şerafettin_81´isimli üyeden Alıntı
sevmek zorunda,yada inanmak zorunda değilsiniz.ama hem kanunen hem hukuken-ahlaken saygı duymak zorundasınız.benim antalyada çok ateist,deist arkadaşım oldu.alaysız insan gibi anlaştım.onlarda dinime hakaret etmedi.ve inanıyomki burda sanalda erkeklik yapanlar,sokakta süt dökmüş kedi gibidirler.bir ateist inanmayabilir,ama hem hukuken hem ahlaken saygılı olmak zorundadır.
|
sevgili şerafettin_81,
meseleye biraz da şu açıdan bakabilir misiniz?
Birçok müslüman ''
Kuran'ı Muhammed kendisi yazmıştır. Kuran'da birçok çelişki mevcuttur'' gibi söylemleri bile hakaret olarak almaktadır.
Ben şahsen bu insanlara empati kurabiliyor, onları anlayabiliyorum. Ve bu yüzden özel hayatımda müslüman arkadaş ve tanıdıklara ha bire, olur-olmaz zemin ve ortamlarda bu gibi şeyler söylemiyorum. Fakat eğer konu açılır, benim İslam'a bakışım sorulursa (ve ben de cevap vermeyi uygun görürsem) o zaman fikirlerimi serbestçe söyleme hakkım olduğunu düşünürüm. Bu söylediklerim karşımdakilerin dini duygularını rencide etse de, bunu, onların aşması gereken bir sorun olarak görürüm.
Bu forumun da (anasayfasında, tüzüğünde yazdığı üzere) zaten amacı bu gibi tartışmalara zemin olmak. Üye olan herkes önceden bunu okuyup onaylamak durumunda. Yani vermiş olduğunuz kıyasların (Antalya'daki dinsiz arkadaşlarınızın, köydeki tuvalet örneğinin) bu forumla hiçbir ilgisi yok. Buraya üye olan, İslam'a inanmayan insanların düşüncelerini açık-seçik okumaktan rahatsız olmama durumundadır.
Tabii bir de sınırın nerde olduğu meselesi vardır ki, her zaman kolay cevap verilemez bu soruya. Ama biraz insaflı bakarsanız, bu forumun dinsiz üyelerinin büyük çoğunluğunun ve özellikle de forumu temsil eden yönetici ve görevli arkadaşların doğrudan muhatablarının
şahsına hakaret etmekten özenle kaçındıklarını görürsünüz.
(
Acaba aynı şeyi İSLAMİ FORUMLAR'da yazma cürreti gösteren dinsizlerin durumu için de diyebilir miyiz? Ufak bir google araştırması ile din kardeşlerinizin kendi forumlarında dini eleştirenlere nasıl hakaretlerde bulunduklarını görebilirsiniz. Hatta Kuran'ın bizzat kendisinde inanmayanlar için kullanılan ifadeleri de okumuşsunuzdur.)
Ben sizin inancınızı SAÇMA bulabilirim ve bunu da söyleme hakkım var. Fakat sizin şahsınıza herhangi bir ithamda bulunmam örneğin. ''Aptalca birşeye inanıyorsun'' cümlesi ile ''Sen aptalsın'' arasında bir fark vardır, olmalıdır.
Dinlerin, dini kitapların mesela herhangi bir romandan daha fazla saygı talep etme hakkı olmamalı. Bir edebiyat eleştirmeni herhangi bir romanı eleştirebilir, yerlerden yerlere vurabilir, romanın bazı bölümleri ile alay edebilir. Ama mesela yazarın veya bu romanı beğenenlerin şahsına doğrudan hakaret edemez. Ederse suç işlemiş olur. Aynı şey din ve kutsal kitaplar için de geçerli olmalıdır. Çünkü inanmayan açısından roman ile kutsal kitap arasında bir fark yoktur.
saygılarımla