Orijinalini görmek için tıklayınız : Önce Kürt, Olmadı Demokratik, Açılım
Politika bölümünde açılım neden konuşulmadı merak ettim... :der:
Az yaygara kopmadı ülkede, Livaneli içli bir yazı döşedi AKP ile buluştu, S.Aksu "son kadı" sıfatına kavuştu malum...
Kürt Açılımıydı, döndü dolaştı Demokratik oldu, şimdi de açılımdan vaz geçilmiş "süreç" kelimesine geçilmiş...
Bu konuya bakışınız nedir?
Kürt Açılımıydı, döndü dolaştı Demokratik oldu, şimdi de açılımdan vaz geçilmiş "süreç" kelimesine geçilmiş...
Bu konuya bakışınız nedir?
Şimdide Milli Birlik Açılımı oldu :)
Bu sürecin daha yeni başladığı bir dönemde başka bir başlık altında ( sanıyorum bask modeli başlığıydı) düşüncelerimi ifade etmiştim.
Malesef ülkemizde ilkokuldan başlayarak tüm eğtim kademelerinde bir bölünme paronayası, insanları tek tipleştirme sevdası, Türk ırkının ustunluğu vurgusu üstüne kurulmuş. Aynı şekilde Develtin burokrasisi ve diğer alanları bu temeller üzerine kuulmuş. Bu nedenle bu açılımın uygulanmasının çok zor olduğunu bahsetmiş ve demokrasi, özgürlükler ve farklılıklar anlamında çok fazla bir beklentim olmadığını bu kelimelerlede olmasa benzer kelimelerle ifade etmiştim. Sanırım zaman beni haklı çıkartıyor. Sanırım ortaya içi boş birşey çıkacak.
Ama şunuda ilave edemeden duramayacağım, çağa ne kadar direnilse direnilsin sonuda zaman çağın gereksinimlerine mutlaka karşılık verecektir. Birgün mutlaka ülkemizde Demokrasi, özgürlükler, barış ve kardeşlik sağlanacaktır. Suyun akışını engelleyemeyeceğiniz gibi çağın gerektirdiklerinide engeleyemesiniz. Belki sadece biraz geçiktirebilirsiniz. Açılım konusundaki düşüncelerim ne kadar isabetliyse bu konudaki düşüncelerimin isabetinden o kadar eminim.
saygılarımla...
Bu ülkede demokratlaşmanın çok uzun süreceği çok açık, hiç birimizin bu sürenin sonunu göremeyeceği bir gerçek...
Ancak, bu sorunun çözümü, ülkenin demokrasi çözümüyle de doğrudan alâkalı görünmüyor bana şahsen...
Önce kürtlerin kendi içlerindeki ilkel düzene -toprak ağaları, aşiret, kadının hayvandan değersiz durumda olması, vs vs- bir dur demesi gerekiyor...
Bizzat devlete karşı verdikleri bu mücadeleyi, kendi başlarındaki eğrileri için neden vermediklerini hep merak ederim ve bunu yapsalardı, çözüm adına bir hayli yol alabilirlerdi şu ana dek, diye düşünüyorum...
Mesajları kökten silmenin mantığını anlayamadım, unbe'nin ilk mesajında hiç bir ihlâl yoktu...
Tanrı varlığı yokluğu ve dinlerin tartışıldığı bir sitede, bu konuda konuşulamaması ilginç... Bu mesele mi kutsal oldu şimdi?
Bu açılımlar tamamen göstermeliktir.
Asıl gaye terörün önlenmesi değildir.
ABD'nin Kuzey Irak'tan çekilmesi konusunun değerlendirilmesi sonucunda Kuzey Irak'ın varlığını koruma ve PKK gibi farklı yapılanmaları bölgeden uzaklaştırma kararıdır. Bölgeden uzaklaştırılacak olan PKK'nın konuşlanacağı bir yer olmaması ve artık misyonunun sona ermesi ve bundan sonra siyasi mücadeleye ağırlık verilmesi nedeniyle alınan PKK'yı tasfiye kararının uygulamaya sokulmasıdır amaç.
Bunu öyle sunmadılar, terörün terkedilmesi fırsatı olarak sundular ve bunu bir demokratik açılım pazarlığı görüntüsüne soktular.
Kürtlerin ve Türklerin sorunları böyle demokratik açılım aldatmacalarıyla çözülmez.
hep birlikte göreceğiz. seneye, 2-3 sene sonra da ve daha sonrasında da bu sorunlar konuşulmaya devam edilecek.
Çözüm demokratik devrimdedir.
Kürt halkını feodal beylerin elinden kurtarmak, terör örgütüne mahkum düşünceden özgür düşünceye kavuşturmak ve şovenist-milliyetçi anlayışlardan arınmakla sağlanır.
Demokratik devrim barışçı yollarla da mümkündür. Yeter ki halk desteğini alan kararlı bir devrimci iktidar olsun.
iletiler kökten silinmedi sevgili esron.
ilgisiz iletiler taşıdım.orda duruyorlar.
Tespitlerin bir kısmına katılırım Pante...
Gelgelelim Kürt halkını feodal beylerin elinden kurtarmak işi zor biraz, devrimci iktidar ise ütopya...
Bu durumda ne olacak?
Kürt halkının bir bölümü sürekli ezileni oynadığı ve bununla beslendiği sürece, gerçeği görmek istemediği sürece, nasıl bir gelişme olabilir ki?
İlk iletini niye taşıdın o zaman unbe? O gayet konuyla ikgiliydi de... :)
kürt sorunundan yabacılar,kirli siyasetçiler ve imralı elini çekip iki halkı karşı karşıya bıraksalar ve bu iki halk aralarında bu güne kadar gelişen komşuluk,akrabalık,insanlık adına yeni bir anlaşma yolu bulacaklardır eminim..
Ama bundan rant sağlayacaklar asla bu imkanı kullandırmaz karıştırır önce en baştakileri; sonrada iki halkı karşı karşıya getirip öldürerek silahlarını satar politik isteklerini dayatırlar..
Her iki halk içinde üzgünüm.. Bu oyunların bozulmasını diliyorum.. Bıraksınlar kötü siyaseti HALK açlımı yapsınlar..
saygılar..
parmis Güneşin_kızı
Kapitalizm geliştikçe Kürt ağaları da yok olacak zaten zaman içinde. Şu anda bile doğuda geçmişe göre çok azalmış durumdalar. Ağaları yok etmek için devrime filan gerek yok. Ekonomik yatırımlar ve hukuk devletinin daha doğrusu hukuk kurallarının kendisini hissetirmesi ağalık sistemini zaten yok ediyor.
Ayrıca Kürt sorununu Kürt ağalarının hakimiyetine indirgemek doğru olmadığı gibi gerçek hedefi de saptırır. Dersimin adını Tunceli yapan Kürt ağalar mıdır yoksa Başbakanının İnönü Cumhurbaşkanının Atatürk olduğu devlet midir? Kürt çocuklarını Türklük andı okumadan içeri sokmayan milli eğitim anlayışını Kürt ağalar, hocalar mı egemen kılmıştır?
Sorun ağa meselesi filan değildir. Türk milliyetçiliğinin Kürt halkını asimile etme meselesidir.
Cumhuriyet rejiminin en büyük zaafı bu konuda olmuştur.
AKP açılımı doğrudur, gereklidir. Zaten gördüğümüz gibi PKK bu açılıma şiddetle karşı çıkmış ve DTP yi dolaylı yoldan tehdit etmiştir. PKK demokratik çözüm istemediği için demokratik açılım onları rahatsız ediyor. Neden rahatsız ediyor çünkü Bask sorununda olduğu gibi devletin geniş özgürlükler sağlaması ayrılıkçıların sayısını son derece azaltacaktır. PKK bundan dolayı rahatsız.
Benzer şekilde Türk milliyetçileri/ulusalcıları da bu gelişimden rahatız.
Hem Kürt milliyetçileri hem Türk milliyetçileri Kürt açılımından rahatsız durumda. Çünkü ideolojiler benzer.
AKP, Nazım Hikmet'e vatandışlığını geri verdi, 1 Mayıs'ı gene bayram yaptı. Kendini sol sayan CHP'nin, DSP'nin yapamadığını yaptı. Tebrik etmek lazım.
Kürt sorununda da tam çözüm olmasa bile önemli başarılara imza atabilir AKP ama CHP-MHP ayağına dolanıyor.
Cem
AKP 1 mayısı bayram yaptı ama taksimi yasakladı.bu yaptıkları olsa olsa göz boyamak için yapılmıştır düşüncesindeyim.
AKP ile hayata bakışı taban tabana zıt insanların, eğitimde, hukukta ve toplum yaşantısını ilgilendiren her alanda AKP'nin yaptıkları kabak misali ortadayken ve bu, ne yapamayacağının kanıtıyken, konu Kürt meselesine gelince birden AKP'yi başarılı bulmaları, insanın düşünme şeklinin ne kadar oynak olabileceği konusuna yeni bir örnek getirmekten öte bir öneme sahip değildir...
Doğuda ağaların azaldığı, gibi camı kırık gözlüklerle olaya bakarsak, sorunun dibine ineceğimizi hiç düşünmüyorum...
Hele de bu Türk milliyetçiliğinin Kürt halkını asimile etmesi, fikrini yıllardan beri düşünmekteyim ama ne kadar uğraşsam da bu görüşün içinde, hani derde derman olacak bir parça, bir nebze bile adalet bulamam...
Türkiye'de iki etnik grup yaşamaktadır sanki ve bunların birne Kürt, diğerine Türk denmektedir...
Böyle bir tanımlama sadece ülkesiyle, toprağıyla uyum sağlayamayan Kürtlerin dile getirdiği bir düşüncedir, asla da tüm Kürtlerin böyle düşündüğüne inanmam...
Böyle bir asimile etme düşüncesini de, bir kaç slogan söylemi, aklı başında hiç kimse kabul etmez, bu ülkede Kürtler, her meslekte yer alırken ve hatta Cumhurbaşkanı olmuşken...
Kürtçe nedeniyle bu asimilenin olduğu çok söylenir ama hiç bir ileri ülkeye gidip, dilini bilmeden adım atamazken, kendi ülkesinin dilini öğrenmemek, olsa olsa yine Kürtlerin sorumluluğunda olan bir sorundur...
Bu ülkede Türkçe öğrenmeyiz diye inat eden ve dil bilmediği için de, toplumun bir çok alanında yer alamayan, alamadığı için de "bu ülkede demokrasi yok" diye ve bire bin katarak hazırlanan dosyalarla, örneğin İsveç'e iltica eden Kürtlerin, orada yaşayabilmek için çatır çatır İsveççe konuştuğunu kulaklarımla duyduğum için, bu beylik yaklaşımlar, bana gerçeği işaret etmiyor...
Kısaca, Kürtler, sorun dedikleri konuyu çözmek için önce kendilerine bir çeki düzen verecek, sonra oradaki hukuksuzluklar ve haksızlıklar - ülkenin neresinde yok ki bu haksızlıklardan? - tüm ülkenin demokratikleşmesiyle çözülebilir ancak...
Gerçeği doğru tespit etmeyerek, terörü meşrulaştıracak yaklaşımlar sergileyerek, hele hele CHP veya MHP gibi partileri yere batırırken, AKP gibi adı dışında herhangi bir yerde temiz herhangi bir hatıra bırakmayan partiyi "haklı" bularak bu iş çözülmez...
Böyle bir asimile etme düşüncesini de, bir kaç slogan söylemi, aklı başında hiç kimse kabul etmez, bu ülkede Kürtler, her meslekte yer alırken ve hatta Cumhurbaşkanı olmuşken...Kürtler, "dağ Türkü" kabul edildikleri için o mevkilere gelebilmişlerdir. "Ben Kürtüm" diyen hiç bir kimse yüksek mevkilere gelemez. Ancak Türk olduğunu ifade etmesine rağmen arada bir "Kürt kökenliyim" derse duruma göz yumulur.
Cem
AKP 1 mayısı bayram yaptı ama taksimi yasakladı.bu yaptıkları olsa olsa göz boyamak için yapılmıştır düşüncesindeyim.
AKP demokrasiyi kurmaya muhtaç. Bundan dolayı yapıyor bunları yoksa özünde demokrat bir gelenekten geldikleri için değil. İslamın özünde demokrasi ve özgürlükler yoktur.
Ancak AKP nin ayakta kalabilmesi İslami düşünceyle olmaz. Laik güçler buna izin vermez. Bu durumda AKP nin tutunabileceği tek dal var: demokrasi ve özgürlükler.
Bunları salt takiyye olarak yapmıyorlar. Bu kadar çok takiyye olmaz. AKP, avrupanın hıristiyan demokrat partilerinin modeline giriyor, evriliyor. Bu desteklenmelidir. Şeriatçi bir parti olarak kalması yerine demokrasiye yönelmiş bir İslami parti teşvik edilmelidir. Bu bizim de çıkarımızadır. AKP ne kadar tutarlı ve kararlı yapacaktır bunları, bu bakımdan şüphelerim var elbette. Ama yönelim var bu bir gerçek ve başaramazlarsa bile bu yönelim desteklenmelidir görüşündeyim.
Kapitalizm geliştikçe Kürt ağaları da yok olacak zaten zaman içinde. Şu anda bile doğuda geçmişe göre çok azalmış durumdalar. Ağaları yok etmek için devrime filan gerek yok. Ekonomik yatırımlar ve hukuk devletinin daha doğrusu hukuk kurallarının kendisini hissetirmesi ağalık sistemini zaten yok ediyor.
Ağaların azaldığı, hem de hukuk kurallarıyla azaldığını ilk kez duyuyorum.
Kapitalizm ağalığı yok etmez, feodalitenin tasfiyesi devrimle olur ancak.
Devrim yapılamadığı için 80 yıldır ağalıklar, beylikler yokedilemiyor, edilemez.
Sistemin bir parçası olmuşlar artık.
Bütün ağalar, aşiretler dedelerinden aldıkları mirası sürdürüyorlar. Aralarında eksilmiş olan, yokolmuş olan yok. Bunlar yanlış bilgidir.
Sorun ağa meselesi filan değildir. Türk milliyetçiliğinin Kürt halkını asimile etme meselesidir.
Kürtlerin asimilasyon diye bir sorunu yoktur. O tür yanlış politikalar geçmişte kaldı. Kürtlerin sorunu paradır, iştir, aştır, geçinmektir.
En büyük sorun ekonomiktir yani. Tabi ki sonrasında insan gibi yaşamak, insan gibi muamele görmek isterler, dillerini, kültürlerini kullanmak isterler.
Ne çekiyorlarsa geri kalmışlıktandır, fodalitedendir. Kapitalistlerin ve devletin güneydoğu'ya yatırım yapmamaları, hizmet götürmemelerindendir.
Kürt sorununda da tam çözüm olmasa bile önemli başarılara imza atabilir AKP ama CHP-MHP ayağına dolanıyor.
CHP'nin 20 yıl önceki Kürt raporu, AKP'nin açılımından çok daha geniş kapsamlıdır. En azından 20 yıl öncesi olması babından.
Neden destek görmemiştir ve CHP'ye teröristlerle işbirliği suçlaması yapılmıştır?
Bunu yapanlar arasında bugünün AKP'lileri o dönemin Refah Partilileri de mevcuttur, unutmadık henüz.
CHP aynı yerinde duruyor, AKP bu noktaya geldiyse ABD-AB dayatması ile gelmiştir, kendi gelişmesiyle değil. Dış etkenler olmasa şimdiye kadar çoktan ülkeyi karıştırmışlar, iç savaşa yol açmış olurdu bunlar.
Kürtler, "dağ Türkü" kabul edildikleri için o mevkilere gelebilmişlerdir. "Ben Kürtüm" diyen hiç bir kimse yüksek mevkilere gelemez. Ancak Türk olduğunu ifade etmesine rağmen arada bir "Kürt kökenliyim" derse duruma göz yumulur.
Bu ifadenizi, şahsen, kompleks olarak değerlendiriyorum ve -herhangi bir etnik grup için söylüyorum- kendinizi toplumdan böyle inatla dışlamanız, karşınızdakiniz sizi kendinden ayrı görmese bile, sizin bu gerçeği göremeyeceğinizin kesin işaretidir...
Gördüğünüz gibi, bu anlayış, kapıları baştan kapatan bir anlayıştır...
Kapıyı kapat, anahtarı denize at, sonra da beni içeri almıyorlar diye bağır çağır...
Adil değil...
Kürtler, "dağ Türkü" kabul edildikleri için o mevkilere gelebilmişlerdir. "Ben Kürtüm" diyen hiç bir kimse yüksek mevkilere gelemez. Ancak Türk olduğunu ifade etmesine rağmen arada bir "Kürt kökenliyim" derse duruma göz yumulur.
Ya güldürmeyin insanı.
Siz dağ Türkü, kart-kurt'un ne zaman çıktığını dahi bilmiyorsunuz, ne tür yanlış şeyler ortaya koyuyorsunuz.
Dağ Türkü iddiası 70'li yıllarda bir emekli albayın yazdığı kitapta ortaya atılır.
O dönem milliyetçilerinin gözünde Kürtler bir Türk boyudur. Orduda da bu görüş yaygındır. Bu Dağ Türkü iddiası bu kesimde geçici olarak tutar. Halkın, devletin benimsediği bir görüş değildir.
Bugün dağ Türkü iddiasını dillerinde sakız yapanlar Kürtlerdir, Türkler değil.
Aynı "En iyi Kürt, ölü Kürttür." sözü gibi. Bir Türk'ten duymadım şimdiye kadar.
Şimdi diyorsun ki "dağ Türkü kabul edildikleri için yüksek mevkilere gelebildiler."
Dağ Türklüğü 70'li yıllarda çıktı. Ama Kürtler 1923'ten beri devlet kademelerinde en yüksek mevkilerde yer aldılar.
"Türküm" dediği için. "Kürtüm" dese yüksek mevkilere gelemezdi" diyorsun.
Kim kime, nereye diyecek bunu Cem?
Milletvekili olmak, bakan olmak, başbakan olmak için bir yere gidip "ben Türküm" mü deniyor.
Ya da kim "Kürtüm" diyeni getirmiyor vekilliğe, bakanlığa.
Bunların tümü yalan-yanlış bilgiler.
Kürtüm dediği için hiç kimse politikadan, milletvekili, bakan olmaktan engellenmedi şimdiye kadar?
Örneği olan varsa versin, araştıralım.
Osmanlı' da yokedilmiş bir Türk kimliği altında Türkmen'i, Yörük'ü, Kürd'ü, Çerkes'i, Arnavut'u birleşmişler. Şimdi şovenist Kürtçüler çıkıp kimlik meselesi yapıyor. Olabilir, ama bu "geçmişte Kürdüm diyenler yüksek mevkilere gelemediler" iftirasına kadar varmamalı.
Kimse geçmişte milletvekili, bakan olmak isterken "Kürdüm" demedi, demeye gerek de duymadı.
AKP, Nazım Hikmet'e vatandışlığını geri verdi, 1 Mayıs'ı gene bayram yaptı. Kendini sol sayan CHP'nin, DSP'nin yapamadığını yaptı. Tebrik etmek lazım.Bazı insanların ezberciliğine gülüyorum, hele hele sağcı bir ideoloji olan liberalizmi destekleyip kimin "gerçek Sol" olduğuyla ilgili ahkam kesmeleri çok anlamlı. Zaten gerçek sol AKP değil mi? Bir komünist CHP veya DSP'yi yeterince solcu olmamakla suçlayabilir ancak bir liberal bunu yaptığında komik oluyor. Sosyalizm, gerici liberalizme ve liberalizmin yarattığı sömürü sistemine (kapitalizm) karşı bir isyan olarak doğmuştur.
1 Mayıs'ın tatil olup olmaması hiçbirşeyi değiştirmez. Solcular tatil olsa da olmasa da 1 Mayıs'ta meydanlarda oluyorlardı zaten. AKP'nin göz boyamak için yaptığı sirk maymunu numaralarına kim aldanır ki? Ayrıca meydanlarda toplanan emekçileri döven polisler, Fettullahçı çetelerin denetiminde değil mi?
Bu desteklenmelidir. Hayır kardeşim, dinciler demokratçılık oynamak istiyorlarsa bu onların sorunu. Islam faşist ve gerici bir dindir, Islamcılar ise Nazilerden farksızdır. AKP evrim geçirecekse bunu kendi başlarına yapsınlar. Zaten laik sistemi kendilerine uyacak şekilde yozlaştırmak, içeriden fethetmek için o değişimi geçirmek zorundalardı. Ben ılımlı ya da ılımsız hiçbir şekilde Islam faşizmi istemiyorum. Ayrıca belki anlamıyorsun ama bu ülkede CHP, DSP yani genel olarak laik muhalefet olmasaydı AKP hiçbir zaman demokrat evrim yoluna girmezdi. Su katılmamış şeriatçı oldukları dönemde defalarca mat edildiler. Şimdi iktidarda kalabilmek için demokratçılık oynuyorlar ve liberal tavşanlar bu oyuna inanıyor. Pes.
AKP, Nazım Hikmet'e vatandışlığını geri verdi, 1 Mayıs'ı gene bayram yaptı. Kendini sol sayan CHP'nin, DSP'nin yapamadığını yaptı. Tebrik etmek lazım.
Genel anlamda tespitlerinizin tümüne katılıyorum.
Ancak özellikle yukardaki alıntınızla ilgili olarak, bu tarihi gerçeğe ve doğru tespite neden karşı çıkılıyor anlamadım. Yapılan bir icraatın doğrumu yanlışmı olduğunu anlamak için icraati yapan kişilerin kimliğine mi bakılır yoksa icraatin kendisi mi bakılır. Yukarda verilen ve benzer birçok icraat, icraatın kendisi mi yanlış, yoksa bu icraatları yapan akp olduğu için mi yanlış.
Evrensel anlamda Sol ve Demokrasi anlayışının siyasi karşılığı malesef ülkemizde bulunmamaktadır. Emekten, Demokrasiden, Özgürlüklerden yana bir anlayış bulunmamaktadır. Kendini bu anlayışta olduğunu ifade eden siyasi harket malesef söylem ve uygulamları bu anlayışın tam tersi olmaktadır. Bu nedenledir ki bu anlayış, çok uygun konjukture rağmen, akp karşıtı geniş koalisyonun verdiği desteğe rağmen, kerhen destekleyenlere rağmen, geniş halk kesiminden, varoşlardan, emekçi kesimden destek bulamamakatdır. Sadece burjuva sınıfı, birkısım laik ve statukocu kesimden destek bulabilmektedir. Solu desteklemesi gerekenler sağı, sağı desteklmesi gereken kendini sol ifade edenleri desteklemektedir. Burda ya halk rotayı saşırmış, yada siyaset yapanlar. Bence siyaset yapanlar rotayı saşırmış durumda.
Yukardaki açıklamanın bence karşılığı; Evrensel Solun ve Demokrasinin siyasi karşılığı olmadığıdığından bu boşlukların bazılarını akp dolduruyor.
evrensel-insan
18-09-2009, 21:44
Saygideger arkadaslar;
Siyasi ve iktidar icerikli, bir acilima ne isim takarsaniz takin; sorun cozulemez. Sadece sorunu cozme adina, iktidara gelecek olanlar veya iktidarini korumak isteyenler; kendi ideolojik/inancsal cikarlari ve amaclari temelinde; sorunu arac olarak kullanirlar. Taki amaclarina erene kadar.
Sorun; ideolojik/inancsal dogrular arasi savasim sorunu degildir. Sorun insan haklari ve kisisel hak ve ozgurluklerin taninmasi ve antiayrimci hukuk temel ve guvencesinde korunmasi ve uygulanmasi sorunudur.
Kurt varmidir? Vardir? kendine gore bir dili, bir ananesi, toresi var midir?, vardir. Peki bu bir Anadolu da, fark midir?, Farktir. O zaman yapilacak iki sey var? Bu farki ayiracakmisin?, yoksa bu farkla birliktemi yasayacaksin? Bu farkla birlikte yasayacaksan; o zaman o farkin farkina varacaksin ve farkinin hak ve ozgurlugunu taniyacaksin.
Soyle bir ornek verelim. Vucudumuzdaki organlar ve gorevleri, isleyisleri biri birinden farklimidir?, farklidir. Peki farkli olan bu organlardan birini vucudumuzdan ayirirsak; vucudumuz o organsiz ve onun islevi olmadan eski halini korur mu? Korumaz. O zaman, demekki neymis! Her organ biribirinden farkliymis ve bu farklar butunu bizim vucudumuzu meydana getiriyormus.
Iste Anadolu da, bu ornekteki gibi; farkli farklardan olusan bir vucuttur.
Saygilarimla;
evrensel-insan
serdar-yildirim
18-09-2009, 21:47
bu sorun derin ve yılları alabilecek bir çözüm sürecidir.bunu günlere sığdırmak hata olur.bende bir kürdüm ama hükümet'in yol haritası bana hiçte ciddiye alınacak birşey gelmiyor.
nedne diye sorarsanız halen insanlar ölüyor bu ister asker ister gerila olsun fark etmez sonuçta ölen insandır,ve eğer hükümet gerçekten bu sorunu çözmek istiyorsa ilk önce operasyonlaru durdursun operasyonlar durarsa çatışma olmaz çatışma olmassa insanlarda ölmez ve ikinci büyük aktifliği yapsın ki bu önemlidir.askeri anayasayı değiştirsin.bu olursa ancak çözüm gelişebilinir.
Sadece burjuva sınıfı, birkısım laik ve statukocu kesimden destek bulabilmektedir. Yine aynı ezberci söylemler. Laik olmanın neresi sağcı? Islam toplumlarındaki bütün solcu ve ilerici güçlerin herşeyden önce Islam faşizmine karşı savaştıklarını bilmiyor musunuz? Ayrıca nasıl oluyor da "evrensel Sol" sizin gözünüzde "laik ve statükocu" kesimlere düşman olabilir? Güldürmeyin insanları. "Solu desteklemesi gerekenler sağı, sağı desteklemesi gereken kendini sol ifade edenleri desteklemektedir" demişsiniz. Yani gerici Islamcı kesim aslında Sol'u desteklemeli ama CHP sağcı olduğu için desteklemiyorlar öyle mi? Ne biçim bir düşünce tarzı bu?
Ayrıca CHP'yi destekleyen yoksullar, varoş müdavimleri yok mu sanıyorsun? Istersen bi Ege'deki fakir Alevi köylerini gez. Mamak'ın varoşlarında duvarlara çizilen altı okları, CHP ve DSP sloganlarını gör.
CHP'nin milliyetçi bir damarı olduğu doğru ve bu milliyetçilik elbette eleştirilmeli ancak CHP'yi "fazla laik" olduğu için eleştirenler ya gerici, ya da aptaldır.
'Türk tarafı insan haklarını Kürtlere henüz tanıma noktasına gelmiş değildir. Gerçi Türkiye Cumhuriyeti Devleti sınırları içerisindeki Türklere de insan haklarını doğru dürüst tanımaz.'
'Türkiye’de Türk idare eden, geriye kalanlar ise idare edilenlerdir. Ama iş orada da durmaz. Dil, din, ırk, cinsiyet farkının daniskası yapılır Türkiye’de... Türkçe’nin dışında dil, Sunniliğin dışında din olamaz. “Görüldüğü yerde ezilmelidir”... Ve, Türkiye’nin sınırları içerisinde sadece Türk kültürü geçerli olacak. Oraya kadar da yetmez, Türkiye’nin sınırları içerisinde olan herkes, “Ben Türküm, ne mutlu Türküm diyene” andı içecek her sabah. Yani köklerini unutup Türklüğü kabul edecek. Bu da bu işe yakın bir gelecekte çözüleceğine ilişkin bir işaret vermez.'
'Türklere göre ise, devlet güçleri ile teröristler aynı terazinin birer kefesine konamaz. O nedenle teröristler silah bırakıp Türkiye Cumhuriyeti Devleti’ne teslim olmalıdırlar. Sonra? Kürt ağzını poyraza açsın ve sıfırdan başlasın başlayabilirse... '
'Kürtler (PKK) sadece Türkiye’ye göre terörist faaliyetlerin içindedirler. Dünyanın çoğu ülkelerinde PKK Ulusal Kurtuluş Savaşı veren bir örgüttür ve bu savaşı vermekte olan Kürtler haklıdırlar. Kürtler dünyada devleti olmayan en kalabalık ulusturlar. Ve devlet kurmak haklarıdır.
“Biz Türküz” diyenler ayrıca “Türkiye Cumhuriyeti Devleti PKK ile görüşmez. PKK lideri Abdullah Öcalan’la da görüşmez” görüşündedirler. Peki öyle ise kiminle görüşecek Türkiye Cumhuriyeti yetkilileri? Sokaktaki Kart Kurt’unan mı? '
Türkiye Cumhuriyeti Anayasası zaten Kürtlerin ve diğer etnik grupların haklarını korusaydı bu savaş çıkmazdı. Bu anayasayı ve kamu hukukunu yapan Kürtler değil Türklerdir. Çözüm aranırsa gerçekten, evrensel insan hakları ile uluslararası hukuka baş vurulur...
arif hasan tahsin 14 eylül yazısından alıntıdır.
Islam faşist ve gerici bir dindir, Islamcılar ise Nazilerden farksızdır. AKP evrim geçirecekse bunu kendi başlarına yapsınlar.
İslamın özü gericidir tabiki ancak şurayı kaçırdığınızı düşünüyorum: Hıristiyanlığın ortaçağı ve özellikle engizisyon işkenceleri dönemi ve mezhep çatışmaları dönemnde dökülen kanlar İslamın en gerici olduğu dönemdekinden de fazladır. Örnek olarak 50.000 civarında kadının sırf içinde şeytan var diye yakıldığı dönemleri hatırlayalım ki Da Vinci Şifresi filminde de işlenmiştir.
Peki günümüzde batıda Hıristiyan Demokrat partiler o vahşi ortaçağ hıristiyanlığının siciline sahip olmalarına rağmen demokrasinin temel değerlerini kabul edip mecliste yer almışlarsa, meşrularsa neden bir benzeri de İslam toplumlarında örneğin Türkiyede olamasın?
Elbette olabilir. Nasıl ki saçları açık, bikini giyen, modern ama namaz kılıp oruç tutan bayanlar varsa İslamın sembolik değerlerini savunan ama asıl olarak demokratik değerleri öne alan İslami parti de mümkündür. Elbette bu tür partilerin tutarlı ve tam performanslı bir demokratik çizgi izlemeleri mümkün olmayabilir ancak çoğulcu sistemde kabul edilebilir düzeyde meşru varlıkları mümündür.
'Kürtler (PKK)
Bunu yazan adamın, diğer yazdıklarının da ciddiye alınacak hiçbir yanı yoktur.
Hepimiz biliyoruz ki Kürtler=PKK değildir.
Özlemi bu olanlara ve teröre Kürt-Türk savaşı havası vermek isteyenlere ancak ırkçı faşist gözüyle bakabiliriz.
Dünyada kimin nasıl tanındığı önemli değildir. Kimin nasıl tanıtıldığı önemlidir.
PKK, dünyada terör örgütü listesinde yer almış bir örgüttür.
Kürtler=PKK göstermeye çalışmak, Kürtleri terörist göstermeye çalışmakla aynıdır.
Kurt varmidir? Vardir? kendine gore bir dili, bir ananesi, toresi var midir?, vardir. Peki bu bir Anadolu da, fark midir?, Farktir. O zaman yapilacak iki sey var? Bu farki ayiracakmisin?, yoksa bu farkla birliktemi yasayacaksin? Bu farkla birlikte yasayacaksan; o zaman o farkin farkina varacaksin ve farkinin hak ve ozgurlugunu taniyacaksin.
Saygilarimla;
evrensel-insan
Evrensel-insan,
Farkın hak ve özgürlüklerini tanımak derken neden bahsettiğinizi öğrenebilir miyim?
Ülkede, din ve adaetlerden kaynaklanan kişilerin "birey olamama" sonucu, demokrasinin bir türlü oturamamasından dolayı, eline gücü geçirenin herkese yaşattığı adaletsizliklerin dışında, Kürtlerin yaşadığı adaletsizlikler nelerdir, örnekleyebilir misiniz?
Başka herkeste olan ama Kürtlerde olmayan hak ve özgürlükleri de örneklemenizi istiyorum mümkünse...
Sayın Molloch
Tabiki Bir Sosyal Demokrat içinde laiklik kavramı çok önemli. Zaten laiklik demokrasi kavramının olmasa olmazıdır. Demokrat bir ülke herzaman laiktir. Ama bence sadece laiklik vugusu sosyal demokrasiyi yansıtmaz. Dikkat edersen bir kısım laik kesim demişim yani laiklerin hepside desteklediğini düşünmuyorum, destekliyorsalar bile kerhen destekliyordur. Sosyal Demokrasilerde, demokrasi anlayışı olmadan sadece laiklik kavramı hiçbirşey ifade etmez. Unutmayalım saddam rejimide laikti. Bunları söylerken alıntı yaptığınız yazmda laiklik savunduğu için herhagi bir eleştiri yapmadım. Sadce bazı kesimle laiklik nedeniyle desteklediğini vurgulamak istedim.
Solu desteklemesi gerekenler sağı, sağı desteklemesi gereken kendini sol ifade edenleri desteklemektedir.
Bakırköyde, Şişlide, Kadıköyde emekçilerin yoğun olarak yaşadığını düşünmuyorsunuz umarım. Yada Umraniyede, Samandırada, K.Çekmecde burjuvanın ağırlıkta yaşadığını düşünmuyorsunuzdur. 90 lara kadar bu durum mevcut tablonun tam zıtıydı.
bu sorun derin ve yılları alabilecek bir çözüm sürecidir.bunu günlere sığdırmak hata olur.bende bir kürdüm ama hükümet'in yol haritası bana hiçte ciddiye alınacak birşey gelmiyor.
nedne diye sorarsanız halen insanlar ölüyor bu ister asker ister gerila olsun fark etmez sonuçta ölen insandır,ve eğer hükümet gerçekten bu sorunu çözmek istiyorsa ilk önce operasyonlaru durdursun operasyonlar durarsa çatışma olmaz çatışma olmassa insanlarda ölmez ve ikinci büyük aktifliği yapsın ki bu önemlidir.askeri anayasayı değiştirsin.bu olursa ancak çözüm gelişebilinir.
Gerilla ve terörist aynı anlama mı gelmektedir?
"Çatışma olmazsa insanlar ölmez" elbette...
Cevaplanacak soru şudur: Hangi şartlarda çatışma olmayacak?
Terörün tanımını değiştirerek düşünen hiç bir zihniyetin bu soruna çözüm üretmesi ihtimal dahilinde olamaz...
Ayrıca, PKK = Kürtler, algısının, yıkanmış beyin ürünü olduğunu düşünüyorum ve olaylara asla böyle bakmayan bir çok Kürte haksızlıktır bu...
serdar-yildirim
18-09-2009, 22:57
Bunu yazan adamın, diğer yazdıklarının da ciddiye alınacak hiçbir yanı yoktur.
Hepimiz biliyoruz ki Kürtler=PKK değildir.
Özlemi bu olanlara ve teröre Kürt-Türk savaşı havası vermek isteyenlere ancak ırkçı faşist gözüyle bakabiliriz.
Dünyada kimin nasıl tanındığı önemli değildir. Kimin nasıl tanıtıldığı önemlidir.
PKK, dünyada terör örgütü listesinde yer almış bir örgüttür.
Kürtler=PKK göstermeye çalışmak, Kürtleri terörist göstermeye çalışmakla aynıdır.
aslında senin yazdıklarının ciddiye alınmaması lazım.arkadaşım.bu bir gerçekliktir.nedne kabul etmiyorsunuz.dağda terörist dediğin kişiler kürt çocuklarıdır.eğer en onları terörist olarak görürsen kürt halkınıda terör olarak görürsün.çünkü kürt halkı artık PKK ile bütünleşmiş durumdadır.bunu bilmek istiyorsan yapılan mitinglerde ve en önemlisi Newrozda buluşan milyonlarca insana bak hep bir ağızda atılan sloganlara bak diyorum.
ve gelipte medya ağzıyla burda yazma yorum yapma
aslında senin yazdıklarının ciddiye alınmaması lazım.arkadaşım.bu bir gerçekliktir.nedne kabul etmiyorsunuz.dağda terörist dediğin kişiler kürt çocuklarıdır.eğer en onları terörist olarak görürsen kürt halkınıda terör olarak görürsün.çünkü kürt halkı artık PKK ile bütünleşmiş durumdadır.bunu bilmek istiyorsan yapılan mitinglerde ve en önemlisi Newrozda buluşan milyonlarca insana bak hep bir ağızda atılan sloganlara bak diyorum.
ve gelipte medya ağzıyla burda yazma yorum yapma
Ne milyonları?
Hangi miting milyonları görmüş bugüne kadar?
Abartmayın.
"Kürtler PKK'lıdır. ben de Kürdüm" diyen PKK'lıdır ve terörist sempatizanıdır.
Bunun başka bir açıklaması yok.
Ben medya ağzıyla yorum yapmıyorum ama sen terörist sempatizanı ağzıyla yorum yapıyorsun.
Yahu bu kürtler de gerçekten ne çok geri kalmış insanlar! eee bu da demktir ki bu çağdışı görüntüleri ile her halükarda biz yani medeniyet denen dişliyi tek tek kırmış çağa ayak uyduran,asri bir millet olan biz ne derse onlar hakkında neyi münasip görürse doğrusu budur!
Cehaleti eğitim yolu ile vatandaşına veren, reva gören tek ülke biz olmasak da bu konuda araplardan hiç de geri kalır yanımız yok. sahi mümkün mü Kürtlerin şu anda yaşanan çağdan bu kadar ayrı gezmeleri ? bu kadar zamana duyarsız kalabilmeleri. Hadi o bölge ve insanları hakkında hiç bir şey görülmek,duyulmak istenmiyor olabilir de birileri de kalkıp sormaz mı? bu adamlar bu kadar geri yaratılışlı iseler! şu meclisteki temsilcileri ne anlatıyor? binlerce kişi nasıl meydanlara toplanıyor? o meydanlardaki Kürt kadınları nasıl bu gerilik ile zılgıt çekebiliyor? nasıl kaç zamandır kadınlar o bölgede "Biz Kadınız Kimsenin Namusu Değiliz" diyebiliyor. Bunu meydanlarda bağırabiliyor?
Şimdi ben de kalkıp batı illerinden birinde gidip bir kırsala yakın, geleneklerinde esnememiş bir yerleşim yeri bulup, Türk halkının ilerleme düzeyini sürekli o yeri örnek göstererek dile getirsem ne kadar gerçekçi olur acaba. Bakın bu sitede ben,shopen,özgür sizlerden ne kadar da geriyiz değil mi? Hatta ben daha yazacaktım ağam izin vermiyor:)
dağda terörist dediğin kişiler kürt çocuklarıdır.eğer en onları terörist olarak görürsen kürt halkınıda terör olarak görürsün.çünkü kürt halkı artık PKK ile bütünleşmiş durumdadır.
Dagda ki teröristlerle Türkiye'nin diger sehirlerinde ki Kürt'ler bütünlesmis iseler; dagdaki teröristlerin yanlarinda yasamalarini öneririm.
AKP açılımı doğrudur, gereklidir. Zaten gördüğümüz gibi PKK bu açılıma .
asimile edilen kürtlermi acaba.....bu en büyük yalandır..Hakkari örneğini ele alalım biz de.
Hakkari, Türkiye, İran ve Irak sınırının birleştiği üçgen. Türkiye’nin en uç noktası. Beşikçi’nin dediği gibi burada Türk yaşamaz, DTP’nin oy oranı %90’dır.
Ama bundan 80 yıl önce böyle değildi!
1927 yılı nüfus sayımında Hakkari’nin nüfusu 25 bindi. Bunun 17 bini Kürttü, 8 bini ise Türk. Yani o zaman bile Türkler burada %25’lik bir nüfus barındırıyordu.
Peki nereye gitti bu Türkler?
Evet Türkler Kürtleşti!
Eğer rakamları 1927’den yüz yıl geriye götürürsek aynı eğilim devam edecektir. Türk nüfus çoğalacak Kürt nüfus azalacaktır.
O zaman Hakkari kimin vatanı?
Diyarbakırın kırk yıl evvelki nüfusuna bakın bakalım.....bütün Türk tarihini inceleyin bir tek Türkleşmiş kürt aşireti bulamazsınız ben kürtleşmiş türk boylarını sayayımmı.
Diyarbekir’de Karacadağ'da yaşayan Türkan/ Terkan' /Kürtçe: Türkmenler) aşiretinin bütün fertleri Oğuz ilinin Beydili boyuna mensup halis Türk olduğunu bilirler. Bununla beraber, Türkçe'yi unutarak onun yerine Kürtçe'yi ikame etmişlerdir. Bu aşiretlerden Karakeçili aşireti ise, Osmanlılar'ın ecdadı Kayı boyu ile akrabalık iddiasında bulunmakla beraber kendilerini Kürt zannetmektedirler."
Yine Siverek'te Bucak isminde bir nahiye vardır ki Zazaca konuşur. Halbuki Lazkiye'de Bucak ve Bayır ismindeki nahiyeler Türkçe konuşur" diye yazıyor.Ziya Gökalp'in bu konudaki tespitlerine yıllarca karşı çıkıp savaş açanlar bakın şimdi neler yazıyorlar.
Aşağıdaki yazılanlar da Abdullah Öcalan’ın ( savunmasından; "Türkmen akınlarının XI. Yüzyılda Kürtler’in yoğun yaşadıkları coğrafyaya akın etmeleri iki halk arasında yoğun bir kaynaşmaya yol açtı. Kürtler’in nisbeten yerleşik konumları bu yüzyıllarda daha çok Türk boylarının erimelerine yol açıyordu." diyen Öcalan yazının devamında; "Türk üst tabakaları, yerel siyasal kültürle bütünleşip çoğunlukla hakim olurken, alt tabaka daha çok Kürtler içinde erimeyi yaşıyordu." açıklamasında bulunuyor.
sonuç böyle iken...onur üyemiz gerçekleri saptırmak için elinden geleni yapıyor.
Peki Kürtlerin vatanı neresi?
Böyle bir yer yok!
Kürt, laboratuvar koşullarında üretilmiş ilk insan türüdür. Emperyalistler Doğu Sorunu’nu ortaya koyduklarında Kürt ortaya çıkmıştır.
Kürtçüler ve yıllarca kürtlere hamilik yapmış sözde sosyolog Beşikçi yakınmaktadır, bu kadar nüfusu olduğu halde Kürtlerin hiç devleti olmadı diye. Ama soruyu tersinden sormalılar: Devlet kurmaya yetmeyen bu nüfus Kürt mü acaba?
Beşikçi Ortadoğu’da 40 milyon Kürt olduğundan bahsediyor. Ama ne hikmetse bu 40 milyon Kürdün Kürtlük bilinci yokmuş. O nedenle de Kürdistan’ı kuramıyorlarmış!
İyi ama neden bilinçleri yok?
Beşikçi’ye göre Türklerin baskısından.
Ama ulusal bilinç daha doğuş aşamasında vardır. Bir halkı ulus haline getiren daha doğum aşamasında oluşan ulusal heyecan duygusudur. Ama Kürtlerde bu oluşmamıştır çünkü hiçbir zaman Kürt denilen bir ulus olmamıştır.
Çeşitli Kürt kabileleri olmuştur ama bunlar tarih öncesi ilkellikte nüfus örgütlenmeleridir. Tarihsel gelişim içinde de hiçbir zaman uluslaşma yönünde bir gelişim göstermemişlerdir. Batılılar geldiklerinde bu Kürt kabilelerinden bir Kürt ulusu üretmeye koyulmuşlardır ama bu da tutmamıştır. Kürt nüfusu üretilmiştir ama Kürt milleti yaratılamamıştır!
Bugün bile ortak bir Kürt dilinin olmaması, Kürt çetebaşı Apo’nun bile Kürtçe konuşamaması asimilasyonun değil tarihin bir sonucudur. Kürtler hiçbir zaman millet olamamıştır o nedenle de dilleri yoktur. onlar büyük bir güruhtur...içlerinde farsileri arapları ve soysuzlaşmış türkmen kabilelerini barındıran büyük soysuz bir güruh...
...
evrensel-insan
18-09-2009, 23:15
Saygideger esron;
Asagidaki sorularina, evrensel-insan dusuncesi degilde; kendi bireysel yasam ve iliskilerimden ornek vereyim.
Farkın hak ve özgürlüklerini tanımak derken neden bahsettiğinizi öğrenebilir miyim?
Bir kisiyle tanisiyorum "Ben Kurdum, benim kendi toplumuma ait, bir dilim, torem, ananem, ahlakim, tarihim, kulturum, sanatim, yasam ve iliski tarzim var" diyor. Bir, baska milli kokenden olanda kendini tanitiyor.
Toplum icinde; farkli milli-dini kokensel kimlik ve kisilik degerlerine sahip kisilerle beraber yasamak istiyorsan; onlarin bu kendi farklari icin istedikleri yasam ve iliskinin uygulanabilmesini savunman gerekir. Bu antiayrimciliktir ve o kisinin kisisel hak ve ozgurlugudur.
Farklar; birarada ancak birbirlerinin farklarinin farkina varirlar ve birbirlerinin farklarina izin verirle se; ancak birarada yasayabilirler.
Ülkede, din ve adaetlerden kaynaklanan kişilerin "birey olamama" sonucu, demokrasinin bir türlü oturamamasından dolayı, eline gücü geçirenin herkese yaşattığı adaletsizliklerin dışında, Kürtlerin yaşadığı adaletsizlikler nelerdir, örnekleyebilir misiniz?
Benim herhangibir milli kokensel yanasimim yok, Kurt te degilim. O yuzden onlarin adina konusamam. Bu sorunun cevabini kendilerine sorarsaniz, size soylerler. Ben kisaca, "Kurt olarak yasam ve iliski surememek" diyebilirim.
Başka herkeste olan ama Kürtlerde olmayan hak ve özgürlükleri de örneklemenizi istiyorum mümkünse...
Baska herkeste olan derken, neyi kasdettiniz? Turkiye de; hakim milli koken ve milliyetcilik Turk kavramina aittir. Dolayisiyle, Turklerin boyle bir sorunu yok.
Saygilarimla;
evrensel-insan
serdar-yildirim
18-09-2009, 23:17
arkadaşım git araştır diyorum,kendi gözümemi inanayım yoksa senin medya ağzınamı.evet ben bir kürt genciyim yıllarca dilim ve kültürüm sizin gibiler tarafından hapsedilmiş durumdadır.
terörist sempatizanıymışım yıllarca dili sümürülen kültürü yozlaştırılan ve katliamlara uğrayan benmi teröristim yoksa buna sebeb olan sizin gibi düşünenlermi.
Ne milyonları?
Hangi miting milyonları görmüş bugüne kadar?
Abartmayın.
Sayın pante malesef bügünkü medya sayesinde ülkemizdeki milyonlarca insan sizin gibi bu konularda yeterince bilgi sahibi değil. 3-5 tane "sarkıcının" barlardaki çıkışlarındaki görüntülerini saatlerdce veren medya, 3-5 kişinin bir futbol takımını portesto edilmesi göruntulerini saatlerce veren medya, bir adi vakanın failini alilesini günlerce canlı yayına çıkartan medya, malesef kürtlerin yaptığı hiçbir mitikten bir kare dahi vermemktedir. Eğer bu mitinglerde bir olay olursa olaylara karışan 3-5 kişinin görüntüleri verilir. Mitingten filan bahsedilmez.
yıllarca dili sümürülen kültürü yozlaştırılan ve katliamlara uğrayan benmi teröristim yoksa buna sebeb olan sizin gibi düşünenlermi.
Senin dilini sömürende, kültürünü yozlastiranda, katliamlari yapanlarda benim gözümde teröristtir.
yıllarca dilim ve kültürüm sizin gibiler tarafından hapsedilmiş durumdadır.
Yıllardır dilinin ve kültürünün özgürlüğü için mücadele vermiş biriyim.
Ama o mücadele verenleri, farklı ideolojiye sahip oldukları için katleden terörist PKK'yı Kürtlerle eşit tutulsun diye vermedik o mücadeleyi.
Ne Denizler, ne Mahirler asla böyle düşünerek yola çıkmadılar.
Geldiğimiz noktada şoven Kürtçüler teröristleri Kürt halkına maletmeye kalkışıyorlar.
20 milyon Kürd'ün PKK destekçisi olanı olsa olsa 1-2 milyondur.
devletin ve hükümetlerin sahiplenemediği Güneydoğu halkı ne yazık ki kaleşlerin karşısında özgür iradeleriyle tavır koymaktan acizdirler.
Tam demokratik bir ortamda PKK'yı da, geçmişteki devlet politikalarını da silkelenip sırtından atacak ve kendileri gibi ezilen-sömürülen tüm Anadolu insanıyla omuz omuza olacaklarından şüphe yoktur.
Konu dinler olunca, aynı akıl süzgecini kullanan insanların burada farklılaşması, düşündürücü...
Evrensel-insan der ki:
Toplum icinde; farkli milli-dini kokensel kimlik ve kisilik degerlerine sahip kisilerle beraber yasamak istiyorsan; onlarin bu kendi farklari icin istedikleri yasam ve iliskinin uygulanabilmesini savunman gerekir. Bu antiayrimciliktir ve o kisinin kisisel hak ve ozgurlugudur.
Ben size somut bir örnekleme yapsanız dedim... Dert nedir? Bu ülkede, kendi etnik kimliğiyle ve kendi dilini konuşarak yaşamaktadır bir çok farklı kökenden insan...
Yani, Kürtlerin okullarda Kürtçe eğitim almasından mı bahsediyorsunuz, somut olarak dediğiniz ne, onu bilmek istiyorum, farklı yaşam biçimi istiyorlar, savunman gerekir, dediğiniz ne?
Net olabilir misiniz?
Demişim... Sorun nedir demişim... Siz hep dil özgürlüğü vs vs...
Bildiği kadarıyla zaten kendi arasında her şeyi konuşmakta özgürse, nedir sorun demişim, sizden hep aynı özgürlük süslemeleri gelmiş... Eğitim demişsiniz...
Sizi anlamak benim için gerçekten zor... Oysa örnekleme yapacak ve isteyecek kadar açık yazıyorum ama siz şöyle cümleler yolluyorsunuz:
Farklar; birarada ancak birbirlerinin farklarinin farkina varirlar ve birbirlerinin farklarina izin verirle se; ancak birarada yasayabilirler.
Bu cümlede istenilen nedir diyorum yine benzer cümleler geliyor...
Şöyle bir cümle kurdunuz mu? :
Elbette tüm Türkiye Türkçe eğitim alacak okullarda ama üniversitelerde Kürtçe bölümü de olmalı, diyorum ben...
Hayır...
Netlik anlayşım bu benim, bu cümleyi kursanız ben de anlardım herkes de anlardı...ama siz:
Nedir şimdi burada net istenen, ben hariç herkes anladıysa, haklısınız...
Not: Alıntıya basacağıma mesaj düzelte basıp buradaki mesajı değiştirmiş oldum ve orijinal mesaj kayboldu, özür dilerim...
İstanblue
18-09-2009, 23:38
Kürtler dünyada devleti olmayan en kalabalık ulusturlar. Ve devlet kurmak haklarıdır.
.
Kürtten millet, aşiretten devlet olmaz. Tarih sahnesindede yoktur.
İstanblue
18-09-2009, 23:40
terörist sempatizanıymışım yıllarca dili sümürülen kültürü yozlaştırılan ve katliamlara uğrayan benmi teröristim yoksa buna sebeb olan sizin gibi düşünenlermi.
Farsca konuşmak istiyorsan irana , arapça konuşmak istiyorsan suriyeye gideceksin. Senin kültürüm dediğin kültür onlara ait zaten.
güneşinzaptıyakın
18-09-2009, 23:46
Kürtten millet, aşiretten devlet olmaz. Tarih sahnesindede yoktur.
Kürtleri köle yapacağınız sistemi açıklasana istanbullu, madem uyku hapı isimli akineton yok, sende büyümüşsün maşallah söz yetiştirecek kadar, yap bir kıyak siteye...
Yahu bu kürtler de gerçekten ne çok geri kalmış insanlar! eee bu da demktir ki bu çağdışı görüntüleri ile her halükarda biz yani medeniyet denen dişliyi tek tek kırmış çağa ayak uyduran,asri bir millet olan biz ne derse onlar hakkında neyi münasip görürse doğrusu budur!
Cehaleti eğitim yolu ile vatandaşına veren, reva gören tek ülke biz olmasak da bu konuda araplardan hiç de geri kalır yanımız yok. sahi mümkün mü Kürtlerin şu anda yaşanan çağdan bu kadar ayrı gezmeleri ? bu kadar zamana duyarsız kalabilmeleri. Hadi o bölge ve insanları hakkında hiç bir şey görülmek,duyulmak istenmiyor olabilir de birileri de kalkıp sormaz mı? bu adamlar bu kadar geri yaratılışlı iseler! şu meclisteki temsilcileri ne anlatıyor? binlerce kişi nasıl meydanlara toplanıyor? o meydanlardaki Kürt kadınları nasıl bu gerilik ile zılgıt çekebiliyor? nasıl kaç zamandır kadınlar o bölgede "Biz Kadınız Kimsenin Namusu Değiliz" diyebiliyor. Bunu meydanlarda bağırabiliyor?
Şimdi ben de kalkıp batı illerinden birinde gidip bir kırsala yakın, geleneklerinde esnememiş bir yerleşim yeri bulup, Türk halkının ilerleme düzeyini sürekli o yeri örnek göstererek dile getirsem ne kadar gerçekçi olur acaba. Bakın bu sitede ben,shopen,özgür sizlerden ne kadar da geriyiz değil mi? Hatta ben daha yazacaktım ağam izin vermiyor:)
İnsafınızı takırdatacak kadar kurutmayın bence...
Orada olan biten tüm gerilik faturasını, sürekli birilerine kesmeye kalkmak Kürtlerin hiç bir derdine derman olmaz...
Devlet dediğiniz, sadece orada haksızlık yapmıyor ama örneğin en fakirinden Karadeniz dağ köylüsü, oturup kendini acındırmak yerine, cehaletini yenmek için bu Türkçeyi öğrenip, öğretip çocuğunu okula yolluyor... Lazı öyle pomağı öerkezi öyle...
Yani, bir çok etnik grup içinde tek birisi böyle bir isyanda, çok akıllı olduklarından diyemez hiç kimse kadının davar niyetine alınıp satıldığı bir anlayışta, bütün diğer etnik kökenler, örneğin dil meselesini sorun etmiyor da, bir tek Kürtler ediyorsa, bu da Kürtlerin sorumluluğunda...
Söylediklerinizin ayakta durabilmesi için destek gerekir...
İstanblue
18-09-2009, 23:48
Kürtleri köle yapacağınız sistemi açıklasana istanbullu, madem uyku hapı isimli akineton yok, sende büyümüşsün maşallah söz yetiştirecek kadar, yap bir kıyak siteye...
Kürtlerin elini kolunu sallayarak gezmesi bile bir açılımdır, Akrabaları suriyede 2 şehir arasında izin kağıtsız seyahat bile edemezler. keza daha yakın akrabaları aynı soylu irandaki durumda bellidir.
İslamın özü gericidir tabiki ancak şurayı kaçırdığınızı düşünüyorum: Hıristiyanlığın ortaçağı ve özellikle engizisyon işkenceleri dönemi ve mezhep çatışmaları dönemnde dökülen kanlar İslamın en gerici olduğu dönemdekinden de fazladır. Örnek olarak 50.000 civarında kadının sırf içinde şeytan var diye yakıldığı dönemleri hatırlayalım ki Da Vinci Şifresi filminde de işlenmiştir.
Peki günümüzde batıda Hıristiyan Demokrat partiler o vahşi ortaçağ hıristiyanlığının siciline sahip olmalarına rağmen demokrasinin temel değerlerini kabul edip mecliste yer almışlarsa, meşrularsa neden bir benzeri de İslam toplumlarında örneğin Türkiyede olamasın?
Elbette olabilir. Nasıl ki saçları açık, bikini giyen, modern ama namaz kılıp oruç tutan bayanlar varsa İslamın sembolik değerlerini savunan ama asıl olarak demokratik değerleri öne alan İslami parti de mümkündür. Elbette bu tür partilerin tutarlı ve tam performanslı bir demokratik çizgi izlemeleri mümkün olmayabilir ancak çoğulcu sistemde kabul edilebilir düzeyde meşru varlıkları mümündür.
Cem,
1) Batı toplumu kadar gelişmiş ve aydınlanmış değiliz. Halkımızın malum laik partiyi sevmemesinin sebebi şu ya da bu değil, malum partinin laikliği savunmasıdır. Toplumsal bilinç bunu hala hazmedemedi. Çok aydın demokrat diyorsun AKP seçmenleri için ama dinci medyayı ve dinci kitapları biraz yakından okursan ne kadar korkunç şeyler savunduklarını görebilirsin. Çok demokrat olduğunu iddia eden dinci gazeteler bile Hüseyin Üzmez davasında artık pisliğin kokusu iyice yayılana kadar bilerek sessiz kaldılar, olayı sansürlediler.
2) Türkiye'deki cemaatlerin gücü Batı'daki herhangi bir fenomenle kıyaslanamaz. Fettullahçıların mümkün olduğunda çok iktidar elde etmek ve "sistemin damarlarından ilerlemek" gibi bir doktrinleri var. Böyle bir örgüt laik bile olsa asla masum olamaz zaten.
3) Ben neden tam olarak laik bir sistemde yaşamaktansa ılımlı bir Islam faşizmine boyun eğeyim? AKP döneminde toplum iyice muhafazakarlaştı, türban yaygınlaştı ve kadınların sosyal özgürlükleri ellerinden alınmak istendi, bunun neresi iyi? Muhafazakarlık ile faşizm arasındaki çizgi çok da belirgin değil. Hristiyan demokratlar da benim gözümde gerici, tabii AKP'den çok daha demokratlar çünkü Avrupa'da ilerici güçler çok daha kuvvetli. Ancak sen bile AKP'nin bu sözü edilen ama kendisi ortada olmayan demokratik esnekliğinin, "laik güçlerin izin vermemesi" olduğunu itiraf ediyorsun. O laik güçler zayıflıyor ve AKP döneminde parça parça tasfiye edilmekteler. Bu ülkede laik muhalefet olmasa, bu kadar toplumsal tepki olmasa, sence AKP demokratçılık oynar mıydı?
4) Islamiyetin iktidar ve kutsiyeti ayırma kültürü yoktur. Ortaçağ'ın en koyu dindar yazarlarından Dante, Kilise ile devleti birleştirdiği için Constantine'i eleştiriyordu. Islamiyette ise cami ve iktidar içiçedir. İşte bu yüzden Tunus, Arnavutluk ve Türkiye gibi bir kaç ülke dışında laiklik Islam topraklarında yaygın değil. Laikliğin tutunması için Islamiyetin en azından toplumsal boyutunun tasfiye edilmesi ve o tasfiyenin her ne pahasına olursa olsun korunması gerekmekte. Yani saldırgan ve ikonoklast bir laiklik anlayışına ihtiyaç var. Başka türlü Islamiyetin toplumsal kuramı laikliği kaldırmaz. Yani bırak Müslümanlar kendi kendilerine demokratlaşsınlar, öyle birşey olacaksa. Ne kadar laik baskı altında kalırlarsa, o kadar az yobaz olurlar. Mesela son hafta içinde verilen laik tepki sayesinde Melih Gökçek alkol referandumundan vazgeçti. Senin desteğine ihtiyacı yok Islamcıların, inan bana sahip oldukları yeşil sermaye içinde yüzüyorlar zaten. Gerçekten ilericiysen AKP'yi desteklemekten çok daha iyisini yapabilirsin.
arkadaşım git araştır diyorum,kendi gözümemi inanayım yoksa senin medya ağzınamı.evet ben bir kürt genciyim yıllarca dilim ve kültürüm sizin gibiler tarafından hapsedilmiş durumdadır.
Burada suçladığınız biz olamayız herhalde, mantığa yürüyün biraz konuşurken, suçladığınız kim ve ne sebeple, net örnekler veriniz lütfen... Böyle yuvarlak laflarla ortaya ne tür bir gerçeklik koyabiliriz?
güneşinzaptıyakın
18-09-2009, 23:56
Kürtlerin elini kolunu sallayarak gezmesi bile bir açılımdır, Akrabaları suriyede 2 şehir arasında izin kağıtsız seyahat bile edemezler. keza daha yakın akrabaları aynı soylu irandaki durumda bellidir.
Hala reisinden öğreneceklerin var, sen Kürtleri nasıl köle yapacağını anlat forum şenlensin....
evrensel-insan
18-09-2009, 23:58
Saygideger esron;
Neye "uzuluyorum" biliyormusun? 7300 yazinin herhangibirinin okunmamis olmasina. Ben bunlari cok baslikta ve mesajda belirttim. Kisaca degineyim. Evet; hak ve ozgurlukler demek; basta dil egitim ve ogrenim hakki demektir. Okullarda, Kurtce ders; yardimci, ya da anadili olarak okutulmali ve ogretilmelidir. Nufus kagitlarinda kimlik olarak "kurt" yazmalidir. Sivil toplumlarda; Kurtce tercumanlar ve tercume edenler yetismelidir. Tum sosyal hizmetlerde, hastahane, mahkeme, ve bilimum devlet dairelerinde; kurtce konusabilen elemanlar olabilmelidir. Kendi dernekleri ve sosyal hizmet veren kurumlari olabilmelidir.
Butun bunlar, resmi dil olan; Turkce ye engel degildir. Kurtlerin, tarihini, sanatini, kulturunu, dilini arastiracak; enstutuler kurulmalidir. Kurtce universitelere; bir brans olarak girebilmelidir.
Toplum icinde ve her turlu toplumsal iliskide, Kurtlugunu rahatca ortaya koyabilmelidir.
Saygilarimla;
evrensel-insan
İstanblue
19-09-2009, 00:00
Hala reisinden öğreneceklerin var, sen Kürtleri nasıl köle yapacağını anlat forum şenlensin....
benim kürtleri bir şey yapmama gerek yok onlar aşiret babalarının sözünden çıkmaz zaten.Sağcısıda solcusuda aşiretçidir , ağacıdır. Ben bu saate kadar bir tanesinden aşiret sistemleri hakkında yazdıklarını görmedim.Hem sağ hem sol forumlarda.
Sen bırak bunlarıda şu konuşamadığınız dili, yaşayamadığınız kültürü anlatta öğrenelim.
Ortada bir efsane var kendisi yok.
Nedir bu efsaneler ;
Kürt dili
Kürt kültürü.
Biride çıkıp yazşın şunları.
güneşinzaptıyakın
19-09-2009, 00:02
benim kürtleri bir şey yapmama gerek yok onlar aşiret babalarının sözünden çıkmaz zaten.Sağcısıda solcusuda aşiretçidir , ağacıdır. Ben bu saate kadar bir tanesinden aşiret sistemleri hakkında yazdıklarını görmedim.Hem sağ hem sol forumlarda.
Sen bırak bunlarıda şu konuşamadığınız dili, yaşayamadığınız kültürü anlatta öğrenelim.
Ortada bir efsane var kendisi yok.
Nedir bu efsaneler ;
Kürt dili
Kürt kültürü.
Biride çıkıp yazşın şunları. Ben Kürt değilim, neyse sen işine bak...
İstanblue
19-09-2009, 00:07
Ben Kürt değilim, neyse sen işine bak...
Ne oldu biraz evel dilini konuşup kültürünü yaşayamıyordum !!!
Şİmdi inkara geçtin, bu markscılar garip insanlar vesselam.
Zayen iyi yaptın Kültüre falan girseydin İran edebiyatından çaldığınız Mem u Zin kökünü verecektim ..:welcome:
serdar-yildirim
19-09-2009, 00:09
derdimiz açık ve nettir arkadaşım türkler bu ülkede nasıl bir hakka sahipse kürtlerde o hakka sahip olacaktır.daha cezaevlerinde kürtçe konuştukları için insanlar var.
ve eğer türkiyeye gerçek bir demokrasi hakim olursa dış güçlerin ve çetelerin elleri türkiyeden çekilir rant kalkar ve türkiye huzur olur.budur isteğimiz yani TÜRKİYENİN DEMOKRATİKLEŞMESİ. bunu denizlerde istedi şimdi bizde istiyoruz
güneşinzaptıyakın
19-09-2009, 00:10
Zayen iyi yaptın Kültüre falan girseydin İran edebiyatından çaldığınız Mem u Zin kökünü verecektim ..:welcome:
Senin reisinle tam iki sitede bu konuları tartıştım, seni ve kafatası takımını iyi bilirim sen işine ben işime, varsa reisin gelsin...
derdimiz açık ve nettir arkadaşım türkler bu ülkede nasıl bir hakka sahipse kürtlerde o hakka sahip olacaktır.daha cezaevlerinde kürtçe konuştukları için insanlar var.
ve eğer türkiyeye gerçek bir demokrasi hakim olursa dış güçlerin ve çetelerin elleri türkiyeden çekilir rant kalkar ve türkiye huzur olur.budur isteğimiz yani TÜRKİYENİN DEMOKRATİKLEŞMESİ. bunu denizlerde istedi şimdi bizde istiyoruzAKP'nin bu demokratikleşmeyi gerçekten başarabileceğini düşünüyor musun Serdar? Kürtler için "ya sev, ya terket" diyen adamın partisinin?
Birincisi Kürtler ile diğer etnikleri sürekli karşılaştırmak zaten devletçi bir düşüncenin tasdikidir, sağlıklı değildir. Bakın bakın onların hiç sesi çıkıyor mu? kuru ekmeğe talim ediyorlar ama bir gün of demediler! Diğer etnikler kadercidir. Pasifize edilebilmişlerdir. Millet bilinci bertaraf edilebilmiştir. Köylüsünün dışındakiler payını kaybetmeme kaygısındadır. Uyanmasını gerektiren bir süreci göze alamamıştır hiç bir zaman. Kürtler ise kayıplarından var olmayı denemiştir. Kaderciliği reddedecek kadar paydan mahrum bırakılmış zorlanmışlardır.
serdar-yildirim
19-09-2009, 00:14
valla helal sana demek Mem U zin iran destanıdır he.bir buna karışmadığınız kalmıştı bunada karıştırnız.bakalım daha hangi kültürümüze hakaret edeceksiniz
İstanblue
19-09-2009, 00:15
Senin reisinle tam iki sitede bu konuları tartıştım, seni ve kafatası takımını iyi bilirim sen işine ben işime, varsa reisin gelsin...
Kimmiş bu reis ismini verde gidip tanışalım.
İstanblue
19-09-2009, 00:17
valla helal sana demek Mem U zin iran destanıdır he.bir buna karışmadığınız kalmıştı bunada karıştırnız.bakalım daha hangi kültürümüze hakaret edeceksiniz
hahahaha yahu size ait olan bir şey yaz onun üzerinden konuşalım,
Diliniz
Bayrağınız
Kültürünüz
3/1 fars, 3/1 Arap 3/1 Türk
Konuyuda hemen sapıttırma hakaret edeceksiniz diye, siz milletin destanını çalın dejenere edin sonra kalkıp deşifre edenlere çamut at izi kalsın yapın. tam kürt işi.
Evrensel-insan,
Ben dil birliğinin bir ülkede önemini olmazsa olmaz görmekteyim...
Eğitimin Kürtçe olması, bir özgürlük ise, Kürtlere ait bir özgürlük neden olsun, Rumca, Ermenice, Lazca bunu hak etmiyor mu? Ya Arapça?
Bu nasıl bir bakış açısıdır?
Dil bütünlüğü olmayan ülke olabilir mi?
Eğitimin Kürtçe olmasını geçiniz, bunlar hakikaten çok popülist yaklaşımlar... Almanya'ya gidip yıllarca özümü kaybederim diye, oranın halkıyla hiç yakınlaşmamış, tanımaya çalışmamış, Almanca öğrenmediği için kabuğunda kalmış ve fakat bu kendi hatasından kaynaklanan durumu "Alman ayrımcılığı" diye sunan Türkler kadar haklı olabilirsiniz ancak bu konuda...
Bu dünyaya turp gelip şalgam gitmenin bir alemi yok...
Bu ezilmişilk türkülerini içli içli dinleyip, hak vermenin hiç hiç alemi yok... kaç yıldır biz de bu ülkedeyiz, hiç bir şekilde, söylenildiği gibi bir ayrımcılığın Kürtlere, geride kalan halk tarafından yapıldığını düşünmüyorum...
Şu iletişim çağında, bu Türkçe öğrenmeme inadı, ırkçılıktan başka hiç bir şey ile açıklanamaz... Çatır çatır İsveççe, Hollandaca konuşurken oralara giden Kürtler, ırkçılıktan başka açıklama olamaz bu inada...
Kendi kültürünü yaşayacakmış Kürtler... Nasıl yani yaaa, düğünleri mi basılıyor, ne oluyor da kültürlerini yaşayamıyorlar, geldikleri şehirlerde yaşadıkları bölgeleri bile doğuya çevirdiler, daha nasıl yaşayacaklar, nedir bu mazlum edebiyatı, gerçekten anlamıyorum ve sizlerin "Kürt değilim ama" diye başlayan ve hiç bir adalet ölçeğine uymayan bakış açınızı hiç hiç anlamıyorum...
Yok tüm bunlar değil de asıl dert, ben bu ülkeden nefret ediyorum Kürdistan kurmak istiyorum ise asıl dert, açık konuşulacak...
Birincisi Kürtler ile diğer etnikleri sürekli karşılaştırmak zaten devletçi bir düşüncenin tasdikidir, sağlıklı değildir. Bakın bakın onların hiç sesi çıkıyor mu? kuru ekmeğe talim ediyorlar ama bir gün of demediler! Diğer etnikler kadercidir. Pasifize edilebilmişlerdir. Millet bilinci bertaraf edilebilmiştir. Köylüsünün dışındakiler payını kaybetmeme kaygısındadır. Uyanmasını gerektiren bir süreci göze alamamıştır hiç bir zaman. Kürtler ise kayıplarından var olmayı denemiştir. Kaderciliği reddedecek kadar paydan mahrum bırakılmış zorlanmışlardır.Uyanış dediğin ancak etnik bir temelde yapılabilir yani? Etnik milliyetçilik bir toplumu uyandırır? Öyle mi?
Şu iletişim çağında, bu Türkçe öğrenmeme inadı, ırkçılıktan başka hiç bir şey ile açıklanamazBence de ülkedeki herkes Türkçe öğrenmeli ama, Kürtlerin kendi dillerini ayrı okullarda ya da ayrı derslerde işlemelerinin ne sakıncası olabilir?
serdar-yildirim
19-09-2009, 00:21
çözüm nerden geliyorsa gelsin bizim kapımız açıktır.ama oyalama dğeil gerçek bir çözüm.bizler türkiyenin bölünmesinden asla yana değilyiz.aksine bütünlüğündne yanayız.ama eşit haklara sahip bir halk olarak.ama derokratik açılım denilen süreç aslında tasviye sürecidir.bu açıktır buda kaostur
İstanblue
19-09-2009, 00:24
çözüm nerden geliyorsa gelsin bizim kapımız açıktır.ama oyalama dğeil gerçek bir çözüm.birler türkiyenin bölünmesinden asla yana değilyiz.aksine bütünlüğündne yanayız.ama eşit haklara sahip bir hak olarak.ama derokratik açılım denilen süreç aslında tasviiye sürecidir.bu açıktır.buda kaostur
Niye ?
Bu ülke kurulurken sizdemi savaştınız.
Bu ülke kürtle değil , kürde karşı kuruldu.
Aslında bunu kimsede dile getirmiyordu, taki sizin arkadan vurma hastalığınız nüksedene kadar. Ama ok yaydan çıktı bir kere. Arap kürt partisi açılsada sacılsada hakları toplum nezninde biz veririz, biz alırız.
İstanblue
19-09-2009, 00:25
Bence de ülkedeki herkes Türkçe öğrenmeli ama, Kürtlerin kendi dillerini ayrı okullarda ya da ayrı derslerde işlemelerinin ne sakıncası olabilir?
Kürtçe diye bir dil yoktur.
Var diyen buyursun ortaya.
Uyanış dediğin ancak etnik bir temelde yapılabilir yani? Etnik milliyetçilik bir toplumu uyandırır? Öyle mi?
Kendinizi neden bu kadar zorluyorsunuz ki doğrudan meseleyi getirip esas konunuza bağlamak için bu gayretinizi anlayamıyor değilim! Arkadaşım kürtlerin milliyetçiliği neden günah hanesine kaydediliyor da, Türkün milliyetçisi mecliste bangır bangır bağırıyor? demezler mi madem milliyetçilik bu kadar öcü senin yasalarında, atanın oklarında yer alıyor da sözkonusu başka milletlerin milliyetçiliği bu kadar ağır geliyor. Şimdi kürtler size tek tek milliyetçi olmadıklarına dair teminatta mı bulunmalılar? bu nasıl bir hayaldir her toplumun içinde çıkar aşırı uçlar sadece Kürtlerinki diğer konularda olduğu gibi farz kılınmıyor. Kürtten milliyetçi de çıkmaz! oldu! söylemekle olmuyor işte bal gibi de çıkıyor.
evrensel-insan
19-09-2009, 00:31
Saygideger esron;
Herzaman dedigim gibi; gecmis yazilar okunmazsa; birseyleri algilamak zordur. Bakin ben burda ne demisim.
Aslinda dil, insanoglunu biribirine yakinlastiran ve arasindaki iliski bagini iletisim yoluyla kuran bir ihtiyactir.
Anadolu gibi, herturlu milli-dini kokensel yapinin getirdigi dil farkliligida bir cesitliliktir.
Bizler, tarihler boyu uyguladigimiz yanlis politikalarla, herseyi teke indirmek gibi olmayacak bir hayalin pesine dustuk.
Halbuki, bu cesitlilikten herbirimizin yararlanmasi hepimizin ve icinde bulundugumuz toplumun lehine olabilirdi. Ne olurdu sanki, kendi disimizdaki dili de ogrenebilseydik. Yani Turkiye de yasayan bir vatandas olarak; Turkce disinda, herbirimiz, Kurtce'yi, Ermenice'yi, Ibranice'yi,Arapca'yi, Farsca'yi ve daha Anadolunun bagrindaki diger dilleri ogrenip, cok dilli bir toplum olsaydik fena mi olurdu?
Umarim, yeni nesil ve gelecek nesiller; bu olanagi ve firsati goz onunde bulundururlar. Herkesin, her dili konusabilmesi, mutlaka iliskinin de iletisimin de daha saglikli olmasina yol acacak, farklarin butunlugunde ve iciceliginde onemli bir rol oynayacaktir. Ayrica, birligin, butunlugun ve uniter yapinin da bir guvencesi olacaktir.-e.i.
Saygilarimla;
evrensel-insan
Kürtçe diye bir dil yoktur.
Var diyen buyursun ortaya.
Akhe bak bu sözü 40 defa tekrarladın hala kürt dili vardır diyen varsa demekki önermen kabul görmemiştir:) yeni reddiyeler alalım artık sizden.
Birincisi Kürtler ile diğer etnikleri sürekli karşılaştırmak zaten devletçi bir düşüncenin tasdikidir, sağlıklı değildir. Bakın bakın onların hiç sesi çıkıyor mu? kuru ekmeğe talim ediyorlar ama bir gün of demediler! Diğer etnikler kadercidir. Pasifize edilebilmişlerdir. Millet bilinci bertaraf edilebilmiştir. Köylüsünün dışındakiler payını kaybetmeme kaygısındadır. Uyanmasını gerektiren bir süreci göze alamamıştır hiç bir zaman. Kürtler ise kayıplarından var olmayı denemiştir. Kaderciliği reddedecek kadar paydan mahrum bırakılmış zorlanmışlardır.
Halim olsa gülerdim...
Kaderciliği reddetmiş Kürtler, isyan etmiş diğerlerinin sesi çıkmamış... Ha ha ve bir daha haa...
Belki de diğerlerinin, sürekli kendilerini aşağılık hissedeceği örf adet ve gelenekleri olmadığı için bir kompleksleri olmamıştır, bu aklına geldi mi hiç?
Utanmasanız, Kürtler aslında soylu İngilizler gibiydiler de, Türkiye Cumhuriyeti Devleti onlara bu adetleri dayadı diyeceksiniz...
Kürtler uyanma süreci geçiriyor öyle mi?
Doğunun elektiriğini kaçak kullanıp, batılılara ödetmesi midir uyanma süreci dediğiniz, elli beş çocuk yapmak mıdır, devletten on-beş milyon para almak için kelle hesabı?
Terör ise, bu uyanışı süsleyen rüya mı?
Ve bu bakış açınızla, Türk milliyetçilerden hiç bir farkınız yok, en komik tarafı bunu görmemeniz ve gerçekten şükredin ki bu milletin büyük bir kısmı gerçekten sağ duyulu...
serdar-yildirim
19-09-2009, 00:35
Diliniz
Bayrağınız
Kültürünüz
Konuyuda hemen sapıttırma hakaret edeceksiniz diye, siz milletin destanını çalın dejenere edin sonra kalkıp deşifre edenlere çamut at izi kalsın yapın. tam kürt işi.
türk tarihini biliyormusun?iyi öğrenmek istiyorsan talancı kültürünü,emek çaba sarf etmeden yaratılan değerler üzerine kendini yaşatan palazlanan bir tarih gerçeğiyle karşı karşıya geleceksin.lakin sorun haz etme idrak etme algılama ve zihniyet sorunudur.düşün bir coğrafyada yaşayan bütün haklar türkiye egemen sınıfında nefretiz.
mümkün mertebede resmi tarih değilde halkların tarihini okumanı öneririm.türkiyede çeşitli haklar olmasına rağmen 1924 de yaratılan tek dil,tek ırkla somutlaşan bir cumhuriyet şekliyle karşı karşıya geldiniz.nedenide alt zeminin olmayışınındandır.
çamur at izi kalsın mantığı halklara ait değildir.tamamen egemen sınıfın zihniyet yaoılanması ve dümnya görüşünden ibarettir.
Niye ?
Çevreme bakınca bu açılma en sert karşı çıkanlar ya bulgar göçmeni, ya arnavut, yada boşnak oluyor. Adam daha 1990 larda türkiyeye gelmiş kürt açılımın en büyük muhalifi. Oysa kurtuluş şavaşında en büyük mücadele urfa, maraş, antep, gibi kürtlerin yoğun olark yaşandığı bölgelerde yerel milisler yapmıştır. ve bu milislerin içinde ağırlıklı kürtle vardı. Şimdi küçük bir örnek, şahin bey - karaylan kimdir, etnik kökeni nedir ? ve diğerleri ? Kürtler o zamanki idarye güvendikleri için dışardaki antlaşmalarda hiçbirşey talep etmemişlerdir. Başta araplar olmak üzre bütün halklar isyan etmiş kürtler isyan etmemiş. Sanırım bu güvenlerin şimdi kemikleri sızlıyordur.
Kendinizi neden bu kadar zorluyorsunuz ki doğrudan meseleyi getirip esas konunuza bağlamak için bu gayretinizi anlayamıyor değilim! Arkadaşım kürtlerin milliyetçiliği neden günah hanesine kaydediliyor da, Türkün milliyetçisi mecliste bangır bangır bağırıyor? demezler mi madem milliyetçilik bu kadar öcü senin yasalarında, atanın oklarında yer alıyor da sözkonusu başka milletlerin milliyetçiliği bu kadar ağır geliyor. Şimdi kürtler size tek tek milliyetçi olmadıklarına dair teminatta mı bulunmalılar? bu nasıl bir hayaldir her toplumun içinde çıkar aşırı uçlar sadece Kürtlerinki diğer konularda olduğu gibi farz kılınmıyor. Kürtten milliyetçi de çıkmaz! oldu! söylemekle olmuyor işte bal gibi de çıkıyor.Türkün milliyetçisi mecliste bağırıyor da, Kürtlerin milliyetçileri mecliste bağırmıyor mu? "Atanın oklarında" olan şey etnik milliyetçilik değil, ırk ve din kavramları ulus-devlet için geçersizdir diyor sevmediğin adam, DTP'nin dediği "bize oy vermeyen Kürt değildir" lafları bal gibi etnik milliyetçilik ama. Ayrıca ülkücü tayfasından da hiç hoşlanmam, bilgi sahibi olmadığın insanlar hakkında fikir sahibi olmasan ne güzel olurdu.
Evrensel-insan
Herkes kendi toplumunda dilini konuşuyor zaten... Eğitimde ise öyle elli dil olmaz...
Teknik olarak mümkün değil zaten bu dediğiniz... ( Bakınız Y.Özdil yazısı, 7 mi 8 mi -tam hatırlamıyorum- yazısını çevirtecek Kürtçe tercüman bulmuşve onlar da içeriği beğenmeyip çevirmemişler, "yeminli" Kürtçe tercümanlar...)
Kürtler Türkçeyi güzelce öğrenirlerdi ve fakat kendi aralarında Kürtçe konuşamazlardı, o zaman haklı olurdunuz, böyle bir şey yok...
Kürtler Türkiye'de yaşıyor ve bu ülkenin dilini öğrenmiyor, doktorluk durum budur...
Tek tip insan, yok kültür, yok özgürlük, daldan dala atlamayın, bariz haksızlığı örnekleyin örnekleyebiliyorsanız?
evrensel-insan
19-09-2009, 00:46
Saygideger esron;
Hindistanin resmi dili ingilizcedir ve ulkede en az 70 farkli dil konusulur.
Britanya'nin resmi dili ingilizcedir. Gallerce dahil; her turlu azinligin dili; bulundugu bolgedeki arz ve talebe gore; okullarda dil olarak okutulur, hatta resmi sertifika ve diploma verilir. Ayrica; her etnik dilde tercumanlar vardir. Tum sosyal servislerde ve devlet dairelerinde, kendi dilini konusanlara yardimci olsun diye. Yine okullarda; arz ve talep temelinde sadece dil degil; o azinligin; kulturu, muzigi, sanati v.s. de yasatilir.
Nedir korkunuz?
Saygilarimla;
evrensel-insan
Evrensel-insan
Galler, azınlık değil bir ülkedir... Great Britanya dediğiniz İngiltere, İskoçya ve Galler denen üç ayrı hukuk sistemi olan ülkeden oluşur zaten... Birleşik Krallık dendiğinde içine Kuzey İrlanda da girer...
Bilgilerinizi yoklayıp, durumu düzgün sununuz ve bunların ortak dili İngilizcedir zaten ve mesela bir New Yorklunun Teksaslı'yı anlaması, Oxford'luyu anlamasından zordur ama temelde ikisinin de konuştuğu dil İngilizcedir...
İngilizcenin farklı versiyonlarını farklı dil gibi sunmayın ve bana ilkokulundan üniversitesine kadar, örneğin Arapça eğitim yapılan bir İngiliz ya da İskoç okulu söyleyiniz...
İngilizcenin farklı versiyonlarını farklı dil gibi sunmayın ve bana ilkokulundan üniversitesine kadar, örneğin Arapça eğitim yapılan bir İngiliz ya da İskoç okulu söyleyiniz...Iskoç ve Galler dilleri Ingilizce değildir, Kelt kökenli ve Ingilizceden farklı dillerdir.
Korkunuz nedir, gibi, hakikaten çocukça gelen soruları da bırakınız...
Dil, belli bir mantıksızlığı tolere edecek bir olgu değildir...
dünyadan örnekler vermeye çalışıyorsunuz ama kalkıp bir Avrupa ülkesine gidecek olsanız, gireceğiniz dil sınvalarından haberiniz yok gibi davranıyorsunuz...
Çünkü Avrupa sizin şu anda yaklaştığınız romantizmle olaya yaklaştı yıllar yıllar evvel aldı ağzının payını oturdu, insanlık, kültür, vs gibi kavramlarla dili zorlamadı, ülke birbirini anlamayan insanlarla doldu, başta Türkler, öğrenmediler Almanca'yı ve bu Avrupa'da öyle sorunlara sebep oldu ki, şimdi hepsi ama hepsi ülkede yaşayacak herkese, ülkenin dilini şart koşuyor...
Sütten ağzı yanıp yoğurdu üfleyerek yiyeni seyrederken sütü kaynatıp milletin ağzına dayamaya çalışmak ne kadar mantıklı?
Averroes
19-09-2009, 01:14
Peki Kürtlerin vatanı neresi?
Böyle bir yer yok!
Kürt, laboratuvar koşullarında üretilmiş ilk insan türüdür.
Kürtler hiçbir zaman millet olamamıştır o nedenle de dilleri yoktur. onlar büyük bir güruhtur...içlerinde farsileri arapları ve soysuzlaşmış türkmen kabilelerini barındıran büyük soysuz bir güruh...
Farsca konuşmak istiyorsan irana , arapça konuşmak istiyorsan suriyeye gideceksin. Senin kültürüm dediğin kültür onlara ait zaten.
Diliniz
Bayrağınız
Kültürünüz
Aslında bunu kimsede dile getirmiyordu, taki sizin arkadan vurma hastalığınız nüksedene kadar. Ama ok yaydan çıktı bir kere. Arap kürt partisi açılsada sacılsada hakları toplum nezninde biz veririz, biz alırız.
Ülkenin kuruluşunda bütün düzenlemeler Türk aidiyeti üzerine kuruldu. Dağa taşa “Ne mutlu Türk’üm Diyene” yazıldı, “Türkiye Türklerindir” yazıldı ve bu cümlelerin Kürtler tarafından da benimsenmesi istendi. Okul çocuklarına andımız okutturuldu. “Türk’üm” dedirtilerek bizzat devlet tarafından yalan söylemesi istendi. Anayasa’nın değişmez ve değiştirilmesi teklif dahi edilemez maddeleri arasına Atatürk milliyetçiliği maddesi kondu. İşbu Atatürk yukarıdaki son derece veciz(!) iki sözün sahibi olan insandı. Yine Anayasa’da Türklüğe hakaret suç sayıldı, Kürtlüğe hakarete takipsizlik kararı verildi çünkü anayasada ilgili maddesi yoktu. Ne azınlık sayıldı, ne de çoğunluk. Azınlık sayılsaydı, en azından azınlık olma haklarından istifade edebileceklerdi. Çoğunluk sayılsalardı tıpkı çoğunluğun diğer tarafı olan Türk kardeşleri gibi kendi anadillerini okullarda öğrenebilecek ve edebiyatçılarını kendi anadillerinden okuyabileceklerdi. Bugün Kürtlerin çoğu en ünlü Kürt romancısı Mehmed Uzun’u tanımaz bile.
Yıllarca Kürt kimliği inkar edildi, insanlar Türkçe konuşmaya zorlandı. İnsanlara cezaevlerinde zorla 10. yıl marşı, İstiklal Marşı okutuldu, okuyamayanlara cop sokuldu, bok yedirildi. Oysa Türkler Kürtlerin abisiydi. Bir abi kardeşine bunu yapmazdı. Kürtçe şarkı çalınan düğünler basıldı, düğün sahipleri emniyete götürüldü. Kendilerini emniyette hissetsinler diye. Sabahları güneş sokak faili meçhul cesetlerin üzerine kondu. Analar çocuklarını sessiz sedasız gömdüler kabristanlarda. Çünkü Kürtçe ağıt da yasaktı. Hak, hukuk, talep noktasına gelindiğinde hep o cümle söylendi: “Bu ülke bir Kürdü cumhurbaşkanı yapmış bir ülkedir.” Hayatındaki en önemli gayesi Türki cumhuriyetleri ortak bir çatı altında toplamak olan ve Kürtlüğü fısıltı gazetesinin hiç çıkmayan sayısında yazılmış biri nasıl Kürt oluyordu? Bakın İçişleri Bakanı (Abdulkadir AKSU) var dendi, Tarım Bakanı (Mehdi EKER) var Diyarbakırlı Kürt! Ağızlarına çalınan bu balla idare etmeleri istendi.
Oysa tek cümle Kürtçe konuştuklarını tarih kitapları yazmıyordu. Çünkü korkaklardı. Diyarbakırlı olabilirsiniz ama Kürtçe konuşabileceğinizi de nerden çıkardınız? Kürtçe konuş(turul)amayan Diyarbakırlılar Bosna Herkes’le yaptığımız Dünya Kupası grup eleme maçında Welat kahvehanesini doldurmuşlardı ve 5. dakikada Türkiye’nin attığı gol sonrası kahveden ve evlerden çığlık sesleri geliyordu. Türkiye Bosna’yla berabere kalarak grupta şansını mucizelere bırakınca bu seferde aynı evlerden Kürtçe küfürler duyuluyordu.
Bakın size bir sır vereyim!
Kürtler henüz kaybedilmedi. Sindirilemezler ama hala kazanılabilirler. Her şeye rağmen Türkleri seviyorlar. Bu ülkeyi de seviyorlar. Birlikte yaşamak için can atıyorlar. Her iki tarafın marjinalleri hariç, ılımlılar çoğunluktalar. Bütün olay birkaç faşiste “Artık kes şu pis sesini” demekte geçiyor. AKP bir insiyatif başlattı. AKP’den nefret etmeniz doğrularını da göz ardı etmenizi gerektirmez. Çözümsüzlük sadece bu işten çıkar sağlayanlara yarar. Zaten bu ara en fazla bağıranlar da onlar.
Saygılar
Belki de diğerlerinin, sürekli kendilerini aşağılık hissedeceği örf adet ve gelenekleri olmadığı için bir kompleksleri olmamıştır, bu aklına geldi mi hiç?
Ha ha hi hi! ile konular tartışıldığında daha bir söylenenler etkili oluyor herhalde. Hiç yabancı bir ülkede bulundunuz mu bilmiyorum. fakat bilen bilir en basiti almanların Türkleri ne kadar çağdaş gördüklerini. Ben şimdi oturup egede karşılaştığım gelenekleri anlatmaya kalksam kompleks nasıl oluşuyormuş resimli örnekleri ile izlenebilir. Kürtler mi sürekli kendilerini aşağılık hissedecek geleneklere sahip yoksa, kürtleri aşağılık görmek için yüzyıllık insanoğlunun yakasını bırakmayan gelenekler üzerinden sadece kürtleri aşağılık görmek isteyenlerin mi kompleksi?
evrensel-insan
19-09-2009, 01:26
Saygideger esron;
Bakin burada ne yaziyor.
Bilmem, baska soze gerek var mi? Cocuklarim, bu ulkede dogdu ve bu ulkede okuyorlar. Hatta Turkce dili uzerine diplomalari bile var.
Saygilarimla;
evrensel-insan
Iskoç ve Galler dilleri Ingilizce değildir, Kelt kökenli ve Ingilizceden farklı dillerdir.
Britanya adalarına 2000 küsür yıl evvel Kelt dillerini konuşanlar gelip yerleşti...
Bu diller hala Galler İskoçya İrlanda ve Fransa'daki Britanny'de yaşar...
Keltler Romalılar tarafından fethedildi ve MÖ 43 ten M.S 410 a kadar şu anda İngiltere ve Galler olan yer, Roma İmparatorluğunun bir parçası idi Latince de resmi dildi...
M.S 4 ve 7. yüzyıllar arasında Anglo Saxonlar şu andaki Kuzey Almanya, Hollanda ve Danimarka'dan gelip İngiltere'yi ve İskoçya'nın güney bölümünü işgal ettiler.
Galler, İskoçya ve İrlandanın bazı bölümlerinde hâlâ Keltçe konuşulur... Resmi dil İngilizcedir...
Anglo Saxonlar ise bugünkü İngilizcenin temelini oluşturan bir Almanca dil konuşurlardı... vs vs vs diye gider bu konu...
Çok sınava girdim ben bu konulardan dolayısıyla resmi dil ne, belli bölümde konuşulan dil ne ayrımını biraz bilirim...
Tabii öğrendiğim kaynağın yalancısıyım, kitap Oxford basımı, fillerin kullanımından anlayacağınız gibi, işgal fetih vs vs...
evrensel-insan
19-09-2009, 01:30
Saygideger Molloch;
Iskoç ve Galler dilleri Ingilizce değildir, Kelt kökenli ve Ingilizceden farklı dillerdir. -Molloch-
Tesekkurler. Bu arada Galler ne imis, ben pek duyamadim; sen duydun mu?
"Tereciye tere satmak" kolaylastimi, son zamanlarda?
Saygilarimla;
evrensel-insan
Saygideger esron;
Bakin burada ne yaziyor.
Bilmem, baska soze gerek var mi? Cocuklarim, bu ulkede dogdu ve bu ulkede okuyorlar. Hatta Turkce dili uzerine diplomalari bile var.
Saygilarimla;
evrensel-insan
Sizinle anlaşmak çok zor... Resmi dil kavramında anlaşamıyoruz...
Benim de burada İngilizce diplomam var, o halde Türkiye'de de bir sorun yok...
Örneğe örnek, aynı İngiltere gibiyiz işte...
İstanblue
19-09-2009, 01:42
Akhe bak bu sözü 40 defa tekrarladın hala kürt dili vardır diyen varsa demekki önermen kabul görmemiştir:) yeni reddiyeler alalım artık sizden.
karıştırdınız birileriyle.
neyse önemli değil. Kürt dilide yoktur, kürtte yoktur.
ne diyorum !!!
var diyen ortaya.
varmı öyle yürekli biri.
İstanblue
19-09-2009, 01:43
Saygideger esron;
Hindistanin resmi dili ingilizcedir ve ulkede en az 70 farkli dil konusulur.
Sen burayı karıştırdın heralde, burası sömürge ülkesi değil. Türk olan Türkiye. Adı üstünde.
İstanblue
19-09-2009, 01:44
Ülkenin kuruluşunda bütün düzenlemeler Türk aidiyeti üzerine kuruldu. Dağa taşa “Ne mutlu Türk’üm Diyene” yazıldı, “Türkiye Türklerindir” yazıldı ve bu cümlelerin Kürtler tarafından da benimsenmesi istendi. Okul çocuklarına andımız okutturuldu. “Türk’üm” dedirtilerek bizzat devlet tarafından yalan söylemesi istendi. Anayasa’nın değişmez ve değiştirilmesi teklif dahi edilemez maddeleri arasına Atatürk milliyetçiliği maddesi kondu. İşbu Atatürk yukarıdaki son derece veciz(!) iki sözün sahibi olan insandı. Yine Anayasa’da Türklüğe hakaret suç sayıldı, Kürtlüğe hakarete takipsizlik kararı verildi çünkü anayasada ilgili maddesi yoktu. Ne azınlık sayıldı, ne de çoğunluk. Azınlık sayılsaydı, en azından azınlık olma haklarından istifade edebileceklerdi. Çoğunluk sayılsalardı tıpkı çoğunluğun diğer tarafı olan Türk kardeşleri gibi kendi anadillerini okullarda öğrenebilecek ve edebiyatçılarını kendi anadillerinden okuyabileceklerdi. Bugün Kürtlerin çoğu en ünlü Kürt romancısı Mehmed Uzun’u tanımaz bile.
Yıllarca Kürt kimliği inkar edildi, insanlar Türkçe konuşmaya zorlandı. İnsanlara cezaevlerinde zorla 10. yıl marşı, İstiklal Marşı okutuldu, okuyamayanlara cop sokuldu, bok yedirildi. Oysa Türkler Kürtlerin abisiydi. Bir abi kardeşine bunu yapmazdı. Kürtçe şarkı çalınan düğünler basıldı, düğün sahipleri emniyete götürüldü. Kendilerini emniyette hissetsinler diye. Sabahları güneş sokak faili meçhul cesetlerin üzerine kondu. Analar çocuklarını sessiz sedasız gömdüler kabristanlarda. Çünkü Kürtçe ağıt da yasaktı. Hak, hukuk, talep noktasına gelindiğinde hep o cümle söylendi: “Bu ülke bir Kürdü cumhurbaşkanı yapmış bir ülkedir.” Hayatındaki en önemli gayesi Türki cumhuriyetleri ortak bir çatı altında toplamak olan ve Kürtlüğü fısıltı gazetesinin hiç çıkmayan sayısında yazılmış biri nasıl Kürt oluyordu? Bakın İçişleri Bakanı (Abdulkadir AKSU) var dendi, Tarım Bakanı (Mehdi EKER) var Diyarbakırlı Kürt! Ağızlarına çalınan bu balla idare etmeleri istendi.
Oysa tek cümle Kürtçe konuştuklarını tarih kitapları yazmıyordu. Çünkü korkaklardı. Diyarbakırlı olabilirsiniz ama Kürtçe konuşabileceğinizi de nerden çıkardınız? Kürtçe konuş(turul)amayan Diyarbakırlılar Bosna Herkes’le yaptığımız Dünya Kupası grup eleme maçında Welat kahvehanesini doldurmuşlardı ve 5. dakikada Türkiye’nin attığı gol sonrası kahveden ve evlerden çığlık sesleri geliyordu. Türkiye Bosna’yla berabere kalarak grupta şansını mucizelere bırakınca bu seferde aynı evlerden Kürtçe küfürler duyuluyordu.
Bakın size bir sır vereyim!
Kürtler henüz kaybedilmedi. Sindirilemezler ama hala kazanılabilirler. Her şeye rağmen Türkleri seviyorlar. Bu ülkeyi de seviyorlar. Birlikte yaşamak için can atıyorlar. Her iki tarafın marjinalleri hariç, ılımlılar çoğunluktalar. Bütün olay birkaç faşiste “Artık kes şu pis sesini” demekte geçiyor. AKP bir insiyatif başlattı. AKP’den nefret etmeniz doğrularını da göz ardı etmenizi gerektirmez. Çözümsüzlük sadece bu işten çıkar sağlayanlara yarar. Zaten bu ara en fazla bağıranlar da onlar.
Saygılar
Bakınız satır satır eleştrilir bu yazı. İlk cümleden başlayalım.
Türkler bu ülke için aç susuz savaşırken Kürtler nerde ne iş yapardı. ?
Hadi buna cevap verin.
evrensel-insan
19-09-2009, 01:53
Saygideger esron;
Anlamakta zorluk cektginiz ve "karistirdiginiz konu resmi dil konusudur. Ben, kimsenin Turkiye'nin resmi dilinin Turkce olduguna itiraz ettigini zannetmiyorum.
Bakin ne yaziyor.
Dil, herseyden once bir iletisim aracidir. Konuyu bu anlamda alirsak; her cografya toplumunun kendi arasinda iletisim kuracagi; ortak bir dile ihtiyaci vardir. Anadolu'nun su anki dil kullanim ozelligini goz onune alirsak; bu dil Turkcedir. Yani, Anadolu halki ve TC vatandaslarnin ortak iletisim dili; Turkcedir. Dolayisiyle, oncelikle bu dilin herturlu egitimi gereklidir ve sarttir.
Turkce dilinin egitimi; dilin, hem linquistic-dilin kurallari-hem langual-dilin yazim ve konusma kullanimi-hemde etimolojik-dilin hangi kokene dayandigi, nasil bir degisime ugradigi ve nasil sekillendigi-olarak egitimi ve ogretimidir.
Bu temelde; Kurtce, Ermenice, Lazca, Cerkezce, ve benzeri Anadolunun tarihinde yer almis ve yerlesiklesmis dillerin egitimi; hem Anadolu, insaninin biribirini daha iyi algilamasi; Hemde toplum olarak cok dillilik acisindan onemlidir. Isteyenin, istedigini ogrenebilecek, bir dil egitim-ogretim sistem ve kurumlasmasi; eminim Anadolu, halkinin cok sesliliginin bir gostermesi ve yansimasi olacaktir.
Dille egitime gelince, yukarida da izah ettigim gibi; Anadolunun ortak dili Turkcedir. Bugun; diger dilleri bilenler bile bu dili bilerek ve ogrenerek buyumustur. Dolayisiyla, toplumun Egitim dili, Turkcedir ve Turkce olmalidir. Her, TC vatandasi; once cografyasinin dilini, kavramali ve onu iletisimde kullanilabilecek duzeyde ogrenmeli ve bu konuda egitim almalidir.
Bunun disinda, her kisinin; hem Anadolu'nun hem dunyanin herturlu dilini ogrenebilecek olanagi olmalidir. Bu gonullu tutulmali ve isteyenin-ister kokenden gelen nedenle, ister gecerli dil olmasi bakimindan, ister ozel bir nedenle, isterse zevk icin-bu dilleri ogrenebilecegi, egitim-ogretim kurumlarinin olmasi gerekir. Bunu ozel kurumlarda, devlet kurumlarida saglayabilir.-e.i.
Saygilarimla;
evrensel-insan
evrensel-insan
19-09-2009, 01:56
Saygideger istanblue;
Sen burayı karıştırdın heralde, burası sömürge ülkesi değil. Türk olan Türkiye. Adı üstünde.-istanblue-
O resmi dile bir ornektir. Turkiye'nin resmi dilinin Turkce olmasi gerektigine karsi cikan yok. Kendi kendinize "paranoya" olmayin!
Saygilarimla;
evrensel-insan
Averroes
19-09-2009, 01:56
Valla rahmetli dedemi gücendireceksin sonra!
Dostum, farzet Kürtler o savaşta bulunmamış olsun, yazımda belirttiğim tezlerin hangisinin anti-tezi olacak bu?
İstanblue
19-09-2009, 01:58
Valla rahmetli dedemi gücendireceksin sonra!
Dostum, farzet Kürtler o savaşta bulunmamış olsun, yazımda belirttiğim tezlerin hangisinin anti-tezi olacak bu?
Ne Mutlu Türküm diyene.
Türkiye Türklerindir.
İstanblue
19-09-2009, 01:59
O resmi dile bir ornektir. Turkiye'nin resmi dilinin Turkce olmasi gerektigine karsi cikan yok. Kendi kendinize "paranoya" olmayin!
Saygilarimla;
evrensel-insan
Paranoya olmuyoruz sadece kürtte , kürtçe diye bir dilde yoktur diyoruz.
var diyorsan ringe.:boxing:
evrensel-insan
19-09-2009, 02:04
Saygideger istanblue;
kürtte , kürtçe -istanblue-
Ust uste yazinca, daha cok mu "yok oluyor" Kusura bakma da; kimsenin demesiyle, birsey yok olmuyor. Ustelik olan sey, bir gercek ve senin ideolojik/inancsal dogrulamandan da bagimsiz.
Saygilarimla;
evrensel-insan
Ha ha hi hi! ile konular tartışıldığında daha bir söylenenler etkili oluyor herhalde. Hiç yabancı bir ülkede bulundunuz mu bilmiyorum. fakat bilen bilir en basiti almanların Türkleri ne kadar çağdaş gördüklerini. Ben şimdi oturup egede karşılaştığım gelenekleri anlatmaya kalksam kompleks nasıl oluşuyormuş resimli örnekleri ile izlenebilir. Kürtler mi sürekli kendilerini aşağılık hissedecek geleneklere sahip yoksa, kürtleri aşağılık görmek için yüzyıllık insanoğlunun yakasını bırakmayan gelenekler üzerinden sadece kürtleri aşağılık görmek isteyenlerin mi kompleksi?
Bir konu tartışılırken siz belli bir mantık güderseniz, karşınızdaki aynı mantığı güdünce böyle savunmaya geçersiniz işte, bunun sonu yok...
Siz Kürtleri, bu ülkede isyan edip hakkını isteyecek zeki grup ilan etmeye kalkarsanız, kompleksli olma ihtimalini de duyarsınız...
Ki, başka önermeler de gelir:
Bu baş kaldıracak kadar cesur Kürtler niye ağaya baş kaldıramaz, niye kadın şu yüzyılda hâlâ davar muamelesi görür?
Kalkıp Ege ile falan da kıyaslamaya kalkarsanız geriye haha hihi den başka yapacak bir şey kalmaz okuyana...
En iyisi, kendinizi aşağılamadan - kendini aşağılamayan çünkü kimseden de üstün görmeyecektir- mantıklı bir şekilde kavramları kafanızda oturtmanızdır...
Almanların Türkleri çağdaş görmemesi beni mesela hiç ilgilendirmiyor çünkü beni öyle göremez hiç bir Avrupalı...
Umarım anladınız...
Kürt kompleksi olmayan insanlar tanıdım ben, Kürt olmaktan gocunmadıkları için, milliyet çıkışlı hiç bir ülkesel sorunları da yok...
O Kürtlerin dediklerini mi dinleyeyim şimdi, sizi mi?
Onlar da bu meselenin kökeninde Kürt toplumunun geleneklerinin değişimini çare görüyorlar... Hepsi de PKK düşmanı ama şu var tabii hepsi birer birey olarak var oluyorlar...
Mantığa yürümek, mantıkla yürümek lâzım...
Kendi dillerinde eğitim almalılar dediğinizde e-i, o zaman bu dilini öğrenme olayı olmaktan çıkar... Kendinizi daha iyi ifade edin o zaman...
Üniversitelerde Kürtçe bölümü olabilir elbette, mümkünse... Zira bir zaman çok detaylı incelediğim bir Japon bilim adamının, makalesinde, ortaya Kürtçe diye konup, bütün Kürtlerin anlayacağı bir dil olmadığı tespiti vardı...
Bu yüzden bu teknik olarak ne kadar mümkün olur bilemem ama şu Kürtçe eğitim veren lise, bu Türkçe olmaz...
Kürtler önce Türkçeyi gayet güzel öğrensin sonra gitsin kaç üniversiteye kaç bölüm açacaklarsa açsınlar, dediğim gibi teknik olarak mümkünse, buna kimse hayır da demez ama unutmayın, bu açılım meselesinde Türkçenin girmediği sadece Kürtçe okutulan okullar, kendi belediye başkanları, kendi valileri gibi bir sürü akla ziyan önerileri oldu...
evrensel-insan
19-09-2009, 02:22
Saygideger istanblue;
Bence sen Turkluk'ten once Turkce'yi savunmali ve korumalisin. Bak kullandigin, site lakabin bile "dilsiz" ne ingilizce, ne de Turkce.
Bu da sana Kurt Alfabesi. Ogren, belki birgun hic ummadigin bir zamanda lazim olur.
http://www.youtube.com/watch?v=2TjcmnfxflU
Saygilarimla;
evrensel-insan
evrensel-insan
19-09-2009, 02:25
Saygideger esron;
Birey olamamanin, birey bilinci alamamanin bir yonu de; "baskasini suclamaktir" Benim kendimi "iyi ifade edemememin" yaninda; acaba; sizin yazilanlari, notr yorumsuz algilamak ve kavramak degilde; kendi dogrulariniza oturtmak cabasinin da bir rolu yok mu, acaba?
Türkçenin girmediği sadece Kürtçe okutulan okullar, kendi belediye başkanları, kendi valileri gibi bir sürü akla ziyan önerileri oldu...-esron-
Benim, boyle bir onerimin, hangi mesajimda, hangi cumlede oldugunu da, gosterirseniz, sevinirim.
Saygilarimla;
evrensel-insan
Posta kutuma gelen iletiyi okuyunuz açılımın kimler tarafından dayatıldığını anlayınız.
İŞTE BELGE, İŞTE ABD RAPORUNUN ASLI
Sayın başbakanımızTayyip Bey "Kürt açılımına Amerikan Projesi diyenler bunu ispatlayamazlarsa alçaktırlar namussuzdurlar" diyedursun, Amerikalılar bu projeyi rapor halinde ABD Kongresi'ne resmen sunmuşlar. Hem de saklı gizli değil, açık açık. Sunum tarihi 15 Ekim 2007. Raporun adı: "PKK'nın silahsızlandırı lması, dağıtılması ve toplumla yeniden kaynaştırılması". Raporu derleyen kurum: Amerikan Dış Siyaseti Ulusal Komitesi. Derleyen kişi: David Phillips (Deyvid Filips okunuyor)
İŞTE BELGE, İŞTE ABD RAPORUNUN ASLI, TIKLAYINIZ:
http://docs. google.com/ gview?a=v&q=cache:udlYXluw4HY J:www.ncafp. org/aboutus/ pressreleases/ articles/ PKKFINALReport10 -15.pdf+David+ Phillips: +Disarming, +Demobilizing+ and+Reintegratin g+the+Kurdistan+ Workers%27+ Party+%28PKK% 29&hl=en&gl=ca (http://docs.google.com/gview?a=v&q=cache:udlYXluw4HYJ:www.ncafp.org/aboutus/pressreleases/articles/PKKFINALReport10-15.pdf+David+Phillips:+Disarming,+Demobilizing+and +Reintegrating+the+Kurdistan+Workers'+Party+(PKK)&hl=en&gl=ca)
Bu raporda özet olarak Türkiye Hükümetinin şunları yapması isteniyor:
-301.. maddede Türklüğe hakaretin suç olmaktan çıkarılması (Hükümet bu emri yerine getirdi)
-Kamuya ait bir TV kanalının Kürtçe yayın yapması (Hükümet TRT Şeş'i, kurarak bu emri de yerine getirdi)
-DTP'nin muhatap alınması (Tayyip Bey Ahmet Türk ile görüşerek bu emri de yerine getirme yolunda bir adım attı)
-Türk ordusunun demokratik hale getirilmesi. Ordunun PKK ile mücadele ederken insan haklarına saygı göstermesi, karanlık güçleri kullanarak suikastler yapmaması (Tayyip Bey, Ergenekon davası ile Türk ordusuna bu suçların atılmasını örgütledi. Yani Filips'in raporundaki suçlamalar, Ergenekon iddianamesine yazıldı.)
-"Topluma kazandırma" adıyla genel af çıkarılması (Plana göre PKK militanları aftan sonra seçimlerde aday olarak öncelikle Güneydoğu'daki mahalli yönetimleri ele geçirecekler ve DSP-ANAP-MHP Hükümeti tarafından imzalanmış olan İkiz Yasalar'a dayanarak ayrılmak için referandum isteyecekler)
-Kuzey Irak'taki 134 PKK üst yöneticisinin mülteci olarak üçüncü bir ülkeye gönderilmesi (Bu ülkenin İsveç olabileceği söyleniyor)
++++++++++++ +++++++++ +
Yine aynı kişi, bu defa da Haziran 2009 tarihinde ABD Atlantik Konseyi tarafından yayımlanan bir rapor daha yazdı. Bu raporun adı: "Türkler ve Irak Kürtleri arasında güven inşası". (Her iki raporun aslını yazımın bitiminden sonra veriyorum)
++++++++++++ +++++++++ +
"Kürt açılımı"nın bir ABD projesi olduğunu kanıtlayan bu raporun basında yayımlanması üzerine, raporu derleyen Deyvid Filips bir açıklama yaptı, Hürriyet'e gönderdiği mektupta şöyle dedi:
"Başbakan Erdoğan'ın kararı tamamen kendisine aittir. Benim tavsiyemi almaz. Başbakan Erdoğan'ın düşüncesi tamamen Türkiye'nin ulusal çıkarları üzerine kuruludur"
"Türkiye'nin güvenlik kurumlarının da desteğiyle Ak Parti Kürt meselesinde tarihi atılıma ilerliyor."
"Bu, köktenci bir değişimden daha fazlasıdır. Bu, Türkiye'yi daha güvenli, daha özgür ve Batı kurumları ile entegre edecek derin bir sistem değişikliğidir.
Erdoğan, vizyonu ve liderliğiyle krediyi hak ediyor"
++++++++++++ +++++++++ ++
Bu açıklama, olayı artık bir komedi haline dönüştürmüştür.
Hiç kimsenin bilmediği "Kürt açılımı"nın içeriğini Deyvid Filips nasıl bilmektedir ki böyle bol kepçe desteklemektedir? Aynen ABD Büyükelçisi Ceymis Cefri gibi?
Rapordaki emirlerden bir kısmı Tayyip Bey tarafından yerine getirilmiştir. Yukarda bunu gördük. Geri kalan kısmının da "Kürt açılımı" adı altında yerine getirilmeye çalışıldığı bellidir ki Amerikalılardan bu kadar destek görmektedir.
++++++++++++ +++++++++ +++
E, Tayyip Bey, "alçaklar namussuzlar" ne olacak şimdi???
Evrensel-insan der ki:
Ben size somut bir örnekleme yapsanız dedim... Dert nedir? Bu ülkede, kendi etnik kimliğiyle ve kendi dilini konuşarak yaşamaktadır bir çok farklı kökenden insan...
Yani, Kürtlerin okullarda Kürtçe eğitim almasından mı bahsediyorsunuz, somut olarak dediğiniz ne, onu bilmek istiyorum, farklı yaşam biçimi istiyorlar, savunman gerekir, dediğiniz ne?
Net olabilir misiniz?
Demişim... Sorun nedir demişim... Siz hep dil özgürlüğü vs vs...
Bildiği kadarıyla zaten kendi arasında her şeyi konuşmakta özgürse, nedir sorun demişim, sizden hep aynı özgürlük süslemeleri gelmiş... Eğitim demişsiniz...
Sizi anlamak benim için gerçekten zor... Oysa örnekleme yapacak ve isteyecek kadar açık yazıyorum ama siz şöyle cümleler yolluyorsunuz:
Bu cümlede istenilen nedir diyorum yine benzer cümleler geliyor...
Şöyle bir cümle kurdunuz mu? :
Elbette tüm Türkiye Türkçe eğitim alacak okullarda ama üniversitelerde Kürtçe bölümü de olmalı, diyorum ben...
Hayır...
Netlik anlayşım bu benim, bu cümleyi kursanız ben de anlardım herkes de anlardı...ama siz:
Nedir şimdi burada net istenen, ben hariç herkes anladıysa, haklısınız...
evrensel-insan
19-09-2009, 02:53
Saygideger aydoe;
"Baligin, bastan kokus tarihi kac acaba?" Amerikan idealizmi ile ilgili yazilan bundan 1.5 sene onceki yazilarin, linkini mi, versem acaba?
Saygilarimla;
evrensel-insan
Bir konu tartışılırken siz belli bir mantık güderseniz, karşınızdaki aynı mantığı güdünce böyle savunmaya geçersiniz işte, bunun sonu yok...
Siz Kürtleri, bu ülkede isyan edip hakkını isteyecek zeki grup ilan etmeye kalkarsanız, kompleksli olma ihtimalini de duyarsınız...
Ki, başka önermeler de gelir:
Bu baş kaldıracak kadar cesur Kürtler niye ağaya baş kaldıramaz, niye kadın şu yüzyılda hâlâ davar muamelesi görür?
Kalkıp Ege ile falan da kıyaslamaya kalkarsanız geriye haha hihi den başka yapacak bir şey kalmaz okuyana...
En iyisi, kendinizi aşağılamadan - kendini aşağılamayan çünkü kimseden de üstün görmeyecektir- mantıklı bir şekilde kavramları kafanızda oturtmanızdır...
Almanların Türkleri çağdaş görmemesi beni mesela hiç ilgilendirmiyor çünkü beni öyle göremez hiç bir Avrupalı...
Umarım anladınız...
Kürt kompleksi olmayan insanlar tanıdım ben, Kürt olmaktan gocunmadıkları için, milliyet çıkışlı hiç bir ülkesel sorunları da yok...
O Kürtlerin dediklerini mi dinleyeyim şimdi, sizi mi?
Onlar da bu meselenin kökeninde Kürt toplumunun geleneklerinin değişimini çare görüyorlar... Hepsi de PKK düşmanı ama şu var tabii hepsi birer birey olarak var oluyorlar...
Mantığa yürümek, mantıkla yürümek lâzım...
Bu kadar iddialı bir mantık yürütmesi her adım atabilen bireyin harcı değildir!benim bir şeyi ilanıma gerek yoktur. otuz bin! kişi bu ülkede hangi sebeple hayatını kaybetmiştir. birileri bugün ha ha hi hi sonuçlar çıkarsın diye mi hem Türk hem Kürt gençleri yaşamlarından neden olmuştur? konunun etrafında tavaf etmeye devam. Kendim yurt dışında yaşamış biriyim ordaki Türkiyelilerin komplesli olma nedenleri sizi zerre kadar ilgilendirmeyebilir. Hayaller ile gerçekleri ayırt etmek gibi bir sorununuz olmayabilir. avrupalıların tamamı zaten Türk hayranı! oluyor. Ol dedim oldu...
Değişimden bahsedilecekse, değişime ihtiyaç bu ülkenin genel sorunudur. Ülke politikalarının vatandaşını getirdiği yerdir bu günkü çağ dışılık. Sadece Kürtlerin ilkellikleri değil. Hala çocuğunu kucağında taşımayı kendine yediremeyen karadeniz erkeğinin değil? İstanbulun göbeğinde dolaşan kara çarşaflı kadınların tamamı Kürtmüdür? varoşları dolduranların tamamı Kürtmüdür? kısıtlanan kadın modeli sadece kürtlükte mi mevcuttur? sarıklı ahmet hoca? saymakla bitmeyen cemmatler, Hüseyin Üzmez ve benzerleri. Bir insan kendini zorlarsa yaşamı boyunca kaç kürt ile tanışabilir. Daha düne kadar kimsenin ben kürdüm diyemediği bir ülkede maşallah bu forumda herkes kürt halkı uzmanı olarak dolaşıyor. beni zaten dinlemeyeceğiniz gün gibi ortada diğer tanıdığınız kürtleri ne derece dinlediğinizden belli değil mi? hayali kürtlerinizi dinlemeye devam edebilirsiniz.
Doğru anlayamıyorum. Hani kürdüm ya!
evrensel-insan
19-09-2009, 02:58
Saygideger esron;
Iletisim iki yonludur. Iletisimi yansitan, kendi dusuncesi temelinde, kendine gore yansitilmasini istedigini yansitir. Yansiyi alan da; kendi algisina gore, yansitilandan ziyade, almak istedigini algilar.
Bunun kolaylastirilmasi ise; iletisim kuranlarin birbiri ile olan yazismasindaki; kisisel yorum ve spekulasyon yapmak yerine; acik olmayan yerin daha net anlasilmasi icin, sorulmasi ve kisinin kendisinin, kendisini aciklamasinin saglanmasidir.
Saygilarimla;
evrensel-insan
Alın size açılımın faziletleri
Sevr'den Bop'a Türkiye. (Banu Avar)
http://www.youtube.com/watch?v=MZ4pD5-afhU
İstanblue
19-09-2009, 03:13
Saygideger istanblue;
Bence sen Turkluk'ten once Turkce'yi savunmali ve korumalisin. Bak kullandigin, site lakabin bile "dilsiz" ne ingilizce, ne de Turkce.
Bu da sana Kurt Alfabesi. Ogren, belki birgun hic ummadigin bir zamanda lazim olur.
http://www.youtube.com/watch?v=2TjcmnfxflU
Saygilarimla;
evrensel-insan
yahu evrensel şaka gibisin.
Türkçeye farscadan bir iki ilave yapılmış al sana alfabe diyorsun.
çok güldüm.
resmen Türkçe.:welcome:
nede olsa kürtlerin bir çoğu Türk değilmi.
sen aşiretini yaz bakalım senide araştıralım.
Pervane
Hocanın biri cami çıkışı sarhoş bir şekilde yanına gelip de dini sohbetin ortasına dalan ve abuk subuk konuşan yeğenini herkesin önünde kırmamak için demiş ki: Hadi sen eve git, bu konuları okumaz ilgilenmesin zaten...
Yeğeni cevap olarak demiş ki: Dayı ama sana da CHP'li diyorlar...
Yaklaşımındaki alakasızlık aklıma getirdi bu yaşanmış olayı...
Burada Türkiye'yi müthiş sorunsuz bir ülke olarak öven yok... Kürtlerin geleneklerinden bahsetme sebebimiz herhalde konuyla bağlantısından...
Kadın haklarından tut, hukuk anlayışına, hayvanlardan tut insan yaşantısına kadar derdimiz var ülkeyle ilgili...
Karadenizli erkeğin bebeğini taşımamasını eleştirmiyor değiliz...
Amma... Gelişmişliğin veya gelişememişliğin de dereceleri var...
Kalkıp Doğuyu Ege ile eşitlersen gülerler adama kusura bakma... Ya da Karadenizle... Sonra da sorarlar, bu kadar Kürt halinden bu kadar memnunsa niye can atar diğer bölgelerdeki hayata diye...
Eğri oturamıyorsun madem, doğru oturarak bulacaksın doğru düşünmenin yolunu...
Madem bizim düşünme tarzlarımız yanlıştır, doğrusunu sen koy ortaya... Bir sorun belirle, çözümü getir... Öne sürdüğün sorun da çözüm de aklın ve adaletin terazisine otursun ama...
Sen sadece sanki Kürtlerde var şunlarda yok gibi bir ayrımcılıktan başka bir düşünce koyamadın ortaya... Ezdiler ezdiler Kürtler isyan etti, demekten başka bir şey???
Kürt olmayan bir vatandaş olarak kimsenin benim sorunlarıma kafa yorduğu yok nasılsa... Varsa Kürt sorunu yoksa Kürt sorunu...
Bir topluluk bu kadar sorun oluyorsa, kendi kötüsünü savunmayı kesip öz eleştiri yapacak... Doğuyu Ege ile Karadenizle kıyaslayarak ve aynı görerek olmaz adalet...
Kalkıp bir Konyalı veya Yozgatlının, şekerim bizim şehrimiz de İzmir kadar modern bir yaşantı şekli var demesiyle aynı senin dediğin, dilek olarak güzel ama gerçek değil...
İstanblue
19-09-2009, 03:19
Daha düne kadar kimsenin ben kürdüm diyemediği bir ülkede maşallah bu forumda herkes kürt halkı uzmanı olarak dolaşıyor.
Açılın ben uzmanım. !!!!
Kürt diye bir şey yoktur. Farisi-Arap-Türk sentezi vardı.
var diyenle teke tek kürt tarihi başlığı açalım.
canımda birilerini dövmek istiyor.:bounce:
evrensel-insan
19-09-2009, 03:20
Saygideger istanblue;
nede olsa kürtlerin bir çoğu Türk değilmi.-istanblue-
Hic olurmu, senin kendini guncellestirmen lazim. Duymadinmi, okumadin mi? Tum insanoglunun kokeni "Turkten" geliyor. Tanri, bilem Turk olabilir. Hatta evren, dile gelip; "Ben de Turkum" diye bagirabilir. Tabi bunlari da, Turkce yapacagi icin; senin gorevinde, herkes anlasin diye, butun bunlari dunyada bilimum mevcut sdillere cevirirsin. Bakarsin, Turkce bilmeyen Kurtler olur. Onlara da anlatabilmen icin; Kurtceye cevirmen lazim. Ben de Alfabenin o yuzden sana videosunu c/p yaptim ki; tercume de zorluk cekmeyesin diye.
Saygilarimla;
evrensel-insan
İstanblue
19-09-2009, 03:22
Saygideger istanblue;
nede olsa kürtlerin bir çoğu Türk değilmi.-istanblue-
Hic olurmu, senin kendini guncellestirmen lazim. Duymadinmi, okumadin mi? Tum insanoglunun kokeni "Turkten" geliyor. Tanri, bilem Turk olabilir. Hatta evren, dile gelip; "Ben de Turkum" diye bagirabilir. Tabi bunlari da, Turkce yapacagi icin; senin gorevinde, herkes anlasin diye, butun bunlari dunyada bilimum mevcut sdillere cevirirsin. Bakarsin, Turkce bilmeyen Kurtler olur. Onlara da anlatabilmen icin; Kurtceye cevirmen lazim. Ben de Alfabenin o yuzden sana videosunu c/p yaptim ki; tercume de zorluk cekmeyesin diye.
Saygilarimla;
evrensel-insan
geçen güneş dile hodri meydan dedim ; diller, kozmogoni, kozmoloji bilen varsa çıksın ringe.:tea:
Batının çakma felsefe ve tarihiyle işimiz olmaz.Tüm dillerin atası ve Tüm medeniyetlerin kurucusu Homo Alpinuslardır.
evrensel-insan
19-09-2009, 03:24
Saygideger aydoe;
Hic goruntu de yok, linkte yok.
Bu arada, bilirsin; bir deyim vardir. Hatta o deyim adina dizi bile yaptilar "Babalar en son duyar" diye.
Turkiye de; disaridan yonetildigi ve yonlendirildigi icin; Turkiye'den once; bunun yoneten ve yonlendirenler tarafindan bilinmesi; gayet normal ve dogaldir.
Turkiye ne zaman mi, duyar? Ne zaman; bu yoneten ve yonlendirenler, duyurmak ister ve duyulmasini isterse. Bu arada; duyurulan ile, planlanan aynimidir, degilmidir?, ya da ne kadari duyurulur? Bunlarda farkli konular tabi ki!
Saygilarimla;
evrensel-insan
e-i
Net sorular sordum, net cevaplar alamadım... Kürtlerin dil sorunu var deyip, sonra sorunu üniversitede Kürtçe bölümü olmasına bağlamak bana pek ilgili gelmiyor hâlâ...
Kürtlerin kültürünün yaşatılmamasından bahsetmeniz de öyle...
Bunları sorun olarak sunmanızın bende hâlâ açıklaması yok çünkü Kürtler kendi aralarında dilini de konuşuyor, kültürünü de yaşıyor...
Onlara verilmeyen hak ve özgürlük olduğunu düşünmüyorum... Haksızlıklar gördükleri kesin yönetimlerce ama kim görmedi ki bu ülkede?
BOP ile ilgili tatbikatın net görülmesi gerekir ve halkın da asıl sorundan başka yerlere sapmaması gerekir, diye düşünüyorum...
bu kadar Kürt halinden bu kadar memnunsa niye can atar diğer bölgelerdeki hayata diye...
Başlıktaki argümanların ve de İletinizdeki tüm soruların cevabı zaten bu satırlarlarınızda mevcut. ama kaçıncı turdasınız hacı olmak için belli değil! Kürtler ilkelliklerinden memnuniyet duyuyor iseler zaten diger bölgelerdeki hayata can atmak gibi bir sorunları olmazdı değil mi? bu kadar patırtıya ne gerek mutlu mesut ilkellikleri ile devam etmek varken! neden can atıyor olabilirler? Allah göstermeye!sakın değişim gerksinimden, çağa yetişme telaşlarından olması diğer hayatlara bu yoğun merakları!
evrensel-insan
19-09-2009, 03:29
Saygideger istanblue;
Homo Alpinuslardır.-istanblue-
Zatialiniz lutfetse de; bizleri bu konuda biraz "bilgilendirse!"
Dur bir tahmin edeyim once; Alp daglari ile bir bagi olmasin ve bu Alp daglarindaki insanoglu ilk insanoglu olmasin, bunlar "Turk" olmasin, yani bu insanoglu; Orta dogudan ciktigi soylenen, insanogluna karsi, getirilen yeni bir iddia olmasin!, yaniliyormuyum, acep?
Saygilarimla;
evrensel-insan
Seste görüntüde var ama kimilerinin kulakları sağır gözleri kör olmuştur da görememektedirler.
Sen bir daha bakarsan görebileceğinden eminim .
sevgiler
evrensel-insan
19-09-2009, 03:36
Saygideger esron;
Bunları sorun olarak sunmanızın bende hâlâ açıklaması yok çünkü Kürtler kendi aralarında dilini de konuşuyor, kültürünü de yaşıyor...
Onlara verilmeyen hak ve özgürlük olduğunu düşünmüyorum... Haksızlıklar gördükleri kesin yönetimlerce ama kim görmedi ki bu ülkede?-esron-
"Gormek" gozden ziyade, beyin ile baglantilidir. Beynin de, goze birseyi gorme sinyali vermesi; beynin neleri gorup, neleri gormek istememesini saglayan; yerlesmis, alisilagelmis, kalicilasmis dusunce tarzidir. Ustelik bu dusunce, kendine gore kendisine verilenlerden; biri olan, bir ideolojik/inancsal dogru ile dusunur ve davranir. Eger bu dogruda, bazi gerceklerin gorulmemesi ve dogru temelinde uyarlamasi varsa; gorulememesi normaldir.
Sorun da boyledir. Sorunu algilayabilen icin sorun vardir. Algilayamayan icin, yoktur.
Saygilarimla;
evrensel-insan
bu kadar Kürt halinden bu kadar memnunsa niye can atar diğer bölgelerdeki hayata diye...
Başlıktaki argümanların ve de İletinizdeki tüm soruların cevabı zaten bu satırlarlarınızda mevcut. ama kaçıncı turdasınız hacı olmak için belli değil! Kürtler ilkelliklerinden memnuniyet duyuyor iseler zaten diger bölgelerdeki hayata can atmak gibi bir sorunları olmazdı değil mi? bu kadar patırtıya ne gerek mutlu mesut ilkellikleri ile devam etmek varken! neden can atıyor olabilirler? Allah göstermeye!sakın değişim gerksinimden, çağa yetişme telaşlarından olması diğer hayatlara bu yoğun merakları!
Çeliştin olmadı, az önce egeyle doğuyu eşitleyen sendin...
Neyse, madem çağdışılık mevcut doğuda, bunun farkındasın, bunun çözümü nedir "eğitim" demek dışında, ona çözüm üret şimdi, çelişmeyerek...
Herhalde terör olmadığında hemfikiriz, terörün iğrençliği konusunda hemfikiriz, terörün isyan şekli olamayacağı konusunda da?
Ve herhalde Kürt temsilcisi olarak meclise girenlerin bu topluluğa değil PKK'ya hizmette olduğunda da hemfikiriz???
evrensel-insan
19-09-2009, 03:39
Saygideger aydoe;
Tamam, goruntu saglanmistir.
Saygilarimla;
evrensel-insan
Saygideger esron;
Onlara verilmeyen hak ve özgürlük olduğunu düşünmüyorum... Haksızlıklar gördükleri kesin yönetimlerce ama kim görmedi ki bu ülkede?-esron-
"Gormek" gozden ziyade, beyin ile baglantilidir. Beynin de, goze birseyi gorme sinyali vermesi; beynin neleri gorup, neleri gormek istememesini saglayan; yerlesmis, alisilagelmis, kalicilasmis dusunce tarzidir. Ustelik bu dusunce, kendine gore kendisine verilenlerden; biri olan, bir ideolojik/inancsal dogru ile dusunur ve davranir. Eger bu dogruda, bazi gerceklerin gorulmemesi ve dogru temelinde uyarlamasi varsa; gorulememesi normaldir.
Sorun da boyledir. Sorunu algilayabilen icin sorun vardir. Algilayamayan icin, yoktur.
Saygilarimla;
evrensel-insan
Anladım, ben sorunu algılayamıyorum siz algılıyorsunuz...
Sorum net: Benim algılayamadığım ve sizin algıladığınız sorun nedir, lütfen örnekleyerek yazar mısınız?
evrensel-insan
19-09-2009, 03:50
Saygideger esron;
Sorum net: Benim algılayamadığım ve sizin algıladığınız sorun nedir, lütfen örnekleyerek yazar mısınız?-esron-
Daha once yazilanlar "yeterli degilse" siz, tam olarak neyin yazilmasini istiyorsunuz?
Cunku, sonucta anlamakta; gormek gibidir. Kendi dogrularina uyan anlanir ve tastiklenir; uymayan anlanmaz ve tasdiklenmez.
Ben size sorayim Turkiye de Kurt varmidir ve Kurt olarak yasamini ve iliskilerini surdurebilecek hak ve ozgurluklere sahipmidir?
Anayasanin, hangi maddesi bunu ongorur?
Saygilarimla;
evrensel-insan
E-i
Böyle iletişim olmaz...
Önce soruma cevap verin lütfen... Benim görüp algılayamadığım ve sizin görüp algıladığınız sorun nedir?
Felsefe yapmadan, soruma soru sormadan, basit bir örnekle deyin ki: Sorun şudur... Örneği de şudur...
Sonra kendi sorunuzu sorun... Mümkün mü?
evrensel-insan
19-09-2009, 04:39
Saygideger esron;
Sorun; Kurt halkinin hak ve ozgurluklerinin olmamasidir.
Saygilarimla;
evrensel-insan
Çeliştin olmadı, az önce egeyle doğuyu eşitleyen sendin...
Neyse, madem çağdışılık mevcut doğuda, bunun farkındasın, bunun çözümü nedir "eğitim" demek dışında, ona çözüm üret şimdi, çelişmeyerek...
Herhalde terör olmadığında hemfikiriz, terörün iğrençliği konusunda hemfikiriz, terörün isyan şekli olamayacağı konusunda da?
Ve herhalde Kürt temsilcisi olarak meclise girenlerin bu topluluğa değil PKK'ya hizmette olduğunda da hemfikiriz???
Çelişmedim fakat siz daldan dala yetişmekle meşgulsünüz! Doğuda çağdışılık olmadığını tek satırımda savunduğumu bulamazsınız, aksine benim muhalefet ettiğim konu doğudaki insanların sorunlarının üzerini örtmek için sık sık kullanılan! Kürtlerin çağdışı olduklarını önemsemedikleri fakat bu gelişmemişlikleri ile boylarının ölçüsüne bakmadan kalkıp hak talebinde bulundukları söylemine idi. Şeyhlere ağalara muhalefetsiz kaldıkları söylemine idi. Öyle ya bir kürt neden şeyhinin, ağasının dizinin dibinde durmak varken kalkıp başka bölgelerdeki hayatlara can atsındı ki değil mi?
Ha eğitim mi? cehaletin egitim sayıldığı bir ülke olduğumuz fikri hala bende sabit. Bu sistemin eğitim icraatı değil mi bu günkü manzara? hadi 84 yılından sonra terör,pkk perdesinin arkasına saklanabildi. ondan önceki yıllarda bu bölgeye eğitim, muassır medeniyetler seviyesine ulaştırmak devletin görevi değilmiydi. Demekki devletin böyle bir sorunu olmamış! devletin ilgilendiği sorun sade ve sadece belli bir tabakanın refah ve çağdaşlaşması olmuş! ne güneyin arabı, ne egenin avamı, ne karadenizin lazı, ne marmaranın romanı, ne de doğunun/ güneydoğunun kürdü/alevisi vs.vs.. devletin eğitim seferberliğinden mahrum bırakılmış. bu konuda bir itirazınız var mı? Ha hala vatandaşına gemisini kurtaran kaptan olsun diyebiliyorsanız, sosyal bir devlet olduğu anayasasında yazan ülkenin günümüzdeki pür mealine ne mutlu size! gıpta ederim sadece!
evrensel-insan
19-09-2009, 04:50
Saygideger aydoe;
4 Bolumluk videoyu seyrettim. Samimice soruyorum. Ortada bir Turkiye var ve de, Bu turkiye'yi istedikleri gibi yonetip yonlendirenler. Guzel, ornek olarak; biz ve onlar diye ayiralim. Biz sunu diyoruz. "Onlar bunu, sunu, onu yapiyorlar" iyi guzelde; bunu nasil yapiyorlar? Bizmi izin veriyoruz? ya da biz nerdeyiz ve kimiz? Neden hep onlari sikayet ediyoruz da; onlarin bize bu yaptiklarini yapmasini onluyemiyoruz?
Hep onlardan gittik. Biraz da bizden gitsek. Biz nerdeyiz ve kimiz? Neden onlari onluyemiyoruz? yoksa biz mi, onlariz? Onlar mi biz?
Bu sikayetler, suclamalar, aglanip, sizlanmalar v.s. kim icin, kimden yardim istiyoruz, kimi kime sikayet ediyoruz? Neden sadece sikayetle yetiniyoruz? Yoksa herkes herkesimi kandiriyor? Onlar, bunlari istiyor ve uyguluyorsa! Bizim istegimiz ne? Ne istiyoruz da, uygulayamiyoruz? Sikayetin yaninda; ne istedigimizi kime karsi ortaya koyacagiz? Kimden saglayacagiz?
Su biz-onlar "oyununu" bir aciklasan, olmazmi?
Saygilarimla;
evrensel-insan
Sevgili Evrensel,
Yuları kaptırırsan seni istedikleri yere çeker götürürler.
Neden bizim politikalarımızı onlar belirliyor?
Parayı veren düdüğü çalar,davul bizim boynumuzda tokmak onlarda istedikleri gibi vuruyorlar.
Ne zaman tokmağı alırda onların kafasına vurursak, o zaman kendi politikalarımızı belirleyebileceğiz.
Bak Pante'nin verdiği linkten bir alıntı da ben yapayım da oku.
Kürt-İslam Faşizminin Temelleri
http://www.ileri2000.org/38-39/erdem38.htm
Ama bilinçli birey olamamış insanlarımızla zor bu işler ,sürü olup güdülmeye mahkum insanlarımız .
Çok çalışmamız lazım çoook.
evrensel-insan
19-09-2009, 05:30
Saygideger aydoe;
Yuları kaptırırsan seni istedikleri yere çeker götürürler.-aydoe-
Hala sikayet. Neden "yular kaptiriliyor" peki? Soru bu.
Bu "yular, kimlere kaptiriliyor?" soru bu.
Bu "yulari kimler kaptiriyor"? soru bu.
"Yular kimden, kime kaptiriliyor?"soru bu.
"Yularin sahibi kim, var mi?" soru bu.
"Yularin, ilk kaptirilis tarihi nedir?" soru bu. Son olarak.
"Yular nedir ve yularin ne oldugunu kim belirliyor, kim elinde tutuyor, kim kapiyor?"
Soru hala gecerli. Biz-onlar "oyunu" nedir?, kim oynuyor, kim oynatiyor?
Biz kim, onlar kim?
Ne zaman tokmağı alırda onların kafasına vurursak, o zaman kendi politikalarımızı belirleyebileceğiz.-aydoe-
Tokmagi, ne zaman ve neden verdik, nasil aldilar?
Saygilarimla;
evrensel-insan
Evrensel-insan ben içine doğdum ,sende bu soruların cevabını zaten biliyorsun.
Tesekkurler. Bu arada Galler ne imis, ben pek duyamadim; sen duydun mu?Wales? Welsh diye bir dil var.
İstanblue
19-09-2009, 13:01
.
Ben size sorayim Turkiye de Kurt varmidir ve Kurt olarak yasamini ve iliskilerini surdurebilecek hak ve ozgurluklere sahipmidir?
Anayasanin, hangi maddesi bunu ongorur?
Saygilarimla;
evrensel-insan
Burası anayasa ve hukuk devleti, kürt kültürü ırakta ki zagros mağaralarında özgürce yaşanabilir. Bu ülke ve insanı buna müsait değil.
Burası anayasa ve hukuk devleti, kürt kültürü ırakta ki zagros mağaralarında özgürce yaşanabilir. Bu ülke ve insanı buna müsait değil.
Sayın istanblue,
isimlerimizin yanında kullandığımız resimler, genelde bizleri özetliyen kısa da olsa bizi ifade eden, mesajlar verir.
Senin kullandığın resimden bir anlam çıkaramadım.
Nasıl bir ifade vermek istedin. yada bu resim sendeki hangi özelliği anlatıyor?
İstanblue
19-09-2009, 14:57
Sayın istanblue,
isimlerimizin yanında kullandığımız resimler, genelde bizleri özetliyen kısa da olsa bizi ifade eden, mesajlar verir.
Senin kullandığın resimden bir anlam çıkaramadım.
Nasıl bir ifade vermek istedin. yada bu resim sendeki hangi özelliği anlatıyor?
öyle her resim kişiyi anlatsa forumda ki çoğu resmi silmek lazım değilmi ?
mesela sol maskeli vatansızlık ve milliyetsizliğin vermiş olduğu
dayanılmaz hafiflikle işbirliğinde olanların !!!
öyle her resim kişiyi anlatsa forumda ki çoğu resmi silmek lazım değilmi ?
mesela sol maskeli vatansızlık ve milliyetsizliğin vermiş olduğu
dayanılmaz hafiflikle işbirliğinde olanların !!!
Örnek verirmisin. kimmiş bu maskeli vatansızlar? Yoksa isim verecek kadar cesur değilmisin?
Kullandığın resim ,sendeki hangi özelliği anlatıyor anlatsana?
Saygideger esron;
Sorun; Kurt halkinin hak ve ozgurluklerinin olmamasidir.
Saygilarimla;
evrensel-insan
e-i,
Yazdığınız bu cümle gayet yuvarlak... Net örnekler istiyorum dedim...
Kürt halkının hangi hak ve özgürlükleri yok?
Net örnekten kastım şu, örneğin deyin ki bana:
Bu ülkede herkes okula gidebilir ama Kürdün okula gitme hakkı yoktur.
Herkesin istediği şehirde yaşama özgürlüğü vardır ama Kürdün yoktur...
Böyle bir şey mi var?
Kürde tanınmamış ama Kürt dışındakine tanınmış hak ve özgürlüklerden bana örnek sununuz...
Örnek...
e-i,
Yazdığınız bu cümle gayet yuvarlak... Net örnekler istiyorum dedim...
Kürt halkının hangi hak ve özgürlükleri yok?
Net örnekten kastım şu, örneğin deyin ki bana:
Bu ülkede herkes okula gidebilir ama Kürdün okula gitme hakkı yoktur.
Herkesin istediği şehirde yaşama özgürlüğü vardır ama Kürdün yoktur...
Böyle bir şey mi var?
Kürde tanınmamış ama Kürt dışındakine tanınmış hak ve özgürlüklerden bana örnek sununuz...
Örnek...
İki farklı eşitlik anlayışı:
Mantıksız eşitlik: Ben Türkçe gazete/televizyon yayını yapabiliyorsam, onlar da Türkçe gazete/televizyon yayını yapabilirler. Ben Türkçe öğrenebiliyorsam onlar da Türkçe öğrenebilirler. Ben ''Kahraman Türk Irkı'', ''Türküm doğruyum çalışkanım'', ''Damarlarımdaki asil kanda mevcut olan kudretim'' diyebiliyorsam, onlar da benim ırkımı övebilir.
Mantıklı eşitlik: Ben Türkçe gazete/televizyn yayını yapabiliyorsam, onlar da aynı yasal çerçevede Kürtçe yayın yapabilir (TRT şeş ÖZEL DEĞİL!). Ben Türkçe öğrenebiliyorsam, onlar da Kürtçe öğrenebilir (devlet okullarında seçmeli ders olarak). vs.
saygılarımla
İstanblue
19-09-2009, 15:49
Örnek verirmisin. kimmiş bu maskeli vatansızlar? Yoksa isim verecek kadar cesur değilmisin?
Kullandığın resim ,sendeki hangi özelliği anlatıyor anlatsana?
cambaza bak oynamaya kalkarsak hafif kalırsın ona göre.
cambaza bak oynamaya kalkarsak hafif kalırsın ona göre.
Cesaretin yok demekki isim vermeye. ne güzel değilmi insanları suçla iftira at sonra isim verme.
İsim vermeden suçlama yapan, ortaya konuşan korkaklardan nefret ederim.
Sen şu resmin sana ait olan özelliklerini hala açıklamadın?
Ha eğitim mi? cehaletin egitim sayıldığı bir ülke olduğumuz fikri hala bende sabit. Bu sistemin eğitim icraatı değil mi bu günkü manzara? hadi 84 yılından sonra terör,pkk perdesinin arkasına saklanabildi. ondan önceki yıllarda bu bölgeye eğitim, muassır medeniyetler seviyesine ulaştırmak devletin görevi değilmiydi.
Olanı biteni mantıklıca düşünüp adil akıl süzgecinden geçiremiyorsanız, elbette bana gıpta ediniz...
Hiç kimse size, devlet mükemmel bir şekilde hizmet etti doğuda demiyor, sizin sorununuz şu, diğer bölgelerdeki gelişmişliği sanki devletin hizmetiyle oldu gibi algılamanız...
Bu ülkede her zaman devlet, hükümet eden bakan ya da milletvekillerinin kıt ve bencil hizmet anlayışıyla yönetildi...
Doğuya gitmeyen hizmetin Karadeniz'e mükemmel ulaştığını mı düşünüyorsunuz?
Ege'ye?
Yozgat veya Niğde ihtiyaç içindeyken bakan Konyalıysa para oraya aktı... Ünye Ordu kadar büyüktür, belki daha zngindir ve sebebi yıllarca kendine para akıtan bakan çıkartmasıdır...
Doğu bu zihniyetle daha fazla ihmal edildi görünüyor çünkü doğulu milletvekili ve bakanlar alabilecekleri hizmette neye öncelik verdiyse o oldu...
M.Yılmaz ve RTE'nin Rize'sini gidip bir görün, giderken bir de diğer illere bakın Karadeniz'de...
Sonra İçanadolu'yu dolaşın biraz...
İnsanların çocuğunu okula gönderip göndermemek kendi ellerindeydi... Doğu insanı başka Ege insanı başka davrandı bu ellerinde olan özgürlüğü...
Belki yirmibeş yıl evvel Uğur Dündar'ın sunduğu bir sağlık bilinçlendirmesi çalışmasında, doktorlar bebeklerin altını bezlemek yerine kum koymalarının bebeği öldürebildiğini uzun uzun açıkladığında bunu yapan insanlara, bir daha yapmayacaksınız artık değil mi dediğinde Uğur Dündar: Yapacağım dedi doğudaki kadın, ama ölür çocuğunuz cevabını alınca: Ölsün bir daha doğururum dediğini ben duydum, doğudaki kadının...
İnsanların sorunlara bakış açısının devletin kanunuyla değişeceğini düşünmek kadar mantıksız bir şey var mı?
Bu devlet her yerde haksızlık yaptı ama bir tek bazı Kürtler çözümü terörde buldu ve bunu meşru gördü...
Teknolojinin bu kadar ilerlediği bir devirde, bir şeyi bilmek için devlet de çok lâzım değilken, bir doğum kontrol olayına bile vakıf olamayan topluluk mu olur?
Hadi diyelim 84 öncesine kadar devlet oraya hizmet götürmedi, ya sonra?
Okul geldi de öpüp başının üstüne mi koydu oradaki halk?
Son yıllarda oraya harcanan para ile kalan bölgelerin hakkını yedi Kürtler orada...
İstabul'da İzmir'de Ankara'da hiç bir eksiği olmayan okullarda öğrenciyi çağdaşlaştırmıyor bu ülke, "geleneksel" bakış açısından çıkan öğretmen veya ailelerle, bu ne'yi gösterir?
Bu bir toplumun önce kendi düşünme tarzını değiştirmesi gerektiğini gösterir...
Yoksa DTP'li o kadın milletvekilleri çıkıp da kürsüye, kendi toplumundaki erkek, Kürt erkeği Kürt kadınına davar muamelesi yaparken, Türkiye'ye "insan hakları" dersi verirse, beni bırak, kargalar karıncalar güler...
İnsan haklarına pek düşkün ve saygılı Hollanda hükümeti geliyor aklıma... Her türlü insani hakkı verip, bedava verdikleri tenis, vs kurslarıyla mutlaka düzeleceklerini, ha bire soygun yapmadan, sorun çıkarmadan topluma uyum sağlayacaklarını düşündükleri Faslılarla sorunu bir türlü çözemeyişleri geliyor aklıma...
Ve yabancılara karşı verilen bazı hakların kısıtlanacağını istediği için çoğu çevrece ırkçı ilan edilen ama söylemleriyle Hollandılar arasında her geçen gün yıldızı parlayan Geert Wilders, neden yükselişte ki? :ear:
Özetle, ben Kürtler için geliştirdiğim parametreleri ülkem için de geliştirmiş bir bakış açısına sahibim...
Türkiye'nin bugün uluslararası platformda bu kadar zavallı olması, dış mihraklar, vs gibi gerçek dışı kavramlarla nasıl açıklanamazsa, nasıl bizzat Türk vatandaşlarının hayatı algılama şeklinin bir sonucuysa bu zavallılık, Kürtlerin ülke içinde yaşadığı sorunun da sorumlusu bizzat kendisidir...:photo:
Ve:
Sorunu doğru teşhis etmeden, üretilmeye çalışılan her çare vakit kaybıdır... Tıpkı bu açılım gibi...
:hat:
İstanblue
19-09-2009, 16:33
Sen şu resmin sana ait olan özelliklerini hala açıklamadın?
Komünizm tarafından yetiştirilen , laleli bölgesinde bol bulunan dudak resimleri.
Ulpian,
Yaşadığın ülkeye ait görmüyorsan kendini, o ülkenin her kavramını seni dışlayan bir kavram olarak görüyorsan veya o ülkenin her kavramından üstün olduğun bir kavrama sahip olduğunu düşünüyorsan, o zaman senin için hiç bir eşitliğin adil olması mümkün değildir...
Irk nedir? Irk diye gerçek bir şey mi var?
Türküm kavramını ben İskandinav değil de Türküm diye algılamadım hiç bir zaman...
Türk, Türkiye'de yaşayan Türklere denir...
Arnavutu, Lâzı, Çerkezi, Kürdü, bu ülkede yaşayan vatandaşa denir Türk diye kısaca...
Senin adil eşitlik anlayıında bu bir aşağılama ise, senin bu bakuş açın da benim için ayrılıkçı olmadır...
Ayrılık, kendini iyi hissettiğin ülkene gideceksin o zaman, neresiyse...
Yok Türkiye vatandaşıysan, oturup iki kere iki bizim için beş eder gibi önermeler koymayacaksın ortaya...
Sen Türkiye'de yaşayacak, Türkiye'nin suyunu içecek ekmeğimi yiyeceksin ve kendini ülkeyi reddeceğin kavramlar geliştireceksin ve normal sayılacak?
Nerde bu bolluk, de bakayım bana?
Avrupa neden çift pasaport uygulamasına son verdi son yıllarda de bakayım bana?
Ya da şu mudur istenen? Benim kimliğimde Kürt yazsın, okulum televizyonum Kürtçe olsun, iletişimim hep Kürtlerle olsun...
Türkiye ile alâkanız ne olacak net bir şekilde onu söyler misiniz?
İstanblue
19-09-2009, 16:39
Mantıklı eşitlik: Ben Türkçe gazete/televizyn yayını yapabiliyorsam, onlar da aynı yasal çerçevede Kürtçe yayın yapabilir (TRT şeş ÖZEL DEĞİL!). Ben Türkçe öğrenebiliyorsam, onlar da Kürtçe öğrenebilir (devlet okullarında seçmeli ders olarak). vs.
saygılarımla
Olmayan dil öğretilemez.
Sen aşiret konuşmaları ile dillerini bir birine karıştırdın anlaşılan.
Önce konu hakkında bilgi sahibi olun sonra Soros söylemlerine geçin.
Komünizm tarafından yetiştirilen , laleli bölgesinde bol bulunan dudak resimleri.
Hımm demek hayat kadını bu resim.
Bu resim iddianı kanıtlayacak veriler içermiyor. Her yerde blunabilir.
Sınıflı toplumlar binlerce yıldır üretiyor bunları.
Lalelidekileri yükselten, sosyalizmdi ama düşüren senin pek savunduğun kapitalizm oldu.
Yani bu kadın kapitalizmin eseri bir hayat kadını.
Peki, seninle bu hayat kadınının ne alakası var?
Ulpian,
Ayrılık, kendini iyi hissettiğin ülkene gideceksin o zaman, neresiyse...
Yok Türkiye vatandaşıysan, oturup iki kere iki bizim için beş eder gibi önermeler koymayacaksın ortaya...
Sen Türkiye'de yaşayacak, Türkiye'nin suyunu içecek ekmeğimi yiyeceksin ve kendini ülkeyi reddeceğin kavramlar geliştireceksin ve normal sayılacak?
Off esron,
gerçekten de bu seviyede mi tartışmak istiyorsun. Ya gideceksin, ya da oturacaksın oturduğun yerde, falan filan.
Hem ben Kürt değilim, hiç Kürtçe de bilmem. Kafandaki şablon ve çekmecelerden biraz kurtulsan. Türkiye'nin suyu, havası senin veya senin gibi düşünenlerin tekelinde mi? Sana Kürtlerin kendilerine özgü okulları olsun mu dedim ben. Seçmeli dersten bahsettim. Anlamıyorum ki, neden bu kadar rahatsızsın örneğin Kürtçe dergi ve gazetelere (genel yasalar çerçevesinde ve bütün yayınlarda olduğu gibi hukuk kontrolünde) izin verilmesine. Gerçekten de böyle şeylerle ülke mi bölünecek sanıyorsun.
Ulpian
Oflayıp puflayarak olmaz bu işler, daha tartışmadaki "siz" hitabının kime yönlendiğinden habersizsin, kişisel olarak senden bahsetmeğimi bile anlamıyorsun...
Hangi seviyede tartışılacağına siz karar verin dediğimde ortaya seçmeli Kürtçeden başka bir şey koyamıyorsunuz, ki Kürtlerin istekleriyle hiç ilgisiz bu...
Yarın buyrun, seçmeli ders olarak Kürtçe koyduk okullara dense, sanki on tane öğretmen bulabileceksiniz?
Ya da, daha dur, hangi Kürtçenin öğretileceği tartışmasına gireceksiniz önce...
Yani ulpian, zaten yazdıklarından kuru kuru Kürtçe savunuculuğunda olduğun belli, Kürtçe'nin lingusitik açısından öğretilebeilecek bir dil olmadığını bir sitede bir Japon bilim adamının inceleme sonuçlarını yayınlayan bir tarafı Kürt bir üyeden okumuştum ben...
Kürtçe yayın Kürtçe seçmeli ders, kadar bir tartışmayla geçiyor gibi bu açılım süreci, masal anlatmayın...
evrensel-insan
19-09-2009, 17:10
Saygideger esron;
Essegin duz yolda yurumesi varken, onu yokusa surmenin mantigi nedir? Size "duz yol" gosteriliyor, siz hala "yok ben essegi yokusa surecegim" diyorsunuz.
Saygilarimla;
evrensel-insan
"Yoksa DTP'li o kadın milletvekilleri çıkıp da kürsüye, kendi toplumundaki erkek, Kürt erkeği Kürt kadınına davar muamelesi yaparken, Türkiye'ye "insan hakları" dersi verirse, beni bırak, kargalar karıncalar güler...
sn. esron acele eden tez yorulurmuş. Hala devletçi akıl yürütme sanrısından kurtulamıyorsunuz. sorun değil bizi şaşırtmanızı beklemiyoruz zaten. Yıllardan beri bu yansıtma mekanizmaları ile ilk karşılaşmamız siz değilsiniz. ozellikle bu başlığın başından son satırına kadar okuyarak gelebilmek yeterlidir mantık mantık diye bayrak dalgalandırmanızın seyri için !
Başlık sahibi sizsiniz o kadar çok ileti yazdınız ki ne demek istediğinizi anlayana aşkolsun da diyorum sadece gıpta değil! kısaca bugün devletin açılım söyleminin içeriğini tartışmaya açtınız. Fakat giriş ve sonuç bölümü arasında gelişme noktası atlandığında böyle sakat topal bir hal alıyor konular.
Her satırınız buram buram ülkede olup bitenden kürdü suçlu görme psikolojisi kaynıyor. bugün bu sürece nasıl gelinmiştir? bu ülkenin devleti neden bir açılım söylemine ihtiyaç duymaktadır? hangi sorunların ürünüdür bu günkü söylemler varsa yoksa çağdışılarda, kadınlara baskı uyguluyorlar da, töreleri mevcutturlar la durumu kurtarma açıkgözlülüğü peşindesiniz! ha sahi DTP dışındaki partilerde bulunan Türk milletvekilleri kadını baş tacı ediyor değilmi? bu nedenle mi Türk kadın milletvekilleri insanlık dersi verme hakkına sahip! ilginç doğrusu!
Arkadaşım insan hakları dersi veremeye kalkışan o kadınlar meydanlarda Kürt Kadınları ile birlikte yürüyor bilmem farkındamısınız. "Biz Kimsenin Namusu değiliz" diyenlerle birlikte el ele. Vanda, batmanda,mardinde, hakkaride, diyarbakırda dayatıyorlar diğer hemcinsleri ile birlikte haklarını elde etmek için. Diğer süslü vekil hatunlar gibi kendisine biçilen kaftanları ile mutlu mesut dudağını boyayama, eteğini savurmak ile gündeme gelmiyor. zorluyor o kadınlar ilkellikleri, o ilkelliğin dayatmalarına rağmen meclise kadar vardırabiliyor yolunu. Kendisine erkeğin davarmuamelesi yapmasına müsade etmemiş buna müsade ettirmemek için mecliste ders verme cürretine kalkışıyor. efendilerden haklarını tanıma lütfunda bulunmalarını beklemiyor, doğrudan talep ediyor! Siz hala gülme merasimi peşindesiniz oysa. Doğrudur söyleminiz! bu yazdıklarınıza insan hele hele kadının gülme duruşu sergilemesini beklemek ham hayaldir. olsa olsa kargalar ve karıncalar gülme mahareti gösterebilir! Çünkü bu canlılar düşünce ve insan olma, var olması gereken fakat tanınmayan insan haklarının nasıl elde edileceği konusundan yoksunudurlar.
Averroes
19-09-2009, 17:12
Sorunun ilk ayağı ülkeye içinde bir ırk ifade eden bir isim vermekle başladı. Türkiye demekle, bu ülkenin asli unsurları Türk'tür, başka bir deyişle Kürt değildir, denmek istendi. Yani "Ya sev ya terket" bugüne ait bir slogan değildir. Amerika'da İrlandalılar ağırlıktalar. Neden milliyetlerini önplana çıkarma gereksinimi hissetmiyorlar? Ya da İtalyanlar? Çünkü Amerika ismi seçilirken öncesinde herhangi bir ırkı öncellememesine dikkat edildi. Ve kimse "Hop kardeşim biz ne olacağız?" demedi. Çünkü isim kimseye ait değildi. Sadece kendine aitti. Kaşifine aitti. Ve anayasada amerikalılık adında yeni bir aidiyet oluşturularak bürün Avrupa ve Afrika kökenlilerin bu yeni aidiyet etrafında kenetlenmesi sağlandı. Başarıldı da. Dolayısıyla insanlara ne milletten olduğunu sorarsanız, size şöyle cevap veriyorlar, "Irish-american" "Dutch-American" "African-American" "English-American". Dikkat edilirse herhangi bir ırka ait olmayan American aidiyeti hepsinde ortak. Yani insanlar iki türlü gurur duyuyorlar. 1- Avrupa'daki atalarının aidiyetiyle, 2-Doğup büyüdükleri ülkenin aidiyetiyle.
Ama siz ülkenin ismine ırk vurgusu yaparsanız, o ırk dışındakileri kızdırmanız işten bile değildir. Ama siz ülkenin isminde onları devre dışı bırakmışsınız, haklarında devre dışı bırakmışsınız, ve yıllarca OHAL adı altında o bölgede yenmedik nane kalmamış, iç edilmemiş rant kalmamış, faili meçhul cinayetler almış başını yürümüş, rütbeli askerler babalarının çiftliği gibi at koşturmuşlar, PKK'ya karşı Hizbulllah kollanmış, eğitilmiş, desteklenmiş, sonrada büyüyüp tehdit olunca varlığına son verilmiş, sokaktan geçen her gence zırt pırt "çıkar ulan kimliğini" denmiş, polise geceleri vur emri verilmiş, yıllarca itilmiş-kakılmış-sürülmüş-vurulmuş-öldürülmüş sonra da diyoruz ki, bu Kürtler niye böyle uyumsuz? Valla bu kadar saydıklarımdan sonra sitede psikolog varsa daha iyi anlatır herhalde.
Aşiret sistemini Kürtler devam ettirmeye gönüllü olsalar da, gerekli ortamı bizzat Türkler (devlet) sağladı. Çünkü bir ağanın kontrolünde olan, feodal yasalarla hareketleri sınırlandırılan, okumayan-yazmayan bir Kürt devletin bekası için sorun teşkil etmeyecekti. Bazen onları terör örgütlerine karşı da kullanabilirdiniz, tek yapmanız gereken mecliste onlar için 2-3 sandalye ayırmaktı. Gerçi mecliste söz alıp iki kelam etmişlikleri yoktur ama kimin umrunda onlar ağalarının, pardon milletvekillerinin, beyninden beslenen zavallılar zaten. Okulları öğretmensizmiş, okuma-yazma bilmiyorlarmış, kabileler halinde yaşıyorlarmış, kan davalarında bir yılda yüzlerce insan ölüyormuş, çocuklar yetim eşler dul kalıyormuş! Bunlar sorun değil miydi? Maalesef bunlar sorundan sayılmıyordu. Sorun Kürd'ün okuyup, düşünüp, sorgulayıp, "acaba" dediği anda başlıyordu. İşte devlet okumayan Kürtten değil, okuyanından korkmuştu. Ve her yasak bir kahraman doğuruyordu, kürtlerin yeni kahramanı da apo olacaktı. kendisini şahsen hiç sevmem. savunduğu şeyin kendisinin iddia ettiği gibi demokrasiyle uzaktan yakından ilgisi yoktur, hatta kendisi bizzat bir diktatördür, bölgede pkk dışında ikinci bir sese, velevki kürtlerin haklarını koruma noktasından yola çıkmış bile olsa, izin vermeyen bir dikatatördür. ve derin devletle hangi pazarlıklar ve işbirliği içinde olduğu yavaş yavaş günışığın açıkmaktadır. bencildir, ısrarla dtp'ye barış görüşmelerinde kendisinin muhatap alınmasını dikte eden de odur. Yani iki ulusun barışması olanaksızlaşacaksa bunun en büyük müsebbibi her fırsatta barış istiyoruz diyen apo olacaktır.
Fazla uzatmak istemiyorum. Kürtlere sağlanacak olanaklar Türklere sağlanacak olanaklardan kısmayacağı gibi, bu iki unsurun dayanışmasını da sağlayacaktır. Birkaç anayasa değişikliği apoya rağmen, baykala rğmen, bahçeliye rağmen bu ülkede huzur rüzgarlarının esmesine yetecektir. Daha öncede belirttiğim gibi karşı duranlar bu işten nemalananlardır. En fazla bağıranlar ta kendileridir.
Hangi seviyede tartışılacağına siz karar verin dediğimde ortaya seçmeli Kürtçeden başka bir şey koyamıyorsunuz, ki Kürtlerin istekleriyle hiç ilgisiz bu...
Tartışma seviyesini bu kadar yükseğe çektiğin için çok teşekkür ederim (!). Ben Kürtlerin sözcüsü değilim ki, sana Kürtlerin ne istediğini söylemekle yükümlü olayım. Ben normatif olarak verilmesi gereken demokratik özgürlüklerden bahsediyorum.
Yarın buyrun, seçmeli ders olarak Kürtçe koyduk okullara dense, sanki on tane öğretmen bulabileceksiniz?
Ya da, daha dur, hangi Kürtçenin öğretileceği tartışmasına gireceksiniz önce...
Çok tuhaf argümanlar bunlar. Elbette ki, şu an Kürtçe dersleri için ne ortak bir müfredat ne de kadro var. Bu tespitten hareketle yasaklı kalmalı, öyle mi?
Kürtçe'nin lingusitik açısından öğretilebeilecek bir dil olmadığını bir sitede bir Japon bilim adamının inceleme sonuçlarını yayınlayan bir tarafı Kürt bir üyeden okumuştum ben...
Ve de inandın? :confused:
E-i
Eşeği yokuşa süren sizsiniz...
tartşmanın kuralları bellidir, biri bir önerme getirir soru sorar, diğeri de cevap verir örneklerle destekleyerek...
Siz, Kürtlerin hak ve özgürlüklerinin olmadığını ileri sürdünüz, ben de soru sordum, lütfen bir örnekle bende olan onlarda olmayan hak ve özgürlükleri söyleyiniz diye...
Beş kere mi sordum, üç kere mi?
Bu soruma, bir kaç örnekli cevap vereceksiniz ki, sizi anlayacağım...
Ama siz ne yapıyorsunuz?
Yok anlayış felsefesi, yok benim gördüğümü sen göremiyorsun felsefesi, yok eşeği yokuşa sürme, vs vs...
Soruma cevap geldi mi soruma?
Hayır... Mesajlar dolduruyorsunuz ama soruma cevap yok...
Peki böyle nasıl anlaşacağız?
Not: Ya soruma cevap verin ya da bana hitaben hiç bir şey yazmayın çünkü tartışmanın kuralları bunu gerektirir...
evrensel-insan
19-09-2009, 17:19
Saygideger esron;
Bir daha soruyorum. Sizce, insan haklari ve kisisel hak ve ozgurlukler ne demektir ve neleri kapsar?
Saygilarimla;
evrensel-insan
Ulpian,
Hem Kürtçe bilmediğini söylüyorsun, hem de Kürtçe ile ilgili okumadığın bir bilim adamı incelemesiyle, çapında, dalga geçiyorsun...:ear:
Ne düşündüğün ve söylediğine ilgim bitmiştir...:ban:
E-i
Not: Ya soruma cevap verin ya da bana hitaben hiç bir şey yazmayın çünkü tartışmanın kuralları bunu gerektirir...
Anlaşılmayacak bir ifade mi bu?
Ulpian,
Hem Kürtçe bilmediğini söylüyorsun, hem de Kürtçe ile ilgili okumadığın bir bilim adamı incelemesiyle, çapında, dalga geçiyorsun...:ear:
Ne düşündüğün ve söylediğine ilgim bitmiştir...:ban:
Konuşan bunca insanı olan, kendi dilinde ilmihalleri, kitapları olan, bugün de türlü TV ve basın yayını yapan bir dil hakkında ''Japon bir bilim adamı''na istinaden ''linguistik açıdan öğretilemeyeceğini'' iddia ediyorsun.
Sen biliyor musun bu arada Kürtçe? Bilmiyorsan, niye konuşuyorsun, biliyorsan niye ''öğretilemeyeceğini'' iddia ediyorsun???
Saçmalık olur da, bu kadar mı olur? Sen kendi hayal dünyanda yaşamaya devam et. :lalala:
evrensel-insan
19-09-2009, 17:42
Saygideger esron;
Ben kendimce verdigim cevabi verdim. En azindan sizde benim soruma cevap verin ki, o zaman; bende sizin ne dusundugunuzu algilayip; ona gore yazayim, oyle degil mi, ama!
Saygilarimla;
evrensel-insan
Pervane,
Ülkeyi hiç bilmeyen biri yazdıklarınızı es kaza okusa, Kürt Kadınlarının Finlandiya kadınıyla aynı şekilde yaşadığını düşünecektir...
İlginç parametrelerinizle sizi mutlu edecek bir dünyayı da yakalamnız an meselesi... Başarılar dilerim...
Averroes
19-09-2009, 17:48
Konuşan bunca insanı olan, kendi dilinde ilmihalleri, kitapları olan, bugün de türlü TV ve basın yayını yapan bir dil hakkında ''Japon bir bilim adamı''na istinaden ''linguistik açıdan öğretilemeyeceğini'' iddia ediyorsun.
Sen biliyor musun bu arada Kürtçe? Bilmiyorsan, niye konuşuyorsun, biliyorsan niye ''öğretilemeyeceğini'' iddia ediyorsun???
Saçmalık olur da, bu kadar mı olur? Sen kendi hayal dünyanda yaşamaya devam et. :lalala:
yok, yok, ulpiancım. bu ablamızın amacı üzüm yemek olsa, bir salkım üzüm veremeyecek miydik? oysa bu bizi dövmeye gelmiş. Bari gülücük ikonu koyayım da, cevap yazarsa histeriyle yazmasın diye. hani biraz gerçek, biraz şaka:)
E-i
Ben biraz salağım böyle konularda, kurduğunuz felsefi cümleler içinde, "kendinizce" verdiğiniz cevabı anlamadım...
Şimdi benim yavaş anladığımı hesaba katarak, karmaşık cümlelerden anlam çıkarma yetimin olmadığını hesaba katarak, soruma bir de benim anlayacağım şekilde cevap vermenizi istiyorum lütfen:
Kürt olmadığım için bende olan ve fakat Kürtlerde olmayan hak ve özgürlükler nelerdir?
Ya da şu mudur istenen? Benim kimliğimde Kürt yazsın, okulum televizyonum Kürtçe olsun, iletişimim hep Kürtlerle olsun...
Yetmez Kürt'ler ayrıcalıklı olsun isterler.
Doğu'da Kürt'lerin yoğun yaşadığı yerlerde zaten Kürtçe konuşurlar, kadınlar Türkçe bilmez erkeklerin bir kısmı ve okula giden çocuklar Türkçe bilirler .
Kürtçe'nin seçmeli ders olarak okutulması değil anadilde eğitim istemektedirler.
Demokratik açılımın en önemli ayağı anadilin öğrenilmesi’dir.
Buna karşı çıkıyorlar ve şöyle diyorlar: “Kürtler anadillerini biliyorlar zaten. Öğrenip ne yapacaklar? Önemli olan Kürtçenin öğretimde kullanılmasıdır.”
http://www.hurriyet.com.tr/yazarlar/12513727.asp?yazarid=72&gid=61
Avrupa Birliği ve Kopenhag Kriterleri anadilde öğretimi değil, fakat anadilin özgürce öğrenilmesinin önündeki yasal engellerin kaldırılmasını istiyor.
Fakat ne mümkün, ağzını açan "anadilde öğretim"den söz ediyor. Sadece DTP'liler, PKK'cılar ve "bir kısım" paralı asker köşe yazıcısı değil, aynı zamanda AB'nin ve Avrupa Parlamentosu'nun Türkiye ile ilgili küçük memurları da bu konuda zırvalamaktan geri kalmıyorlar.
http://hurarsiv.hurriyet.com.tr/goster/haber.aspx?id=12241995&yazarid=72&tarih=2009-08-09
Eğitimde birliği yok ederek bu sorun çözümsüzlüğe ve ayrılıkçılığa gider.
Türkçe eğitim ve resmi dil olarak tüm halka öğretilmeli bunun yanında yerel dillerde isteğe bağlı okutulmalıdır.
Ayrılıkta mümkün değil ve ayrılıkta sorunu çözmüyor,sorunu ayrılıkları değil birliktelikleri arttırarak ve halkın ortak demokratik mücadelesiyle halkın birlikteliğiyle çözebiliriz.
Kürt'te Türk'te diğer insanlarımız da Türkiye Halkı gerçekliğinde bölgesel ve etnik ayrımları yok ederek aynı ülküde birleştiğinde çözüm mümkün olacaktır.
evrensel-insan
19-09-2009, 17:55
Saygideger esron;
Soyle yapalim o zaman. Sizin bir kisi olarak; hak ve ozgurlukleriniz nelerdir? Insan haklari baglaminda, elde etmis olmadiginiz ve ozlem duydugunuz, kisisel hak ve ozgurlukleriniz, varmi? Yok ise, neden yok? Var ise; sizce, nedir, bunlar?
Saygilarimla;
evrensel-insan
Bir Kürt ün Kürt olduğunu nasıl anlıyorsunuz?
Kafa kağıdına bakarak?
Hayır...
Tipine bakarak mı?
Hayır...
Derisinin rengine bakarak?
Hayır...
Kürt olduğunu anlamanız ve ayrımcılık, ikinci sınıf muamele yapmanız için en az bunlardan biri ya da bir kaçı gerekmez mi?
Eeee...
Demek ki birileri bu arkadaşlarla;
-Sizin bir Kürt sorunu var
-Ney o sorin?
-Kürt sorunu
-Kürdü ağnamişem sorin ne oliy?
-Sorun yani problem
-Paröblem nerde yohtur ki, aga paröblem, davar poriblem, marebalar poröblem ağliyk...
...gibisinden bir şeyler diyor.
Şimdi siz karşıdan gelen bir kadın ya da adama bakıp bu Kürttür diyebilir misiniz?
Taaa ki ağzını açana kadar hayır...
Ağzını açınca başlıyor;
-Peröblem vordir...
-E var ya...Ama şahsen senin problemin var...Ağnamiysen, ağnatamiysen.
-Sen benim dilimi mi aliysen?
-E sen bana peröblem demeyip problem deyince sen benim dilimi mi aliy oliysan?
Kürdün problemi dilidir...
İmam arkadaşlar Kürtçeyi geliştirme ve daha fazla konuşulma adına adımlar üzerine adımlar atıyorlar.
Böylelikle açılım ile Türkçeyi daha fazla KONUŞAMAYIP daha fazla iletişimsizlik olsun ve iletişim nedenli sorun daha da artsın ve Kürtler daha fazla ikinci sınıf vatandaş olsun demekteler.
Doğrudur...bu bir açılımdır.
Türklerle Kürtlerin arasının açılması bakımından...
Açılımın önde gidenidir.
Türkiye de iyi bir Türkçe bilmemek ikinci sınıf vatandaş olmak demektir.
Kürt için de bu böyledir Alman için de İngiliz için de...
Ahmaklığın dibi yok...sokaktan topla.
Bakın esron ben doğduğum bölgenin dışında yaşıyor olsam da ordaki kadın hareketliliğinin yakın takipçisiyim. Sunduğunuz sözlerin içi boştur. Ulusal basın resimleri ile konuyu devam ettirip durmaktasınız. Şu anda o bölgede yüzyılın kadın hareketi startını çoktan vermiş durumda, ve de çok emin adımlarla kürt kadını yürüyor hakları için. ama bu durum siz ve hala devletin bu güne kadar çizdiği resme inancını sarsmamak için gözlerini kulaklarını kapatan, kendisine sunulana itiat etme başarısını elde etmiş, bu başarıyı kaybetmeme telaşında olan diğer bölgelerdeki kadınlar için ne anlam ifade eder orası ayrıdır.
Bu devlet politikaları ile ne türkün ne de kürdün dünyayı yakalama başarısının çok zayıf olacağını düşünüyorum. ama bu demek değildir ki o bölgedeki insanlar ellerini bağlayıp oturuyorlar. Sizler istemeseniz de, begenmeseniz de yola çıkan çoktan çıkmıştır. Mağara devri kapanmıştır. Benim varlığım da bunun naçizane örneğidir.
Yok, karşıdan gelen adamın tipine bakıyor millet, Kürt olduğunu anlıyor doğu dışında kalan yerlerde, halk bunlara, sokakta Kürt olduklarına kanaat getirince nanik yapıyor sokaklarda, gülüyor, çarşıya, sinemaya, parka sokulmuyor, otobüse alınmıyor...
Bunlar da hak ve özgürlük istiyor...
Es kaza Avrupa ülkelerinde yaşayanlar da, oranın sistemi nerden gelmiş nasıl gelişmiş, bilmeden anlamadan, aynı sonuçları uzaktan seyrettikleri ülkelerinde görmek için, orada öğrendikleri "özgürlük, hak, hukuk" gibi kavramları, işine gelmeyen örneklerden ayıklayıp bize burada sunuyor, beklerler ki yiyelim...
İngiltere'de yaşayıp, Almanya, Hollanda'da yaşayıp, o ülkenin dilini bilmeyen vatandaş varmış ki, özgürlük ve hak kelimeleriyle dile falan çomak sokmakta bir sakınca görmüyorlar...
Üstelik, bir tartışmanın olmazsa olmazı "soru-cevap" şekline gelindiğinde, cevapları verirken Sokratvari, Eflatunvari cümleler kurup, kendilerince açık olma özellikleri var, ki sadece kendine açıksan ve açıklıyorsan, karşıdaki seni anlamaz elbette...
Ondan sonra da anlaşılamıyoruz diye ağlarlar...
Aynı AKP'nin batı standartlarıyla seçilip, seçildiği standartları eleştirmesi ve iktidarda çaresiz edebiyatı yapması gibi...
Berbat bir döngü bu...
Pfff...
Sıkıldım...
Okudum okudum şunu gördüm..
Özgürlük, demokratik haklar, zaten onlar size hiç saldırmadılar, feodalizm yok orda zaten bu başka bir şey, apo aradan çıksın,hayır girsin, öyle bir dil yok yüzde hesabı yapalım, milyon tane kürtten oluşan mitingler, kürt diye bişey yok onlar dağ türküymüş...
Amerika dünyanın en karışık etnik gruplar topluluğundan oluşmasına rağmen,
son noktada ben Amerikalıyım diyebilen bir millet bilincine sahiptir.
Bu çimento yerine geçen bir milliyetçiliktir. Hiç bir şeyi efendice başaramasa da
en azından kendi temel taşlarını bir arada tutar.
Türkiye de milliyetçilik son derece aşındırılmış bir kavramdır.
Şu an iktidar olanların da istediği ve öngördüğü gibi, ayrıştırıcı bir yapıya sahiptir.
Vatanı bir bütün olarak görüp , her kesiminden gücüne katkı almak yerine, bir kısmını
diğerinden ötede tutmak yolunu seçmiştir. Dolayısı ile bu ideolojiyi benimseyen kişiler
sadece ırkçı ve kafatasçı olmak durumundadır. Ayrıştırıcıdırlar.
Oysa bunun başka bir tanımı da olabilir.
Vatanını seven ve bölünmemesi için çaba harcayan.
Kendisi gibi olmayanı öte tarafın evladı diye aşağılamayan.
Eline silahı alıp ötekini vurmayan.
Ve asıl düşmanın emperyalistler ve dayattıkları düzen olduğunu anlayabilen.
Neticede hepimiz bu vatanın evladıyız diyebilen bir tanımı.
Oyuna getirildiğimizin hiçbir biçimde anlaşılamaması
için herşeyi yapan bir baskı olduğunu biliyoruz.
Vatanımızı satanları , alanları ve kaymağı yalayanları da biliyoruz.
Ama..
Burada ise beğenmediğiniz bir ideoloji var , tek başına, örselenmiş ve ateşe atılmış.
Hala bu memleketi ayakta tutabilen, postumuzu kurda kuşa kaptırmayalım diye bağıran..
Kemalizim
Onun da hatası 1000 yıl yaşamayı beceremeyen birine ait olmaktır.
Anladım, ben sorunu algılayamıyorum siz algılıyorsunuz...
Sorum net: Benim algılayamadığım ve sizin algıladığınız sorun nedir, lütfen örnekleyerek yazar mısınız?
erson selam ,tek cümleyle özetlemek gerekirse DEMOKRATİK CUMHURİYET,SOSYAL DEVLET.tek cümle ne kadar bağlayıcılık kılıyor sence ..selamlar ve sevgiler.
Okudum okudum şunu gördüm..
Amerika dünyanın en karışık etnik gruplar topluluğundan oluşmasına rağmen,
son noktada ben Amerikalıyım diyebilen bir millet bilincine sahiptir.
Bu çimento yerine geçen bir milliyetçiliktir. Hiç bir şeyi efendice başaramasa da
en azından kendi temel taşlarını bir arada tutar.
Sadce amerika değil benzer onlarca devlet var yenidünyada. Ama hiç birbirleriyle uymayan yanlış bir örnek. Orda Amerka kavramı bir ırk olrak behsedilmiyor.
Vatanı bir bütün olarak görüp , her kesiminden gücüne katkı almak yerine, bir kısmını
diğerinden ötede tutmak yolunu seçmiştir. Dolayısı ile bu ideolojiyi benimseyen kişiler
sadece ırkçı ve kafatasçı olmak durumundadır. Ayrıştırıcıdırlar.
İnsanları olduğu gibi kabul etmek bence ayrıştırma değildir. Tam aksine bu insanları vatanla bağını kuvvetlendirmektir.
Oysa bunun başka bir tanımı da olabilir.
Vatanını seven ve bölünmemesi için çaba harcayan.
Kendisi gibi olmayanı öte tarafın evladı diye aşağılamayan.
Eline silahı alıp ötekini vurmayan.
Ve asıl düşmanın emperyalistler ve dayattıkları düzen olduğunu anlayabilen.
Neticede hepimiz bu vatanın evladıyız diyebilen bir tanımı.
Vatanımızı satanları , alanları ve kaymağı yalayanları da biliyoruz.
Bu görüşlerinizin altına imzamı atarım. Ancak bence bunu yolu Demokratikleşmeden, insan haklarından, özgürlüklerden geçer. Bunun yolu empatiden geçer. Bunun yolu insanları olduğu gibi kabulden geçer. Ben şuna eminim ki kürtlerin % 99 bu ülkeyi seviyor, birlikten yana, türklerle ve başkalarıyla hiçbir sorunu olmayan insanlardır. Sadece sorun bu ülkeyi bir kürt olarak sevmek istiyor. Kürtleri bölünme heveslisi, Başkalarına düşman, Irkçı, bilgisi ve eğtimsiz olarak düşünüyorsanız çok yanılıyorsunuz. Bu sorunun çözülmesi o kadar zor değil, hatta çok kolay yeter ki kafamızdaki onyargıları silelim. Yeterki binlerce yıldır birlikte yaşadığımız hala birlikte yaşadığımız insanlar anlayalım.
Yani ben- Kürt olmayan bir vatandaş olarak ben- demokratik bir cumhuriyet ve sosyal bir devlette yaşıyorum ama Kürtler yaşamıyor mu diyorsunuz?
Yani ben- Kürt olmayan bir vatandaş olarak ben- demokratik bir cumhuriyet ve sosyal bir devlette yaşıyorum ama Kürtler yaşamıyor mu diyorsunuz?
siz hiçmi tv.gazete okumuyormusunuz ,aslında size az ve öz olarak demokratik paketin size ne çağrıştığını bilebilmeniz yeterli olur kanısındayım .
ben farklı bir yerde yaşadığım zaman bir kürt olark sorun olmuyorsa
ve bu sorunda aynen devam edip gidiyorsa ne anlarsınız bu gidişatta
sorunun var olduğunu söylüyen hükümet başkanları .
onlardan farlı olarak bildiğiniz bir şey varsa teknoloi çağındayız ,
proelerinizi sunmaktan çekinmeyin ..
mesela dış göçlerin bir oyunumu dersin bilmem aslında hepimiz eşit şartlara sahibiz susun konuşmayın vatan hainliği yapmayınmı diyeceksiniz bilemem .
bazı nemalanan rant gurupları gibi çorba elden gitmesin diye gerçekleri ürtbas etmek istemek ürtbas olur anlamını getirmez bilginize .
bakın size bir tablo açıklıyacam ..beşbin "eşkiya zorba "nın varlığından söz ediyorlar hiç dikatinizi çektimi beş bini farz alıp yola çıkarsak .ve kırk bin insanın ölümünüde döşündügümüzde sizce kaç kez bu sorun bitmişte yeniden baş göstermiş oluyor ..kafa yormayın açıklıyorum (8)kez bitimş oluyor ama ne hikmetse halen devam ediyor ..bu bölece alıp başını gitmesimi doğru yoksa bir an ünce varsa hal çaresini düşünmekmi önemli ..
işte insani yaklaşım burada ön plana çıkıyor ?annaların göz yaşlarının ne demek olduğunu bilirmisin .
yahu merak edilmesin gerçekten ben bir kürt olarak bu ülkenin bölünmesinden zere kadar yana değilim ,zaten bölmekte mümkün değil yanlız bazı nemalanan rant guruplarınında ekmeklerne yağ sörmiyelim .servetlerine servet katmıyalım bir insan olarak hep birlikte bağırıp yaşasın kardeşlik kahrolsun kaleşlik diyelim bundan daha gözel ne olabilir .
soruna biraz fakıf olmak gerek sorunun varmı yokmu olduğunu anlamak için .
çok uzağada gerek yok 19.yy başlarından günümüze gelirse yeterli olur kanısındayım . selam ve sevgilerimle ..
Bölgesel özerklik ,konfederalizm ,anadilde eğitim falan felan derken...
Birileri alır başını gider.
Tıpkı, Ankara Barosu avukatlarından Medeni Ayhan’ın önderliğinde, bine yakın imzayla “Kürdistan Ulusal Sorunun Çözüm Bildirgesi” ni yayımlayanların önerisinde olduğu gibi:
“Çözüm, Kürt ulusunun ülkesini kurma sürecindedir.
Kürdistan’ın üzerine hüküm eden Kemalist ideolojili Türkiye devleti, batısına hüküm eden Baasçı ideolojili Suriye Arap devleti, ve doğusuna hüküm eden fundamentalist İran devleti ile yakın zamana kadar güneyine hüküm eden Baasçı-Saddamcı Irak devleti en katı totaliter sistemlerin ve ırkçı ideolojilerin sahibidir. Gerek Kürdistan’da ve gerekse ülkemizi sömürgeleştiren söz konusu ülkelerde var olan bütün gericilik ile sorunlar; vatanımızın sömürge statüsünde tutulmasının ve de totaliter-ırkçı sistemlerinin bünyesinden doğmaktadır. Kürdistan’ın kuruluşu, siyasi, ekonomik, sosyal, kültürel, demokratik gelişme ile istikrarı sağlarken, Ortadoğu’da gerçek kardeşleşme kültürünün ortaya çıkmasına yol açar.
Her halkın ulusal sorunu gibi, Kürt ulusal sorunu da; ülkesi Kürdistan’ın topraklarına, ulusuna ve iktidarını kurumsallaştırma mekanizması olan bağımsız devlet kurma üçlüsüne bağlıdır. Kürdistanilik yerine, Türkiyeliliği esas almak, siyasal iktidar hakkını ve Kürdistan ülkesini satışa çıkarmaktır. Bu yaklaşımla, tasfiye sürecine giren, can çekişen İttihatçı-Kemalizmi kurtarmaya yönelmek ve Kemalist referans ve kabulleri esas alarak, Kürdistan’ın diğer parçaları üzerinde sallanan gerici sömürgeci zulüm statükosunun temeli olan Lozan Antlaşması’nı ve Sadabat Paktı’nı yeniden üreterek sürdürmeye olanak sunmak Kürtlerin işi ve talebi değildir.”
http://kurdians.wordpress.com/2008/05/21/kurdistan-ve-dunya-kamuoyu-icin-kurdistan-ulusal-sorunun-cozum-bildirgesi/
Başbakan, NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen’e “Bedeli ne olursa olsun, biz bu süreçten geri adım atmayacağız” sözünü vermişti ya, işte o bedel, yukarıdaki bildirinin içeriğindedir!
sorular
- kürt ülkesinin kurulmasında senin için ne mani var
- ulus devletin öldüğü bir sosyo-politik durumda kürt ülkesi kurulsa ne olur kurulmasa ne olur
- 'eşeğe altın semer vursan eşek yine eşektir', hııı yanlış yere yazdım. en iyisi kalsın.
- kürt ülkesinin kurulmasını kimler ve neden istiyor
- 20 milyona yakın nüfusa sahip kürtler, kürt ülkesinin kurulmasını istiyor mu
- kürt ülkesinin kurulmasını istiyorlarsa sınırlarının nasıl belirlenmesini istiyorlar
- tarihsel devinim içinde bu devinimin mantığı nedir
- kürt ülkesi denilen yerde kaç türk yaşıyor
- 'gezmesek de görmesek de o köy bizim köyümüzdür' mü deniyor
- kürt ülkesinin kurulmasının halka yararı olacak mıdır
- kürt ülkesi kurulunca orada yaşayan herkes rahat yaşayabilecek mi
- bu ninnilerle daha ne kadar uyumayı düşünüyorsunuz
- kapitalizmin ekmeğine yağ sürüp altın tabakta ikram ediyor olabilir miyiz
- açılımın esas amacı ayrımcılığı körüklemek mi
- açılımın amacı savaş çanlarının çalmasını sağlamak mı
lütfen yazarlar bu sorulardan mana çıkarmasın. cevaplamak isteyen cevaplasın da geniş bir perspektifte görmeye çalışalım.
''Türkiye’yi etnik temelde yapılandırma bir emperyalist projedir.
Etnik ayrışma derinleşmekte, televizyon ekranlarından küçücük çocuklar düşman milletlerin mensuplarıymış gibi karşı karşıya getirilmektedir.
Etnik temelde örgütlenmenin meşrulaştırıldığı bir süreçten birlik değil, bölünme çıkar.
Atlantik ötesinden gelen yol haritasına göre adımlar atılmaktadır.
Türkiye Amerikan güdümünden ve AB kapısından kurtulmadan kendisine ait bir yol haritası çizme şansına sahip olamaz.''
Negri arkadaşımın sorularını kendi adıma cevaplıyorum.
-kürt ülkesinin kurulmasında senin için ne mani var
Benim için bir mani yok ,hatta memnun olurum .
Kürtler devlet kurabiliyorlarsa kursunlar ama islamcılar gibi takkiye yapmaktan vazgeçsinler.
- ulus devletin öldüğü bir sosyo-politik durumda kürt ülkesi kurulsa ne olur kurulmasa ne olur
Ulus devletin öldüğü falan yok küreselleşen emperyalizmin karşısında durabilmenin yegane yolu güçlü bir ulus devlet olabilmektir.
Küreselleşmenin merkezindeki emperyalist ülkeler kendi devletlerini güçlendirirken küreselleşmenin dışında kalan hedef ülkeleri etnik ve dini temelde bölerek parçalamakta ve kendileri dışındaki ulus devletleri yok etmektedirler.
- eşeğe altın semer vursan eşek yine eşektir', hııı yanlış yere yazdım. en iyisi kalsın.
Altın semer de altın semerdir,eşeğede vursan altın semerdir,altın semer vurulan eşeğin değeri artar.
ABD,İngiltere,AB,İsrail,Ermenistan,Silah üreticileri ve tacirleri ,Kürtlerin bir bölümü ve Türklerin az bir kısmı istiyorlar.
Kürtler'de birlik beraberlik yok.
Ne istediklerini bilmiyorlar ,binmişler bir alamate giderler kıyamete.
Dolmuşa binmişler ama rota belli değil duvaramı toslar nereye gider bilinmez ,ama yolculuklarının tehlikeli ve kanlı bir yolculuk olduğu kaza yapma ve can kaybının çok olacağını öngörmelerini isterim.
- kürt ülkesinin kurulmasını istiyorlarsa sınırlarının nasıl belirlenmesini istiyorlar
Harita Atlantik ötesinde çizilmiş zaten onlar burda aktörlerden biri olarak rollerini oynamaktalar ,sınırları belirleme şansları yok.
Dünyadaki sömürü sisteminin dayatmasıdır, daha önce Sevr'de ortaya konmuş ,Lozan'da değişime uğramış senaryonun yeniden gündeme konulmasıdır.
Çok Türk yaşıyor ,tüm devlet görevlileri Türk ,ayrıca Aleviler 'de Türk'tür,birde Kürtleştirilmiş Türkler var .
Köy bizim ise gezmesekte görmesekte bizimdir.
Gezmek görmek isteyen gider gezer görür,ben doğmuş olduğum köye hiç gitmemişte olsam o köy benim köyümdür.
Olmaz savaşın yaygınlaşmasına ve süreklilik kazanmasına neden olacaktır.
Oradakiler rahat yaşamayacaklar ,bölgesel , coğrafi ve siyasal konjonktör buna izin vermeyecektir.
Ben hiç televizyon seyretmem.
Korkulu rüya görmektense uyanık kalmayı tercih ederim ama halkımız uyutulmaya devam edecektir.
Olabilirsiniz ,dikkatli olmanı ve olanın bitenin ve gelmekte olanın farkına varmanızı umarım ,düşüncelerinizi daima sorgulayınız.
Evet ayrımcılık yapılması ve halkı bölmeyi amaçlamaktadır.
Kendimiz açılmadıktan sonra birilerinin zorlaması ile fazla açıklara gidersek boğuluruz.
Çanlar kimin için çalıyor ,çanları çaldırtanlar kimlerdir?
prometheus4517
22-09-2009, 16:18
güzel sorular negri teşekkürler. ben de kendi adıma cevaplayayım.
sorular
- kürt ülkesinin kurulmasında senin için ne mani var
bir mani yokmuş gibi görünmesede ilerisi düşünüldüğünde türkiyeyle yapılacak olan savaşın sıçarama tahtası olacak. o savaşta strateji olara 1-0 yenik başlamış olacağız.
ulus devletin öldüğü falan yok. sadece senin için ölmesi gerekiyor ki daha kolay zaptedilebilesin. ulus devleti öldür diyenler kendi ülkelerinde ulusallığı hep ön planda tutanlardır.
- 'eşeğe altın semer vursan eşek yine eşektir', hııı yanlış yere yazdım. en iyisi kalsın.
konuyla alakasız olmasını dilerdim. karşı tezim: türk kürt kardeştir, emperyalizm kalleştir.
1.soruda cevabı var. kürtlerin çoğunluğunun istemediği biliniyor. kurulmasını isteyenlerde daha çok para kazanılacağı için istemektedirler. kürt sevgisi ile bir alakası yoktur.
onlara sormak lazım. ben şimdiye kadar o kadar kürt tanıdığımdan sadece iki tanesinden kurulması yönünde cümleler duydum. ki kurulsa çoğunluk batıda iskan ettiği yerleri terk etmeyecek. işler karışacak yani.
sınırları nato tarafından belirlenmiştir. ve nato toplantılarında duvarlara yansıtılmıştır.
mantığı şudur: 20 yüzyılın başında gerçekleştirilemeyen hedefler 21. yüzyılda gerçekleştirilecektir.
birbirimizin içindeyiz. bu tür ayrımlara gitmek mantıksızdır. peki ben dersem ailesi karışık olanlar napıcak. türk kürt evlilikleri yaygındır. bu aileler ne yapacak.?
hep dendi.
olmayacaktır.
ilk birkaç yıl belki on yıl için mümkün fakat sonrasında pişmanlık fayda etmeyecektir.
uyuyanlara sormak lazım.
kesinlikle öyle.
evet
tam olarak doğru değil. savaş çanlarının çalması daha sonraki aşamalarda olacaktır.
lütfen yazarlar bu sorulardan mana çıkarmasın. cevaplamak isteyen cevaplasın da geniş bir perspektifte görmeye çalışalım.
saygılar.
Ulus devletin öldüğü falan yok küreselleşen emperyalizmin karşısında durabilmenin yegane yolu güçlü bir ulus devlet olabilmektir.
Küreselleşmenin merkezindeki emperyalist ülkeler kendi devletlerini güçlendirirken küreselleşmenin dışında kalan hedef ülkeleri etnik ve dini temelde bölerek parçalamakta ve kendileri dışındaki ulus devletleri yok etmektedirler.
emperyalizmle kapitalizm farkını ortaya koyarak başlayalım istersen. emperyalizm ulus devleti dayanak olarak alırken kapitalizm ulus devleti aşmaya çalışan aşan bir ifadedir. emperyalizme yönelik ifaden tamamen yanlış. çağımız koşullarında ulus devlet kavramı tamamen yıkılmış bir kavram. yıkıldığını anlamak için egemenlerin kimler olduğuna bakmak gerekir. egemen olan para ve bu parayı elinde bulunduran kapitalislerdir. ortada kapitalin karşısında dayanaksız sınırlar varken hangi ulus devletten söz ediyorsun. ulus devlet, dilaver 'ben giderim adım kalır' demiş gitmiştir.
hadi bunu geçtik diyelim. kapitalizmin -senin tabirinle emperyalizmin- devleti yok. kapitalizmin amacı için kullandığı ülkeleri onların ülkesi olarak nitelemek de yanlış olur, çünkü kapitalizm o ülkeleri terk ettiği anda o ülkeler aciz kalır. NATO, WB ve UN gibi kurumları kullanarak daha da güçlü hale gelmiştir. kapitalizm, sınırlar içerisinde kalsa kapitalizm denmez. kapitalizm bir din, mezhep, ulus veya etnik grup değil paranın, ulusüstü kurumların ve militarizmin gücünü kullanan sınır tanımayan bir ifade olarak da anlamlandırılabilir.
Dünyadaki sömürü sisteminin dayatmasıdır, daha önce Sevr'de ortaya konmuş ,Lozan'da değişime uğramış senaryonun yeniden gündeme konulmasıdır.
sömürü sisteminin dayatması mı? kürtler gönüllü olarak kürt ülkesinin kurulmasını istemiyorlar mı? referandum mu yaptın?
sorun kapitalizmin istekleri ve insanların eylemleri olarak ele alındığında anlam kazanır. Emine Ayna, bir demecinde 'bu son açılım' diyerek artık tahammülleri olmadığını ortaya koymuştur. bu demecin başka anlamı da var. 'bize istediğimizi vermezseniz, büyük bir savaş çıkacak' demek oluyor. işte zurnanın son deliğinin söyledikleri ile ulaşacağımız sonuç; kürt-türk savaşı yakındır, barış istiyorsanız savaşa hazır olun. en olası sonuç olarak savaşı görmek yanlış olmaz. çünkü kürtlerin istedikleri harfi harfine yerine getirilmezse tatmin olacağa benzemiyorlar. iki taraf da olanca hızıyla çözümsüzlük için elini taşın altına koyuyor. ne tc somut önerilerle geliyor ne kürtler biz de adım atarız diyor.
bu konuları çok tartışmak herkese zarar veriyor. dilaver örneğinde yaşadığımız gibi. son safhada afa değil işe bakıp herkes safını belirleyecektir. bu tür tartışmalar sizleri birbirinize düşürmekten başka bir anlama gelmiyor. bu aşamada izleyip okuyarak son adımda kararınızı vermenizi tavsiye ediyorum.
TomSawyer
22-09-2009, 16:51
daha çok destek almak adına yapılan tipik akp dönekliği..
her şehit haberi gelince başbakanımız meydanlarda boy gösterip
"artık bu acılar bitsin, analarımız ağlamasın"diyor..
sal bakalım tskyı kuzey ırak'a analar ağlıyor mu?;)
Negri kardeşim önce kapitalizm sonra emperyalizm sen kavramları ters çevirmişsin.
Kavramların ters olunca da anlatımında ters oluyor.
prometheus4517
22-09-2009, 17:06
sn negri anladığım kadarıyla distopyacı bir yaklaşımınız var. herşey bitmiştir o zaman. ulus devletler kalmadıysa. bizim konuşamız da boşunadır:) kaldı ki, kapitalizm veya onun saldırganı olan -kapitalizm ve emperyalizm tanımlamanıza bir açıklık getirmiş olayım- emperyalizm gerçekten ulus devletleri bitirmiş olsaydı, şu an dünya üzerinde sınırlar kalkmış, bütün dünya tek dil tek para birimi ve tek devlet sistemiyle yönetiliyor olurdu. ki amaçlanan da budur ve bu amacın gerçekleşmesi biraz imkansız gibi görünüyor.
çini rusyayı iyi incelemenizi tavsiye ederim. siz tamamen batı gözlüğüyle bakıyorsunuz olaya, buna batı küstahlığı da derler ama siz üstünüze alınmayın lütfen. açılımı şudur. batılı kapital devleri herşeyi kendilerinin yönettiğini, ulus gibi kavramların artık tarihin çöplüğüne attıklarını bundan sonra tek gücün ticaret ve para olduğunu sürekli sayıklar dururlar. maalesef bizde de bu zokayı yiyenler mevcuttur. halen batı ordularının dışında güçlü orduların da bulunması bile tek başına bu söyleme bir tezattır aslında. ama görmezler.
tc diye adlandırdığınız güç bir avuç çapulcunun batılı devletlerin desteğiyle ve içeride hükümetin ihanetiyle kürtçüler karşısında boyun eğeceğini zannediyorsanız, bir hayli yanılgı içindesinizdir. buyrun savaş çıksın görelim sonuç ne oluyormuş, kürtçüler kullanıldıklarının farkındalar ve bunun sonunda kurtulamayacaklarını biliyorlar. o yüzden ne kadar arsız olurlarsa sonlarını o kadar geçiktirecekler. istedikleri sadece biraz daha yaşamak. dünya zevklerinden faydalanmak. yoksa kürt halklarının kaderiymiş ezilmişmiş falanmış filanmış hikaye bunlar. kürtleri en çok ezen yine kürt ağadır, eşkiyadır, teröristtir.
ayrıyetten tc diye adlandırdığınız güç tarihten 16 tane devleti kendisi yıkmıştır ve yerine yeni devleti kendisi kurmuştur. hiç merak etmeyin, recep tayyip tc side bu kervana katılsa tarih açısından çok büyük bir değişiklik olmaz. arada olan kullanılan azınlıklara olur. yanlış olur, yazık olur. doğanın kanunu bu gözünü açmazsan büyükler seni yutar. kürtler böyle devam ederse gelecekte yok olacaklar. herşey gayet açıktır.
emperyalizmle kapitalizm farkını ortaya koyarak başlayalım istersen. emperyalizm ulus devleti dayanak olarak alırken kapitalizm ulus devleti aşmaya çalışan aşan bir ifadedir. emperyalizme yönelik ifaden tamamen yanlış. çağımız koşullarında ulus devlet kavramı tamamen yıkılmış bir kavram. yıkıldığını anlamak için egemenlerin kimler olduğuna bakmak gerekir. egemen olan para ve bu parayı elinde bulunduran kapitalislerdir. ortada kapitalin karşısında dayanaksız sınırlar varken hangi ulus devletten söz ediyorsun. ulus devlet, dilaver 'ben giderim adım kalır' demiş gitmiştir.
hadi bunu geçtik diyelim. kapitalizmin -senin tabirinle emperyalizmin- devleti yok. kapitalizmin amacı için kullandığı ülkeleri onların ülkesi olarak nitelemek de yanlış olur, çünkü kapitalizm o ülkeleri terk ettiği anda o ülkeler aciz kalır. NATO, WB ve UN gibi kurumları kullanarak daha da güçlü hale gelmiştir. kapitalizm, sınırlar içerisinde kalsa kapitalizm denmez. kapitalizm bir din, mezhep, ulus veya etnik grup değil paranın, ulusüstü kurumların ve militarizmin gücünü kullanan sınır tanımayan bir ifade olarak da anlamlandırılabilir.
sömürü sisteminin dayatması mı? kürtler gönüllü olarak kürt ülkesinin kurulmasını istemiyorlar mı? referandum mu yaptın?
sorun kapitalizmin istekleri ve insanların eylemleri olarak ele alındığında anlam kazanır. Emine Ayna, bir demecinde 'bu son açılım' diyerek artık tahammülleri olmadığını ortaya koymuştur. bu demecin başka anlamı da var. 'bize istediğimizi vermezseniz, büyük bir savaş çıkacak' demek oluyor. işte zurnanın son deliğinin söyledikleri ile ulaşacağımız sonuç; kürt-türk savaşı yakındır, barış istiyorsanız savaşa hazır olun. en olası sonuç olarak savaşı görmek yanlış olmaz. çünkü kürtlerin istedikleri harfi harfine yerine getirilmezse tatmin olacağa benzemiyorlar. iki taraf da olanca hızıyla çözümsüzlük için elini taşın altına koyuyor. ne tc somut önerilerle geliyor ne kürtler biz de adım atarız diyor.
bu konuları çok tartışmak herkese zarar veriyor. dilaver örneğinde yaşadığımız gibi. son safhada afa değil işe bakıp herkes safını belirleyecektir. bu tür tartışmalar sizleri birbirinize düşürmekten başka bir anlama gelmiyor. bu aşamada izleyip okuyarak son adımda kararınızı vermenizi tavsiye ediyorum.
Emine Ayna, bir demecinde 'bu son açılım' diyerek artık tahammülleri olmadığını ortaya koymuştur. bu demecin başka anlamı da var. 'bize istediğimizi vermezseniz, büyük bir savaş çıkacak' demek oluyor. işte zurnanın son deliğinin söyledikleri ile ulaşacağımız sonuç; kürt-türk savaşı yakındır, barış istiyorsanız savaşa hazır olun. en olası sonuç olarak savaşı görmek yanlış olmaz. çünkü kürtlerin istedikleri harfi harfine yerine getirilmezse tatmin olacağa benzemiyorlar. iki taraf da olanca hızıyla çözümsüzlük için elini taşın altına koyuyor. ne tc somut önerilerle geliyor ne kürtler biz de adım atarız diyor.
Emine Ayna güzel söylemiş de, her isteyene her istediğini vermezler öyle...
Kürtler diye tüm Kürtleri bir kefeye koymak için kim referandum yapmış ayrıca...
Benim tanıdığım Kürtler, olası bir Kürdistan'ın ağalarca yönetilecek bir ezik ülke olacağına çok eminler...
Bu iletide Kürtler diye bahsedilen PKKsever Kürtler bence...
Çoğu Kürt safını belirlemiş durumda olmasa zaten, şimdiye kadar iç savaş çoktan çıkardı...
Ülkede savaş çıkarmak sitede Dilâver'in çıkardığı savaştan azıcık farklı durumları içine alır...
''türkiye’yi etnik temelde yapılandırma bir emperyalist projedir.
etnik ayrışma derinleşmekte, televizyon ekranlarından küçücük çocuklar düşman milletlerin mensuplarıymış gibi karşı karşıya getirilmektedir.
etnik temelde örgütlenmenin meşrulaştırıldığı bir süreçten birlik değil, bölünme çıkar.
atlantik ötesinden gelen yol haritasına göre adımlar atılmaktadır.
türkiye amerikan güdümünden ve ab kapısından kurtulmadan kendisine ait bir yol haritası çizme şansına sahip olamaz.''
negri arkadaşımın sorularını kendi adıma cevaplıyorum.
-kürt ülkesinin kurulmasında senin için ne mani var
benim için bir mani yok ,hatta memnun olurum .
kürtler devlet kurabiliyorlarsa kursunlar ama islamcılar gibi takkiye yapmaktan vazgeçsinler.
ulus devletin öldüğü falan yok küreselleşen emperyalizmin karşısında durabilmenin yegane yolu güçlü bir ulus devlet olabilmektir.
küreselleşmenin merkezindeki emperyalist ülkeler kendi devletlerini güçlendirirken küreselleşmenin dışında kalan hedef ülkeleri etnik ve dini temelde bölerek parçalamakta ve kendileri dışındaki ulus devletleri yok etmektedirler.
- eşeğe altın semer vursan eşek yine eşektir', hııı yanlış yere yazdım. En iyisi kalsın.
altın semer de altın semerdir,eşeğede vursan altın semerdir,altın semer vurulan eşeğin değeri artar.
abd,İngiltere,ab,İsrail,ermenistan,silah üreticileri ve tacirleri ,kürtlerin bir bölümü ve türklerin az bir kısmı istiyorlar.
kürtler'de birlik beraberlik yok.
ne istediklerini bilmiyorlar ,binmişler bir alamate giderler kıyamete.
dolmuşa binmişler ama rota belli değil duvaramı toslar nereye gider bilinmez ,ama yolculuklarının tehlikeli ve kanlı bir yolculuk olduğu kaza yapma ve can kaybının çok olacağını öngörmelerini isterim.
selamlar ,aydoe arkadaş .çok ilerilere gitmeye gerek yok,feodal yapıyı körükliyenler kimlerdi 1955 tüm güneydoğu ileri dahil olmak özere ağalık sistemini kimler getirti ,neden ve sebeplerini sorgulamadan salt bakışla içinde çıkılmaz hal alabilmekte ..
birini ütekine düşman etme anlayışı sorunu dahada kangerenteştirip günümüze dek getirildi .
harita atlantik ötesinde çizilmiş zaten onlar burda aktörlerden biri olarak rollerini oynamaktalar ,sınırları belirleme şansları yok.
dünyadaki sömürü sisteminin dayatmasıdır, daha önce sevr'de ortaya konmuş ,lozan'da değişime uğramış senaryonun yeniden gündeme konulmasıdır.
servden söz edildigi zaman ,servesi unutmamak gerek .
Çok türk yaşıyor ,tüm devlet görevlileri türk ,ayrıca aleviler 'de türk'tür,birde kürtleştirilmiş türkler var .
evet katılmakla birlikte sadece kürtler yaşıyor demek anlamlı değil ,ama unutulmamalıki 1939 ,lara göz atığımız zaman neden ve sebpleri aşikardır.açıkçası folklorik yaklaşımlarla sorunu erteletmek ilerde zaman neyi göstercek konusu ünem arz edmektedir .baktığımızda karadenizin özelikle trabzonun halkı başta yunanistan olmak özere moldovya fransa (marsilya'ya )göçleri ama zorunlu ama vatanını bile bile bırakıp akın akın gitikleri bilinmektedir ..pontusla endekslemek gerçeği gözaardı etmektir ..
köy bizim ise gezmesekte görmesekte bizimdir.
gezmek görmek isteyen gider gezer görür,ben doğmuş olduğum köye hiç gitmemişte olsam o köy benim köyümdür.
can alıcı noktalardan bir tanesidir aslında ,oturup aynaya bakmak gerek bu durumda farklılıkları sindirememenin sonuş ilişkisidir bence .
olmaz savaşın yaygınlaşmasına ve süreklilik kazanmasına neden olacaktır.
alsana bir kürt devleti denilsede kimsenin ver diyeceğine inanmıyorum .devletleşme uluşumunu basit değerlendirmemek lazım ,onun için savaşa felanda gerek yok ..
oradakiler rahat yaşamayacaklar ,bölgesel , coğrafi ve siyasal konjonktör buna izin vermeyecektir.
olmaz ama olsada siyasal konjonktörü bu günden sonra kimse takmaz sanırım ,sebep sonuç ilişkileri deginimlerle açıklık kazanır .
ben hiç televizyon seyretmem.
korkulu rüya görmektense uyanık kalmayı tercih ederim ama halkımız uyutulmaya devam edecektir.
olabilirsiniz ,dikkatli olmanı ve olanın bitenin ve gelmekte olanın farkına varmanızı umarım ,düşüncelerinizi daima sorgulayınız.
evet ayrımcılık yapılması ve halkı bölmeyi amaçlamaktadır.
kendimiz açılmadıktan sonra birilerinin zorlaması ile fazla açıklara gidersek boğuluruz.
bilakis halkların birlik ve bütünlügünü sağlıyacatır ,en başta ne benim nede ben gibi olmıyanla ne tür bir sorunum olabilirki .soryn tamamen sistem sorunudur ,vatandaşın vatandaşla hiç bir sorunu yoktur .batısıyla doğusuyla ne tür sorunu olabilir ..nemalanan bazı kesimin kışkırtma ve dayatması olmasa vatandaşın vatandaşla hiç bir sorunu olmaz.
Çanlar kimin için çalıyor ,çanları çaldırtanlar kimlerdir?
Çanlar ÇiĞirtkanlar olmadan kendİ kendİmİmİze bİrlİktelİk saĞliyalim ..selam ve sevgİlerİmle..
Önce alıntı yaptığım bölümü iyi oku.
emperyalizmle kapitalizm farkını ortaya koyarak başlayalım istersen. emperyalizm ulus devleti dayanak olarak alırken kapitalizm ulus devleti aşmaya çalışan aşan bir ifadedir.
Negri kardeşim önce kapitalizm sonra emperyalizm sen kavramları ters çevirmişsin.
Kavramların ters olunca da anlatımında ters oluyor.
kavramları düzleştirelim. kuaförlüğüm yoktur. ama deneyeyim. önce Türk Dil Kurumunun tanımıyla başlayıp kavramın neye dönüştüğünü anlatalım.
Bir milletin başka bir milleti siyasi ve ekonomik egemenliği altına alarak yayılması veya yayılmayı istemesi, yayılmacılık
yukarıda kara kara yazan bölümde ifade edileni okudun mu? heh tamam. devam edelim. önce toz bulutuyduk sonra yer kabuğu soğudu. affedersin kafa başka şeylere kaydı. orada yazanları iyi okuduysan kısaca anlatacağım ve anlayacaksın. emperyalizmin olması için 'bir milletin başka bir milleti siyasi ve ekonomik olarak sömürmesi' gerekiyor dediğinden dolayı eğer ulus devlet yoksa emperyalizm de yoktur. eğer bir dünya devleti varsa emperyalizmden söz edilemez, imparatorluktan söz edilir. anlaşıldı mı aydoe 'kardeşim'? ben senin kardeşin değilim.
Kapitalizm ise -sermayenin sınır tanımamasını ve sınırları aşmasını referans alarak- ulus devleti aşan bir ifadedir. bugün imparatorluk içinde kapitalizmin hükümranlığı altında ezilmekteyiz. ne siyasi ne de ekonomik olarak bir ulus devlet bir başka ulus devleti sömürmemektedir. burada sözü edilen ulus devlet sadece adıyla var olan fakat hiçbir hükmü olmayan paranın gücü karşısında yok olmuş ulus devlet olup 'yinede şahlanıyor aman, kolbaşının yandım da kır atı' diye türküler yakacağın ulus devleti değildir.
kavramları düzleştirdiğimize göre sorun kalmadığını düşünüyorum.
emperyalizm gerçekten ulus devletleri bitirmiş olsaydı, şu an dünya üzerinde sınırlar kalkmış, bütün dünya tek dil tek para birimi ve tek devlet sistemiyle yönetiliyor olurdu. ki amaçlanan da budur ve bu amacın gerçekleşmesi biraz imkansız gibi görünüyor.
bir önceki öesajımda senin tanımladığının imparatorluk olduğunu emperyalizm olmadığını açıkladım. 'amaçlanan nedir?' sorusuna yanıt arayalım. sen bir kapitalistsin. sermayenin önünde her kapı açılırken bir dünya devleti olmasını ister miydin? duyamadım, biraz yüksek sesle yanıtlar mısın? kapitalin artması yani sermaye birikiminin sağlanması için tek devlet tek dil olmaması şartı olduğunu unutmayalım. sermayenin önünde sınır yokken ve ülkeleri siyasi ve ekonomik anlamda yönetebiliyorken neden tek devlete dönüştürmeyi düşünsünler? bu şekilde ülkeleri daha fazla sömürebilecekken neden pastadaki payından ödün versin? akıl mantık işi mi?
maalesef bizde de bu zokayı yiyenler mevcuttur.
o zokayı ben de yuttum. tadı güzeldir, insanın içini ferahlatırken beynine e vitamini, b6 ve b12 vitamini etkisi yapıyor.
çini rusyayı iyi incelemenizi tavsiye ederim.
çin ve rusya'yı incelediğimizde kaptalizm dışında bir şey görebiliyor musun? çin ve rusyayı ulus devlet olarak mı görüyorsun?
tc diye adlandırdığınız güç bir avuç çapulcunun batılı devletlerin desteğiyle ve içeride hükümetin ihanetiyle kürtçüler karşısında boyun eğeceğini zannediyorsanız, bir hayli yanılgı içindesinizdir.
bu ülkenin bölünüp bölünmemesi benim için önem arz etmiyor. çözümsüzlüğün bilinçli olarak getirileceğini düşünüyorum. savaş ya da büyük eylemlerin gerçekleşmesi en olası durum gibi görünüyor. yanılıyor da olabilirim. TC'nin bir güç olduğu konusunda hemfikiriz, zayıf bir güç olduğu konusunda eminim hemfikir değiliz.
sen bu yolda devam edersen savaşta ilk şehit olma şerefine nail olabilirsin. sana bu ülkünde başarılar dilerim.
Emine Ayna güzel söylemiş de, her isteyene her istediğini vermezler öyle...
Kürtler diye tüm Kürtleri bir kefeye koymak için kim referandum yapmış ayrıca...
Benim tanıdığım Kürtler, olası bir Kürdistan'ın ağalarca yönetilecek bir ezik ülke olacağına çok eminler...
Bu iletide Kürtler diye bahsedilen PKKsever Kürtler bence...
Çoğu Kürt safını belirlemiş durumda olmasa zaten, şimdiye kadar iç savaş çoktan çıkardı...
Ülkede savaş çıkarmak sitede Dilâver'in çıkardığı savaştan azıcık farklı durumları içine alır...
- kürt ülkesinin kurulmasını kimler ve neden istiyor[/B]
bak bu soruyu sormuşum. cevap aramışsın. şu an kaç kürt istiyor? güneydoğudaki kürtlerin çoğu, istanbul, mersin, adana, izmir ve antalya'daki kürtlerin önemli bir kısmı istiyor. bir kaç ara cümle ekleyerek devam edeyim. bu ülkede kürtlerin hepsi başka bir ülke istese dahi birileri istemedikten sonra savaş çıkmaz. diğer yandan yakın tarihte bir savaş hali vardı. pkk ile yapılan mücadele bir savaştı. bir savaş ya da çatışma ortamında çocuklarının, kardeşlerinin ya da babalarının öldüğünü gören kürtler nefret duygusu ile beslenip başka bir ülkenin kurulmasını istememiş olsalar dahi çatışmalara o veya bu şekilde destekçi ya da katılımcı olacaklardır. sen babanı her ne sebeple olursa olsun öldüren bir insana hangi gözle bakarsın? biraz bunu düşün. kürtlerin bir kısmı neden pkkyi destekler hale gelmiştir? biraz bunu da düşün. sohbet ettiğim bir insan bir konuşmamızda şunları söylemişti. 'kürtler vallahi sabırlı millet. adamın evine giriyorlar, karısının ve kızının orasını burasını elliyorlar adamın gıgı çıkmıyor. ben olsam o askerin anası bellerdim.' ne demek istediğimi anlamışsındır.
Ben hiç TDk sözlüğü okumamıştım ,küçükken ben emperyalizm kapitalizmin en yüksek aşamasıdır diye öğrenmiştim öylece kalmıştı aklımda iyi oldu bundan sonra kavramların anlamını TDK den öğrenirim.
İmparatorluk?
Sömürgecilik?
Kapitalizm?
Emperyalizm?
Gibi kavramları iyi bilmek gerekir TDK dan bakarım bundan sonra!
Zaten Amerika'da Irak'ı işgal etmedi ,Afganistan'da da savaş falan sürmüyor bunlar asparagas haberler.
Dünya devleti kurulmuşta benim haberim yok çağın çok gerisinde kalmışım ne yapayım!
bak bu soruyu sormuşum. cevap aramışsın. şu an kaç kürt istiyor? güneydoğudaki kürtlerin çoğu, istanbul, mersin, adana, izmir ve antalya'daki kürtlerin önemli bir kısmı istiyor. bir kaç ara cümle ekleyerek devam edeyim. bu ülkede kürtlerin hepsi başka bir ülke istese dahi birileri istemedikten sonra savaş çıkmaz. diğer yandan yakın tarihte bir savaş hali vardı. pkk ile yapılan mücadele bir savaştı. bir savaş ya da çatışma ortamında çocuklarının, kardeşlerinin ya da babalarının öldüğünü gören kürtler nefret duygusu ile beslenip başka bir ülkenin kurulmasını istememiş olsalar dahi çatışmalara o veya bu şekilde destekçi ya da katılımcı olacaklardır. sen babanı her ne sebeple olursa olsun öldüren bir insana hangi gözle bakarsın? biraz bunu düşün. kürtlerin bir kısmı neden pkkyi destekler hale gelmiştir? biraz bunu da düşün. sohbet ettiğim bir insan bir konuşmamızda şunları söylemişti. 'kürtler vallahi sabırlı millet. adamın evine giriyorlar, karısının ve kızının orasını burasını elliyorlar adamın gıgı çıkmıyor. ben olsam o askerin anası bellerdim.' ne demek istediğimi anlamışsındır.
Öyle bir anlatmışsın ki, TSK özür dilese yetmez, bir de kapı kapı gezip her Türk kürtlerden özür dilemeli demediğine şükretmelyiz herhalde...
Mantığımız çok başka işliyor...
sen babanı her ne sebeple olursa olsun öldüren bir insana hangi gözle bakarsın?
Her ne sebeple... Anahtar kelime bu... Sebep çok önemli benim değerlendirme yapmam için ama senin yazışından belli ki, sebep önemli değil...
Benim babam çıkmışsa dağa ve önüne gelene kurşun sıkıyorsa, bebekleri falan öldürüyorsa, böyle babam olduğuna üzülürüm öncelikle tabii olarak...
'kürtler vallahi sabırlı millet. adamın evine giriyorlar, karısının ve kızının orasını burasını elliyorlar adamın gıgı çıkmıyor. ben olsam o askerin anası bellerdim.'
Gibi arabesk yaklaşımlar, hiç bir Kürtün PKK sempatizanı olmasını temize çıkarmaz...
Sanki doğu kapalı bir bölge, oraya giden her asker, bir punduna getirip de şu Kürtlerin evini basıp karılarını mıncıklasam, diyor...
Sebep bu mu idi? Bu olaylardan Kürdün sabrı taştı, bebek çoluk çocuk demeden önüne gelen Kürt olmayanı öldürmede buldu çareyi öyle mi?
Bütün Kürtlerin de sizin bu bakış açınıza sahip olduğunu ileri sürecekseniz utanmasanız...
Bütün Kürtler böyledir, böyle düşünür, demeye çalışmanız boşuna... Bu olaylar dolayısıyla Kürt olmaktan utanan çok, biliyorum...
Ha söylemeyi unutmuşum, bana da bir sohbette bir Kürt arkadaşım şöyle demişti:
Buyrun Kürdistan kuruldu ama bu ülke vatandaşı olana Türkiye vize uygulayacak deseler, iki milyon Kürt bulamazlar ortada...
Buyrun Kürdistan kuruldu ama bu ülke vatandaşı olana Türkiye vize uygulayacak deseler, iki milyon Kürt bulamazlar ortada...
nasıl aklıma gelmedi hayret ,aslında en ünemlisi kürtlerin var olduğunu ortaya koymak bir şereftir ..yavuzlardan idris-i bitlis'i-lere bıyıklı mehmet paşadan "kızıl abdulhamitin aşiret okularına ,yakın dönemde ego tatminiyle söylenen KART KURT sölemlerine rahmen. kürdün varlığını ortaya koyabilmek ne demek sizin taktirinize bırakırım sevgili erson .size içten bir tavsiyem ülke bölünüyor savsatalarına kapılmadan ,tam tersi çelikleşmiş bir vaziyete bir birine kenetlenen ve bir o kadarda göçlenen bir ülke olacağız ortadoğuda ,yeterki bu kardeşlik ortamını el ele verip sağlıyabilelim .ama sözde değil özde bir kardeşlik olsun ,ondan sonra varsın 77 diyar mekanım olsun .zaman en iyi ilaçtır ,selam ve sevgilerimle .
.size içten bir tavsiyem ülke bölünüyor savsatalarına kapılmadan ,tam tersi çelikleşmiş bir vaziyete bir birine kenetlenen ve bir o kadarda göçlenen bir ülke olacağız ortadoğuda ,yeterki bu kardeşlik ortamını el ele verip sağlıyabilelim .ama sözde değil özde bir kardeşlik olsun ,ondan sonra varsın 77 diyar mekanım olsun .zaman en iyi ilaçtır ,selam ve sevgilerimle .
Valla Rodof,
Benim, tanıdığım Kürtlerle hiç bir zaman hiç bir problemim olmadı...
PKK haklı, tarzında konuşan bir Kürt ise, gözümde H.Dink ölmeyi hak etti diyen bir Türkle aynı yerde...
Benim için milliyet ya da ırklar yoktur...
Hangi Kürdün ne dediğiyle ilgilenirim bu konuda...
PKK'ya en ufak, ucundan kıyısından haklılık bağışlamaya kalkan, empati yapmaya çalışan, ister Kürt olsun, ister Türk, ister Avrupalı, benim ölçülerimde "insan" sınıfına girmez...
Ben hiç TDk sözlüğü okumamıştım ,küçükken ben emperyalizm kapitalizmin en yüksek aşamasıdır diye öğrenmiştim öylece kalmıştı aklımda iyi oldu bundan sonra kavramların anlamını TDK den öğrenirim.
İmparatorluk?
Sömürgecilik?
Kapitalizm?
Emperyalizm?
Gibi kavramları iyi bilmek gerekir TDK dan bakarım bundan sonra!
Zaten Amerika'da Irak'ı işgal etmedi ,Afganistan'da da savaş falan sürmüyor bunlar asparagas haberler.
Dünya devleti kurulmuşta benim haberim yok çağın çok gerisinde kalmışım ne yapayım!
oku oku oku yaradan rabbinin adıyla oku ve unutma.
kapitalizm bir din, mezhep, ulus veya etnik grup değil paranın, ulusüstü kurumların ve militarizmingücünü kullanan sınır tanımayan bir ifade olarak da anlamlandırılabilir.
http://www.turandursun.com/forumlar/showpost.php?p=236946&postcount=165
yazdıklarım seni bilgilendirmediyse özür dilerim. hala bu cevabın neyi anlattığını anlamış değilim?
yazdıklarım seni bilgilendirmediyse özür dilerim. hala bu cevabın neyi anlattığını anlamış değilim?
Senden dinlediklerimle benim gördüğüm bildiğim ilgisiz...
Öyle bir anlatmışsın ki, TSK özür dilese yetmez, bir de kapı kapı gezip her Türk kürtlerden özür dilemeli demediğine şükretmelyiz herhalde...
Her ne sebeple... Anahtar kelime bu... Sebep çok önemli benim değerlendirme yapmam için ama senin yazışından belli ki, sebep önemli değil...
Benim babam çıkmışsa dağa ve önüne gelene kurşun sıkıyorsa, bebekleri falan öldürüyorsa, böyle babam olduğuna üzülürüm öncelikle tabii olarak...
'kürtler vallahi sabırlı millet. adamın evine giriyorlar, karısının ve kızının orasını burasını elliyorlar adamın gıgı çıkmıyor. ben olsam o askerin anası bellerdim.'
Gibi arabesk yaklaşımlar, hiç bir Kürtün PKK sempatizanı olmasını temize çıkarmaz...
Sanki doğu kapalı bir bölge, oraya giden her asker, bir punduna getirip de şu Kürtlerin evini basıp karılarını mıncıklasam, diyor...
Sebep bu mu idi? Bu olaylardan Kürdün sabrı taştı, bebek çoluk çocuk demeden önüne gelen Kürt olmayanı öldürmede buldu çareyi öyle mi?
Bütün Kürtlerin de sizin bu bakış açınıza sahip olduğunu ileri sürecekseniz utanmasanız...
Bütün Kürtler böyledir, böyle düşünür, demeye çalışmanız boşuna... Bu olaylar dolayısıyla Kürt olmaktan utanan çok, biliyorum...
sana ayrıca cevap vermek için buraya not bırakıyorum. gördüğümü bilmen için yazdım.
sevgili erson ,sevgili negri size bir tavsiyem stop stop ..bir birinizi kırma derecesini bile çoktan aşmış bulunmaktasınız hemde yeri değil .
yanlız egerki birileri canlı şahit olmuş ise namuslarına el atıldığını görmüş ise öyle yapan her kimse ,arkaya dönüp kendi namusunu gözden geçirmesi insani bir görevliliktir ..sizde artık bu tartışmaya bir nokta kosanız iyi olur ..bakalım olgun yaklaşım hanginizde olacak ..selam ve sevgiler .
arzu ederseniz konuyu degiştirip nasıl daha bir gelecek hazırlıyabiliriz'e getirelim ülkemiz için ..
bir sıkıntın mı var? bu kadar asabi olmanın ne sana ne de bana bir yararı olmaz. yazdılarımı kafanda nasıl kurup ne gibi bir sonuca ulaştın da bu türde bir asabiyetle yaklaşıyorsun. nefes al ve sakinleş. şimdi nefes al ver, 10'a kadar say. heh oldu.
konuya dönelim. sana aktarmak istediğimi besbelli kavrayamamışsın.
bir savaş ya da çatışma ortamında çocuklarının, kardeşlerinin ya da babalarının öldüğünü gören kürtler nefret duygusu ile beslenip başka bir ülkenin kurulmasını istememiş olsalar dahi çatışmalara o veya bu şekilde destekçi ya da katılımcı olacaklardır.
alıntı yaptığın pasajdan önceki pasajı iyi okumanı tavsiyederim. yukarıya alıntı yaptım. alıntı yaptığın pasajlar da bunu açıklamak içindi. benim yazımdan yaptığın alıntıların ilki insan psikolojisinin tezahürü ile ilgidir. biri benim babamı öldürse ben de senin gibi neden öldürdüğüne bakarım. bir insanın öldürülmesini de öldürene yakıştırmam. insanımızın karakterini ve psikolojik yapısını incelediğimizde durum, sende tezahür ettiği gibi tezahür etmiyor. babasını öldürdüğü için nefret ve kin başlıyor. bu nefret ve kin o insanın, babasını öldüren kişinin her ne olursa olsun karşısında durmasını sağlıyor. bu bölümü anladığını düşünüyorum. ikinci alıntın ise Türk kökenli bir insanın ifadeleridir.
bir insan neden pkkli olur sorusunun çok farklı yanıtları olabilir. o insanın psikolojisine ve koşullarına bağlıdır. biri haksızlık gördüğü için pkkyi destekler, deiğeri eşeğine bir asker tekme attı diye pkkyi destekler ve bir diğeri de köyü TSK tarafından yakıldığı için pkkyi destekler. savaş ya da çatışma zamanı insanlar saflarını belirlerken kimin kendisine daha yakın olduğuna, kişinin karakterine (psikolojisine) ve koşullarına (dış koşularına) bakar.
bir kürdün pkk sempetizanı olup olmaması umurum bile değil. TSK'nin özür dileyip dilemediği de aynı şekilde umurum bile değil. TSK zarar verdiği insanlardan kapı kapı dolaıp özür dilese fena mı olur? hayır, iyi olur. pkk, silah bıraksa ve ülkede huzurun olması için uğraşsa ayrımı kaldırsa fena mı olur? hayır, iyi olur.
kürtler şöyledir, kürtler böyledir demiyorum. yorumladığım şekliyle durumu göz önüne seriyorum. kürtler de türkler de insandır. bebek katili muhabbetleri edip ortamı sulandırmanın anlamı var mı? bebek katillerini savunan mı var? kim bebek katillerinden laf açtı?
boşuna asabileşiyorsun. yol yakınken bir doktora git ya da foruma neden girdiğini düşün. amacın stres atmaksa lütfen benim üzerimde stres atmayı bir daha deneme. bana ithamlarda bulunma. kendimi biliyorum. saygı ve sevgi düzeyini bozmayalım. anlaştık mı?
Senin gerçeğin sana, benimki bana...
Ben terörün psikolojisi ile ilgilenmiyorum... Terörün psikoljisiyle ilgilenenlerle de ilgilenmiyorum... Siz tahlillerinize devam ediniz...
Ayağınız göl olsun başınız pınar...
Nokta...
bu negrinin üslubu bana çok tanıdık gelmeye başladı ya neyse.
Senin gerçeğin sana, benimki bana...
Ben terörün psikolojisi ile ilgilenmiyorum... Terörün psikoljisiyle ilgilenenlerle de ilgilenmiyorum... Siz tahlillerinize devam ediniz...
Ayağınız göl olsun başınız pınar...
Nokta...
adın soner olmalı. ben de teşekkür ederim. 100 wattlık ampül gibi aydınlandım.
.
bu negrinin üslubu bana çok tanıdık gelmeye başladı ya neyse.
ah ah bana kimler tanıdık geliyor. evet, tanıdığım. başla düşünmeye. : )
Sarı Zeybek
25-09-2009, 13:33
Cumhuriyet gazetesi yazarı Prof. Mümtaz Soysal, Kürt sorununun çözümü için nüfus mübadelesi önerdi.
Star gazetesi yazarı Sami Selçuk ise sürece karşı çıkan Baykal'a 2. mektubunda 'Artık engel olma' çağrısı yaptı.
Biri Mümtaz Soysal diğeri de Sami Selçuk.. İkisi de hukukçu ama farklı dünyaların insanları.. Soysal 1961 Anayasası'nın mimarları arasında.. Bir dönem Dışişleri bakanlığı da yaptı. SHP ve CHP'de görev aldı. Şimdi Bağımsız Cumhuriyet Partisi Genel başkanlığını yapıyor. Sami Selçuk ise Yargıtay onursal başkanı..
Kürt açılımı konusunda farklı görüşler ileri sürdüler.. Özellikle de Mümtaz Soysal'ın çözüm önerisi çok tartışılacak. Star gazetesi iki ismi manşetine taşıdı.. Soysal'ın önerisi ve Selçuk'un Baykal'a yazdığı ikinci mektubu yazan gazete "işte sorun işte çözüm" başlığıyla çıktı okurların karşısına. İşte Soysal'ın çözüm önerisi:
KÜRTLERE KARŞI TÜRKMENLER
Güneydoğu'da ulus-devlet ilkesiyle çatışan isteklere karşı kesin kırmızı çizgiler çizmek ve bölgenin ekonomik sosyal şartlarını değiştirdikten sonra bu koşullara uymak istemeyenlerin Irak'taki Türkmen nüfusla değiştirilmesini önermek gerekecektir.
GÜNAHI DA KÜRTLERE AİT OLUR
Cumhuriyet ayakta kalmak için nüfus mübadelesi ile kökten ve kalıcı bir çözüme başvurmak zorunda kalırsa, bu trajedinin günahı etnik kimlik mikrobunu halkın içine sokarak bölücülük tehdidiyle bölünme kapısını açanlar (Kürtler) olacaktır.
Sami Selçuk ise çözüm adına bir kez daha Baykal'a mektup yazdı. CHP liderinden destek istedi. "Siyasetçi olsaydım devlet adına özür dilerdim" ifadesi dikkat çekti... İşte o mektuptan kısa özet:
DEVLETİM ADINA ÖZÜR DİLERDİM
Sayın Baykal, 2000'de Diyarbakır'da insanların gözlerinde, özgürce kendi kalabilme hakkı ve umudun kıvılcımlarını gördüm. Haklıydılar. Eğer siyasetçi olsaydım, bu yanlışlardan dolayı halkımın önünde göğsümü gere gere devletim adına özür dilerdim.
ŞİMDİ ÇÖZÜMÜN TAM ZAMANI
Türkiye'nin en önemli sorunu; vaktiyle sözcük başına cezalar, dil yasaklarıyla canavarlaştırılan sorundur. Şimdi hem tam demokrasi hem de ezilenlerin gönlünü alma zamanı. Artık çözüm engellenmemeli. Saygılar, sevgiler değerli yaşıtım.
------------
------------
Daha iyi bir çözüm yok.
Yani çözüm mübadele mi? Yok artık.
Sarı Zeybek
25-09-2009, 14:35
Yani çözüm mübadele mi? Yok artık.
Bizim çözüm önerimiz budur.Ötesi ölüm.
Bizim çözüm önerimiz budur.Ötesi ölüm.Faşistim ve faşist olmaktan mutluyum diyorsun yani...
Sarı Zeybek
25-09-2009, 14:54
Faşistim ve faşist olmaktan mutluyum diyorsun yani...
Faşizm avrupa argümanı, Faşist düşünce üretemeyen ülke insanı söylemidir.Biz Türk Soycusuyuz ve toprağımız kutsaldır.
Faşizm avrupa argümanı, Faşist düşünce üretemeyen ülke insanı söylemidir.Biz Türk Soycusuyuz ve toprağımız kutsaldır.Yani Türk işi faşistsin. Yerli malı, yurdum malı. :bounce: