Orijinalini görmek için tıklayınız : İzmir de bir Kürt kızı
Bir Kürt kızı, “İzmir yine iyidir. İyiydi yani. Bu açılım filan, gerildi insanlar” diyor. O meşhur Atatürk maskı, Kadifekale gecekondularına bakıyor. Oysa yoksulluğun gizli savaşı, Atatürk maskının burnunun dibinde sürüyor. Mardinli Rahşan, 1992’de Kadifekale’nin tepe noktasında kendini yakıyor. Her Nevruz’da Kadifekale’deki Kürtler Rahşan’ın kendini yaktığı yere gül bırakıyorlar
Onun bir tek şehri var: İzmir. Başka yer bilmiyor. “Diyarbakırlıyız” diyor belki ama bir kere gitmiş oralara. İzmir’den sonra olamamış oralarda. Diyarbakır’da da zaten Kürtten saymamışlar onu pek, “İzmirli geldi” derlermiş. Nihayetinde dedim ya, İzmirli. Bir İzmir kızı. Sadece biraz daha esmer belki.
İsmi? İsmi lazım değil bu yazıda, ama hayatı boyunca başına ne geliyorsa isminden geliyor. Diyelim ki Rojbin olsun.
‘Kuyruklu Kürt’
“İlkokul 1. Sınıftaydım. Kürt müyüm, neyim nereden bileyim! Çocuğum zaten. Öğretmen gelmeyince bir gün 5. sınıflardan bir abla geldi. Herkese adını soruyor tek tek. Bana sıra gelince durdu. Tekrar ettirdi ismimi. ‘Kürt müsün?’ sen dedi. Sustum. ‘Çık dışarı pis Kürt’ diye bağırdı. Ben ağlamaya başladım, dışarı çıkıyorum koşarak, arkamdan bağırıyor hâlâ: ‘Kuyruklu Kürt! Kuyruklu Kürt!’ Hakkârili bir öğretmenimiz vardı, o avutmuş beni.”
Gülümsedi, durdu. “Yıllar sonra” dedi, “O ablayı bir devlet dairesinde çaycı olarak gördüm. O kadar zaman bırakmamış peşimi o hikâye. Gözlerinden tanıdım biliyor musun?”
Eee? Ne oldu? Ne dedi ‘ablaya’?
“Hiç. Ne bileyim acıdım. Ben üniversite okumuşum, o öyle çayı olmuş. İncinir diye bir şey söylemedim. Ama keşke... Bilmem, belki de söylemeliydim. Niye yaptığını sormalıydım belki. Keşke...”
Sessiz ‘keşke’ler
İzmir’de doğmuş ya da bu şehirde büyümüş yüz binlerce Kürt var. Kim bilir kaçının boynunda asılı o görünmez ‘keşke’.
“Zaten” diyor Rojbin, “İlk erkek arkadaşımla da bu yüzden ayrıldım. İşler ciddileşince... Yani eninde sonunda ortaya çıkıyor bu Kürtlük-Türklük meselesi. Şimdiki erkek arkadaşım da Türk, ama Kürt olmama saygı gösteriyor en azından.”
Açılım gerilimi
Rojbin, Kürt siyasi hareketinden gelmiyor. Sadece bir Kürt ilinden geliyor. Yoksul bir ailenin okumuş kızı. Beni Kadifekale’ye çıkarıyor. Böylece öteki İzmir’in perdeleri açılıyor. İzmir en güzel buradan görünür ama burası İzmir’den hiç görünmüyor.
“Biliyor musun” diyor, “Acı olan şu, Kürtlere nasıl baktıklarının farkında değiller. Diyorlar ki ‘Benim Kürt komşumla aram iyi, ama öteki Kürtler’. E öteki Kürtler de birinin komşusu. Kendi arkadaşı Kürt’ü ayırıyor öteki Kürtlerden. Irkçı olduğunun farkında bile değil. Ama İzmir yine iyidir. İyiydi yani. Bu açılım filan, gerildi insanlar.”
Devlet büyüğünün göz zevki
Gergin İzmir düzlüğünden Buca’ya doğru gidiyoruz. Bana o meşhur Atatürk maskını gösterecek. Nihayet kapkara mask görünüyor. Gecekondu mahallelerinin bulunduğu bir tepenin tüm yüzünü kaplıyor. Acayip, korkunç bir Atatürk, gecekonduların ortasından kafasını çıkarmış, Kadifekale gecekondularına bakıyor. ‘Yurtta barış, dünyada barış’ yazıyor altında dev harflerle. Oysa yoksulluğun gizli savaşı, Atatürk maskının burnunun dibinde sürüyor.
“Komik. AKP’li belediye başlattı bu inşaatı üç yıl önce. Tam 4.2 milyon YTL! Bu tepelerde insanlar açlıktan ölüyor ama bu maska bu kadar para... Neyse. Şimdi bu mask burada ya, yani havaalanı yolunda, devlet büyükleri geçecekmiş buradan, maska bakacaklarmış. E öyleyse gecekonduların maska bakan yüzlerini beyaza boyanması lazımmış. Büyüklerimizin göz zevki bozulmasın diye!”
Rahşan kendini yakıyor
Bir tepenin tamamını kaplayan maskın yüksekliği yaklaşık 60 metre. 450 tondan fazla çelik taşıyıcı, 3 kat püskürtme beton kullanılmış. 3 yılda biten maskın açılışı 10 Eylül’de CHP’li belediye tarafından yapılmış.
“Sanki Atatürk Kürtlere bakıyor gibi. En azından buralarda oturanlar bunu böyle algılıyor” diyor Rojbin ve İzmir’deki simgeler savaşını anlatıyor...
Mardinli Rahşan, 1992’de Nusaybin’de halkın taranması üzerinde Kadifekale’nin tepe noktasında kendini yakıyor. Şimdi her Nevruz’da Kadifekale’deki Kürtler Rahşan’ın kendini yaktığı yeri taşlarla çevirip oraya gül bırakıyorlar. Ve her Nevruz’da polis gelip o taşları ve çiçekleri dağıtıyor. Rojbin’in söylediğine bakılırsa Kadifekale’de insanlar tepeye dikilen bayrağın buna bir ‘misilleme’ olduğunu düşünüyor. Trajik bir biçimde ironiktir, İzmir’deki şehitlik de Rahşan’ın kendini yaktığı yerin sadece birkaç metre ilerisinde duruyor.
Kadifekale’de duvarlarda ‘Devrim’ yazıyor, Kürtçe sloganlar yazıyor ve tepelerde devleti sadece bir karakol temsil ediyor. Başka bir resmi kurum yok. Onun yerine ne var? Tandırlar!
...
Ece Temelkuran
Güncele dair güzel bir yazı, paylaşmak istedim.
Bir Kürt kızı, “İzmir yine iyidir. İyiydi yani. Bu açılım filan, gerildi insanlar” diyor. O meşhur Atatürk maskı, Kadifekale gecekondularına bakıyor. Oysa yoksulluğun gizli savaşı, Atatürk maskının burnunun dibinde sürüyor. Mardinli Rahşan, 1992’de Kadifekale’nin tepe noktasında kendini yakıyor. Her Nevruz’da Kadifekale’deki Kürtler Rahşan’ın kendini yaktığı yere gül bırakıyorlar
Onun bir tek şehri var: İzmir. Başka yer bilmiyor. “Diyarbakırlıyız” diyor belki ama bir kere gitmiş oralara. İzmir’den sonra olamamış oralarda. Diyarbakır’da da zaten Kürtten saymamışlar onu pek, “İzmirli geldi” derlermiş. Nihayetinde dedim ya, İzmirli. Bir İzmir kızı. Sadece biraz daha esmer belki.
İsmi? İsmi lazım değil bu yazıda, ama hayatı boyunca başına ne geliyorsa isminden geliyor. Diyelim ki Rojbin olsun.
‘Kuyruklu Kürt’
“İlkokul 1. Sınıftaydım. Kürt müyüm, neyim nereden bileyim! Çocuğum zaten. Öğretmen gelmeyince bir gün 5. sınıflardan bir abla geldi. Herkese adını soruyor tek tek. Bana sıra gelince durdu. Tekrar ettirdi ismimi. ‘Kürt müsün?’ sen dedi. Sustum. ‘Çık dışarı pis Kürt’ diye bağırdı. Ben ağlamaya başladım, dışarı çıkıyorum koşarak, arkamdan bağırıyor hâlâ: ‘Kuyruklu Kürt! Kuyruklu Kürt!’ Hakkârili bir öğretmenimiz vardı, o avutmuş beni.”
Gülümsedi, durdu. “Yıllar sonra” dedi, “O ablayı bir devlet dairesinde çaycı olarak gördüm. O kadar zaman bırakmamış peşimi o hikâye. Gözlerinden tanıdım biliyor musun?”
Eee? Ne oldu? Ne dedi ‘ablaya’?
“Hiç. Ne bileyim acıdım. Ben üniversite okumuşum, o öyle çayı olmuş. İncinir diye bir şey söylemedim. Ama keşke... Bilmem, belki de söylemeliydim. Niye yaptığını sormalıydım belki. Keşke...”
Sessiz ‘keşke’ler
İzmir’de doğmuş ya da bu şehirde büyümüş yüz binlerce Kürt var. Kim bilir kaçının boynunda asılı o görünmez ‘keşke’.
“Zaten” diyor Rojbin, “İlk erkek arkadaşımla da bu yüzden ayrıldım. İşler ciddileşince... Yani eninde sonunda ortaya çıkıyor bu Kürtlük-Türklük meselesi. Şimdiki erkek arkadaşım da Türk, ama Kürt olmama saygı gösteriyor en azından.”
Açılım gerilimi
Rojbin, Kürt siyasi hareketinden gelmiyor. Sadece bir Kürt ilinden geliyor. Yoksul bir ailenin okumuş kızı. Beni Kadifekale’ye çıkarıyor. Böylece öteki İzmir’in perdeleri açılıyor. İzmir en güzel buradan görünür ama burası İzmir’den hiç görünmüyor.
“Biliyor musun” diyor, “Acı olan şu, Kürtlere nasıl baktıklarının farkında değiller. Diyorlar ki ‘Benim Kürt komşumla aram iyi, ama öteki Kürtler’. E öteki Kürtler de birinin komşusu. Kendi arkadaşı Kürt’ü ayırıyor öteki Kürtlerden. Irkçı olduğunun farkında bile değil. Ama İzmir yine iyidir. İyiydi yani. Bu açılım filan, gerildi insanlar.”
Devlet büyüğünün göz zevki
Gergin İzmir düzlüğünden Buca’ya doğru gidiyoruz. Bana o meşhur Atatürk maskını gösterecek. Nihayet kapkara mask görünüyor. Gecekondu mahallelerinin bulunduğu bir tepenin tüm yüzünü kaplıyor. Acayip, korkunç bir Atatürk, gecekonduların ortasından kafasını çıkarmış, Kadifekale gecekondularına bakıyor. ‘Yurtta barış, dünyada barış’ yazıyor altında dev harflerle. Oysa yoksulluğun gizli savaşı, Atatürk maskının burnunun dibinde sürüyor.
“Komik. AKP’li belediye başlattı bu inşaatı üç yıl önce. Tam 4.2 milyon YTL! Bu tepelerde insanlar açlıktan ölüyor ama bu maska bu kadar para... Neyse. Şimdi bu mask burada ya, yani havaalanı yolunda, devlet büyükleri geçecekmiş buradan, maska bakacaklarmış. E öyleyse gecekonduların maska bakan yüzlerini beyaza boyanması lazımmış. Büyüklerimizin göz zevki bozulmasın diye!”
Rahşan kendini yakıyor
Bir tepenin tamamını kaplayan maskın yüksekliği yaklaşık 60 metre. 450 tondan fazla çelik taşıyıcı, 3 kat püskürtme beton kullanılmış. 3 yılda biten maskın açılışı 10 Eylül’de CHP’li belediye tarafından yapılmış.
“Sanki Atatürk Kürtlere bakıyor gibi. En azından buralarda oturanlar bunu böyle algılıyor” diyor Rojbin ve İzmir’deki simgeler savaşını anlatıyor...
Mardinli Rahşan, 1992’de Nusaybin’de halkın taranması üzerinde Kadifekale’nin tepe noktasında kendini yakıyor. Şimdi her Nevruz’da Kadifekale’deki Kürtler Rahşan’ın kendini yaktığı yeri taşlarla çevirip oraya gül bırakıyorlar. Ve her Nevruz’da polis gelip o taşları ve çiçekleri dağıtıyor. Rojbin’in söylediğine bakılırsa Kadifekale’de insanlar tepeye dikilen bayrağın buna bir ‘misilleme’ olduğunu düşünüyor. Trajik bir biçimde ironiktir, İzmir’deki şehitlik de Rahşan’ın kendini yaktığı yerin sadece birkaç metre ilerisinde duruyor.
Kadifekale’de duvarlarda ‘Devrim’ yazıyor, Kürtçe sloganlar yazıyor ve tepelerde devleti sadece bir karakol temsil ediyor. Başka bir resmi kurum yok. Onun yerine ne var? Tandırlar!
...
Ece Temelkuran
Güncele dair güzel bir yazı, paylaşmak istedim.
saol yoldaş paylaştığın için...
ama üzüntü verdi bu yazı.
bazı şeylere böylesine seyirci kalmak ve elden birşey gelmemesi kahrediyor insanı.
şu lanet dünyada bir gün gelip bütün bu saçmalıklar son bulacak diye inanmak istiyor insan.
evrensel-insan
05-12-2009, 01:01
Saygideger anarchist;
şu lanet dünyada bir gün gelip bütün bu saçmalıklar son bulacak diye inanmak istiyor insan.-anarchist-
Bence, bu isi inanca degil; dusunce ve davranisa tasimak lazim. En azindan insanoglunun biri bazinda.
Saygilarimla;
evrensel-insan
merhaba sevgili evrensel.
o söylediğin şey için çaba vermeye çalışıyorum.
bir gün bu saçmalıklar mutlaka son bulacak.
insanlık evrimini yönünün gereği olduğunu düşünüyorum.
o günleri görmek isterdim sadece hepsi bu.
güneşinzaptıyakın
05-12-2009, 01:11
……………………………… Böylece öteki İzmir’in perdeleri açılıyor. İzmir en güzel buradan görünür ama burası İzmir’den hiç görünmüyor.
………………………… Nihayet kapkara mask görünüyor. Gecekondu mahallelerinin bulunduğu bir tepenin tüm yüzünü kaplıyor. Acayip, korkunç bir Atatürk, gecekonduların ortasından kafasını çıkarmış, Kadifekale gecekondularına bakıyor. ‘Yurtta barış, dünyada barış’ yazıyor altında dev harflerle. Oysa yoksulluğun gizli savaşı, Atatürk maskının burnunun dibinde sürüyor.
……………………. Doğrudur İzmir en güzel kadıfekaleden gürünür, bilirim çünkü ben orada doğdum, gerçi o gecekondularda yaşayanların bu doyumsuz manzarayı seyretmeye pek vakitleri olmaz, olmamıştırda hep geçim derdi ile koşuşturmaktan ve sabahın köründe çıkıp gecenin leylim leyinde döndükleri için evlerine, bu manzaranın keyfini çocuklar çıkarmıştır hep. Dediğim gibi orada doğdum ezbere bilirim sokaklarını, hala birkaç çocukluk arkadaşım oturur orada. 70’lerin ortalarında heyelan nedeniyle toprak kaymaları başlamadan önce babam evimizi bir ‘’Kürt’’ aileye satıncaya kadar ben kadifekaleliydim, bizden sonra belediye heyelan magdurlarına şirinyerde afetevlerinde toplu konut yaparak tasviyesini sağladı ama tapu iptali o dönemde olmadığı için bütün hak sahipleri gecekondularını haksız yere ‘’Kürt’lere’’ sattı, o dönemde özellikle Mardin’den yoğun bir göç alıyordu İzmir. En az haftada bir defa ‘’kaleye’’ çıkar ve bir kaç bira içtikten sonra günü sonlandırırdım, bilirim en güzel kaleden görünür İzmir, ama İzmir görmezden gelir ve yıkılası ‘’kaleye’’ bakarak ayrımcılığı körükler yıllardır, bilirim çünkü yıllar önce bende ötekiydim göçmen olarak kalede.
Bilirim o maskın olduğu yeri, çünkü gecekondu evimiz tam o maska bakan yerdeydi kalede. Çocukluğumda Gültepenin kurtarılmış bölge ilan edilmesini seyrettim tam karşıdan, gene işçilerin panzerlerle taranmasınıda, işte tam oradadır bu mask. Artık heyelandan bir göz odası kalmış eski gecekondumuza bakar bilirim ben.
O maskı yapanlarda, o maskı yapanların üzerinden siyaset yapanlarda, tüm bunların üzerinden ‘’Ece Temelkuran’’ gibi ‘’Kürt’’ burjuva istemlerini legalize etmeye çalışanlarda, hala o gecekondulardaki emekçiler üzerinden kanla beslenenlerde, olayı sadece kimlik algılamasına indirgeyenlerde ve oradaki emekçileri ve artık çoğu harebeye dönmüş gecekonduları görmeyenlerde ama hepside tek bir şey istiyorlar aslında, bu beylik düzeni değişmesin, böyle gelsin ve böyle gitsin…
Dediğim gibi o güzelim semtte maç yaparken bir yandan Gültepe’nin kurtarılışını seyrettim, gecekondularımız ve emekçi babalarımız o zamanda ötekiydi, şimdide oradaki babalar da emekçi ve öteki, İzmir hala gecekondulardaki emekçilere gözlerini kapatıyor, tek değişen ise yıldırım düşen o gecekondunun olduğu kayalığın üstüne yapılan mask…
not: ;İzmirde kale denir kadifekaleye, eskiden konaktaki dolmuş duraklarında cazgırlar ''alak,alak,alak'' fiye bağırırdı, kale,kale,kale diye hızlı söylenişte böyle olurdu...
evrensel-insan
05-12-2009, 01:18
Saygideger anarchist;
insanlık evrimini yönünün gereği olduğunu düşünüyorum.
o günleri görmek isterdim sadece hepsi bu.-anarchist-
Konuya, insanoglu turunun birimi olarak bakmak ve zamansalliga takilmak, galiba biraz bencilce olur. Ama, turunun bir birimi olan birey, ne yaparsa, turu dolayisiyle, kendi birimi icin yapar. Bu temelde bakildiginda, bir bireyin; bireysel olarak; evrensel/insansal bilince ulasmasi ve bu bilincini dusunce/davranisa tasimasi, en azindan; insanoglunun insan olarak yasayacagi gunlerin gelmesini, belki az da olsa, zamansal olarak one alir.
Ustelik, yasam ve iliskisini surdugu mekan ve toplumda da, yayacagi dusunce ve davranisi, baska kisileri etliliyecek/ilgilendirecektir.
Oyuzden, bu is; evrimle degil; kisinin, kendi insanoglu yapisinin oz birey bilincinin evrensel/insansal, devrimiyle olur. Oyuzden "Bu devrim, baska devrim"
Saygilarimla;
evrensel-insan
güneşinzaptıyakın
05-12-2009, 01:50
Dipnot: Bizlerden sonra, ''Kürt'lerden'' önce kaleye ''kuyruklu Konya'lılar'' göç etmiştir, İzmir ötekine kuyruk takmayı sever...
İzmirliler'in demokratik tepkilerini, şehirlerini ve ailelerini koruma isteğini bile faşistlik olarak görüp Kürtler'in yaptığı bir ton pisliği hep iyi niyetle açıklamaya çalışan ikiyüzlülerin psikolojik operasyonudur. Ciddiye almaya değmez. Artık böyle duygu sömürüleri sökmüyor. Çok isteyen gidip Kadifekale'de yaşayabilir, tabii ya Kürt olmak ya da Kürtler'e yaltaklanmak şartlarına uymak kaydıyla, yoksa pek yaşayabileceklerini sanmıyorum.
güneşinzaptıyakın
05-12-2009, 11:02
Gene şorlamışsın molloch, 3-5 tane faşist ülkücüyü tüm İzmire yamıyorsun, bilmesek kandırıcan aklınca, eylem yaptıkları yer derneklerinin önü, sen git yaşa bir gecekonduda! hemde seneler önce yıkılmış ve iğreti tuğlalarla ve zeminden sular çıkan bir gecekonduda, kalede sadece kürtler yaşamıyor, en az 60 senedir orada oturan aileler var, hala süpper fakir olduğu için yıkılan evinin odalarını birer birer kaybetmesine rağmen taşınamayan konyalılar var. Kürt faşistleri ile Türk faşistleri el ele orayı cehenneme çevirmişler, bırakın edbiyat yapmayı! her yanından sular çıkan ve zemini her gün bariz bir şekilde yeşildereye doğru kayan bir göz gecekondunun içinde işssiz bir şekilde sen yaşada görelim, herkez ucuz edebiyat yapıyor, herkez oradaki emekçilerin üzerinden siyaset yapıyor birde onların kanları üzerinden siyaset yapanlar var ki en kötüleri onlar...
Averroes
05-12-2009, 15:42
Gene şorlamışsın molloch
Ben de bu üslubu, bir yerden gözüm ısırıyor diyordum da, nerden olduğunu çıkaramıyordum. Robocop'una ne yaptın molloch? Yoksa onun da Kürt olduğunu mu öğrendin? :)
kadifekale izmirin bayağı bir merkezinde sayılır.konum itibariyle kötü değil ama genelde göç bölgesi olmuş gecekondu olmuş.
izmirdeki veya başka yerlerdeki kürtlerin hayatının kötü olması kabilecilik dincilik cehalet üçgeninden kurtulamamalarından kaynaklanıyor.yoksa kürtlerin ekonomik durumu çokta kötü değil izmirde çoğu da göze batmadan normal hayatlarını yaşıyorlar.
kadifekalenin eski ailelerinden bir arkadaşımın anlattığına göre ekonomideki iyi para kötü parayı kovar kanunu gibi kadifekalede kötü insanlar iyi insanları kovmaya başlamışlar.olay çokta kürt türk meselesi değil esasen.ama kalitenin düştüğü kesin.
ne olursa olsun ne zorluklarla yaşarlarsa yaşasınlar izmirin en kötü durumdaki kürdün hayatı hakkarinin şırnağın en iyi durumdaki kürdünün hayatından daha iydir.
yeri gelmişken ağrıda vanda diyarbakırda etrafa molotof kokteyleri atılıp kamu kuruluşları türk bayrağı asılmış arabalar tahrip ediliyor.bir izmirli olarak taraftan faşist ağrı faşist diyarbakır faşist van manşetleri beklemekteyim.
wiperandcleaner
06-12-2009, 00:37
Çocukluğu kadifekalede geçmiş, hala İzmir'de yaşayan bir Türk olarak yazıyorum yazdıklarımı.
İzmirde olanlar Ece Temelkuran'ın analizleri ile anlaşılacak iş değil, onu aşar!
Bir kere İzmir'in yerlisi milli değil verse verse ulusalcı tepki verir, üçyolda yaşanan hadisede de başrolde izmirin yerlisi değil başka aktörler vardır.
DTP konvoyuna saldırının gerçekleştiği yer, kürtlerin yoğunlukta yaşadığı iki bölgenin neredeyse tam ortasında yer alıyor.
Mekan provokasyon için biçilmiş kaftan.
Olay anında hem konvoy içinden hem dışardan sıkıntılı/sorunlu/provokatif aksiyonlar var.
Yaşanan tam anlamıyla bir tezgah!
Kürtlere büyük görevler düşüyor, bir şeye mutlaka karar vermeliler.
Devlet ve iktidar şu an bir karar vermiş ve uygulamaya geçmiştir. Her insanın doğuştan sahip olduğu haklarını bu ülkede hiçbir kısıtlamaya tabi olmadan kullanma, kardeşliği pekiştirme ve kalkınmış bir türkiyede refah içinde yaşamada kürlerin bir tercih yapmaları lazım.
Oda şudur: Bütün bunları terazinin bir kefesine, imralıda mahpus orangutanın pis nefsinin arzularını bir kefeye koyan, yani bunları eşitleyen bir anlayışa, DTP zihniyetine "dur" diyip diyemeyecekleri.
Bu açılım sürecinin önündeki en büyük engel ne MHP'dir, ne CHP.
En büyük engel DTP'dir ve Kürtler kendilerine gerçekte düşmanlık eden bu compradorları tasfiye etmelidir.
wiperandcleaner ne bekliyordunuz.dandirik 2 kanunu değiştirip kürtçe tv gibi sembolik şeyleri getirip üzerinede analar ağlamasın lafını sos yapınca dağdaki pkklılar gelip teslim mi olacaklardı?dtpliler artık tcyi kendi devletleri olarak mı göreceklerdi?tavizle geri adımla 'cesaret'le olacak iş mi bunlar?akp tayfası işi eline yüzüne bulaştırınca hemen dtpyi chpyi mhpyi suçlamaya başladılar.
Açılımın kendisi Pkk ile müzakeredir.
Açılım yalnız ve yalnız bu anlamda kullanılır.
İZmir'in tepkisi RTEyi uyandırmışa benziyor.
Baksanıza "Ay yıldızın ışığı hepimize yeter vb.." afişlerle sarıldı ortalık.
RTE çark etmeye başladı.
Yakında " Ne mozağiyi ulan!" derse şaşırmam.
wiperandcleaner
07-12-2009, 00:06
wiperandcleaner ne bekliyordunuz.dandirik 2 kanunu değiştirip kürtçe tv gibi sembolik şeyleri getirip üzerinede analar ağlamasın lafını sos yapınca dağdaki pkklılar gelip teslim mi olacaklardı?dtpliler artık tcyi kendi devletleri olarak mı göreceklerdi?tavizle geri adımla 'cesaret'le olacak iş mi bunlar?akp tayfası işi eline yüzüne bulaştırınca hemen dtpyi chpyi mhpyi suçlamaya başladılar.
Kemalistlerde bu akıl tutulması kronik ve ırsi olmalı, hepsi aynı bunların :music:
Açılımla atılan adımların muhatabı öncelikle Türkiye Cumhuriyeti'nin sen ben gibi öz vatandaşlarıdır.
Adımlara konu olanlarda yine her İnsanın doğuştan sahip olduğu temel hak ve hürriyetlerdir.
Bu güne kadar bunların yapılmamış olması ayıp.
Öyle yada böyle, dandirik mandirik, bu iktidar bazı adımlar atıyor, dönüp bu güne kadar uyuylanlara değil bu iktidara sallamakta samimiyet ve akılcılık görmüyorum.
Bu bir devlet projesi ve başarıya mahkum.
Başarısız olunursa önce Kürtler sonra bütün Türkiye kaybedecek.
Bunu da ancak bu ülkenin düşmanları ister.
Mhp'lilerin, abuk sabuk eylemlerini tüm İzmir'e mal etmeniz çok şık durmuş....
Nerde Türk bayrağı görse taşlayan kürt kardeşlerimize tek kelime eleştiri getirilmemesi de çok manidar..
EDİT:
Lütfen fikirlerinizi hakaret ve küfre başvurmadan paylaşın.
Adımlara konu olanlarda yine her İnsanın doğuştan sahip olduğu temel hak ve hürriyetlerdir.
Bu güne kadar bunların yapılmamış olması ayıp.
Ya insan söylerken ne kadar rahat çıkıyor bu sözcükler ağızdan dimi?
Mesela AKP'nin bir tek temel hak ve özgürlük açılımını görsek ne iyi olurdu?
Haberleşme hürriyet temel hak ve özgürlük değil mi?
O halde AKP neden araya girer bu hürriyetin.
Özel yaşamın dokunulmazlığı temel hak değil mi?
O zaman RTE'nin ABD teknolojisi ile bu hürriyetin içine etmek için özel ekip kurmasına ne demeli?
TİB nedir TİB?
Haberleşme ve özel yaşam hakkımız nerede?
AKP'den öncekine göre daha mı iyi yoksa daha mı kötü?
Veya Aleviler?
AKP Aleviler için ne yaptı?
Bugün Aleviler için ne yaptı mesela?
Veya YÖK?
Özerk Üniversiteye ne oldu?
Daha binlerce şey...
AKP 12 Eylül'ün sivil uzantısıdır.
Özetle durum budur.
wiperandcleaner
07-12-2009, 21:24
Mesela AKP'nin bir tek temel hak ve özgürlük açılımını görsek ne iyi olurdu?
Bir zamanlar sokakta konuşulması yasak olan dilde televizyonu üstelik devlet kurumunda hayata geçirenler "Beyaz Türkler" değil, bu hükümet!
7 yılda yapılanları görmemek için kör ve nankör olmak lazım.
Hem kel hem fodul olmak lazım.
TİB nedir TİB?
Çok tembelsin, ne olduğunu öğrenmek çok basit: http://www.tib.gov.tr/kat/baskanlik
Bu kurumun kuruluş hikayesini de sana anlatırım ama canın sıkılır çünkü Levent Ersöz ağabeyin ve onun gibi illegal dinleme üstadlarının faaliyet alanlarının kapanmasının miladıdır anlatacaklarım :pop2:
AKP'den öncekine göre daha mı iyi yoksa daha mı kötü?
Sen karar ver (http://turandursun.com/forumlar/showpost.php?p=261703&postcount=893) :lol:
Veya Aleviler?
AKP Aleviler için ne yaptı?
Bugün Aleviler için ne yaptı mesela?
Bu gün birşey yaptı mı bilmiyorum, ama bu güne kadar birşeyler yapmak istediği ve bazı girişimlerde bulunduğunu biliyorum.
Peki soda, sizler yani alevileri bu güne kadar sadece istismar eden, oy deposu olarak gören ve katliamlarda ağlayan anaları için "ağlayacaklar tabi" hareketi çeken sizler, sizler bu güne kadar ne yaptınız?
Çalış öyle çık karşıma :typing:
hee ne yapttıydı Alevilerdem oyalannar. bugüne kadarki.:boink:
ama uyanıyolar galibam Aleviler. sapır sapır ayrılıyolar o partiden.
bi sismi kaldınızdı Soda. deyiştirin deyiştirin maden suyu olun artıkın. :D
Aa sen de kimsin? Bir eğlencelik daha...
Sizleri sırayla mı gönderiyorlar yoksa?
Sapır sapır dökülen AKP'dir güzelim, sallama.
Tek başına iktidar olacak taakati kalmamıştır. Artık DTP ile mi koalisyon kurar bilemem. Nasıl olsa millet kimin ihanet içinde olduğunu anladı. Pkk ile masaya kimin oturduğunu gördü artık. Demiştim açılım AKP'yi bitirir diye dinlemediler. Kendileri bilir. Açılıma girdiler heryerleri açılıverdi be yaw.
Bu ihtişamlı günlerinizi çok arayacaksınız. Tadına varın doya doya.
Bakalım o günler geldiğinde ikonlarınızın hali ne olacak?
Bir zamanlar sokakta konuşulması yasak olan dilde televizyonu üstelik devlet kurumunda hayata geçirenler "Beyaz Türkler" değil, bu hükümet!
7 yılda yapılanları görmemek için kör ve nankör olmak lazım.
Hem kel hem fodul olmak lazım.
Nankör ve kör olmak size daha uygun.
Kellik ve fodulluk ise cuk oturur.
Ne yapmış 7 yılda?
Sigarayı yasakladı kapalı mekanlarda ondan mı bahsediyorsun?
Mesela GAP'ta durum nedir?
Çivi çaktı mı GAP'a?
AKP'ye ait bir proje gösteriversene bana.
Bölünmüş yol yapmış.
Bölünmüş yol...
Demirel çok güzel tiiye aldı bunu. Hani 30 sene Baba, baba... diye peşinden koşmuştunuz ya..
"Yolun ortasına çizgi çekiyorlar (gidişli gelişli yol) işte buna bölünmüş yol deniyo :)
Şu Demirel gibisi gelmedi. Bu yaşta bile RTE'yi cebinden çıkarır.
Ama siz o kadar nankörsünüz ki, 30 sene Baba, baba... diye peşinden koştuğunuz adama şimdi küfürü basıyorsunuz görünce.
Nankörlük sizin iliklerinize işlemiş.
Demokrasi adına Kürtçe TV'den mi bahsediyorsun?
Onu Kürtlere söyle bana değil. Eğer izleyen bir Kürt bulursan söylersin beni bağlamaz.
Devlet eliyle Kürtçe Tv açarak Kürtleri "uluslaştırma" sürecine katkıda bulunuyor AKP.
Eee, bölücü bir partiden de beklenen budur. Kürtçülük yapmak demokrasi değildir.
Bu milleti parçalamaktır. Bölücülüğü demokrasi diye satmaktır bu...
Bu kurumun kuruluş hikayesini de sana anlatırım ama canın sıkılır çünkü Levent Ersöz ağabeyin ve onun gibi illegal dinleme üstadlarının faaliyet alanlarının kapanmasının miladıdır anlatacaklarım
İllegal dinleme mi?
Levent Ersöz mü?
Artık sana gülmüyorum bile.
Ersözler ne bilsinler telefon değil "ortam dinleme" teknolojisini?
Onlara ABD böyle bir teknoloji vermemişki?
Ama en azından Levent Ersöz görev bölgesinde Pkk'ya göz açtırmayan bir yiğit askerdi.
Peki sizler?
Pkk'ya selam duranlar Haburda.
Onlar Pkk ile mücadele ettiler
Sizler ise müzakere...
Ve Pkk'ya kelle vermek gerektiğinde önce Pkk ile mücadele edenleri seçtiniz.
Levent Ersözler...
Sizin Pkk istedi diye içeri attığınız vatansever subaylarımızdır.
Sizler kimsiniz biliyor musun? Pkk'nın ayağına kapananlar.
Türk'ün onurunu paspas yapmaya kalkan biçareler.
TİB'leri varmış havasını atıyor. Gördük TİB'inizi.
Yiğit hakim Kaçmaz döktü bütün herşeyi ortaya.
Rezil oldunuz.
Hele o TİB başkanının Başbakanını korumak için söylediği sözler tam komedi idi.
Sizler havanızı Pkk ile mücadele edenlere karşı atamazsınız. Açılım tüccarları, başka kapıya...
Peki soda, sizler yani alevileri bu güne kadar sadece istismar eden, oy deposu olarak gören ve katliamlarda ağlayan anaları için "ağlayacaklar tabi" hareketi çeken sizler, sizler bu güne kadar ne yaptınız?
Kim Alevileri istismar etmiş? Kendinle karştırıyorsun.
Ezbere konuşma.
CHP 1 gün bile Alevicilik yapmamıştır.
Sen CHP'de mezhep siyaseti bulmazsın.
CHP Alevilerin bireysel inanç haklarını savunmuştur.
Cemevlerini savunmuştur, Diyanetten Alevilere pay ayrılmasını savunmuştur vs, vs...
CHP bunları savunurken senin Başbakanın "Cemevi cümbüş evi" demekte idi.
Siz kime ne öğretiyorsunuz?
Alevici olmuşlar da Tuncelileri kışkırtıyorlar CHP'ye karşı...
Madımak'ı müze yapmak yerine kebap salonu yapanlarmı Alevileri temsil edecek?
İşiniz kışkırtıcılık, tahrik, milleti bölmek...
Başka da bir beceriniz yok zaten.
Bu gün birşey yaptı mı bilmiyorum, ama bu güne kadar birşeyler yapmak istediği ve bazı girişimlerde bulunduğunu biliyorum
Çok güzel anlatmışsın bana gerek kalmadı.
AKP sadece bir şey yapıyormuş gibi yapar.
Her konuda budur hadise.
Anayasayı değiştiriyormuş gibi yapar, açılım açıyormuş gibi yapar, Alevilere de haklarını veriyormuş gibi yapar...
Hep girişimde bulunur. Bir ileri iki geri...
Sonudan sıfıra sıfır elde var sıfır.
İşte AKP budur.
Tek başına iktidar olacak taakati kalmamıştır. Artık DTP ile mi koalisyon kurar bilemem. Nasıl olsa millet kimin ihanet içinde olduğunu anladı. Pkk ile masaya kimin oturduğunu gördü artık. Demiştim açılım AKP'yi bitirir diye dinlemediler. Kendileri bilir. Açılıma girdiler heryerleri açılıverdi be yaw.
Sayın Soda
Fazla iyimsersiniz. :(
Anadolu'da yaşayanlar haini namussuzu manyağı sever; Anadolu'dakilerin her türlüsü haini namussuzu sever, Kürdü Türkü Arabı...
Örneğin AKP "Giresun halkını özelleştiriyoruz; müşteriler arasında Yunan ve Ermeni kamu kurumları da var, Giresunluları salam yapıp satacaklar, istihdam yaratacaklar; biz de önünüze daha fazla bakla daha fazla kömür atacağız! Halk kimin hizmet ettiğini görüyor!" dese ve ardından da Giresunluların özelleştirilmesini referanduma sunsa Trakya harici Türkiye genelinden yüzde 65, Doğu ve Güneydoğu Anadolu özelinden yüzde 90 ve Giresun özelinden de yüzde 60 evet oyu çıkar...
Vallahi çıkar...
wiperandcleaner
09-12-2009, 16:05
Mesela GAP'ta durum nedir?
Çivi çaktı mı GAP'a?
Demokratikleşme ve kültürel haklardan ekonomik yatırımlara mı geldik, oda olur neticede o alanda da ezici bir üstünlüğü var bu hükümetin, sen yeterki öğrenmek iste soda, biz seni aydınlatırız:
Hükümet GAP atağı başlattı (http://www.radikal.com.tr/haber.php?haberno=238432)
Hükümet GAP'a ilgisi yabancı yatırımcıların arayışlarını hızlandırdı. Suudi Arabistan, İsrail, Çin, Fransa gibi ülkelerden yatırımcılar potansiyel araştırması yaparken İtalyan Gıda Üreticileri Birliği ise 85 gıda imalathanesi kuruyor. (http://www.referansgazetesi.com/haber.aspx?HBR_KOD=97471)
Açılıma bir 'GAP'ı daha (http://www.aksam.com.tr/2009/12/02/haber/siyaset/4058/acilima_bir__gap_i_daha.html)
Hepsi ve daha fazlası için sana bir müracat adresi: http://www.gap.gov.tr/
Oku soda, araştır, yaşadığın ülkede neler oluyor bitiyor öğren. Bu günkü iktidarın türk solunun"yan gelir yatarım, maaşıma bakarım" zihniyetinde olmadığını anla :tea:
Bölünmüş yol yapmış.
Bölünmüş yol...
Demirel çok güzel tiiye aldı bunu. Hani 30 sene Baba, baba... diye peşinden koşmuştunuz ya..
"Yolun ortasına çizgi çekiyorlar (gidişli gelişli yol) işte buna bölünmüş yol deniyo :)
Şu Demirel gibisi gelmedi. Bu yaşta bile RTE'yi cebinden çıkarır.
Ama siz o kadar nankörsünüz ki, 30 sene Baba, baba... diye peşinden koştuğunuz adama şimdi küfürü basıyorsunuz görünce.
Nankörlük sizin iliklerinize işlemiş.
Duble yol konusundaki cehaletine değinmeden, Demirel gerçekte kimin babası konusuna girmem gerek çünkü görüyorumki "Demirel sizin babanız" derken dahi onun gerçekte senin ve hempalarının babası olduğunu itiraf etmekten kaçınamıyorsun :peace:
Hayranlığın gözlerinde oluşturduğu sevinç kıvılcımları buradan bile görünüyor.
Soda demirel uzun yıllar bu ülkenin dindarlarını kandırdı bu doğru, ama onun gerçekte kimin babası olduğu Telaviv'deki ağabeylerinizle kol kola gerçekleştirdiği 28 Şubat postmodern darbesi ile ortaya çıktı ve bak hala ona da sahip çıkmaktasınız.
Kimdi o günlerde Demirel'e "Babaaaaa, babaaaaa" diye yakaranlar?
Mesela Disk.
Mesela CHP.
Mesela bazı Barolar.
O sizin babanız, bir zamanlar senaryoda ona yazılan replikler gereği "şapkasını alıp gitmek" onun görevi, onu şapkasını alıp gitme durumuna getiren ortamları sokaklarda pişirmekte sizin görevinizdi.
Ortaklaşa ABD çıkarlarına çok hizmet ettiniz ayrı kutuplarda.
Ama gün geldi, aynı kutupta mücadele etme zarureti doğru, takke düştü kel göründü :gossip:
Bu ülkeye kaybettirdiğiniz yılların hesabını bakalım nasıl vereceksiniz!
Demokrasi adına Kürtçe TV'den mi bahsediyorsun?
Onu Kürtlere söyle bana değil.
"Ne yaptılar?" diye soran sensin, itiraz edende!
İllegal dinleme mi?
Levent Ersöz mü?
Artık sana gülmüyorum bile.
Ersözler ne bilsinler telefon değil "ortam dinleme" teknolojisini?
Sokak ağzı ile konuşmayı seven soda "salağa yatma" :bump2:
Levent Ersöz'ün illegal dinleme ve fişlemelerinden Balbay ağabeyin dahi nasibini almış, adam bu gün içerdeyse Darbe Günlükleri ve bu kayıtlar vesilesiyle :bowl:
Asıl şu son dediğini okuyanlar düşünsün soda için gülelim mi ağlayalım mı?
Bak aklıma ne geldi, Levent Ersöz ve illegal dinlemeleri için bir kemaliste müracat etmen belki fikrini değiştirir, üstelik kullandığı teknoloji konusundaki cehaletini de giderebilir.
Erdal Sarızeybek'in kitabı: Ya Gazi Paşa Duyarsa (http://www.idefix.com/kitap/ya-gazi-pasa-duyarsa-erdal-sarizeybek/tanim.asp?sid=UUVN7YBTTG6P3E2MTDOL)
Oku ve aydınlan.
Ezbere konuşma.
CHP 1 gün bile Alevicilik yapmamıştır.
Kendini sürekli geliştiren insanları çok severim, Kamer Genç esprinden sonra buda harika oldu :dance:
Ali Balkız'ı şuraya davet etsek de CHP'nin istismar geçmişini ve neden yeni bir parti kurma ihtiyacı hissettiğini bize bir antlatsa.
Çok güzel anlatmışsın bana gerek kalmadı.
Ben güzel anlatmışım ama sen hiç bir şey anlayamamışsın ve daha önemlisi kemalist chp'nin aleviler için bu güne kadar ne yaptığına dair tek bir satır yazamamışsın.
Bak sırtından bu yükü ben alayım, yaptıkları şu: "Anaların ağlaması gerekiyorsa ağlayacak, bkz Dersim"
Aleviler herşeyin farkında soda, bunu hazırlayanlarda onlar sen merak etme :peace:
http://img412.imageshack.us/img412/5986/872820091113090409779.jpg
Kızılelma1
09-12-2009, 18:06
Partilerin hepsinin köküne kibrit suyu, ama yukarıdaki resimden daha çok yakışanlar olabilir oraya. Sözle değil , uygulamayla rol alanlar. Çok uzağa gitmeye derek yok, söyle, Sivas dolayları yeterli. ............
Son yerel seçimlerde de Vakit, Yeni Şafak ve Zaman gazetelerinde Kılınçdaroğlu'nun Tunceliliği ve Aleviliğine vurgu yapıldı; Tunceli de isyanları ile bilinen Tunceli olarak tanımlandı.
Şimdi ise Sivas Maraş katliamcıları ve o katliamcıların kardeşleri Alevi düşmanları birden Alevi dostu kesildi.
Amaçları bellidir. Hedefleri Türk Milleti'nin tasfiyesidir. Bu müminler her hal ve karda nifak saçmak için bir yerlerini yırtıyorlar; tam iktidarı ellerine aldıklarında ise bütün Alevileri Maraş usulünü ülke geneline yayarak imha edecekler. Öldürecek öteki bulamayınca da birbirlerini ötekileştirip Allah rızası için birbirlerine cihat edecekler. Örneğin Irak'ta birkaç ayda akademisyenler, hukukçular imha edilince Sünniler Şiilere Şiiler de Sünnilere yöneldi. Bunlardan biri tükenince geri kalan bölünüp tarikatler arası savaşa başlayacak. İslam'ın üretebileceği insan manyaktır, delidir, akılsızdır; olmayan ödüller için, masal canavarı Allah'ın olmayan rızasını kazanmak için olmadık cinayetler işler hainlikler yapar.
Hümanistlerimizin, PKK ile Türkler arasında pozitif ya da negatif ayrımcılık yapan başka diğer şahslarımızın kullandığı argüman ve talep:
"Şehitlerimizi, terörizme kurban giden yurttaşlarımızı, 17 yaşında yakılarak öldürülen kızımızı siyasesete alet etmeyin..."
Bunun kadar salak bir argüman az bulunur.
Şehitlerimiz, yurttaşlarımız ve 17 yaşında yakılarak öldürülen kızımız siyasi motivasyonla siyasi nedenlerle öldürülmedi mi?
Bu insanların siyasi nedenlerle öldürülmesi bu siyasetin sorgulanmasına engel teşkil edemez; edebilir mi; ederse hangi mantıklı sebeple?! Tam tersine bunun sorgulanması yapılmalıdır ve mecburen bu sorgulama da siyasi olacaktır.
Örneğin ülkemizin SİYASİ sınırlarını değiştirmek için katliamlar yapan bir mafyöz siyaset karşısında bu siyaset sonucu öldürülüp şehit olmuş askerlerimizi anmamız ayıplanıyor.
Soruyorum:
Ey EDİT
Şehit ve terör kurbanları nasıl siyaset dışı olabilir? KONU SİYASİ, ÖLDÜRÜLMELERİ SİYASİ NEDENLERLE GERÇEKLEŞTİRİLMİŞ.
"Kimse şehitlerimizi siyasete alet etmesin!"
Yok canıım? Sevsinler seni, tarikatçi köy kurnazı ya da entel komformist fırsatçı yancı şahıs...
wiperandcleaner
09-12-2009, 22:32
Çok uzağa gitmeye derek yok, söyle, Sivas dolayları yeterli. ............
Haklısın.
Sivas olayları olduğunda Erdal İnönü (toprağı bol olsun) iktidardaydı, Uğur Mumcu katledildiğinde de!
"Bu olayları çözeceğiz şeref sözü" dediler (gerçi "şeref" dedikleri an meselelerin karanlıkta kalacağını ta o zaman söylemiştim ya neyse) ama olayları Tamer Korkmaz'ın güzel değişiyle olayları defalarca aydınlatmak süretiyle kararttılar.
Sahi Mumcu'nun katili diye kaç kişinin yargılandığını kaç dava açıldığını biliyor musunuz :doh:
wiperandcleaner
09-12-2009, 22:33
Bir şey sormak istiyorum: Bu forumda ırkçılık serbest mi?
Dün birisi beni uslubumdan dolayı uyarma ihtiyacı hissetmişti, burada yazılanlar görülmüyor mu?
Bir ülkede :
1-) travestiler, travesti olduğu için bırakın devlet dairesinde çalışmayı, bakkallık bile yapamıyorsa.
2-) Eishtain kadar zekaya sahip olduğu halde parası olmadığı için ilk okula dahi gidemeyenler varsa.
3-) üç-beş kişilik insan topluluğunda, birisi ben allaha inanmıyorum diyemiyorsa.
4-) Kadın, erkeğinin malı olarak görülüyorsa
Bırakın kürt türk açılımını, nefes alıp yaşadığınıza şükredin.
Not: tabiki allaha çükür edecezzz
Bırakın kürtü, türkü, arabı, lazı, cerkezi
imzamı bir okuyun.
Bedenimin her zerresi Anadoludur. Ben anadolunun her karış topragindan, suyundan, güneşinden ve havasından doğdum, ben anadoluyum...
Hepimiz Anadoluyuz, ölüncede Anadolu olacağız. birbirimizden zerre farkımız yok.
Toprağın ne kabahati var, ne ekersen onu biçersin.
Bırakın kürtü, türkü, arabı, lazı, cerkezi
imzamı bir okuyun.
Bedenimin her zerresi Anadoludur. Ben anadolunun her karış topragindan, suyundan, güneşinden ve havasından doğdum, ben anadoluyum...
Hepimiz Anadoluyuz, ölüncede Anadolu olacağız. birbirimizden zerre farkımız yok.
hepimiz dünyalıyız hadi tüm milletler kardeş olsun el ele tutuşalım.iyi niyetini takdir ediyorum ama kimse iplemez böyle duygusal şiirimsi şeyleri.insanlar öldürülüyor her yere molotof kokteyleri atılıyor sen duygusallık peşindesin.
gerçekçi ol ayakların yere bassın bazı şerefsizler ölmemizi yanmamızı yok olmamızı istiyorlar.bunlara karşı uyanık olacağamıza soyut şeyler peşindesin.
Toprağın ne kabahati var, ne ekersen onu biçersin.
Demek ki siz sadece toprağı seviyorsunuz... :)
Bu durumda iklimi ile verimliliği ile Anadolu'dan daha güzel kara parçaları var, hem de yüzlerce, imkanınız varsa gidip oraları sevin. Bu Anadolu denilen çölün bizim olması dışında sevilecek tarafı yok.
Haklısın.
Sivas olayları olduğunda Erdal İnönü (toprağı bol olsun) iktidardaydı, Uğur Mumcu katledildiğinde de!
"Bu olayları çözeceğiz şeref sözü" dediler (gerçi "şeref" dedikleri an meselelerin karanlıkta kalacağını ta o zaman söylemiştim ya neyse) ama olayları Tamer Korkmaz'ın güzel değişiyle olayları defalarca aydınlatmak süretiyle kararttılar.
Sahi Mumcu'nun katili diye kaç kişinin yargılandığını kaç dava açıldığını biliyor musunuz :doh:
Erdal İnönü kabahatliydi, haklısın. Hükumetteyken gücünü kullanıp o meydanda toplanmış 20000 manyağı gerekirse silah gücü ile de o bölgeden savdırabilirdi. Hatta gerekirse oradaki 20000 sapığı öldürtebilirdi; ve benzer bir şey yapmalıydı da. Gerçekten Erdal İnönü kabahatliydi.
Sivas olayının çözülecek bir tarafı yoktur; her şey katliamın yaşandığı gün çözülmüştür. Ayan beyan 20000 mümin sapık güle oynaya katliam yapmış; devlet bu sapıkları memnun etmek için susup saatler süren vahşeti seyretmiş; RP bu sapıkların avukatı olmuş ve ölenleri suçlamış; Akit (Bugünki Vakit), Zaman gibi gazeteler 20000 sapığın şanlı kıyamını kutlamışlardır.
Kaf Dağı'nın kuytularında yaşayan Ergenekon Cinlerine iman ederek gerçekler değişmez. Olay o gün orada çözüldü. O gün anneannemin evindeydim; hayatımın en korkunç günlerinden biridir. Birkaç gün sonraki cenazelerde -Ankara'da- şalvarlıların cenazeleri sırıtarak seyrettiğini hatırlarım.
Not: Benim sülalemde tek Alevi yok.
farkında değilsiniz değilmi.
bu kördüğüşünü uzatmamak adına ilkesel olarak bazı arkadaşlar polemikten çekiliyor.
meydanı boş bulduk eselim gürleyelim tribine mi girdiniz şimdide.
taşları bağlayıp köpekleri salmışlar misali.
Sayın anarchist,
Sizin tarifinizle biz salınmış köpekler Kürt gerçeği PKK, Türkler, sizin kelimelerinizle çoğu mekanizması terörist eylemler için kurulmuş TSK ve tarikatçilere sizin gibi eşit mesafede duramayan ilkel varlıklarız.
Ama her ne kadar ilkel de olsak sizin gibi bizler de düşüncelerimizi ifade etmeliyiz, değil mi?
Yoksa Sivas katliamını 20000 kişinin yaptığını gözlerinizle gördüğünüz halde Kaf Dağı'nın ardındaki Ergenekon cinlerinin asıl sorumlular olduğunu sizin gibi algılamış olan ve de sadece emekten yana olduğunu iddia eden "Solcu" ermişlere laf etmemiz ne haddimize...
ben kendini ifade etmeni engellemiyorum ;
zaten buna teknik olarak gücüm yetmeyeceği gibi tarzım da olamaz.
ama olur ya birileri bunları düşünce zanneder bide kabullenip içselleştirir diye şerh düşüyorum sadece.
yoksa buyrun istediğiniz kadar demogoji yapın.
herkes saçmalama özgürlüğünü dilediği gibi kullansın canım ne olmuş yani.
bu sizin de hakkınız.
Zırvalamayın. Kürt ile Türk arasında ne fark var, acıklayabilecekmisiniz ?
evrensel-insan
10-12-2009, 19:52
Saygideger walla;
Kürt ile Türk arasında ne fark var, acıklayabilecekmisiniz ? -walla-
Insansal degerler olarak hic bir fark yok. Evrensel olarak ta, herkesin bir milli kokeni oldugu gercegi var. Kavramsal olarak ve kavram sahiplenmesi olarak ise, etnik ifade edis, sahiplenis farki var. Tarihsel dil, din, anane gelenek, tore farklilasmasi var. Bir Kurd "Ben, Kurd'um, Turk degilim" diyorsa, bu dusunceyi davranisa tasima ve kendine verdigi Kurd olma degerlerini hak ve ozgurluk olarak kullanim farki var.
Ama; ayni cografya ve ayni cumhuriyette beraberce yasanabilmesi icinde, antiayrimcilik, sivil bir idare ve hukuk, insan hak ve ozgurluklerine demokratik fark esitligine de gereksinim var.
Saygilarimla;
evrensel-insan
phoenix317
12-12-2009, 10:32
Saygideger walla;
Kürt ile Türk arasında ne fark var, acıklayabilecekmisiniz ? -walla-
Insansal degerler olarak hic bir fark yok. Evrensel olarak ta, herkesin bir milli kokeni oldugu gercegi var. Kavramsal olarak ve kavram sahiplenmesi olarak ise, etnik ifade edis, sahiplenis farki var. Tarihsel dil, din, anane gelenek, tore farklilasmasi var. Bir Kurd "Ben, Kurd'um, Turk degilim" diyorsa, bu dusunceyi davranisa tasima ve kendine verdigi Kurd olma degerlerini hak ve ozgurluk olarak kullanim farki var.
Ama; ayni cografya ve ayni cumhuriyette beraberce yasanabilmesi icinde, antiayrimcilik, sivil bir idare ve hukuk, insan hak ve ozgurluklerine demokratik fark esitligine de gereksinim var.
Saygilarimla;
evrensel-insan
Sevgili Eİ;
Nerede buldun bu bolluğu. Kimseyi engelleyen yok. Türk değilim kürdüm diyeni engelleyen yok. Ama sokaklarda molotoflarla yananlar ölenler, mallarına zarar gelenlerin haklarını kısacası ülkede çoğunluğun haklarını neden savunmuyorsunuz. Ayrıca bu ülke Türkiye dir. Bir kişi Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmaktan utanıyorsa onu tutan mı var. Dert nedir. Gitsin kursun kendi devletini yada başka bir ülkenin vatandaşı olsun. Ama benim ülkemde bana rahat versin artık. Ben onların yüzünden ekonomik, sağlık, eğitim gibi konularda sıkıntı çekmek istemiyorum artık.
evrensel-insan
12-12-2009, 20:34
Saygideger phoenix317;
Ama benim ülkemde bana rahat versin artık.-p.317-
Cografi bir toprak parcasinin uzerinde yasaya her farkli deger sahibinin, yasam ve iliskisini surdurebilecegi, hak ve ozgurlukleri vardir. Bilhassa Anadolu, hic bir zaman tek bir milliyete, dine ve diger degerlere tarihte indirgenememistir ve bu indirgemeyi uygulamak ve bunda israrci olmak; Anadolu gerceginin cok sesliligine terstir.
Ustelik ulke, uzerinde yasanip; gelen nesillere devredilen bir mekandir. Mekanlar kullanilir ve paylasilir. Ne bir kisiye, zumreye, milliyete, irka, dine ve bunlarin ayrimciligina ait olamaz. Tum uzerinde yasayanlariyla bir butundur. Bu butun icinde de, herhangibir tek, sahip cikamaz.
Saygilarimla;
evrensel-insan
phoenix317
13-12-2009, 13:22
Saygideger phoenix317;
Ama benim ülkemde bana rahat versin artık.-p.317-
Cografi bir toprak parcasinin uzerinde yasaya her farkli deger sahibinin, yasam ve iliskisini surdurebilecegi, hak ve ozgurlukleri vardir. Bilhassa Anadolu, hic bir zaman tek bir milliyete, dine ve diger degerlere tarihte indirgenememistir ve bu indirgemeyi uygulamak ve bunda israrci olmak; Anadolu gerceginin cok sesliligine terstir.
Ustelik ulke, uzerinde yasanip; gelen nesillere devredilen bir mekandir. Mekanlar kullanilir ve paylasilir. Ne bir kisiye, zumreye, milliyete, irka, dine ve bunlarin ayrimciligina ait olamaz. Tum uzerinde yasayanlariyla bir butundur. Bu butun icinde de, herhangibir tek, sahip cikamaz.
Saygilarimla;
evrensel-insan
EDIT. Senin dediklerin tarihin derinliklerinde kaldı. O zaman Türklerde gitsinler ortaasya topraklarından talepte bulunsunlar. Şuanki sınırlar misaki milli sınırlarıdır ve Türkiyenin kanunları kuralları ve de şartlarıda bellidir. Sizin gibi rahatsız olanda atlar gider ingiltereyi ama belli ki unutamıyorsunuz Türkiyeyi hala üzerindeki bölme operasyonlarına destek veriyorsunuz.
2. söylediğin paragrafa göre sınırlar ülkeler diye bir kavramı tamamen kendi kafana göre ortadan kaldırmışsın. Belki ileride değişebilir ama şu anda bu vatan bizimdir kimseyede vermeye niyetimiz yok. Alamya çalışana hodri meydan.
Laf cambazlığıyla biryere geleceğinizi zannediyorsunuz. Neymiş anadolu Bilhassa Anadolu, hic bir zaman tek bir milliyete, dine ve diger degerlere tarihte indirgenememistir. EDIT.
evrensel-insan
13-12-2009, 18:00
Saygideger phoenix317;
Siz gercekleri istediginiz kadar ideolojik inancinizin dogrusuyla carptirmaya uyarlamaya calisin ve kendinizi avutun. Sonucta Anadolunun cok sesliligi ve bu cok seslilige ragmen, bolunmez butunlugu ve uniter yapisini, tarih kanitlamistir. Asil siz, bu cok seslilik gercegini goremiyerek ve tek seslilige indirgeme isteminizle, bu uniter yapiyi bolmeye calisiyorsunuz. Bir seyin butunlugunu korumak icin, o butunluk icindeki farklarin farkini gorebilmek ve bu farklarin yasamina izin vermek gerekir.
Saygilarimla;
evrensel-insan
cenkk_istt
16-12-2009, 00:05
EDIT. Senin dediklerin tarihin derinliklerinde kaldı. O zaman Türklerde gitsinler ortaasya topraklarından talepte bulunsunlar. Şuanki sınırlar misaki milli sınırlarıdır ve Türkiyenin kanunları kuralları ve de şartlarıda bellidir. Sizin gibi rahatsız olanda atlar gider ingiltereyi ama belli ki unutamıyorsunuz Türkiyeyi hala üzerindeki bölme operasyonlarına destek veriyorsunuz.
2. söylediğin paragrafa göre sınırlar ülkeler diye bir kavramı tamamen kendi kafana göre ortadan kaldırmışsın. Belki ileride değişebilir ama şu anda bu vatan bizimdir kimseyede vermeye niyetimiz yok. Alamya çalışana hodri meydan.
Laf cambazlığıyla biryere geleceğinizi zannediyorsunuz. Neymiş anadolu Bilhassa Anadolu, hic bir zaman tek bir milliyete, dine ve diger degerlere tarihte indirgenememistir. EDIT.
siz degilmisiniz 1071 de malazgirtten anadoluya giren kurdler daha onceden buralardaydi (mezopotamya)
simdi tutmus ne mutlu turkum diyene yok turkiye turklerindir gibi irkci soylemleri soylerken kurdleri nereye sokuyorsunuz bide kalkmis begenmeyen gitsin demissin asil sizgidin orta asyanizami diyelim bizde zaten geldiginiz gunden beri bu topraklara kan ve goz yasindan baska bisey getirmediniz sanli zaferlerinizle(barbar turkler deyimi herhalde kurtlere denilmemistir) simdide kalkmis yillarca asimile ettiginiz kurdleri kovuyorsunuz hakkini soran ve bunun yanlis oldugunu diyenlerede teror dediniz ve pkk gibi bir terorist bir orgutun olusmasina onayak oldunuz yalanmi tum bunlar.
siz degilmisiniz 1071 de malazgirtten anadoluya giren kurdler daha onceden buralardaydi (mezopotamya)
simdi tutmus ne mutlu turkum diyene yok turkiye turklerindir gibi irkci soylemleri soylerken kurdleri nereye sokuyorsunuz bide kalkmis begenmeyen gitsin demissin asil sizgidin orta asyanizami diyelim bizde zaten geldiginiz gunden beri bu topraklara kan ve goz yasindan baska bisey getirmediniz sanli zaferlerinizle(barbar turkler deyimi herhalde kurtlere denilmemistir) simdide kalkmis yillarca asimile ettiginiz kurdleri kovuyorsunuz hakkini soran ve bunun yanlis oldugunu diyenlerede teror dediniz ve pkk gibi bir terorist bir orgutun olusmasina onayak oldunuz yalanmi tum bunlar.
Türkler Anadolu'da 1071'den önce de vardı. Fakat Kürtler var mıydı asıl soru o. Mezopotamya bölgesi ise zaten Anadolu'yu kapsamaz. Türkiye'de Ermeniler ya da Rumlar biz burada sizden eskiydik diyebilir, ancak Kürtler'in böyle bir şeyi söyleyebilecek bir destekleri yok. Tersine Türkler Ermeniler'i ve Rumlar'ı yenip Anadolu'yu ele geçirmese bu halklar Kürtler'i kapılarından içeri bile sokmazlardı. O yüzden çeneni kapa, otur oturduğun yerde. .....................
al bundy
16-12-2009, 12:24
Hortlak'a katılıyorum. Güya Anadolu'yu Türklere açan Kürtlerden nedense Türkler Anadolu'ya girene kadar tek bir iz bile yok. Ortada Türklere kapıyı açtığı söylenen Kürtlerin Türklerden sonra girmesi ve öncesine dair varlığı bile olmaması gerçeği vardır. Muhtemelen Zağros dağalarında yaşıyorlardı.
Türklerin Anadolu'ya girme meselesine gelince, en basitinden http://www.hakkarim.net/dikilitas.htm bakabilirsin.
Barbar kelimesinin anlamını ve kimlere dendiğini öğren de gel. Şimdi Avrupa uygarlığını oluşturan Cermen ve Keltlere neler dendiğini bir zahmet oku.
Eğer biz Anadolu'da ırkçılık yapsaydık şimdi ortada Kürt sorunu denen birşey kalmazdı.
cenkk_istt
17-12-2009, 00:17
Eğer biz Anadolu'da ırkçılık yapsaydık şimdi ortada Kürt sorunu denen birşey kalmazdı
dogru hic yapmadiniz
sadece ermenileri kestiniz bide dersimde alevi kurtleri bide 1955 te rumlari ama simdi inkar edeceksiniz her nedense butun dunya kabul ediyor hepsi yalan soyluyor nede olsa bunlar karanlik gucler dimi biz sutten cikmis akkasigiz ya.
al bundy
17-12-2009, 00:32
Eğer biz Anadolu'da ırkçılık yapsaydık şimdi ortada Kürt sorunu denen birşey kalmazdı
dogru hic yapmadiniz
sadece ermenileri kestiniz bide dersimde alevi kurtleri bide 1955 te rumlari ama simdi inkar edeceksiniz her nedense butun dunya kabul ediyor hepsi yalan soyluyor nede olsa bunlar karanlik gucler dimi biz sutten cikmis akkasigiz ya.
Cevap yazmıştım ama editlendi.
Gel Ermeni soykırımı var mı yok mu tartışalım. Kimsenin sütten çıkmış akkaşık olduğunu söylemedim, olayı saptırma.
cenkk stt
Sosyal ve kültürel haklarınızın, molotof kokteyleri atıp gencecik kızları yakarak elde edebileceğinizi sanıyorsanız çok yanılıyorsunuz..
1955 ve dersim olaylarını yapanlardan hiç farkınız yok emin olun.
Cevap yazmıştım ama editlendi.
sayın al bundy,
eğer doğru anladıysam, bahsettiğiniz mesajınız editlenmedi, kaldırıldı. Fakat sizin mesajınızın uygunsuz olduğu için değil. Cevap verdiğiniz ve alıntılamış olduğunuz diğer bir üyemizin mesajı tüzüğümüze aykırıydı. O mesajı kaldırırken, doğal ve mecbur olarak o mesaja alıntılayarak cevap veren mesajları da kaldırma durumundaydık.
Arkadaşlar,
politika forumundaki tartışmalar ülkemizin sıcak ve hararetli gündeminden dolayı çok çabuk sertleşebilmekte. Uygunsuz, kaba, tahrik edici üsluptan ve hakaretlerden hep birlikte kaçınmaya çalışalım.
Uygun bir üslupla dile getirilen bütün fikirler -terör/şiddet propagadası ve ırkçılık hariç- forumumuzda savunulabilir ve zaten savunulmaktadır da.
Tartışmaya dahil olan her iki, üç, dört, beş... taraftan da bu sınırları aşan üyelerimizin mesajlarını editliyor veya kaldırıyoruz. Bu iki sınıra (üslup ve terör/şiddet/ırkçılık) dikkat eden mesajlar -savunduğu fikir ne olursa olsun- bizler tarafından hiçbir müdahaleyle karşılaşmamakta.
Lütfen sizler de bu sınırları aşan mesajlara aynı şekilde cevap vermek yerine ilgili mesajın üstündeki ! butonuna basarak şikayet etme yoluna gidiniz.
saygılarımla