at arabalarıyla dolaşıp elektrik kullanmayan amişler vb.
onların bizdeki dincilerden tek farkı diğer insanlara karışıp müdahale etmemeleri.
biz sadece kendi hayatımızı özgürce yaşamak istiyoruz.
yoksa bir ateistin müslümanların oruç tutmasıyla ya da hiristiyanların kilise gidip gitmemesiyle ne alıp veremediği olur?
Güzel bir bakış ve anlayış.
Ben de hep merak edip durmuşumdur.
Tanrı neden "Kul hakkı" dediğimiz şeyi affetmeyeceğini söyler ki ?
Ve de insanlar "Kul hakkı" na girip girip,
Tanrının hakkının verilmesi üzerine yekdiğerine baskı yapar ki ?
"Tanrının hakkının verilmesi üzerine yekdiğerine baskı yap"mak
ne deme bu psycho ?? ben anlamadım
Yaşam denilen laboratuardan,
bizatihi gözlemlediğimiz şeylerden,
şahsımın başından geçen bir olayı anlatayım.
Siz de bunu kendi yaşam kesitinizden check edin sayın uyar.
Bir gün işyerimde oturuyorum.
Yanımda çalışan genç bir kız var.
Istanbuldaki bir ilçemizin müftü yardımcısı bir malzeme almak üzere dükkanıma geldi,
ki bu yardımcının müftüsü ile yaklaşık 4 saati bulan bir Bahailik sohbetimiz vardı.
Bu kişi yanımda çalışan kıza
-Kızım sen Müslüman mısın ?
diye sorup
-Evet
cevabını alınca
-Neden başını örtmüyosun ? Namaz kılıyor musun ?
dedikten sonra kız daha cevap vermeden
-Kıl Beş'i kurtar baş'ı
şeklinde muhteşem bir anlayış sergiledi.
Bunun üzerine ben de kendisine
-Hocam sizin ağzınıza bakan 1 milyon kadar kişi var.Siz insanları din adına yönlendirirken bu tarzı mı kullanıyorsunuz ?
dediğimde o da sizin gibi
-Nasıl yani ben bir şey anlamadım bundan.
demişti.
Devam ettim
-Hocam beklerdim ki
"Kızım sen yalan söyler misin ?
Yetim hakkı yer misin ?
Şahitliği doğru yapar mısın ?
Malından infak eder misin ?
Darda kalmışa yardım eder misin ?
dedikten sonra
"Salat'a kıyam kılar mısın ?" deseydiniz anlardım da
Daha kafadan "Kıl beş'i,kurtar baş'ı" demeniz doğru mu ? Doğru bir bakış ve anlayış mı din adına ?
Bakara 177 de Tanrı bize sıralamayı böyle mi vermiş ?
dediğimde.
Bana cevap vermemişti.Çıkıp gitmişti.
Siz de bu minval-doğrultuda kendi yaşamınızdan kesitleri şöyle bir düşünün sanırım ne demek istediğimi anlayabileceksiniz.
Saygılarımla...
Eğer vergi veriyorsanız, bana verdiğiniz verginin nerelere gittiğini söyleyebilir misiniz?
Anlatamıyorum sanırım, saçmalamışsın demişsiniz ama asıl siz saçmalamışsınız. Devletin vergisini nereye vereceğine siz karışamazsınız. Bugün ülkemizde hiç mi kiliseler onarılmıyor? Açılımlar yapılıyor sayın Azınlık, bunlar ne ile yapılıyor peki?
Söylerim de, hemen itiraz edersin ... o yüzden söylemiycem :eyebrows:
Şimdi bak, tam da dediğin sebeple devletin diyanet ile işi olmaması gerekir. "Şundan aldığım vergiyi buna kullanacam" diye bir saçmalık olur mu? Olmayacağı için ya laik olduğunu iddia etmeyeceksin ve diyanete vergiden bütçe ayıracaksın (bugünkü durum), veya gerçekten laik olacaksın ve diyaneti iptal edeceksin (laik ülkelerde olan durum).
Şunu anlamak sizin için niye bu kadar zor: arkadaş, ben vergimle senin ibadetini, ibadethaneni finanse etmek istemiyorum. Çok zor anlaşılacak birşey mi bu?
Neymiş, kiliseler onarılıyormuş. Hadi oradan; tarihi binayı tabi ki onaracaksın. Var mı senin verginle yeni inşa edilen kilise. Mazallah olsa, yeri göğü birbirine katarsınız. Yanlış diyorsam "yanlışsın" de. Ama "yanlış" dersen islam forumlarında önerecem bunu, bakalım ne cevap yazacak sizin ümmet.
Türkiye Cumhuriyeti'nde hukuk diye birşey vardır
Nah vardır, Tayyipciğiniz ve avanesi sayesinde ne hak kaldı ne hukuk. O hukuk anca sizin gibiler için var; ümmet hukuku.
A.
:) Bakıyorum bazı şeyler değişmiş sayın Azınlık. Olsun, canınız sağolsun.
1. AKP ye hiç oy vermedim.
2. Ne olursa olsun bu ülkeninde benimde Başbakanımdır.
3. Hakkımı yer veya yemez ayrı ama ben ülkenin gidişatından çok da kötümser değilim.
Kiliseler onarılıyormuş, tabi ki onarılacakmış, tarihi binaymış. Yani siz tarihi olmayan camilere vergim gitmesin ama tarihi olan camilere vergim gidebilir mi diyorsunuz?
Bırakın bunları, sorduğuma cevap verin sayın Azınlık,
Kürt açılımına karşı çıkan bir şehit ailesi çıkıp diyebilir mi, "kürt bebelerin yetiştirilmesine bir de üstüne para verip destek olmak zorunda değilim" diye. Soruyorum size, o bölgenin kalkınması için bir sürü para aktarılacak oraya. Bu para kimin vergileri ile toplanıyor? İçinde onbinlerce evladını yitirmiş şehit aileleri yokmu? Bir tanesi sizin gibi çıkıp, ben, kürt bebelerin yetiştirilmesine bir de üstüne para verip destek olmak zorunda değilim diye neden demiyor?
Neden?
Veya siz neden es geçtiniz sorumu.
İnanmadığınız din uğruna, bu din ile ilgili her türlü karşı birşeyler yapabilme hakkını elinizde zannediyorsunuz ve sonrasında da özgürlükten bahsediyorsunuz.
Saygılar
Şunu anlamak sizin için niye bu kadar zor: arkadaş, ben vergimle senin ibadetini, ibadethaneni finanse etmek istemiyorum. Çok zor anlaşılacak birşey mi bu?
Neymiş, kiliseler onarılıyormuş. Hadi oradan; tarihi binayı tabi ki onaracaksın. Var mı senin verginle yeni inşa edilen kilise. Mazallah olsa, yeri göğü birbirine katarsınız. Yanlış diyorsam "yanlışsın" de. Ama "yanlış" dersen islam forumlarında önerecem bunu, bakalım ne cevap yazacak sizin ümmet.
Kesinlikle katılıyorum.
Mesela devlet benim verdiğim vergiyle benim hiç bir zaman kullanmayacağım bir şehir kütüphanesi açabilir veya hiçbir zaman katılmayacağım, dinlemeyeceğim bir orkestra kurabilir. Bunu istemiyorsam (yani bu hizmetlere para aktarılmasını doğru/öncelikli) bulmuyorsam, demokratik yollardan karşı çıkarım. Fakat çoğunluk bu hizmetlere para ayırmak yönünde karar verirse, buna bir demokrat olarak boyun eğerim, yani yapılanı hukuki bulurum.
Fakat devlet benim vergimle dini bir hizmet finanse edemez/etmemelidir (tarihi eser onarımı dini hizmet değildir). Çoğunluk bunu istese bile bu sekuler devlet düzenine aykırıdır, bir demokrat olarak buna çoğunluğa rağmen karşı çıkarım. Gayri-hukuki yollara başvurmadan, bu hukuksulğa karşı mücadele ederim.
Nah vardır, Tayyipciğiniz ve avanesi sayesinde ne hak kaldı ne hukuk. O hukuk anca sizin gibiler için var; ümmet hukuku.
Alakalı alakasız her konuyu AKP'ye ve Tayyib'e bağlamayı çok garip buluyorum. AKP'ye karşı olabilirsiniz tabii de, bunun burada tartışılan konuyla hiçbir ilgisi yok ki. AKP'den önce diyanet yok muydu, vergiler sadece bir dinin sadece bir mezhebi için sunulan dini hizmetlere ayrılmıyor muydu?
saygılarımla
milomanara
02-09-2009, 15:10
Sayın EnvyMe,
Ne ifade etmek istediğinizi ben anlayamadım. Bu sitede inançlı inançsız ayrımı yoktur. Üyelerin tümü aynı haklara sahiptirler. Elbette sitenin yürütme ve çalışma grupları mekanizmaları dinlerden özgür üyeler tarafından omuzlanmaktadır, misyonumuz gereği makul olan da budur değil mi? Sitedeki işleyişini, sizin de müdahil olduğunuz bazı uyuşmazlıklardaki tutumunu defalarca görmenize rağmen böyle bir ifadede bulunmanız, ne yaparsak yapalım sizi tatmin edemeyeceğimiz izlenimini uyandırıyor.
"kürt bebelerin yetiştirilmesine bir de üstüne para verip destek olmak zorunda değilim"
Din tercih meselesidir etnik köken değil! Bu ifadeniz çok demagojik ve çarpıtma amaçlı. Sizin "tercih" ederek ibadet ettiğiniz din beni bağlamaz ama Türk, Kürt, Laz, Arnavut, Gürcü vs... vatandaşlarımızın temel ihtiyaçları elbette hepimizi bağlar. Devlet ırk göztmeksizin eğitim harcaması yapar ama kuran kursu kuramaz, kilise yaz kampı açamaz.
Kürt açılımına karşı çıkan bir şehit ailesi çıkıp diyebilir mi, "kürt bebelerin yetiştirilmesine bir de üstüne para verip destek olmak zorunda değilim" diye.
Demagoji yapma; sende de birşeyler değişmiş. hakdoğan ile muhabbet mi ettin yoksa?
Ne alakası var müslümanlık ile Kürt'lüğün? İnsan anasından müslüman doğmaz, inanç kişisel bir pratiktir. Senin kişisel pratiğin için ben cebimden para vermek istemem. Bu memlekette yaşayan herkes bu memlekette üretilen herşeyi hakça paylaşmalıdır. Müslümanlara yapılan kıyaklar resmen ayrımcılıktır. Tabi senin dinin bu ayrımcılığı doğal ve üstelik haklı bulur. Hem hazretinizi çok hakkaniyetli bilirsiniz hem sizin faydanıza oldukça her türlü haksızlığa eyvallah edersiniz.
Yani siz tarihi olmayan camilere vergim gitmesin ama tarihi olan camilere vergim gidebilir mi diyorsunuz?
Aynen öyle diyorum. Mesela Selimiye camiinin onarılmasına hangi aklı başında insanoğlu karşı çıkabilir? Keşke tarihi camiler Ayasofya gibi müze olsalar.
İnanmadığınız din uğruna, bu din ile ilgili her türlü karşı birşeyler yapabilme hakkını elinizde zannediyorsunuz ve sonrasında da özgürlükten bahsediyorsunuz.
Demagojinin böylesi ... sen inandığın din uğruna camini bana yaptıracan sonra kalkıp "sen dine karşı türlü şeyler yapıyorsun" diyecen ... pes yani. Özgürlük dindarların benim cebimden para çalma hakkı demek değildir. Git nerede istersen yap camini ama benim paramla değil.
Bak "imam yetiştirecez" diye devletin parasıyla açtığınız okulların ve mezunlarının durumuna? İsraf değil mi bu kadar para? Senin dininde israf haram değil mi?
A.
muhtemelen hocaya
"sen yalan söyler misin ?
Yetim hakkı yer misin ?
Şahitliği doğru yapar mısın ?
Malından infak eder misin ?
Darda kalmışa yardım eder misin ? "
sorsan.... zaten apışıp kalır..
ama böyle kasmaya gerek yok çünkü her insan yalan söyler... yetim hakkı ise çok muallak :) bir kavram.... şahitlik çok sübjektif.... maldan infakda sübjektif.... darda kalmışa yardım insanlıkla (allahla değil) ilgili.... ne klişe söylemler bunlar..
Alakalı alakasız her konuyu AKP'ye ve Tayyib'e bağlamayı çok garip buluyorum. AKP'ye karşı olabilirsiniz tabii de, bunun burada tartışılan konuyla hiçbir ilgisi yok ki. AKP'den önce diyanet yok muydu, vergiler sadece bir dinin sadece bir mezhebi için sunulan dini hizmetlere ayrılmıyor muydu?
ulipan,
Alıntı yaptığın mesajdan bir öncekini okumamışsın. Orada Envy "memlekette hukuk var git hakkını mahkemede ara" diyordu. Ben de cevaben "memlekette nah hukuk var" dedim.
Mollalık ve şeriat hukukunu getirmeye çalışan bir hükümetten bahsediyoruz, konu ile direkt alakalıdır yazdıklarım.
A.
Sayın milomanara,
Orada, buradaki eşit davranılmanın yöneticiler sayesinde olduğunu anlatmak istemiştim.
Sitenin misyonunu biliyorum, adınıda, amacınıda. Ama ayrım yapmadığınıda biliyorum, bu yüzden yöneticileri ön plana çıkartmak istedim orada. Sitenin beni tatmin etme gibi bir durumu olamaz çünkü böyle bir beklentim yok. Tek beklentim, alıntı yaptığınız mesajımda yazdığı gibi, insana insan gibi davranmak, hakaretsiz, eleştirmek. Alay etmeden eleştirmek.
pkk lılar etnik kökenlerinden dolayı mı dağa çıkıp isyan ettiler? Çarpıtma yapmıyorum ben orada. Bakın ayrıca ben orada hiç kimse böyle bir cümle kuramaz, bunu isteyemez demek içinde yazdım o cümlemi. Mesajlarımı daha net okursanız göreceksiniz. Benim hiç bir zoruma giden birşey yok. İsterse devlet benden aldığı tüm vergiyi oraya yatırsın, farketmez benim için.
Sizlerin burada anlamadığınız işte, devletin aldığı vergiyi nereye vereceğine siz karar veremezsiniz. Bakın konu yine aynı yere gelicek ama, size ne demiştim, hakarete izin verilmemeli, insanların ne yapacağı belli olmaz diye. Siz bunu söylüyorsunuz, peki yarın bir gün inanan birisi, benim verdiğim vergi ile yapılan konut vs. ye inanmayan oturamaz derse ne olacak? Benim tercih edip inandığım din sizi zaten bağlamıyor ki. Bunu neden anlamıyorsunuz. Bu ülkede bir tek siz mi vergi veriyorsunuz.
ulipan,
Alıntı yaptığın mesajdan bir öncekini okumamışsın. Orada Envy "memlekette hukuk var git hakkını mahkemede ara" diyordu. Ben de cevaben "memlekette nah hukuk var" dedim.
Mollalık ve şeriat hukukunu getirmeye çalışan bir hükümetten bahsediyoruz, konu ile direkt alakalıdır yazdıklarım.
A.
Yo, EnvyMe'nin mesajını da okudum. Ve zaten somut tartışmada sizin sonuna kadar haklı olduğunuzu ve neden haklı olduğunuzu yazmaya da çalıştım.
Ama anlamışsınızdır, ben sizin güncel iç siyaseti okuma şeklinize katılmıyorum. Bu başlıkta tartışılan konuda sonuna kadar sizinleyim. Ama birlikte karşı çıktığımız hukuksuzlukların tek müsebbibi olarak mevcut hükümeti göstermenize katılmıyorum. Bu yüzden diyorum ki, tartışılan konunun alanını gereksiz yere büyültmeye gerek yok (çünkü zaten EnvyeMe de AKP'yi savunmadığını defalarca söyledi). Mevcut partiler hakkındaki görüş ayrılıklarımızı ayrı başlıklar altında tartışabiliriz. Ama siz burada hemfikir olduğumuz, ortak mücadele verdiğimiz konuları da oraya çekerseniz, haliyle gereksiz yere konu dağılmış oluyor.
saygılarımla
Ben değişmedim sayın Azınlık. Siteye ilk geldiğim günden beri birim, aynıyım. Siz bana karşı değişmişsiniz, olabilir. Birşey demedim zaten, canınız sağolsun dedim. Hakdogan ile muhabbet mi ettiniz demenizi ise yakıştıramadım size. Ben insan olan herkes ile muhabbet ederim. Burada dinime küfür edenlerle muhabbet ediyorum da, dinimi kötü görenlerle muhabbet ediyorum da, aynı inancı paylaştığım kişi ile mi muhabbet etmiycem? Siz herşeyi söyleyin, biraz katı olunca, hakdogan ile mi muhabbet ettin.
Yaptığınız tartışmanın, ben ezan sesini duymak istemiyorumdan farkı yok. Çünkü amaç para değil, İslam'ın olmaması. Bu da özgürlük anlayışınıza sığmaz.
Biraz matematik hesabı yapın kafadan. Çok birebir örtüşmesi gerekmiyor, kabaca. Türkiye'de kaç kişi yaşıyor, ortalama kaç kişisi ateisttir. Toplanan vergi ne kadar, ne kadarı diyanete gidiyor?
Buradan çok net ulaşabilirsiniz, sizin cebinizden çıkan verginin bizim ibadetimize bir katkısının olmadığına.
Saygılar
birlikte karşı çıktığımız hukuksuzlukların tek müsebbibi olarak mevcut hükümeti göstermenize katılmıyorum
Yargı bağımsızlığı, yargı reformu diyerek gelmiş ve 7 yıldır iktidarda olan bir partiden bahsediyoruz.
Üstelik kendileri Ergenekon gibi bir garabeti ortaya çıkartabilen faşist şeriatçı savcıları tüm kritik yerlere koymak; molla düzeni getirecek "ombudsmanlık yasa tasarısı"nı hazırlamak, sümen altı edilmeye çalışılan Deniz Feneri gibi nice başarılara imza atmışlardır.
Tek suçlu olarak göstermiyorum, ama şu an hükümettir kendileri. Yargı konusunda kendilerinden öncekilerin gerisinde kalmışlarsa tabi ki şimdiki hükümeti suçlarım. Devr-i sabık mı yapalım yani?
A.
(çünkü zaten EnvyeMe de AKP'yi savunmadığını defalarca söyledi).
AKP'ye oy vermediğini de söyledi...
Ama son on yıldaki tecrübelerime binaen iddia ediyorum ki EnvyMe AKP'ye oy verdi, hem de defalarca. AKP'ye oy verenlerin yarısından fazlası AKP'ye oy verdiklerini inkar ediyor. Hele hele Sivas Katliamı'nın faillerini aklamaya çalışan bir zihniyetteki bir kişinin "AKP'ye oy vermedim" demesine hiç inanmıyorum. Yalan söylediğinden eminim... Dini ne emrediyorsa ona uygun laflar söylüyor. AKP'li olmak utanç verici ama AKP'yi desteklemenin de öte tarafta ecri büyük. İnancı da -ayetiyle hadisiyle- "İslam'a laf getirmemek için elinden geleni yap, kardeşlerini koru kolla, iş gaitaya sararsa 'onunla alakam yok' de" anlamındaki emirlerle dolu.
Yaptığınız tartışmanın, ben ezan sesini duymak istemiyorumdan farkı yok. Çünkü amaç para değil, İslam'ın olmaması. Bu da özgürlük anlayışınıza sığmaz.
Valla bir kuruş katkısı olur, bir milyon katkısı olur, sonuçta bizim cebimizden de sizin ibadetinize para çıkıyor mu? Çıkıyor. Size namaz kıldıran ve devletten maaş alan her imamın boğazından ateistlerin de parasının geçtiğini kabul et.
Tabi ki amaç para değil, tabi ki dinlerin olmasını istemiyoruz. Ama devletin din işlerine vergilerden pay vermesini önlemek de bir başlangıçtır. Allah'ın izniyle AB uyum süreci işin bu kısmının hakkından gelir.
A.
Sevgili ulpian ;
Ne garip tecellidir bu.
17-Ağustos-1999 da bir deprem olur.
Ölen onca insanın ölümünden yegane sorumlu Veli Göçerdir.
Umar ve dilerim ki bu "Günah keçisi" arama huyumuzdan bir an önce ricat edip,
işin "Öz"ünü örselemeden,
"Doğru"larda buluşmayı kendimize şiar ediniriz.
Yoksa durum
"Yandı gülüm keten helva" ötesi manzarası arzetmekte.
AKP'ye oy vermediğini de söyledi...
Ama son on yıldaki tecrübelerime binaen iddia ediyorum ki EnvyMe AKP'ye oy verdi, hem de defalarca. AKP'ye oy verenlerin yarısından fazlası AKP'ye oy verdiklerini inkar ediyor. Hele hele Sivas Katliamı'nın faillerini aklamaya çalışan bir zihniyetteki bir kişinin "AKP'ye oy vermedim" demesine hiç inanmıyorum. Yalan söylediğinden eminim... Dini ne emrediyorsa ona uygun laflar söylüyor. AKP'li olmak utanç verici ama AKP'yi desteklemenin de öte tarafta ecri büyük. İnancı da -ayetiyle hadisiyle- "İslam'a laf getirmemek için elinden geleni yap, kardeşlerini koru kolla, iş gaitaya sararsa 'onunla alakam yok' de" anlamındaki emirlerle dolu.
(1) Bu forumda bir üye ''Ben AKP'ye oy vermedim'' demişse, sizin ona ''yalan söylüyor'' deme hakkınız yok! Bu başlıkta tartışılan konuları parti politikası yapmadan da tartışabiliriz.
(2) AKP'ye sadece Müslümanlar oy vermiyor.
(3) İslam'ın aslına, özüne sadık kalmış (demokrasiye, laikliğe, özgürlüklere açıkça karşı çıkan) Müslümanların çoğu da zaten AKP'ye oy vermiyor, hatta her alanda savaş veriyorlar.
(4) Benim tanıdığım AKP'ye oy veren Müslümanların (ki çok sayıda tanıyorum) hiç birisi gerçek hayatta bile hiçbir alanda AKP'ye oy verdiklerini saklamazlar. Kaldı ki, anonim bir nikle yazdıkları bir sanal forumda saklasınlar.
(5) Genel olarak: Birçok non-teistin demokrasi anlayışının AKP karşıtılığı, şeriat ve bölünme paranoyası ve bölgesel komplo teorileriyle sınırlı olmasından, bunu da ''dinlerden özgürlük'' ve ''aydınlık'' adına yapıyor olmalarından, dinlerden tamamen özgür biri olarak oldukça rahatsızlık duyuyorum.
saygılarımla
(5) Genel olarak: Birçok non-teistin demokrasi anlayışının AKP karşıtılığı, şeriat ve bölünme paranoyası ve bölgesel komplo teorileriyle sınırlı olmasından, bunu da ''dinlerden özgürlük'' ve ''aydınlık'' adına yapıyor olmalarından, dinlerden tamamen özgür biri olarak oldukça rahatsızlık duyuyorum.
Sayın ulipan,
akepe seçmeni gibi konuşmuşsunuz.
Öncelikle, akepe bir simgedir: dini siyasete alet etmenin, şeriat özleminin, memleketin her tarafını badem bıyıklı kifayetsizlerle doldurma gayretinin simgesi. Bugün akepe olur yarın mekape. Vurgu zihniyettedir.
Ve bu vurgu doğrultusunda, örneğin Envy, "akepe'ye oy vermedim" diyorsa bu doğrudur ama bu söylem oyunu o zihniyet yönünde kullanmadığı anlamına gelmez. Sanırım bahis konusu arkadaşların TKP'ye oy verdiğini düşünmüyorsunuz.
akepe'ye sadece müslümanlar oy vermiyor demişsiniz. akepe tabanı olarak kimi göstermeliyiz? Yahudileri mi, hristiyanları mı, yoksa bizi mi?
Şeriat ve bölünme bir paranoya değil somut ve kesif bir gerçektir. Bunu kabul etmemek ise Polyanna'cılıktır. Kendileri fellik fellik karısının başı kapalı olan meclis başkan adayı aramıştır, hararetle imam hatip mezunu cumhurbaşkanı adayı aramıştır. Bizzat başbakan "ya sev ya terket" demiştir.
Kabul edersiniz ki hiçbir dinlerden özgür bireyin demokrasi anlayışı akepe karşıtlığı ile sınırlı değildir.
''dinlerden özgürlük'' ve ''aydınlık'' adına akepe karşıtlığı yapanlardan, dinlerden tamamen özgür biri olarak, rahatsızlık duymak yerine yapmayanlardan şüphe duymaya başlasanız daha isabetli olur diye düşünüyorum.
A.
sizin ona ''yalan söylüyor'' deme hakkınız yok!
Yalan söylediğinizi değil yalan söylediğinizden emin olduğumu söyledim.
Genel olarak: Birçok non-teistin demokrasi anlayışının AKP karşıtılığı, şeriat ve bölünme paranoyası ve bölgesel komplo teorileriyle sınırlı olmasından, bunu da ''dinlerden özgürlük'' ve ''aydınlık'' adına yapıyor olmalarından, dinlerden tamamen özgür biri olarak oldukça rahatsızlık duyuyorum.
Bu laf banaysa tesbitiniz yanlış. Ben lümpen sınıfların desteğini alan ayak takımınından çapulcuların ülkemi yönetmesine ya da yönetimde en küçük bir söz sahibi olmalarına karşıyım. Yani demokrat değilim... Ayrıca "AKP karşıtılığı, şeriat ve bölünme paranoyası ve bölgesel komplo teorileriyle sınırlı olmasından" diyerek belirlediğiniz ve sözüm ona küçümsediğiniz konular hiç de küçümsenecek şeyler değil.
Irak'ta 2 milyon kişi öldü kılınız kıpırdamadı. Yarın Türkiye'de belki de on milyonlar ölecek... Yani Müslümanlar için: Yılmak yok, pişkinliğe devam!
Öncelikle sayın azınlık,
işte tam da bu yüzden her konuda parti politikasına olur olmaz göndermelerde bulunmadan şikayetçiyim. Bakın başlığın konusu ''ateistler neden bu kadar alaycı?'' ve bu başlık altında tartışılan/tartışılması gereken bütün konularda siz ve ben tamamen hemfikir olmamıza rağmen, şu an neyi konuşmaktayız.
Bu konuyu özel bir başlık altında sizinle tartışmayı tercih ederdim. Ama madem konu açıldı, cevapsız bırakmak da yakışıksız oluyor.
Sayın ulipan,
akepe seçmeni gibi konuşmuşsunuz.
Bu gibi etiketlendirmeler, kusura bakmayın ama, bana her zaman birkaç çekmece şablonu ile düşünmekten ve bütün muhatabları mutlaka bu çekmecelerden birine sokuşturma arzusundan kaynaklandığı izlenimini vermekte.
Öncelikle, akepe bir simgedir: dini siyasete alet etmenin, şeriat özleminin, memleketin her tarafını badem bıyıklı kifayetsizlerle doldurma gayretinin simgesi. Bugün akepe olur yarın mekape. Vurgu zihniyettedir.
AKP'yi siz bir simge olarak kullanıyor olabilirsiniz. Fakat AKP kendi başına bir simge değil, somut ve reel bir siyasi partinin adıdır. Kelimeleri has manalarıyla kullanmaktan yanayımdır hep. Yoksa siz onu simge olarak kullanırsınız, ben bunu... anlaşamayız bir türlü.
''Badem bıyıklı kifayetsizler'' ifadeniz sizin rasyonel argümanlardan ziyade, duygusal tepkiler ve hazımsızlıklardan kaynaklı yazdığınız izlenimini vermekte. Bir hükümetin sadece kendi görüşüne yakın insanları kifayetine bakmadan kadrolaştırmasını eleştirmeye sonuna kadar hakkınız var elbette. Fakat ''badem bıyıklı kifayetsizler'' ifadesi bu ülkenin öz vatandaşları olan bir kesimi tokyekun olarak ötekileştirdiğinizin göstergesidir. Badem bıyıklı olup da, son derece ehil ve kifayetli olanlar da var gerçekten de bu ülkede.
akepe'ye sadece müslümanlar oy vermiyor demişsiniz. akepe tabanı olarak kimi göstermeliyiz? Yahudileri mi, hristiyanları mı, yoksa bizi mi?
AKP'ye örneğin Ermeni cemaatler de oy veriyor (ama onlar belki sizin gözünüzde işbirlikçi hainlerdir zaten). Musevi vatandaşların da birçoğunun AKP'yi desteklediği bir sır değildir.
AKP'ye mesela bazı (İslam'la alakası olmayan) liberaller de oy veriyor. (ama onlar da muhtemelen hayalperest liboşlardır sizce). AKP'ye mesela (yine İslam'la alakası olmayan) bazı kapital sahipleri de oy veriyor (ki işte AKP'ye oy verdiğini gizleme ihtiyacı hissedenler de genelde bu zümredendir).
Genel olarak çok basit şablonlar uygulamaktasınız. AKP'ye karşı olabilirsiniz.
Fakat ne Müslümanlıkla alakası olmadan AKP'ye oy verenleri ne de sapına kadar Müslüman olup da AKP'ye karşı çıkanları kabul edebilmektesiniz.
Bugün Fazilet Partisi ve Büyük Birlik Partisi tabanı... MHP tabanındaki islami kanat...
İsmail Ağa Cemaati (Cübbeli Ahmet Hoca)...
Yeni Asya Gazetesi cemaati...
Süleymancıların büyük kısmı...
Cemalettin Kaplan cemaati...
ve daha birçok islami kesim (ki bunların bazıları koyu şeriatçı!) AKP'ye karşı açık bir SAVAŞ halindedirler.
Şeriat ve bölünme bir paranoya değil somut ve kesif bir gerçektir. Bunu kabul etmemek ise Polyanna'cılıktır. Kendileri fellik fellik karısının başı kapalı olan meclis başkan adayı aramıştır, hararetle imam hatip mezunu cumhurbaşkanı adayı aramıştır. Bizzat başbakan "ya sev ya terket" demiştir.
2009 yılında halen şeriat ve bölünme'yi ciddi, yakın
bir tehlike olarak algılamak ve bu algıdan hareketle de özgürlük sınırlarının genişletilmesine karşı çıkmak sadece bir paranoyadan ibarettir. Başbakanın ne dediği beni bağlamaz. Çünkü ben AKP üyesi değilim. Ama ''ya sev ya terket'' cümlesini bu şekilde lafzen kullanmadığını siz de biliyorsunuz.
Kabul edersiniz ki hiçbir dinlerden özgür bireyin demokrasi anlayışı akepe karşıtlığı ile sınırlı değildir.
''dinlerden özgürlük'' ve ''aydınlık'' adına akepe karşıtlığı yapanlardan, dinlerden tamamen özgür biri olarak, rahatsızlık duymak yerine yapmayanlardan şüphe duymaya başlasanız daha isabetli olur diye düşünüyorum.
''şüphe'' derken sayın azınlık!?!?!
Bakın işte tam da bu gibi yaklaşımlardan rahatsız olduğumu söylemeye çalışıyorum.
İkimiz de nonteist insanlarız ve ''Dinler Özgürlük'' konusunda birleşmekteyiz. Sayısızca başlık altında yürütülen ''din''le ilgili konularda hep aynı safta bulmaktayız kendimizi.
Buna rağmen siyasi görüşlerimiz farklı olabilir.
Fakat ben kendi siyasi görüşümü ''Dinlerden Özgürlük'' adına takip etmem, benim siyasi görüşümü paylaşmayan non-teistleri ''dinlerden özgür'' olmadıklarıyla ilgili bir şüphe ve zan altında bırakmam. Siz ama tam da bunu yapıyorsunuz.
Non-teist olmakla komünizmin, kemalizmin, milliyetçiliğin veya liberalliğin arasında hiçbir zorunlu mantıki ilişki yoktur.
saygılarımla
Yalan söylediğinizi değil yalan söylediğinizden emin olduğumu söyledim.
Söz sahibi ben değilim, EnvyMe
siz ona yalan söylediğini söylediniz.
ve böyle birşey söylemeye hakkınız yok!
Sayın ulpian,
Yanlış anlamam sonucu yazdıklarım için sizden de EnvyMe'den de özür dilerim. Muhataplarımı karıştırmışım.
Mahzunluğunuz buysa, bahsettiğiniz alaylı halinizi görmek isterdik sevgili placebo. Cigi veya pusi ile bir yakınlığınız varmı burada merak ettim sormak isterim. Cevap verme zorunluluğunuz yok tabi ki.
Aşk olsun..Ben çok daha soft yazarım onlardan..Hiç bir benzerlik yoktur onların yazılarıyla benim yazılarım arasında..
Eğer bir kaç nick alarak yazdığımı ima ediyorsanız, moderatörlere buradan beraberce soralım.Başka niklere ihtiyacım olmadı hiç.. Pusi ve cigi zaten Avrupa'da, ben ise İstanbul'da yaşıyorum.Size bilgi versinler İp ler hususunda..
İftiracı bir müslümana dönüşmüş olduğunuzdan korkuyorum açıkçası.Sizi tanıdığım kadarıyla öyle değildiniz ama ...:der:
*Moderatörler konuyla İlgilenmenizi ve envy'nin alnıma çaldığı bu kara lekeyi temizlemenizi rica ederim..:D..
her konuda parti politikasına olur olmaz göndermelerde bulunmadan şikayetçiyim
Bu durumda iletilerimi okumamanızı önermeliyim.
Üstelik ben de akepe uygulamalarını her eleştirene olur olmaz paranoyak, Ergenekoncu, modası geçmiş, vs., denmesinden şikayetçiyim.
Siyasi görüşünüze hiçbir dahlim olamaz, kimi niye savunduğunuzu bilemem. Ama akepe'yi savunacaksanız şikayetçi olduğunuz "etiket"lerle konuşmaktan daha iyisini yapmanız gerekecek.
Yahudi cemaati liderleri oy vermeleri için ikna edildiklerini fakat akepe tarafından kandırıldıklarını itiraf etmişlerdir. Fırıldak liboşlar konusunda zaten yazılması gerekeni yazmışsınız. Kapital sahiplerinin ise niye oy verdikleri açık, zaten hatalarının farkına varıp çarkettiler bile ama vakit çok geç. Kısacası "çok basit şablonlar uyguladığımı" söylerken aynı hataya siz düşmüşsünüz, üstelik şablonlarınız a'dan z'ye hikaye. Şablonlarla, sloganlarla konuşmayı severim, çünkü bunun gibi uzun yazılar yazmayı pek sevmem. Üstelik daha da etkilidirler; okuyana düşünmek için zaman verirler.
Non-teist olmakla komünizmin, kemalizmin, milliyetçiliğin veya liberalliğin arasında hiçbir zorunlu mantıki ilişki yoktur.
Evet, kesinlikle yoktur; ama ateizm ile dini ve dindarları siyasi hedefleri için kullananlar (ve bu arada akepe) arasında oldukça zorunlu bir mantık ilişkisi vardır. akepe şeriat özlemi içindeki bir zihniyetin temsilcisi ve simgesidir. akepe gider başka simge bulunur. Zihniyet sahiplerinin akepe ile savaş halinde olması parsadan istedikleri payı alamamalarından kaynaklanmaktadır. Bu kadarını da göremiyorsanız bu konuda tartışabileceğimiz birşey olduğunu sanmıyorum.
"Badem bıyıklı kifayetsizler" lafına pek alınmışsınız, oysa ki hiç gerek yok. Badem bıyık da aynı türban gibi bir simgedir. Anlatılmak isteneni anlamanıza rağmen beni hazımsızlıkla suçlamanız ise bana badem bıyık konusunda hassas bir noktanız olduğunu düşündürttü. Yanlış anlamaları önlemek üzere kifayetli badem bıyıklılar da bir zahmet badem bıyıklarını kesiversinler. Sadece rahat bulduğunuz için cübbe giyseniz sizi de eleştiririm; kusura bakmayın. Aynı şekilde yarın kafamda fes görürseniz siz de beni eleştirin.
... ve evet ulipan; şüphe. Gerçekten dinlerden tam anlamıyla özgürseniz ve yanınızda yörenizde bir yandan "ben dinlerden özgürüm, hemi de tam anlamıyla" iddiasında olup diğer yandan şeriat özlemi içinde yanıp tutuşan bir ideolojinin temsilcisini cansiperane savunmaya çalışanlar varsa onlardan şüphe ediniz. Bu, bahis konusu kişileri zan altında bırakmaktan ziyade onlara kendilerini size tam anlamıyla açıklama (ve tabi kendinize de olası fiziki saldırılardan kaçınma) fırsatı verecektir. Üstelik forumda sizden başka hiçbir ateistin şeriat, akepe ve şüphe hakkında bu yazdıklarımdan dolayı kendisini zan altında hissedeceğini sanmıyorum. Yanılıyorsam lütfen düzeltsinler. Kendinizi zan altında hissetmiyorsanız siz de düzeltin lütfen.
A.
Bakın sayın azınlık,
bazı kesimlerin siyasi görüşlerine, amaçlarına karşı çıkmak başka birşey, onları topyekun ötekileştirmek, düşmanlaştırmak başka birşey. Siz ikincisine meyillisiniz. Ve ben bunu verimli bir yaklaşım olarak görmüyorum. Bu arada: Etiket ve sloganlarla konuşmak ve düşünmek hakkındaki olumlu yorumlarınıza da katılmıyorum.
''Niyet okuma'' hususundaki iddialı becerilerinizi de hayeretle kaşılıyorum. Şu partiye oy verenlerin şu kısmı kandırılmış, şu kısmı satılmış, şu kısmı zaten şöyle filan gibi okumalar, sadece demokrasiyi hazmedememenin ürünü olabilir. Çünkü aynı okumaları her partinin seçmen altyapısı için uygulayabiliriz.
Non-Teizmle herhangi bir siyasi görüş arasında mantıksal zorunlu bir bağ görmediğiniz sevindirici. Siyasi görüşlerimizin farklı olduğu konusunda zaten artık kimsenin şüphesi kalmamıştır.
FAKAT: Sizin kendi siyasi görüşünüzü dinlerden özgür olmanın bir şartı olarak dayatma hakkınız yok!
Aynı şeyi ben yapacak olsam, derim ki, dinlerden tam olarak özgür bir insan, bu denli ötekileştirme/düşmanlaştırma sevdalısı olmaz, ülkenin neredeyse yarısını kandırılmışlık/satılmışlık gibi şeylerle suçlamaz. Bunu yapan birisi belki İslam'dan tam olarak özgürdür. Fakat kendi kafasındaki bazı ideolojik dogmaları ''kutsallaştırmıştır'', ''dinleştirmiştir''. Çünkü ancak bir kutsaldan hareketle böyle düşünülebilir. Dolayısıyla böyle bir kişi ''Dinlerden Özgür'' olamamıştır.
Gördüğünüz gibi ''Dinlerden Özgür'' olmak/olmamak her türlü siyasi görüş için uyarlanabilir.
Dolayısıyla lütfen kimse kendi siyasi görüşünü ''dinlerden özgür'' olmanın bir gereğiymiş gibi dayatmasın. Siyasi görüşlerimizi bu konudan bağımsız olarak, uygun başlıklar altında tartışalım.
saygılarımla
Sevgili azinlik, tartismaniza müdahil olmayi istemezdim. Ama sordugun soru üzerine kisaca kendi görüsümü yazayim. Ulpian'in söylediklerine katiliyorum. Cok saldirgan bir dil kullaniyorsun. Bu sekilde bir tartisma yapmak mümkün degil. Mesela liberaller icin "firildak libos" diyorsun. AKP hakkinda senden farkli düsünenlere bir dizi isnatlarda bulunuyorsun. Bunlar direk olarak tahrik sözcükleri ve tartistigin kisileri de saldirgan davranmaya cagirmis oluyorsun böylece. Ulpian gibi birisi olmasa bu tartismanin gidecegi yer aciktir.
Ornegin ben kendimi sol-liberal olarak tanimliyorum. Firildak sözünden yola cikip, sana bir dizi isnatta bulunsam bu tartisma hakaretlesmeye dönüsecek. Bu yüzden yazi dilinden de yaklasim biciminde de rahatsizim. Simdilik belirtmekle yetineyim.
sevgili ulpian..
birçok görüşünü son derece haklı buluyorum.. birkere ateizm veya tanrısızlık solcuların sosyalistlerin hele hele komunistlerin tekelinde değildir...
şerafettin_81
02-09-2009, 19:10
Bütün ATEİSTLER NEDEN ALAYCI?
sorusuna cevap aramaktan vazgectim.baksanıza actığım konu başlığının muhteviyatı nerelere gidilmiş.benim başlığımla ALAY edilmiş:)).başlığı silebilirsiz.cevabı aldım.beni yüce bilgileriyle aydınlatan tüm ateist arkadaşlarıma vefa borcum olsun.inşallah şeriat gelince size torpil yapmaya çalışıcam:) eee o kadar muhabbetimiz var:)müslümanlar adam kesiyo ya? özellikl müslüman erkekler.ya sayın üyeler insan bu.yeterki demokrasi olmasın.eğer demokrasi olmassa erkek kadına zulmeder.niye erkek güçlü diye.ama kadın güçlü olursa amazon kadınlarının yaptığı gibi kadınlarda adam keser:) zamanında beyazlar güçlüymüş zencileri köle yapmış.zenciler ne yapmış? kazayla köyüne gelen beyazları kaynatıp yemiş yamyamlık yapmış.bir ingilizce söz varya şarkı.
money of the power power of the money.eğer sizin dediğiniz doğruysa yaratıcı konusunda,besin piramidi gibi herkes görevini yapıyo,güçlü olan güçsüzü eziyo.bunu engellemeye ne din ne demokrasi nede inançsızlık engel(lenin-stalin) yetmiyo.
bana batılı üke örnekleri vermeyin.oralarda görüntüde demokratik.göçmenlere tutumlarına bir bakıp gurbetci abilerle konuşulabilir.bir çoğunda göçmenler ikinci sınf vatandaş.din tek başına engel değil demokrasiye eşitliğe..ırkçılık,sınıfcılık,feodalite,kapitalizm .son 100 yılda kaç savaş oldu din yüzünden?yıllık kaç kişi ölüyo din yüzünden hadi iran 100 kişi asıyı.diğerleriyle en kralı 500 olsun.yahu arkadaşım sırf trafik teröründen binlerce,aşı olmayan bakımsız çocuk ölümleri binlerce,sırf pkk terör binlerce.(ateist-marsksist tir pkk)
olayın özü tamam hak veriyom din inanaç yüzünden sorun lar var.ama o kadarda değil
eğer savaşlar ölümler varsa dinler inançlar sistemler(sosyalizim-marksisizm) BAHANE.para menfeat şahane
şerafettin_81
02-09-2009, 19:15
ayrıca sizi böyle siyasi tartışırken görmekte zevk verdi:)
merak etmeyin yakında sizde mezheplere ayrılır dindarlar gibi ayrışırsınız:)zaten bir kaç çeşit olmuş durumda şuan.sonrada tarih kitapları yazar sosyalist ateistlerle liberal ateistler 8 dünya savaşını çıkardı diye:) eeee dinlerde böyle başladı.sonra mezhepleşti.görüş ayrılıkları oldu.zamanla sizde mezhepleşirsinizi inşallah:)
öyle ya şerafettin böyle gelmiş böyle gider ..ozamn vur patlasın çal oynasın...nasılsa ölcez...dimi
ugurce82
02-09-2009, 19:24
merak etmeyin yakında sizde mezheplere ayrılır dindarlar gibi ayrışırsınız:)zaten bir kaç çeşit olmuş durumda şuan.sonrada tarih kitapları yazar sosyalist ateistlerle liberal ateistler 8 dünya savaşını çıkardı diye:) eeee dinlerde böyle başladı.sonra mezhepleşti.görüş ayrılıkları oldu.zamanla sizde mezhepleşirsinizi inşallah:)
Sayın Şerafettin kendi aklınızca ateizmle dalga geçmeden önce ateizmin ne olduğunu kavrayabilmeniz lazım. Ateizm bir inanç değildir ki mezhepleri olsun. Bu konularla ilgili forumlarda yeterince konu var açıp okursanız bilgilenirseniz. Yoksa yukarıda yazdığınız yazılar bile sizinle dalga geçilmesi için yeterli bir veridir. Benden size arkadaşça uyarı olarak alın lütfen bunu.
Ateistler, alaycı değil aslında. yaşamın her alanını eylenceli hale getirebilen algıları gelişmiş insanlar oldukları için size yabancı geliyorlar.
Neden, çünkü ateist olmak için araştırmak, cesur olmak ve zeki olmak gerekiyor. Başka türlü %90 ların dışına nasıl çıkabilirsiniz?
Teistlerin tek renkli kul köle hayatları o kadar sıkıcı ve korku dolu ki, yaşamı reddedip , ölmüş de yargıç karşısındaymış gibi yaşamaları, bizleri anlamalarını zorlaştırıyor.
Kul olmak, cehennemden korkmak zor iş:)
boşver uğurçe .. ateizm de bir din desek ne memnun olup siz de bizdensiniz die göbek atacak bunlar, dertleri bizleri de kendilerine benzetmek.. boşver biz eğlenmemize zewkimize bakalım... onlar nasılsa bunu yapamazlar..
şerafettin_81
02-09-2009, 19:43
yahu arkadaşlar,biriniz yazar,sizde bizle dalga geçin,ateizimle nolcak yani der.öbürü akıllı ol alaycı olma der.bir başkası bir başka sayfada form açar,abi bakın amerikada bir ateist cemeat var kiliseleri bile var der.siz din demiyorsunuz.biliyom.ateizim tanrı yok deme sanatıdır:)başka hiçbir fikir belirtmez.+ yada - e bende buna gülüyom.çoğu ateist hümanist yaklaşıyo inaçlara olaylara kimi muhafazakar,namus bizden sorulur diyo.ahlak timsali maşallah.
eee dinde ilk geldiğinde tek bir söylemdi.noldu?lastik gibi biri sağa biri sola çekti.ben müneccim değilim.ama ilerisin az çok tahmin ediyom.ayrıca siz olmasanız kıyamet kopmazki?siz dünyaya hakim olacaksınız bir müddet bu kıyametin alameti.yani dahada çoğalacak güçleneceksiniz.az sabredin:) bunuda allah diyo:)
şerafettin kardaş seni memnun etmek için derdim ama maalesef ateizm din deil :) kapiş.... sen başka yerde ara kıyamet alametlerini
eee dinde ilk geldiğinde tek bir söylemdi.noldu?lastik gibi biri sağa biri sola çekti.ben müneccim değilim.ama ilerisin az çok tahmin ediyom.
İşte burada yanılıyorsunuz sevgili şerafettin,
din ilk çıktığında tek söylem olarak çıkar, zamanla bölünür, ayrılır farklı mezheplere, cemaatlere...
Fakat ateizm, yani sadece mevcut dinlerin reddi, zaten hiçbir zaman homojen bir dünya görüşü olarak çıkmamıştır ki ortaya. Ateizm sadece ve sadece iddia edilen tanrıların (ve dinlerin) reddi. Başlangıcında her konuda aynı düşünen insanlar vardı da, sonradan zamanla ayrıştılar diye birşey yok ki...
ama sen anlıyorsun bunu da, müslümanlığından anlamamazlığa vuruyorsun. :)
saygılarımla
kıyamet alametleri... zaten bu başlı başına bir alay konusu..
ugurce82
02-09-2009, 19:52
yahu arkadaşlar,biriniz yazar,sizde bizle dalga geçin,ateizimle nolcak yani der.öbürü akıllı ol alaycı olma der.bir başkası bir başka sayfada form açar,abi bakın amerikada bir ateist cemeat var kiliseleri bile var der.siz din demiyorsunuz.biliyom.ateizim tanrı yok deme sanatıdır:)başka hiçbir fikir belirtmez.+ yada - e bende buna gülüyom.çoğu ateist hümanist yaklaşıyo inaçlara olaylara kimi muhafazakar,namus bizden sorulur diyo.ahlak timsali maşallah.
eee dinde ilk geldiğinde tek bir söylemdi.noldu?lastik gibi biri sağa biri sola çekti.ben müneccim değilim.ama ilerisin az çok tahmin ediyom.ayrıca siz olmasanız kıyamet kopmazki?siz dünyaya hakim olacaksınız bir müddet bu kıyametin alameti.yani dahada çoğalacak güçleneceksiniz.az sabredin:) bunuda allah diyo:)
Ateizm tanrı yok deme sanatıymış :)))
Hiç güleceğim yoktu. Serafettin allah 1600 cc de seni güldürsün. Eline biraz kitap al da oku. Ateizm neymiş ne değilmiş ondan bundan duyduklarına inanmak sende yer etmiş belli ki. İşi kaynağından öğren.
şerafettin_81
02-09-2009, 19:57
valla ister din olun ister görüş.benim kazancım olmaz
arkadaş demiş biz din değiliz mezhep bölünmeyiz.her görüş siyasi olsun inanca dayalı olsun bölünür.nitekim ,sosyalizim,cumhuriyet,hümabizim,demokrasi.kişiler e yada toplumlara göre farklılaşır ayrışır.bakınız iran cumhuriyet.türkiyede.fransada laik türkiyede.kapı gbi diyanet işleri var 70.000 imam.hani laiklik?
ayrışır sayın abim önce çoğalır sonra ayrışır bölünür.
anlıyorsun dimi şerafettin?? ateizm din olup aşağılanmak da istemiyor.. yoksa her görüşün farklı yorumları var tabii...
hadi şerafettin gardaş biraz kıyamet alametlerinden bahset de eğlencemizi bulalım...
ayrışır sayın abim
Yahu tabii ki ateistler de (ateizm hariç) her konuda ayrışır, bölüşür, hatta kavga bile edebilir.
Ama: zaten hiçbir zaman ''ateizm'' her konuda hemfikir olanlar topluluğu olmamıştır ki.
Hep ayrışıktılar.
Gerçekten de mi anlamıyorsun?
saygılarımla
şerafettin_81
02-09-2009, 20:07
saygıdeğer arkadaşlar
eğer bu şekilde ayrı görüşte olursanız.nasıl savaşlara son vereceksiniz?
kadınların hakkını koruycaksınız?
insan haklarını uyguluycaksınız?
sayfa sayfa yazmışınız.savaş cinayet-kadınların ezilmesi
eee bunlara çare,teklif öneriniz yoksa
laflarınızın hükmü ne?
insanlığa bir öneriniz bir birleştirici unsurunuz yoksa niye bu kadar atıp tutuyosunuz?
yani dinler tamamen biticek,eee tüm eşitlik gelicekmi?
hayır çünkü ateizmin böyle bir kaygısı öneris yok
şerafettin_81
02-09-2009, 20:11
Lavey satanizmi ateizme dayalı bir inançtır. Şeytanın veya tanrının varlığına inanmaz. Ama teistik satanizmi kastediyorsanız bilemem. BUYRUN SİZE BİR ATESİT MEZHEP
LaVey Satanizmi
"Modern Satanizm" diye de adlandırılan LaVeyan Satanizm, Anton Szandor LaVey tarafından kurulan ve organize bir teşkilat haline getirilen Satanist grubun adıdır.
LaVey 1966'da San Fransisko (http://tr.wikipedia.org/wiki/San_Fransisko)'da Şeytan Kilisesi (http://tr.wikipedia.org/wiki/%C5%9Eeytan_Kilisesi)'ni (The Church of Satan) kurmuş ve onun başrahibi olmuştur. LaVey, organize faaliyetlerinin çoğunu kilise mensupları dışındakilere çevirmiş ve kitaplar yazmaya başlamıştır. İşte bu tür faaliyetlerinin bir sonucu olarak Şeytan İncili (http://tr.wikipedia.org/wiki/%C5%9Eeytan_%C4%B0ncili) (The Satanic Bible) 1969 yayınlanmış, onu 1972'de Satanist Törenler (http://tr.wikipedia.org/w/index.php?title=Satanist_T%C3%B6renler&action=edit&redlink=1) (The Satanic Rituals) takip etmiştir. Üçüncü kitabı The compleat Witch (http://tr.wikipedia.org/w/index.php?title=The_compleat_Witch&action=edit&redlink=1) ise Avrupa'da basılmıştır.
LaVey'in kurucusu olduğu bu Satanist grubun temel hedefi, özel olarak Hıristiyanlığa fakat genel olarak bütün dinlere karşı "alternatif bir din" oluşturmaktır. Satanist akımlar içerisinde kilisesi, yazılı törenleri, bayram günleri, din adamları olan ve organize bir din sayılan tek akım Laveyan Satanizmdir. Şeytani İncil, Şeytan Kilisesi, ters haç (http://tr.wikipedia.org/w/index.php?title=Ters_ha%C3%A7&action=edit&redlink=1) gibi önemli Lavey öğretisinde rastlanan kavram ve ritüellerin Hıristiyanlıkta doğrudan karşıtları vardır. Sosyal Darwinizm, objektivizm, ateizm, hedonizm ile önemli ölçüde benzerlikler gösterir. Kaynak: Vikipedi
- Lavey satanizmi, ateizm gibi tanrının varlığına inanılmayan görüşler üzerine kurulmuş satanist bir akımdır.
- Bu akımda tanrının ve dinlerin varlığına inanılmadığı gibi şeytanında varlığına inanılmaz.
- Şeytanı kendilerine simge edinmelerinin sebebi, şeytanın dinlerde özgürlükçü ve tanrının kuralları karşı olan duruşudur.
- Bu inanç biçiminde kedi kesmek, hayvanlara veya doğaya zarar vermek, kötülük yapmak gibi kavramlar yoktur. Çünkü Lavey'e göre şeytan kötülüğün değil özgürlüğün ve hür düşüncenin sembolüdür.
- Lavey satanizmi, evrim teorisini destekler.
- Kilisesi, kutsal kitabı (şeytani incil), törenleri ve bayram günleri olan tek satanist akımdır.
- En belirgin kuralları şöyledir;
içinde başarı yattığı için gücünü herzaman sına.
mutluluğu, barışta değil zaferde ara.
uzun dinlenceler yerine kısa dinlenceleri tercih et.
yeni bir şey yaratacaksan, eskiyi tamamen yoket.
ölümünü goremeyeceğin hiçbirşeyi çok fazla sevme.
kumun üzerine değili kayanın üzerine inşa et... çünkü yapı sadece bugün yada dün için değil herzaman içindir.
her zaman, yapılmamışı keşfetmek için, daha fazla çalış.
boyun eğmektense, öl.
demircilik, ölümün kılıcını işlemek dışında hiçbir sanatsal değere sahip
değildir. çünkü ölüm getiren kılıç, bir sanat şaheseridir.
herşeyin üstünde başarıyı elde etmek için önce kendinin üstüne çık.(kendini aşmayı öğren)
yaşayanların kanı yeni bir tohum yaratmak için iyi bir gübredir.
kurukafadan oluşan piramitlerin üzerinde duran kişi, daha uzakları görebilir.
sevgiyi bir kenara atma. fakat onu herzaman tehtid et; çünkü o bir sahtekardır.
bütün büyük olan şeyler acı üzerine kurulmuştur.
en önde olmaktan çok en üstte olmaya çalış. çünkü büyüklük orda yatar.
daha önceden yaratılmış engelleri yok etmek için taze ve güçlü bir rüzgar gibi gel.
bırak sevgi hayatında bir amaç olsun. ama en büyük hedefin büyüklük olsun.
erkek dışında hiçbirşey güzel değildir ama bütün herşeyden güzel olan kadındır.
gücü engellediği için bütün aldanma ve yalanları reddet.
gücünü kaybetmemek için, zayıf ve aciz (karektersiz, kişiliksiz) olanlara saygı gosterme.
ugurce82
02-09-2009, 20:12
saygıdeğer arkadaşlar
laflarınızın hükmü ne?
insanlığa bir öneriniz bir birleştirici unsurunuz yoksa niye bu kadar atıp tutuyosunuz?
Sevgili şerafettin ateistlere göre zaten yukarıda saydığın sorunları yaratan dindir. Yani dinler ortadan kalkınca zaten o sorunlar kalkacak. Şu an kadın haklarını insan haklarını sucu cinayeti tecavüzü din mi engelliyor. Tam tersi teşvik ediyor. Dinleri kaldırırsan zaten olayın büyük kısmı atlatılmış olur.
saygıdeğer arkadaşlar
laflarınızın hükmü ne?
Kendi açımdan şöyle cevap vereyim:
ateizm'in (salt ateizm yani salt bir anti-tez) olarak, zaten böyle bir iddiası yok. Ne bir dünya görüşü, ne bir hayat felsefesi, sadece iddia edilen dinlerin reddi ateizm.
Ha şunu diyebilirsiniz tabii ki: Bir insan sadece ateistse ondan bir çözüm gelmez.
Ama sadece ateist olan kimse de yok ki zaten, kimi ateistler hümanist, kimisi solcu, kimisi milliyetçi, kimisi anarşist vs. vs.
Yani ateizm'in kendisinin içermediği iddiaları yüklüyorsunuz ateizme. Sonra da cevap alamayınca, ateizmi yargılıyorsunuz. Yanlış burada.
Ateizm'e ''dünyadaki sorunlara pozitif çözüm önerin ney?'' diye sorulmaz.
Ama mesela bir ateist olan bana sorarsınız, ben de size kendi cevaplarımı (salt ateist olarak değil, ateist/hümanist/liberal olarak) verebilirim. Diğer bir ateist arkadaş da kendi açısından verir. Ama bunlar ateizm'in cevabı değildir.
saygılarımla
Sevgili şerafettin ateistlere göre zaten yukarıda saydığın sorunları yaratan dindir. Yani dinler ortadan kalkınca zaten o sorunlar kalkacak. Şu an kadın haklarını insan haklarını sucu cinayeti tecavüzü din mi engelliyor. Tam tersi teşvik ediyor. Dinleri kaldırırsan zaten olayın büyük kısmı atlatılmış olur.
Bu cevaba (bu genellikte) bir ateist olarak katılmıyorum.
saygılarımla
şerafettin_81
02-09-2009, 20:17
bende sordum sayın uğurce din yüzüne son 200 yılda kaç savaş çıktı?hepsi kapitalist.din yüzünden her yıl kaç kişi ölüyo?100?1000? trafik teröründe bile ölen yılda 100 binler,yada sigarad ölen.milyon her yıl.sigaraya savaş açsak daha fazla insan kurtarırız
ugurce82
02-09-2009, 20:19
Of şerafettin ya ordan burdan kopyala yapıştırlarla öğrenemezsin bir şeyi. Bak kardeş ateizm inançları reddeder. Lavey satanizmi de bir inançsa ki yazdığına göre öyle onuda reddeder. Evrime inanıyor diye ateist bir mezheptir diyemeyiz. Bazı müslümanlar da evrime inanıyor. Sonuçta işin içinde inanç girdi mi ister şeytan olsun ister allah ateizmden ayrılırsın
şerafettin_81
02-09-2009, 20:20
budistler solucan bile öldürmez.ama encok katliam savaş o bölgededir?hani din hani dini emir?dinle hiç alakası yok.dinle hiçbir alakası olmayan japonya çinde kadının durumuna bakınız lütfen
şerafettin_81
02-09-2009, 20:22
sayın uğurca size hak veriyom.ateizimle mezhebin alakası yok.ama insanlar nasıl dinle bu konuşara alıştıkları için toplanıp 1000,yada milyon kişi mezhep kurar.mezhepleşmek yerleşmiş beyinlere.
şerafettin bir kominist dincimiz eksikti... hadi hayırlısı walla
ugurce82
02-09-2009, 20:25
bende sordum sayın uğurce din yüzüne son 200 yılda kaç savaş çıktı?hepsi kapitalist.din yüzünden her yıl kaç kişi ölüyo?100?1000? trafik teröründe bile ölen yılda 100 binler,yada sigarad ölen.milyon her yıl.sigaraya savaş açsak daha fazla insan kurtarırız
Elbetteki savaşların çıkmasındaki tek sebep din değildir. Ama bugun bıraksan israili bir kasık suda boğmayacak mı arap ülkeleri.
Sadece ölümler olarak niye bakıyorsun. Engellenen yaşam şartları. Yüksek uygarlık seviyesinden ve eğitimden herkesin faydalanamaması, parasal kaynakların dine aktarılması gibi birçok sorunu var dinin. Sadece şiddet değil.
şerafettin_81
02-09-2009, 20:27
sayın üyeler sakın beni yanlış anlamayın.ne kara cahilim nede kültürsüz.sayenizde ateizmide öğreniyom islamıda:)
benim anlamadığım şu
hani muhalefet partisi iktidara kızar
kadınlara şöyle davranılsın
ölüm cinayet insan hakları falan falan.
herkes atesit olunca bunlar çözülecekmi?yani iktidar olunca?
cevap belirsiz.çünkü ateizim sadce TANRI YOK DEMEKTİR.
ee dinlere inanca ,yüklenmeniz hani insan hakları kadın hakları sacma geliyo.ateizmin önerisi yokki?
belki daha çok cinayet işlenecek
muhalefettte eleştirmek kolay bence
ugurce82
02-09-2009, 20:29
budistler solucan bile öldürmez.ama encok katliam savaş o bölgededir?hani din hani dini emir?dinle hiç alakası yok.dinle hiçbir alakası olmayan japonya çinde kadının durumuna bakınız lütfen
Bu örnekleri vererek neyi kanıtlamaya çalışıyorsunuz. Dinin var olması gerektiğini mi? Bunlar dinlerin var olması için bir kanıt değildir. Japonyadaki yüksek yaşam standdartı hangi islam ülkesinde var.
aferim şerafettin olayı yakaladın sonunda.. ateizmle sadece dinin dogmalarından kurtulursun sonrası insanların ve toplumların etik değerlerini belirlemelerine kalmıştır. ateizm burada devreden çıkar işte.... ateizm sadece sorunları dinle ve dinin basma kalıplarıyla çözmeye karşı..
sonunda kavradın bravo..
Aşk olsun..Ben çok daha soft yazarım onlardan..Hiç bir benzerlik yoktur onların yazılarıyla benim yazılarım arasında..
Eğer bir kaç nick alarak yazdığımı ima ediyorsanız, moderatörlere buradan beraberce soralım.Başka niklere ihtiyacım olmadı hiç.. Pusi ve cigi zaten Avrupa'da, ben ise İstanbul'da yaşıyorum.Size bilgi versinler İp ler hususunda..
İftiracı bir müslümana dönüşmüş olduğunuzdan korkuyorum açıkçası.Sizi tanıdığım kadarıyla öyle değildiniz ama ...:der:
*Moderatörler konuyla İlgilenmenizi ve envy'nin alnıma çaldığı bu kara lekeyi temizlemenizi rica ederim..:D..
Sayın placebo, sizi az çok tanıdığım için öyle yazdım ama söyledikleriniz ile malesef o kişileri bağdaştırdım. Bir kaç nick alarak yazdığınızı ima etmedim sakın öyle düşünmeyin. Herhangi bir kuşkum yok farklı olduğunuza dair. Sadece sizin ağzınızdan da duymak istedim :)
Saygılarımla
şerafettin_81
02-09-2009, 20:36
islam ülkeleri ilim fen alanında üstünken batıdan medeniydi
endülüs osmanlı,bağdat buhara,endülüs ilim yuvasıydı,ama ilim fen bıraktılar.mahfoldular.ayrıca batının zenginliği sömürgedendir.benim dedelerim sömüp afirakyı öyle rahat yaşıycaksam batsı bu medeniyet rahatllık:)
fatih sultan os.....mı fethetti istanbulu.zamanın en büyük topunu yaptırdı.
yada piri reis kurbağlama yüzerekmi fetih yaptı.
ilimi yobazlar bıraktırdı bu hale düştü.islam ilme karşı değildir.irandaki bilgi teknoloji çoğu avrupa ülkesinde yok.kendi araba uçağını yaptı.ama inanca sömürü olunca demokrasi olmayınca bi b.ka yaramaz.
osmanlı medeniyydi ama sömürmedi.herkesede eşitti
işte bir palavra da bu.. kardeşim ne bu eskiye özenti... çöktüğüne göre sistem sorunlu (aynı komunizm çöktüğüne göre o da sorunlu demek gibi).. bunu anlamak ne kadar da zor sizler için..
ugurce82
02-09-2009, 20:51
islam ülkeleri ilim fen alanında üstünken batıdan medeniydi
endülüs osmanlı,bağdat buhara,endülüs ilim yuvasıydı,ama ilim fen bıraktılar.mahfoldular.ayrıca batının zenginliği sömürgedendir.benim dedelerim sömüp afirakyı öyle rahat yaşıycaksam batsı bu medeniyet rahatllık:)
fatih sultan os.....mı fethetti istanbulu.zamanın en büyük topunu yaptırdı.
yada piri reis kurbağlama yüzerekmi fetih yaptı.
ilimi yobazlar bıraktırdı bu hale düştü.islam ilme karşı değildir.irandaki bilgi teknoloji çoğu avrupa ülkesinde yok.kendi araba uçağını yaptı.ama inanca sömürü olunca demokrasi olmayınca bi b.ka yaramaz.
Şerafettin bunlar sana din kültürü dersinde öğretmenlerinin anlatmakla mükellef olduğu uydurmalardı. ,Senin bu söylediklerine ancak KADİR İNANIR
şerafettin_81
02-09-2009, 21:50
şimdi avrupa medeni?hristiyan,japonya karışık,biraz budist biraz yerel inanış.israil yahudi hemde aşırı dinci
eeee ne yapalım hristiyanmı olalım yahıdimi? hangisini tavsiye edersiniz.
bunların ateizimle ne alakası var?sonucta bu ülkelerin inanışı var
sizinki dostumun düşmanı dostumdur mantığı.bu ülkelerin hiçbiri ateist değil.sizdende değil bizdende
bir tane ateist ülke alayım lütfen.sonuçta siz hristiyalarla yahudilerede karşısınız.
şimdi avrupa medeni?hristiyan,japonya karışık,biraz budist biraz yerel inanış.israil yahudi hemde aşırı dinci
eeee ne yapalım hristiyanmı olalım yahıdimi? hangisini tavsiye edersiniz.
bunların ateizimle ne alakası var?sonucta bu ülkelerin inanışı var
sizinki dostumun düşmanı dostumdur mantığı.bu ülkelerin hiçbiri ateist değil.sizdende değil bizdende
bir tane ateist ülke alayım lütfen.sonuçta siz hristiyalarla yahudilerede karşısınız.
sevgili şerafettin saçmalıyorsun farkında mısın???? herşeyi din bazlı düşünmeye o kadar çok odaklanmışsın ki....
şerafettin_81
02-09-2009, 23:27
hayır sayın arkadaşım
sacmalamıyorum
hemde kesinlikle sacmalamıyorum
asıl sacmalayanlar sadce TANRI YOKTUR söylemine dayananan bu felsefi düşünceye,hümanizim,sosyalizim,evrensel barış,insan hakları gibi gömlekler ekleyenler.
ateizmin bu görüşleri benimseyen kabullenen ortak bir paydası görüşü yoktur.bir ateist dinleri hümanist bakışla yargılayamaz.yada hukuk normlarıyla
bir ateist sadece tanrı var-yok olayını tartışabilir ateist kimliğiyle.söyleyince kızıyor alay ediyosunuz.eğer bu etkenleri-aparatları eklerseniz ateizmi bir inanç haline getirirsiniz.ki ateizim tüm inanaçları yok sayar dini bağlamda.-.mezhepleşmeye karşıdır.inanca karşıdır.ama şuan sizin tasvir ettiğiniz demokratik evrensel insan haklarına bağlı hukuk normaları olan böyle bir ateizim yoktur.eğer bu şekilde mezhep kurmadıysanız.
bir ateist hümanist olur-diğeri sadist.biri libarel olur-diğeri demokrat.tüm ateistler kadın haklarıını savunacak diye bir kaide yoktur ateist bağlamda.
sadece ateizmi şirin göstermek için insan hakları-demokrasi-eşitlik kavramlarını kullanmak,işte ateistler böyle istiyor demek ateizmi inanç haline getirir.
ateizmin dogması yoktur.özünde bu değerler belirtilmemiştir.
,sanki ateist olunca dünya dinlerden kurtulunca,barış diyarı olacak,dünya cennet gibi olacak tasviri yapılmaktadır.bu söylem ateistlere verilen bir ütopik dünya cennetidir.din nasılki cennet vaad ediyosa ölünce.bu söylemleri yapanlarda dünyada cennet vaad etmektedir.bu da bir inanaç oluşmasına sebeb verir.
ateizmin hiçbir vaadi yoktur.hiçbir ateist yazar bunu yapmamıştır.ya da ateist düşünür.yapanda ateizimle çelişir.
ateizmin sahip olmadığı,içinde barındırmadığı,insan hakları,eşitlik demokrasi gibi kavramlar ateistlerin ateizmi şirin göstermek için çabalarıdır.
hiçbir ateist dinleri,hukuki,insani,değerleriyle yargılayamaz ateist kimliğiyle.
sadece tanrı var yok anlamında tartışır.aslında tartışmaz.ATEİST TANRININ OLMADIĞINA KARAR VERMİŞTİR pozitif ateistse.negatif atesit tartışır.
bu sözlerim doğru olmasa şuanda tek bir ateizt akım olurdu.şuan çeşitli gruplar mezhepler gibi farklı farklı ateizm çeşitliliği oluşturmuşlardır.daha önce verdiğim lavy satanizmi gibi.kuruluşu öz olarak ateist felsefeyi benimsemiştir.ve eklemeler yapmıştır.klise bayram falan.
Saygılar
Sen hakdoğan nickli İslamcıyı tanımıyormusun yahu....:lol: adam burdaki ateistlere bit muammelesi yapıyor...kendisine bakmadan....:becky:
Bakın sayın ulipan,
Bakın sayın azınlık,
bazı kesimlerin siyasi görüşlerine, amaçlarına karşı çıkmak başka birşey, onları topyekun ötekileştirmek, düşmanlaştırmak başka birşey. Siz ikincisine meyillisiniz. Ve ben bunu verimli bir yaklaşım olarak görmüyorum. Bu arada: Etiket ve sloganlarla konuşmak ve düşünmek hakkındaki olumlu yorumlarınıza da katılmıyorum.
Bazı kesimler, kentlerde içkili eğlence mekanlarını "kırmızı bölge"lere taşımaya yeltenerek, çivili sopa ile bira satan büfe işletmecisini döverek, okul müsameresinde küçücük kızlara turban giydirip ilahi okutarak, "o gazeteyi almayın" diyerek, ve daha sayabileceğim bir sürü şey yaparak kendilerini öteki ilan etmişlerdir, benim leştirmeme gerek yoktur.
Siz "dinlerden tam bağımsız" bir birey olarak bahsettiğim ötekiler ile yaşamaktan haz alıyorsanız, bu sizin tercihinizdir ancak bu tercih size zaten öteki olmuş bir güruhu bağrıma basmamı isteme hakkını vermez.
Benim düşman bellediğim bu ülkenin insanlarını yeniden ümmet yapıp ortaçağ karanlığına gömmek isteyen zihniyettir. Ümmet yapılmaya çalışılan gariban vatandaş değil.
Kısacası, zaten öteki olmuş bir güruhu ötekileştirmek veya zaten düşmanım olan bir zihniyeti düşmanlaştırmak gibi bir çabam yoktur.
''Niyet okuma'' hususundaki iddialı becerilerinizi de hayeretle kaşılıyorum. Şu partiye oy verenlerin şu kısmı kandırılmış, şu kısmı satılmış, şu kısmı zaten şöyle filan gibi okumalar, sadece demokrasiyi hazmedememenin ürünü olabilir.
Yazdıklarım her gün medyada yer alan açıklamalara dayanır, niyet okumakla hiç alakası yoktur.
Ve ... bingo! Onikiden vurmuşsunuz: evet, seçimlerinde hile yapılan, seçmene rüşvet verilen bir demokrasiyi hazmedebilmiş değilim; hazmedebilmiş arkadaşlar için hayırlara vesile olsun diyorum.
FAKAT: Sizin kendi siyasi görüşünüzü dinlerden özgür olmanın bir şartı olarak dayatma hakkınız yok!
Yazdıklarımı anlama konusunda zorlandığınızı sanıyorum; dinlerden özgürlüğün bir şartı olarak kendi görüşlerimi değil, din sömürüsü yapan ve dini siyasi emellerinin aleti haline getiren zihniyete karşı çıkmayı gösteriyorum.
Aynı şeyi ben yapacak olsam, derim ki, dinlerden tam olarak özgür bir insan, bu denli ötekileştirme/düşmanlaştırma sevdalısı olmaz, ülkenin neredeyse yarısını kandırılmışlık/satılmışlık gibi şeylerle suçlamaz. Bunu yapan birisi belki İslam'dan tam olarak özgürdür. Fakat kendi kafasındaki bazı ideolojik dogmaları ''kutsallaştırmıştır'', ''dinleştirmiştir''. Çünkü ancak bir kutsaldan hareketle böyle düşünülebilir. Dolayısıyla böyle bir kişi ''Dinlerden Özgür'' olamamıştır.
İstediğiniz gibi düşünebilirsiniz. Ama bence yanlış düşünüyorsunuz. Aziz Nesin'in tespiti ile yüzde yüz örtüşen bir tablo var karşımızda. Siz aksi yönde düşünebilirsiniz ancak ben ülkenin yarıdan fazlasının kandırılmak, satın alınmak, tehdit edilmek, çıkar peşinde koşmak suretiyle mevcut iktidara destek olduğunu düşünüyorum. Neyse ki kandırılan çok geniş kesimler yavaş yavaş uyanmaya başlamıştır. Allah diğerlerine de doğru bir yol tutmayı ihsan eylesin.
Benim kutsalım insanlık değerleridir. Bu benim dinlerden özgür olmama engelse, varsın olsun.
Dolayısıyla lütfen kimse kendi siyasi görüşünü ''dinlerden özgür'' olmanın bir gereğiymiş gibi dayatmasın. Siyasi görüşlerimizi bu konudan bağımsız olarak, uygun başlıklar altında tartışalım.
Yukarıda da belirttiğim gibi dinlerden özgürlüğün bir şartı olarak kendi siyasi görüşlerimi değil, din sömürüsü yapan ve dini siyasi emellerinin aleti haline getiren zihniyete karşı çıkmayı gösteriyorum.
Umarım anlaşılmıştır.
A.
Sayın sargon,
Cok saldirgan bir dil kullaniyorsun.
demişsiniz, mümkündür. İnsan her gün rahat ve neşeli olamıyor.
Ornegin ben kendimi sol-liberal olarak tanimliyorum. Firildak sözünden yola cikip, sana bir dizi isnatta bulunsam bu tartisma hakaretlesmeye dönüsecek.
Kendinizi sol-liberal olarak tanımlayabilirsiniz, bunun "fırıldak liboş"lukla bir alakasını göremedim. "Her devrin adamı" olmak gibi bir durumunuz olduğunu sanmıyorum; dolayısıyla alınmanıza gerek yok.
Bu yüzden yazi dilinden de yaklasim biciminde de rahatsizim. Simdilik belirtmekle yetineyim.
Son iki cümlenizi biraz daha açarsanız sevinirim; yaklaşımım ve üslubum nedeniyle beni disiplin organlarına şikayet etmeyi mi düşünüyorsunuz?
A.
hayır sayın arkadaşım
sacmalamıyorum
hemde kesinlikle sacmalamıyorum
asıl sacmalayanlar sadce TANRI YOKTUR söylemine dayananan bu felsefi düşünceye,hümanizim,sosyalizim,evrensel barış,insan hakları gibi gömlekler ekleyenler.
ateizmin bu görüşleri benimseyen kabullenen ortak bir paydası görüşü yoktur.bir ateist dinleri hümanist bakışla yargılayamaz.yada hukuk normlarıyla
bir ateist sadece tanrı var-yok olayını tartışabilir ateist kimliğiyle.söyleyince kızıyor alay ediyosunuz.eğer bu etkenleri-aparatları eklerseniz ateizmi bir inanç haline getirirsiniz.ki ateizim tüm inanaçları yok sayar dini bağlamda.-.mezhepleşmeye karşıdır.inanca karşıdır.ama şuan sizin tasvir ettiğiniz demokratik evrensel insan haklarına bağlı hukuk normaları olan böyle bir ateizim yoktur.eğer bu şekilde mezhep kurmadıysanız.
bir ateist hümanist olur-diğeri sadist.biri libarel olur-diğeri demokrat.tüm ateistler kadın haklarıını savunacak diye bir kaide yoktur ateist bağlamda.
sadece ateizmi şirin göstermek için insan hakları-demokrasi-eşitlik kavramlarını kullanmak,işte ateistler böyle istiyor demek ateizmi inanç haline getirir.
ateizmin dogması yoktur.özünde bu değerler belirtilmemiştir.
,sanki ateist olunca dünya dinlerden kurtulunca,barış diyarı olacak,dünya cennet gibi olacak tasviri yapılmaktadır.bu söylem ateistlere verilen bir ütopik dünya cennetidir.din nasılki cennet vaad ediyosa ölünce.bu söylemleri yapanlarda dünyada cennet vaad etmektedir.bu da bir inanaç oluşmasına sebeb verir.
ateizmin hiçbir vaadi yoktur.hiçbir ateist yazar bunu yapmamıştır.ya da ateist düşünür.yapanda ateizimle çelişir.
ateizmin sahip olmadığı,içinde barındırmadığı,insan hakları,eşitlik demokrasi gibi kavramlar ateistlerin ateizmi şirin göstermek için çabalarıdır.
hiçbir ateist dinleri,hukuki,insani,değerleriyle yargılayamaz ateist kimliğiyle.
sadece tanrı var yok anlamında tartışır. aslında tartışmaz. ATEİST TANRININ OLMADIĞINA KARAR VERMİŞTİR pozitif ateistse.negatif atesit tartışır.
Arkadaşım ateismi temelde doğru anlamışsın bravo... üstteki kalın bölgeye kadar söylediklerin son derece doğru. ateism tek kelimeyle tanrı yokluğudur o kadar... Ama bu karar veriş tabii ki gökten zembille inmemiştir değil mi... ateizmin dayanağı bilim ve bilimsel yaklaşımlardır dolayısıyla bu bilimsel yaklaşımlar çerçevesinde tüm din dogmalarıyla da savaşır. yani sadece tanrısızlık değil mesela dinin söylediği mesnetsiz domuz yenmez, namaz kıl, oruç tut, başını ört gibi tamamen insana ters şeyleri de reddeder ve bunlarla da ilgilenir. yani ateismin ilgi alanı sadece allahla deil allah çevresindeki tüm oluşturulmuş dogmalarla da ilgilenmektir. Bu durumda eğer dinin söylediği ve bilimsel açıklanan şeyler doğruysa buna diyecek birşeyi olamaz ama bilimsel yalanlanmış şeylere din evet derse buna şiddetle karşı çıkar... Diğer taraftan din insanla ilgili herşeye maydanoz olduğundan temel olarak ateism de aynı şekilde maydanoz olmak durumunda....
bilmem anlatabildim mi.... din rahat bıraksa insanları ateizmde otomatikman ortadan kalkar.. sonra birlikte yaşama kuralları ahlak etik bunlar olması gereken şekle bürünür...
Sayın sargon,
Son iki cümlenizi biraz daha açarsanız sevinirim; yaklaşımım ve üslubum nedeniyle beni disiplin organlarına şikayet etmeyi mi düşünüyorsunuz?
A.
Tartismaya katilmayi istemedigim anlamina geliyor. Sadece araya girip rahatsiz oldugum seyi söylemek istedim. Tehdit yada uyari degildi yani.
sevgili azınlık....
bence ateisme olması gerektiğinden fazla bir değer yüklüyorsun.. şöyle ki ateismin temel yaklaşımını biraz önce ben de söyledim .. dinin reddedilmesi üzerine kurulmuştur... Yine söylüyorum din ve dogmalarının bilimle kıyaslanıp yargılanması temelidir ateism.. buradan bakınca yine söyledim ki din ortadan kalksa otomatikman ateism de ortadan kalkar.. Sam Harris'in bu konuda çok güzel bir konuşması var.. ateizm aslında senin düşündüğün istediğin felsefeyi kapsamayan belki de bu bakımdan çok güzel bir terim değil sevgili azınlık. Bu nedenle bu kadar farklı alternatif isimler uçuşuyor havada..
sevgiler
bence ateisme olması gerektiğinden fazla bir değer yüklüyorsun.. şöyle ki ateismin temel yaklaşımını biraz önce ben de söyledim .. dinin reddedilmesi üzerine kurulmuştur...
.. ateizm aslında senin düşündüğün istediğin felsefeyi kapsamayan belki de bu bakımdan çok güzel bir terim değil sevgili azınlık.
Sayın uyar,
Ateizm dinin reddedilmesi üzerine kuruluysa bu reddetme süreci içinde dinin siyasi manipülasyon ile hayatımızın en ücra köşelerine yerleştirilme çabalarına karşı çıkmayı bir ateist için fazla radikal mi bulmalıyız? Yani; "buyursunlar dini yaşam alanlarımızın her köşesine yerleştirsinler, nasıl olsa günü geldiğinde toptan ortadan kalkar bunlar" mı demeliyiz?
Ateizmin siyaset üzerine söyleyecek hiç mi bir şeyi olmamalı?
Benim düşündüğüm ateizm hayatın her alanında dinlerden özgür olabilmeyi, ve dinlerden özgür bireyler yetiştirebilmeyi kapsar. İlkokullarda "Çanakkale Zaferi'ni gökten inen 70.000 evliya kazandı" temalı video sunumları yapılan bir ülke, ve o ülkenin hükümetinden bahsediyoruz.
Yazdıklarımdan size benim düşündüğümü düşündürten felsefe nedir çok merak ettim ... gerçekten. Açıklarsanız sevinirim.
A.
Tartismaya katilmayi istemedigim anlamina geliyor. Sadece araya girip rahatsiz oldugum seyi söylemek istedim. Tehdit yada uyari degildi yani.
Sayın sargon,
Açıklamanız için teşekkürler.
A.
merak etmeyin yakında sizde mezheplere ayrılır dindarlar gibi ayrışırsınız:)zaten bir kaç çeşit olmuş durumda şuan.sonrada tarih kitapları yazar sosyalist ateistlerle liberal ateistler 8 dünya savaşını çıkardı diye:)
Sayın şerafettin,
Sevincinizi ateizmi, sosyalizmi, liberalizmi tanımamanıza veriyorum. Bunların hiçbirinin cihat yoluyla dünyayı kendisine bağlamak gibi bir iddiası yoktur. Hepsinin ortak hedefi bireylere insan onuruna yakışan bir hayat sağlamaktır. Bu yaparken aralarındaki sorunları kılıç ile değil tartışarak çözerler.
A.
evrensel-insan
03-09-2009, 12:44
Saygideger azinlik;
Ateizm; bir yasam seklidir. Toplumsal degil; bireyseldir. Baskalariyla mucadele edici degil; kendi yasamini surdurucudur. Oyuzden birey bilinci gerektirir. Eger, bir mucadele araniyorsa; bu ateizm degil;anti-teizm olur. Cunku, nasil teistlerin kisiligi toplumsal sa; anti teistlerde toplumsal kisilige sahiptir. Ateizm ise; bireysel kisilik gerektirir.
Saygilarimla;
evrensel-insan
Ateizm; bir yasam seklidir. Toplumsal degil; bireyseldir. Baskalariyla mucadele edici degil; kendi yasamini surdurucudur.
Bu senin dediğin yaşam şekli din baskısı olmayan yerler için geçerlidir. İşkembeden sallamak diye, tam buna derler işte.
Türkiyede uygula bakalım bu yaşam şeklini, nasıl uygulayabileceksin?
Orada uygulayamazsan suudi arabistana geçersin.
Orası çok daha uygun.:)
evrensel-insan
03-09-2009, 14:42
Saygideger pusi;
Siz uygulayamazsaniz, toplumsal kisiliginizi koruyarak; anti teist olmaya devam edersiniz.
Saygilarimla;
evrensel-insan
Saygideger azinlik;
Ateizm; bir yasam seklidir. Toplumsal degil; bireyseldir. Baskalariyla mucadele edici degil; kendi yasamini surdurucudur. Oyuzden birey bilinci gerektirir. Eger, bir mucadele araniyorsa; bu ateizm degil;anti-teizm olur. Cunku, nasil teistlerin kisiligi toplumsal sa; anti teistlerde toplumsal kisilige sahiptir. Ateizm ise; bireysel kisilik gerektirir.
Saygilarimla;
evrensel-insan
Nasıl bir yaşam şekli bu?? ben ateistim ama diğer insanlardan yaşam şeklimde hiç bir fark yok.. Ama bireysel olduğu çok doğru.... din yaşam şekli olabilir ama dinsizlik yaşam şekli mi??? sanmıyorum...
evrensel-insan
03-09-2009, 14:52
Saygideger uyar;
http://www.turandursun.com/forumlar/showthread.php?p=226457#post226457
Mesaj 15
Saygilarimla;
evrensel-insan
sevgili evrensel-insan....
linkinize baktım.... buraya da alıyorum...
"
Saygideger istanbul;
Biz bes kisilik bir aileyiz. Bizim yasam ve ilskilerimizde; hic bir dini dusunce ve uygulama icerigi yok. Hic bir Tanri korkusu ve tanri dusuncesi yok. Olum (olmek) korkusu yok, olum sonrasi, oteki dunya, v.s. dusuncesi yok. Sadece yasamimiz ve iliskilerimizin; evrensel/insansal icerik ve temelde; birey olarak surdurulmesi var.
Aile baglari ve iliskileri ve de cocuk egitimi olarak; gipte edilen, "parmakla gosterilen" bir yerimiz var, toplum icinde.
Diger aileler ile, sosyal iliskilerimizde; herkesin sectigi yasam bicimine de, saygimiz var. Aile icinde, biribirimize saygimiz oldugu gibi. Aile icinde herkes, yasi ne olursa olsun; bir birey olarak, dusunce ve davranis serbestligine sahip; tabiki; bireysel hak ve ozgurlukler cercevesinde.
Saygilarimla;
evrensel-insan "
çok mutlu ve güzel bir aile tablosu..tebrikler... Ancak ben bunun ateist yaşam tarzı olmadığını doğal olması gereken insan yaşam tarzı olduğunu düşünüyorum.. Benim de 3 kişilik (oğlum var) benzer güzel bir yaşamım var.. belki gıpta ediliyor muyum bilmem ama şikayetçi değilim.. tabii sorunlar var öyle mükemmel bir tablo çizemem doğrusu.. belki yakında eşimden de ayrılırım mesela... ama onun dışında yukarıda yazdığınız düşünceler bence zaten bir sekuler insanda olması gereken düşünceler.. bu bir ateist yaşam tarzı değil bu bir insanca yaşam tarzı....
benim söylediğim şu dini çöpe attığınızda zaten geriye düzgün bir yaşam kalıyor ozaman da ateizm de çöpe atılır otomatikman... din gittiğinde ateizmden söz edilemez... bilmem anlatabildim mi
evrensel-insan
03-09-2009, 15:15
Saygideger pusi;
Benim dedem, muftu idi. Babam, tam anlamiyla "dini butun" muslumandi. Ben 1960 ve 70' leri Turkiye' de yasadim. Camiye gitmedim, namaz kilmadim. Annem basini ortmedi, Agabeyim kendi deyimiyle "ateist" ti. Ablam da; tam bir muslumandir. Ne bir aile sorunumuz oldu, ne birbirimize saygisizligimiz. Kimse kimseyi zorlamadi. Herkes kendi hayatini yasadi ve yasamakta ve aile baglarimiz da cok guclu.
Ben Turkiye'deyken ve hala; bir suru musluman ve din ile ilgisi olmayan, yani dinin gereclerini yerine getirmeyen; hem akraba cevrem, hem de arkadas cevrem var. Herkes, herkesi oldugu gibi kabul eder. Konu acilir, tartisilir ve orda kalir. Sonucta, herkesin kendi yasami kendi secimi temelinde devam eder.
Saygilarimla;
evrensel-insan
Adı_Yılmaz
03-09-2009, 15:16
aslında bana soracak olursan. dindar insanlar daha çok alaycı. ateistlerin pek bir alaycılığını görmedim .
Sayın uyar,
Ateizmin siyaset üzerine söyleyecek hiç mi bir şeyi olmamalı?
A.
sevgili azınlık seni çok iyi anlıyorum.. din bu ülkede siyaset üzerine birşeyler söylediği müddetçe ateizmin söyleyeceği çok ama çooook şey var.... sadece demek istediğim ateizm idealize edilmiş bir toplum sistemini önermez. derdimiz bizim yaşamımızı dini dogma ve absürditeden koparmak hepsi bu.. şimdilik :peace:
sevgiler
evrensel-insan
03-09-2009, 15:24
Saygideger uyar;
Bende, ateist degilim, zaten. Tanri, din, milliyet ve inanc konularinda serbest dusunurum. Yani, tanridisi, milliyetdisi, inanc ve ideolojidisi. Bir birey olarak ve aile olarak; insansal/evrensel yasam ve iliskilerimiz var. Hicbir tabum, dogmam, izmim ve sabitim yoktur.
Bu iliskilerim; hangi konuda olursa olsun; bir ideolojik inancsal/ dogrusal sahibi herkesin degerlerini saygiyla karsilar. Sadece dusunce bazinda; bilgi paylasimi olur.
Size bir link.
http://www.turandursun.com/forumlar/showthread.php?t=11573
Saygilarimla;
evrensel-insan
sadece demek istediğim ateizm idealize edilmiş bir toplum sistemini önermez. derdimiz bizim yaşamımızı dini dogma ve absürditeden koparmak hepsi bu.. şimdilik :peace:
Tamamen katılıyorum sayın uyar. Dinlerin bittiği noktada ateizm misyonunu tamamlamış demektir, yüce mevlam hepimize o günleri görmek nasip eylesin :amen:
evrensel hocam,
Ateizm nasıl bir yaşam biçimi nasıl olabilir? Bizler ruh hastası mıyız ki yat ateizm, kalk ateizm konuşalım. Din benim için uğraşmak zorunda olduğum bir sürü zevzeklikten sadece bir tanesidir.
Öte tarafta ateizm bireysel bir tercih olsa bile din sömürüsünün olduğu, din baskısının olduğu toplumlarda bir ateistin ister istemez toplumsal kaygıları da vardır. Yobaz olarak yetiştirilen her birey doğal olarak benim de ilgi alanıma girer.
A.
evrensel-insan
03-09-2009, 15:45
Saygideger azinlik;
Iste o yuzden, sen ne kadar ateist olmak istersen iste; ulkenin gelismislik sartlari buna izin vermez de; toplumsal kisiligini korumak zorunda olursan; kendini kisisel olarak ateistte saysan; sonunda yasam ve iliskilerin, toplumsal olarak, ancak; anti teist olabilir.
Saygilarimla;
evrensel-insan
Iste o yuzden, sen ne kadar ateist olmak istersen iste; ulkenin gelismislik sartlari buna izin vermez de; toplumsal kisiligini korumak zorunda olursan; kendini kisisel olarak ateistte saysan; sonunda yasam ve iliskilerin, toplumsal olarak, ancak; anti teist olabilir.
İki soru:
1) Ateist ile anti-teist farkı kısaca nedir?
2) Hayatının bir bölümünde toplumsal şartların müsait olmasıyla ateist olabilmiş bir birey toplumsal şartlar değişirse -senin tabirinle- anti-teiste mi dönüşür?
A.
evrensel-insan
03-09-2009, 16:01
Saygideger azinlik;
1) Ateist ile anti-teist farkı kısaca nedir?-azinlik-
http://www.turandursun.com/forumlar/showthread.php?t=6975
Mumkunse tum mesajlari oku.
2) Hayatının bir bölümünde toplumsal şartların müsait olmasıyla ateist olabilmiş bir birey toplumsal şartlar değişirse -senin tabirinle- anti-teiste mi dönüşür?-a-
Ateizm, bir bireysel bilinctir. Eger bir kisi; sirf toplumun zorlamalarina itirazdan, bilhassa "bikkinlik ve duygusal" yapida; dinin getirdigi gerekceleri uygulamaz olur ve tamamen dine ve de tanriya aktif ve militan bir tavir alarak, kendine ateist derse; bu ateizm degil; anti teizmdir.
Bu tip ateizmin iki sakincasi vardir. Birincisi, yok kabul edilen tarifsiz tanri; olaki; kisinin dusuncesinde canlandirdigi bir tanri figurunun vucuda gelmesiyle, kisiyi tekrar inanca iter. Ya da; herhangibir bilimsel dogmanin pesine duserek, tanrisini bulur. Ayrica, bireysel kisilik bilinci alamamis kisinin, bilinci, toplumsal kisilik bilincidir. Bu da toplumsal olarak teizme karsi mucadele ve cephe almaktir ve anti teizmdir.
Birey bilinci ile gelen ateizmin, anti teizme donme sarti pek mumkun degildir; ama, dedigim gibi, tam terse teizme donebilir.
Saygilarimla;
evrensel-insan
Alıntı:
placebo´isimli üyeden Alıntı
İftiracı bir müslümana dönüşmüş olduğunuzdan korkuyorum açıkçası.Sizi tanıdığım kadarıyla öyle değildiniz ama ...
*Moderatörler konuyla İlgilenmenizi ve envy'nin alnıma çaldığı bu kara lekeyi temizlemenizi rica ederim....
Sayın placebo, sizi az çok tanıdığım için öyle yazdım ama söyledikleriniz ile malesef o kişileri bağdaştırdım. Bir kaç nick alarak yazdığınızı ima etmedim sakın öyle düşünmeyin. Herhangi bir kuşkum yok farklı olduğunuza dair. Sadece sizin ağzınızdan da duymak istedim :)
Saygılarımla
O kişiler dedikleriniz benim, arkadaşımdır..Pusi cesur,Cigi düşüncelerini açıkça yazan dostlarımdır.Sanırım beni yanlış anladınız..Alnıma çaldığın kara leke derken anlatmak istediğim;başka herhangi bir nick almaya tenezzül etmeyeceğimdi..Ben bu sitede her zaman tek bir nickle bulundum ve de hep öyle kalacağım.
Dostlarıma laf söyletmem:)
kafasikarisik
03-09-2009, 16:26
Ateİstler neden bu kadar alayci?
Dinciler çok komik te ondan.
Yanınızda oturan biri, cebinden bir totem çıkarıp masaya koysa, sonra masanın etrafında "himini de himini" diye şarkı benzeri bişeyler söyleyip, dönüp dans etse. Ciddi şekilde seyredermisiniz?, Bıyık altından da olsa gülermisiniz?
Saygideger uyar;
Bende, ateist degilim, zaten. Tanri, din, milliyet ve inanc konularinda serbest dusunurum. Yani, tanridisi, milliyetdisi, inanc ve ideolojidisi. Bir birey olarak ve aile olarak; insansal/evrensel yasam ve iliskilerimiz var. Hicbir tabum, dogmam, izmim ve sabitim yoktur.
hah işte sayın EI .....
benle siz aynı tarz yaşıyoruz
hem üstelik siz yurtdışı ben yurtiçi.... ben ateistim diyorum siz değilim diyorsunuz...
demekki ateizm bir hayat tarzı değil.. saygılar sevgiler
Unbeliever
03-09-2009, 18:09
Muhterem Kafasıkarışık,
Beni ne kadar güldürdüğünü tahmin bile edemessin. Yazdığın karakteri gözümde canlandırdım ve işyerinde kahkahayı bastım. Benim patronumda ateisttir. Ona da okudum ve resmen yarıldık gülmekten. Temenni ederim hayatta da seni böyle güldürebilen insanlar çıksın karşına...
sevgiyle...
evrensel-insan
03-09-2009, 18:11
Saygideger uyar;
Sizce, ateizm ne peki?
Saygilarimla;
evrensel-insan
heryerde yazıyor sayın EI
Ateizm allahin "varolmadigina inanmak" demek degildir. allahin "varolduguna inanmamak" demektir. Bu noktaya dikkat ediniz, cunku bu onemli bir fark. Ateizm bir "inanc" degildir. Fazladan bir aciklama, yada bir öneri sunmaz ateizm. Ateizm yalnizca, belli bir inancin yoklugu demektir.
işte bu kadar....
evrensel-insan
03-09-2009, 18:21
Saygideger uyar;
Zannedersem aramizdaki fark; benim, tanrinin, kavram olarak var oldugunu ortaya koymam ve de Yaratilissal/inancsal/ideolojik/dogrusal, yerine;bireyin, insansal/evrensel/epistemolojik/ kavramsal, yanasimini savunmam. Yada; tanridisi yanasim; tanrisal yanasimin ne olumlusunu, ne de olumsuzunu; sahiplenmemem, ve sabitlememem.
O yuzden ben serbest dusunurum ve ateist degilim.
Saygilarimla;
evrensel-insan
sayın EI
siz bilimin henüz çözemediklerini tanrı/allah kavramına bağlıyorsunuz sanırım.. bilim bu boşlukları doldurdukça sizin allah kavramınız küçükdükçe küçülecek ve birgün bakmışsınız puffff kaybolup gitmiş..
sevgiler
evrensel-insan
03-09-2009, 18:32
Saygideger uyar;
Hic yazilarimi okumadiginiz belli. Tanri kavraminin varligi; benim iradem disindadir ve gercektir. Bu gerceklik te; epistemolojiktir. Ben bir birey olarak; tanri kavramina her hangi bir yukumluluk yuklemiyorum, sahiplenmiyorum ve sabitlemiyorum. En azindan, su linki oku.
siz bilimin henüz çözemediklerini tanrı/allah kavramına bağlıyorsunuz sanırım-uyar-
Bilim, tanriyi aramiyorki; boyle dusuneyim. Ustelik tanri kavramini yaratan insanoglunun dusuncesiyken; tanriyi neden arayayim ki. Sizin oneriniz, yaratilissal/inancsal/ideolojik/dogrusal yanasima giriyor.
http://www.turandursun.com/forumlar/showthread.php?t=11573
Saygilarimla;
evrensel-insan
"yanaşım" kelimesini ne anlamda kullanıyorsunuz sevgili EI??
tdk ya göre yanaşım = adherence
Alıntı:
placebo´isimli üyeden Alıntı
İftiracı bir müslümana dönüşmüş olduğunuzdan korkuyorum açıkçası.Sizi tanıdığım kadarıyla öyle değildiniz ama ...
*Moderatörler konuyla İlgilenmenizi ve envy'nin alnıma çaldığı bu kara lekeyi temizlemenizi rica ederim....
O kişiler dedikleriniz benim, arkadaşımdır..Pusi cesur,Cigi düşüncelerini açıkça yazan dostlarımdır.Sanırım beni yanlış anladınız..Alnıma çaldığın kara leke derken anlatmak istediğim;başka herhangi bir nick almaya tenezzül etmeyeceğimdi..Ben bu sitede her zaman tek bir nickle bulundum ve de hep öyle kalacağım.
Dostlarıma laf söyletmem:)
Söylemem gereken bir laf varsa söylerim kimseden çekinmem ki bir çok kere söyledim de sevgili placebo :) Ama dostlarınız tam söyleyemiyorlar düşüncelerini çünkü saygı ve sevgi kavramları buna izin vermiyor ;) kendileri de zaten bunu bilincinde.
Dost olabilirsiniz ama farklısınız onlardan. Bu farkıda kendi ağzınızdan okumak istedim sadece. Hepsi bu
Son olarak, sayın uyar, din kavramı ortadan kalkarsa ateistlik te kalkar gibi birşey söylediniz yanlış anlamadı isem. Peki size göre, din kavramı ortadan kalkmadan ateistliğin ortadan kalkma olasılığı var mıdır?
Saygılarımla
evrensel-insan
03-09-2009, 20:38
Saygideger uyar;
Yanasim, demek; bir konuya hangi temelden bakarak; o konuyu ortaya koymak demek. Mesela uzucu bir olay olur. O olayin algisi, ya mantiksal yanasarak, ya da duygusal yanasarak ortaya konur.
Saygilarimla;
evrensel-insan
din kavramı ortadan kalkmadan ateistliğin ortadan kalkma olasılığı var mıdır?
Kesinlikle yoktur. İnsanoğlunda beyin oldukça ve arada sırada o beyni kullananlar çıktıkça ateizm ortadan kalkmaz.
A.
bu yanaşım yaklaşım (approach) olmasın :) ....
Saygideger uyar;
. Sizin oneriniz, yaratilissal/inancsal/ideolojik/dogrusal yanasima giriyor.
Saygilarimla;
evrensel-insan
sevgili Eİ..
hmm şimdi anladım siz bana dinci diyorsunuz (bari küfür de etseydiniz :) şaka şaka)..bunu da bilim tanrıyı arar gibi birşey dediğimi düşünerek söylüyorsunuz... niye bu kadar dolambaçlı konuşuyorsunuz anlamadım ki..
biraz zorlama gibi geldi belki yurtdışında olmanızdandır kim bilir...
Kesinlikle yoktur. İnsanoğlunda beyin oldukça ve arada sırada o beyni kullananlar çıktıkça ateizm ortadan kalkmaz.
A.
Sayın Azınlık, bana düşmez ama arkadaşların söylediklerini dikkate almalısınız bence. Ateistliği çok farklı bir şekilde düşünüyorsunuz gibi geliyor.
Bilimsellikte kesinlik yoktur diye biliyorum ben. Haksız mıyım?
Saygılar
Ateistliği çok farklı bir şekilde düşünüyorsunuz gibi geliyor.
Bilimsellikte kesinlik yoktur diye biliyorum ben. Haksız mıyım?
Bilimsellikte kesinlik yoktur, haklısın. Ama ateizmde vardır; ateizm, din doktrinine "kesinlikle" karşıdır.
Ateistliği farklı düşünmek olmaz; a'sı belli, b'si belli. Şüphede olan açar wiki'yi hafıza tazeler.
A.
evrensel-insan
03-09-2009, 21:00
Saygideger uyar;
Ingilizce, bildigini; bilmiyordum, evet; "yanasim, yaklasim" "konuya bakis acisi", "approach" oluyor.
Ornek verelim. Milliyetci, marxist, anarsist, demokrat, sagci, solcu, mistik, dogaotesi, bilimsel, bilim kurgusal, tarihsel, v.s.
Saygilarimla;
evrensel-insan
Hayır sayın Azınlık, müdafaya geçmeyin hemen. Kötülediğim yok.
Bilimsellikle, bilim ile beslenen ateizm neden bilimin kesinlik yoktur demesine karşı çıkar ki?
Buradan, bilim ne derse desin dinlere karşı çıkar gibi birşey çıkmaz mı?
Saygılar
Bilimsellikle, bilim ile beslenen ateizm neden bilimin kesinlik yoktur demesine karşı çıkar ki?
Buradan, bilim ne derse desin dinlere karşı çıkar gibi birşey çıkmaz mı?
Müdafa değil, doğrusunu söylüyorum.
Bilim ile ateizmi birbirine karıştırma.
Ateizm bilimin söylediğine karşı çıkar demedim ki, anlamadın sanırım. Ateizm bilimin ilgi alanı içinde değildir. Ateist görüş ise söylemini bilim ile destekler o kadar. Ateizm kesinlikle dinlere karşıdır demek, bilim dinlere karşıdır demek değildir.
Yani ikinci tümcedeki soruna yanıt: hayır, çıkmaz.
A.
Ooops ... postscriptum: Yanlış anlamışım. Bilim tanrının varlığını ispatlarsa zaten ortada din falan kalmaz, yani ateizm de kalmaz.
Saygideger uyar;
Ingilizce, bildigini; bilmiyordum, evet; "yanasim, yaklasim" "konuya bakis acisi", "approach" oluyor.
Ornek verelim. Milliyetci, marxist, anarsist, demokrat, sagci, solcu, mistik, dogaotesi, bilimsel, bilim kurgusal, tarihsel, v.s.
Saygilarimla;
evrensel-insan
bilirim tabii... :sorry::sorry:
ozaman yanaşım yanlış kelime çünkü adherence anlamında kullanılıyor.. bağlantı falan gibi bişi.. :fencing:
Ateizm bilimin söylediğine karşı çıkar demedim ki, anlamadın sanırım. Ateizm bilimin ilgi alanı içinde değildir. Ateist görüş ise söylemini bilim ile destekler o kadar. Ateizm kesinlikle dinlere karşıdır demek, bilim dinlere karşıdır demek değildir.
A.
doğru söze ne denir !!!!!
Müdafa değil, doğrusunu söylüyorum.
Bilim ile ateizmi birbirine karıştırma.
Yani ikinci tümcedeki soruna yanıt: hayır, çıkmaz.
A.
Ooops ... postscriptum: Yanlış anlamışım. Bilim tanrının varlığını ispatlarsa zaten ortada din falan kalmaz, yani ateizm de kalmaz.
Bilim ile ateizm i birbirine karıştırmıyorum. Zaten bilim ile beslenen dedim.
Bilim Tanrının varlığını ispatlarsa neden dinler ortadan kalkıyor ki onu anlamaya çalışıyorum sadece. İspatlanabilirliği elbette tartışılır. Bana göre bilim, kendi çerçevesinde ispatlayabilir ama bazılarına göre ispatlayamaz, araya inanç girdiği için ispatladığını iddia eder denilebilir.
Bilimde, Tanrı yoktur diyenler çıktığı için mi ateistler ateist olur yoksa kendi şahsi düşüncesine göre mi ateist olur. Yani yukarıda bir yerde söylediğim gibi, bilim ne derse desin ateizm her zaman dinlere karşı çıkanlardır mı?
evrensel-insan
03-09-2009, 21:26
Saygideger uyar;
Felsefe dilinde; approach, adres demek. Yani adresi gosteriyor. Nedir adres, mesela duygudur. Ayni zamanda, varisi belirler. Nereye vardin? Adrese vardin. Ayrica; convergence, yani kavusma anlamini da verir.
Gordugun gibi; metod, yol, yontem v.s. terimler; yanasim veya yaklasim gibi detayi vermez. Cunku, yanasim ve yaklasim da; bir hareket, bir varis ve bir adres vardir. Yon, yontem v.s. ise, sadece bir yonlu izahtir. Nerden, nereye gidildigini vermez.
Mesela; milliyetci yanasim dersen; hem milleti, hem milliyeti, hem milliyetciligi; kisaca; kavrami kokten ve temelden ortaya koyar ve irdeler.
Halk dilinden ornek verirsek; dostca, arkadasca, sinsi, planli, bilerek, bilmeyerek, v.s. yanasim diyebiliriz. Umarim, konu acikliga kavusmustur.
Bir onemli nokta da; yanasimin, disaridan ve iceriden koyus farkidir. Mesela; milliyetci yanasimi; ya disaridan ortaya tum resmiyle koyarsin ve icinde yer almazsin; ya da milliyetci yanasim ile, bir seyin ortaya konusunu aciklarsin.
Saygilarimla;
evrensel-insan
Bilim Tanrının varlığını ispatlarsa neden dinler ortadan kalkıyor ki onu anlamaya çalışıyorum sadece.
...
Yani yukarıda bir yerde söylediğim gibi, bilim ne derse desin ateizm her zaman dinlere karşı çıkanlardır mı?
Sence din nedir? Tanrı kabak gibi ortada iken dinin nasıl bir anlamı kalabilir?
Bilim ne derse desin değil, bilim bir gün tanrının varlığını kanıtlayabilirse ateist anti-tez anlamını yitirir. Elbet var olan şeye karşı çıkıp "tanrı yoktur" diyenler de olacaktır, tıpkı şimdi olmayan şeye "vardır" diyenler gibi.
A.
yani milliyetçi yanaşım = nationalist adherence mı? nationalist approach mu??
evrensel-insan
03-09-2009, 21:38
Saygideger uyar;
Her ikiside, bir onceki mesajda izah ettim.
Bir onemli nokta da; yanasimin, disaridan ve iceriden koyus farkidir. Mesela; milliyetci yanasimi; ya disaridan ortaya tum resmiyle koyarsin ve icinde yer almazsin; ya da
milliyetci yanasim ile, bir seyin ortaya konusunu aciklarsin.-e.i
Ilki approach; koyu kisim ise;adherencedir. Mesela; Ateizm; tanrisal yanasimin olumsuzudur. ve ona bagimlidir. Dolayisi ile; yaratilissal/inancsal/ideolojik/dogrusal yanasima bagimliliga girer.
Saygilarimla;
evrensel-insan
sevgili evrensel insan siz bu türkçe kelimeleri kendiniz mi üretiyorsunuz???
convergence = yakınsama, doğru yaklaşmadır kavuşma değil :)
Sence din nedir? Tanrı kabak gibi ortada iken dinin nasıl bir anlamı kalabilir?
Bilim ne derse desin değil, bilim bir gün tanrının varlığını kanıtlayabilirse ateist anti-tez anlamını yitirir. Elbet var olan şeye karşı çıkıp "tanrı yoktur" diyenler de olacaktır, tıpkı şimdi olmayan şeye "vardır" diyenler gibi.
A.
Anladım sayın Azınlık.
Peki şu çıkarımı sizin söylediğinize göre nasıl değerlendirirsiniz?
Ben mesela, kanıt vs gerek duymadan inanırım. İnancım budur. Bundan dolayı bana körü körüne inanıyorsun denilmesi doğru mu? Yani sizin dediğinize göre yanlış oluyor dimi?
bir zamanlar convergent merceğe yakınsak mercek divergent merceğe uzaksak mercek denirdi.. hey gidi günler hey :)
Ben mesela, kanıt vs gerek duymadan inanırım. İnancım budur. Bundan dolayı bana körü körüne inanıyorsun denilmesi doğru mu? Yani sizin dediğinize göre yanlış oluyor dimi?
İnanç dediğin zaman akan sular durur. İnanç dediğin zaten tam teslimiyet gerektirir. Teslimiyet bilinçsizce de olabilir bilinçli de ... ama kör de olsan, baksan da (teslimiyet) tam olmalıdır. Birşeye "biraz" inanamazsın. İnancın içine "biraz" girdi mi "şüphe" girmiş demektir. Şüphe inancı yok eder.
Evet, bana göre "inanç" patalojik birşeydir.
A.
evrensel-insan
03-09-2009, 21:47
Saygideger uyar;
Ben herzaman, dedigimi, demeden once kontrol ederim. Bak sesli sozluk ne diyor?
her iki dile de; tam ve kokten bilincli ve bilgili olarak, hakimimdir.
convergence yakınsaklık en
convergence yakınsama (isim) tr
convergence bir noktada birleşme tr
convergence kavuşma (isim) tr
convergence HARİTA YAKLAŞMA AÇISI:Bir harita üzerindeki iki meridyenin aralarındaki kalan açı (Askeri) tr
convergence Yaklaşma tr
convergence yakınlaşma (Ticaret) tr
convergence Kümelenme tr
convergence yakinsama tr
convergence konverjans tr
convergence aynı noktaya gelme
Saygilarimla;
evrensel-insan
"her iki dile de; tam ve kokten bilincli ve bilgili olarak, hakimimdir." Eİ
peki :)
rebellion
03-09-2009, 21:54
Biz müslümanlar herkese saygı duyarızda anti islamcılar dinimizle alay ediyorlar diyerek rte ve şürekası tadında mazlum edebiyatı yapmanızın pek şaşırtıcı tarafı yok.Klasik müslüman mantığı yeterince güçlü olmadıkları ortamlarda mağduriyet edebiyatı üzerine kuruludur.
Neymiş efendim "inançlı" olduğu için hocası dersten bırakmışta mağdur olmuş.Üniversitede geçirdiğim dört yıl boyunca hiçbir öğretim görevlisiyle bu tarz bir diyaloğa girmedim.Sizin ne olduğunuz alnınızdamı yazıyor ki müslümansınız diye hocalar kötü not verecek?Ama bu tip konuları açıp milletin kafasını şişirmeye kalktıysanız haliyle sizin hakkınızda olumsuz düşüncelere kapılmış olabilirler.Bundan doğal birşey olamaz.Birisi size kendi dininin propagandasını yapsa sonra git kardeşim işine demenize rağmen ısrarla buna devam etse herhalde bu kişiye karşı olumlu duygular beslemezsiniz.Ayrıca üniversitede oruç tutmadığı için tartaklanan çok adam gördüm ama tersi bir durumu hiç görmedim.Öyle ki ramazanda başımıza bela almayalım diye oruçlu gibi davranırdık,su bile içmezdik.
İslamın hoşgörü dini olduğu tezini savunmadan önce Hendek savaşının bitiminin ardından peygamberiniz tarafından idam ettirilen yahudi esirleri ve onların karıları ve çocuklarının esir pazarlarında satılıp, cariye olarak kullanılmalarını,sonrasında peygamberinizin izini takip ederek cihat mantığıyla Buhara,Culcan,Talkan soykırımlarının gerçekleştirilmesiyle onbinlerce insanın katledilmesini, esir pazarında satılan çocukları "hoşgörü" sözcüğüyle nasıl bağdaştırdığınızı anlatırsanız belki benim gibi kafirlerin islama yönelmelerini sağlamış olursunuz.
Ben demokrat sevgi kelebeği filan değilim.Ortada bir Haccacizm hastalığı varsa bu hastalık ancak Hülagü'nün yöntemleriyle tedavi edilebilir.
Siz dininizin gereği olarak müslüman olmayanları öldürme,karılarını çocuklarını esir pazarında satma,milletin kılığına kıyafetine,içtiği içkiye karışmayı bir hak olarak görmenize rağmen biz mağduruz,hoşgörülüyüz edebiyatı yaparsanız sadece komik olursunuz.
İran İslam Cumhuriyetinde iki kadın evlerinde İncil bulunması üzerine “dinden çıkma suçunu” işledikleri gerekçesiyle günde beş vakit işkence yapılarak idam edilecekleri günü bekliyorlar.Anlaşılan “saygılı” ve “hoşgörülü” bir idam olacak.Sevgi kelebeği İslamcı arkadaşlar bu konuda ki düşüncelerini net bir şekilde ifade ederek şahsımı Prometheus gibi aydınlatırlarsa gerçekten minnettar olurum.
http://www.hurriyet.com.tr/dunya/12393650.asp?gid=229
.Birisi size kendi dininin propagandasını yapsa sonra git kardeşim işine demenize rağmen ısrarla buna devam etse herhalde bu kişiye karşı olumlu duygular beslemezsiniz.Ayrıca üniversitede oruç tutmadığı için tartaklanan çok adam gördüm ama tersi bir durumu hiç görmedim.Öyle ki ramazanda başımıza bela almayalım diye oruçlu gibi davranırdık,su bile içmezdik.
Siz dininizin gereği olarak müslüman olmayanları öldürme,karılarını çocuklarını esir pazarında satma,milletin kılığına kıyafetine,içtiği içkiye karışmayı bir hak olarak görmenize rağmen biz mağduruz,hoşgörülüyüz edebiyatı yaparsanız sadece komik olursunuz.
Allah ve muhammed Türkiye'de kendilerini müslüman sanan insanlardan bir dakika dahi ayrilamaz, onlarsiz olamazlar. Allah onlarin islerinin en büyük yardimcisi, iscisi ya da memurudur. Muhammed ise müstesarlari.:)
Es, as, is, koca, para, ev, araba, saglik, cinsellik ve akliniza ne geliyorsa bu islere allah memur edilir. Hatta öldükten sonra dahi yasayanlara beddua ve yemin edilerek, özgürlüklere kisitlama getirilmeye calisilir.
Elham okuyarak piyango bileti alinir ya da sinava girilir. Allah rizasi icin bütün gündelik isler yapilir. Allah rizasi icin basbakan; ülkeyi refaha kavusturmaya calisir. Fakat ilk önce kendi ailesini ve yakinlarini refaha kavusturur. Bes toki blokunun yanina bir tane daha camiyi allah icin dikerler.
Ölenlere allahtan rahmet dilenir. Ölen birisinin ne isine yararsa? Sizin cenaze namazini kilmamakla ve ölü bedeninizi yikamamakla tehdit ederler.
Allahin tellaklari!!!
Kutudan 500.000 Lira cikmasi icin hep birlikte eller havaya acilir ve allaha dualar edilir. Cikarsa allaha bin sükürler olsun, cikmazsa vardir allahin bir bildigi denir.
Bu örnekleri cogaltmanin geregi yok cünkü sistemi, hukuku ve düzeni olmayan bir ülkedeki her gün yasanan, lacka olmus bir toplum görüntüsü icin tv lerinizde sadece haberlere bakmaniz yeterlidir.Fakat bunlari anlamak icin düzgün bir sistemin nasil olduguna dair bilgi sahibi olmak gerekir.
Türkiye disinda ki ülkelerde dahi siz Türkce konusuyorsaniz; hemen müslüman olmaniz durumuna sokulursunuz.Baslarlar bol kepceden sallamaya ve dayatmaya.:)
Kendine güvenen bir ateist asla böyle ucuz davranislar icinde olmaz ve bunlara karsi gerekli ikazlari hemen yapar. Alisik olmadiklari bu tepkiler ile adeta canlari aciyan müslümanlar; sen benim inancima laf söyleyemezsin demeye baslarlar.:)
-Sende bana; allahtan, dinden, imandan, muhammed'den, isa'dan, musa'dan ulu orta konusamazsin ve dayatamazsin! Tepki görmek ve istemedigin kelimeleri duymak istemiyorsan; bu konuyu acmiyacaksin, sesini kesip baska konulari konusacaksin! Kendi icinde, beyninde, benliginde ve evinde kimseyi rahatsiz etmeden yasayacaksin!
Alisacaklar efendim alisacaklar!
Alismazlar ise alistiracagiz.
-Sende bana; allahtan, dinden, imandan, muhammed'den, isa'dan, musa'dan ulu orta konusamazsin ve dayatamazsin! Tepki görmek ve istemedigin kelimeleri duymak istemiyorsan; bu konuyu acmiyacaksin, sesini kesip baska konulari konusacaksin! Kendi icinde, beyninde, benliginde ve evinde kimseyi rahatsiz etmeden yasayacaksin!
Bunları asla söyleyemezsiniz. Söylerseniz, ancak kendinize söylemiş olursunuz, zira bu söyledikleriniz, hangi ülkede yaşıyorsunuz bilmiyorum ama bırakın Türkiye'yi bulunduğunu ülkenin insan haklarına bile terstir!
Alışmazlar ise alıştıracağız.
pusi den farklı değilmişsiniz.
İyi ki TD ve yönetimi farklı.
Saygılar
Sevgili cigi,
biraz sert bir üslup olmuş belki ama, sizin yazdıklarınızı, ben şu şekilde anlıyorum ve bu şekliyle de sonuna kadar katılıyorum size.
Lütfen eğer yanlış anladığım bir yer varsa açın, tartışalım birbirimizi daha iyi anlamak için:
Herkesin, başkalarına maddi zarar vermediği müddetçe, dibine kadar saçmalamaya hakkı vardır. Kimsenin alenen saçmalama hakkı elinden alınamaz. Fakat eğer kişi, inandığı saçmalıkları kendine saklamaz, aleni olarak saçmalıkları dile getirme hakkını kullanırsa, o zaman da en ağır dille inandığı şeyin saçma olduğunu ve niye saçma olduğunu dinlemek durumundadır, kendisi dinlemese bile bu eleştirilerin engellenmesini isteyemez.
Yani kısacası: Onların kendi inançlarını her yerde özgürce ifade etme hakları var, bizim de onların inançlarını her yerde özgürce eleştirme hakkımız var.
saygılarımla
Kendi icinde, beyninde, benliginde ve evinde kimseyi rahatsiz etmeden yasayacaksin!
Bu özgürce eleştirmek değil sayın ulpian.
Bu özgürce eleştirmek değil sayın ulpian.
Ben de onun için sordum sevgili EnvyMe,
kastedilen ''inancını saklayacaksın, alenen dile getiremezsin, yoksa ezeriz başını'' mı (ki o zaman şiddetle karşıyım) yoksa ''inancını saklamaz da alenen dile getirirsen, ki hakkındır, o zaman bizim de sonuna kadar eleştirme hakkımız olur'' mu (ki buna katılırım).
saygılarımla
Arkadaşlar,
inancını saklayacaksın, alenen dile getiremezsin, yoksa ezeriz başını
Bugün ne bir ateist bir inanırın başını ezmeye muktedirdir (hele hele Türkiye'de), ne bunu yapmaya hevesli, ne de bunu doğru bulur. Tanıdığım tüm ateistler son derece insancıl kişilerdir, olmayanı da vardır belki ama ben rastlamadım.
inancını saklamaz da alenen dile getirirsen, ki hakkındır, o zaman bizim de sonuna kadar eleştirme hakkımız olur
Hepimizin katılacağı yöntem budur.
Kaldı ki Mekke yıllarında Muhammed de sonuna kadar eleştirilmiş, hatta ti'ye alınmıştır. Amma velakin hicret sonrasında intikamı feci olmuştur ... bu sünneti takiben aynı saldırı ve vahşet günümüzde de devam etmektedir.
A.
sevgili azınlık,
benim aslında cigi de dahil bu forumdaki ateistlerin bu konuda böyle düşündüklerinden ciddi bir şüphem yok. Fakat cigi'nin mesajını ve EnvyMe'nin tepkisini okursanız, neden konunun bu şekilde altını çizerek açıklığa kavuşturmak istediğime anlayış göstereceksiniz, diye umuyorum.
saygılarımla
neden konunun bu şekilde altını çizerek açıklığa kavuşturmak istediğime anlayış göstereceksiniz, diye umuyorum.
Anlayış göstermek ne kelime, son derece isabetli buluyorum.
A.
Sevgili cigi,
biraz sert bir üslup olmuş belki ama, sizin yazdıklarınızı, ben şu şekilde anlıyorum ve bu şekliyle de sonuna kadar katılıyorum size.
Lütfen eğer yanlış anladığım bir yer varsa açın, tartışalım birbirimizi daha iyi anlamak için:
Yani kısacası: Onların kendi inançlarını her yerde özgürce ifade etme hakları var, bizim de onların inançlarını her yerde özgürce eleştirme hakkımız var.
Sevgili ulpian;
Sert bir üslup degil. Benimkisi acik yüreklilik ve dürüstlük. Ben yazilarimda neysem yasantimda aynisidir ve hic bir degisiklik yoktur.
Yukarida yazdiginiz cümlenin aciklamasidir benim anlayisim ve yasantim. Ne bir cemaat üyesinden ne de bana muhammedi allahi dayatan bir müslümandan cekinip korkarim.
Bulundugum ülke inanclilara ne kadar hak taniyorsa ayni haklara da ben sahibim ve bu haklarimin idrakinda olarak; onlari sonuna kadar kullanirim.
Üstelik kurana göre kafirler ile birlikte olmamalari gerektikleri halde karsimda takiye yapanlara hic sicak bakmam.
Iliskilerde salt dostluga ve diger deger yargilarina önem veren irki, dini, dili ve inanci ne olursa olsun kimsenin benimle zerre kadar sorunu olmaz.
Inandigi dinini kimse ulu orta konusmazsa benim icinde hic bir sorun yoktur.
Bu Dünya sadece dinlere ve uyduruk kitaplara inananlarin sahip olduklari at oynattiklari bir ciftlik degildir.
Türkiye insanlarinin beyinlerindeki bu carpik anlayis, algilama yanlisliklari ve paslanmis kalin zincirleri bir gün kirilacaktir.
Ben de gücümün yettigi kadar bu zincirleri eğelemeye calisiyorum.:amen:
Kesinlikle haklısınız sevgili cigi,
gerçek hayatta da tartışmalardaki dindar hegemonyasından kurtulmamız, gereksiz ve abartılı bir ''saygı'' anlayışından dolayı eleştirilerimizi törpülemememiz gerekir.
Fakat size tam olarak katılamadığım bir nokta var. Sayın pusi'ye de bu noktada katılamıyordum bir türlü.
Üstelik kurana göre kafirler ile birlikte olmamalari gerektikleri halde karsimda takiye yapanlara hic sicak bakmam.
Şimdi, Kuran'da kafirlerle dostluk kurmama emri gayet açık ve net önümüzde duruyor. Buna rağmen birçok müslüman bize görünüşte dostane yaklaşıyor. Ortada bir tezat var. (Buraya kadar sizinle hemfikirim).
Bu tezatın iki türlü açıklaması olabilir:
(1) Takiyye yapıyor, içten içe diş bileyerek şirin gözükmeye çalışıyor. İçiyle dışı bir değil. Samimiyetsiz.
(2) Söz konusu ayet ve hadisleri görmezden geliyor veya bir şekilde türlü kasmasyon tevillerle bu hükümleri ''hümanist'' bir şekilde yorumluyor ve kendini buna gerçekten de inandırıyor. Yani kendi benliğinde de kafirlerle dostane ilişkiler kurmanın İslam'a göre bir sakıncası olmadığını düşünüyor. Hatta belki de İslam'ın özünde ''yaradılanı Yaradandan ötürü sevme''yi bir görev olarak biliyor.
(Aslında çok tuhaf bir durum: Birinci ihtimaldeki müslüman dışa karşı takiyyeci ama en azından İslamla çelişmiyor. İkinci ihtimaldeki müslüman dışa karşı dürüst, ama İslamla çeliştiğini farketmiyor / farketmek istemiyor.)
Şimdi: Bana dostane yaklaşan her müslümanda evvela ikinci ihtimali varsaymaya gayret gösteririm. Ve bence doğrusu da budur. Bu yüzden ben de ona samimi ve dostane yaklaşmaya çalışırım. Eğer konu dini tartışmalara gelirse de, ona açık açık anlatırım inandığı dini neden yanlış ve saçma bulduğumu. Ve hatta onun bana dostane yaklaşımının bizzat İslam tarafından menedildiğini söyler, söz konusu tezata dikkatini çekerim.
Ne zaman ki, birinci ihtimal hakkında ciddi ipuçları görürüm, o zaman o müslümanın takiyyeci olduğuna inanır ve dolayısıyla kendi şahsına olan üslubumu sertleştiririm.
Sizin yönteminiz yanlıştır demiyorum, ama benim önerdiğim yöntem, ukalalık olmazsa eğer, daha doğru gibi geliyor bana. :)
saygılarımla
Bunları asla söyleyemezsiniz. Söylerseniz, ancak kendinize söylemiş olursunuz, zira bu söyledikleriniz, hangi ülkede yaşıyorsunuz bilmiyorum ama bırakın Türkiye'yi bulunduğunu ülkenin insan haklarına bile terstir!
İyi ki TD ve yönetimi farklı.
Kim demis bulundugum ülkenin haklarina ters diye?
Ben bunlari öyle bir söylerim ki; gözlerin faltasi gibi acilir. Sesini cikartamazsin!
Sevgili ulpian'in dedigi gibi; kimsenin basini ezmek icin ugras vermiyorum fakat kimseye de bu firsati tanimam diyorum ve bulundugum hic bir ortamda da tanimam.
Ne demek iyi ki TD ve yönetimi farkli?
Turan Dursun'a ne oldu ha söylermisin? Bu gün 4 Eylül !!!
Dinlerden özgür bir siteyi acabilmek, onu ayakta tutmanin ne demek oldugundan haberiniz var mi sizin?
Insani cileden cikartmayin!!
Neden Türkiye'de ki insanlar, dinlerden özgür olduklarini sadece sanal alemde ve niklerle ifade edebiliyorlar? Söylermisiniz?
Birak dinlerden özgür olmayi, insanlarin cogu sokakta müslüman, evlerinde baska inanclarini yasamak zorunda kaldilar. Tek seslerini cikartabildikleri bir yere de gelerek mazlumu ve ezilmisi oynuyor.Hala tutmus bana mazlum edebiyati yapiyor.
Türkiye'nin sokaklarinda sartlar esit olmadikca, benim bu konuda vermis oldugum mücadelem devam edecektir.
Bak sana bir önerim var. Hatta beni bu konuda sert ve aykiri bulan herkese bu önerim! Isteyen her kisi deneyebilir!
Acin bir tane dinlerden özgür bir siteyi erisime koyun. Bu site forum sitesi de olmasin ve sadece dinlerin elestirildigi okunacak bir site olsun.Bakalim ne olacak.:)
Birde porno veya sex ile ilgili bir siteyi erisime koyun. Müslüman ülkenin mazlum vatandasi EnvyMe ve digerleri!!! Sizleri bu yazdiklarimi denemeye davet ediyorum. Bakalim ne olacak?
Hodri meydan diyorum.
Denemesi cok kolay.:)
Kesinlikle haklısınız sevgili cigi,
Bu tezatın iki türlü açıklaması olabilir:
(1) Takiyye yapıyor, içten içe diş bileyerek şirin gözükmeye çalışıyor. İçiyle dışı bir değil. Samimiyetsiz.
(2) Söz konusu ayet ve hadisleri görmezden geliyor veya bir şekilde türlü kasmasyon tevillerle bu hükümleri ''hümanist'' bir şekilde yorumluyor ve kendini buna gerçekten de inandırıyor. Yani kendi benliğinde de kafirlerle dostane ilişkiler kurmanın İslam'a göre bir sakıncası olmadığını düşünüyor. Hatta belki de İslam'ın özünde ''yaradılanı Yaradandan ötürü sevme''yi bir görev olarak biliyor.
(Aslında çok tuhaf bir durum: Birinci ihtimaldeki müslüman dışa karşı takiyyeci ama en azından İslamla çelişmiyor. İkinci ihtimaldeki müslüman dışa karşı dürüst, ama İslamla çeliştiğini farketmiyor / farketmek istemiyor.)
Sevgili ulpian;
Bu yaziyi görmemisim, yoksa bana hitaben yazilan bir yaziya yanit vermemezlik yapmam.
Siz de cok güzel aciklayarak aslinda cok tuhaf bir durum tespitinde bulunmusunuz.
Benim savundugum ve Türkiye'de olusmasini yürekten istedigim ''sokaktaki esitlik'' tir.
Eger bu basarabilinirse Türkiye bir cok sorunlarini zaten asmis olacaktir. Kimsenin kimseye sokakta üstün olamiyacagi bir ülkeden söz ediyorum ben.
Bunun bir cok acilimlari vardir.
Ne bir müslüman, ateiste baski ve dayatma yapabilmeli, onun haklarina tecavuz edebilmeli,
Ne de bir generalin, bir siyasinin, bir bürokratin v.s. sokakta diger insanlara karsi bir ayricaligi ve üstünlügü olmalidir.
Din devlet eli ile yönetilip, yönlendirildiginden ister istemez konu dönüp dolasip politikaya dayaniyor.
Yillardir bütün insanlarin vergilerini alarak tek tarafli bir din anlayisinin devlet tarafindan dayatilmasinin verdigi avantajlarin ve rahatligin sayesinde; müslümanlar pempe bulutlar üzerinde dolasiyorlar, ayaklari bir türlü yere basmiyor.:)
Alevi ve diger dinsel inanclari olan insanlarimizi örnek olarak alalim isterseniz.
Devlet ve diyanet hala cem evlerini ibadet yeri olarak kabul etmemek icin direniyorlar ve camiiden baska yerde ibadet olmaz diyorlar.
Gücün verdigi, akila ve yobaz mantigina bakarmisiniz?
Senin yaptigin ibadet seklinin baskasinin ibadetinden ne üstünlügü var be akil fukarasi!!
Sen bilmedigin bir dili bidir, bidir mirildanarak yatip kalkiyorsun, digeri degisik figürler ve müzik esliginde saga, sola dönüyor. En azindan kendi dilini kullaniyor.
Olayi birde tersten alalim! Türkiye'nin % 90 alevi olsa idi ve devlet eli ile cem evleri dayatilmasi yapilarak camiiler ibadet yerleri degildir denilecekti. Bu da yanlis.
Sevgili ulpian;
Inandiklari gibi yasayamiyan ve % 80 neye inandigini okuyup arastirmamis, arastirsa bile inandigi sekilde yasamak isine gelmiyen, arkasina devletin kendisine sagladigini zannetigi lacka bir sistemin müslümanlarinin beyinlerinin daha cok ögrenecekleri var.
Dinlerden özgür rahatca yasayamazsiniz, sanal bir sitede dahi allaha, muhammede saka yapmamaniz icin kivranirlar ve gecerler karsiniza; saygi efendim saygi diye tuttururlar.
Önce cogunlugu ve gücü elinde bulunduran digerlerine saygili ve anlayisli olacak ki; kendilerine saygi duyulmasini kazansinlar.
Sen benim atesit vatandaslarima sokakta yasama hakki tanimiyorsun,
sonra gelmis sanal alemde atesitlerden inanclarina saygi duyulmasini bekliyorsun! Bravo dogrusu; ancak bu kadar piskinlik olabilir.:D
Türkiye'nin sokaklarinda ve müslüman insanlarinin beyinlerinde bu dengenin saglanmasi gerekiyor sevgili ulpian.
Sevgiler.
Türkiye'nin sokaklarinda ve müslüman insanlarinin beyinlerinde bu dengenin saglanmasi gerekiyor sevgili ulpian.
Sevgiler.
Kesinlikle katılıyorum sevgili cigi,
sadece bu ortak arzu ve hedefimize en güzel nasıl ulaşılabileceği konusunda ufak bir yöntem nüansı söz konusu aramızda. Ama olsun bu da biz dinsizlerin çok renkliliği olarak dursun. :hippie:
saygılarımla
Şimdiye kadar kaç yerde bu tartışma açılmışsa, gelinen nokta üç aşağı beş yukarı aynıdır...
Dini kabul edenler, etmeyenleri, kendilerine karşı alaycılıkla ve hakaret etmekle suçlarlar...
Bunun niye'sini de asla kendilerinde aramazlar...
Dine inanan insan, bunu ülkemizde islam diye alalım hadi, nasıl bir söylemle büyümüştür?
Kutsal kitap olan Kuran: Biz onları... Siz... Biz... şeklinde zaten insanları bölen bir söylem içindedir...
Dolayısıyla, bu bölünmeyi kanıksamış insandır dini kabul eden...
Her olaya, tartışmaya, dünyaya, yeni tanıştığı bir kişiye de "acaba bu biz mi, yoksa düşman taraf mı" şeklinde bakarak yaşar...
Sonuçta, "senin kutsalın benim için zırvadır" dediğiniz anda, buna feci içerler ve bu söylenenin "inandığı şeye" olduğunu göremez, ve kendisini zırva olarak hisseder...
Herkes görüşünü söyleyecekse, "bu inandığın benim için zırvadır" diyen deist ya da atesitin, sadece görüşünü söylediğini göremez inanan, kabul edemez...
Bu kısır döngü, gerçek yaşamda, insanların birbiriyle iletişimde olduğu bazı alanlarda kırılabilir ama salt düşüncenin yazıldığı bu tür forumlarda pek mümkün olmaz...
Çünkü bir kişinin kutsalı varsa, kendini ondan ayrı göremez, böyle olması eşyanın tabiatına aykırıdır... Kutsal böyle algılanmazsa kutsal olmaz çünkü...
Nihayetinde dini kabul eden: Ulan galiba ben alınıyorum, adamlar dalga falan geçmiyor, sadece kendilerinin ne düşündüğünü ifade ediyor, diye düşünmek yerine, ateistler neden alaycı, başlıklı forumlar açarlar...