Orijinalini görmek için tıklayınız : Maymunlarla yakın akrabalığımızın ispatı: sitokrom-c
Enzimler, bir tepkimeyi, canlılığın bütünlüğünü bozmadan, düşük sıcaklıklarda en hızlı şekilde gerçekleştirmek için canlıların işletim sistemi için evrimleşmiş, çoğunlukla orta büyüklükte moleküllerdir. Böyle bir molekülün evrimsel geçmişini ve canlıların akrabalık ilişkilerini bilmeden atomlarının ya da molekülü oluşturan alt birimlerinin dizilişindeki olasılığı hesaplamaya kalkışırsanız, karşınıza inanılmaz küçük bir olasılık çıkar ve bunun bir rastlantı sonucu olarak ortaya çıkamayacağı sanısına kapılırsınız. Bunlardan biri, canlılarda solunum işlevinin bir parçası olan mitokondrilerde oksijeni bir yandan öbür yana taşıma görevini yüklenen sitokrom-c’dir.
Söz konusu olasılık, canlıların yapı taşları olan 20 farklı amino asidin (biz buna yirmi farklı renkteki boncuğun diyelim), 100 taneden oluşan bir tespih şeklinde (yani sitokrom-c şeklinde) dizilmesinde, herhangi bir kombinasyonun ortaya çıkma olasılığıdır. Örneğin birden 100’e kadar, örnekleme verirsek 1. sırada mavi boncuk, 5. sırada sarı boncuk, 87. sırada kırmızı boncuk ve buna benzer yüzlük bir dizilimin ortaya çıkma olasılığı her zaman 20 üzeri 100‘dür (20’nin yanında 100 tane sıfır mevcut), (buradaki 20 boncuk çeşitleri, 100 de tespihteki boncuk sayısıdır). Böyle bir molekülün birden bire ortaya çıkma olasılığı her zaman budur. Ancak:
Yaratışçılar Sitokrom-c’nin 20 üzeri 100 olasılıkla birden bire ortaya çıktığını söylemektedirler. Evrim ise bir şeyin hemen ortaya çıktığını söylemez. Onun nasıl geliştiğini açıklar. Böyle bir molekül seçile seçile bugüne kadar gelmiştir. Bu nedenle her canlı kendine özgü sitokrom-c taşır ve molekülün benzerliği de türler arasındaki akrabalığın derecesini yansıtır. Yani bu molekül sihirli bir molekül değil, çeşitlenebilir; çeşitlendiği zaman bile birçok kombinasyonu çeşitli ortamlarda iş yapabilir bir molekül olarak ortaya çıkar.
Sitokrom-c’nin 100 birimlik diziliminde, maymunlarla bizim aramızdaki fark sadece 54’ncü sıradakidir; diğerleri aynıdır, köpekle 15, bira mayası ile 84 yerde farklılığımız vardır.
Bir insanın sitokrom-c’sinin halihazırdaki şekilde dizilme ihtimali 20 üzeri 100’dür; bir maymunda bu molekülün sadece 54’ncü amino asidi bizimkinden farklıdır. Yani maymun ile insan molekülü açısından bir rastlantı olarak benzer olma şansımız 20 üzeri 99’dur, yani 1 rakamını, arkasına 99 tane sıfır konmuş 20 rakamına bölerseniz, çıkan sayının olasılığı kadar biz rastlantı olarak maymunla aynı molekülü paylaşmışızdır. Böyle bir olasılık kural olarak yok demektir. Ancak aynı kökenden gelmiş isek, sadece bir mutasyon ile son aşamada birbirimizden ayrılmışız demektir, yani ortak atadan evrimleşmişiz demektir. Hayvanlar âleminde bize genel yapısı ile ne kadar benzerlik gösterenler varsa, benzerlik oranında bu moleküllerde de o denli benzerlik bulunmaktadır. Bira mayası bize çok uzak bir benzerlik gösterdiği için de 84 tanesi bizimkinden farklıdır.
Sitokrom-c proteini, maymunlarla yakın akrabalığımızı gösteren en önemli kanıtlardan bir tanesidir ve 20 farklı değişkenin, 100 birimlik diziliminde 99 defa denk gelmesinin akla yakın başka bir izahı mümkün değildir…
Kaynak: Prof.Dr. Ali Demirsoy
önce maymunlar mı vardı yoksa insanlar mı?
önce maymunlar mı vardı yoksa insanlar mı?
Maymunlar en az 30 milyon yıldan beri yeryüzünde yaşamaktadır. Ancak, insansı maymun veya ape denilen, Hominoidea üst familyasında sınıflandırılan türler maymunlardan farklıdır. İnsansı maymunlar üst familyası, goril, orangutan, şempanze, bonobo ve insanları kapsar.
İnsansılar, akraba olmalarına rağmen bilimsel olarak maymun kabul edilmezler. Ancak Türkçe'de "ape" kelimesini karşılamak için oluşturulmuş "insansı maymun" terimi halen yaygın olarak kullanılmaktadır. İnsansılar halk arasında genellikle maymun olarak anılmaya devam eder. İnsansı ve maymun arasındaki farkı anlayabilmen için bazı açıklamalar yapalım:
İnsansıların özellikleri şunlardır:
İnsansıların tamamı kuyruksuzdur.
İnsansılar, maymunlara göre iriyarı ve güçlüdürler.
Hareketli omuzları vardır. Tüm insansıların omuzları tamamen dönebilme özelliğine sahiptir. Gibonlar ağaç dallarına asılarak ve sallanarak dolaşırlar. Bir zamanlar tüm insansıların bu şekilde hareket ettiği düşünülmektedir.
İnsanlar hariç hepsi tropik ormanlarda yaşarlar. İnsan ve goril hariç hepsi zamanlarının çoğunu ağaçlarda geçirirler.
Büyük insansılar oldukça gelişmiş bir beyne ve soyut düşünme kabiliyetine sahiptirler. Bazı türleri esaret altındayken ya da vahşi doğada basit aletler yapabilme yetisine sahiptirler. Büyük insansılar, şişeburunlu yunus ile birlikte aynada kendisini tanıyabilen yegane canlılardır.
Maymunlar ile insansılar arasındaki farklar ise şunlardır:
İnsansıların tamamı kuyruksuzdur.
İnsansılar, maymunlara göre iriyarı ve güçlüdürler.
Hareketli omuzları vardır. Tüm insansıların omuzları tamamen dönebilme özelliğine sahiptir. Gibonlar ağaç dallarına asılarak ve sallanarak dolaşırlar. Bir zamanlar tüm insansıların bu şekilde hareket ettiği düşünülmektedir.
İnsanlar hariç hepsi tropik ormanlarda yaşarlar. İnsan ve goril hariç hepsi zamanlarının çoğunu ağaçlarda geçirirler.
Büyük insansılar oldukça gelişmiş bir beyne ve soyut düşünme kabiliyetine sahiptirler. Bazı türleri esaret altındayken ya da vahşi doğada basit aletler yapabilme yetisine sahiptirler. Büyük insansılar, şişeburunlu yunus ile birlikte aynada kendisini tanıyabilen yegane canlılardır.
Modern insan olan Homo Sapiens 200 bin yıldan beri yeryüzünde yaşamaktadır.
Maymunlar ile insansılar arasındaki farklar ise şunlardır:
Bu kısım insansıların özelliklerinin tekrarı olmuş, yeni farkettim. Doğrusu aşağıdaki şekilde olacak...
Maymun ile insansı maymun arasındaki en belirgin fark kuyruktur. Tüm insansılar kuyruksuzdur.
İnsansılarda apandis bulunur.
İnsansıların beyni maymunlardan daha karmaşıktır.
İnsansılar, çoğu maymun türünden iri yapılıdır.
İnsanların, baş parmagı vardır.
İnsanların, Her birinin parmak ve dil izleri ayrıdır.
evrensel-insan
25-09-2009, 20:18
Saygideger Sapiens;
Vermis oldugun bilgier icin tesekkurler.
-Sapiens-
Peki bu sure zarfinda; bilimsel olarak bilinen bugunu insanoglu ile; 200 bin yil onceki ilk insanoglu arasinda; fiziksel/organsal bir degisim olmusmudur. Kismi, ya da tamamen. Eklenen, ya da yok olan; ya da degisime ugrayan?
Var ise, bu listeyi de eklermisin?
Saygilarimla;
evrensel-insan
-Sapiens-
Peki bu sure zarfinda; bilimsel olarak bilinen bugunu insanoglu ile; 200 bin yil onceki ilk insanoglu arasinda; fiziksel/organsal bir degisim olmusmudur. Kismi, ya da tamamen. Eklenen, ya da yok olan; ya da degisime ugrayan?
Var ise, bu listeyi de eklermisin?
Böyle bir listeye daha önce rast gelmedim ancak bulursam eklerim.
Elimde, insan beyninin büyümekte olduğunu gösteren güzel bir fotoğraf var.
http://rationalrevolution.net/images/skullevopanhomo.jpg
Ayrıca, aşağıdaki linkte de birkaç farklılaşmadan bahsediliyor.
http://www.talkorigins.org/faqs/homs/species.html#moderns
http://img24.imageshack.us/img24/2082/cytochromec.jpg
Bu tabloda, konu başlığında bahsettiğim olayın detayları mevcut.
Yukarıdan aşağıya doğru insan, domuz, tavuk, kedi balığı, meyve sineği, buğday ve bira mayasına (bakteri) ait sitokrom-c'lerin karşılaştırmasını görüyoruz.
İnsan sitokrom-c'sinde 104 aminoasit (http://tr.wikipedia.org/wiki/Amino_asit)mevcut ve bunlardan 37 tanesi tüm canlılarda özdeş. Bütün bu moleküllerin, 2 milyar yıl önce yaşamış ilkel bir mikrop olan tek bir atadan geldiği kabul edilmektedir.
Tabloda, insan sitokrom-c molekülünün son 22 aminoasidi ile az önce saydığım diğer canlıların son 22 aminoasitleri mukayese ediliyor. "-" işareti amino asidin özdeş olduğu anlamına geliyor.
Tabloda görüldüğü gibi; 1, 6, 10, 14, 17, 18, 19 ve 20 nolu amino asitler tüm canlılarda özdeş. İlk 4 sıradaki omurgalılar birbirlerine oldukça yakın. Ortak atalar uzaklaştıkça, aminoasitlerdeki faklılaşma açıkça görülüyor.
Aşağıdaki Rhesus maymunu ile sadece tek bir amino asidimiz farklı.
http://www.haryana-online.com/images/rhesus_macaque.jpg
Şempanze ile ise hiç bir farklılığımız yok. Sitokrom-c'lerimiz tamamen özdeş...
http://phineasgage.files.wordpress.com/2007/06/070617chimp.jpg
"Evrim yoktur, benim dedem maymun değil" vs. diyenler bu benzerlikleri açıklasınlar da görelim bakalım...
Kaynak:
http://users.rcn.com/jkimball.ma.ultranet/BiologyPages/T/Taxonomy.html#CytochromeC
http://chemistry.umeche.maine.edu/CHY431/Cyto-Seq.jpg
İşte bu da, çeşitli canlılardaki sitokrom-c moleküllerinin tüm amino asit dizilimlerini gösteren baba tablo...
Kaynak (http://images.google.com.tr/imgres?imgurl=http://chemistry.umeche.maine.edu/CHY431/Cyto-Seq.jpg&imgrefurl=http://chemistry.umeche.maine.edu/CHY431/Evolve2.html&usg=__0TQ1eGNRo683aZpAKrpdT3JNLDA=&h=600&w=800&sz=454&hl=tr&start=154&tbnid=hvQqZ96rcIADuM:&tbnh=107&tbnw=143&prev=/images%3Fq%3D%2522cytochrome-c%2522%26gbv%3D2%26ndsp%3D21%26hl%3Dtr%26sa%3DN%26 start%3D147)
misafirperver
25-09-2009, 23:49
Cinde 155 milyon yillik tuylu ve dort kanatli kucuk dinozor fosili bulundu
Nature dergisinin son sayisindaki makaleye gore cinli paleontolog
Sing Su ve calisma arkadaslari,kuzeydogudaki Liaoning vilayetinin Tiaojisan
yoresinde eksiksiz dinozor fosili bulundu
Yeni turun, simdiye kadar bilinen en eski tuylu dinozor archaeoptorix'"ten
daha eskilere gittigi anlasildi.
Kaynak icin internethabere bakabilirsiniz
Saygilarimla
evrensel-insan
26-09-2009, 00:10
Saygideger Sapiens;
Tesekkurler; birde Homo Sapiens ile ayni zamanda yasayan; nentendallerin kafatasini bulabilirmisin. Cunku son iki karedeki; iki homo sapiens arasindaki kafatasi boyutunda bayagi bir fark var. Birde; Homo sapiens ile; homo sapiens sapiens farki varmi?
Saygilarimla;
evrensel-insan
Tesekkurler; birde Homo Sapiens ile ayni zamanda yasayan; nentendallerin kafatasini bulabilirmisin. Cunku son iki karedeki; iki homo sapiens arasindaki kafatasi boyutunda bayagi bir fark var.
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/archive/f/f2/20090521154108!Sapiens_neanderthal_comparison.jpg
Birde; Homo sapiens ile; homo sapiens sapiens farki varmi?
Bazı sınıflandırmalarda Homo Heidelbergensis ile Neanderthaller de Sapiens sınıflandırmasına sokuluyor. Bu sınıflandırmaya göre 40 bin yıl önce ortaya çıkan Cro-Magnon'lar da Homo Sapiens Sapiens olarak isimlendiriliyor.
Aşağıdaki linkte bu durumu görebilirsiniz.
http://www.talkorigins.org/faqs/homs/species.html
evrensel-insan
26-09-2009, 00:51
Saygideger Sapiens;
Cro-Magnon'lar da Homo Sapiens Sapiens olarak isimlendiriliyor.-Sapiens-
Yani modern man, Cro-Mgnon,un devami mi, ya da degisimi mi?
Saygilarimla;
evrensel-insan
Cro-Magnon'lar da Homo Sapiens Sapiens olarak isimlendiriliyor.-Sapiens-
Yani modern man, Cro-Mgnon,un devami mi, ya da degisimi mi?
Çoğu bilim adamına göre, en eski bulgusu 195 bin yıl önceye dayanan fosil bir Homo Sapiens'tir. Cro Magnon'lar ise Avrupa'da daha yakın bir dönemde ortaya çıkan, daha modern bir Sapiens türüdür.
Heidelbergensis, Sapiens ve Neanderthal'e dallanır. Buna göre Neanderthaller ile biz insanlar kuzenleriz ama Nenaderthallerin devamı değiliz. DNA kayıtları da bunu göstermektedir.
Ancak, Neanderthaller'den daha eski DNA buluntusu olmadığından, diğer hominid türleri ile akrabalık durumundan tam olarak emin olamıyoruz.
http://www.iupui.edu/~mstd/a103/Human%20Origins%20Chart_files/iskull.gif
Fosil kayıtlarına göre insan evrim ağacına güncel bir örnek olarak bu resmi verebilirim...
evrensel-insan
26-09-2009, 01:14
Saygideger Sapiens;
Çoğu bilim adamına göre, en eski bulgusu 195 bin yıl önceye dayanan fosil bir Homo Sapiens'tir. Cro Magnon'lar ise Avrupa'da daha yakın bir dönemde ortaya çıkan, daha modern bir Sapiens türüdür.-Sapiens-
Peki, bizim Cro-Magnon' larla olan bagimiz nedir? Onlar ne zaman extinct oldular? Senin verdigin semadaki cizimde yerleri neresi?
Saygilarimla;
evrensel-insan
Peki, bizim Cro-Magnon'larla olan bagimiz nedir? Onlar ne zaman extinct oldular? Senin verdigin semadaki cizimde yerleri neresi?
Sayın evrensel-insan,
Homo Sapiens ile Cro-Magnon insanı farklı türler değildir. Cro-Magnon'lar da Sapiens'dir ve Sapiens'in dallanmalarından biridir. Nasıl bugün yeryüzünde farklı fonotipte ırklar ve farklı gelişmişlik düzeyliklerinde uygarlıklar varsa, dünyanın çeşitli bölgelerinde de Sapiens'in muhtelif versiyonları mevcuttur. Grönland'daki bir eskimo ile bir pigme de Sapiens'tir, ancak oldukça farklı görünümdedirler.
Anladığım kadarıyla, detaylı bilgi arıyorsunuz. Aşağıdaki linkler sanırım, size bu konuda yardımcı olacaktır. Takıldığınız bir yer olursa, devam edebiliriz.
http://www.genbilim.com/content/view/6480/34/
http://www.bradshawfoundation.com/journey/
http://www.turandursun.com/forumlar/archive/index.php/t-6834.html
Saygılar...
Sevgili evrim karşıtları,
Bu konudaki 1, 8 ve 9 nolu postlarda sitokrom-c molekülünden bahsettim ve maymunlarla çok yakın akrabalığımızı, daha geniş anlamda evrim teorisinin ispatını gösterdim.
Ancak bakıyorum ki, "evrim yoktur, gaktır, guktur" diyen arkadaşlardan hiç biri konu hakkında yorum yapma cesaretini kendinde bulamamış ve hadise görmezden gelinmiş.
Bakın bu konuda, dedelerinizin bir zamanlar ağaç tepelerinde yaşadığının ispatı mevcut. İrem bağlarında yaratıldığını zannettiğiniz insanoğlunun, hakir gördüğünüz, aşağıladığınız o maymunlarla ortak atayı paylaştığının kanıtı bu konuda mevcut.
"Evrim yoktur, yaratılış vardır" diyen arkadaşları bu duruma açıklamaya, aksi takdirde bir daha evrim gerçeği hilafına konuşmamaya davet ediyorum...
Sevgili evrim karşıtları,
Bu konudaki 1, 8 ve 9 nolu postlarda sitokrom-c molekülünden bahsettim ve maymunlarla çok yakın akrabalığımızı, daha geniş anlamda evrim teorisinin ispatını gösterdim.
Ancak bakıyorum ki, "evrim yoktur, gaktır, guktur" diyen arkadaşlardan hiç biri konu hakkında yorum yapma cesaretini kendinde bulamamış ve hadise görmezden gelinmiş.
Bakın bu konuda, dedelerinizin bir zamanlar ağaç tepelerinde yaşadığının ispatı mevcut. İrem bağlarında yaratıldığını zannettiğiniz insanoğlunun, hakir gördüğünüz, aşağıladığınız o maymunlarla ortak atayı paylaştığının kanıtı bu konuda mevcut.
"Evrim yoktur, yaratılış vardır" diyen arkadaşları bu duruma açıklamaya, aksi takdirde bir daha evrim gerçeği hilafına konuşmamaya davet ediyorum...
sapiens sen kefereliğin sana huzur vermedıgını bıldıgın halde onunla yasamaya calısıyorsun.
agac tepelerinde yasayan veya yasamıs ata meselesi sorun asıl mesele ölüm sayın sapiens , öldüğünde ne olacağına dair kesin kanıtlara veya inanışa sahip oldugunu dusunmuyor halen suruncemede ve spontan bir inanış sergilediğini düşünüyorum.
sorularınada cevap verırız inan. daha öncekilerde oldugu gibi
''asıl mesele ölüm ''
Ölüm var madem yemeli badem :biggrin1:
liopleurodon
27-09-2009, 23:27
>>> öldüğünde ne olacağına dair kesin kanıtlara veya inanışa sahip oldugunu dusunmuyor halen suruncemede ve spontan bir inanış sergilediğini düşünüyorum.
Öldüğünde ne olacağını merak ediyorsan, kesin kanıtları ceset çiftliklerinde bulabilirsin. Amerika'da bir kaç tane var, mesela şuradan nasıl erişeceğini öğrenebilirsin:
http://www.wcu.edu/293.asp
Ha, sıradışı bir şey yok. Ceset şişiyor, börtü böcek yiyor, sonra kuruyor filan, malum çürüyüp gidiyor. İşte sana öldükten sonra neler olacağı, ister beğen, ister beğenme, bu gerçekle yüzleşeceksin. Daha ötesi bir şey yok, hepsi bu.
>>> öldüğünde ne olacağına dair kesin kanıtlara veya inanışa sahip oldugunu dusunmuyor halen suruncemede ve spontan bir inanış sergilediğini düşünüyorum.
Öldüğünde ne olacağını merak ediyorsan, kesin kanıtları ceset çiftliklerinde bulabilirsin. Amerika'da bir kaç tane var, mesela şuradan nasıl erişeceğini öğrenebilirsin:
http://www.wcu.edu/293.asp
Ha, sıradışı bir şey yok. Ceset şişiyor, börtü böcek yiyor, sonra kuruyor filan, malum çürüyüp gidiyor. İşte sana öldükten sonra neler olacağı, ister beğen, ister beğenme, bu gerçekle yüzleşeceksin. Daha ötesi bir şey yok, hepsi bu.
görmeyip geldinmide yok diyorsun?
varlığına karar veremeyen sen yok oluşuna nasıl karar verebiliyorsun?
:boink: yokluğunu ispatlamaktan öte aynı benim gibi sende inanmak zorundasın sayın liob. bilimsel olarak ikimizde inanıyoruz.
sapiens sen kefereliğin sana huzur vermedıgını bıldıgın halde onunla yasamaya calısıyorsun.
agac tepelerinde yasayan veya yasamıs ata meselesi sorun asıl mesele ölüm sayın sapiens , öldüğünde ne olacağına dair kesin kanıtlara veya inanışa sahip oldugunu dusunmuyor halen suruncemede ve spontan bir inanış sergilediğini düşünüyorum.
Hangi inanış? Sitokrom-c molekülünün dizilişi inanç mıdır?
İnançla hareket eden asıl sensin. O kadar ki, gözünün dibindeki gerçeği bile göremeyecek kadar inanç gözünü körertmiş.
sorularınada cevap verırız inan. daha öncekilerde oldugu gibi
Bakalım bu sefer cevap diye neler yumurtlayacaksın...
Hangi inanış? Sitokrom-c molekülünün dizilişi inanç mıdır?
İnançla hareket eden asıl sensin. O kadar ki, gözünün dibindeki gerçeği bile göremeyecek kadar inanç gözünü körertmiş.
Bakalım bu sefer cevap diye neler yumurtlayacaksın...
yumurta demişinde sayın sapiens ; hangisi sizi doyurmadı? söyleyi verinde daha fazla yumurtlayalım.
valla yumurtlaya bılmek bıle olgu olup cevap teşkil eder.
ama soyleyeyim siz kefere göçmezsiniz bu dunyadan. o açıdan rahat olunuz sayın sapiens. bence daha gençsiniz . bilgi ilk baslarda karışıklıga yol acabılır ama sındırıldıkce onu kullanmaya yorumlamaya baslar ve allameyi cihan diye tabir edilen kişilerden olu verırsınız.
ama soyleyeyim siz kefere göçmezsiniz bu dunyadan. o açıdan rahat olunuz sayın sapiens. bence daha gençsiniz . bilgi ilk baslarda karışıklıga yol acabılır ama sındırıldıkce onu kullanmaya yorumlamaya baslar ve allameyi cihan diye tabir edilen kişilerden olu verırsınız.
Şu kullandığınız ve yorumladığınız bilgilerden bizleri de nasiplendirseniz olmaz mı cyctec3?
Mesela benim bilime, bilim adamlarına inanmak gibi bir huyum var. Söyledikleri doğru mu yalan mı, onu da araştırıyorum. Ve evrim konusunda şimdiye dek aykırı hiç bir bulguya ulaşamadım. Öğrendiğim her yeni şey evrimi daha da güçlendiriyor benim nazarımda. Sizde demek ki birşeyler var ki, evrimin yalan olduğunu iddia edebiliyorsunuz.
Öyleyse anlatın. Bütün bilim dünyasının, tüm ülkelerin ulusal akademilerinin kabul etmiş olduğu bir olayı sizin kabul etmemenizdeki keramet nedir? Elinizde hangi bulgular var? Evrim yoksa insanoğlu nasıl ortaya çıktı?
Şimdilik bunları bilimsel kanıtlarıyla birlikte bir yanıtlayıver, müteakip soruları bilahare sorarız Allahın izniyle...
siparisci
28-09-2009, 00:33
Allah'tan müslümanım. Yoksa mazallah maymun bi dedem olduğuna inansam yaşama azmim pek olmazdı :D
Şu kullandığınız ve yorumladığınız bilgilerden bizleri de nasiplendirseniz olmaz mı cyctec3?
Mesela benim bilime, bilim adamlarına inanmak gibi bir huyum var. Söyledikleri doğru mu yalan mı, onu da araştırıyorum. Ve evrim konusunda şimdiye dek aykırı hiç bir bulguya ulaşamadım. Öğrendiğim her yeni şey evrimi daha da güçlendiriyor benim nazarımda. Sizde demek ki birşeyler var ki, evrimin yalan olduğunu iddia edebiliyorsunuz.
Öyleyse anlatın. Bütün bilim dünyasının, tüm ülkelerin ulusal akademilerinin kabul etmiş olduğu bir olayı sizin kabul etmemenizdeki keramet nedir? Elinizde hangi bulgular var? Evrim yoksa insanoğlu nasıl ortaya çıktı?
Şimdilik bunları bilimsel kanıtlarıyla birlikte bir yanıtlayıver, müteakip soruları bilahare sorarız Allahın izniyle...
ya inan arastırman cok hos. benım ıtırazım yok ınan sapiens dayı. diyorum ya senle cumaya gıdecez bır gun. her neyse bılımle red ilk donemde vardır. eger azdaha ılerlersen allame olacan diyorum.
bu arada ben ne bıleyım sayın sapiens , din ile bilim arasındaki farkı ancak bılımı öğrendıkten sonra anlayabılrısın.
Allah'tan müslümanım. Yoksa mazallah maymun bi dedem olduğuna inansam yaşama azmim pek olmazdı :D
Müslümanların sitokrom-c dizilimleri farklı zaten, sen rahat ol...
ya inan arastırman cok hos. benım ıtırazım yok ınan sapiens dayı. diyorum ya senle cumaya gıdecez bır gun. her neyse bılımle red ilk donemde vardır. eger azdaha ılerlersen allame olacan diyorum.
bu arada ben ne bıleyım sayın sapiens , din ile bilim arasındaki farkı ancak bılımı öğrendıkten sonra anlayabılrısın.
Yine her zamanki gibi, net sorulara kaçamak cevaplar...
Demek ki elinizde birşey yok ve sadece inancınızla aykırılık gösterdiği için evrim gerçeğini kabullenemiyorsunuz.
Eğer bu sizi rahatlatıyorsa varsın öyle olduğuna inanın. Benim de buna hiç itirazım yok zaten...
liopleurodon
28-09-2009, 00:41
>>> Yoksa mazallah maymun bi dedem olduğuna inansam yaşama azmim pek olmazdı
O zaman at kendini yüksek bir yerden hemen. Çünkü emin ol dedenin biri maymundu..
Yada dedenin kardeşini düzen bir sapık olmadığı gerçeğiyle, kardeşleriyle düzüşen bir sapık aileden olma kamburundan kurtulduğun için mutlu olmayı da tercih edebilirsin.
O zaman at kendini yüksek bir yerden hemen. Çünkü emin ol dedenin biri maymundu..
Yada dedenin kardeşini düzen bir sapık olmadığı gerçeğiyle, kardeşleriyle düzüşen bir sapık aileden olma kamburundan kurtulduğun için mutlu olmayı da tercih edebilirsin.
senin şebeklerden geldiğine inanmaya basladım.:nerd:
siparisci
28-09-2009, 00:54
Müslümanların sitokrom-c dizilimleri farklı zaten, sen rahat ol...
Bilimsel olarak konuşma gereği duymamamın tek sebebi, bu teorinin defalarca çürütüldüğünü, senin gibi bilmeyenlerin de var olduğunu göz ardı etmektendir.
siparisci
28-09-2009, 00:57
Artık yavaş yavaş emin olabiliyorum. Çünkü cümlelerinde geçen kelimelerinden birine ninelerinden birinin uğradığını iddia etmen bi maymun torunu olarak gurur duyma sebebin olabilir. Lakin bu benim için kabullenilemez bir durumdur. Bi atık olarak yaşama durumu, bir anlık heves uğruna doğanlardan olmak ve ömrünü bit yemekle geçirmek yaşamak için geçerli bi sebep olmasa gerek. Durum vahim.
Malesef başka bi teori atan düşünürünüz olmadığından kabul ettiğiniz varsayım, sizler için Allah'a inanmaktan bile güç. Bunu biliyor ve sizi anlıyorum.
tensiz.denek
28-09-2009, 03:30
Artık yavaş yavaş emin olabiliyorum. Çünkü cümlelerinde geçen kelimelerinden birine ninelerinden birinin uğradığını iddia etmen bi maymun torunu olarak gurur duyma sebebin olabilir. Lakin bu benim için kabullenilemez bir durumdur. Bi atık olarak yaşama durumu, bir anlık heves uğruna doğanlardan olmak ve ömrünü bit yemekle geçirmek yaşamak için geçerli bi sebep olmasa gerek. Durum vahim.
Malesef başka bi teori atan düşünürünüz olmadığından kabul ettiğiniz varsayım, sizler için Allah'a inanmaktan bile güç. Bunu biliyor ve sizi anlıyorum.Sayın siparisci,
İçinde bilgiden eser geçen bir cümle kurman için bir yere sipariş vermek mi gerekiyor? Çok merak ediyoruz çürütüldüğünü iddia ettiğin evrim teorisinin nasıl çürütüldüğünü iddia edeceğini. Evrim teorisi çürüdü-çöktü laflarını dinlemekten bizim içimiz çürüdü. Hadi sen de çürütenlerin yeni birşeyler ekle, zorla bizi, biraz nöronlarımızı çalıştıralım.
Saygılar,
diagoras
28-09-2009, 04:33
Bazilarinin evrim teorisi ve bunun gibi bilimsel olgulara olan nefret ve saldirganligi onu cezalandiramamalarindandir. Keza, evrim teorisi nadiren basvurduklari akillarina uymaktadir. Akillari tarafindan kabul goren bu bilgiler, beyinlerine kucuk yaslarda baski ve korkutmayla yuklenen akil disi hayal dunyasi ile celismektedir. Bu celisme bilincte ciddi hazimsizlik yaratmakta ve bu hazimsizlik yukarda da orneklerini gordugumuz kusmalar seklinde sonuclar uretmektedir.
Dikkat edilirse evrim teorisi ile ilgili bilimsel verilere karsi yazdiklari tek bir bilgi kirintisi yoktur.
Aci ceken bilincler bilgi uretemezler!
Saygilarimla
Hayati boyunca din dogmalariyla beslenen beyinlere, bir de olumsuzluk umudu ilave ederseniz, gozlerinin icine soksaniz bile evrim teorisini, "curutulmus" masalina inanmayi tercih edecektir; Aksi, beyini zorlamak olup, yok olacagi gercegini kabul ettirmek demek olacagindan, kabul etmemek umudun, masal dunyasinin devaminin tek yoludur beyinin defans mekanizmasinin yarattigi.
siparisci
28-09-2009, 14:42
Bazilarinin evrim teorisi ve bunun gibi bilimsel olgulara olan nefret ve saldirganligi onu cezalandiramamalarindandir. Keza, evrim teorisi nadiren basvurduklari akillarina uymaktadir. Akillari tarafindan kabul goren bu bilgiler, beyinlerine kucuk yaslarda baski ve korkutmayla yuklenen akil disi hayal dunyasi ile celismektedir. Bu celisme bilincte ciddi hazimsizlik yaratmakta ve bu hazimsizlik yukarda da orneklerini gordugumuz kusmalar seklinde sonuclar uretmektedir.
Dikkat edilirse evrim teorisi ile ilgili bilimsel verilere karsi yazdiklari tek bir bilgi kirintisi yoktur.
Saygilarimla
Sayın diagoras,
Tüm dindarların küçük yaşta beyinlerinin yıkandığını söylemekle çok büyük bir genelleme yapmıyor musunuz? Biz de desek şimdi, tüm ateistler küçükken başına gelen inşaat vari olaylarda herhangi bi yaratıcının onları yardımdan mahrum bıraktığı için mi ateist olmuştur ?
Lütfen taassupkâr olmayan müslümanları da es geçmemeniz gerektiğini unutmayın. Çok iyi bilirsiniz ki, ateistlik, komunistlik gibi (ikisi birbirinden çok ayrı lakin bulunduğu çevreye ters çıkma güdüsü olarak örnek veriyorum) kavramlara insanlar en çok ergenlik yaşlarındayken yani dikkat çekmek istemeleri sonucu kabul ederler.
Ama biz de sizin gibi araştırmacıları kabul eder ve bu şekil bir genelleme yapmayız. Lütfen tartışırken at gözlükleri değil de, karanlıkta ışık yaymaya çalışan küçücük de olsa bir mum olalım.
liopleurodon
28-09-2009, 15:28
>>> Tüm dindarların küçük yaşta beyinlerinin yıkandığını söylemekle çok büyük bir genelleme yapmıyor musunuz?
Genelleme yapılmış olup olmaması sorun değil. Aksini gösterirsiniz olur biter.
Bugün müslümanların örneğin, kendilerine sorulmadan pipilerinin bile kesildiğini düşünürseniz, ne olduğunu anlarsınız.
siparisci
28-09-2009, 15:33
Sayın liopleurodon,
Siz cevap bulamadığınız soruları yokluk diye geçiştirebiliyorken biz neden İnanç diye geçiştirmeyelim ? Bir tek bizim mi ispatlamamız gerekiyor ?
Gülünç
liopleurodon
28-09-2009, 15:40
>>> Siz cevap bulamadığınız soruları yokluk diye geçiştirebiliyorken biz neden İnanç diye geçiştirmeyelim ?
Yok böyle bir şey.. Biz cevap bulamadağımız sorulara "bilmiyoruz" deriz. Bilmek istiyorsak gider araştırır, öğreniriz. Siz ise, cevap bulmadığınız sorulara işkembeden atarsınız.
Bir cevabı sallamak, uydurmak başka şey, cevabın olmadığını söylemek başka şey.
Bir de şöyle bir şey vardır. Olmayan soruyu uydurmanız.
Şimdi bu ikisini birleştirip sana bir soru soralım.
Peki, madem allahı EDIT ederek kainatı yumurtlamasına sebep olan kimdir?
Bu sorunun, "Peki kainatı kim yarattı o zaman?" sorunsalından hiç bir farkı yoktur..
Buyrun, bu soruya cevap bulabilecek misiniz, allahı EDIT ederek kainatı yumurtlamasına sebep olan kimdir?
siparisci
28-09-2009, 15:49
>>> Siz cevap bulamadığınız soruları yokluk diye geçiştirebiliyorken biz neden İnanç diye geçiştirmeyelim ?
Yok böyle bir şey.. Biz cevap bulamadağımız sorulara "bilmiyoruz" deriz. Bilmek istiyorsak gider araştırır, öğreniriz. Siz ise, cevap bulmadığınız sorulara işkembeden atarsınız.
Bir cevabı sallamak, uydurmak başka şey, cevabın olmadığını söylemek başka şey.
Bir de şöyle bir şey vardır. Olmayan soruyu uydurmanız.
Şimdi bu ikisini birleştirip sana bir soru soralım.
Peki, madem allahı iğfal ederek kainatı yumurtlamasına sebep olan kimdir?
Bu sorunun, "Peki kainatı kim yarattı o zaman?" sorunsalından hiç bir farkı yoktur..
Buyrun, bu soruya cevap bulabilecek misiniz, allahı iğfal ederek kainatı yumurtlamasına sebep olan kimdir?
Senin bilimin daha kansere bile cevap bulamazken, benim dinim Kur'an da ayetlerle "O doğurmamış ve doğrulmamıştır." diyerek noktalamıştır. Ben buna inandım ve kabul ettim.
Şüphem yok ki kanıt arayayım.
Lâkin madem bilim her şeyi cevaplıyor. Haydi cevapla, insanoğlunun genlerinin şifrelerini çözsünler. İnsanlar sonsuza kadar yaşasın. Bir toplu iğneden ölümler olurken, o büyüttüğün ilmin bilimin ne kadar hafif kalıyor di mi ?
siparisci
28-09-2009, 15:52
Ünlü ateist felsefeci Anthony Flew, bu konuda şunları söyler:
İtiraflarda bulunmanın insan ruhuna iyi geldiğini söylerler. Ben de bir itirafta bulunacağım: Big Bang modeli, bir ateist açısından oldukça sıkıntı vericidir. Çünkü bilim, dini kaynaklar tarafından savunulan bir iddiayı ispat etmiştir: Evrenin bir başlangıcı olduğu iddiasını. Ben hala ateizme inanıyorum, ama bunu Big Bang karşısında savunmanın pek kolay ve rahat bir durum olmadığını itiraf etmeliyim.(1 (http://www.evreninyaratilisi.com/html/yoktan_kimvaretti.html#1)) (http://www.evreninyaratilisi.com/html/yoktan_kimvaretti.html#)
Sen de bunu itiraf edebilirsin. İlla bir şeye inanmak için inandığın Ateizm aslında bir inanç değil, her şeyi reddetmedir. Bunu önceki yıllarında yaşadığın bozuk psikoloji yıllarına veriyorum.
diagoras
28-09-2009, 18:34
Sayın diagoras,
Tüm dindarların küçük yaşta beyinlerinin yıkandığını söylemekle çok büyük bir genelleme yapmıyor musunuz?
Hayir yapmiyorum, Bu yazdiklarimi teyit etmen icin kendi cocuklugunu hatirlaman yeterli olur.
Ayrica ben "beyinleri yikanmistir" kavramini kullanmadim (bu tabiri siz cok seversiniz) ben baski ve korkutmayla hayal urunu olan (ki bir atist olarak dinin hayal urunu oldugunu dusunmem ve bu sekilde tabir etmem gayet dogal) dinin beyinlerine yuklendigini belirtmisim. lutfen karsilik verirken once ne yazdigimi iyice anlamaya calisin sonra saptirmadan karsilik verin.
Sayın diagoras,
Biz de desek şimdi, tüm ateistler küçükken başına gelen inşaat vari olaylarda herhangi bi yaratıcının onları yardımdan mahrum bıraktığı için mi ateist olmuştur ?
Hazimsizlik devam ettikce akil kusmaya devam eder. Yazdigim seye boyle bir karsiligi aci ceken bir bilinc verebilir ancak. Sinirlenip seviyesizlesmenize gerek yok. Biraz sakin olun.
Saygilarimla
Lâkin madem bilim her şeyi cevaplıyor. Haydi cevapla, insanoğlunun genlerinin şifrelerini çözsünler. İnsanlar sonsuza kadar yaşasın. Bir toplu iğneden ölümler olurken, o büyüttüğün ilmin bilimin ne kadar hafif kalıyor di mi ?
siparişci, yaşamak için bir şeyleri bilmek zorundasın, araştırmak öğrenmek vb. gibi şeyleri... Bir hastalığı önlemek için bilimsel olan bir üründen yararlanıp yararlanmasan kaderim der geçersin, fakat doktor bu üründen yararlanırsan iyilşeceğini söyler hangisini tercih edersin?
siparisci
30-09-2009, 02:14
siparişci, yaşamak için bir şeyleri bilmek zorundasın, araştırmak öğrenmek vb. gibi şeyleri... Bir hastalığı önlemek için bilimsel olan bir üründen yararlanıp yararlanmasan kaderim der geçersin, fakat doktor bu üründen yararlanırsan iyilşeceğini söyler hangisini tercih edersin?
Sayın Titan,
bir kere siz "Kader" kavramından hiç bir şey anlamamışsınız ki. Ben size bunu neresinden anlatayım şimdi ?
Kader sonunu bekleyip oturmak değildir. Kader Allah'ın her şeyi sonsuz ilmiyle bilmesidir. Bilmek demek müdahale etmek demek değildir. Lütfen bunları karıştırmayın.
Ben doktora gider, tüm tıbbi yöntemlerini dener, sonrasında da tevekkül ederim.
Musluman bir ulkede, musluman bir ailenin cocugu nasil ki cok buyuk bir olasilikla, %99,9 musluman oluyorsa, hristiyan ulkkenin cocuklari hristiyan, israel'dekiler musevi, hindistanda cogunlukla hindu, budist aileninki budist olur.
Isin enteresan tarafi, herbiri de kendi inancini sorgulamazken, digerininkiyle dalga gecebilir. Bir muslumana hindunun inege kutsal gozle bakmasini sacma bulurken, bir hindu da musluman ve hristiyan adetlerini cok sacma bulabilir. Sonucta din, cocuk yaslarimizda beynimize yerlestirilmis, korku ve umutlarimizla koruklenmis, vazgecilmez hale gelmis masallardan baska birsey degildir.
Siz yazarini bile bilmediginiz, hem de orijinali olmayan toplama bir kitaba inanmayi tercih etmeniz, dunyadaki gelmis gecmis butun dinleri inceledikten ve karsilastirdiktan sonra olsaydi belki de hakli olabilirdiniz; aile ve toplum ogretisi olmadigini iddia edebilirdiniz. Gercek su ki, boyle bir iddiada bulunmak kendinizi kandirmaktan ileri gidemez, zira boyle bir calismaya onyargili olmadan giren bir insan, bu sitedeki cogunluk gibi sacmaliklari gorup non teist olacagi asikardir.
liopleurodon
30-09-2009, 08:39
>>> Kader sonunu bekleyip oturmak değildir. Kader Allah'ın her şeyi sonsuz ilmiyle bilmesidir. Bilmek demek müdahale etmek demek değildir. Lütfen bunları karıştırmayın.
Yok böyle bir kader siparişçi.. Bu sadece müslüman arsızlarının kaz çevirme, göbek atma lafları.
Kuranda apaçık bir şekilde, allahın iki eli dünyada olarak gösterilir. Her şeye burnunu sokar.
Onları siz öldürmediniz, fakat Allah onları öldürdü. Attığın zaman da sen atmadın, fakat Allah attı.
Gördüğün gibi allah savaşa müdahale etmektedir açıkca mesela. Fil vakası nedir? Nuh tufanı nedir? Evlat vermek nedir? Dua ne iştir?
En el hak
30-09-2009, 16:40
abilerim ablalarım nasıl bi mantıktır bunlarınki yaa
adam atasının maymun olma gerçeğinden utanıyor
ensest ilişkiyi onaylıyor
şayet,evrim teorisi hakında hiçbir şey bilmemiş dahi olsaydım,
ensest olayını kesinlikle kabul etmezdim
iğrenç
bir o kadarda ahlaksızca
neymiş efendim allah sadece o dönemde böyle birşeye izin vermiş,
dinlerden nefret ediyorum
saygıda duymuyorum
evrensel-insan
30-09-2009, 16:53
Saygideger jazz 01;
Tarihin her doneminin ahlak anlayisi yasam ve iliskileri farklidir ve bu dogaldir. O yuzden, hem o tarihi; kendi yasam ve iliskisi icinde algilamak ve dogal karsilamak gerekir. Hem de; gunumuzun gelismis yasam ve iliskilerinde; o tarihteki olanlari uygulamamak elimizdedir. Bugun ensest iliskinin; dunyanin hic bir toplumunda uygulandigi veya "ahlaki" karsilandigi soylenemez. Ta bi istisnalar kaideyi bozmaz.
Insanogluinun; evrimsel olarak; nereden geldigini ortaya koymak ise; epistemolojik bir gercekliktir. Bu, ne kimsenin iradesine bagli, ne de istege bagli bir olgudur. Dolayisiyle; kisinin kabul edip-etmemesi secenegi yoktur ve boyle bir secenege girmek; hem abestir, hem de mantiksal degildir.
Kisaca; ensest iliski bir iliski cesididir. Uygulayip uygulamama insanoglunun elindedir.
Insanoglunun evrimsel gecmisi ise; bir epistemolojik gercekliktir, istege/kabule bagli bir olgu degildir.
Saygilarimla;
evrensel-insan
siparişci, bilim her şeyi nasıl yanıtlasın. Zamanın şartlarına göre gelişen bir olgudur, dünya döndükçe, zaman geçtikçe daha öğrenecek çok şey var, bilimi hafife alıyorsun ama tıbbi ihtimalleri de gözardı etmiyorsun. Sana basitçe yukarıda yazdım; yaşamak için bir şeyler bilmen lazım, burada yanlış olan bilim ile inancı bir tutman, bunu yapan da sensin. Bilimsel çalışmalar inançları referans almaz, bilimsel çalışmalar da yanılgı olabilir, hata yapılabilir, hatasını düzeltebilir, oysa inançlar kadercidir.
evrensel-insan
01-10-2009, 23:56
Saygideger Titan;
Bir basliga birden fazla yazar yaziyor. Eger her yazar, en azindan kimin yazisina yanit verdigini belirtirse; bir "kargasa yasanmaz. Aksi taktirde, adresi olmayan yazilarin; kime adres olarak yazildigi bilinmez ve herkes kendi ustune "alinabilir".
Saygilarimla;
evrensel-insan
ahmetsecer
02-10-2009, 00:21
peki insanın ruhunu nasıl açıklıyorsunuz, ruh evrimle oluşmaz
hosgeldin,sen bize hayvanin ruhunu acikla bizde sana insanin ruhunu aciklayalim.
evrensel-insan
02-10-2009, 00:31
Saygideger ahmetsecer;
Hayvanin, ya da insanoglunun ruhu nerededir?
Saygilarimla;
evrensel-insan
Ahmetsecer madem ruh diye birşey var o zaman Allah nedem kıyamet günü insanların vucudlarını tekrar bir araya getirmeye çalışıyor?
siparisci
03-10-2009, 00:56
Merak ediyorum o halde, evrime göre ilk insan nasıl olmuştur ? Yumurtadan felan geldik diyeniniz olabilir bu cevaba da şaşırmam.
Lâkin evrimin bu konuda ne ileri sürdüğünü gerçekten bilmediğim için bu soruyu soruyorum.
siparisci
03-10-2009, 00:59
Ahmetsecer madem ruh diye birşey var o zaman Allah nedem kıyamet günü insanların vucudlarını tekrar bir araya getirmeye çalışıyor?
Bunu anlayabilseydin zaten Tanrı sen olurdun. Demek ki sen hiç bir zaman olamayacaksın.
Allah kainatı seninle birlikte yaratmadı. Zaten yaratacam ama sen de bileceksin de dememiş. Bir şeyi bilmediğinden dolayı "bu öyle olmamıştır" ihtimali olduğu gibi "olduğu yöndeki ihtimali" de görmezden gelinemez. Bir inancın olmadığı halde seni bu kadar kesin konuşturan nedir ?
Hadi biz kitaba göre konuşuyoruz :)
aslinda dirilmek kavrami biraz biz insan olan bunu sahip oldugu algi evreni cercevesinde anlasin diye. aslinda esas varliklarimiz daha gercekci olan bir ust boyutta. bu boyutta zaman soyut egil somut bir vaziyette. bu baglamda bizler esas varlikalrimiz olan ruhlarimizin duyadaki yansimalari oluyor sadece onun varligini kendi varligimizla ispat ediyoruz.
lutfen zamanin suyutlugu ve somutlugu konusundaki cozumlemesini izafi olsada yapmadan beni elstirmesin. diger kosulda zamanin izafi olusunu izah etmek zorunda kalmak istemiyorum.
"Darwin ilk önce aynaya baktı sonra maymuna baktı,bir aynaya baktı bir maymuna...sonra düşündü..!"
Bununla ilgili çok kitap okudum okudukça güldüm güldükçe acıdım..
...şansımız 20 üzeri 99’dur, yani 1 rakamını, arkasına 99 tane sıfır konmuş 20 rakamına bölerseniz...
Sayın Sapiense
Burda ki verdiğiniz matematikte hata var. 20^99 yanına 99 tane sıfır konmuş 20 değil 98 tane sıfır konmuş 10'un 2^99 katıdır. Buda6338253 × 10122
yani yanına 122 tane sıfır konmuş 6338253'dür. Bu sayı sizin dediğinizden biraz daha böyüktür.
Kaynak: http://www.google.com.tr/search?meta=lr%3Dlang_tr&q=20^99
"Darwin ilk önce aynaya baktı sonra maymuna baktı,bir aynaya baktı bir maymuna...sonra düşündü..!"
Bununla ilgili çok kitap okudum okudukça güldüm güldükçe acıdım..
Sayın Mohikan
Sizin dediğiniz gibi yapsaydı keşke. Ama bu bilim adamı o ada senin bu kıta benim uzun yıllarca gezdi, gözlemledi, araştırdı ve tüm canlıları içine alabilecek bir teori yazdı. Ama siz 1400 yıl (ki tarihi MÖ 2000'lere dayanan bir efsanedir dört elementin birleştirilip insan yapılması.) önce biri bu böledir dediği için incelemeden, araştırmadan bu tür ciddiyetsiz espiriler yapabiliyosunuz. Kitap okudum diyosunuz peki en azından "Türlerin Kökeni" isimli kitabı okudun mu? Yada onu geçtik Kur'an'ı okudun mu?
Saygılarımla
Umurcan Görür
Saygilarimla
Dediklerinin tamamına katılıyorum tek bir bilimsel gerçeklik üzerinde dahi düşünmemiş gerçekliğin neden ve sonuçları üzerinde muhakeme yapmamış olan bu insanlar, bilime daha ne kadar direnecekler merak ediyorum.
Resmen kendilerini din denen, küçük bir pencerisi olan, küçük bir hücreye tıkmışlar nediyim bilmiyorum ama uygun cümle bu galiba
Allah kurtarsın!!!http://www.turandursun.com/forumlar/images/icons/icon10.gif
Cehaletim ben öğrendikçe büyüdü...
Şaman Türksoy
07-11-2009, 16:16
http://img24.imageshack.us/img24/2082/cytochromec.jpg
Ortak atalar uzaklaştıkça, aminoasitlerdeki faklılaşma açıkça görülüyor.
Aşağıdaki Rhesus maymunu ile sadece tek bir amino asidimiz farklı.
http://www.haryana-online.com/images/rhesus_macaque.jpg
Şempanze ile ise hiç bir farklılığımız yok. Sitokrom-c'lerimiz tamamen özdeş...
http://phineasgage.files.wordpress.com/2007/06/070617chimp.jpg
"Evrim yoktur, benim dedem maymun değil" vs. diyenler bu benzerlikleri açıklasınlar da görelim bakalım...
Kan guruplarını bilirsiniz, A, B, O ,AB gibi. Bu gruplar arkalarına (Rh+) veya (Rh-) işareti getirilerek kodlanmışlardır. Bazı insanların kanlarında, ötekilerde bulunmayan bir protein (antijen) vardır. Bu proteini taşıyan kanlara (Rh +) kodu konulur.
Bazı insanların kanlarında ise bu proteine rastlanmaz, bu grup kanlara da (Rh -) kodu konulur.
Rh faktörü olarak tanımlanan bu protein Rhesus adı verilen maymunun kanında da bulunuyor. Adı bu yüzden Rh faktörü:)
Kan grubu (Rh +) olan insanların -ki oran yaklaşık %85'dir- çok uzak atası Rhesus maymunu olabilir.
Kan grubu (Rh -) olan insanların çok uzak atası ise şempanze olmalı.Çünkü; onların kanında bu proteine rastlanmıyor.
Şimdi yaratılışcılara soruyorum:İslam'ın efendi tanrısı,insanı yaratırken daha orijinal bir malzeme bulamamış mı? Bu iş için maymun kanı kullanmak yakıştı mı? Neden böyle bir şey yapmış?Belki sizin kelamcılar biliyordurlar...
Sayın Mohikan
Sizin dediğiniz gibi yapsaydı keşke. Ama bu bilim adamı o ada senin bu kıta benim uzun yıllarca gezdi, gözlemledi, araştırdı ve tüm canlıları içine alabilecek bir teori yazdı. Ama siz 1400 yıl (ki tarihi MÖ 2000'lere dayanan bir efsanedir dört elementin birleştirilip insan yapılması.) önce biri bu böledir dediği için incelemeden, araştırmadan bu tür ciddiyetsiz espiriler yapabiliyosunuz. Kitap okudum diyosunuz peki en azından "Türlerin Kökeni" isimli kitabı okudun mu? Yada onu geçtik Kur'an'ı okudun mu?
Saygılarımla
Umurcan Görür[/QUOTE]
İlk kez 9 yaşında hatmettim ben Kuranı Kerimi ve o yaşımdayken bile Türkçe mealini okurdum..
Hani şu Medreseler vardıya Osmanlıda,hani Papa'nın "Benim oğlum Osmanlı Medreselerin'de okuyor" diye övündüğü medreseler...
İşte o Medreseler günümüzde'de var evet belki sayıları az devletten gizli ama hala varlar ben o Medreselerden birinde okudum...
Kuranı Kerimin türkçe mealini hem düz hemde tefsirli(geniş açıklamalı) defalarca okudum...
Daha sonra Arapça ilim kitaplarını okuyup Kuranı Kerimin arapçasını'da okuyup anlamaya başladım meğer bizim Türkçe meal dediğimiz Kuran meali ile Arapça mealinin arasında dağlar kadar fark varmış iyi mi..?
Arapçada ki kelimelerin anlamları,kelimelerde ki harflerin anlamları,harekeleme işaretlerinin anlamları Türkçe mealle uzaktan yakından alakası yokmuş iyi mi..?
Evet size samimi olarak söyleyebilirim ki sizin gibi yahut Arapça ilmi olmayan bir Müslümanın Kuranı Kerimin mealini okuyarak "Bana bazı ayetler çok enteresan geldi biraz saçma gibi" diyen tonca insan gördüm,duydum hatta bende medresey gitmeden önce yani cahilken elime Kuran meali alıp okuduğumda banada anlamsız gelirdi bazı ayetler...
Kuranı Kerimi Türkçeye çevirten zevat boşuna çevirtmedi pirim (;
Bu halk neden böyle cahil kaldı sanıyorsun pirim..? (;
Ben bu sitedeki diğer Müslüman kardeşlerime pek benzemem aslında yani Kuranı Kerimi hiç okudun mu diye soracağınız son kişi olmalıyım ben çünkü Bana Filanca yerde hırsızlık yapan kişinin elini kesmiş sizinkiler diye çıkışıldığı zaman;
"Hayır İslamda yok öyle bir şey" diyen cahillerden değilim çünkü bu Allahın emri...!
Eşkiyaların ellerini,bacaklarını çaprazlama kesmek varmış islamda denildiği zaman..
"Hayır uydurma onlar" diyen cahillerdende değilim çünkü buda Allahın emri..!
"İşte namaz kılmayana,başını örtmeyene iranda baskı uygulanıyormuşta islamda böyle bir şey yokmuş" diyen cahillerdende değilim çünkü buda Dinin emri eğer Müslümansan Dinin emri neyse yapmak zorundasın "Dinde zorlama yokmuş" evet yoook bak "Dinde" diyor e zaten bende hristyana,yahudiye zorlama var demiyorum ki (;
Efendim neymiş Kuran'da çelişki varmış bilmem hangi ayetle,bilmem hangi ayet birbiriyle çelişiyormuş hayır yok öyle bir şey işte medrese okuyan bir insan Kuranın ayetlerin'de çelişki olmadığını gayet iyi bilir ve bu oyunlara gelmez...
Sen gidersen Türkçe meal okursan tabiki çelişki var sanarsın ama kime anlatacaksın ki...
Asıl İslamı en çok inceleyen bizim gibi medresede okuyanlardır bakın Medrese eğitim sistemin'de 6 adet Mantık ilim kitabı vardır ve bunlar okutulur talebelere...
İslamı mantıksal olarak ele alır bu dediğim eserler ama size göre biz koyun sürüsüyüz körü körüne bir alamete binmiş gidiyoruz..!
Tabi bu mantık kitapların'da "Ben Allahı göremiyorum o zaman Allah yok" gibi basit,komik mantık dışı şeyler yoktur..
Mantığın amacı'da bu değil ki sana mantıksız gelen bir başkasına mantıklı gelebilir...
Sorgulanamayacak şeyleri sorgulamak mantık değil mantıksızlıktır ve bu tür mantıksızlıklara elbette bir mantık kitabında yer verilemez...
Sorgula o zaman "Benim aklım var göremiyorum o zaman yok olması lazım..!? Çünkü 5 duyumla hissedemiyorum
Vicdanım var,sevgim var,merhametim var,nefretim var e hani göster nerde..?
Demek ki neymiş her şeyi sorgulamak mantık değil mantıksızlık mış...(;
Neyse diğer konuya gelelim evet o okuduğum kitap Darwinin evrim teorisini biraz alaya alarak anlatıyordu...
Banada bu yüzyılın en komik teorisi olarak geldiği için o okuduğum kitaptaki bu komik örneği verdim (;
Yoksa Darwinin evrimi araştırmak için dağ,tepe bayır gezdiğini gezerken'de günlük tuttuğunu bu teoriyi doğayı inceledikten sonra ortaya koyduğunu biliyorum...
Natıonal Geograpi kanalında ki Darwin belgesellerini bile takip ederdim daha iyi anlamak için bu yüzyılın en mantıksız teorisini (;
Bu konuyla ilgili çok kitap okudum buldukçada okuyorum merak etmeyin..(;
Ha sahi şimdi sorunuza cevap vermedim diye kızarsınız Türlerin Kökeni adlı kitabı okumasam'da içinde ki konuları parça,parça bölüm,bölüm'de olsa çoğu yerde okudum yani kitabı okumuş kadar oldum (:
Şaman Türksoy
08-11-2009, 00:54
Mohikan ayamalı forumdaşın imzasına dikkat ettiniz mi? Aynı imza başkalarında da var.
Bu Muhammet'in sözü imiş. Diyor ki: Dini aklıyla ölçen kadar zararlı kimse yoktur!..
Söz çarpıcı bir gerçeğe işaret ediyor,dini aklıyla ölçenler zararlıdır.
Çok doğru,çünkü; İslam'ı akla vurduğunuzda un ufak olur da esamesi bile okunmaz.Muhammet zamanında dini,İslam'ı akla vuranlar türlü hileler ve desiselerle öldürülmüşler, öldürtülmüşlerdir.
Kur'an'ın efendi tarısı bu kişilere güç yetirip helak edemez de yalnızca beddua etmekle yetinir, ve buna Şaman'ın bir türlü aklı yetmez.
Aklı yeten forumdaşım varsa, beri gelsin:)
Sen öyle san İslamı akla vurduğun zaman gayet mantıklı olduğu görülür o hadis aklın almadıklarını akıla vuran sözde akıllılar için söylenmiş (;
Daha insanlığı aklı samanyolundan dışarıya çıkaramazken Allaha aklınca hesap sormaya kalkarmış yesinler o aklı (:
Bak senin için imzamı değiştirip başka bir hadis yazdım hadi bakalım önceki ile bunun arasında ki 10 çelişkiyi bulabilecen mi (:
Şaman Türksoy
11-11-2009, 10:07
Bak senin için imzamı değiştirip başka bir hadis yazdım hadi bakalım önceki ile bunun arasında ki 10 çelişkiyi bulabilecen mi (:
Türkçe okur yazar bile olmayıp da -acizliğinin ayırdında olmadan- dalga geçmeye kalkışan şu tosuncuğa bakınız.Ne kadar bayağı, ne kadar basit...
Sayın Mohikan
Saygılarımla
Umurcan Görür
İlk kez 9 yaşında hatmettim ben Kuranı Kerimi ve o yaşımdayken bile Türkçe mealini okurdum..
Hani şu Medreseler vardıya Osmanlıda,hani Papa'nın "Benim oğlum Osmanlı Medreselerin'de okuyor" diye övündüğü medreseler...
İşte o Medreseler günümüzde'de var evet belki sayıları az devletten gizli ama hala varlar ben o Medreselerden birinde okudum...
Kuranı Kerimin türkçe mealini hem düz hemde tefsirli(geniş açıklamalı) defalarca okudum...
Daha sonra Arapça ilim kitaplarını okuyup Kuranı Kerimin arapçasını'da okuyup anlamaya başladım meğer bizim Türkçe meal dediğimiz Kuran meali ile Arapça mealinin arasında dağlar kadar fark varmış iyi mi..?
Arapçada ki kelimelerin anlamları,kelimelerde ki harflerin anlamları,harekeleme işaretlerinin anlamları Türkçe mealle uzaktan yakından alakası yokmuş iyi mi..?
Evet size samimi olarak söyleyebilirim ki sizin gibi yahut Arapça ilmi olmayan bir Müslümanın Kuranı Kerimin mealini okuyarak "Bana bazı ayetler çok enteresan geldi biraz saçma gibi" diyen tonca insan gördüm,duydum hatta bende medresey gitmeden önce yani cahilken elime Kuran meali alıp okuduğumda banada anlamsız gelirdi bazı ayetler...
Kuranı Kerimi Türkçeye çevirten zevat boşuna çevirtmedi pirim (;
Bu halk neden böyle cahil kaldı sanıyorsun pirim..? (;
Ben bu sitedeki diğer Müslüman kardeşlerime pek benzemem aslında yani Kuranı Kerimi hiç okudun mu diye soracağınız son kişi olmalıyım ben çünkü Bana Filanca yerde hırsızlık yapan kişinin elini kesmiş sizinkiler diye çıkışıldığı zaman;
"Hayır İslamda yok öyle bir şey" diyen cahillerden değilim çünkü bu Allahın emri...!
Eşkiyaların ellerini,bacaklarını çaprazlama kesmek varmış islamda denildiği zaman..
"Hayır uydurma onlar" diyen cahillerdende değilim çünkü buda Allahın emri..!
"İşte namaz kılmayana,başını örtmeyene iranda baskı uygulanıyormuşta islamda böyle bir şey yokmuş" diyen cahillerdende değilim çünkü buda Dinin emri eğer Müslümansan Dinin emri neyse yapmak zorundasın "Dinde zorlama yokmuş" evet yoook bak "Dinde" diyor e zaten bende hristyana,yahudiye zorlama var demiyorum ki (;
Efendim neymiş Kuran'da çelişki varmış bilmem hangi ayetle,bilmem hangi ayet birbiriyle çelişiyormuş hayır yok öyle bir şey işte medrese okuyan bir insan Kuranın ayetlerin'de çelişki olmadığını gayet iyi bilir ve bu oyunlara gelmez...
Sen gidersen Türkçe meal okursan tabiki çelişki var sanarsın ama kime anlatacaksın ki...
Asıl İslamı en çok inceleyen bizim gibi medresede okuyanlardır bakın Medrese eğitim sistemin'de 6 adet Mantık ilim kitabı vardır ve bunlar okutulur talebelere...
İslamı mantıksal olarak ele alır bu dediğim eserler ama size göre biz koyun sürüsüyüz körü körüne bir alamete binmiş gidiyoruz..!
Tabi bu mantık kitapların'da "Ben Allahı göremiyorum o zaman Allah yok" gibi basit,komik mantık dışı şeyler yoktur..
Mantığın amacı'da bu değil ki sana mantıksız gelen bir başkasına mantıklı gelebilir...
Sorgulanamayacak şeyleri sorgulamak mantık değil mantıksızlıktır ve bu tür mantıksızlıklara elbette bir mantık kitabında yer verilemez...
Sorgula o zaman "Benim aklım var göremiyorum o zaman yok olması lazım..!? Çünkü 5 duyumla hissedemiyorum
Vicdanım var,sevgim var,merhametim var,nefretim var e hani göster nerde..?
Demek ki neymiş her şeyi sorgulamak mantık değil mantıksızlık mış...(;
Neyse diğer konuya gelelim evet o okuduğum kitap Darwinin evrim teorisini biraz alaya alarak anlatıyordu...
Banada bu yüzyılın en komik teorisi olarak geldiği için o okuduğum kitaptaki bu komik örneği verdim (;
Yoksa Darwinin evrimi araştırmak için dağ,tepe bayır gezdiğini gezerken'de günlük tuttuğunu bu teoriyi doğayı inceledikten sonra ortaya koyduğunu biliyorum...
Natıonal Geograpi kanalında ki Darwin belgesellerini bile takip ederdim daha iyi anlamak için bu yüzyılın en mantıksız teorisini (;
Bu konuyla ilgili çok kitap okudum buldukçada okuyorum merak etmeyin..(;
Ha sahi şimdi sorunuza cevap vermedim diye kızarsınız Türlerin Kökeni adlı kitabı okumasam'da içinde ki konuları parça,parça bölüm,bölüm'de olsa çoğu yerde okudum yani kitabı okumuş kadar oldum (:[/QUOTE]
Sayın Mohikan
Turan Dursun'da sizin mederese tavir ettiğiniz yerlerde eğitim gördü. Onun hayatını okursanız anlarsınız. Siz onun dediklerini neden kaale almıyorsunuz peki?
Ayrıca bana bir tane bilimsel argüman sunabiliyor musunuz anti-tez olarak? Bana anti-tez argüman sunun, şu şu şu delilerden dolayı bu deliliniz geçersizdir ayrıca şu şu şu delilerden dolayı evrim teorisi geçersizdir diyin ben size sizin dediğiniz delileri şu şu şu nedenden dolayı geçersizdir, ayrıca şu şu şu deliler de evrimi destekler diye cevap vereyim.
Saygılarımla
Umurcan Görür
ne alaka kardeş????
yani hayvan benziyor diye "o bizim atamız " mı diyelim?işte evrim bu yüzden bilim değil ....sadece yorumsal!hiç bilimsel değil.aradaki bazerliklere bakıp yorum yapılıyor bu kadar...eğer buna bakılırsa hepimiz atomlardan oluştuk.o zaman patateste,kumda,çakılda bizim akrabamız.....
bir şu var.maymunun iki eli iki ayağı var diye insana mı banzer yahu?insan ile maymun benzemez.hemde hiç benzemez!neresi BENZER LÜTFEN SÖYLEYİN .SADECE diğer canlılardan daha yakın.olay bu !!!!ama "benziyor" demek çok yanlıştır......
Syın Sultan; Maymun denmiyor maymunumsu deniyor.
Yani Maymunlar la ortak atadan geldiğimiz kastediliyor.
Körelmiş organlarımız vardır: Apandis, Kuyruk sokumu körelmiş bir organdır.
Kuyruk sokumumuzun yeri hâlâ neden belli?
Hayvanlar benziyor diye bir iddia da yok; Ortada bulunan bir sürü fosil ve kemik formları var.
Ayrıca, burdan daha iyi bilgiler alabilirsiniz: http://www.turandursun.com/forumlar/showthread.php?t=10041&page=12
yawww etme eyleme onların parçalarının elle yapıldığı çoooooooooook bariz bir şey....kaldiki orada bir sıralama olacaksa 6 değil 6000 tane kafa tası gerek...milyonlarca yıl içinde sadece 6 ara kesit mi var?
her kez bunu bir kez daha düşünsün koşçakalın
bırakın şu kuyruk sokumu ,apandist bilmem ne organları.....
bunlar baştan bindi ,sonra yüz oldu ,sonra on sonra bir iki tane ki onlarda yok olucak....kaldıki maymunların çoğunda(araa kesit idaası yapılan) canlılarda bu organlar yok!!!mesela apandist.kaldıki neden insanda kuyruk yok olmuş?kuyruk sık kullanılabilecek bir organdır...doğruya doğru kuyruk nasıl köreklir?bir senin körelmiş dediklerin çok mühim ve görevleri olan organlar......!!!!!!!!
bırakın şu kuyruk sokumu ,apandist bilmem ne organları.....
bunlar baştan bindi ,sonra yüz oldu ,sonra on sonra bir iki tane ki onlarda yok olucak....kaldıki maymunların çoğunda(araa kesit idaası yapılan) canlılarda bu organlar yok!!!mesela apandist.kaldıki neden insanda kuyruk yok olmuş?kuyruk sık kullanılabilecek bir organdır...doğruya doğru kuyruk nasıl köreklir?bir senin körelmiş dediklerin çok mühim ve görevleri olan organlar......!!!!!!!!
Efendim bunların insanlarda bir görevi yok onu anlatmak istiyoruz.
http://arsiv.ntvmsnbc.com/news/373556.asp
Londra - Bilimadamları taşıdıkları ortak genlerin oranı yaklaşık yüzde 99 olan insan ve maymunların birbirinden bu kadar değişik türler olmasının en büyük nedeninin ''gen ifadesi''ndeki farklılık olduğunu saptadı.
ABD ve Avustralyalı araştırmacılar sadece genler değil ''gen ifadesinin'' farklılığının insanı en yakın akrabası olan maymundan ayırdığını ortaya koydu.
Gen ifadesi gen dilinin protein diline çevrilmesi sonucu protein yapım sürecini anlatıyor. Bu süreç genlerin açık ya da kapalı olmasını belirliyor. İnsanda bulunan yaklaşık 30 bin genin hepsi hücrelerde aynı anda aktif durumda bulunmuyor. Amerika'daki Yale Üniversitesi'nden genetik ekoloji ve evrim alanları uzmanı Profesör Kevin White ''Gen ifadesinin şempanze ve insanı ayıran en önemli unsur olduğunu'' söyledi.
Chicago Üniversitesi Hall Üniversitesi ve Avustralya Victoria Üniversitesi'nden bilimadamları araştırma kapsamında insan şempanze orangutan ve rhesus maymunlarındaki gen ifadesini inceledi.
Yeni gen tarama teknolojisini kullanan bilimadamları bu 4 türde bulunan 1056 gendeki gen ifadesi oranlarını karşılaştırdı. Araştırma ekibinden Dr. Yoav Gilad makak orangutan ve şempanzelerin gen ifadesinde 65 milyon yıllık evrim sürecinde çok küçük farklar meydana geldiğini belirtti. Gilad bazı özel gen gruplarında gen ifadesini etkileyen unsurların hızlı bir biçimde değiştiğini bu hızlı evrimin sadece insan türünde görüldüğünü kaydetti.
''Nature'' dergisinde yayınlanan araştırma sonuçlarının Mary-Claire King ve Allan Wilson'a ait 30 yıllık hipoaaai desteklediği belirtildi.
Alıntıdır
Saygılar
Güncel demek istiyorum herkesin müsadesiyle...
'' böylece onlara kibre kapılıp yasak kılınan şeylerden vazgeçmeyince bizde onlara hor ve zelil maymunlar olun dedik'' maymunların insanlara benzerliği işte bundan sebeptir kuran da açıkça bellidir. durup düşünen için elbette kapılar açılır perdeler kalkar.
'' böylece onlara kibre kapılıp yasak kılınan şeylerden vazgeçmeyince bizde onlara hor ve zelil maymunlar olun dedik'' maymunların insanlara benzerliği işte bundan sebeptir kuran da açıkça bellidir. durup düşünen için elbette kapılar açılır perdeler kalkar.
maymun insandan geliyor yani !!!!!! bravoooo :frusty::frusty::frusty:
MadScientist
21-06-2013, 11:20
Açıkça kendi vücuduna bakan bir insanda Allahın yaratmadığını hemen anlar.
Evrim teorisi böyle basit yıkılabilir birşey olsaydı şimdiye elli kez yıkılmıştı.
Diğer bir olayda şu insanlardan önce maymunlar vardı yani diğer hayvan çeşitleride insanlar daha sonradan ortaya çıkıyor.
Adem ve Havvanın delilide yok ayrıca.Belki bir gün attım 200 milyon yıllık bir modern insan fosili bulunursa o zaman evrim riske girebilir.Diğer bir olayda genetik açıdan.Şayet bu insanlar cezalandırıldıysa günümüz insanları onlarla niye cinsel ilişkiye ilişkiye girdi(melezleşti).
Bakara 66.ayet
Biz bunu, hem onu görenlere, hem de sonra geleceklere bir ibret ve Allah’a karşı gelmekten sakınanlara da bir öğüt kıldık.
Bu hadiseyi görenler olmuş.Niye bir insanda çıkıpta böyle bir olaya şahit oldum demez anlamamışımdır.
Ahlaksız
21-06-2013, 13:26
Foruma hoşgeldiniz:welcome:
Allah belli ki belli bir topluma yönelik şikayetini dile getirerek,bu kişileri maymun yaptığını söylüyor..Haliyle bu kişilerin ortadoğuda olduğunu biliyoruz..Peki 7.yüzyılda ortadoğuda maymunların yaşadığına dair bir belirti var mı?
Yok tabi..Çünkü maymunlar o coğrafyada yaşayamazlar..
Yani sizin Allah yalan söylüyor:boink:
MadScientist
21-06-2013, 18:17
Foruma hoşgeldiniz:welcome:
Allah belli ki belli bir topluma yönelik şikayetini dile getirerek,bu kişileri maymun yaptığını söylüyor..Haliyle bu kişilerin ortadoğuda olduğunu biliyoruz..Peki 7.yüzyılda ortadoğuda maymunların yaşadığına dair bir belirti var mı?
Yok tabi..Çünkü maymunlar o coğrafyada yaşayamazlar..
Yani sizin Allah yalan söylüyor:boink:
Peki arabistanla doğu afrika birbirine yakın değilmi?
Ayette deniz kıyısında balık tutmaktan bahsediyor.Ormanlık bir alan olamazmı?
A’RAF 163. Onlara, deniz kıyısında bulunan şehir halkının durumunu sor. Hani onlar cumartesi gününe saygısızlık gösterip haddi aşıyorlardı. Çünkü cumartesi tatili yaptıkları gün, balıklar meydana çıkarak akın akın onlara gelirdi, cumartesi tatili yapmadıkları gün de gelmezlerdi. İşte böylece biz, yoldan çıkmalarından dolayı onları imtihan ediyorduk.
Ahlaksız
21-06-2013, 18:43
Peki arabistanla doğu afrika birbirine yakın değilmi?
Ayette deniz kıyısında balık tutmaktan bahsediyor.Ormanlık bir alan olamazmı?
A’RAF 163. Onlara, deniz kıyısında bulunan şehir halkının durumunu sor. Hani onlar cumartesi gününe saygısızlık gösterip haddi aşıyorlardı. Çünkü cumartesi tatili yaptıkları gün, balıklar meydana çıkarak akın akın onlara gelirdi, cumartesi tatili yapmadıkları gün de gelmezlerdi. İşte böylece biz, yoldan çıkmalarından dolayı onları imtihan ediyorduk.
Konya'da Antalya'ya yakın ama Konya'da muz yetişmez:)
İklim farklılığı çok önemlidir..
Allah her konuda olduğu gibi bu maymun konusunda da çuvallamıştır..Maymunlar ağaçlarda yaşar ve Arabistan'da her yer çöldür..
Buyrun hep beraber okuyalım;
Primatlar tüm dünyaya yayılmışlardır. İnsan dışındaki primatlar başlıca Güney ve Orta Amerika'da, Afrika'da ve Asya'nın güneyinde bulunurlar. Bazı türlerin yaşadıkları alanlar, Amerika kıtasında Meksika'nın güneyi ile Asya'da Japonya'nın kuzeyi kadar kuzey bölgelere ulaşır.
Ekvator'un 40° kuzey ve 40° güney enlemleri arasında raslanırlar. Avrupa'da yalnız Cebelitarık kıyılarında bulunurlar. Bunların da Afrika'dan geldikleri sanılmaktadır. İki grupta incelenirler: Asya ve Afrika'daki Eski Dünya maymunları ve Orta ve Güney Amerika'daki Yeni Dünya maymunları.
http://tr.wikipedia.org/wiki/Primat#Ya.C5.9Fad.C4.B1klar.C4.B1_co.C4.9Frafya
Ortadoğu,Arabistan veya Mezopotamya kelimelerini göremedim ben..:)