Orijinalini görmek için tıklayınız : sizin açılımınız nedir
En el hak
07-12-2009, 01:18
değerli arkadaşlar,
devletin yapamadığını buyrun biz yapalım
benim açılımım şu olurdu
1-ilk yapılması gereken iş toprak reformu.ama bu ecevitin uygulaması gibi sözde kalmamalı,hertürlü risk göze alınıp toprak ağalarının elindeki tüm topraklar kamulaştırılıp halka eşit şekilde dağıtılmalı
2- bu insanların toprağını işleyebilmesi için gereken maddi destek verilmeli,bunu oradaki anlamsız savaşa harcadığımız paralarla fazlasıyla yapabiliriz
3-eğitim eğitim eğitim...bölge halkından çocuklarını okula göndermeyen aileler hakkında anayasal düzenlemeler ve cezai yaptırımlar düzenlenmeli
4-tüm medeni ülkelerde olduğu gibi,zorunlu değil uzman ve paralı askerliğe geçilmeli tsk nın sayısı azaltıldığında ülke ekonomisinin bunu karşılıyacağını düşünüyorum.ülke güvenliği sözkonusu olduğunda eli silah tutan herkes sefer görevi ile sorumlu olmalı
5-o bölgenin güvenliği o bölgenin halkından seçilmeli,bunun o bölgede toprak reformundan sonra geri kalan işsizlik sorunu için çok önemli olduğunu düşünüyorum,hem yaşadığı ülkeye hizmet edecek hem karnını doyuracak
untmayalımki aç açıkta kalan her insan potansiyel tehlikedir
6-bu kısmı bazı arkadaşları rahatsız edebilir ancak kesinlikle uygulanması gerektiğini düşünüyorum,şeyhler hacılar hocalar kontrol altında tutulmalı
bölge halkı üzerindeki din baskısı kaldırılmalı
7-ekonomik sıkıntısını en aza indirgeyen bölge halkı için sosyal aktivitelerini ve yaşamlarını renklendirecek uygulamalar bölge belediyeleri tarafından öncelikli kılınmalı,bunun için bölge belediyelerine ek bütçe ayrılmalı(doğal parklar,eğlence merkezleri,sinemalar vb.)
aklıma gelenler şimdilik bunlar,
devletin sorununun dağdaki 8-10 bin gerila yahut öcalanın varlığı olduğunu kesinlikle kabul etmiyorum
devletin asıl sorunu yaklaşık 8 milyon pkk sempatizanını nasıl kazanabileceği olmalı
bu rakama nasıl vardığımı sorarsanız,cafe forumundada belirtmiştim
eğer dtp pkk nin uzantısıysa
ve dtp nin son seçimlerdeki 1.6 milyon seçmeninin varlığını düşünürsek
bunu en az 5 le çarpmamız gerekecek ki bu en iyimser rakam,
çünkü kürt halkında aile planlaması yok denecek kadar azdır her seçmenin aile ferdinide işin içine katacak olursak bu 8 milyon rakamına çok rahat ulaşırız
işte asıl sorun bu ne gerilla ne öcalan
bu ülkede yaşayan ve bu ülkeye küs kalan 8 milyon
1-ilk yapılması gereken iş toprak reformu.ama bu ecevitin uygulaması gibi sözde kalmamalı,hertürlü risk göze alınıp toprak ağalarının elindeki tüm topraklar kamulaştırılıp halka eşit şekilde dağıtılmalı
2- bu insanların toprağını işleyebilmesi için gereken maddi destek verilmeli,bunu oradaki anlamsız savaşa harcadığımız paralarla fazlasıyla yapabiliriz
Bence toprak reformu bu şekilde olmamalı ,tarım sektöründe örgütlenen "kollektif tarımla" uğraşan birlikler olmalı.
İsrail'deki kibutz ve moşavlar,eski Sovyetler'deki kolhozlar gibi.
Her köylüye 20 dönüm toprak dağıtacağına 20.000 dönümlük bir işletme kurdur ve onların daha etkili tarım yapmasına yardımcı ol daha iyi olur.
Batıda küçük çiftçi zor durumda topraklarını satıyor.
Herkes ortaklaşa çalışacak ve geliri paylaşacak .
Önce Kürt ulusunun varlığını kabul edip, onları Türkler le eşit seviyeye getirmek gerekiyor.Kendi dilini rahatlıkla kullanmalı eğitimini de kendi diliyle yapmak isteyene bu olanak verilmelidir. Üniversitelerde Kürdoloji bölümü mutlaka olmalıdır.
Diğerlerinin ( Toprak reformu,ağalar,şeyhler şıhlar,okuma seferberliği vs vs)zaten yıllar önce yapılması gerekirdi.Kürt sorunuyla ilgili şeyler değilki bunlar.
Bunca yıl gerçeklere gözümüzü kapattık da ne işe yaradı.
Kürtleri tanıyıp ve sorunun sadace ekonomik bir sorun olmadığından başlayabiliriz mesela :) Ekonomik sorun Kürt sornun bir parçasıdır ama tamamı değildir jazz kardeş. Eğitim ,basın-yayın, dilini özgürce kullanabilme gibi maddlerde ekleyebiliriz.
1.israilin lübnana yaptığı muamele kuzey ıraktaki özerk yönetime yapılmalı
2.kandil denen yere kimyasal silah olmak üzere her türlü bomba atılmalı veya işgal edilmeli.
3.apo denen adam asılmalı diğer teröristlerin de cezası arttırılmalı.
4.her türlü kaçakçılığın (uyuşturucu,sigara,içki vb)önüne geçilip terörün finans kaynakları kurutulmalı.
5.güneydoğuda devletin varlığı hissettirilmeli elektrik paraları toplanarak yapılabilir mesala.
6.açılım vb gibi saçmalıklarla teröristler umutlandırılmamalı.piskolojik üstünlük teröristlere geçmemeli.
7.dtp tarzı partilerin açılması engellenmeli.üyelerine terörist muamelesi yapılmalı.
8.sınır boylarına ve kritik yerlere türk nüfus yerleştirilmeli.yurt dışından da getirilebilirler(afganistan çin kerkük vb)
9.hiç bir yere fazla muamele yapılmamalı milletin devletin parası teröristlik yaptıkları için aman zenginleşsinler rahat ederlerse teröristlik yapmazlar mantığıyla çar çur edilmemeli.
10.fazla terör olaylarına bulaşan ilçeler iller atatürkün zamanında olduğu gibi cezalandırılmalı.mümkün olduğunca yatırım yapılmamalı.
Sayın jazz_01
Çok komik öneriler. MHP ve CHP açılım yapsa sıraladığınız maddelerden daha iyisini yapardı. :) Sıraladığınız maddelerle kürt sorununun çözülebileceğini mi düşünüyorsunuz ?
En el hak
17-12-2009, 14:19
Sayın jazz_01
Çok komik öneriler. MHP ve CHP açılım yapsa sıraladığınız maddelerden daha iyisini yapardı. :) Sıraladığınız maddelerle kürt sorununun çözülebileceğini mi düşünüyorsunuz ?
yaw özgür abim
ne bekliyordun:)
bu ülkeye 25 yıldır ne siyasetçiler geldi geçti ,hertürli sıfata ve ünvana sahip
ne yapabildiler koskoca bir hiç
e biz şu küçücük beynimizle bunları önerebiliyoruz
ben soruna ekonomik ve dinsel yaklaştığım için,sizi böyle bir düşünceye sevketmiş,
abim bu insanları öncelikle aç açıktan,açlıktan...hacıdan hocadan şıhlardan kurtarmak gerek
yaw bana haksızlık yapma mhp-chp açılımı istiyorsan cenker arkadaşın önerilerine bi bak derim:)
değerli arkadaşlar,
devletin yapamadığını buyrun biz yapalım
benim açılımım şu olurdu
3-eğitim eğitim eğitim...bölge halkından çocuklarını okula göndermeyen aileler hakkında anayasal düzenlemeler ve cezai yaptırımlar düzenlenmeli
4-tüm medeni ülkelerde olduğu gibi,zorunlu değil uzman ve paralı askerliğe geçilmeli tsk nın sayısı azaltıldığında ülke ekonomisinin bunu karşılıyacağını düşünüyorum.ülke güvenliği sözkonusu olduğunda eli silah tutan herkes sefer görevi ile sorumlu olmalı
5-o bölgenin güvenliği o bölgenin halkından seçilmeli,bunun o bölgede toprak reformundan sonra geri kalan işsizlik sorunu için çok önemli olduğunu düşünüyorum,hem yaşadığı ülkeye hizmet edecek hem karnını doyuracak
untmayalımki aç açıkta kalan her insan potansiyel tehlikedir
6-bu kısmı bazı arkadaşları rahatsız edebilir ancak kesinlikle uygulanması gerektiğini düşünüyorum,şeyhler hacılar hocalar kontrol altında tutulmalı
bölge halkı üzerindeki din baskısı kaldırılmalı
7-ekonomik sıkıntısını en aza indirgeyen bölge halkı için sosyal aktivitelerini ve yaşamlarını renklendirecek uygulamalar bölge belediyeleri tarafından öncelikli kılınmalı,bunun için bölge belediyelerine ek bütçe ayrılmalı(doğal parklar,eğlence merkezleri,sinemalar vb.)
aklıma gelenler şimdilik bunlar,
devletin sorununun dağdaki 8-10 bin gerila yahut öcalanın varlığı olduğunu kesinlikle kabul etmiyorum
devletin asıl sorunu yaklaşık 8 milyon pkk sempatizanını nasıl kazanabileceği olmalı
bu rakama nasıl vardığımı sorarsanız,cafe forumundada belirtmiştim
eğer dtp pkk nin uzantısıysa
ve dtp nin son seçimlerdeki 1.6 milyon seçmeninin varlığını düşünürsek
bunu en az 5 le çarpmamız gerekecek ki bu en iyimser rakam,
çünkü kürt halkında aile planlaması yok denecek kadar azdır her seçmenin aile ferdinide işin içine katacak olursak bu 8 milyon rakamına çok rahat ulaşırız
işte asıl sorun bu ne gerilla ne öcalan
bu ülkede yaşayan ve bu ülkeye küs kalan 8 milyon
maddeler halinde sıraladığınız çözüm önerilerine tüm kalbimle katılıyorum.geliştirilebilir olduğunu ve sadece kürtler değil neredeyse tüm vatandaşların(tuzu kuru azınlık hariç) aslında bu açılıma dahil edilmesinden yanayım.
bir konuda da uyarmak istiyorum.eğitim ve bilinçlenme olmaksızın yapılan toprak reformu,toprakların tekrar ağalar ya da büyük sermayeye üç otuz paraya satılması anlamına gelir.iki günlük refah sonunda yeni neslin kürt çocukları gelecekte maraba olmaya devam eder.
zira egede aynen bu olmuştur.ege de bir çok 40 lı yaşlardaki insanın ismi bülent ecevittir.sebebi çok açıktır.bu çocukların babalarına,ağalardan alınan topraklar verilmiştir.
lakin;topraklar aynı hızla sermayeye satılmıştır.bülent ecevitler şu anda kendi topraklarına dikilmiş otellerde asgari ücretle çalışmaktadır.!!!
yazınızın katılmadığım kısmı 8 milyon PKK sempatizanı konusudur.türkiyede 18 yaşını doldurmuş insanlar oy verebilir ve DTP nin son seçimde aldığı oy 2,3 milyondur.kaldı ki bunların hepsi PKK sempatizanı değildir.belki 10 sene sonra 8 milyon PKK sempatizanı olacaktır ancak türkiye de 100 miyona dayanacaktır.
ayrıca şunu ayırmak lazım;
amaç ayrı bir devlet kurup yönetmek midir?yoksa TürkiyeCumhuriyetinde refah içinde yaşamak mıdır?DTP ye oy verenler buyukarıdaki seçeneklerden hangisini istemektedir?
saygılar..
Çellist'in Kürt Açılımı
1) İlk üç madde ve başlangıç bölümündeki esaslar durmak kaydıyla toplumsalcı iktisadi düzenlemeler hedefleyen yeni bi anayasa hazırlanmalı.
2) Anayasada Kürtlere çok istedikleri Kürt adı resmen verilmeli.
3) Kürt sayımı yapılmalı. Türk yurttaşı kimliğinden sıyrılmak isteyen her Kürt "Kürt" olarak kayıt altına alınmalı.
4) Azınlık statüsündeki Kürtlere kendi işlerini görecekleri bir özerklik verilmeli. Bu işlerin finansmanı Kürt vergileri ile görülmeli. Eğitim, sağlık, belediye hizmetleri gibi... Sadece Türkiye'nin milli savunmada genel bütçedeki harcama oranı neyse o oran kadarını bütçelerinden Türkiye Cumhuriyeti'ne ödemeliler. Hiçbir Kürt'ün askere gitmeyeceği bir şekilde Kürtlere askerlik mecburiyeti kaldırılmalı. Bunun karşılığında da Kürt özerk yönetiminden askerlik yapmayan Kürt başına hiçbir zaman hiçbir kanunla yükseltilemeyecek sembolik miktarda bir para alınmalı (Örneğin 100 dolar).
5) Kürtlerin temsilcilerinin Türk kanunlarına uygun olarak çıkartacakları tüzük ve yönetmeliklerin hazırlandığı, Ankara valisinin denetiminde yani vesayet altında ayrı bir azınlık meclisleri olmalı. Bu mecliste diğer azınlıklar veya azınlık hakkı talep eden herkesin temsil edilmesi sağlanmalıdır.
6) Kürtlerin kültürlerinin korunması için:
a) Kürt olmayanlara Kürtlerle evlenmek yasaklanmalı.
b) Kentlerde sadece Kürt azınlığın oturacağı mahalleler kurulmalı. Kürt azınlığın Kürt olmayanları görüp morallerinin bozulmaması için ilgili mahalleler yüksek duvarlarla çevrilmeli. Bu mahallelere Kürt olmayanların girmesini engellemek için mahallelerin giriş ve çıkışlarına Türk askerler güvenlik noktaları kurmalı.
c) Kürtler Kürt okullarında okumalı, Kürt hastanelerinde tedavi görmeli. Hizmet ve eğitim dili sadece Kürtçe olmalı ve memurlar sadece Kürt olmalı.
d) Kürtler Türkçe ad ve soyadlarından kurtarılmalı. Örneğin bir Kürt'ün adı Ahmet Türk olsun. O ad ilgili yasadan sonra Axmo Kirmonç olmalı. Ataman, Ozan, Emre, Özge gibi Türk adları taşıyan Kürtlerin adları özgün Kürt adları ile ikame edilmeli. Bundan sonra Kürtler Jirjon, Jobin, Qorjin, Xamo, Xuso, Worjin gibi isimler kullanmalı. Kürt kültürünün saflığının korunması için bu iş isteğe bağlı olmamalı.
7) Kuzey Irak'taki oluşum Tel'afer, Kerkük ve Musul konularında şerh düşülerek Kürdistan olarak tanınmalı. Tek taraflı ilga edilmesi mümkün olmayan bir antlaşma ile de Türkiye'deki Kürtlere çifte vatandaşlık verilmeli. Hem Türkiye hem de Kuzey Irak vatandaşı olmalılar.
8) Yeni bir vatandaşlık yasası düzenlenmeli. Bunca verilen haktan sonra halen ayaklanıp terörü sürdürenler varsa o kişiler cezalandırılmalı; eşleri, çocukları, anne ve babaları da Türk vatandaşlığından çıkarılmalı ve vatanlarına gönderilmeli.
9) İleride bu insanların Türkiye'ye sızıp terör eylemlerinde bulunmaları durumunda da Irak'ın kuzeyindeki ülke yoğun bir bombardımanla cezalandırılmalı.
Bu model Kürtlerin sorun olduğu öteki ülkelerde de uygulanabilir.
Sayın Çellist
seviyeyi koruyalım koruyalım da nasıl.
dostum sen kalkmış kürtler cizye ödesin demeye getirmişsin.
karşı-tez ortaya koymak için bize hiç şans tanımamışsın.
iler tutar bir tek cümle bari olsun yazsaydın da biz de ordan eleştiri koyardık.
kürtler cizye ödesin demeye getirmişsin.
Öyle bir şey demedim ki. Bedelli askerlik hakkının Kürtlere verilmesini söyledim. Hem de 100 dolara. Bedelli askerliğin asıl karşılığı 10000 dolar mı ne. Bir de askerdekilerin hayatlarında oluşan gerçek maliyeti düşününce bu yaklaşımın ne kadar süperinden bir pozitif ayrımcılık olduğunu anlarsınız.
yaw bana haksızlık yapma mhp-chp açılımı istiyorsan cenker arkadaşın önerilerine bi bak derim:)
Onunuki hitler önerileri, o nedenle onu ciddiye alıp yorum yazmaya değmez.
Senin yorumuna gelince iyi niyetli yazdığını düşündüğüm için eleştirdim.
Belki samimi olarak bu ülkede barış istiyorsundur, belki samimi olarak bü ülkede edirnelisi ne kadar mutluysa hakkariliside o kadar mutlu olmasını istiyorsun, Belki samimi olarak hiçkimsenin aşağılanmadığı, hor görülmediği, özgür olduğu bir ülke istiyorsun. Bunları istediğine eminim, ama bunun yöntemi yaptığın iyi niyetli öneriler değil.
Senin yazdıklarının mantığının büyük kısmı şuanki muhalefetin mantığı. Olayı tamamen ekonomi ve eğtim olarak görmek. Eğer olay ekonomi olsaydı şuan Diyarbakırda, Hakkaride, vanda blediye akpde olması lazımdı. Eğer olay ekonomik olsa, birçok zengin kürt bügün zindanlarda olmazdı. Eğer olay ekonomik olsa hertarafta bu tarz olaylar olurdu. Eğer olay eğitimle ilgili olsa, binlerce ünüversite öğrencisi kürt genci olaylara karıştıkları için okullarında atılmazdı.
Günümüzde dünyanın geldiği nokta 1900 lu yılların ırkçı, inkarcı dünyası değil. 1900 lu yıllarda Dünyanın çoğunda olan benzer sorunlar, günümüze geldiğinde Demokrasi, özgürlükler ve insan hakları temelinde aşılmıştır. Dünya ülkemizin aksine artık Demokrasi, Özgürlükler ve insan haklarından korkmuyor tam aksine bunları insani değerler olarak görmektedir.
Bu sorun ne ekonomik bir sorundur, nede eğtimle alakalı bir sorundur. Bu sorun özgürlükler, demokrasi ve insan hakları sorunudur. Bu sorun barış ve kardeşlik sorunudur. Özgürlüklerde, Barışta, Demokraside, İnsan Haklarından korkmamak gerekiyor. Tam aksine Baskıdan, kavgadan korkmak gerekiyor. Ülkenin bir yerinden mutsuz insan var olmasından korkmak gerekiyor. Hakkari mutsuzken Edirne mutlu olmaz.
Kimin mutlu olup olmadığı tartışılırda sayın ozgur, ekonomik sorun, eğitimsizlik değil özgürlükler, demokrasi ve insan hakları sorun diyorsunuz. Bunları bilmeyen birisi bunların sorun olduğunu nasıl görecek? Ekonomisi iyi olan yani durumu iyi olan ve eğitimi olan birisi demokrasiden ve insan haklarından yana olur zaten.
Bence ekonomi ve eğitimle alakalı bir sorun değil demeniz yanlış. Bunlarda sorundur. İnsanlarımız eğitime çok önem vermeli ama gel gör ki yok...
Onunuki hitler önerileri, o nedenle onu ciddiye alıp yorum yazmaya değmez.
ben size terörist desem ne hissedersiniz sevgili özgür?
Senin yazdıklarının mantığının büyük kısmı şuanki muhalefetin mantığı. Olayı tamamen ekonomi ve eğtim olarak görmek. Eğer olay ekonomi olsaydı şuan Diyarbakırda, Hakkaride, vanda blediye akpde olması lazımdı. Eğer olay ekonomik olsa, birçok zengin kürt bügün zindanlarda olmazdı. Eğer olay ekonomik olsa hertarafta bu tarz olaylar olurdu. Eğer olay eğitimle ilgili olsa, binlerce ünüversite öğrencisi kürt genci olaylara karıştıkları için okullarında atılmazdı.
bu kısma imzamı atarım.aynı fikirdeyiz.bence türk halkını uyandırmamaya bakın.fakir kandırılmış gençler edebiyatından daha 50 yıl ekmek yer kürtçüler.
Günümüzde dünyanın geldiği nokta 1900 lu yılların ırkçı, inkarcı dünyası değil. 1900 lu yıllarda Dünyanın çoğunda olan benzer sorunlar, günümüze geldiğinde Demokrasi, özgürlükler ve insan hakları temelinde aşılmıştır. Dünya ülkemizin aksine artık Demokrasi, Özgürlükler ve insan haklarından korkmuyor tam aksine bunları insani değerler olarak görmektedir. kendi milli devletini kur.azınlıkları sindir.başka devletler milli devlet kurmaya başlayınca özgürlükler demokrasi.tam batılı iki yüzlülüğü.
Bu sorun ne ekonomik bir sorundur, nede eğtimle alakalı bir sorundur. Bu sorun özgürlükler, demokrasi ve insan hakları sorunudur. Bu sorun barış ve kardeşlik sorunudur. Özgürlüklerde, Barışta, Demokraside, İnsan Haklarından korkmamak gerekiyor. Tam aksine Baskıdan, kavgadan korkmak gerekiyor. Ülkenin bir yerinden mutsuz insan var olmasından korkmak gerekiyor. Hakkari mutsuzken Edirne mutlu olmaz.eleştirdiğin şeyi yapmışsın.bol bol temenni ve iyi niyet.kardeşlik hapı olsa da içsek.somut bir öneri göremedim ben.
ben size terörist desem ne hissedersiniz sevgili özgür?
Herkes için özgürlüklerin olduğu, Demokrasinin olduğu, insan haklarının olduğu bir Türkiyede yaşamak istiyorum. Demokrasi, özgürlükle ve insan hakları sizin için ne ifade eder bilemem ama evrensel anlamda bunları istiyorum. Bu değerler sizin için bir teroris tanımlaması anlamına geliyorsa bu sizin sorununuz.
bu kısma imzamı atarım.aynı fikirdeyiz.bence türk halkını uyandırmamaya bakın.fakir kandırılmış gençler edebiyatından daha 50 yıl ekmek yer kürtçüler.
Bende tam tersin düşünüyorum. Halka diyarbakır cezaevlerini mi anlatacaksın, 33 kurşunu mu anlatacaksın, faili meçulleri mi anlatcaksın. o zaman buyurun anlatın neden anlatmıyorsunuz, siz engelleyenle mi var ? Edirnede yaşayan bir diyarbakır cezaevleri olaylarını bilseydi, 33 kurşun olayını bilseydi, Faili meçulleri, asit kuyularını, işkenceleri bilseydi, insanların kendi dillerinde müzik dinleyememenin ne demek olduğunu bilseydi, kendi çocuklarına babasının isimini verememek ne demek olduğunu bilseydi, kendi dilini kültürünü yaşayamak ne demek olduğunu bilseydi eminim bugünkü sorunların hiçbiri olmazdı. Asıl halkı yıllarca fakirlik, cahillik edebiyatıyla sizin düşünceniz kandırdılar. Halkata "bizde fakiriz, bizdede cahil var" neden sorun olmuyor duygusu yaratılmak isteniyor.
eleştirdiğin şeyi yapmışsın.bol bol temenni ve iyi niyet.kardeşlik hapı olsa da içsek.somut bir öneri göremedim ben.
Demokrasi, özgürlükler ve İnsan hakları sizin için yeterince somut değil mi ?
özgür pkknın asker ve sivil katliamlarını savunmadığınız sürece ben size terörist demem demedim de.benim fikirlerime hitler önerisi dediğiniz için tersten örnek verdim.kürtler öldürülsün gettolara hapsedilsin demediğim müddetçe bana bu şekilde hakaret etmeye hakkınız yok.
Demokrasi, özgürlükler ve İnsan hakları konusu da muz gibi ne niyetle yersen o oldu.2 sorum var?
1.aponun serbest bırakılması demokrasi, özgürlükler ve İnsan hakları kapsamında mı?
2.tüm bu haklar verilirse hatta özerklik verilse dahi terörün biteceğinin garantisi var mı?
3.somut örnekler istiyorum sizden(kürtçe eğitim federasyon vb.) akpnin açılımı gibi olmasın ama :)
son olarakta sorunun eğitim ve ekonomi olmadığı sorunun kürt ırkçılığı ve apo denen katile tapma olduğu anlaşılırsa kürtler bugünkü durumlarını mumla ararlar.
En el hak´isimli üyeden Alıntı http://www.turandursun.com/forumlar/images/geruh/buttons/viewpost.gif (http://www.turandursun.com/forumlar/showthread.php?p=271400#post271400)
dostum esas senin önerilerin chp-mhp önerileri.hemen özetliyeyim sana chp-mhp ideolojisini kürtlerin karınlarını doyuralım minnet duysunlar halen teröristlik yapan varsa cahildir zaten onları da eğittik mi terör merör kalmaz.
Bu ülkede yaşayan Kürtler dışındaki halklara tabi insanlarda da bu forum üyelerinde de beni en çok güldüren durum! sürekli birileri ki o birileri kendilerini biliyordur! Kürtlerin istikbalini,yararına olan konuları Kürtlerden daha çok düşündüklerini zannetmeleri, bu öğütçülük geleneği de bir meziyet olsa gerek.
Demokrasi, özgürlükler ve İnsan hakları konusu da muz gibi ne niyetle yersen o oldu.2 sorum var?
1.aponun serbest bırakılması demokrasi, özgürlükler ve İnsan hakları kapsamında mı?
2.tüm bu haklar verilirse hatta özerklik verilse dahi terörün biteceğinin garantisi var mı?
3.somut örnekler istiyorum sizden(kürtçe eğitim federasyon vb.) akpnin açılımı gibi olmasın ama :)
Madem merak ettiniz, Sahsi olarak bu sorunun çözüm konusundaki düşüncelerim.
3. sorunuzdan başlayalım.
1- Hukuğun üstünlüğü sağlanmalı. Hiç kimsenin hukuğun dışına çıkmaya cesaret edemeyceği önlemler alınmalı. Yapılacak düzenlemelerle gizli örgütler, hukuk dışı yapılanmalar tasfiye edilmeli ve işkence kötü muamele vs. önlenmeli.
2- Anadilde eğtimin önü açılmalı.
3-Farklı dillerde Radiyo, TV vs. yayını serbest bırakılmalı (gerçi günümüz teknolojisiyle bu yasağın devam ettirilmesininde bir anlamıda yok, günümüzde bu yasak çok komik duruyor)
4-Unuversitelerde Kürt dili ve edebiyatı bölümleri açılmasının önü açılmalı.
5-Genel af çıkartılmalı ve şiddet içermeyen her türlü görüş dillendirilebilmeli.
6- Anayasa ırk kavramı değil vatandaşlık kavramını öne çıkartacak bir ruhla yapılmalı.
Sorunun Temel çerçevede çözüm için olarak bunları görüyorum.
2. sorun
Bunun garantisini hiçkimse veremez. ancak yukarda bahsetiğim demokratik adımlar atıldığında ve demkrasi kanalları açıldığında şiddetin duracağını durmasa bile ispanya örneğindeki gibi marjinaleşeceğini düşünüyorum. Ayrıca Kürtlerin, sınırların kalktığı bir dünyada halkların ayırmasına yeni sınırlar konmasına sıcak bakacağını düşünmuyorum.
1. Sorun
Sorunu çözüm noktasına geldikten sonra ve yukardakine benzer tedbirler aldıktan sonra bu sorunuzun hiçbir anlamı kalmayacak.
En özgürlükçü açılımı sunuyorum:
Ülkeyi bölelim, her kişiye yaklaşık 111 metrakare arazi düşer. Yollar ve şu bu için 11 metre kare ortak kullanıma verilir. Kişi başı 100 metre kare kalır.
Kura ile dağıtalım. Herkes kendi açılımını yada neyse, istediği gibi yapar.
Sıkılınca bir sözleşme imzalanabilir, tekrar birlik olmak için mesela.
CasterTroy
19-12-2009, 15:32
Marksist- Leninist bir yapılanma oluşturulu. Doğu ve Güneydoğu Kürtlere verilir ve bu yapılanmaya sınırsız yetki. Bir 10 yıl kadar ağaların, şeyhlerin tepesine çökülür. Kendi topraklarında Kürdistan kurulur. Bu sorun da çözülmüş olur.
mentalist
20-12-2009, 15:59
Dini konularda farklılık olur olacaktır ona Eyvallah ama burdaki yorumlar nedir ya Vatanı satmak değil bedavaya vericek millet helal olsun!
mentalist
20-12-2009, 16:12
En özgürlükçü açılımı sunuyorum:
Ülkeyi bölelim, her kişiye yaklaşık 111 metrakare arazi düşer. Yollar ve şu bu için 11 metre kare ortak kullanıma verilir. Kişi başı 100 metre kare kalır.
Kura ile dağıtalım. Herkes kendi açılımını yada neyse, istediği gibi yapar.
Sıkılınca bir sözleşme imzalanabilir, tekrar birlik olmak için mesela.
:rofl::rofl::rofl:
CasterTroy
20-12-2009, 20:56
Dini konularda farklılık olur olacaktır ona Eyvallah ama burdaki yorumlar nedir ya Vatanı satmak değil bedavaya vericek millet helal olsun!
Dinden daha çok taptığınız vatan kavramını daha da yüceltebilirsiniz ki gün gelince vatan adına can almayı kahramanca övünebilesiniz.
Vatanınızın üzerine ketçap, mayonez ekleyelim, daha da güzel olur, tadından yenmez.
Eee, ne demişler şehitler ölmez, vatan bölünmez!
basitrasin
20-12-2009, 21:30
Herkese selam
Bence Demokratik açılım için anayasa değişmeli.
Devlet, vatandaş için vardır. Mantığında hazırlanmış, basit, özgürlükçü bir anayasa olmalı.
Bu yapılabilirse (muhalefetin anlaşılmaz engelleyici tutumu aşılabilirse) gerisinin geleceğine inanıyorum.
Saygılarımla.
teotihuacan
20-12-2009, 22:51
Marksist- Leninist bir yapılanma oluşturulu. Doğu ve Güneydoğu Kürtlere verilir ve bu yapılanmaya sınırsız yetki. Bir 10 yıl kadar ağaların, şeyhlerin tepesine çökülür. Kendi topraklarında Kürdistan kurulur. Bu sorun da çözülmüş olur.
Dinden daha çok taptığınız vatan kavramını daha da yüceltebilirsiniz ki gün gelince vatan adına can almayı kahramanca övünebilesiniz.
Vatanınızın üzerine ketçap, mayonez ekleyelim, daha da güzel olur, tadından yenmez.
madem vatan kutsal değil, madem ki tapmıyorsunuz, o zaman derdiniz nedir de kürdistanı kuralım diye tutturuyorsunuz? yaşayın gidin işte türkiyede, kovan mı var?
benim açılımımda türkiyedeki herkes DNA testine götürülür... ağızlarından smearler alınır..
çıkan algoritm sonuçlarına göre insanlar sınıflanır ve her mahalleye kaç allele varsa bunlardan bir tane konup karıştırarark eşit bir toplum oluştulur. böylece denge sağlanır.. herkes mutlu ve mesut yaşar...
mentalist
21-12-2009, 21:26
Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı mısın kardeş sen?