PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Chat Odası ve ÖM

Averroes
21-09-2009, 20:40
Geçen gün adetim olmadığı halde çet odasına bir gireyim dedim. Kim ne konuşmuşsa orada duruyor. Ben de muhatabımla birkaç cümlelik kelam ettim. Bugün yine girdim ve yazılarım orada aynen duruyor. Siz bir sohbette geçen cümlelerin herkes görsün diye duvarlara yapıştırıldığı bir oda biliyor musunuz? Bu ne demektir? Sitenin yönetim kademesi orada konuşulan herşeyi biliyor demektir. Ne bu teknik takip falan mı? Hani özel hayatın gizliliği?

İkinci sorum: Özel mesajlar gerçekten özel mi? Ben ve muhatabımdan başka bu mesajları okuyan var mı? "Hayır öyle şey mi olur?" deniyorsa, bakılmıyor kabul edeceğim ve gönül rahatlığıyla yazışmaya devam edeceğim.

Lütfen yönetici arkadaşlar bu sıkıntı konusunda bizi aydınlatırlarsa, bir daha ki sefere chat odasına girerken ve ÖM atarken acaba demesek!

Saygılar

rodof
21-09-2009, 20:55
Ne bu teknik takip falan mı? Hani özel hayatın gizliliği?

selamlar,sch arkadaş gerçi muhatabı ben değilim ama ilgililere duyrulur .bu konuda sana katılıyorum özelde kalan özelde olmalı ,yahu yoksa siz bu siteyi prtner sitesimi sandınız ..aslında dünkü başlığınızdan sonra can alıcı bir başlıkla geleceğinizi beklerken hayal kırıklığına uğratınız ..dünüşüm muhteşem olacak tarzında bir başlık bekliyoruz sizden !..teknik takip derken neyi kast etmişsiniz anlamak mümkün değil yosa çekindiğin bir yanınmı var ,bu basit konuları bırakta anlamlı konuları aç mahremiyet arz edecek şeylerin burda ne işi olur o kadar basit düşüncelerinizde var demeki.

pante
21-09-2009, 20:55
Geçen gün adetim olmadığı halde çet odasına bir gireyim dedim. Kim ne konuşmuşsa orada duruyor.

Sen dahil olmadığın konuşmaları gördüysen eğer, başkaları da senin konuşmalarını görmüştür, görmektedir.
Alıntıda yazdığın, kendi dahil olmadığın konuşmalar ise teknik sorun var demektir.
Bu durumda 2. sorun anlamsız oluyor.

unbe
21-09-2009, 21:05
chat odasında özelden konuşma seçeneği mevcut arkadaşlar.ordan konuşun kimse görmez.

pante
21-09-2009, 21:09
ordan konuşun kimse görmez.

İstese de hiç kimse göremez mi unbe? Emin misin?:nono:

unbe
21-09-2009, 21:15
İstese de hiç kimse göremez mi unbe? Emin misin?:nono:

valla o kadarını bilemem Pante.
özel konuşma seçeneği ya da özel mesaj seçeneği varsa özel olmalıdır dimi?
kalkıp birileri özel mesajları okuyorsa ya da okuyabiliyorsa bu çok büyük bir ayıptır ve de rezalettir.

pante
21-09-2009, 21:23
valla o kadarını bilemem Pante.
özel konuşma seçeneği ya da özel mesaj seçeneği varsa özel olmalıdır dimi?
kalkıp birileri özel mesajları okuyorsa ya da okuyabiliyorsa bu çok büyük bir ayıptır ve de rezalettir.

Neyse, o kadarını ben de bilmiyorum.
Öyleyse yanıtını ben şöyle espriyle düzelteyim de Şopen'in hoşuna gitsin:

chat odasında özelden konuşma seçeneği mevcut arkadaşlar.ordan konuşun kimse görmez.

İstese de hiç kimse göremez mi unbe? Emin misin? :nono:
Allah her şeyi görür. :)

evrensel-insan
21-09-2009, 21:23
Saygideger schopenhauer;

Bildigim kadariyla; odaya giren kisinin yazilari, 0 dan baslar ve daha once odada degilken; odada bulunanlarin, yazismalarini goremez. Bunun aksi bir durum varsa; teknik bir ariza var demektir. Bunu burdan yetkililere iletelim.

Diger konu; yine bildigim kadariyla; odadaki konusmalasr kayit edilmektedir. Sebebi; herhangibir tartisma cikmazinda; kimin ne dedigi bilinsin, bulunsun ve uygunsuzluktan dolayi; bir ceza verilecekse; uygun verilsin diye.

Ama; bu kayitlarin gorulebilmesi; yoneticilere acikmidir, yoksa; sadece bir tartisma cikmazi veya sikayettemi ortaya cikarilip, okunur; onu bilemiyorum.

Ayrica; odaya, giris, odada yazis v.s. konusunda; yoneticilerin ozel bir kullanim hakki oldugunu da, zannetmiyorum. Onlarda ancak; odaya girdikten sonra, yazilanlari gorebilirler. Yani onlarda o daya; 0 dan girerler.

Saygilarimla;
evrensel-insan

negri
21-09-2009, 21:24
sohbet odasında her yazı yöneticilerce görülür. Özel mesajlaşmalarınızı da izleyebilirler. Kendi sitemde bu sistemin daha eskisini kullandığımda bir süre belirleyip özel ve genel mesajları saklayabiliyordum, gayet güzel de okuyordum. okumayı çok sevdiğim için üyelerin birbiriyleriyle flörtleşmelerini ve başkalarına ettikleri hakaretleri okumaktan imtina etmiyordum.

lolepet
21-09-2009, 21:27
arkadaşlar olayın teknik kısımını benden daha ii bilen mutlaka vardır sitede ama o gelene kadar ben bişeyler söyleyeyim...

şu an kullanılan sistemde yani flash chat 123 sisteminde böyle bi durum sözkonusu...nerden biliyorsun diye sorabilirsiniz...bende siteme kurmuştum bi aralar..

tabi o zmndan şimdiye kadar birkaç sürüm gelişti bu sistem ama o zmnda böyle bişi sözkonusuydu..yani bunun arkadaşlarla bir alakası olduğunu düşünmüyorum..

benim kullandığımda konuşmalar belli bir tarihe kadar saklanabiliyordu adminin güvenliği sağlayabilmesi açsından.. şimdiki sürümnde mevcutmudur bilemem..ve bnm kullandığm zmn özel mesaj okuyabilme yetkiside yoktu...

negri
21-09-2009, 21:31
vbulletin tarzı sistemleri kullanan forumlarda özel hayatın gizliliğini beklemeyin. özel mesajlarınıza kadar okunabileceğini unutmayın. bir scripte bakar, bakar da gören olur mu bir allah bilir bir yönetici taifesi.

Cem
21-09-2009, 22:26
Sohbet odasında yazılan yazıların son kısımları odaya yeni giren kişi tarafından görülür. Buradaki amaç yeni giren kişinin muhabbete fransız kalmamasıdır. Kişi son kısımları okuyarak konuya adapte olabilir.

Özel mesajlaşmalar da gerektiğinde yöneticiler tarafından okunabilirler. Ancak rutinde bu yapılmıyor. Daha ziyade şikayet olursa, örneğin bir kişi kendisine özelden hakaret edildiğini söylerse incelemeye alınabiliyor.

mhmd
21-09-2009, 22:53
Yoksa siz hala, sanalda özel oduğuna inananlardan mısınız?

negri
21-09-2009, 23:05

Zor bir soru. Pas hakkımı kullanmak istiyorum.

yidemir
21-09-2009, 23:22
Üçüncü, dördüncü hatta beşinci şahıslar tarafından bilgileriniz tehlikede bile olabilir. Siz bir sohbette geçen cümlelerin herkes görsün diye duvarlara yapıştırıldığı bir oda biliyor musunuz?En basit örnek bu platformdur, sohbet odasıdır aynı zamanda.

Sevgili schopenhauer, "felsefe nerede" naraları atıyorsunuz forumlarda kalın puntolarla. Daha farklı yaklaşmaınızı beklerdim böyle bir konuya. Ayrıca sanal alemdeyiz, bu yazdıklarımız Amerika Birleşik Devletleri, Teksas eyaletindeki sunucularda saklanıyor. Yanı başınızda değil, özeliniz olamaz. Buradan (http://maps.google.com/maps?f=q&source=s_q&hl=tr&q=Texas+-+Dallas+-+Softlayer+Technologies+Inc&vps=1&jsv=176c&sll=32.781078,-96.797111&sspn=1.72724,2.469177&gl=tr&ie=UTF8&ei=IN63SqS-HsOusAbW8ITkBw&cd=1&usq=Dallas+-+Softlayer+Technologies+Inc&geocode=FeXN9wEdzl86-g&cid=12847051966090398021&li=lmd) bakın, bilgilerimiz orada.

cigi
22-09-2009, 00:10

Süper bir soru.
Cok begendim ve mhmd'ye bu soru icin tesekkür ediyorum.

Averroes
22-09-2009, 00:36
Ne bu teknik takip falan mı? Hani özel hayatın gizliliği?

selamlar,sch arkadaş gerçi muhatabı ben değilim ama ilgililere duyrulur .bu konuda sana katılıyorum özelde kalan özelde olmalı ,yahu yoksa siz bu siteyi prtner sitesimi sandınız ..aslında dünkü başlığınızdan sonra can alıcı bir başlıkla geleceğinizi beklerken hayal kırıklığına uğratınız ..dünüşüm muhteşem olacak tarzında bir başlık bekliyoruz sizden !..teknik takip derken neyi kast etmişsiniz anlamak mümkün değil yosa çekindiğin bir yanınmı var ,bu basit konuları bırakta anlamlı konuları aç mahremiyet arz edecek şeylerin burda ne işi olur o kadar basit düşüncelerinizde var demeki.

Biz de can alıcı başlıklar tükenmez Rodof. Yazdığım şeylerin benden izinsiz görüntülenmesi basit bir konu değildir. Ama geyik muhabbeti yapmaya alışkın olanlar için sorun olmayabilir tabi.

Sen dahil olmadığın konuşmaları gördüysen eğer, başkaları da senin konuşmalarını görmüştür, görmektedir.
Alıntıda yazdığın, kendi dahil olmadığın konuşmalar ise teknik sorun var demektir.
Bu durumda 2. sorun anlamsız oluyor.

Ben başkaları ne konuşuyor diye chat odasına girmiyorum pante. Ben sadece kendimin ve muhatabımın ne yazdığını görmek istiyorum. Yönetici mesajlarından teknik bir sorun olmadığı anlaşılıyor.

sohbet odasında her yazı yöneticilerce görülür. Özel mesajlaşmalarınızı da izleyebilirler. Kendi sitemde bu sistemin daha eskisini kullandığımda bir süre belirleyip özel ve genel mesajları saklayabiliyordum, gayet güzel de okuyordum. okumayı çok sevdiğim için üyelerin birbiriyleriyle flörtleşmelerini ve başkalarına ettikleri hakaretleri okumaktan imtina etmiyordum.

vbulletin tarzı sistemleri kullanan forumlarda özel hayatın gizliliğini beklemeyin. özel mesajlarınıza kadar okunabileceğini unutmayın. bir scripte bakar, bakar da gören olur mu bir allah bilir bir yönetici taifesi.

Valla şu ana kadar gelen yöneticilerinki de dahil en aydınlatıcı mesaj olmuş. Biz vehhamlandığımız hususlarda artık yöneticilere değil de size danışabiliriz gönül rahatlığıyla. Ne demiş Yüce Allah, “Hiç bilenle bilmeyen bir olur mu?”

Sohbet odasında yazılan yazıların son kısımları odaya yeni giren kişi tarafından görülür. Buradaki amaç yeni giren kişinin muhabbete fransız kalmamasıdır. Kişi son kısımları okuyarak konuya adapte olabilir.

Özel mesajlaşmalar da gerektiğinde yöneticiler tarafından okunabilirler. Ancak rutinde bu yapılmıyor. Daha ziyade şikayet olursa, örneğin bir kişi kendisine özelden hakaret edildiğini söylerse incelemeye alınabiliyor.

Peki Cem bey, ama yine de etik değil. Burada konuşmalarının son kısmı bile olsa görünsün isteyen var mı acaba?

En basit örnek bu platformdur, sohbet odasıdır aynı zamanda.

Sevgili schopenhauer, "felsefe nerede" naraları atıyorsunuz forumlarda kalın puntolarla. Daha farklı yaklaşmaınızı beklerdim böyle bir konuya. Ayrıca sanal alemdeyiz, bu yazdıklarımız Amerika Birleşik Devletleri, Teksas eyaletindeki sunucularda saklanıyor. Yanı başınızda değil, özeliniz olamaz. Buradan bakın, bilgilerimiz orada.

Mesela nasıl yaklaşmamı beklerdiniz? İnsanlar bazen tahmin ettiği/etmediği şeyleri teyit ettirmeli değil mi?

rodof
22-09-2009, 00:56
Biz de can alıcı başlıklar tükenmez Rodof. Yazdığım şeylerin benden izinsiz görüntülenmesi basit bir konu değildir. Ama geyik muhabbeti yapmaya alışkın olanlar için sorun olmayabilir tabi.

sevgili sch,inanın sabırsızlıkla bekliyorum dünkü başlığınız düşündürücü olduğu kadar anlamlıydı ,ama gel gelelim asıl uç noktalarla gelmeniz belkide kısmi çelişkileri olan arkadaşlara fayda sağlar ..ondan dolayı işleyişi kayle değer konular olsa ne güzel olur .

bilge yününüz kendini belli ediyor bir nebze ,tamamını bekleriz ..

yüce allah'a inanmaz sevgisine bağlıkalmazdım ,gerisini siz getirin
sevgili sch .tekrar belirtmekte yarar görüyorum ENE kavramını yüzeysel bile olsa açıklık getirmeden bu tür konular anlam teşkil edeceğini sanmıyorum ,havada uçar gider.selam ve sevgilerimle..

yidemir
22-09-2009, 00:56
Mesela nasıl yaklaşmamı beklerdiniz? İnsanlar bazen tahmin ettiği/etmediği şeyleri teyit ettirmeli değil mi?Genelde bir konu hakkında bilgi sahibi olunur, araştırılır, düşünülür (düşünbilim), tartışma konusu ona göre açılır. Bu platformda görüyorum, insanlar size tutarlı cevaplar veriyor, siz bazılarını görmezden geliyor, gereksiz olana, cevap verebileceğinize cevap veriyor, kalanı kesip atıyorsunuz. Ayrıca sohbet odası, forum gibi platformlar (kısacası Genel Ağ) bilgi paylaşımı, eğlence vs. gibi genel durumlarda kullanılıyor. Siz özelinizi paylaşırsanız, etik olanı bozarsınız. Böylece konu uzayıp gider, ama gitmesin, zamanımızı böyle, bu tarz şeylerle öldürmeyelim.

Uyku vakti :sleep: şen ve esen kalın, sevgiler.

negri
22-09-2009, 01:01
Valla şu ana kadar gelen yöneticilerinki de dahil en aydınlatıcı mesaj olmuş. Biz vehhamlandığımız hususlarda artık yöneticilere değil de size danışabiliriz gönül rahatlığıyla. Ne demiş Yüce Allah, “Hiç bilenle bilmeyen bir olur mu?”

Sen bilirsin. Gönül rahatlığıyla sorabilirsin.

negri
22-09-2009, 01:10
Genelde bir konu hakkında bilgi sahibi olunur, araştırılır, düşünülür (düşünbilim), tartışma konusu ona göre açılır. Bu platformda görüyorum, insanlar size tutarlı cevaplar veriyor, siz bazılarını görmezden geliyor, gereksiz olana, cevap verebileceğinize cevap veriyor, kalanı kesip atıyorsunuz. Ayrıca sohbet odası, forum gibi platformlar (kısacası Genel Ağ) bilgi paylaşımı, eğlence vs. gibi genel durumlarda kullanılıyor. Siz özelinizi paylaşırsanız, etik olanı bozarsınız. Böylece konu uzayıp gider, ama gitmesin, zamanımızı böyle, bu tarz şeylerle öldürmeyelim.

Uyku vakti :sleep: şen ve esen kalın, sevgiler.

Bu konuda sonuna kadar yanılıyorsun. Forum tipi ortamlarda genelin yaptığı, diğer yazarı itham ettiğin şekilde gerçekleşir. Herkes bir yerinden kesip alır diğer kısımlarını atar ve ona göre tartışır. Bu forumu da araştırırsan görürsün, olay aynı şekilde cereyan ediyor. Genel olarak forumlarda amaç, birbirine galip gelmek, bilgi alışverişi amaçlı yapılan tartışmalar değil. Bunun doğruluğunu ya da yanlışlığını tartışmanın gereği yok. Çünkü bilgi alışverişi amaçlı bir forumda işler, bu şekilde yürümez. Dediğin gibi araştırma yapılır ve sunulur. Karşısındaki yazar da araştırıp araştırmasını sunar. Ama sanal alemde bu tipte tartışmaların yer aldığı forumlar az sayıdadır. Buna ek olarak üye sayısı ne kadar olursa olsun katılımcı sayısı da azdır. Bilgi alışverişinin bu şekilde az katılımcı ile yürütülmesinin nedeni insanların cehaleti ve araştırma kabızı olmasıdır. Aslına bakılırsa onları haklı görmek gerekir; genel yaşam şekli bu şekilde oluşmuş. Ayrıca dayatılmış. Değil mi ama?

Averroes
22-09-2009, 01:15

sevgili sch,inanın sabırsızlıkla bekliyorum dünkü başlığınız düşündürücü olduğu kadar anlamlıydı ,ama gel gelelim asıl uç noktalarla gelmeniz belkide kısmi çelişkileri olan arkadaşlara fayda sağlar ..ondan dolayı işleyişi kayle değer konular olsa ne güzel olur .

bilge yününüz kendini belli ediyor bir nebze ,tamamını bekleriz ..

yüce allah'a inanmaz sevgisine bağlıkalmazdım ,gerisini siz getirin
sevgili sch .tekrar belirtmekte yarar görüyorum ENE kavramını yüzeysel bile olsa açıklık getirmeden bu tür konular anlam teşkil edeceğini sanmıyorum ,havada uçar gider.selam ve sevgilerimle..

sevgili rodof (yoksa remo muydu?) biz o başlığı nihayetlendirdik haberiniz yok mu? Uzatmaları oynuyoruz şimdi. Rakip sağlı sollu ataklar geliştiriyor. Yine uzaktan bir şut denemesi, ama schopenhauer kalesinde başarılıııııı.

Ene kavramı için size paslıçivi arkadaşımızı öneriyorum. O da o konuyla bayağı ilgili. Ama dikkat çekecek bir sunumunuz olursa TD forumları, o da olmazsa hiçkimse tarafından okunmayan ÖM servisi hizmetinizde olacaktır.

rodof
22-09-2009, 01:24
sevgili rodof (yoksa remo muydu?) biz o başlığı nihayetlendirdik haberiniz yok mu? Uzatmaları oynuyoruz şimdi. Rakip sağlı sollu ataklar geliştiriyor. Yine uzaktan bir şut denemesi, ama schopenhauer kalesinde başarılıııııı.

Ene kavramı için size paslıçivi arkadaşımızı öneriyorum. O da o konuyla bayağı ilgili. Ama dikkat çekecek bir sunumunuz olursa TD forumları, o da olmazsa hiçkimse tarafından okunmayan ÖM servisi hizmetinizde olacaktır.
kalesinde başarılıııııı.

selam ego tatmini gibi olmuş ,başarılımı değilmi tartışılır o konuda somut bir bağlamda kamak mümkün değil .hava atma bana ?kibirlenmek asaleten değil..

pante
22-09-2009, 01:34
Çünkü bilgi alışverişi amaçlı bir forumda işler, bu şekilde yürümez. Dediğin gibi araştırma yapılır ve sunulur. Karşısındaki yazar da araştırıp araştırmasını sunar. Ama sanal alemde bu tipte tartışmaların yer aldığı forumlar az sayıdadır. Buna ek olarak üye sayısı ne kadar olursa olsun katılımcı sayısı da azdır. Bilgi alışverişinin bu şekilde az katılımcı ile yürütülmesinin nedeni insanların cehaleti ve araştırma kabızı olmasıdır.

Aynen katılıyorum.
Örnek olarak Bilimsel Felsefe sitesini verebilirim.
Tamamen bilgi alışverişi amaçlıdır, tartışma forumu değildir.
(Biraz da reklam yapmış olalım) :)

yidemir
22-09-2009, 01:35
Forum tipi demek yanlış olur, platform veya sosyal ağ demekte fayda var. Şu an bulunduğumuz bir platform bir forum değil, yavaş yavaş bir sosyal ağ olmaya gidiyor. Eskiden vBulletin dediğimiz forum betiğinde sadece yeni konular açılır, bu konular üzerine tartışılırdı. Şimdi ise, eskisinden farklı olarak gruplar oluşturulabiliyor, arkadaşlıklar kurulabiliyor, eş zamanlı (çevrimiçi, online) sohbetler gerçekleştiriliyor ve albümler oluşturuluyor.Herkes bir yerinden kesip alır diğer kısımlarını atar ve ona göre tartışır. Bu forumu da araştırırsan görürsün, olay aynı şekilde cereyan ediyor.Benim vurgualamak istediğim varolan mesaj kirliliğiydi zaten. Neden bir başlıkta (topic) belli bir konu üzerine düşünceler yansıtılırken, araya farklı şeyler girsin ki? (Şu an benim gerçekleştirdiğim durum. Sevgili schopenhauer'a ait konuyu kirletmek) Farklı bir bölümde, farklı başlıkta tartışılabilirdi mesela.

Felsefi ve felsefenin dallarına göre cevaplar vermek varken, maç sunucusu gibi mesajlar yazmak, alaycı, aşağılayıcı mesajlar vermek platform düzenini bozar, ciddiyeti aşındırır. Bunları vurgulamamın nedeni ise bu tarz ortamlarda fazlaca bulunmuş olmam. Burada olmamın sebesi ise buranın diğerlerinden farklı olmasıdır.

Konuyu daha da dağıtmak istemiyorum, kısa keseyim. :)

Sevgiler.

evrensel-insan
22-09-2009, 01:39
Saygideger pante;

Tamamen bilgi alışverişi amaçlıdır, tartışma forumu değildir-pante-

Senin tabularin, sabitlerin ve sahiplendigin dogrular temelinde ve, seni; burdan tanidigim kadariyle, bu yukarida dedigin; pek "gecerli" olmasa gerek.

Yada; senin dogrularinin disinda bir dogruya yer vermeyip;"tek yonetim, tek parti ve belkide tek adam" sistemi kurmussundur.

Saygilarimla;
evrensel-insan

Averroes
22-09-2009, 01:40
kalesinde başarılıııııı.

selam ego tatmini gibi olmuş ,başarılımı değilmi tartışılır o konuda somut bir bağlamda kamak mümkün değil .hava atma bana ?kibirlenmek asaleten değil..

Hadi dök içini de rahatla:) Tamam söz kızmak yok. Ama yarın kızabilirim ona göre:)

negri
22-09-2009, 02:03
Forum tipi demek yanlış olur, platform veya sosyal ağ demekte fayda var. Şu an bulunduğumuz bir platform bir forum değil, yavaş yavaş bir sosyal ağ olmaya gidiyor. Eskiden vBulletin dediğimiz forum betiğinde sadece yeni konular açılır, bu konular üzerine tartışılırdı. Şimdi ise, eskisinden farklı olarak gruplar oluşturulabiliyor, arkadaşlıklar kurulabiliyor, eş zamanlı (çevrimiçi, online) sohbetler gerçekleştiriliyor ve albümler oluşturuluyor.Benim vurgualamak istediğim varolan mesaj kirliliğiydi zaten. Neden bir başlıkta (topic) belli bir konu üzerine düşünceler yansıtılırken, araya farklı şeyler girsin ki? (Şu an benim gerçekleştirdiğim durum. Sevgili schopenhauer'a ait konuyu kirletmek) Farklı bir bölümde, farklı başlıkta tartışılabilirdi mesela.

Felsefi ve felsefenin dallarına göre cevaplar vermek varken, maç sunucusu gibi mesajlar yazmak, alaycı, aşağılayıcı mesajlar vermek platform düzenini bozar, ciddiyeti aşındırır. Bunları vurgulamamın nedeni ise bu tarz ortamlarda fazlaca bulunmuş olmam. Burada olmamın sebesi ise buranın diğerlerinden farklı olmasıdır.

Konuyu daha da dağıtmak istemiyorum, kısa keseyim. :)

Sevgiler.

kısa cevap vereyim. forumlarda genel bir gezinti yaparsan aynı konuların tekrar açıldığını göreceksin. bu forumda da genel forum kaideleri geçerli. bu site sosyal ağ olamaz.

pante
22-09-2009, 02:45
Senin tabularin, sabitlerin ve sahiplendigin dogrular temelinde ve, seni; burdan tanidigim kadariyle, bu yukarida dedigin; pek "gecerli" olmasa gerek.

Yada; senin dogrularinin disinda bir dogruya yer vermeyip;"tek yonetim, tek parti ve belkide tek adam" sistemi kurmussundur.

Ne alakası var şimdi "Bilgi alışverişi amaçlı site" ile "tek yonetim, tek parti ve belkide tek adam" ifadelerinin?
Gir incele bakalım var mı tartışma?
Var mı aynı konuların tekrarı?
Her görüşten insan var. Ama katılımcılar kesinlikle kıyasıya tartışmaz.
Benim yetkimde olan bir yerde sıkıysa tartışsınlar bakayım. :D

Sen şimdi bu sözlerinden sonra benden nah alırsın İslam dersini.. :lol:

evrensel-insan
22-09-2009, 03:09
Saygideger pante;

Wallahi, zaten politikaci olsdaydim, bu dedigini dusunur, oyle yazardim. Maalesef, ben "dobra dobur" bir bireyim.

Bilgi alis-verisi derken; benim algimda bilgi alisverisi, yazisanlarin kendi bilgilerini birbirlerine iletmesidir. Yoksa; birinden alinti, ya da c/p degil.:nono:

Cunku, alintilar ve c/p ler; herkesin ulasabilecegi yerdedir. Yeterki adresi bilinsin. Ama; yazisanlarin biribiriyle paylasacaklari bilgi; sadece o yazismaya aittir ve copyasi yoktur. Original, yani aslidir.

Ideolojik/inancsal/dogrusallar oldukca; dogrular arasi tartisma bitmez. Bunun en uzun omurluleri; dusunce-madde; dogru-yanlis, gercek-hayal, emek-sermaye, evet-hayir, var-yok;iyi-kotu, guzel-cirkin, Tanrisal/inancsal karsitli yanasim, v.s.

Butun bunlarin temelinde "tartisma yok" demek; krallik, monarsi, diktatorluk, tek dogruya; yonlendirim, tek dogru ile yonetim ve bu dogrunun; gucu-otoritesi-iktidaridir. :attention:

"Tartisana" ne oluyor?, siteden mi uzaklastiriliyor, ceza mi aliyor? v.s.:laugh:

Saygilarimla;
evrensel-insan

negri
22-09-2009, 12:43
pante'nin sitesini inceleme olanağı buldum. evrensel-insan, taşı gediğine koymuş. benim için de fikir, orjinal ya da birkaç yazıyı alıp özünü yorumlayıcı şekilde sunduğunda bilgi alışverişinin bir parçası olarak kabul edilebilir. başka sitelerde bulunan yazıları aynı şekilde siteye koyarak yapılana kopyala/yapıştır denir. bu durumda yüzlerce sitede aynı yazı dolanır durur. bunun maddi bir külfeti olduğu kadar insanlar değişik fikirlere ulaşmasını engelleyen etkisi de vardır. google üzerinde yaptığınız aramalarda dikkat ederseniz, söylediğimin ne kadar doğru olduğunu anlarsınız.
tabii konuyu bilgi alışverişinden yeni fikir üretimine evirirsek 'elimize' araştırma, bilgi toplama, fikirlerin toplamını görmek ve yorumlamak; sonuç metni olarak ortaya atılmamış yeni fikir çıkarmak ya da mevcut fikirler bütününü geliştirmek gelir.
pante'nin bilgi alışverişinde referans aldığı nedir bilmediğimden kendisini ne yerebilir ne de övebilirim. 'alıntılar da bilgidir, paylaşılınca da bilgi alışverişi olur.' diyor olabilir. kendisi bilir. biz cahiller, kendi bildiğimizi biliriz. : )

pante
22-09-2009, 13:34
Yoksa; birinden alinti, ya da c/p degil.

:lol: :lol:

Yazıların Büyük çoğunluğu yazarlarına aittir.
%90'ı bırakıp ta %10 için genelleme yapıp alıntı demek saçma.
Örneğin bana ait yazıların sadece Orhan Hançerlioğlu kısmı alıntıdır ki; Yazılarımın %1'i bile yapmaz. Dolayısıyla istisnadır.
Diğer arkadaşların yazdıklarında da durum farklı değildir.

"Tartisana" ne oluyor?, siteden mi uzaklastiriliyor, ceza mi aliyor? v.s

Elbette tartışma var. Ama kıyasıya üstün gelme tartışması yok.
Bu da otorite ile değil, katılımcıların seviyesi ile oluşan bir özellik.
Tek ihraç 2 aynı nickten birine yapılandır bugüne dek.
Bunun dışında tek bir uyarı dahi mevcut değildir.

pante'nin bilgi alışverişinde referans aldığı nedir bilmediğimden kendisini ne yerebilir ne de övebilirim. 'alıntılar da bilgidir, paylaşılınca da bilgi alışverişi olur.' diyor olabilir.

Eleştirilen tek yan "alıntı" olunca ve "alıntı" iddiası da doğru olmayınca geriye söz söylemeye gerek kalmıyor. İddianın doğruluğunu kanıtlamak için şu soruyu yanıtlayabilirsiniz:
Sitenin en çok başlığa sahip olanının başlık yüzdesi siteye göre yaklaşık kaçtır ve yazılarının yüzde kaçı birilerinden alıntıdır? Bu yazara ait birkaç örnek alıntı verebilir misiniz?

negri
22-09-2009, 13:59
amacımın tartışmak olmadığını söyleyerek söz başlamamda yarar görüyorum. sitedeki forumları tasnif ederek yazalım. ayrıca konu başlıklarını atılan ilk postlar bazında bakalım.

Dinler ve İnançlar Forumu : Bu forumda başka sitelerde yayınlanmamış olan kaç yazı var? neredeyse hiç. kendi yazıların da olsa alıntılanmış yazılar değiler mi?
Tarih-Felsefe-Psikoloji Forumu : Bu forumdaki yazıların çoğu başka yazarlardan alıntılanmış yazılar.
Bilim Forumu : Bu forumda alıntılarla besleniyor.
Serbest Forum : Bu bölümde alıntı yok. Çünkü forumun içeriği ve yürüyüş şekli farklı oturmuş. Pek rağbet edilen bir forum değil.
Mültimedya Forumu : Bu forumda da linkler dolu. Verilen linklerde üretilen emek yine ve yine yazara ait değil.
Sizin Köeşeniz Forumunu geçiyoruz.
Kültür-Sanat-Edebiyat Forumu : İşerliği olan bir forum değil. Yine alıntılar var.
Mustafa Kemal Atatürk Forumu : Alıntılar oldukça fazla.
Diğer forumlar zaten yönetimle alakalı.

Bu durumda 'alıntılar %90 - %10 oranlıdır' diyebilir misin? Sence bu yazdıklarımda haklı mıyım? Dürüstçe yanıt verecek cesaretin var mı? Yazdıklarıma mukabil konuyu farklı yere çekmeyi mi tercih edeceksin?

pante
22-09-2009, 14:59
kendi yazıların da olsa alıntılanmış yazılar değiler mi?

Kişinin kendi yazılarını da alıntı olarak kabul ederseniz tabi ki haklısınız.

Alıntı: Bir yazıya başka bir yazarın yazısından alınmış parça, aktarma, iktibas.

Dediğin gibi tartışmaya hiç gerek yok. :)

negri
22-09-2009, 16:01
Kişinin kendi yazılarını da alıntı olarak kabul ederseniz tabi ki haklısınız.

Alıntı: Bir yazıya başka bir yazarın yazısından alınmış parça, aktarma, iktibas.

Dediğin gibi tartışmaya hiç gerek yok. :)

alıntının bütünün bir parçasını alıp italik olarak veya tırnak içerisinde yazmak olduğunu pekala biliyorum. bilgilendirdiğin için teşekkür ederim. ama insan kendisinden de alıntılar. belirttiğim mes'elenin bütününü kaçırmışsın. konu, esas itibariyle forumlarda bilgi alışverişi, fikir üretimi ve mesaj kirliliği yoluyla şişirilen siteler.
ayrıca bu konu içerisinde alıntıyı, kopyala-yapıştır metodu için de kullandığım için aramızda yanlış anlaşılma olmuş. kopyalayıp yapıştırmak itibariyle yaptığın yazı aktarımı da forum kurallarının çerçevesini ve daha önce altını çizdiğim bilgi alışverişi yöntemini aşan bir durum ihtiva eder.
kelli felli bilgili olduğunu düşünen bir insan gibisin. yazdıklarımı anlamayacak karakterde olduğunu düşünmüyorum. alıntıyı ve siteni bir de benim baktığım zaviye ile değerlendir. o şekilde düşünerek haklı olup olmadığımı söyle.

not: bir yazı sana ait olsa dahi başka sitede var ise link vererek sorunu halledebilirsin. 'önceki yazılarım' adlı bir başlık açıp yazarları yönlendirebilirsin.

soru: insan karşısındakinin eleştirirken çok rahatken kendisi eleştirilirken neden gerilir ve tarafsız davranamaz? kendisinin mükemmel olduğunu ya da mükemmel bir iş çıkardığını düşündüğü için mi böyle davranır? 'errare human est yani hatasız insan olmaz' sözünü duymamış gibi davranmasını anlamakta zorluk çekiyorum. yardımcı olabilecekler lütfen yardımcı olsun.

yidemir
22-09-2009, 17:21
Burada "tartışma" kelimesini nasıl algıladığınız önemli aslında. Karşıt düşünceleri, karşılıklı savunma da diyebiliriz, karşılıklı atışma, dil kavgası, münakaşada diyebiliriz. Kısmen aynı şeyleri konuşuyoruz, bazılarımız katıldıkları mesajlardan sonra, aksi fikirlerini dile getiriyor. Farkında olmasak bile tartışıyoruz. Çünkü fikirlerimizi dile getiriyoruz. Birbirine uymayan fikirleri yani...Ideolojik/inancsal/dogrusallar oldukca; dogrular arasi tartisma bitmez.Kesinlikle öyle. Herkesin kendisine göre düşüncesi, doğrusu var ve bunu dile getiriyor. Yeri geldiğinde ise tartışıyor. Yani karşılıklı konuşuyor, bir konuya açıklık getirmeye çalışıyoruz.

Buna da tartışma demeyelim de ne diyelim, siz söyleyin değerli arkadaşlar. :)insan karşısındakinin eleştirirken çok rahatken kendisi eleştirilirken neden gerilir ve tarafsız davranamaz? kendisinin mükemmel olduğunu ya da mükemmel bir iş çıkardığını düşündüğü için mi böyle davranır?Eğer kişinin belli kompleksleri varsa ister istemez eleştiriyi tam manasıyla algılamaz, aksine, aksi tavırlar içerisine bürünür. Özellikle sanal platformlarda bu tür olaylar ne yazık ki çok yaşanır. Gerek kültürel, gerek eğitimsel nedenlerden dolayı, ülkemiz insanı çokça başvurur bu tarz tavırlara.

Düzenleme:Bilgi alışverişinin bu şekilde az katılımcı ile yürütülmesinin nedeni insanların cehaleti ve araştırma kabızı olmasıdır. Aslına bakılırsa onları haklı görmek gerekir; genel yaşam şekli bu şekilde oluşmuş. Ayrıca dayatılmış. Değil mi ama? Siz cevabı vermişsiniz halbuki. Gerek eğitimin kalite oranı, gerek dini mantalite bunun en büyük nedenlerinden kanımca. E tabi bu konu da burada tartışılmaması gereken, apayrı bir mevzu.

negri
22-09-2009, 23:46
yardımın için teşekkür ederim. tümüyle algı meselesi imiş. : )